kafadaki sivilceler neden olur / Kafa Derisinde Çıkan Yara ve Sivilcelerin Nedenleri Nelerdir? - funduszeue.info

Kafadaki Sivilceler Neden Olur

kafadaki sivilceler neden olur

Kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi fazlasıyla can sıkıcı ve acı verici bir durumdur.

Saç Derisindeki Sivilceler: Neden Oluşur ve Onlardan Nasıl Kurtulunur?

Sivilceler her yerde can sıkıcı. Ancak saç derinizdeki sivilceler özellikle can sıkıcı olabilir. Kaşıntıya sebep olur ve saçınızın altına saklanırken ağrıya neden olabilir.

Kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi sorununu oluşturmadan önce kurtulmanın ilk adımı nedeni anlamaktır. Neyle karşı karşıya olduğunuzu anladıktan sonra, etkili bir tedavi bulmak daha kolaydır. 


Online Saç Analizi

Saçınızı parçalamadan başınıza sivilce kremleri sürmeye çalışmak yerine, sorunun kapsamını anlamakla başlayın. 

Saç Derisi Sivilceleri: Bilmeniz Gerekenler 

Saç derinizde iki olası sivilce suçlusu vardır: yaygın akne ve folikülit. 

Kafa derisi sivilceleri dahil sivilceye tıkanmış gözenekler, sebum üretimi, iltihaplanma ve bakteriler neden olur. Kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi sorununa dönüşmeden iyileştirilmesi gerekir.

Hormonal değişiklikler, ilaçlar, cilt bakım ürünleri ve hatta spor ekipmanları sizi kafa derinizde ve alnınızda sivilceye daha yatkın hale getirebilir. 


WhatsApp Hattımız

Folikülit, sivilceye çok benzer ve saç köklerindeki bakteri veya mantar gibi şeylere iltihaplı bir tepkidir. 

Saç derinizdeki sivilceler ister akne ister folikülitten kaynaklanıyor olsun, muhtemelen aynı tedavilere yanıt vereceklerdir. Sivilce ilacı saç dökülmesi yaşanmadan kullanılmaya başlanmalı ve sivilceler giderilmelidir.

Saç Derinizdeki Sivilceler Neden Oluyor? 

Muhtemelen duymuşsunuzdur ve bir şekilde mücadele etmişsinizdir. Sivilce, tüm dünyada en yaygın cilt hastalığıdır. 

Çeşitli sivilce türlerinin oluşumuyla sonuçlanan kronik iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Sivilce saç dökülmesi yaşatabilecek kadar önemli bir problemdir.

Akne gelişimine katkıda bulunan dört faktör vardır: artan sebum veya cildiniz tarafından üretilen yağ, ölü deri hücreleri, Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak bilinen bakteriler ve iltihaplanma. 

Genel olarak, bir sivilcenin gelişmesi için, ölü deri hücreleri saç köklerinizi tıkar ve sebum deri yüzeyinin altında sıkışarak bakterileri üreterek iltihaplanmaya neden olur. Kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi beraber yaşanabilir. Bu durumun can sıkıcılık düzeyini fazlasıyla artırır.

Akne, kapalı komedonlar veya beyaz başlıklar olarak bilinen sivilceleri içerir; açık komedonlar veya siyah noktalar; papüller (küçük pembe yumrular); püstüller ve nodüller (hem enflamatuar hem de ağrılı akne türleri); ve derin, irin dolu sivilceler olan kistler. 

Hormonal değişiklikler, ilaçlar, yağlı cilt, cilt bakım ürünleri ve hatta diyetiniz de dahil olmak üzere birçok şey akneye neden olabilir.

Sivilceniz kafa derinizde veya alnınızda belirginse, iki olası suçluya yakından bakmak isteyebilirsiniz: saç ürünleri ve şapka kullanımı. Saç derisinde sivilce ve saç dökülmesi sorunlarına şapka ve bere gibi ürünler de sebep olabilir.

Yağ bazlı saç ürünleri kafa derinizin ve alnınızın gözeneklerini tıkıyor olabilir. 

Özellikle terleme sırasında veya sonrasında şapka takmak, bakteri büyümesi için mükemmel bir sıcak ortam yaratır. Kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi sorunun oluşmasındaki en büyük sebeplerden birisi budur.

Saç Derinizdeki Sivilceleriniz Folikülite mi Neden Oluyor? 

Araştırmaya göre folikülit akne ile yakından ilgili bir durumdur. Tedaviye benzer şekilde yanıt verir ve benzer nedenleri olabilir.

Kronik folikülit erkeklerde kadınlardan daha yaygındır ve bakteriyel, viral veya fungal faktörlerden kaynaklanabilir. Folikülitin kesin nedeni tam olarak anlaşılmasa da, saç folikülü içindeki bakteri veya maya gibi koşullara iltihaplı bir yanıt olduğuna inanılıyor.

Folikülit de sivilceye benzer ve bu da farkı ayırt etmeyi zorlaştırır. Kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi birbirini tetikleyebildiği gibi, folikülit ve saç dökülmesi de birbirini tetikleyebilir.

Bu durum kafa derisinde ve saç çizgisinde küçük, kaşıntılı püstüller veya sivilcelerle sonuçlanır. Bu yumrular kaşınabilir, ağrıyabilir ve kabuklanabilir.

Şiddetli, ancak daha az yaygın olan folikülit türleri arasında, diseksiyon selülit olarak da bilinen akne nekrotika ve perifolikülitis abscedens et suffodiens bulunur. 

İlkinde, büyük foliküler yumrular siyah kabuklar ve nihayetinde yara izleri geliştirir. İkincisinde nodüller ve kistler gibi daha büyük kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi hatta yara izi daha yaygındır.

Saç Derisi Sivilce Tedavileri 

  • Bir sağlık uzmanından veya dermatologdan doğru bir teşhis almak, kafa derinizin durumunu nasıl tedavi edeceğinizi belirlemek ve kırılmaları yönetmek için önemlidir. Bununla birlikte, folikülit veya akne olsun, tedavilerin en azından bir kısmı benzer olacaktır. 
  • Bu koşulların her ikisi de tetrasiklin ilaçları ve izotretinoin gibi oral antibiyotiklerle iyileştirilebilir.
  • Akne tedavisi ayrıca topikal retinoidler ve benzoil peroksit kullanımını içerebilir. Folikülit tedavisi, topikal steroid kremleri ve antihistaminikleri içerebilir.
  • Diğer çözümler, kullandığınız cilt ve saç bakım ürünlerini ayarlamayı içerebilir. 
  • Gözeneklerinizi tıkayabilecek yağlı ürünlerden uzak durun ve mantar önleyici ilaç içeren kepek şampuanı kullanın.
  • Eğer şapka takıyorsanız, özellikle terliyorken şapkanızı çıkartın. Şapkanızı sıklıkla çamaşır makinesine atın.

Saç Derisine Uzun Vadeli Yan Etkiler Var mı?

Sivilce, yaralı bölgelerdeki saçların büyümesini engelleyecek yara izleri oluşturabilir. Genellikle saç deriniz ne kadar sağlıklı olursa saçınız o kadar sağlıklı olur. Bu nedenle sivilceler ideal değildir. Kafada sivilce çıkması ve saç dökülmesi birbirlerini destekleyen iki düşman gibidir.

Saç deriniz çok iltihaplıysa ve tahriş olmuşsa, saç köklerinize yakın kokulu şekillendirme ürünleri kullanmaktan kaçının. Ayrıca yıkarken dikkatli olun, saç derinize sert davranmak istemezsiniz çünkü bu sivilceleri çizebilir ve daha fazla tahriş edebilir.

Saç diplerinde sivilce ve saç dökülmesi yaşayanlar iltihapları taşımamak adına kafa dersine ve hasarlı bölgelere dokunmamalıdır.

Sivilcelerin Oluşumunu Önlemek

Saç derinizdeki sivilcelerin geri dönmesini önlemek için, saç çizginiz boyunca ve kafa derinizdeki gözenekleri mümkün olduğunca tıkanmamış tutmak ve sık sık temizlik yaparak aşırı birikmeyi önlemek önemlidir. Çünkü sivilce ve saç dökülmesi birlikte gelir. Saç derisini düzenli olarak temizleyin (bu sıklık saç tipinize bağlı olacaktır), kafa derisini çeken aşırı sıkı saç stillerinden kaçının ve kafayı tıraş etmek için kullanılan tüm aletlerin dezenfekte edilmesini sağlayın. Herhangi bir aşırı kuruluk veya kaşıntıdan anında kurtulmak için çay ağacı yağını doğrudan saç derisine de uygulayabilirsiniz. Hafif bir vaka geçiriyorsanız, semptomları önlemek için nadiren basit bir anti-enflamatuar şampuan kullanılabilir.

Saç diplerinde neden sivilce oluşur? Nasıl müdahale edilir?

Akne problemi vücudun birçok bölgesinde yaygın olarak görülen ancak nadir de olsa kafa derisinde de ortaya çıkan cilt sorunudur. Vücudun diğer bölgelerinde oluşan sivilcelere göre tedavisi daha zahmetli olan saç diplerindeki bu sivilceler genellikle kızarıklık ve kaşıntıya neden olur. Ayrıca saç diplerinden uzaklaştırılmadığında rahatsızlık hissi verirler. Peki saç diplerinde sivilce neden oluşur? Nasıl müdahale edilir? İşte merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde sizler için derledik.

funduszeue.info

Yayınlanma: - 27 Ağustos Güncellenme:

Saç diplerinde neden sivilce oluşur? Nasıl müdahale edilir?

Tıkanmış gözenekler sivilce ve akne oluşumuna neden olurlar. Bu durum kafa derisinde de aynıdır. Kafa derisindeki sivilceler başın arkası da olmak üzere kafa derisini etkisi altına alabilirler. Vücuttaki yağ bezlerinin (sebiumun) ortaya çıkardığı salgı, saç köklerine ve saç kanalları ile bağlanarak kafa derisindeki aşırı yağlanma sonucu gözenekler tıkanır. Kafa derisi nefes alamayınca iltihap oluşur ve sivilceler meydana gelir. Sivilce oluşumuna neden olan yaygın nedenler arasında stres, depresyon ve psikolojik sorunlar yer alır. Ayrıca saç derisindeki sivilce oluşumunun diğer yaygın nedenleri arasında saç temizliğine önem vermemek, saç bakım ürünleri, jöle ve saç kremleri gibi saç derisinde gözenekleri tıkayan ürünlerin kullanımını örnek vermemiz mümkün. Bunların yanı sıra aşırı terlemenin sebep olduğu yağlanma sorunu da saç diplerinde sivilce oluşumuna neden olabilir. İşte saç derinizi sağlığına kavuşturacak bazı öneriler…

– Saçlarınızın temizliğine önem vermelisiniz çünkü aşırı yağlanma ve terleme saç köklerinin tıkanmasına neden olabilir. Özellikle yoğun bir egzersiz sonrası saçlarınızı yıkamaya özen gösterin.

– Sivilcelere elinizle müdahale etmekten, sıkmaktan kaçının.

– Saç spreyi, saç jölesi gibi saç bakım ürünlerini kullanmamaya özen gösterin.

– Cilt sağlığınız için A, D ve E vitaminlerini arttırın.

– Tükettiğiniz yiyeceklerden olduğunu şüpheleniyorsanız, hangi yiyeceklerin tetiklediğini görmek için neler yediğinizi not edin.

– Aknelerin üzerine salisik asit içeren kremler uyguladığınızda sivilcelerdeki iltihaplanma sorunlarını tedavi edebilirsiniz. Antibakteriyel ve salisik asit içeren bu tip kremleri uygulamanıza rağmen sivilceleriniz geçmiyorsa uzman bir dermatoloğa başvurmanızda fayda bulunur.

Foto: shutterstock

KAFA DERİSİNDEKİ SİVİLCELERE DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

MALZEMELER

Elma sirkesi
Su

NASIL YAPILIR?

Aynı ölçülerdeki elma sirkesi ve suyu karıştırın ve bu su ile ağırlıklı olacak saç diplerinize gelecek şekilde saçlarınıza dökün ve 10 dakika beklettikten sonra durulayın.

DOMATES SUYU

MALZEMELER

Yemek kaşığı domates suyu
Yarım kaşık bal
Birkaç damla limon suyu

NASIL YAPILIR?

Malzemeleri bir kabın içinde karıştırdıktan sonra kafa derinize masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık dakika beklettikten sonra yıkayın. günde bir sivilceler geçene kadar uygulayabilirsiniz.

Bacaktaki sivilceler nasıl geçer?İlginizi ÇekebilirBacaktaki sivilceler nasıl geçer?Ucu olmayan kör sivilce nasıl iyileşir?İlginizi ÇekebilirUcu olmayan kör sivilce nasıl iyileşir?Güneş sivilceleri nasıl geçer?İlginizi ÇekebilirGüneş sivilceleri nasıl geçer?

baldepresyonEgzersizGüneşsivilce

Kafada Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?

Bir sivilcenin ortaya çıkabileceği en rahatsız edici bölgelerden biri saç deriniz. Ama aslında bunun sivilce çıkabilecek diğer vücut bölgelerinden hiçbir farkı yok. Kafada sivilce, tıpkı standart sivilceler gibi saç köklerine sıkışan yağ ve ölü deri hücrelerinin birikiminden kaynaklanabilir. Yine de her zaman saç derisinde sivilce nedenleri bu kadar basit olmayabilir. Kafada sivilce neden çıkar, nasıl geçer? Saç derisinde sivilce problemi hakkında bu ve benzeri sorularınıza yanıt bulmak için okumaya devam edin.

Kafada Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım GüzellikKafada Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Kafada sivilce neden çıkar?

Kafada sivilce çıkması, bazıları iyi huylu, diğerleri daha ciddi olan çeşitli cilt hastalıklarından kaynaklanabilir. Yine de saç diplerinde sivilce sorununun yaygın olarak saç derisindeki kistlerden, seboreik dermatit veya kepekten dolayı oluştuğunu söylemek mümkün. Neyse ki bu tip sivilcelerin tedavisi basit. Bu koşullar kepek veya sivilce önleyici ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

Ayrıca uzmanlar seyahat, stres, uyku eksikliği gibi durumların da kafa derisinde sivilceye neden olabileceğini söylüyor. Kortizol seviyeleriniz yükseldiğinde, vücudunuzun yağ üretme olasılığı daha yüksek olur. Bu da aşırı yağlanmaya ve sonucunda sivilce oluşumuna neden olabilir.

Eğer saç diplerinde sivilce oluşumuna rastlarsanız mutlaka dermatoloğunuza danışın. Bir dermatolog gördüğünüz sivilce türlerini kategorize etmenize ve anlamanıza yardımcı olabilir. Daha ciddi hastalıklar da kafa derisinde sivilceye neden olabileceğinden, herhangi bir sivilceyi bir dermatoloğun değerlendirmesi önemli. Bunlar da tedavi edilebilir, ancak dermatoloğunuzun daha yakından ilgilenmesi gerekebilir.

Bu noktada yaygın saç derisi sorunu saçkıran nedir, öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kafada Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım GüzellikKafada Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Kafada sivilce nasıl geçer?

Kafa derisinde sivilce oluşumunu önlemeye gelince, burada da yüzünüzdekiyle aynı kurallar geçerli. Yani ellerinizi sivilcelerden kesinlikle uzak tutun. Sivilceleri sıkmak ve oynamak yalnızca artmalarına yol açacaktır. Bununla birlikte en doğru tedaviyi belirlemek için dermatoloğunuza başvurmanız gerektiğini hatırlatalım.

Saç derisinde sivilce sorununu tedavi etmenin anahtarı, gözeneklerin tıkanmasını önlemek. Sivilcelere neden olan şeyin çoğunlukla yağ tıkanıklığı ve birikmesi olduğunu söylemiştik. Bu nedenle saç derisini temiz tutmak önemli. Ayrıca kullandığınız saç bakım ürünlerinin de sivilceye neden olmadığından emin olmalısınız. Eğer kullandığınız ürünlerden şüpheleniyorsanız yeni ürünler denemeyi düşünebilirsiniz. Hafif ve orta dereceli sivilceler için aşağıdaki bileşenler içeren ürünleri deneyebilirsiniz:

  • Salisilik asit: Ölü deri hücrelerini eksfoliye eder, böylece gözeneklere girmez ve sivilceye neden olmazlar.
  • Glikolik asit: Eksfoliyasyona yardımcı olur ve mikro bakterileri öldürür.
  • Ketokonazol veya siklopiroks: Kepek önleyici ve mantar önleyici bileşiklerdir.
  • Çay ağacı yağı: Antibakteriyel özelliklerle sivilcelerle savaşmaya yardımcı olabilir.
  • Jojoba yağı: Şampuanınıza eklemek sivilceleri azaltmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca gözenekleri tıkamamak için yağ bazı ürünleri de ölçülü kullanın. Saç spreyi, wax, jöle gibi şekillendirici ürünleri çok sık kullanıyorsanız gün sonunda saçlarınızı yağ, kir ve ürün birikiminden arındırmayı unutmayın. Bu noktada Clear Men Yoğun Arındırıcı Şampuan gibi bir ürünle saçlarınızı yıkamayı düşünün. Clear Men Yoğun Arındırıcı Şampuan, erkekler için özel geliştirilen ve kömür içeren yeni sıvı jel formülü sayesinde saç derisini besler, kir ve yağdan arındırmaya yardımcı olur. Yoğun arındırma özelliği ile bilinen kömür, uzun yıllardır kir ve yağdan arındırma amacıyla kullanılır. İçeriğindeki taurine, amino acid, B3 vitamini ve besleyici tohum yağı ile beslenmiş ve canlı saç derisine kavuşmanızı sağlar. 3ZeroTech teknolojisi sayesinde saçı kepek, yağ ve kaşıntıdan arındırır, ferahlatıcı bir etki sağlar.

Kafada Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım GüzellikKafada Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Saç diplerinde sivilceyi engellemek için bakım

Kafada sivilce hakkında merak edilenleri açıkladık. Ayrıca saç derisinde sivilce oluşumunu engellemek amacıyla alabileceğiniz çeşitli önlemler de var. İşte saç bakımında aklınızda tutmanız gereken bazı bakım önerileri.

Köpürtün ve durulayın

Eğer doğal olarak yağlı saçlarınız varsa kafada çıkan sivilce sizin için sürpriz olmayabilir. Erkeklerin saçları neden yağlanır öğrenmek için ayrıca ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz. Yağlı saçlar için şampuanı atlasanız bile özellikle antrenmanlardan sonra saçlarınızı her gün yıkadığınızdan emin olmalısınız. Salisilik asit, kömür gibi maddeler içeren şampuanları arayın. Bunlar saç derinizdeki kepek ve yağ üretimini azaltmaya yardımcı olur.

Saç derinizi ellemeyin

Saç derinizdeki bir sivilceye dokunsanız dahi onu kaşımaktan, koparmaktan kaçının. Sivilcelerle oynamak bakterilerin girmesine izin vererek iyileşme süresini geciktirebilir. Aynı kural güneşte yanmış saç derisi ve kaşıntılı saç derisi için de geçerli. Saç derinizi kaşımak, tahrişlere ve enfeksiyona yol açabilir.

Peeling yapın

Haftada bir kez eksfoliye edici tedaviler kullanmak, saç derisindeki ölü derileri temizlemeye yardımcı olabilir. Bunun için şampuanınıza bir damla çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz. Bu bileşen antibakteriyel özellikleriyle bilinir.

Yağlı saç ürünlerinden kaçının

Arkasında kalın bir tabaka bırakacak yağlı saç ürünlerini kullanmaktan kaçının. Bunun yerine derin bakım maskelerini, hasarlı saç uçlarını onarmak için kullanın. Kafada sivilce veya şiddetli kepeği olan çoğu insan aşırı yağlanmadan muzdarip. Yağlar saçlarınızı nemlendirmek için harika olsalar da saç derinizde birikmeye neden olabilirler.

Sivilce ürünleri kullanın

Hafif saç derisi sivilcelerini eczanelerde satılan sivilce ürünleriyle de tedavi etmeniz mümkün olabilir. Salisilik asit içeren hafif bir nemlendirici, saç derisindeki hafif sivilceler iyi bir seçenek olabilir. Ancak sivilce sorunu devam ederse farklı tedaviler için bir dermatologla konuşmayı düşünün.

Kafa Derisinde Çıkan Yara ve Sivilcelerin Nedenleri Nelerdir?

Tahlil Sonuçlarını ÖğrenCevaplanmış SorularHafta Hafta Gebelik Bilgileri

Popüler Konular

Hangi Doktora Gitmeniz Gerektiğini funduszeue.info Doktorları Söylesin 40’lı Yaşlarda Cinsellik Göz Titremesi (Nistagmus) Nedir? Neden Olur? Sperm Testi (Spermiogram,Semen Analizi) Normal Değerleri Tahlil Sonuçlarınızı Yorumlayalım Göz Kuruluğu Nedir? Bitkilerle Tedavi Edilir mi? Kanser Tedavisi ve Cinsellik Siğil Nedir? Tedavi Edilebilir mi? İnsülin Direnci Tanısında Kullanılan 6 Tahlil Nedir? Emzikli Kadınlar İçin Beslenme Kılavuzu Corona Virusu Nedir? Corana Virusuna Bağlı Enfeksiyon Nasıl Gelişiyor? Kırmızı Kan Hücresi Sayısı Nasıl Artırılabilir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası