runflat özellikli lastikler / Run Flat Lastik Fiyatları ve Modelleri - Trendyol

Runflat Özellikli Lastikler

runflat özellikli lastikler

RUNFLAT LASTİK NEDİR ? 

RunFlat (run, flat, tire) ; Delindikten sonra patlamayan lastik anlamına gelen RunFlat lastikler patlasa dahi 80 km hızla yola devam edebilen bir lastik çeşididir. Sadece orijinal ekipmanlarında “RFT” bulunan araçlarda kullanılabilen RunFlat lastikler her araca takılamaz. Güçlendirilmiş ve sağlam yanak bölgesi sayesinde herhangi bir delinme ya da patlama durumunda bile hava almadan yola devam edebilme özelliğine sahiptir. Bu da RunFlat lastikleri güvenli kılar. RunFlat lastikleri standart lastiklerden ayıran temel özellik RunFlat lastiklerinde jant ve lastik arasında omurgaya benzer bir yapının olmasıdır. Bu yapı lastiğin hava basıncı düşse de içeriden desteklenerek jantların yola sürtmesine engel olur. Özel üretim ve son teknolojiye uygun özellikleri dolayısıyla fiyatı diğer lastik çeşitlerine göre pahalıdır. Markalara göre RunFlat lastiklerin kısaltması farklıdır. Örneğin ;

 Michelin Run Flat Lastik ; ZP/PAX  

GoodYear Run Flat Lastik ; ROF / EMT 

Continental Run Flat Lastik ; SSR

Pirelli Run Flat Lastik; R-F / RFT / SSRF

Bridgestone Run Flat Lastik; RFT

ROT BALANS NEDİR ?

 Rot Balans ayarı kavramı, olduğundan farklı kullanılan bir kavramdır. Rot Balans ayarı yerine ; Balans Ayarı, Ön Düzen veya da Mekanik Ayar demek daha doğrudur. Rot Balans kavramı Rot Ayarı ve Balans Ayarı kavramı olarak ikiye ayrılır. Rot Ayarı ; Araç tekerlekleri ve lastiklerin direksiyonla eş zamanlı olarak hareket edebilmesi için yapılan ayara verilen isimdir. Balans Ayarında ise araç lastiklerinin ağırlığı dengelenir. Sabit ve seyyar balans makineleri sayesinde lastik ve jant ikilisi üzerindeki dengesizlik eklenen extra ağırlıklarla dengeli hale getirilir. 

ROTATION LASTİK NEDİR ?

 Rotation Lastik (Lastik Rotasyonu) araç lastiklerinin daha dengeli aşınmasını sağlamak adına yapılan lastiklerin yerlerini değiştirme işlemine verilen isimdir. 

Burada ilk önemli nokta ön lastiklerdir. Ön lastikler arka lastiklere göre daha çabuk aşınırlar. İkinci önemli nokta ise yanlış lastik değişiminin önüne geçebilmek adına aynı tarafta bulunan ön ve arka lastiklerin yerlerinin değişmesidir. Lastik üzerinde “rotation” ibaresinin yer alması çok önemlidir. “Rotation” ibaresi araç lastiklerinizin ne tarafa dönmesi gerektiğini belirtir.  

 

MS LASTİK NEDİR ?

MS Lastik, üzerinde kış lastiği sembolü olduğu sürece kış lastiği olarakta kullanılabilen karlı ve çamurlu zeminler için tasarlanmış bir lastik çeşididir. “Dört Mevsim Lastiği” olarakta bilinir. MS, İngilizce’de Mud+Snow (Çamur - Kar) kelimelerinin bir kısaltmasıdır. 

  

XL (Extra Load) LASTİK NEDİR ?

 Ekstra yük anlamına gelen ve standart bir lastiğe göre daha fazla yük taşıyabilen lastiklerdir.  Güçlendirilmiş ekstra yük lastiklerin üzerinde “XL” harfleri bulunur.

 LASTİK ÖMRÜ NE KADARDIR ? 

 Bir lastiğin ömrü lastiğin kalitesine ve kullanım şekline göre değişiyor. Kaliteli bir lastiğin maksimum ömrü 5-7 yıl arasında değişiyor. Ancak doğru kullanılan, bakımı zamanında yapılan ve iyi bakılan lastiklerin ömrü ise 10 yıla kadar çıkabiliyor. Burada verilen rakamlar maksimum sayılardır. Lastiklerinize iyi bakmadığınızda ve fazla kilometre yaptığınızda araç lastiklerinizin ömrü bir yıla kadar bile düşebilir.

2020’NİN EN İYİ 6 RUN-FLAT LASTİĞİ

Run-flat lastik nedir?

Run-flat lastik, lastik patlamış olsa bile kullanıcısına, 80 kilometre mesafe kat etmesini sağlayan bir lastik türüdür. Run-flat teknolojisi; Michelin, Bridgestone veya Pirelli gibi birçok premium marka tarafından sunulmaktadır. Run-flat lastiklerin, lastik üreticilerine gerek Ar-Ge gerekse de imalat sürecinde ciddi bir maliyete yol açar. Bu nedenle, “havası inmiş halde” yola devam edebilen lastik tipi, piyasadaki diğer lastiklere göre, genellikle daha yüksek bir satış fiyatına sahiptir. Yanılmamak ve ihtiyacınıza en uygun run-flat lastiği satın almak için, alışveriş öncesi birçok önemli hususu değerlendirmek gerek! Sizi bu konuda yalnız bırakmamak için, şu an piyasada yer alan en iyi 6 run-flat lastiği değerlendirdik!

Listedeki lastikleri, piyasada yaygın olarak kullanılan ebatlardaki mevcudiyetlerine göre seçtik. Liste, alfabetik olarak sıralanmıştır; lastiğin sıralamadaki yeri, listede üstünlüğünü veya geride kaldığını ifade etmez.

Run-flat lastikler: Lastik patlamasına karşı etkili bir çözüm mü?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Bridgestone Turanza T005 RFT

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005, Lastik basınç izleme sistemine (TPMS) sahip araçlara, opsiyonel donanım olarak sonradan takılabilen RFT lastik modeli Driveguard sürümüne de sahip. TPMS ile birleşen DriveGuard, konforlu ve daha yumuşak lastik yanaklarına sahip. Driveguard modelinin aracınızda kullanmak için aracınız, mutlaka Lastik Basınç İzleme sistemine (doğrudan veya dolaylı TPMS) sahip olması gerek.  Bridgestone’un run-flat lastikleri, yanakta yer alan “RFT” işretlemesine sahiptir.

Doğrudan veya dolaylı TPMS: Nasıl kullanılır?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Continental PremiumContact 6 SSR

Continental PremiumContact 6

Piyasada yer alan bir diğer run-flat lastikse spor yönü daha ağır ve SSR yanak işaretlemesine sahip olan Continental Continental PremiumContact 6‘dır. Continental tarafından geliştirilen SSR teknolojisi, standart jantlara sahip, alçak kesitli lastiklere yönelik bir run-flat teknolojisidir. Yanakları güçlendirilmiş bu run-flat lastiği aracınızda kullanabilmeniz için aracınız mutlaka TPMS sistemine sahip olması gerekiyor.

Lastik basıncı kontrol sistemi (TPMS) zorunlu mu?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 ROF

Goodyear Vector 4Seasons Gen-2

Dört mevsim lastikler arasında Goodyear Vector 4Seasons Gen-2, run-flat  sürümüne sahip. Yanağında ROF (Run On Flat) ibaresinin yanı sıra, kış performansını tescil eden 3PMSF işaretine de yer alır. Bu nispeten yeni özelliği ile, lastik kıyaslamalarında ve testlerinde de dikkat çekmektedir. Goodyear, bu yüksek performanslı lastiğine, patladığında bile yola devam etmesini sağlayan run-flat teknolojisini ekledi.

Run-flat lastik taktırırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Michelin Pilot Sport 4 ZP

Michelin, run-flat işaretlemesi için İnglizce Sıfır Basıncın (Zero Pressure) kısaltması olan ZP harflerini kullanıyor. Run-flat teknolojisi, Michelin’in spor lastiği Pilot Sport 4 modelinde de mevcut. RFT modeliyle Pilot Sport 4, olası basınç kaybına karşı yük ağırlığını taşıyabilen güçlendirilmiş lastik yanaklarına sahip. Standart bir lastiğe kıyasla Michelin ZP run-flat lastik, patlak lastikte meydana gelebilecek lastiğin janttan ayrılma riskini azaltıyor. Run-flat lastiklerin birçoğunda olduğu gibi Michelin Pilot Sport 4 ZP’te de lastik, lastiğin patlaması halinde, bir defaya mahsus onarılabiliyor.

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Nokian Wetproof RunFlat

Nokian Wetproof

Her ne kadar Nokian, kış lastikleriyle ün salsa da yaz lastiğiNokian Wetproof da üstün niteliklere sahip! Islak zemin üzerindeki başarılı performansı sayesinde Nokian Wetproof, sürücüye yüksek bir güvenlik sağlıyor. Run-flat modeli ise, lastiğin patlaması halinde, sürücüye en yakın servis noktasına yol almasını sağlayarak, hayatı kolaylaştırıyor.

Run-flat lastikler: patlayınca ne yapmalı?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Pirelli Cinturato P7 RFT

Pirelli’de runflat ibaresi nerede yer alır? Pirelli’nin spor yaz lastiği Cinturato P7 RFT‘nin lastik yanağında “run-flat” işareti bulunmaktadır. Lastik piyasasında Cinturato P7 spor lastiği, runflat özelliğiyle, çoğunlukla BMW marka araçlara yönelik satılır. BMW’lere özel Cinturato P7 RFT lastiklerin yanağında, BMW (*) lastik işaretlemesi yer alır.

Pirelli, kendi kendini destekleyen lastik sistemine ek olarak, kendi kendini onaran lastik teknolojisi; Seal Inside’ı da geliştirdi. Seal Inside, sivri bir nesnenin lastiği delmesi durumunda, olası bir hava kaçağını engelleyerek, nesnenin çevresini bir macunla sarıyor ve deliği tıkıyor.

Aklınızda olsun: Run-flat lastiklerinizi satın almadan önce son bir tavsiye: Run-flat lastiklerin, 4 tekere de takılması tavsiye edilir!

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

Patlasa da Giden Lastik Run Flat Nedir?

Patlasa da Giden Lastik Run Flat Nedir?

Patlasa dahi, maksimum 80 km/h hızla 80 – 100 km daha yola devam edebilen lastikler, RunFlat olarak adlandırılır. Bu özellik markalara göre farklı kısaltmalarla tanımlanır.

Markalara göre Run Flat lastiklerin kısaltmaları aşağıdaki gibidir;

MARKAKısaltma
MichelinZP / Pax (Zırhlı Araçlarda)
BridgestoneRFT
ContinentalSSR
GoodyearROF / EMT
PirelliR-F / RFT / SSRF
HankookHR / HRS
PetlasP-RFT / RunFlat
NokianRunFlat
DunlopDSST / ROF
ToyoTRF
KumhoXRP
YokohamaZPS

İçindekiler

Run Flat – Patlasa da Giden Lastik Teknolojisi

Patlasa da giden lastik olarak bilinen “Run Flat” lastikler, görsel olarak standart lastiklerle aynı olsa da, üretim teknolojileri biraz daha farklıdır. RFT lastik üretimi yapılırken, lastiklerin yanak kısmında kullanılan teknoloji, standart lastik üretiminde kullanılandan farklıdır. Bu kısımda yapılan geliştirme sayesinde, lastik basıncı patlama / delinme gibi sebeplerle düşse de, yanak üzerinde 80 km kadar daha ilerleyebilmektedir.

Michelin ZP – Zero Pressure

1995 yılından bu yana aktif olarak kullanılan bu teknoloji, Michelin Pax Tires olarak üretilmiş olan ve günümüzde hala zırhlı araç lastikleri olarak tercih edilen teknoloji ile zaman zaman karıştırılmaktadır. Zero Pressure teknolojisi tamamen run flat teknolojisi olarak üretilmektedir. Michelin runflat lastikleri işaretlenirken, lastik yanağında ZP kısaltması kullanılmaktadır. 80 km/s hızla, 80-100 km arası seyahat etmenize olanak tanıyan run flat lastikler, özellikle BMW ve Mercedes araçların orijinal ekipman lastikleri olarak kullanılmaktadır.

Bridgestone RFT – Run Flat

İlk olarak 1987 yılında RFT lastiklerin ilk neslini üreten Bridgestone, bu teknolojiyi 2004 yılına dek kullanmıştır. İlk nesil, güçlendirilmiş lastik yanakları üzerine dizayn edilmiş ve kullanılmıştır. 2005 yılında ise Bridgestone RFT lastiklerinin ikinci nesli üretilmeye başlanmıştır. İkinci nesille birlikte daha fazla konfor için zemindeki darbelerin, kabine aktarımı azaltılmıştır. 2009 yılında üçüncü nesil Bridgestone run flat lastikleri geliştirildiğinde ise özellikle lastiklerde ortaya çıkan aşırı ısınma problemi çözümlenerek, ikinci kuşakta %85 olan ısınma indeksi, üçüncü nesilde %42 ‘ye kadar düşürülmüştür. Ayrıca darbe emme özelliği de geliştirilen yeni nesil lastiklerde, ilk nesilde standart lastiklere oranla %120 olan darbe tepkime oranları, üçüncü nesil ürünlerde %105 ‘e kadar düşürülmüş ve standart lastiklere yakın bir konfor sunulmaya başlanmıştır.

Bridgestone Driveguard

Bridgestone’un standart jantlarla da sorun yaşanmadan kullanılabilecek şekilde geliştirdiği yeni nesil run flat lastikleri olan Bridgestone Driveguard 2017 yılı itibarı ile lastik sektörüne sunulmuştur. Eski tip Bridgestone RFT lastiklerle kıyaslandığında, daha yumuşak ve konforlu olması nedeniyle tüketicilerden büyük ilgi gören Bridgestone Driveguard lastikleri, lansman fiyatları ile birçok sürücü tarafından tercih edilmektedir.

Continental SSR – Self Supporting Runflat

Continental patlasa da giden lastikler olarak bilinen run flat ürünlerini, SSR ifadesi ile işaretlemektedir. Runflat lastik teknolojisini “self supporting runflat” olarak isimlendiren Continental markası tarafından bu segmentte üretilen ürünler tüm jantlara takılabilmektedir. Diğer birçok rft lastik ile kıyaslandığında yakıt tasarrufu sağlamaktadır.  SSR sistemi Continental tarafından özellikle alçak profilli lastikler için geliştirilen ve halen lastiklerin tüm standart jantlarla uyumlu olmasını sağlayan bir runflat teknolojisidir.

Goodyear ROF Run On Flat – Extended Mobility (EMT)

Goodyear run flat lastik teknolojisi “extended mobility” olarak isimlendirilmiştir. Goodyear rof lastikleri, konforlu bir sürüş keyfi sunmakta ve lastik basıncınızın düştüğü durumlarda, 80 km kadar devam edebilmenize olanak tanımaktadır. Güçlendirilmiş yanaklı run flat teknolojisini 1992 yılından bu yana kullanan Goodyear markası, farklı durumlar için farklı funflat lastik desenleri sunmaktadır.

Pirelli R-F / RFT / SSRF

Lastik yanağında RSC veya RUN FLAT ifadesi ile işaretlenen, ürün isimlerinde ise Pirelli RFT, R-F veya SSRF olarak geçen Pirelli patlasa da giden lastikleri, özellikle spor araçlar için üretilen modellerde ve düşük yanaklı lastiklerde büyük ilgi görmektedir.

SSRF teknolojisi ise Goodyear ve Pirelli işbirliği ile yürütülen bir araştırma programıdır. Lastik yanaklarının güçlendirilmesine dayalı olan bu sistemde, lastikler tüm jantlarla uyumlu olsa da, güvenli ve uzun ömürlü kullanım için EH2 özellikli jantlarla kullanılmaları daha doğrudur. Ancak mutlaka TPMS basınç göstergesi bulunmalıdır. Delinme gibi durumlarda mutlaka lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir.

Hankook HRS – Hankook Runflat System

Hankook patlasa da gidebilen lastikler segmentinde HRS kısaltması ile işaretlediği ürünleri ile üretim yapmaktadır. Sürücülere güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşatmak üzere geliştirilen destekli yanakları ile Hankook run flat lastikleri BMW ve Mercedes gibi araçlarda sunduğu performans ve uzun kilometre ömrü ile büyük ilgi görmektedir.

Petlas P-RFT – Petlas Run Flat

Yerli lastik üreticisi Petlas run flat lastik ürünlerini P-RFT olarak işaretlemektedir. Güçlendirilmiş yanak teknolojisi ile üretilmekte olan Petlas rft lastikler hesaplı run flat lastik çözümü arayan sürücüler için ideal tercihler olarak lastik sektörüne sunulmaktadır.

Nokian Run Flat Lastikler

Çelik yelek teknolojisinde kullanılan ARAMID teknolojisini, lastik yanağında kullandığı özel serileri ve kış lastikleri alanındaki başarısı ile tanınan Nokian markası, run flat lastik üretiminde de ekonomik fiyatları ve üstün performansı ile tanınmaktadır. Nokian run flat lastikleri, özellikle Türkiye pazarındaki uygun fiyatları ile büyük ilgi görmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir