bademcik patlarsa ne olur / Bademcik patlamasi tehlikeli mi? – Cevap-Bul.com

Bademcik Patlarsa Ne Olur

bademcik patlarsa ne olur

Bademcik iltihabı, vücudu savunmasız bırakıyor

Bademcik iltihabı nedir?

Bademcik tıbbi adıyla tonsil, ağız içinde solunum yolunun başlangıcında bulunan, her iki tarafta birer tane yer alan, vücudun savunma sistemine ait organlardır. Bu organlar, mikropların (bakteri ve virüsler) ilk olarak tutulduğu yerdir. Vücut direncinin düşmesi durumunda bademcik (tonsil) tarafından tutulan mikroplar, bu organ tarafından yok edilemez ve organı hasta eder.

Bademcik iltihabının belirtileri nelerdir?

Bademcik dokusu iltihaplanınca, mikroplara ait toksinlerin kana karışması sonrası vücutta bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtile; ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, vücutta yaygın kas ağrısı, iştahsızlık olarak sayılabilir. Bunun yanında, bademciklerin iltihaplanmasına bağlı olarak ağızda tat bozukluğu ve kötü koku da ortaya çıkar.

Bademcik iltihabı nasıl bulaşır?

Bademciklerin iltihaplanması genellikle vücut direncinin düşmesi, aşırı yorgunluk, aşırı fiziksel egzersiz, uykusuzluk, yetersiz beslenme gibi durumlarda ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, vücutta zararsız olan fırsatçı bakteriler enfeksiyona yol açar. Ayrıca enfeksiyona yakalanmış bir kişiden de tensel temas veya damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşma olabilir. Bulaşma, genellikle eller yoluyla olur. Hasta kişilerin ellerine temas edilmesiyle hastalık bulaşır.

Bademcik iltihabı tedavisi

Bademcik tedavisi, vücudun kendi savunma mekanizmasını güçlendirmekle başlar. Bunun için yatak istirahati, yeterli sıvı alımı ve beslenme ön şarttır. Ateş olduğunda ılık suyla duş almak, vücuda alkol ve soğuk su ile ıslatılmış pamuk ve kompreslerin uygulanması işe yarar. Bunlar yeterli olmazsa, ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavileri gerekebilir. Tablonun ağır olduğu bademciklerin aşırı iltihapla şişmesi, hava yolunu kapatması sonucu ağızdan beslenme güç olabilir. Bu gibi durumlarda hastaneye yatılması, serum ve antibiyotik tedavisi yapılması gerekebilir.

Ne zaman ameliyat gerekir?

Vücudun savunma organı olan bademcikler (tonsiller) sık enfeksiyon geçirmesi sonucu, mikropların yerleştiği, koruma fonksiyonu kaybeden bir organ haline gelir. Vücut direncinin düştüğü her anda iltihaplanır ve vücutta birçok organın hastalanmasına yol açabilir. Bademcikte üreyen mikroplar eklemlere yayılarak eklem romatizmasına, böbreklere yayılarak böbrek iltihaplarına, en tehlikeli olarak da kalp kapakçıklarına ve zarına yayılarak kalp iltihabına yola açabilir.

Bu risklerden dolayı senede 5-6 kezden fazla bademcik iltihabı geçirme durumunda hastalara ameliyat öneririz. Çocuklarda da genellikle 3 yaşın altında ameliyat önerilmez. Ancak sık bademcik enfeksiyonu geçirme yanında, bademciklerin aşırı büyümesine bağlı olarak horlama, uykuda nefes kesilmesi gibi uyku apnesi hastalığı belirtileri varsa, 3 yaşın altında da ameliyat yapılabilir. Ancak genellikle 3 yaş, ameliyat için alt sınır kabul edilir.

Bademcikler alınınca bağışıklık sistemi zayıflar mı?

Bademcikler alınınca, vücudun savunma mekanizması zayıflamaz. Yapılan bilimsel çalışmalarla bu kanıtlanmıştır. Savunma sistemine ait hormonlarda hiç bir azalma olmaz. Üst solunum yolunda, Waldeyer halkası adı verilen bademcik dokusuna benzer dokular mevcuttur. Bunlar üst solunum yolunu daire şeklinde çevreler. Dil kökünde genizde bademcik dokuları vardır. Bademcik dokusu alınınca, bunlar görevi kompanze ederek üstlenir ve vücutta bademciklerin eksikliği hissedilmez.
Alınan bademcikler yeniden büyür mü?
Bademcikler tamamen alınınca yeniden büyümez. Ancak bademcik tamamen alınmazsa, parça bırakılırsa tekrar büyüyebilir.
Farenjit nedir, nasıl oluşur?
Farenjit, bademcik iltihabından farklı bir durumdur. Bademcik iltihabına göre daha hafiftir. Hastalar çoğunlukla bademcik iltihabıyla karıştırır ve doktorları yanlış yönlendirir. Bu nedenle de gereksiz bademcik ameliyatlarına yol açabilirler. Bu gibi durumlarda, ameliyattan sonra şikayetler daha da artar. Farenjit, üst yutak bölgesinin (farenks) iltihabıdır. Boğazda yanma, kesilme tarzında ağrı, sürekli boğazda gıcık ve takılma hissi oluşur. Hastalar sürekli olarak bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için, boğaz kazıma ve temizleme hareketi yapar. Soğuk, sıcak ve baharatlı gıdaları alınca rahatsızlık artar.

Farenjit nasıl tedavi edilir?

Bazen farenjit, reflü hastalığı ile beraber görülür. Reflü hastalığı tedavi edilince, farenjit de düzelir. Bu nedenle, kronik farenjiti olanların mide ve yemek borusunu kontrol ettirmeleri, mide kapakçığındaki probleme bağlı reflü hastalığı varsa öncelikle bunu tedavi ettirmeleri gerekir. Alerjik bünyelerde de farenjit tablosu ortaya çıkabilir. Bu durumda, yukarda sayılan belirtilere ilave olarak boğazda ve damakta kaşıntı hissi olur. Eğer alerji tespit edilirse, önce alerji tedavisi hastalığın iyileşmesini sağlayabilir. Ayrıca burun ve sinüslerdeki i problemlere bağlı olarak sürekli ağız solunumu yapma da farenjite zemin hazırlayabilir. Farenjit belirtileri olanların, burun ve sinüslerinin kontrol ettirmelerinde fayda vardır.

Farenjit tedavisi hastalığa neden olan burun kemik eğriliği, sinüzit, alerji ve reflü gibi durumlar varsa bunların tedavi edilmesiyle başlar. Farenjit tedavisinde aşırı sıcak ve soğuk, baharatlı gıdalardan kaçınma önerilir. Bunun yanında, boğaz kültürü ile bakteri tespit edilen hastalarda antibiyotik tedavileri, bunun yanında boğazı rahatlatıcı pastiller ve ağrı kesiciler faydalı olur. Sigara içen hastaların bu alışkanlığı bırakmaları hastalığın tedavisine olumlu etki eder. Tozlu ve hava kirliliği olan ortamlardan da uzak durmak gerekir.

Bademcik iltihabı ve farenjit hangi yollarla bulaşır?

Bütün enfeksiyon hastalıklarda en belirgin bulaşma yolu ellerdir. Yapılan çalışmalarda, el yıkayarak %60-70 oranında enfeksiyonlardan korunabildiği gösterilmiştir. Hasta kişilerin salgılarındaki mikroplar ellere bulaşır ve bu yolla yayılır. Ayrıca öksürük balgam ve damlacık yoluyla da bulaşma olabilir. Ancak bu yolla bulaşma daha azdır. Bunun yanında, yeterli dinlenme ve beslenme de hastalıklardan korunmada önemlidir. El yıkamanın enfeksiyon hastalıklarında koruyucu etkisi yapılan bilimsel çalışmalarda kesin olarak gösterilmiştir.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

CinsellikCinsellikHaberler

Bademcik iltihabı nasıl geçer? Bademcik iltihabı bulaşıcı mı?

Bademcik iltihabı en sık yaygın virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da bunun nedeni olabilir. Peki, Bademcik iltihabı nasıl geçer? Bademcik iltihabı bulaşıcı mı? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 08:08 - 29 Nisan 2019 Güncellenme:

Bademcik iltihabı nasıl geçer? Bademcik iltihabı bulaşıcı mı?

Bademcikler, bağışıklık sisteminin ağzınıza giren bakteri ve virüslere karşı ilk savunma hattıdır. Bu fonksiyon bademcikleri enfeksiyon ve iltihaplara karşı özellikle savunmasız yapabilir. Bademcik iltihabı en sık çocuklarda görülür. Bakterilerin neden olduğu tonsillit 5-15 yaş arası çocuklarda görülürken, viral tonsillit ise daha küçük çocuklarda daha sık görülür. Şimdi, Bademcik iltihabı nasıl geçer? Bademcik iltihabı bulaşıcı mı? Sorularının cevaplarına bir göz atalım…

BADEMCİK İLTİHABI NEDİR?

Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın her iki yanında bulunan ve vücuda giren zararlı mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan hücreleri üreten önemli organlardır. Bakteriye veya viral bir enfeksiyon bademcikleri etkiler ve bu duruma tonsillit yani bademcik iltihabı adı verilir. Tonsillit her yaşta ortaya çıkabilir ve sık görülen bir çocukluk çağı enfeksiyonudur.

BADEMCİK İLTİHABI BELİRTİLERİ

Bademcik iltihabı en yaygın belirtileri şunlardır:

– Bademciklerde şişme ve kızarıklık
– Yüksek ateş
– Baş ağrısı
– Yutma zorluğu
– Kulak ve boyun ağrısı
– yorgunluk
– Uyumakta zorluk
– Öksürük
– Titreme
– Şişmiş lenf bezleri
– Eklem ağrısı
– Yemek yerken, içerken ve yutkunurken boğazda ağrı ve yanma
– Bademciklerde beyaz ve sarı renkte lekeler

Daha az yaygın semptomlar şunları içerebilir:

– Yorgunluk
– Mide ağrısı ve kusma
– Mide bulantısı
– Paslı dil
– Seste çatallaşma ve boğukluk
– Ağız kokusu
– Ağzı açmakta zorluk çekmek

BADEMCİK İLTİHABI BULAŞICI MI?

Viral ve bakteriyel bademcik iltihabına neden olan mikroplar bulaşıcıdır. Bademcik iltihabı tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Bu nedenle, en iyi önleme iyi hijyen uygulamaktır.

BADEMCİK İLTİHABI NASIL GEÇER?

Hafif bademcik iltihabı vakası, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlak bir tedavi gerektirmez .

Bademcik iltihabında yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir. Antiseptik ve anti bakteriyel özellik taşıyan gargaralar sayesinde çok çabuk iyileşme görülür. Bunun yanında yatak istirahati, yeterli sıvı alımı, ağrı kesici, ateş düşürücü ve bakteriyel enfeksiyon düşünülenlerde antibiyotik verilir. Bakteriyel enfeksiyonda antibiyotik verilmeyenlerde genellikle hastalık 7-8 günde gerilemeye başlar. Ancak antibiyotik kullanmak belirgin bir şekilde baş ağrısı, ateş ve boyundaki lenf bezi şişkinliklerini azaltır. Antibiyotik tedavisinin doktor tarafından gerekli görüldüğünde uygulanması çok önemlidir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ishal, karın ağrısı, halsizlik gibi olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Ayrıca, antibiyotiklerin az dozda veya kısa süreli kullanımı, bakterileri tam öldürmeyip şu an var olan antibiyotiklere de direnç geliştirebilmelerine bilinmeden yol açmaktadırlar.

Kişinin senede 5-6 kezden fazla bademcik iltihabı geçirmesi bademcik ameliyatı olmasını gerektirebilir. Bademciklerin alınması için cerrahi (tonsillektomi), sıklıkla tekrarlayan bademcik iltihabı, kronik bademcik iltihabı veya antibiyotik tedavisine cevap vermeyen bakteriyel bademcik iltihabı tedavisinde kullanılabilir.

Bademcik iltihabını geçirmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler mevcuttur. İşte bunlardan bazıları…

Bal ve sarımsak

1 kaşık bal ile 4 diş sarımsağı ılık suyla karıştırıp günde 3-4 kez 4 gün boyunca tüketin. İltihabın hafiflediğini göreceksiniz.

Zencefil, karabiber ve fesleğen

Zencefil, karabiber ve fesleğenden oluşan üçlü karışım enfeksiyonla savaşta çok etkilidir.

Tuzlu su ile gargara

1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp karıştırın. Bu su ile gargara yapın. Günde 3­4 kez buna devam edin.

Su ve portakal suyu karışımı 1 ölçü su ve 3 ölçü portakal suyu da semptomları azaltır.

Tavuk çorbası

Sarımsak ve maydanozlu tavuk çorbası bademcik iltihabında etkilidir. Özellikle sarımsak enfeksiyona neden olan organizmaların üremesini önlemektedir.

Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecek ve içeceklerİlginizi ÇekebilirBoğaz ağrısına iyi gelen yiyecek ve içeceklerBoğaz ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?İlginizi ÇekebilirBoğaz ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Ağrıbalbaş ağrısıbeyazboyun ağrısıdoktorGripsigarasoğuk algınlığı

Bademcik İltihabı Evde Nasıl Geçer?

Bademcik iltihabı çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkan ve çocuklar kadar yetişkinleri de etkileyen bir rahatsızlıktır. Okula giden çocuklarda, toplu taşıma araçlarını kullananlarda ve klimalı ortamlara maruz kalanlarda sıklıkla görülür. Bademcik iltihabı konusunda öğrenmek isteyeceğiniz tüm ayrıntıları ve bademcik iltihabı doğal tedavi yöntemlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

  • Zerdeçal
  • Limon
  • Tuzlu Su
  • Zencefil
  • Sarımsak ve Soğan
  • Fesleğen
  • Ballı Çay
  • Dondurma ve Buz

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

bademcik iltihabı

Bademcik İltihabı Nedir?

Bademcik, vücudu enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan koruyan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Mikrop ve virüslere karşı vücudun ilk savunma mekanizmasıdır. Tonsil olarak isimlendirilen bademcikler, dilin arka kısmında ve boğazın iki yanında yer alan oval biçimli küçük organlardır. Önemli bir görev üstlenen bademcikler, vücudun mikroplara karşı koymasına yardımcı olurlar. Bademcikler için vücudun savunma mekanizmalarından bir tanesidir demek doğru bir tanımlama olur.

Bademcik iltihabı ise bu küçük organların bazı mikroplara karşı yenik düşerek iltihaplanması durumudur. Güçlü virüsler ya da bakteriler tonsillerin üzerine yapışarak büyümeye ve apse oluşturmaya başlarlar. Bu duruma bademcik iltihabı denir. Tıp dilinde tonsilit olarak isimlendirilir.

Bu rahatsızlığa en çok 5–15 yaş grubundaki çocuklarda rastlanır. Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde daha çok görülür. Akut iltihaplara yol açan mikroplar vücut sıvılarıyla, temas ve solunum yoluyla bulaşırlar. Hapşırma ve öksürme sonucu havaya saçılan mikroplar başka kişilere kolayca bulaşabilir. Bademcik iltihabına çoğunlukla ortak bir virüs neden olmakla birlikte bazen bakteriler de enfeksiyona neden olabilmektedir.

Bademcik iltihabı tek başına bulaşıcı değildir. Bulaşıcı olan virüslerin yol açtığı iltihaplardır. Bademcik iltihabı antibiyotik tedavisi ve istirahat gerektiren bir rahatsızlıktır. Tüm tedavi yöntemleri için mutlaka doktor desteği almanız gerekir.

Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

Bademcik iltihabı belirtilerini fark ettiğiniz zaman hemen kulak burun ve boğaz doktoruna başvurmalısınız. İlaç tedavinize devam ederken bazı basit bitkisel çözümlerden de faydalanabilirsiniz. Sıraladığımız tavsiyeler ilaç tedavisine ek, evde uygulanabilecek takviyeler niteliğindedir.

Bademcik iltihabı şifalı bitkiler ile tedavi yöntemlerinden bazıları şöyle sıralanabilir:

1) Zerdeçal

Güçlü bir antiseptik ve anti inflamatuar olan zerdeçal, tonsilit enfeksiyonu tedavisinde çok faydalıdır. Semptomların giderilmesini sağlayabilir. Yiyeceklerinize katabilirsiniz. Ayrıca çayını içip gargara da yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zerdeçalın Az Bilinen 11 Faydalı Özelliği

zerdeçal

2) Limon

Anti inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleriyle iltihapları azaltır. Bulaşıcı mikroplardan korur ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Yarım limon sıkılmış ılık suya bir kaşık bal katarak içebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Limonlu Suyun Hiç Duymadığınız 15 Faydası

limon

3) Tuzlu Su

Bademcik iltihabı bitkisel çözüm önerileri içinde çok kullanılan bir yöntemdir. Tuzlu su ile yapılan gargara bakterilerin ya da virüslerin yok edilmesinde etkilidir. Enfeksiyonun azalmasını sağlar. Bir fincan ılık suya iki çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırın ve günde birkaç kez gargara yapın. Tuzun deniz ya da kaya tuzu olması önem taşır.

tuz

4) Zencefil

Evde yapılan bademcik iltihabı tedavi yöntemlerinde kullanılan şifalı bir bitkidir. 1 çay kaşığı toz zencefili bir bardak kaynamış suyun içerisine koyup karıştırın. Ilıdıktan sonra biraz bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zencefil Faydaları, Çayından Macununa Mucize Etkileri

zencefil

5) Sarımsak ve Soğan

Sarımsak çayı içebilirsiniz. İki diş sarımsağı bir bardak suda 5 dakika kadar kaynatıp ılıdıktan sonra bal ekleyerek içebilirsiniz. Sarımsak ve soğanı çiğ olarak bolca yiyebilirsiniz. Soğanın suyunu sıkarak içmeyi de deneyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Yutmanın Faydaları

soğan sarımsak

6) Fesleğen

Anti inflamatuar ve antiviral özellikleri vardır. Bu yüzden fesleğeni bademcik iltihabı tedavisi için kullanabilirsiniz. Fesleğen çayı hazırlayıp bal ilavesiyle tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Fesleğen Nedir? Faydaları Nelerdir?

fesleğen

7) Ballı Çay

Ham bal eklenmiş ılık çaylar tüketerek bademcik iltihabını kısa sürede iyileştirebilirsiniz. Balın iyileştirici gücü sayesinde enfeksiyondan hem korunabilir hem de iyileştirebilirsiniz.

ballı çay

8) Dondurma Buz

Bademcik iltihabının ağrısını hafifletmek adına doğal dondurma ya da buz tüketebilirsiniz. Soğuk kompres bademcik ağrısını hafifletirken ılık çaylar da enfeksiyonun temizlenmesine yardım etmektedir.

dondurma

Bademcik İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik iltihabı KBB (Kulak Burun Boğaz) doktoru tarafından düzenlenen tedavi ile hızlı biçimde iyileşir. Hastalığın nedenine bağlı olarak uygulanacak tedaviler değişebilir. Bademcik iltihabı antibiyotik ya da farklı ilaç tedavisi ve dinlenme yoluyla 7- 10 gün içerisinde geçen bir hastalıktır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar tedaviye yardımcı olur. İltihaba neden olan olayın virüs mü yoksa bakteri mi olduğu tespit edildikten sonra tedavi düzenlenir.

Pancar, havuç, domates, salatalık gibi besin, vitamin ve mineral değeri yüksek gıdaları almak önemlidir. Elma sirkesi, adaçayı, limon suyu ve diğer bitki çayları da yardımcı olabilir. Öğünlerde sıcak et suyu, tavuk suyu ve sebze çorbaları içerek iyileşme süresini çabuklaştırabilirsiniz. İlaç kontrolüne ek olarak kendi bağışıklığınızı güçlendirecek vitamin ve mineral kaynağı taze besinlere ihtiyacınız vardır.

Bol miktarda sıvı tüketmek bademcik iltihabı temizleme konusunda büyük katkı sağlar. Mikropların vücuttan atılmasına yardım eder. Çok sık tekrarlayan bademcik iltihabı olan bazı kişiler, bademciklerini aldırmak için ameliyat olmayı tercih edebilmektedir. Bademcik ameliyatları KBB doktorları tarafından yapılır.

Ayrıca bademcik iltihabını ev ortamında tedavi ederken hava nemlendirici cihazlardan yardım alabilirsiniz. Odanın nemli olması, bademciklerin kurumasına ve yanmasına engel olabilir. Bu nedenle her evde bademcik iltihabına karşı oda nemlendiricisi bulunabilir.

bademcik iltihabı nasıl geçer

Bademcik İltihabı Neden Olur?

Bademcik iltihabı vakalarının %75’ine virüsler yol açmaktadır. Kalan kısmı ise bakteriler nedeniyle oluşur. Bademcik iltihabı bulaşmaz ama meydana gelen enfeksiyon bulaşıcıdır. Bademcik iltihabı yayılma eğiliminde olduğu için dikkatli olmak önem taşır. Hastalık şu şekilde yayılır:

  • Okulda, işte, evde ve toplu taşıma araçlarında hasta ile yakın temasta bulunmak (hapşırma, öksürme, nefes alıp verme ve tokalaşma)
  • Hasta kişilerle kapalı ortamda aynı havayı solumak
  • Mikrop bulaşmış eşyaları kullanmak
  • Kirli eller ile bir şeyler yemek ya da kirli gıdaları tüketmek
  • Hastalık mikrobu taşıyan hayvanlara dokunmak
  • Kirli yüzeylere dokunmak
bademcik iltihabı neden olur

Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başladığı andaki ilk belirtileri soğuk algınlığı semptomları ile benzerlik gösterir. Boğazda ağrı vardır. Mikrobun etkisine ve gücüne göre belirtiler değişim gösterebilir. Rahatsızlığınızın bademcik iltihabı olup olmadığını şu belirtilerle anlayabilirsiniz:

  • 39 – 40 dereceyi bulan ateş, üşüme ve titreme,
  • Bademciklerin kızarması, şişmesi ve boğazda ağrı olması,
  • Kulaklarda ağrı oluşması,
  • Yutkunmakta zorluk yaşanması,
  • Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi ve ağrı yapması,
  • Vücudun tamamında halsizlik, eklem ağrıları ve kırgınlık olması,
  • Ağız kokusu, öksürme, baş ağrısı ve ses değişikliği olması hatta sesin kısılması,
  • Paslı dil, iştah kaybı, ağzı açmakta güçlük çekilmesi, kabızlık,
  • Çocuk hastalarda bu belirtilere ek olarak mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma olması.

Boğaz ağrısı soğuk algınlığında da görüldüğü için hastalığınızın ne olduğunu anlamakta zorlanabilirsiniz. Yukarıdaki belirtiler varsa ve sıkıntılar gittikçe şiddetleniyorsa hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Soğuk algınlığı ile oluşan boğaz ağrıları kısa sürede azalır.

Ayrıca bu ağrıya burun tıkanıklığı da ilave olur. Fakat rahatsızlığınız bademcik iltihabı ise ağrılar ve diğer belirtiler artmaya yutkunma sorunu da çoğalmaya devam edecektir. Bu durumdayken gidilebilecek doktorlar; aile hekimi, KBB uzmanı, dâhiliye uzmanı ve çocuk doktorudur.

bademcik iltihabı

Bademcik İltihabı Kaç Günde Geçer?

Bademcik iltihabı sorunları bir hafta ile 10 gün arasında devam edebilir. Hastalığın seyri ve süresi, mikrobun türüne ve kişinin vücut direncine bağlı olarak değişim gösterir. Yükselen ateş genel olarak beşinci günden itibaren düşüşe geçer. Boğaz ağrısı da azalmaya başlar. Hastalığın ilk 48 saati içerisinde bulaşıcılık süreci devam eder. Bademcik iltihabı sırasında gelişen enfeksiyon bulaşıcıdır. Kişinin bağışıklık sistemi güçlüyse genellikle 3-4 gün içinde geriler.

Özellikle çocukların bu süre içerisinde okula gitmeleri sakınca oluşturur. Başka çocuklara da hastalık bulaşabilir. Tedavi boyunca doktorunuzun verdiği ilaçları önerdiği şekilde kullanır ve bol bol dinlenirseniz hastalığı daha kolay atlatabilirsiniz.

Bademcik iltihabi doğal tedavi yöntemlerini de uygulayabilirsiniz. Ilık sıvılar, bitki çayları ve su tüketmek iyileşme sürecine büyük katkı sağlar. Sıkıntılarınız azalsa bile ilaçlarınızı hekiminizin önerdiği şekilde ve dozda kullanmanız çok önemlidir. İltihaplı hastalıklar özenli bakım ve dinlenme gerektirdiği için en etkili çözümlerden bir tanesi de dinlemektir.

bademcik iltihabı belirtileri

Bademcik İltihabı Önlenebilir mi?

Bademcik iltihabına neden olan virüsler bulaşıcı olduğu için bu hastalığa karşı önlem almak mümkündür. Kişisel bakıma ve eşyaların hijyenine dikkat edildiği sürece bademcik iltihabı yaşama riskiniz çok düşük olacaktır. Peki bademcik iltihabını önlemek adına neler yapılabilir? İşte doktorların altın değerindeki önerileri:

  • Bademcik iltihabı ve şişmesi şikayeti olan kişilerle yakın temastan kaçınmalısınız.
  • Bireysel eşyalarınızı kimseyle paylaşmamalısınız. Bardak, ruj, su matarası gibi.
  • Kapalı alanlarda çok sık kalmamalısınız. Mümkün olduğunca odanın havalanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yemek yerken tabak ve çatal gibi eşyaların şahsi olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Diş bakımına özen göstererek bu hastalığı önleyebilirsiniz. Ayrıca eğer hastalığı atlatıyorsanız; iyileştikten sonra diş fırçanızı yenilemelisiniz.
  • Bademcik iltihabı yaşayan aile üyeniz varsa havlusunu kullanmamalısınız.
  • El ve yüz yıkama alışkanlığını ihmal etmemelisiniz.
bademcik iltihabı

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şifalı 8 Bitki Çayı

Boğaz Reflüsüne İyi Gelen 8 Bitkisel Çözüm

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir? Belirtileri, Şifalı Bitkiler

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir? Evde İlaçsız 10 Bitkisel Çözüm

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası