mucuk sineği ısırması / Tatarcık Humması

Mucuk Sineği Isırması

mucuk sineği ısırması

Bebeklerde Sinek Isırığı

Yazın sıcak havalarda, genellikle açık havada olmayı tercih ederiz. Yazın bahçede, balkonda, ormanda, parklarda geçirilen vakitler uzar. Bu alanlarda sivrisineklerin en sevdiği yerlerdir. Sivrisinekler sıcak yaz günlerinde özellikle akşamüstleri ve sabaha karşı pusuya yatarlar. Bebeklerden yetişkinlere kadar yazın pek çoğumuz yaz aylarının kabusu olan sivrisinek ısırmasına maruz kalırız. Sivrisinekler ve sivrisinek ısırmalarıyla ilgili bilmeniz gerekenler…


Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Neden Olur?

Dişi sivrisinekler, ısırmak için öncelikle vücutta bir nokta ararlar ve kılcal damarların olduğu bölgeleri tercih ederler. Kılcal damarlar vücudumuzdaki kan dolaşım sisteminin en uç parçasıdır ve kanı derinin hemen altından daha büyük damarlara iletme görevi görür. Sivrisinekler, ısırırken ürettiği sıvıyı, kişinin derisinin hemen altına bırakır. Protein ve antikoagülan (pıhtı önleyici) içeren bu sıvı, kişinin bağışıklık sistemi tarafından da bir yabancı madde olarak algılanır. Buna tepki gösteren vücutta ısırılan bölgede sıcaklık artışı ve kaşınma duyusu ortaya çıkar. Genellikle ısırıklar kaşıntılı ama acısızdır ve kendiliğinden iyileşir. Sivrisinekler, ciltte kabartı ve kaşıntı yapmasının yanı sıra, alerjik reaksiyona ve bazı hastalıkların taşınmasına da neden olabilir. Peki vücuttaki bir kabartının sivrisinek ısırığı olduğu nasıl anlaşılır?

Sivrisinek Isırığı Ne Zaman Geçer?

Sivrisineğin kişiyle iletişimi aslında ortalama 6 dakika sürer. Normal durumlarda sivrisinek ısırmasının belirtileri temastan sonraki ilk 48 saat içinde görülür. Başlangıçta küçük kırmızı bir nokta belirir ve daha sonra kaşıntı ile bu alanda ödem başlar. Sivrisinek ısırıkları genellikle gün içerisinde geçer.

Bebeklerde Sinek Isırığına Dikkat!

Sivrisinek ısırıkları yetişkinlere kıyasla bebekleri çok daha fazla etkileyebilir. Bunun nedeni ise sivrisineğin ısırırken deri altına bıraktığı sıvıdır. Protein içeren bu sıvı, ısırıkla birlikte bebeklerin vücuduna girdiğinde vücut pek tanımadığı bu proteine karşı yetişkinlere göre daha fazla tepki gösterir. Bebekleri sivrisinek ısırığından korumak, verdikleri bu büyük tepki nedeniyle önemlidir. Bu nedenle yaz aylarında bebeklerinizi sivrisinek ısırıklarına karşı korumak için kollarını ve bacaklarını kapatacak giysiler tercih etmelisiniz. Yine baş bölgelerinden ısırılmalarını engellemek için şapka da kullanabilirsiniz. Bebeğinizi sivrisinek ısırıklarından koruyamayacağınız koşullarda olmanız halinde çocuklar için özel olarak üretilen sinek kovucu spreylerden kullanabilirsiniz. Bu spreyleri uygulamak için bebeğinizin 2 aydan daha büyük olmasına özen göstermelisiniz.

Sivrisinek Isırığına Doğal Çözümler

  • Sivrisinek ısırılması sonrasında bölgenin öncelikle su ve sabun ile temizlenmesi gereklidir.
  • Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir.
  • Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir. Ancak bu uygulamaların bazen deride tahriş yaratabileceği unutulmamalıdır.
  • Çok sayıda ağrılı ve ısı artışının fazla olduğu durumlarda tıbbi yardım almak gereklidir.
  • Alerjik reaksiyonun şiddetli geliştiği hastalar için topikal steroidli kremler, antihistaminik ve antibiyotikli kremler ile tedavi düzenlenebilir. Topikal tedaviye yanıt vermeyen kişiler için sistemik tedaviler tercih edilebilir.

Sivrisinekten Korunma Yolları

  • Uyurken mümkün olduğunda uzun kıyafetler giyilebilir,
  • Sivrisinek kovuculardan yararlanılabilir,
  • Siyah giysiler tercih edilmemeli,
  • Sık sık duş almak terli ve nemli olmamaya dikkat edilmelidir,
  • Gece ve sabah saatlerinde dışarıda geçirilen zaman kısa tutulabilir,
  • Pencerelere sivrisineklerin eve girmesini engellemek için tül gerilebilir.

Sivrisinekler Kimleri Isırmayı Sever?

Şu gerçeği neredeyse hepimiz çevremizden duyarız ve biliriz: Sivrisinekler bazı kişileri daha fazla ısırırlar. Peki ama kimleri?

  • Sivrisinekler cinsiyet konusunda seçicidirler ve erkekleri daha fazla ısırırlar,
  • Sivrisineklerle ilgili bir diğer gerçek ise 0 ve kan grubunu daha fazla sevdikleridir,
  • Kişi, ürettiği karbondioksit miktarı ne kadar yüksekse sivrisinekler için o denli cazip hale gelebiliyor. Bu noktada hızlı metabolizmaya sahip insanların daha fazla karbondioksit salgıladığının altını çizelim,
  • Kısa süre önce spor yapan insanlar da sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Bunun nedeni ise spor nedeniyle salgıladıkları laktik asidin sivrisineklere cazip gelmesi,
  • Aynı zamanda ürik asit ve amonyak kokusu yayan kişiler sivrisinekler için daha cazip bir hedef,
  • Vücut ısısı daha yüksek olan kişiler de sivrisineklerin hedefi haline gelebiliyor,
  • Terleme miktarı sivrisinek saldırılarında önemli bir faktör.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Tatarcik (Yakarca) SineğiPhelobotomus bilinen adı ile Tatarcık yada Yakarca Sineği sineklerin Psychodidae ailesindendir.

Biyolojileri sivrisineklere çok benzerler. Boylarının küçük olmaları ve vücut dış kısımlarındaki tüyler ile sivrisineklerden ayrılırlar. Biyolojik yaşam alanları tropikal ve subtropikal bölgelerdir.

Diğer sineklerde olduğu sadece dişileri özellikle geceleri kan ile beslenirler. Bazı flebotomlar bir kez kan emdikten sonra yumurtlayana kadar kan emmezler. Ancak “Flebotomus papatasi” sürekli kan emer. Evlerin ve odaların rüzgar almayan bölgelerini özellikle yeğlerler. Tehlike anında hızlı bir biçimde, sıçrama tarzında yana doğru uçmaları flebotomlar için ayırıcıdır. Dişi flebotom kan emdikten yaklaşık gün sonra ortalama olarak 20 kadar yumurta bırakır. Yumurtalarını genellikle nemli ve karanlık yerlere bırakırlar. Yumurtalar, üzerindeki yapışkan kısım sayesinde bırakıldıkları yerlere yapışırlar. Yumurtaların açılması genellikle geceleri ve gün içerisinde olur.

F. papatasi için en uygun ortam ısı derecedir. 20 derecenin altında larvaların gelişimi durmaktadır. 25 derecede gelişimleri gün iken, serin havalarda bu süre 60 güne kadar uzayabilir. Dış koşullara en dayanıklı dönemleri larva evresinin dördüncü dönemidir. Dişi flebotomların yumurtlamaları için nispi nemin %′ e kadar yükselmesi gerekir.

Dişiler erkeklere göre daha dayanıklıdırlar.

Kurak yerlerde, yaşayabilmek için flebotomlar kemiricilerin yuva deliklerine ya da topraktaki çatlaklara saklanırlar. Düşmanları kertenkeleler ile yumurta ve larvaları yiyen karıncalardır.

Tatarcık sinekleri kan emmeleri ile

  • Lokal deri reaksiyonları; ilk ısırık anında yanma ile kaşıntı gelişmekte bu alanda deriden kabarma olmaktadır. Bu 2 saat içerisinde gerilemektedir. Şiddetli lokal reaksiyonlarda gelişebilmektedir. Bül oluşumu, sellülit gelişimi gibi. Bül oluşumunda kol ve bacaklarda yüksek basınç varlığı etkendir.

    Isırıklara karşı abartılı reaksiyonlar kronik lenfositik lösemi, AIDS te görülmektedir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

    Çok sayıda tatarcık sineği ısırıklarında vücutta çok yaygın papüller, veziküler yada enfeksiyonlu ürtikariyal plaklar oluşmaktadır. Buna “harara-urticaria multiformis endemic” denilmektedir. Isırık yerlerinde lokal belirtiler dışında eklem ağrısı, ateş gibi sistemik belirtilerde gelişmektedir.

  • Kan emmeleri nedeni ile bazı hastalıkların taşıyıcılığınıda yapmaktadır. Bu hastalıklar;

    • Tatarcık Humması
    • Leişmanyazis, şark çıbanı

Sivrisinek Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sivrisinekler, ısırıkları alerjik reaksiyonlara neden olan yaz aylarında yaygın olarak bulunan rahatsız edici böceklerdir. Sivrisinek alerjisi, küçük veya büyük lokal reaksiyonlar, hatta sistemik reaksiyonlar şeklinde kendini gösterebilir.

Sivrisineklerin tükürüğünde birçoğu alerjik olan otuzdan fazla protein vardır. Sivrisineğin sokması ile vücut bağışıklık sistemi bu proteinlere karşı alerjik reaksiyon gösterir ve sineğin soktuğu yerde şişlik oluşur.

Sivrisinek ısırmalarında ne tür reaksiyonlar görülür?

Sivrisinek ısırığı sonucunda, kısa sürede mm büyüklüğünde etrafı kızarık şişlik oluşur. Daha sonraki saatte benzer büyüklükteki kaşıntılı kabarıklıkların sayısı artar ve birkaç gün içinde azalır. Bazı kişilerde sivrisinek ısırığından kısa süre sonra genellikle 3 cm’den büyük lokal reaksiyonlar oluşabilir. Oluşan reaksiyonların üstü bir süre sonra su toplayabilir. Bazı kişilerde, bu büyük lokal reaksiyonla birlikte ateşte olabilir. Bu çocuklar başka bir hastalığı olmayan sağlıklı çocuklardır. Büyük lokal reaksiyonlar genellikle gün içinde iyileşir. Bazı çocuklarda nadiren akut yaygın ürtiker, serum hastalığı ve alerjik şok (anafilaksi) gibi sistemik alerjik reaksiyonlar gelişebilir.

Hangi çocuklarda sistemik alerjik reaksiyon riski fazladır?

Küçük çocuklar bağışıklık kazanmadıkları için sistemik reaksiyon gelişme riski daha fazladır. Ayrıca doğuştan veya sonradan ortaya çıkmış bağışıklık bozukluğu olan, mastositoz hastalığı olan çocuklarda da risk daha fazladır.

Tanı nasıl konulur?

Sivrisinek alerjisinin tanısı için önce ayrıntılı bir öykü alınmalı ve muayene yapılmalıdır. Büyük lokal veya sistemik alerjik reaksiyon oluşan hastalarda, kandan veya deriden yapılan alerji testleri ile sivrisinek alerjisi tanısı konulabilir. Fakat kandan ve deriden yapılan alerji testlerinin alerjiyi gösterme oranı yüksek değildir. O nedenle negatif olması sivrisinek alerjisi olmadığı anlamına gelmemektedir. Sivrisinek ısırığı ile normal reaksiyon veren kişilerde alerji testleri yapmaya gerek yoktur.

Sistemik reaksiyon gelişen çocukların, bağışıklık yetmezliği yönünden araştırılması da gerekir.

Tedavide ne yapılmalıdır?

Tedavide ilk yapılması gereken sivrisineklerden uzak durmaktır. Sivrisineklere maruziyetin beklendiği durumlarda ısırmalarını engellemek için koruyucu elbiseler giyilmeli ve vücuda sivrisinekleri uzaklaştırıcı ilaçlardan sıkılmalıdır. Bu ilaçlar 2 aydan büyük çocuklarda kullanılabilir. Gece, uykuda korumak için çocuğun yatağına cibinlik yapılması yararlı olur. Cibinliğe koruyucu ilaç sıkılması koruyucu etkiyi artırır. Ayrıca sivrisinek ısırmasına karşı reaksiyon verdiği bilinen çocuklarda koruyucu olarak antihistaminikler bir süre verilebilir.

Sivrisineğin ısırması sonucu, reaksiyon olan durumlarda ise antihistaminik içeren ilaçlar ağızdan verilmeli ve şişlik ve kızarıklığın olduğu bölgeye kortizonlu kremler gün sürülmelidir. Sistemik reaksiyonlarda ise gün ağızdan kortizon verilmelidir. Ateşle birlikte olan büyük lokal reaksiyonlarda ateş düşürücü ilaçlar verilmelidir. Antibiyotikler enfeksiyon durumu yoksa kullanılmamalıdır.

Sivrisinek alerjisi için aşı tedavisi ile ilgili çalışmalar olmakla birlikte yararı kanıtlanmamıştır.

Sivrisinek alerjisi zamanla düzelir mi?

Sivrisineklere karşı duyarlanan ve giderek şiddetli reaksiyon veren küçük çocuklarda 5 yaşından sonra duyarlılığın kaybolmasıyla büyük reaksiyonlar da kaybolur.

Sonuç olarak;

– Sivrisinek ısırığına alerji yaz aylarında oldukça sık görülmektedir.

– Bu çocukların bir kısmında büyük lokal veya sistemik reaksiyonlar olmaktadır.

– Altta yatan bazı hastalık durumlarında sistemik reaksiyon riski daha da artmaktadır.

– Tanı öykü ve muayene ile konulmakta, deriden ve kandan yapılan alerji testleri ile desteklenmektedir.

– Tedavide sivrisineklerden uzak durulmalı ve koruyucu önlemler alınmalıdır.

– Reaksiyon gelişen durumlarda şiddetine göre antihistaminik ve kortizon içeren ilaçlar kullanılmalıdır.

Sinek ısırığına ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Sinek ısırığını, kaşıntısını ve şişmesini ge&#;irmek i&#;in yapılacaklar

Yaz aylarında ortaya çıkmaya başlayan sivrisinekler ömrü kısa ve kendisi küçük olan bir canlı olmasına rağmen ısırdıklarında birçok kişiyi rahatsız eden hayvanlardır. Sivrisinekler ısırıkları ile hem kaşıntılara hem de taşıyacakları çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Sinek ısırığına ne iyi gelir? Sinek ısırığı nasıl geçer? İşte sinek ısırığını, kaşıntısını ve şişmesini geçirmek için yapılacakların detayları. Sivrisinekler tarafından her yıl birçok insan ısırılmaktadır. Sivrisinek ısırıkları herkeste farklı derecede etkili olur. Sivrisinekler ısırdıkları konak canlıların bir yandan kanlarını emerken diğer yandan ise bir miktar tükürüklerini de konak camlıya enjekte etmektedirler. Sivrisineğin bu tükürüğünde ise yabancı proteinler ile antikoagülan bulunur. Yabancı olan bu proteinler ise canlıda bağışıklık sistemini tetikler ve vücut savunma sistemi histamin salgılayarak ısırık yerinde kızarıklık, şişlik, iltihaplanma ve kaşıntı meydana gelir.

Sinek ısırığına ne iyi gelir?

Genel olarak sivrisinek ısırıkları bir ila iki gün içerisinde geçmektedirler. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu insanlarda ve çocuklarda ise şişlik ve kızarıklık çok daha uzun süre kalınabilir. Sivrisinek ısırıkları normalde çok kaşınırken bazı kişilerde ise şişlik ve kaşıntı çok daha fazla olabilir. Sivrisinek kaşıntıları bireyleri çok rahatsız eder. Genel olarak eczanelerde satışa sunulan ve cilt üzerine uygulanan antihistaminik olan çeşitli krem y ada kaşıntı önleyecek olan merhemler kullanılabilir.

Sinek ısırığının olduğu bölgede ki enfeksiyonu azaltacak ve kaşıntıyı azaltacak olan buz uygulaması yapılabilir. Buz uygulaması kaşıntının giderilip şişliğin azalmasını sağlar. Sinek ısırığı olan bu bölgenin kaşınması cilt üzerinde meydana gelen enfeksiyonu daha da artacaktır bu nedenle elle kaşınılmamalıdır. Sinek ısırığı olan bölgeye limon suyu uygulamak hem kaşıntıyı hem de şişliği giderecektir.

Sinek ısırığı nasıl geçer?

Sinek ısırıkları herhangi bir hastalık bulaştırmadıkları sürece genel olarak kendi kendine 1 ya da 2 gün içerisinde geçmektedir. Genel olarak kızarıklık geçmese dahi sinek ısırığının neden olduğu kaşıntı bir iki gün içerisinde kaybolmaktadır. Sinek ısırığının çok daha hızlı geçmesi için veya kaşıntı, şişlik gibi etkilerinin hızlıca giderilmesi için evde bir takım yöntemler uygulanabilir. Aynı zamanda bir hekimin veya eczacının önereceği merhemler ya da kremler ısırık olan bölge üzerine uygulanabilir.

Müdahale edilen sinek ısırıkları eğer kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve yetişkin bir birey ise mutlaka çok kısa sürede geçecektir. Bazı bağışıklık sorunu yaşayan kişilerde, çocuklarda ve sinek ısırığına karşı alerjisi olan bireylerde şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve iltihap çok daha güçlü olabilmektedir. Her zaman için evde yapılacak olan bazı doğal yöntemler ve ilaçlar ile genel kaşıntı, şişlik, iltihaplanma gibi belirtilerin azalması ve daha kısa sürede sinek ısırığının geçmesi sağlanabilir.

Sinek ısırığını, kaşıntısını ve şişmesini geçirmek için yapılacaklar

Sarımsak: Sinek ısırığı için bir diş sarımsak ortadan bölünür ve ısırık olan bölgeye sarımsağın sulu olan bölgesi sürülür ve bir süre bekletilir. Sinek ısırığının meydana getirmiş olduğu kaşıntıyı giderecek olan doğal yöntemlerden biridir. Sinek ısırığında oluşan kaşıntıyı giderici evde uygulanabilecek en kolay ve en etkili yöntemlerden biridir.

Karbonat: Bir yemek kaşığı kadar karbonatın içerisine eklenecek olan az miktarda içme suyu bir birine karıştırılır. Karbonat ve su karışımı bir macun haline getirilmelidir. Macun kıvamında olan bu karışım şişip, kaşınan bu ısırık olan bölgeye sürülmelidir. Bir süre bekledikten sonra sinek ısırığının kaşıntısı geçecektir ve kısa süre içerisinde ise şişlik de azalacak ve sinek ısırığı tamamen geçecektir.

Muz Kabuğu: Sinek ısırığından meydana gelen kaşıntı kişiyi çok rahatsız ettiği takdirde muz kabuğundan faydalanılabilir. Isırığın meydana geldiği bölgede muz kabuğunun iç tarafı ısırık olan bölgeye sürülür. Yenilen muz kabukları buzdolabında saklanılarak gerektiğinde kullanılabilir.

Soğuk Uygulama: Sinek ısırığının olduğu bölgede soğuk su ya da buz ile soğuk tedavisi yapılabilir. Su ile kullanıldığı takdirde soğuk hissiyatı geçtikten sonra ise kaşıntı tekrar edebilir fakat buzun soğuk etkisi kaşıntıyı uzun süre boyunca giderir.

Diş macunu: Sinek ısırığının meydana getirdiği kızarıklık ve kaşıntı olan bu bölgeye sürülen bir miktar diş macunu bu bölgedeki kaşıntı ve kızarıklığı yok edecektir. Kısa süre içerisinde de sinek ısırığının tamamen geçmesini sağlayacaktır.

Elma Sirkesi: Sirkenin asidik yapısı ile ısırık olan bölgede pamuk ile sürülecek olan ısırık bölgesinde oluşan kaşıntının giderilecektir.

Bal: Sinek ısırığının olduğu bölge de meydana gelen kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler bal ile giderilebilir.

Çay Torbası: Demlenmiş çayların torbası sinek ısırığından dolayı meydana gelen şişliklerin ortadan kaldırılabilmesinde etkili olan çay torbası kullanmak evde uygulanabilecek olan yöntemlerden biridir.

Alkol: Etonol veya izopropil türündeki alkoller buharlaştıkları sırada oluşturmuş olduğu serinletici etki kaşıntıyı geçirecektir. Aynı zamanda ısırık bölgesinin dezenfeksiyonunu sağlayacaktır. Lavanta kolonyası içeriğindeki etanol çeşidindeki alkol ile kaşıntının giderilmesi sağlanırken lavanta kokusu ise sineklerin koku nedeni ile uzaklaşması sağlanacaktır.

Aleo Vera: Aleo vera bitkisi içerdiği iltihap kurutucu özellik ile oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Kullanım alanlarından biri de sinek ısırıklarıdır. Aleo vera bitkisinin içerdiği jel den bir miktar alınıp ısırığın olduğu bölgeye sürülmelidir.

Yulaf Ezmesi: Kuru cilt, suçiçeği, alerjik reaksiyonlar ve böcek ısırıklarında kullanılabilmektedir. Yulaf ezmesinin içerisine eklenen bir miktar su ile macun kıvamına getirilen karışım ısırık üzerine sürülür. On beş dakika kadar beklendikten sonra yıkanabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır