emekli olacak öğretmen sayısı / EYT ve ek gösterge öğretmen atamalarını etkiler mi?

Emekli Olacak Öğretmen Sayısı

emekli olacak öğretmen sayısı

EYT ve ek gösterge öğretmen atamalarını etkiler mi?

funduszeue.info / ÖZEL HABER

ek gösterge geçtiğimiz aylarda kesinleşmişti, EYT ise bugün Sn. Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı.

Öğretmenler de bu haklardan yararlanacak. Pek çok öğretmenimiz emekli olacak. Peki ya EYT ve ek gösterge öğretmen atamalarını etkiler mi?

ek gösterge 15 Ocak tarihi itibariyle yasalaşacak. Buna göre 80 bin civarı kişinin emekli olması bekleniyor. Lakin Başöğretmenlik maaşları, emeklilik dilekçelerini erteleyeceğe benziyor. Kaç kişi bu haktan feragat eder, emekliliğini erteler sorusunun cevabını şuan için bilmek imkansız. Lakin ciddi anlamda bir açık oluşacaktır.

EYT konusunda ise 99 öncesi başlayan öğretmenlerimize emeklilik hakkı doğdu. Bu kişilerin de emekliye ayrılması, kadro boşluğu demek.

EYT ve ek göstergeden dolayı öğretmenlerimizin emekliye ayrılması da öğretmen atama sayılarını ve branş kontenjanlarını ciddi anlamda etkileyecektir.

ABD'de öğretmen sayısı azalıyor

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından paylaşılan verilere göre, mart ayında ilk öğretim kurumlarındaki görevinden ayrılan kamu eğitim çalışanlarının yaklaşık yarısının kendi isteğiyle mesleği bıraktığı belirtildi.

Grafiklerde, ilk, orta ve lise sonrası kurumlarda çalışan öğretmenlerin sayısı, istifalar nedeniyle son iki yılda hızla azaldı.

ABD'deki öğretmen açığı probleminin daha da kötüleştiği tespiti paylaşıldı.

Öğretmen maaşlarının son 20 yıldır enflasyon artışının üstüne çıkmadığı ve benzer düzeyde eğitim ve uzmanlık gerektiren alternatif meslek gruplarıyla karşılaştırıldığında ise öğretmen maaşlarının daha aşağıda kaldığı kaydedildi.

Ayrıca 22 Mayıs'ta açıklanan EdWeek/Merrimack College anketine göre, öğretmenlerin yaklaşık yarısı (yüzde 45), toplum tarafından saygı görmediklerini veya profesyonel olarak görülmediklerini ifade etti.

Öğretmenlerin yüzde 35'i ise önümüzdeki iki yıl içinde öğretmenliği bırakıp başka bir iş bulabileceklerini belirtti.

Çalışma İstatistikleri Bürosuna göre, mart ayında yeni işe alınan öğretmenlerin iki katından fazla açık pozisyon bulunuyor.

ERKEN EMEKLİ OLMA OLASILIĞI DAHA YÜKSEK

Ulusal Eğitim Derneği (NEA) tarafından 'de yapılan bir ankete göre, ABD'li eğitimcilerin yarısından fazlası, Kovid salgını nedeniyle erken emekli olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu bildirdi.

Anket, bu oranın Hispanik, Latin ve siyahi öğretmenler baz alındığında daha da yükseldiğini ortaya koydu.

NEA'nın 'de yaptığı bir ankete göre ise ABD'li öğretmenlerin yüzde 60'ından fazlası, okullarında toplu silahlı saldırı olacağından endişe duyduklarını belirtmişti.

Eğitim Derneğinin araştırması, öğretim yılında ABD'de ortalama bir sınıf öğretmeni maaşının yıllık brüt 65 bin doların biraz üzerinde olduğunu gösterirken, bu rakamın Florida, Güney Dakota ve Mississippi gibi eyaletlerde 50 bine düştüğü, New York, California ve Massachusetts'te ise 85 bin doların üzerine çıktığı bilgisi paylaşıldı.

funduszeue.info

Bodrum'da barınma sorunu nedeniyle öğretmenlerin üçte biri ayrıldı

Bodrum'da yüksek kiraları karşılamakta zorlanan öğretmenlerin yüzde 30'u ilçeden ayrıldı. Öğretmen açığının yaşandığı ilçede, bu durum ücretli öğretmenlerle aşılmak isteniyor.

Selçuk Arslan

Muğla'nın Bodrum ilçesinde görev yapan öğretmenlerin barınma sorunu devam ediyor. Aldıkları maaşlarla geçinemeyen öğretmenlerin çoğu, ek işlerde çalışarak geçimlerini sağlarken bazı öğretmenler de birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralıyor.

Yüzde artan kiraları karşılamakta zorlanan öğretmenlerin yüzde 80’i, geçtiğimiz haziran ayında il dışı tayin sürecinde ilçeden ayrılma talebinde bulunmuştu. Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, tayin talebinde bulunan öğretmenlerin yüzde 30'unun ilçeden ayrıldığını söyledi.

‘BODRUM’DA YÜZDE 20’Yİ AŞAN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR’
Bodrum’da görev yapan öğretmenlerin yaşadığı bu zorlu süreci değerlendiren Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, öğretmenlerin yüzde 80'inin yoksulluk sınırında yaşadığına dikkat çekti. Barınma sorunlarının katlanarak büyüdüğünü belirten Okyay, "Öğretmenlerimizin çoğu ev sahiplerinin tacizi ile karşı karşıya. Üstüne evden çıkarma sorunları yaşanıyor. Çıkmayanlar ise yüzde 'ü aşan kira artışlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. İlçede görev yapan öğretmenlerin yüzde 30'a yakını geçinemediği için yaz tatilinde yer değişikliği tayini gerçekleştirdi" dedi.

Okullarda öğretmen açığı yaşandığını belirten Okyay, "Ortaokul ve liselerde ailelerin geçim sıkıntısı nedeniyle öğrenciler açık liseye kayıt yaptırıyor. Azalan sınıflar birleştiriliyor, kalabalık sınıfa dönüşüyor, sınıfı kapanan öğretmen istemediği tayin ve görevlendirmelerle karşı karşıya kalıyor ya da maaş karşılığına denk düşen ders saatine çalışıyor. Bodrum’da yüzde 20’yi aşan öğretmen açığı var. Ücretli öğretmenlerle bu açık kapatılmak isteniyor. Bakanlık taşeron işçi gibi geçici, mevsimlik öğretmen görevlendiriyor. Aldıkları ücret, asgari ücretin altında. Meslek onuru zedeleniyor" ifadelerini kullandı.

‘LOJMAN TALEP EDİYORUZ’
Öğretmenlerin sağlıklı beslenmeye bile yeterli bütçe ayıramadıklarını ifade eden Okyay, taleplerini şöyle sıraladı: “Biz öğretmenler olarak barınma hakkı istiyor, lojman talep ediyoruz. Bir öğün ücretsiz yemek talep ediyoruz. Eğitim Sen olarak kadro ve insanca yaşayacak ücret istiyoruz. Toplu taşıma ücretlerinin çok yüksek olması da bizlerin bütçesine büyük yük getiriyor. Öğretmenler olarak yüzde 50 indirim istiyoruz. Geçinemiyoruz, barınamıyoruz."

ÜCRETİ YETMEDİ ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTI
Bodrum'da yaşanan bu sorunlar nedeniyle birçok öğretmen de mesleklerini bırakarak farklı sektörlerde şanslarını deniyor. Geçtiğimiz sene Bodrum'da matematik öğretmeni olarak çalışan Fırat Kaya, maaşların yetersiz olması nedeniyle öğretmenliği bırakan isimlerden birisi. Öğretmen mesleğinin değersizleştirildiğine dikkat çeken Kaya, "Büyük bir emekle okudum. Matematik bölümü mezunuyum ve alana dair özel çalışmam oldu. Geçtiğimiz sene Milli Eğitim bünyesinde öğretmen olarak çalıştım. Aldığım ücret, yol ve yemek masrafımı bile karşılamıyordu. Yaşamımı idame ettiremedim o maaşla. Bize verilen ücretler ancak kiralarımıza yetiyordu. Aynı işi yapmamıza rağmen kadrolu öğretmenlerle, ücretli öğretmenler arasında ciddi ücret farkı var. Sigortalarımız bile düzgün yatırılmadı. Mesleğimizi seviyoruz ama ekonomik koşullarımız iyi değil. Bu yüzden ben de farklı bir sektöre yöneldim" diye konuştu. (funduszeue.info)

ek gösterge ile öğretmen emekli olacak

ek gösterge yasası ile ilgili önemli açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, 'Öğretmenlerimiz arasında bin civarında çok iyi bir kitle ve bunlar okullara dağılmış ve bir şekilde eğitimi götürüyor. Şayet ek gösterge çıkarsa emekli olacak öğretmen sayısı 88 ila bin arasında. Bunların dikkate alınması lazım' açıklamasında bulundu. 

SON DAKİKA EK GÖSTERGE YASASI AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, ''şayet ek gösterge çıkarsa emekli olacak öğretmen sayısı 88 ila bin arasında.'' dedi. 

AK PARTİ'DEN "EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI"

AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, ek gösterge hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti olarak vatandaşların ihtiyaçlarını ve beklentilerini bildiklerini aktaran Jülide Sarıeroğlu, ek gösterge çalışmalarının da en kısa sürede yasal olarak hayata geçeceğini dile getirdi.

"SONRA GÜNDEME ALINACAK"

AK Partili Kurtulmuş katıldığı bir canlı yayın programında ek gösterge yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Numan Kurtulmuş, "Büyük bir mali yükü de getiren bir durum. O da belki şimdi değil ama sonra gündeme alınıp değerlendirilebilecek bir konudur" ifadelerini kullandı.

BAKAN SOYLU'DAN SON DAKİKA EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

ek gösterge konusu gündemden düşmezken konuyla ilgili AK Parti kanadından zaman zaman açıklamalar yapılıyor. ek gösterge ile ilgili en son açıklama ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi.

"BU GERÇEKLEŞECEK"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. ek gösterge konusunda ise Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözü var. Polislerin emekliliğinde aradaki fark yaşam standardını etkileyecek nitelikte. Bunu hepimiz biliyoruz, bunun için böyle bir değerlendirme yapıldı. Bu gerçekleşecek. Bugün gerçekleşmemesinin sebebi içinde bulunduğumuz süreç. Seçim falan derken böyle bir tablo ile karşılaştık." dedi.

EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK?

 

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç yazısında Ek gösterge meselesi için bir tarih verdi. İstanbul’da yerel seçimin tekrarlanması sebebi ile Meclis’in 23 Haziran tarihine kadar faaliyet gösteremeyeceği açıklandı. Tüm partililer İstanbul’da tekrarlanacak seçim için çalışmalara dahil olacaklar ve dolayısıyla ek gösterge meselesi seçimler sonuçlanana kadar tartışılamayacak. Diğer yandan ek göstergenin 1 Ocak tarihinde yürürlüğe gireceği düşünülüyor.

 

EK GÖSTERGE TARİHİ BELLİ OLDU MU?

 

ek gösterge yasası ile ilgili, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Genel Başkan Yardımcılarından oluşan bir heyet, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u ziyaret etti. Yalçın, Bakan Selçuk’a memurlara verilmesi kararlaştırılan ek göstergenin bir an önce yasalaşmasını ve sözleşmeli personellerin sorunlarını da ileterek sözleşmelilerin kadro taleplerini iletti. Sözleşmeli kamu görevlilerinin yaşadıkları sorunların olduğunu dile getiren Yalçın, kadrolu istihdam yönünde adım atılmasını beklediklerini ifade etti. 

 

EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

 

Memur ile emekli ek gösterge zammının kaç TL olduğu taraflarca sorgulanıyor. Memur sendikaları, ek gösterge düzenlemesinin tüm kamu personelini içine alacak bir biçimde genişletilmesi talebinde bulunuyor. İmza atılacak düzenleme ile birlikte polis, öğretmen, din görevlileri ve hemşireler, ek göstergelerinin yükseltilmesini bekliyor.

 

EK GÖSTERGE İLE MAAŞLARA NE KADAR ZAM GELECEK?

 

Söz konusu ek gösterge, çalışan memurlar için 'den 'e çıkması hâlinde aylıklara hemen hemen 23 Türk lirası, 'den 'e çıkması hâlinde ise 38 Türk lirası olarak yansıyacağı konuşuluyor. Siyasi partiler tarafından seçim dönemlerinde verilen ek gösterge konusu, milyonlar tarafından ilgi ile takip ediliyor. Ek göstergesi 'den 'e çıkacak personelde emekli ikramiyesinde artış 20 bin Türk lirasını geçecek. Dördün birinci derecesindeki 25 senelik göstergedeki memurun 77 bin Türk liralık emekli ikramiyesi ek göstergede 94 bin Türk lirasına çıkacak.

 

EK GÖSTERGE NE ZAMAN VERİLECEK?

 

ek gösterge ile ilgili henüz net bir tarih belirtilmemişken, çalışmaların sürdüğü biliniyor.

 

NACİ BOSTANCI’DAN AÇIKLAMA

 

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, "Seçimden sonra ilk olarak personel reformu düzenlemesinin gündeme gelmesi gerekiyor. ek gösterge de burada çözülecek. Nisan-Mayıs civarında bu gelişmeler yaşanır" diye konuştu. Ek gösterge artışı ile memurların emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri önemli ölçüde yükselecek.

 

 

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

 

Bilkent Şehir Hastanesi açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili bir açıklama yaptı. ek gösterge ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hemşirelerimizin de ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur" dedi.

 

18 Ocak'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Kavaklıdere Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

 

Gündemdeki ek gösterge konusuna da değinen Selçuk, " ek göstergeyle ilgili çalışmalarımız, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın burada verdiği bir söz var, inşallah buradaki çalışmalar tamamlandıkça biz de kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

 

KİMLERE VERİLECEK?

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ek göstergede 4 meslek için tek paket hazırlandığını açıkladı. Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ayrım yapılmaksızın aynı paket kapsamına alınırken, yeni göstergeyle emekli olacak memurların maaşları, emekli ikramiyeleri yaklaşık yüzde 20 yükselecek. Emekli ikramiyeleri ortalama 25 bin lira artacak. Paket kapsamında yaklaşık bin polis, milyon öğretmen, bin hemşire, bin din görevlisi düzenlemeden yararlanacak.

 

 

EŞİTLİK SAĞLANIYOR

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarıyla birlikte çalışan AK Parti Grubu, teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacak.

 

Paketle milyonlarca çalışan arasında eşitlik sağlanacak. Düzenlemeyle hem görev ücreti hem de emekli maaşını önemli oranda belirleyen ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Yeni gösterge sistemi, kamuda liyakate göre yükselmenin de önünü de açılacak. Mevcut uygulamada lise veya yükseköğrenim mezunu astsubaylarda statü esası uygulanıyor ve hepsi ek göstergeden yararlanıyor. Yeni düzenlemede astsubaylarda olduğu gibi statüye göre ek gösterge verilmesi durumunda, eğitim durumuna bakılmaksızın tüm öğretmen, hemşire, polis ve din görevlileri ek göstergeden yararlanabilecek. İdarecilerde eğitim durumunun dikkate alınması durumunda ek göstergeden sadece üniversitelerin 4 yıllık lisans mezunları istifade edecek.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası