kışlık patates / Kışlık patates | Ürünler | Toptan Manav

Kışlık Patates

kışlık patates

Patates Ne Zaman Toplanır? Patates Nasıl Sulanır, Hangi Ayda Toplanır?

Patates genelde bütün yıl bulunan dünyada en sık tüketilen 4. Besindir. Patates bir kök sebzedir ve herkesin mutfağında sıkça kullanılan bir sebzedir. Patates yetiştirmek isteyenler ise patatesi ilkbahar aylarında toprağa ekmeleri gerekmektedir. Patatesi toplamak için ise ekilme zamanından 2,5 – 4 ay kadar beklemeleri gerekmektedir.

PATATES NE ZAMAN TOPLANIR?

Mutfağımızdan asla eksilmeyen sebzelerden birisi olan patates hem yetişkinler tarafından hem de çocuklar tarafından oldukça sevilmektedir. Patates sebzesini kendi yetiştirmek istenler ise toplanma zamanını merak etmektedir. Patates toplama zamanı patates ekiminden 2,5 – 4 ay sonra yapılmaktadır. Patateslerin ilkbahar aylarında ekildiğini düşünürsek patatesler Nisan ayı ile Temmuz ayı arasında toplanılmaktadır.

PATATES HANGİ AYDA EKİLİR?

Ülkemizde patates en çok tüketilen sebzelerden bir tanesidir. Hem yemekleri hem de kızartması ile mutfağımızdan hiçbir zaman eksilmeyen bir sebzedir. Patates ülkemizde tüketim sırası olarak yukarılarda yer almaktadır. Mutfağımızdan hiç eksilmeyen bu sebzeyi ekme zamanı ise İlkbahar aylarıdır. Toprak ısısı derece olduğu zaman, donların sona erdiği zaman yani Şubat Mart ayları arasında ekilmelidir.

PATATES HANGİ AYDA TOPLANIR?

Evde en çok kullanılan sebzelerden bir tanesi olan patates, uygun şartlar sağlandığı takdirde ekildikten 2,5 – 4 ay sonra hasat edilir. Bu zaman ay olarak Nisan ortası ile Temmuz ayı arasını kapsamaktadır. Patates türüne ve yetiştirilmesine göre bu süre değişebilmektedir. Patatesin toplanacağını yaprak ve sapların kuruduğu zaman, patates yumruların normal boyuta ulaştığı zaman ve kabuğunun sertleşip kalınlaştığından anlayabilirsiniz. Patates hasat edilirken dikkatli olunması gerekmektedir.

PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR?

Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir. Bu süreçte çiçekte gözlemleyeceğiniz her olan patates yumrusu için de geçerlidir.

PATATES NASIL SULANIR?

Mutfağımızın vazgeçilmez sebzesi olan patates, yetiştirilirken en önemli etmenlerden bir tanesi de patatesin sulanmasıdır. Patates sulama işlemi genellikle damla sulama metodu ile yapılmaktadır. Patates, yumrularını toprak altında yetiştirdiğinden devamlı tavlı ve su stresi olmayan bir toprak yapısı istemektedir. Böyle olmadığı taktirde verim düşer ve yumrularda şekil bozuklukları ortaya çıkar. Yumruların şişmeye başladığı dönemde patatesin suya olan ihtiyacı artar. Bu zamandan itibaren patates yumrularına gün arayla su verilmesi gerekir. Hasat zamanından 15 – 20 gün önce yumruların olgunlaşması ve kabukların sertleşmesi için su verilmesi bırakılır.

PATATES KAÇ GÜNDE YETİŞİR?

Patates yetiştirilmesi dikkat gerektiren bir sebzedir. Patates yetiştirmede her şey olması gerektiği gibi yapıldığında patatesler 2,5 – 4 ay içerisinde yetişmektedir. Bu ise gün gibi bir zaman yapmaktadır. Yani patateslerinizi ektiğiniz zamandan gün sonra patateslerinizi toplayabilirsiniz.

PATATES YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI

  • Patates yumrusunun iyi gelişmesi; yumru ve kök gelişimini iyi tamamlaması için toprağın gevşek olması ve patates ekilen alanın iyi güneş alması gerekir.
  • Patatesi mantar hastalıklarından korumak için dışına kükürt tozu atılabilir.
  • Patatesler dikildikten sonra toprağın üstünü kuru saman ile örtün. Daha sonrasında samanları hafifçe ıslatın.
  • Patates yumruları arasında 25 cm aralık bırakılmalıdır.

Kışlık Patates ve Soğan Bolluğu

Kışlık hasadı devam eden patates ve soğan bollaştı. Patates ve soğanın İstanbul’daki çeşitli bölgelerinde bulunan hallere sevkiyatları sürüyor.

Her bir hale ortalama 10 kamyon patates geliyor. Patatesler Afyon, Sivas, Nevşehir, Niğde gibi şehirlerden İstanbul’a ulaştırılıyor. Soğanlar ise Adana, Antalya, Ankara ve Amasya gibi şehirlerden geliyor. Geçen ay fiyatları 12 liraya kadar ulaşan patatesin fiyatı 7 liraya kadar geriledi. Soğan fiyatları ise 6 liradan başlıyor. Yenibosna Çobançeşme’deki hal esnafı patatesin bollaşmasıyla fiyatların gerilediğini söyledi. Esnaflar, patates ve soğanın bu sene bol olmaya devam edeceğini söyledi.

"Sevkiyatlarımız sıkıntısız bir şekilde sürüyor"

Hal esnafı Abdullah Dalcı, bu sene mahsüllerin bol olduğunu söyleyerek, "Herhangi bir sıkıntı yok. Halde patates lira, soğan da liradan satılıyor. Afyon, Nevşehir, Niğde gibi şehirlerden geliyor. Soğanda Amasya, Ankara gibi şehirlerden geliyor. Sevkiyatlarımızda herhangi bir sıkıntı yok. Halimize günde kamyon patates geliyor. kamyonda soğan sevkiyatı oluyor. Bu sene patateste aşırı derecede bol, soğanda patates kadar bol olmasa da rakamlar yüksek. Patates geçen ay lira civarındaydı" dedi.

"Günde ortalama 10 kamyon patates hale geliyor"

Bir diğer hal esnafı Cihan Sivritepe, patatesin bu sene bol ve bereketli olduğunu belirterek, "Sevkiyatlarımız sürüyor. Patates fiyatları da düştü. Hale günde kamyon gelebiliyor. Patates fiyatları geçen hafta 10 liraydı şu anda liraya kadar geriledi. Soğanda liradan satılıyor. Fiyatların düşmesi bolluğa dayanıyor. Patateslerimiz Nevşehir, Sivas, Kayseri, Tokat gibi şehirlerden geliyor. Soğanda Adana ve Antalya taraflarından geliyor. Bu bolluğun devam edeceğini düşünüyorum, bu sene çok bereketli" ifadelerini kullandı.

#Devam, Nevşehir, İstanbul

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası