saç diplerim çok acıyor / Saç dipleri neden acır? Saç diplerinin ağrımasının 16 nedeni ve tedavisi - Mavi Kadın

Saç Diplerim Çok Acıyor

saç diplerim çok acıyor

Saç dibi ağrısı ya da saç dibi acısı günlük hayatı etkileyen oldukça  rahatsız edici bir durumdur. Çoğu kafa derisi hassasiyeti, saç dibi kaşıntısı vakası kendi kendine veya ilaçla düzelir. Ancak bazı durumlarda kafa derisi ağrısı altta yatan başka bir durumun belirtisi olabilir. Saç şaftında kan hücreleri veya sinirler olmasa da, saç köklerinizin köklerinde hassas olan çok sayıda küçük sinir ucu vardır. Bu da saç diplerinin çeşitli nedenler dolayısıyla ağrıyabiliceğini kanıtıdır. Peki saç derisi ağrısını geçirme yöntemleri nelerdir?

Saçları iyi durulamak

Şampuan, krem ya da bakım yağı gibi maddelerin iyi durulanmaması halinde saç diplerinizde  kir ve yağ birikmeye başlar. Bu kirler yavaşça saç kökünüzü boğmaya başlar ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bu nedenle saç ürünlerinin iyi durulanması çok önemli bir etkendir. 

Saçları çok sıkı toplamamak

Traksiyon Alopesi denilen bu durum, sıkıca geri çekilen saçların yıpranması sonucu oluşan bir saç dökülmesi tipidir. Örneğin, çok sıkı topuz, örgü, at kuyruğu yapan insanlar hem saç dibi ağrısı ile karşılaşabilir, hem de saç dökülmesi riski ile. Saçlar yukarıdan sıkı bir şekilde bağlanırsa, saç kökleri ve saç derisinin hava alması engellenir. Böylelikle sıkı saç toplaması baş ağrısına da sebep olmuş olur.

Saç Nezlesi Nedir?

Saç derisinde ağrı, acı, kaşıntı, yanma gibi reaksiyonlara neden olan duruma saç nezlesi denir. Saçları sıkı toplamak, saçları yıkadıktan sonra kurulamamak, saça çok fazla ısı ile zarar vermek saç nezlesinin en önemli sebeplerindendir. Eğer bireyin köklerinde ve saç derisinde yanma ve ağrı hissi var ise saç nezlesi olma riski vardır. 

Saç Dibi Ağrısı Nasıl Geçer?

  • Banyo yaptıktan sonra saçları kurutmak ve asla ıslak saçla dışarı çıkmamak 
  • Saça maşa ve düzleştirici ile fazla zarar  vermemek
  • Jöle, krem ve şekillendirici sprey gibi kozmetik ürünlerin kullanımı en aza indirmek
  • Saçları çok sıkı toplamaktan kaçınmak
  • Aşırı yağlı saçlardan kaçınmak ve saç temizliğine önem vermek

Hassas saç derisi için 6 öneri

Saç deriniz hassas. Zaman zaman kaşıntı ve pul pul dökülmeler oluyor. İşte saç derinizdeki sorunların sebepleri ve en iyi çözüm yöntemleri. Kepekten baş ağrısına kadar hassas saç derisinin birçok sebebi olabiliyor. Saç derisinde kabuklanma, deride kurumaya veya şampuan alerjisi olarak ortaya çıkabilir. Hassas saç derinizi iyileştirmek için soruna yol açan problemleri bilmeniz önem taşıyor.

Saç derisinde hassasiyet ve kabuklanma neden olur?

Sorun: Aşırı yağlı deri

1_shutterstock_

Kepek sık görülen ve zararsız bir saç derisi problemidir. Saçta görülen gri ya da beyaz döküntüler kepek olarak tanımlanır. Saç derisinin kuruması ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. Kepek kendi başına zararsız olsa da, kepeğe sebep olan rahatsızlıkların giderilmesi önemlidir. Bunların başında, mantar enfeksiyonu ve egzama gelir.

Çözüm:

Hassas saç derisi için en iyi bakım kepeğe karşı profesyonel bir şampuan kullanmaktır. İnatçı kepek için Head & Shoulders uzmanları Head & Shoulders şampuan ile birlikte saçları tazeleyecek Head & Shoulders Saç Bakım Maskelerinin kullanılması öneriyor.

Sorun: Hava durumu

2_shutterstock_

Kepek, genellikle aşırı yağlanma sonucu oluşsa da bazen hava durumundaki değişiklikler de kuru,  kaşıntılı ve hassas saç derisine yol açar, bunun bir sonucu olarak da kepeğe sebep olabilir. Soğuk hava, merkezi ısıtma gibi durumlar derinin kurumasına ve dökülmesine neden olur.

Çözüm:

Hassas saç derisi için aşırı sıcak duştan kaçının. Kış aylarında saçınızı daha az yıkayın böylece içindeki doğal yağlarla korunuz. Sıcak havada, terleme ve güneş ışınları sorun yaratabilir. Soğuk duş alıp ve saçlarınıza koruyu sprey sıkın. Dışarıdayken mutlaka şapka takın.

Sorun: Saç şekillendirme

3_shutterstock_

Sıcak hava gibi saç şekillendirmede kullanılan kurutma makinesi, düzleştirici gibi cihazlar da kaşıntıya ve deride kurumaya yol açabilir.

Çözüm:

Saç derisinde kabuklanmayı önlemek için saçın doğal olarak kurumasını sağlayın. Bu esnada saç deriniz nefes alır. Eğer düzleştirmek istiyorsanız sadece uçları düzleştirin ve saç diplerini şekillendirici cihazlardan koruyun. Head & Shoulders İpeksi Yumuşaklık kullanabilirsiniz.

Sorun: Alerjik reaksiyonlar

4_shutterstock_

Kızarıklık ve kepek birlikte görülüyorsa ya da egzama varsa, kimyasalların sebep olduğu alerjik bir reaksiyon olma ihtimali yüksek. Bu durumda, kırmızı ve kaşıntılı halkalar saç derisinde, kaşlarda ya da yüzde görülebiliyor. Kozmetik ürünlerden, çamaşır deterjanına kadar her şey bu duruma yol açıyor olabilir.

Çözüm:

Saç derisinde kabuklanmanın önüne geçmek için yavaş yavaş tüm kimyasal ürünleri hayatınızdan çıkararak problemin kaynağını bulmaya çalışın. Eğer sonuca ulaşamazsanız dermatoloğa görünmekte fayda var.

Sorun: Baş ağrısı ve anksiyete

5_shutterstock_

Baş ağrıları bazen hassas saç derisinde olumsuz etki yapabilir. Hatta başlı başına stres bile kaşıntılı bir saç derisine sebep olabilir.

Çözüm:

Söylemesinin kolay olduğunu biliyoruz ama stresi azaltın. Meditasyon ve yoga yaparak stressin bir yaşam için ilk adımları atabilirsiniz.

Sorun: Enfeksiyon

6_shutterstock_

Saç foliküllerinde oluşabilen enfeksiyon da kepeğe sebep olur. Şişkinlik, kaşıntı ve kabuklanma gibi sonuçları olabilir. Saç derisi bu durumda genellikle hassastır.

Çözüm:

Eğer saç deriniz acıyorsa ve kepekler geçmiyorsa doktora giderek harici kullanım için sakinleştirici bir krem deneyin. Bazı durumlarda bitlenme de benzer etkiler gösterir.

İşinize yarayabilecek diğer Öneriler

Saç diplerinin acıması ve saç kaşıntısı hassas saç derisi için yaygın sorunlardır. Saç derisindeki bu sorunlar, kepek, mantar enfeksiyonu, egzama, hava durumu değişiklikleri, saç şekillendirme cihazları ve alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Hassas saç derisini rahatlatmak ve sorunları çözmek için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

  • Kepek için profesyonel bir şampuan kullanın:

    Hassas saç derisi için Head & Shoulders gibi kepek karşıtı şampuanlar tercih edebilirsiniz. Ayrıca, saç bakım maskeleri de saç derisini rahatlatabilir.

  • Hava durumuna dikkat edin:

    Soğuk hava veya merkezi ısıtma gibi hava durumu değişiklikleri saç derisini kurutabilir. Aşırı sıcak duşlardan kaçının, kış aylarında saçınızı daha az yıkayın ve sıcak havalarda saçınıza koruyucu sprey uygulayın. Dışarı çıkarken şapka takmayı unutmayın.

  • Saç şekillendirme cihazlarını doğru kullanın:

    Kurutma makinesi, düzleştirici gibi saç şekillendirme cihazları saç derisinde kurumaya ve kaşıntıya yol açabilir. Saçınızın doğal olarak kurumasına izin verin ve şekillendirme cihazlarını saç diplerinden uzak tutun. İpeksi yumuşaklık sağlayan şampuanları tercih edebilirsiniz.

  • Alerjik reaksiyonlara dikkat edin:

    Saç derisinde kızarıklık, kepek ve egzama gibi belirtiler varsa, alerjik bir reaksiyon olabilir. Kimyasal ürünleri azaltmaya çalışın ve sorunun kaynağını bulmak için dermatoloğa başvurun.

  • Stresi azaltın:

    Baş ağrıları ve stres hassas saç derisini etkileyebilir. Stresi azaltmak için meditasyon ve yoga gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz.

  • Enfeksiyonlara dikkat edin:

    Saç foliküllerinde oluşan enfeksiyonlar da kepeğe neden olabilir. Bu durumda, sakinleştirici bir krem kullanmayı veya doktora başvurmayı düşünebilirsiniz.

Bu öneriler hassas saç derisini rahatlatmaya ve sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Ancak, bunların yanı sıra daha şiddetli sorunlarınız varsa bir uzmana danışmanızda fayda vardır.

Saç kaşıntısı sorunu için hangi şampuanın iyi geldiğini merak ediyorsanız, Head & Shoulders Derinlemesine Temiz Kaşıntı Giderici şampuanı size uygun bir seçenek olabilir .

Bu şampuan, saç derisindeki kaşıntıyı rahatlatmaya ve temizlemeye yardımcı olur. Saç derisindeki sorunların sebeplerini hedef alır ve etkili sonuçlar sağlar. Baş ve omuzları temizlerken aynı zamanda rahatlama hissi sağlar. Bu ürün, hassas saç derisine sahip olanlar için özellikle uygun bir seçenektir.

Saç kaşıntısı sorununuz için bu şampuanı kullanabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz. Ancak, herkesin saç tipi ve hassasiyeti farklı olduğundan, etkili sonuçlar elde etmek için kişisel tercihlerinizi ve ihtiyaçlarınızı dikkate almanız önemlidir.

Sa&#; nezlesi nedir, belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Saç derinizde sürekli kaşınma ve yanma hissi hissediyorsanız dikkat edin. Siz de saç nezlesine yakalanmış olabilirsiniz. Peki nedir bu saç nezlesi?

SAÇ NEZLESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Toplumumuzda saç nezlesi olarak adlandırılan saç derisinde kaşıntı, yanma ve iğne batması şeklinde ağrılara sebep olan bu hastalığın nedenlerinden en başta geleni saçların çok sıkı şekilde toplanarak bağlanmasıdır. Eğer saçlar aşağıdan veya yukarıdan sıkı bir şekilde bağlanırsa, saç kökleri ve saç derisinin hava alması engellenir. Buna bağlı olarak bu bölgenin dengesini bozmakta, saç derisini germekte ve saç köklerinin zorlanmasına sebep olmaktadır. Sonucunda da saç köklerinde kopmalar veya saçların bütünüyle çıkmasına ve dökülmesine neden olur.

Başka bir sebep de, saçları uzun olan kadınların saçlarını yıkadıktan sonra kurulamamalarıdır. Kişi soğuk ya da rüzgarlı bir havada ıslandıktan sonra kurulanmayıp nezle oluyorsa, saç derisi de buna benzer şekilde nezle olabilmektedir. Soğuktan ya da rüzgardan zarar gören saç kökleri, zamanla gücünü kaybetmekte ve dökülme sorununa sebep olabilmektedir.

Saçlara sürekli ve her gün fön çekilmesi, bol jöle ile şekillendirilmesi kişide saç nezlesine neden olan önemli faktörlerdendir. Saça tutulan fönden sıcak hava bile gelse saç kökleri ve saç derisi rahatsız olmakta ve dengesini bozabilmektedir. Bununla birlikte saç köklerine ve saç derisine yakın şekilde sürülen bazı kozmetik ürünler de saç derisinin devamlı olarak soğuk olmasını, saç köklerinin üşüyerek zarar görmesine sebep olmaktadır.

Haberin Devamı
Saç nezlesi nedir, belirtileri nelerdir Nasıl tedavi edilir

saç nezlesiBELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ:

Saç nezlesi olarak adlandırılan rahatsızlığın öne çıkan en belirgin özelliği, kıl köklerinde ve saç derisinde yanma ve ağrı hissi vermesidir. Fark edildiği zaman önlemi alınmadığı taktirde ileride saç diplerinde yaraya ve şiddetli saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Tıp literatüründe hastalık olarak adlandırılmayan bu rahatsızlığın ne yazık ki belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu rahatsızlığı önlemek ve tedavisini yapabilmek için öncelikle sebep olan etkenleri belirlemek ve ortadan kaldırmak gerekmektedir. Sebeplerin ortadan kaldırıldığında bile sorun devam ediyorsa, daha vahim sonuçlarla karşılaşmamak için hemen doktora görünmekte fayda vardır.

Haberin Devamı

Saç nezlesi hastalığına yakalanmamak için kesinlikle saç bakımına maksimum özenin gösterilmesi gerekir. Banyo yapıldıktan sonra saçlar havluyla kurutulmalı ve imkan dahilindeyse de saat kadar dışarıya çıkılmamalıdır. Şayet dışarı çıkılması gerekliyse, önce havlu ile sonra da uzaktan fön makinesi ile iyice kurutulması önemlidir. Yinelemek gerekirse; bayanlar kullandıkları saç modellerinde saç derisini sıkacak ve gerecek modellerden ziyade daha rahat tarzı benimsemeli, erkekler de jöle ve şekillendirici sprey gibi kozmetik ürünlerin kullanımı en aza indirmelidir.

SAÇ SAĞLIĞIMIZ İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

SAÇ DÖKÜLMESİ ÖNLENEBİLİR Mİ?

YAZ AYLARINDA SAÇ BAKIMI NASIL OLMALI?

Haberin Devamı

Saç diplerim çok kaşınıyor ve dökülüyor ne yapmalıyım? Saç diplerindeki kaşıntıya ne iyi gelir?

Saç diplerinde kaşıntı bazen deride olan bir enfeksiyonun habercisi olsa da bazen de sadece kuru deri yapısından meydana gelebilmektedir. Kafa derisindeki kaşıntının nedenini bulmak, kaşıntıyı geçirmek için atılacak önemli adımlardan biridir.

SAÇ DİPLERİ NEDEN KAŞINIR?

Saç derisinde kaşıntı, toplumda pek çok kişinin zaman zaman başına gelebilen rahatsız edici durumlardan biridir. Nedeni saç derisinde kuruluk gibi kolayca çözülebilecek bir durum olabileceği gibi daha ciddi ve tedavisi zor hastalıkların belirtisi olarak kafa derisinde kaşıntı bulunabilmektedir. Bazen stres nedenli ya da mevsimsel olarak ortaya çıkabilecek olan saç kaşıntısı problemi, bazen de daha büyük problemleri işaret edebilmektedir.

Kaşıntının şiddeti bazı durumlarda önemli bir detay olabilmektedir. Eğer kaşıntı gece uyutmayacak kadar arttıysa hastalığınızın ne olduğunun bulunması ve sizin de en hızlı şekilde rahatlamanız açısından bir doktora görünmek uygun olacaktır. Saç kaşıntısı ve dökülmesi problemlerine dermatoloji polikliniği bakmaktadır. Saç diplerinde kaşıntının nedenleri aşağıda sayacağımız hastalıklar olabilmektedir:

Egzama: Egzama hastalığı mücadele etmesi zor hastalıklardan birisidir. Saç diplerinde oluşan egzama çoğu zaman yoğun kaşıntı, derinin pul pul dökülmesi ve deride oluşan iltihaplı yaralar ile kendini belli eder.

Sedef: Sedef hastalığının oluşma nedeni cilt hücrelerinin normal hızından daha fazla çoğalması ile oluşmaktadır. Sedef hastalığı saçta kepekler ile ortaya çıkabilmektedir. Sedef hastalığının teşhisi için ciltte oluşan yaralardan biyopsi alınmaktadır.

Zona Hastalığı: Su çiçeği hastalığına neden olan virüs ile oluşan zona hastalığı, su çiçeği hastalığı yaşayan kişideki virüsün sonrasında sinir sistemine yerleşmesi sonucu oluşmaktadır. Saç derisinde belirti gösteren zona hastalığında kaşıntının yanında yanma, kızarıklık ve döküntü de ortaya çıkabilmektedir.

Bit: Bitler, özellikle çocuklarda görülmekte ve okul ortamında yayılmaktadır. Asalak canlılardan olan bitler yalnızca insanların değil pek çok farklı canlı türünün de vücudunda yaşam gösterebilmektedir. Bitler vücuduna yerleştikleri canlıların kanlarını emerek yaşamlarına devam ettikleri için genelde kaşıntı belirtisi ile ortaya çıkmaktadırlar.

Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı kendini ciltte kuruluk belirtisi ile de ortaya çıkarabilmektedir. Ciltte kuruluk, kafa derisinde oluştuğunda kaşıntıya ve döküntülere neden olabilmektedir.

Saçta kaşıntı olması yukarıda sıraladığımız hastalıklar nedeniyle oluşmuş olabileceği gibi, sadece kuru deri yapısının bir sonucu olarak da oluşabilmektedir. Bu saydıklarımız saç kaşıntısı neden olur sorusuna cevap vermektedir.

SAÇ KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?

Saç kaşıntısı çok artıysa ve kafa derisinde yaralar oluşturacak boyuttaysa bir dermatologdan yardım almak faydalı olacaktır. Teşhise göre kortizon içeren bazı kremler ile tedavi sağlanabilmektedir. Ancak kafa derisini yatıştırmak ve kaşıntıya iyi gelmesi açısından evde yapılacak bazı bitkisel öneriler de bulunmaktadır.

Limon Suyu: Özellikle yoğun kaşıntı yaşayan kişiler için uygun olan limon suyu, antiseptik özellik gösterdiği için etkisi yüksek olabilmektedir.

Limon Otu Yağı: Limon otu saç derisindeki yağın dengelenmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle yağlı saç yapısı olan ve kepek sorunu yaşayan kişiler için önerilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı doğal nemlendiricilerden birisi olmakla birlikte yaraların iyileşmesinde de yardımcı olmaktadır. Hindistan cevizi yağının etkili olması için doğal olması büyük önem taşımaktadır.

Elma Sirkesi: Özellikle mantar sorunlarında çok etkili olan elma sirkesi, doğal bir anti-bakteriyeldir. Kaşıntı konusunda da son derece etkili olan elma sirkesi, iyileştirici özelliğinin yanında gelecekteki hastalık ihtimaline karşı koruma da sağlamaktadır.

Nane Yağı: İçerdiği mentol nedeni ile saç derisinin nefes almasına yardımcı olan nane yağı, bu özelliği sayesinde kepeği de en aza indirmektedir. Ayrıca kaşıntıları sakinleştirme özelliğine de sahiptir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağının anti-inflamatuar ve anti-fungal özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler sayesinde mantar oluşumunu önleme ve saç derisinde oluşan mantar, egzama ve sedef tarzı yaraları kurutmada önemli rol oynamaktadır. Kaşıntı sorununun büyük oranda üstesinden gelinmesinde önemli rol oynar.

Karbonat: Çok etkili bir Ph dengeleyici olan karbonatın alkali bir içeriği vardır. Karbonat, özellikle kaşıntı konusunda çok etkilidir.

Kolloidal Yulaf: Özellikle kuru ciltlerde, nemlendirme özelliği sayesinde kaşıntıya iyi gelen kolloidal yulaf, aynı zamanda enfeksiyonlara karşı koruyucu görev yapmaktadır. Saç dökülmesini se büyük oranda azaltmaktadır.

Saç diplerinin kaşınmasına bitkisel çözüm önerileri arasında yukarıda saydıklarımız en etkili olanlardır. Saç derisindeki kaşıntılar ve oluşan yaralar bazen çok inatçı olabilmektedir. Özellikle egzama ve sedef gibi deride enfeksiyon oluşturan hastalıklarla savaşan hastalar bazen yıllarca ilaç kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bir noktada dayanılmaz olmaya başlayan derideki kaşıntı için insanlar kaşıntılı saç derisi için ne yapılır sorusunu sormaya başlayabilmektedir. Saç derisinde yoğun kaşıntı yaşayan kişiler için yukarıda sıralanan yollar çözüm olabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası