140 90 tansiyon / Yüksek Tansiyon Nedir? Yüksek Tansiyon Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

140 90 Tansiyon

140 90 tansiyon

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) damarların içerisindeki kanın damarların duvarlarına uyguladığı yüksek basınca denir. Bu basınç kalp tarafından yapılan pompalamaya ve kan damarlarının direncine bağlıdır. Kronik yüksek kan basıncı olan hipertansiyon, en yaygın tıbbi sorunlardan biridir. Hipertansiyon genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz ve her zaman erken evrelerde teşhis edilemeyebilir. Kalp krizi, felç, böbrek hastalığı ve diğer ciddi tıbbi sorunların önde gelen nedenlerinden biridir. Kan basıncı 2 rakamla kaydedilir. Sistolik basınç (daha yüksek sayı) kalbin vücuda kan pompaladığı kuvvettir. Diyastolik basınç (düşük sayı), kan damarlarındaki kan akışına olan direnci gösterir. Her ikisi de milimetre cıva (mmHg) cinsinden ölçülür.

Genel olarak:

  • Yüksek tansiyon /90 mmHg veya daha yüksek olarak kabul edilir
  • İdeal kan basıncının 90 / 60mmHg ile / 80mmHg arasında olduğu kabul edilir
  • Düşük kan basıncı, 90 / 60mmHg veya daha düşük olarak kabul edilir.

/ 80mmHg ve / 90mmHg arasında okunan bir kan basıncı, kontrol altında tutmak için gerekli adımlar atılmazsa, yüksek tansiyon geliştirme riski altında olunduğu anlamına gelebilir.

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyonu olan çoğu kişi ancak rahatsızlıkları hasar verebilecek kadar ilerlediğinde semptomlar geliştirir. Birçok durumda, ilk hipertansiyon belirtisi ani bir kalp krizi veya inme ile sonuçlanabilir. Bu nedenle hipertansiyona genellikle sessiz katil denir. Hipertansiyon tansiyonun ne kadar yüksek olduğuna göre sınıflandırılır.

Sınıflandırmalar şunlardır;

  1. Evre hipertansiyon: Sistolik basınç ila mmHg veya diyastolik basınç 80 ila 89 mmHg
  2. Evre hipertansiyon:  mmHg&#;den yüksek sistolik basınç veya 89 mmHg&#;den yüksek basınç diyastolik

Prehipertansiyon, istenen aralıktan daha yüksek, ancak etiketli hipertansiyon için yeterince yüksek olmayan kan basıncını tanımlar. Prehipertansiyonda, sistolik basınç ila mmHg ve diyastolik basınç 80 mmHg&#;den azdır.

Prehipertansiyon ile evre 1 ve 2 hipertansiyon belirtileri nadiren görülür.

Belirtiler genellikle şunlardır;

  • Ani baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Burun kanamaları
  • Bacak bölgelerinde şişlikler
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Nefes darlığı
  • Bulanık görme

Malign Hipertansiyon: Bu tip hipertansiyona ek olarak, hipertansif acil durum veya malign hipertansiyon adı verilen nadir, ciddi bir form vardır. Malign hipertansiyon, kan basıncı aşırı derecede yüksek olduğunda ve akut organ hasarı kanıtları eşliğinde teşhis edilir. Bu akut organ hasarı, aniden çok yüksek kan basıncına maruz kaldıklarında, çok düşük kanlanma veya kan damarlarının yırtılmasından kaynaklanır. Etkiler gözlerdeki kanamayı, böbrek yetmezliğini, kalp ritmindeki düzensizlikleri, kalp krizini, anevrizma rüptürünü veya inmeyi içerebilir.

Belirtiler şunlardır;

  • Baş dönmesi
  • Bilinç kaybı
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Görme değişiklikleri
  • Yüz, kol veya bacaklarda zayıflık, uyuşma veya karıncalanma

Malign hipertansiyon her zaman tıbbi bir acil durumdur ve yoğun tıbbi bakım gerektirebilir.

Yüksek Tansiyon Nedenleri Nelerdir?

Kalbin ürettiği basınç, kanı, ileri doğru zorlar ve arterlerin elastik duvarlarını gerer. Kalp atışları arasında, kalp kası gevşerken, arter duvarları kanı vücudun dokularına doğru ilerleterek orijinal şekillerine geri döner. Hipertansiyon ile arterlerdeki basınç, sonunda kan damarlarına zarar verecek kadar yükselir. Hipertansiyonun nedenleri genellikle 2 genel kategoriye ayrılır.

Bunlar;

  1. Bilinen bir nedeni olmayan primer hipertansiyon, ayrıca esansiyel hipertansiyon olarak da adlandırılır
  2. Altta yatan bir tıbbi problemin neden olduğu ikincil hipertansiyon

Hipertansiyonu olan kişilerin büyük çoğunluğunda esansiyel hipertansiyon vardır.

  • Primer Hipertansiyon: Primer hipertansiyonu daha fazla olası kılan bazı risk faktörleri vardır. Bunların çoğu, ilerleyen yaş, erkek cinsiyeti, obezite, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyelerini içerir. Menopozdan sonra kadınların hipertansiyon geliştirmesi daha olasıdır. Hipertansiyon ayrıca aile öyküsü olan kişilerde daha yaygın ve daha şiddetlidir.
  • Sekonder Hipertansiyon: Sekonder hipertansiyon böbrek hastalığından kaynaklanabilir. Ayrıca, uyku apnesi, aort koarktasyonu, böbrekleri besleyen kan damarlarının hastalığı, çeşitli endokrin bezi bozuklukları, oral kontraseptif kullanımı, sigara kullanımı, fazla alkol alımı,  anti-enflamatuar ilaçların (NSAID) sürekli halde kullanımı  ve antidepresan kullanımını da neden olabilir.

Bunlarla beraber çok aşırı tuz alımı birçok insan için hipertansiyon geliştirmede önemli bir faktördür.

Hipertansiyon Nasıl Teşhis Edilir?

Dinlenme sırasındaki kan basıncınızın sürekli olarak yükseldiği tespit edilirse, hipertansiyon teşhisi konulur. Bir tansiyon ölçümü, sistolik ve diyastolik kan basınçları olmak üzere iki sayıyla ifade edilir ve mmHg / 80 mmHg veya daha basit olarak 12/8 olarak rapor edilir. Yüksek sayı, sistolik basınç, kalbin kasıldığı andaki arter içindeki basıncı temsil eder. Düşük sayıdaki diyastolik basınç, kalp gevşetilirken kalp atışları arasındaki arteriyel basıncı temsil eder.

Hipertansiyon Tedavisi

Basit yaşam tarzı değişiklikleri genellikle yüksek tansiyonu (hipertansiyon) azaltmaya yardımcı olabilir, ancak bazı insanların da ilaç alması gerekebilir. Doktor, hastaya, yaşam tarzınızda yapabilecek değişiklikler hakkında tavsiyelerde bulunur ve bazı tansiyon dengeleyici veya düşürücü ilaçlar verebilir. Ayrıca, bazı kan ve idrar testlerini gerçekleştirir. Tansiyonu yüksek olan herkesin sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapması tavsiye edilir. İlacın önerilip önerilmeyeceği hastanın, kan basıncı ölçümüne ve kalp krizi veya felç gibi sorunlara yakalanma riskine bağlıdır.

Tansiyonun sayısal değerine göre şunlar yapılır;

  • Kan basıncı sürekli olarak / 90mmHg&#;nin (veya evde / 85mmHg&#;nin) üzerinde olmasına rağmen, diğer sorunların riskinin düşük olması  durumunda yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapılması önerilmektedir.
  • Eğer kan basıncı sürekli olarak / 90mmHg (veya evde / 85mmHg) üzerinde ise ve diğer sağlık sorunlarına yakalanma riski yüksekse, yaşam tarzındaki değişikliklerin yanı sıra, kan basıncını düşürmek için ilaç alınması önerilecektir.
  • Eğer kan basıncı sürekli olarak / mmHg&#;nin üzerindeyse, kan basıncını düşürmek için yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak doktor tarafından bazı ilaçlar verilir.

Yüksek Tansiyon İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yüksek tansiyonu azaltmak için yaşam tarzınızda yapılabilecek bazı önemli değişiklikler vardır. Bu yaşam tarzı değişiklikleri kan basıncını birkaç hafta içinde düşürüp daha sağlıklı yaşam kalitesi sunar.

Yüksek tansiyon için yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır;

  • Tuz kullanımı olabildiğince azaltılmalıdır.
  • Az yağlı, dengeli bir diyet, bol miktarda taze meyve ve sebze yüksek tansiyonun ciddi düzeyde düşmesini sağlar.
  • Gün içerisinde egzersiz ve spor yapmak.
  • Alkolü bırakmak kan basıncının düşmesini sağlar.
  • Kilo vermek.
  • Daha az kafein tüketmek.  Kafein en fazla kahve, çay ve kolada bulunur
  • Sigarayı bırakmak.
  • Geceleri en az 6 saat uyumak

    İletişim: 58 00 – 22 72 – 22 72 – 22 72 – 22 72

kaynağı değiştir]
Graph Burada NHANEStarafından gerçekleştirilen dört çalışmada karşılaştırılan hipertansiyon farkındalığı, tedavisi ve kontrolü gösterilmektedir.[83]

Dünya Sağlık Örgütü hipertansiyon, ya da yüksek kan basıncını, kardiyovaskülermortalitenin ana sebebi olarak tanımlamaktadır. 85 adet ulusal hipertansiyon topluluğu ve derneğinden oluşan bir şemsiye örgüt olan Dünya Hipertansiyon Derneği (WHL), dünya çapında hipertansif hasta olan kişilerin %50’den fazlasının durumlarının farkında olmadığını belirlemiştir.[95] WHL bu sorunu ele almak için, yılında hipertansiyon hakkında farkındalık yaratma amaçlı küresel bir kampanya başlatmış ve her yıl 17 Mayıs gününü Dünya Hipertansiyon Günü (DHG) olarak kabul etmiştir. Son üç yıl içinde, daha fazla ulusal topluluk DHG’ye katılmış ve mesajlarını halka iletmek için yenilikçi yollar denemişlerdir. ’de, DHG’ye 47 üye ülkenin rekore katılımı sağlanmıştır. DHG haftası boyunca, tüm bu ülkeler yerel hükûmetler, profesyonel topluluklar, sivil toplum örgütleri ve özel kuruluşlarla ortak çalışarak çeşitli medya ve kamu toplantıları yoluyla hipertansiyon farkındalığını artırmaya çalışmıştır. Internet ve televizyon gibi kitle iletişim araçları kullanılarak, verilmek istenen mesaj milyondan fazla kişiye ulaşmıştır. Yıllar geçtikçe ivmesi artan DHG, yüksek tansiyondan muzdarip 1,5 milyar civarında olduğu tahmin edilen hemen herkese ulaşmak konusunda emin adımlarla ilerlemektedir.[96]

Ekonomi[değiştir kaynağı değiştir]

Yerleşmiş sürekli (birincil) hipertansiyonu olan kişilerin çoğunda, kan akışına karşı artan direnç (total periferik rezistans) yüksek tansiyonun nedeni olurken, kalp debisi normal seyrindedir.[36]Prehipertansiyon ya da “sınır hipertansiyon”dan muzdarip daha genç bazı kişilerin yüksek kalp debisi, yüksek nabız ve normal periferik rezistansa sahip olduğuna dair bulgular bulunmaktadır. Bu duruma hiperkinetik sınır hipertansiyon adı verilmektedir.[37] Bu kişiler, daha ileriki yıllarda yaşlanmayla birlikte kalp debileri düşüp periferik rezistansları arttığında, sürekli birincil hipertansiyonunun tipik özelliklerini gösterir.[37] Whether this pattern is typical of all people who ultimately develop hypertension is disputed.[38] Sürekli hipertansiyonda yüksek periferik rezistans esasen küçük arterlerde ve arteriyollerde yapısal daralmaya neden olmaktadır.[39] Kılcal damarların sayısında veya yoğunluğundaki azalma da periferik rezistana katkıda bulunabilir.[40] Hipertansiyon; kanın kalbe dönüşünü ve kardiyak ön yükü artırabilen ve sonuçta diyastolik disfonksiyona sebep olabilen, periferik damarlarda esnekliğin azalması[41] ile de ilişkilidir. Kan damarlarında artan şekilde aktif daralmanın, yerleşmiş sürekli hipertansiyonda rol oynayıp oynamadığı kesin değildir.[42]

Nabız basıncı (sistolik ve diyastolik kan basıncı arasındaki fark), hipertansiyonlu yaşlı kişilerde çoğu kez artar. Bu durumda sistolik basınç anormal derecede yüksekken, diyalostik basınç normal ya da düşük olabilir. Bu duruma izole sistolik hipertansiyon adı verilmektedir.[43] Hipertansiyon ya da izole sistolik hipertansiyon hastası olan yaşlılarda yüksek nabız basıncı, tipik olarak yaşla birlikte ortaya çıkan ve yüksek tansiyon ile artabilen atardamar sertliği ile açıklanmaktadır.[44]

Hipertansiyonda atardamar sistem içinde görülen direnç artışı için pek çok mekanizma öne sürülmüştür. Çoğu bulgu şu nedenlerden birini ya da her ikisini içermektedir:

Bu mekanizmalar birbirini dışlamaz ve her ikisinin de sürekli hipertansiyona bir derecede katkıda bulunduğu muhtemeldir. Ayrıca, endotel disfonksiyonu (kan damarlarında işlev bozukluğu) ve vasküler enflamasyon da periferik rezistansın artmasına ve hipertansiyonda vasküler hasara neden olabilir.[47][48]

Tanı[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası