uyku tedavisi için hangi bölüme gidilir / Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Uyku Tedavisi Için Hangi Bölüme Gidilir

uyku tedavisi için hangi bölüme gidilir

En Sık Yaşanan Uyku Problemleri Nelerdir? Uyku Problemi Tedavisi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Sağlıklı ve yetişkin bir insanın günlük uyku ihtiyacı saat olarak öngörülse bile bu süre kişiden kişiye değişebilmektedir. Genetik faktörlerin de etkili olduğu günlük uyku ihtiyacında saat uykuyla yetinebilen insanlar olduğu gibi 9 saatlik uykunun ardından bile yorgun hissedebilen insanlar olabilmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra stres, kaygı, hormonal bozukluklar gibi durumlar da uyku bozukluklarına sebebiyet verdiği için insanlar yıllardan beri uyku problemini nasıl çözerim sorusunun cevabını aramaktadır.

UYKU PROBLEMLERİ NELERDİR?

Uyku problemleri denince akla ilk gelen uykusuzluk olsa da çok çeşitli uyku problemleri vardır.

İnsomnia: Diğer bir adıyla uykusuzluk hastalığı, uykuya dalama ve uzun süreli uyumada zorluk olarak tanımlanır. Stresli yaşam ve hormonal bozukların neden olabildiği bu hastalığın depresyon, konsantrasyon bozukluğu, dış etkenlere duyarlılık, kilo artışı ve okul/iş performansında düşme gibi ciddi sonuçları olabilir.

Parasomnia: Uyku esnasındaki anormal davranışlarla karakterize olan bu uyku probleminde uyurgezerlik, uykuda anormal derecede konuşma, kâbus görme ve diş gıcırdatma görülebilir.

Uyku Apnesi: Uyku esnasında nefes alışverişinin durması olarak tanımlanan bu hastalık tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca oksijen yetersizliği yüzünden sık sık uykusu bölünen kişi gün içerisinde yorgun ve sinirli olabilir. Kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar için ekstra riskli bir durumdur.

REM Uykusu Davranış Bozuklukları: REM uykusu uykunun derin uyku diye tanımladığımız kısmıdır ve rüyaları bu uyku esnasında görürüz. İnsanlar normal şartlar altında REM uykusu esnasında hareket edemez fakat bu tarz uyku problemi yaşayan kişiler REM uykusu esnasında rüyasını sanki uyanıkmış gibi hareketli bir şekilde yaşarlar.

Huzursuz Bacak Sendromu: Bacaklarda karıncalanma ve huzursuzluk şikâyetlerinin eşlik ettiği bu uyku probleminde kişiler uyku esnasında bacaklarını karşı konulamaz bir şekilde hareket ettirirler.

Narkolepsi: Bu uyku probleminde kişiler gün içerisinde ani uyku atakları ile karşılaşırlar. Ataklar normal insanlarda sıklıkla görülen uyku basmalarından farklı olarak karşı konulamazdır Kişi nerde olduğu fark etmeksizin uykuya dalar. Multipl Skleroz(MS) gibi nörolojik sorunlarda da görülebilir.

UYKU PROBLEMİNE NE İYİ GELİR?

Gün içerisinde yapabileceğimiz basit şeyler geceleri uykuya dalmamızı kolaylaştıracaktır.

  • Kafeinli içecekler yerine bitki çayları içmek: Uyarıcı bir madde olan kafein yerine sakinleştirici bitki çayları tüketin.
  • Uyku öncesi rahatlamak: Müzik dinlemek, meditasyon yapmak ya da hobilerinizle ilgilenmek… Sizi sakinleştiren şey her ne ise uyku öncesi onunla ilgilenmek uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Akşam saatlerinde yemek yememek: Akşam saatlerinde yenen ağır yiyecekler midenizi rahatsız ederek uykuya dalmakta güçlük çekmenize sebep olur.
  • Şekerleme yapmak: Öğleden sonra uykuları geceleri uykuya dalmanızı zorlaştırır.
  • Öğleden sonra uykularından kaçının, bu gece uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır.

UYKU PROBLEMİNE HANGİ DOKTOR BAKAR?

Uyku problemlerinin tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen uyku problemleri sinirsel kabul edilen bir hastalık olduğu için bu hastalıkla nörologlar ilgilenmektedir. Uyku problemi yaşıyorsanız hastanelerin nöroloji kliniklerine gitmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda doktorunuz, hastalığınızın tedavisi için farklı branştaki doktorlarla da iş birliği yapabilir.

UYKU PROBLEMİNE İYİ GELEN BİTKİLER

Bitki çaylarının gevşetici ve sakinleştirici etkileri uykuya dalmanıza yardımcı olur. İşte uyku problemine iyi gelen bazı bitki çayları:

Kediotu Kökü: Endişe ve korkuları yatıştırarak uyku ilacı görevi gören kediotu kökü, kimyasal ilaçlar gibi yan etkilerinin olmaması sebebiyle uykusuzluk tedavisinde yıldır sıkça tercih ediliyor.

Şerbetçioğlu Çayı: Gerginliği alan şetbetçioğlu çayı huzurlu ve rahat bir uyku için birebir.

Papatya Çayı: Apigenin isimli bir antioksidan barındıran papatya çayı kaygıyı azaltarak uykuya dalmayı kolaylaştırıyor.

Melisa Çayı: Uyumadan önce içeceğiniz sıcacık bir bardak melisa çayı üzerinizdeki negatif enerjiyi atıp rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

UYKU PROBLEMİ NEDEN OLUR?

Uyku problemleri bir veya birden çok sebeple olabilir.

Stres ve Kaygı: Uyku problemlerinin en yaygın sebeplerindendir. Günlük hayatımızda yaşadığımız kaygılar gece uykumuzu doğrudan etkiler.

Gün İçerisinde Tüketilen Yiyecek ve İçecekler: Gün içerisinde çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin sıklıkla tüketilmesi uyarıcı etkileri sebebiyle uykuya dalmayı zorlaştırır. Aynı şekilde yatmadan önce yenen büyük porsiyonlu yemekler de kişiye şişkinlik hissi vereceğinden uykuya dalmayı zorlaştırır.

Hormonal Sebepler ve İlaç Kullanımı: Bazı hormonal problemler uyku bozukluğuna neden olabildiği gibi uykusuzluk kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir.

Uyku apnesi için hangi doktora gidilir? Uyku apnesi nedir ve belirtileri nelerdir?

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesinin önüne geçmek için tecrübeli bir kulak burun boğazı(KBB) doktoruna görünmenizi tavsiye ederiz. Kbb uzmanı gerekli tetkikleri yaptıktan sonra kişinin uyku apnesine sahip olup olmadığını belirlemek için nöroloji uzmanına ya da uyku laboratuvarına yönlendirecektir. Uyku laboratuvarı; uyku bozukluklarının ve uyku apnesinin teşhisi için bir tanı koyma merkezidir. Burada hastaların uyku esnasındaki verileri bir bilgisayara kaydedilir. Hasta bir gece merkezdeki odada kalır ve polisomnografi adı verilen uyku testine tabi tutulur.

Uyku Apnesi Nedir?

Uykuyla ilgili solunum sıkıntılarının başında gelen uyku apnesi, uyku sırasında meydana gelen solunum duraklamalarıdır. Bu solunum duraklamaları ortalama saniye aralığındadır. Büyüyen dil kökü, çene yapısının geride olması ve uyku esnasında hava yolunun tıkanmasıyla kendini belli eden uyku apnesi, bazen sinir sistemi üzerindeki bir problem bazen de solunum yolundaki tıkanıklar nedeniyle oluşur. Solunum duraklamalarına paralel olarak kandaki oksijen düzeyi hızlı bir düşüşe geçer ve karbondioksit miktarı artar.

Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku apnesinin başlıca bir takım belirtileri vardır. Bunlar:

  • Gündüz vakti uykusuzluk
  • Agresiflik
  • Hafıza problemleri
  • Uykudan ani bir şekilde kalkma
  • Boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu
  • Dikkat eksikliği
  • Konsantrasyon kaybı
  • Sık idrara kalkma
  • Reflü
  • Horlama
  • Depresyon
  • Yorgunluk

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesinin tedavisine başlamadan önce bir obezite durumun söz konusu olup olmadığı iyi değerlendirilmedir. Çünkü uyku apnesiyle obezite birbirini tetiklemektedir. Uyku apnesinde kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi yöntemler ve CPAP adı verilen bir hava makinesidir. Bu cihazda yer alan maske hastaya takılır ve basınçlı hava hastaya iletilir. Bu cihaz gece boyunca kullanılarak hastanın hava yolunun kapanmasının önüne geçilir. Ancak solunum yolundaki daralma oldukça ilerlemişse bu noktada hastaya cerrahi müdahale uygulanır.

Uyku Apnesine Ne İyi Gelir?

Uyku apnesini bertaraf edici oldukça etkili yöntemler vardır. Bu risk azaltıcı faktörlerle uyku apnesinin önüne geçebilirseniz.

  • Uyku apnesinin bir numaralı nedenlerinden biri fazla kilolardır. Kilo arttıkça apne artar. Yani ikisi birbirine paralel olarak artış gösterir. Öyle ki obez olan bireylerin %80’ninde uyku apnesi mevcuttur.
  • Yorgun bir şekilde yatağa yatmak da uyku apnesini tetikleyici etkenlerdendir.
  • Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının.
  • Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin.
  • Alkol ve sigara kullanımına son verin.

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Uyku apnesi yaşayan bir birey uyku sırasında gerçekleşen solunum durmasının farkında değildir. Kişi ancak vücudun gösterdiği bir takım reaksiyonlar sonucu uyku apnesinin farkına varabilir. Ağız kuruluğu, geceleri sıklıkla idrara çıkma, huzursuzluk ve yorgunlukla seyreden sürekli uykulu hissetme hali bu belirtilerin başlıcalarıdır.

Uyku Apnesi Ameliyatı

Farklı cerrahi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen ameliyat, kişinin eski uyku kalitesine dönmesini ve uyku apnesine son vermek açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda oldukça başarılı sonuçlar elde edilen bu ameliyatlar, kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Öncelikle bireyin bademcikleri büyükse bademcikler alınabilir ya da dil kökü küçültülebilir. Çene yapısında sorun olanlar için ise dil ve alt çene öne çekilebilir. Uyku apnesinde tercih edilen cerrahi yöntemi ise genellikle nazal cerrahi yöntemidir. Ancak nazal operasyonlar daha çok horlama ve hafif şiddetteki uyku apnesine sahip kişilere uygulanır. Uyku apnesi ameliyatı 3 farklı cerrahi yöntemi ile yapılır. Bunlar:

  • Açık cerrahi
  • Endoskopik cerrahi
  • Transoral robotik cerrahi

Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?

Uyku apnesi probleminden mustarip olan hastanelerin KBB, kulak burun boğaz bölümlerine başvurmalıdır. Ayrıntılı bir fiziksel tetkik ile birlikte buradan nöroloji ye da uyku laboratuvarına yönlendirebilirsiniz.

Uykusuzluk İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Uyku Bozukluğuna Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Uykusuzluk İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uykusuzluk problemine karşı hangi doktora gidilmesi gerektiği en merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Çünkü son yıllarda en fazla yaşanan değişik sebeplerden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir. Böyle durumlarda ise nörolog uzmanına başvurmak gerekir. Nöroloji üzerinden ilgili uzman doktor dahilinde, gerekli teşhis ve tetkikler gerçekleşir. Böylece uyku bozukluğunun önüne geçme şansı elde edilebilir.

Uyku Bozukluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir. Çünkü bu durum çoğu zaman psikolojik açıdan meydana gelmektedir. Özellikle erken zamanda tedavinin yapılması gereken en önemli hastalıklar içerisindedir. Öyle ki uyku sorunu zaman içerisinde yanında birçok farklı sağlık sorununu getirebilir. Mutlaka kişinin ortalama günlük 8 saat gibi bir uyku zamanı ihtiyacı vardır.

Gece Uyumamak Neyin Belirtisidir?

Gece uyumamak genel olarak insomnia hastalığını göstermektedir. Böyle durumlarda keşik uykuya dalma problemi yaşarken aynı zamanda erken vakitte uyanır. Onunla beraber Ayrıca psikolojik etkenler, kabuslar, yaş, depresyon ya da stres ile beraber kalp rahatsızlıkları bir değişik ilaçlar da gece uyumama problemini yaratabilir. Hatta günlük yaşam stili de bu sorunu önemli oranda ortaya çıkarabilir. Buna bağlı olarak sebebin ne olduğuna yönelik ilgili poliklinik üzerinden uzman doktora görünmek en önemli husustur. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir