hakim maaşları 2017 temmuz / (TBB) Memur Maaş Hesaplama

Hakim Maaşları 2017 Temmuz

hakim maaşları 2017 temmuz

kaynağı değiştir]

tarihli kanun[değiştir

Hâkimler ve Savcılar Kurulu

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

Anayasası gereğince 20 Temmuz 'de, "Yüksek Hâkimler Kurulu" adıyla kuruldu. Hâkimlerin bağımsızlığını sağlamak için kurulan kurul, hâkimlerin atanması, nakli gibi özlük işlerinin yanı sıra, hâkimlerle ilgili şikayetleri de inceleme ve karar merciiydi. On sekiz asıl, beş yedek olmak üzere yirmi üç üyeli olmak üzere kurulun üyeleri Yargıtay, Meclis ve Senato tarafından belirlenmekteydi. Kurulun yapısı, çalışma usulü ve esaslarına ilişkin olarak yılında 45 Sayılı Yüksek Hâkimler Kurulu Kanunu çıkarıldı. 12 Mart Muhtırasını takiben anayasada ve kanunlarda yapılan değişikler uyarınca, üye sayısı on bir asıl ve üç yedek olarak on dörde düşürüldü. Kurulun bütün üyeleri Yargıtay Genel Kurulu üyeleri arasından seçilecek, dört yıl olan görev süreleri değişmez iken görev süresi biten üyelerin tekrar seçilebileceği hüküm altına alınmıştı. 12 Eylül Darbesi'nin ardından yapılan yeni anayasa ile birlikte kurulun "Yüksek Hâkimler Kurulu" ile "Yüksek Savcılar Kurulu", adı birleştirilerek "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu" oldu. Önceden sadece adli yargı hakimleri ve savcıları hakkında karar verme yetkisi olan kurul, bu değişiklikler ile birlikte idari yargı hakim ve savcılarını da kapsamına aldı. 'de çıkarılan Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu ile hakimler ve savcılar tek bir kanun altında düzenlenmiş oldu. yılında yapılan anayasa değişiklikleri ile birlikte, Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu kaldırılarak yerine Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu kabul edildi. Kurul yirmi iki asıl ve on üç yedek üyeden oluşacak ve üç daire hâlinde çalışacaktı. Kurulun başkanı yine adalet bakanı iken; üyeleri cumhurbaşkanı, Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi genel kurullarınca belirli niteliklere sahip kişiler arasından seçilecekti.

yılındaki anayasa değişiklikleri ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu olan kurumun yapılanması günümüzdeki şekline ulaştı. Üye sayısı yirmi ikiden on üçe düşürülürken, yedek üyelik ise kaldırıldı. Daire sayısı, üçten ikiye düşürüldü. Cumhurbaşkanı kurula üye seçme yetkisine devam etmiştir. 13 üyeden 4’ünü Cumhurbaşkanı, 7’sini TBMM seçer. referandumundan önce ise TBMM’nin üye seçme yetkisi yoktu. Adalet Bakanı ve yardımcısı ise geriye kalan 2 tabî üyeyi oluşturur. Bunun dışında, üyelerin dört yıllık görev süreleri, süreleri bitince tekrar seçilebilecekleri ve meslekten çıkarma haricindeki cezalara karşı yargı yolunun kapalı olmasına ilişkin düzenlemeler varlığını devam ettirdi.

Tarihçe[değiştir

İngiltere&#;de Yargıçların Maaş Almadığı ve Cebinde Kraliçe İmzalı Boş Çek Olduğu İddiası

19,3K

İngiltere&#;de Yargıçların Maaşının Olmadığı ve Ceplerinde Kraliçe İmzalı Boş Çek Olduğu İddiası Doğru Değil

İngiltere&#;de yargıçların maaş almadığı, hakimlerin cebinde Kraliçe imzalı boş bir çek olduğu, hakimin istediği zaman çekin üzerine istediği rakamı yazarak bankadan tahsil edebileceği, bu durumun &#;yargıçlara İngiltere Hazinesini emanet edecek kadar güveniyorum&#; anlamı taşıdığı iddiasının doğruluk payı bulunmamaktadır. İngiltere&#;de hakimlerin aldığı maaş tutarı kamuoyu ile paylaşılmakta olup, Kraliçe imzalı boş çek uygulamasına dair bir bilgiye rastlanamamaktadır.

 

İngiltere&#;de yargıçların maaş almadıkları; fakat kendilerine boş çek sunulduğuna dair paylaşılan şehir efsanesi şu şekilde:

İngiltere’de yargıçların maaşı yoktur. 
Bunun yerine ihtiyaçları oldukça kullandıkları kredisi sınırsız çek defterleri vardır.
İngiliz devletinin yasa uygulayıcılarına ne denli güvendiği anlamına gelirmiş bu.
Bir gün, bir yargıç bankaya gidip bir milyon poundluk bir çek bozdurmak istediğini söylemiş. Ortalık birbirine girmiş. Banka yöneticileri, en üst makamdan onay almadan bu kadar parayı veremeyeceklerini söyleyip önce Adalet Bakanlığı’na, ardından Başbakanlığa telefon etmişler. Ancak aradıkları her yerden gelen cevap aynıymış:
Ödeyin!
Ama bankada o kadar nakit olmadığı için hakime ertesi gün gelmesi rica edilmiş. Para hazırlanmış ve hakim bir gün sonra gelmiş. Para bavul içinde hazırmış. Parayı alıp giden hakim aradan birkaç gün geçtikten sonra bankaya geri dönmüş. 
Parayı bankaya geri vermek istiyormuş.
Banka yönetimi şaşırıp kalmış. Hemen Adalet Bakanlığı’nı aramışlar. Müfettişler devreye girmiş ve hakime hareketinin sebebini sormuşlar.
Hakim “Kraliçe’nin hükümeti bize gerçekten bu kadar güveniyor mu, onu sınadım” cevabını vermiş. Raporlar bakanlığa iletilmiş ve aynı gün hakim azledilmiş.
Adalet bakanlığı hakime gönderdiği yazıda gerekçeyi şöyle açıklamış:
“Kraliçe hükümetinin saygın bir hakimi, devletine güvenmiyor ve onu sınıyorsa, devlet ona asla güvenmez.”

 

Can Ataklı&#;nın İngiltere&#;de Hakimlerin Cebinde Kraliçe İmzalı Boş Çek Olduğu İddiasına Yer Verdiği Köşe Yazısı

 

kraliçe imzalı boş çek

Rahmi Turan&#;ın İngiltere&#;de Hakimlerin Maaş Almadığı ve Cebinde Kraliçe İmzalı Boş Çek Olduğu İddiasına Yer Verdiği Köşe Yazısı

 

İngiltere&#;de Hakimler Maaş Alıyorlar ve Ceplerinde Boş Çekle Gezmiyorlar

Şehir efsanesinin, Türkçemize &#;açık çek&#; olarak da çevrilebilecek &#;sınırsız güven tahsisi&#; anlamı için kullanılan &#;blank check&#; ifadesinin &#;boş çek&#; olarak algılanması nedeniyle oluşmuş olması ihtimal dahilinde görülebilir.

Kayhan Selek&#;in &#;Yargılanmayı Göze Alarak Yargılıyorum&#; adlı kitabında bu hikayeyi &#;lu yıllarda, İstanbul Barosunun düzenlediği &#;Avrupa Hukukçular Kongresi&#;nde İngiliz Heyeti Başkanı olarak söz alan Londra Baro Başkanı&#;nın &#;İngiliz adaletinin altın sayfaları&#; hakkındaki sunumunda ilk ağızdan dinlediği bilgisinin yer aldığı dile getirilmektedir. Yani, kökeni oldukça eskiye dayanan bir şehir efsanesiyle karşı karşıyayız.

Gelelim işin aslına:

İngiltere&#;de yargıçlar maaş almaktadır. İngiltere&#;de yerleşik olan Anglo-Saxon hukuk sisteminde yargıçların maaşlarının unsurları belirlidir. Hakimlerin derecelerine göre aldıkları maaşlar, kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. Örneğin, 1 Nisan &#; 31 Mart tarihleri arasında geçerli olan mali yılında 1. maaş grubunda yer alan (yüksek mahkeme üyesi) bir hakim (yıllık) Pound maaş alırken, 7. grupta yer alan (yerel mahkeme üyesi) bir hakim (yıllık) Pound maaş alacaktır. Hatta İngiltere&#;de bazı hakimlerin maaşlarının düşüklüğünden yakınarak maaş artışı istediğine de rastlıyoruz. İngiltere’de ise en düşük yerel mahkeme hakiminin Türkiye&#;deki emsal pozisyona göre 7 kat daha fazla maaş aldığı anlaşılmaktadır.

Yargıçların aldıkları ödemeler arasında &#;açık bir çek&#;in olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Hakimlere sunulan malî imkânlar arasında Kraliçe tarafından verilen ekstra boş bir çek veya benzeri bir ödenek yer almamaktadır. İngiltere&#;deki yargıçlara boş çek tahsis edildiğine yönelik Adalet Bakanlığı kaynaklarında bir iz dahi geçmemektedir.

Ayrıca, imzalarının taklit edilme ihtimaline karşı İngiliz Kraliyet ailesi üyelerinin çek gibi imzalı bir belge düzenlemelerine izin verilmediği belirtilmektedir. Haliyle, her yargıcın cebinde Kraliçe imzalı çek bulunması da pek mümkün görünmüyor.

 

İngiltere&#;de Hakimlerin Maaş Almadığı ve Ceplerinde Boş Çek Olduğuna İnanan Köşe Yazarları

Can Ataklı, Sözcü Gazetesi&#;nde 20 Mart tarihinde yayınlanan &#; milyon lira hangi “gizli işe” harcanır&#; başlıklı yazısında yeni bir şehir efsanesinin hortlamasına sebebiyet vermişti.

"Biliyor musunuz, İngiltere’de çok sınırlı sayıda olan Yüksek Mahkeme üyelerine göreve geldikleri gün, altında Kraliçe’nin imzası olan boş bir çek verilir. Yüksek Mahkeme üyesi bu çekin üzerine dilediği an dilediği miktarı yazarak tahsil edebilir. Kraliçe dahil hiç kimse “Bu parayı niye alıyorsun, ne yapacaksın?” diye soramaz. Bu çekin verilmesinin tek amacı vardır. Adaleti sağlamakla görevli olanlar hiçbir koşul altında maddi sıkıntı çekmesin ve kimsenin kulu kölesi olmasın. Bu mahkeme üyeleri bu çekin üzerine bir rakam yazıp ister ev alır ister araba alır ister çok büyük bir meblağ yazıp bunu kendi özel hesabına aktarır. Bugüne kadar bu açık çeki istismar eden bir kişi bile çıkmamış. Hatta birçok hakimin görevden ayrıldığında bu çeki aynen iade ettikleri de bilinir."

Can Ataklı&#;nın İngiltere&#;de hakimlerin cebinde Kraliçe imzalı boş bir çek olduğu iddiası daha sonraları sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılarak tekrar viral hale geldiği görülmektedir.

Ataklı&#;nın yazısının ardından Rahmi Turan&#;ın da Sözcü Gazetesi&#;nde 4 Eylül tarihinde yayınlanan &#;Sınırsız güven!&#; başlıklı yazısında aynı hatalı iddiaya yer verdiğini görüyoruz:

"İngiltere'de yargıçların maaşı yoktur. Onun yerine ihtiyaçları oldukça kullandıkları kredisi sınırsız çek defterleri vardır. Kraliçe'nin devleti hâkimlerine o kadar güvenir ki, bu sınırsız para çekme yetkisinin asla suistimal edilmeyeceğine inancı tamdır."

Aydınlık Gazetesi&#;ndeki &#;Yoksa Muhalif Misin?&#; başlıklı 21 Eylül tarihli yazısında Mustafa Mutlu bu hurafeye yer vermişti:

"İngiltere’de yargıçların maaşı yoktur. Onun yerine, ihtiyaçları oldukça kullandıkları kredisi sınırsız çek defterleri, yani limitsiz özel harcama yetkileri vardır."

Hürriyet Gazetesi&#;ndeki &#;Bana güvenmiyor musunuz?&#; başlıklı 24 Eylül tarihli yazısında Ferzane Zenan bu şehir efsanesine atlamış:

"BİLMEM yaşandığı iddia edilen bu olayı duydunuz mu? “İngiltere’de yargıçların maaşı yoktur."

Duymaz olaydık&#;

Ulusal Kanal&#;da &#;Eğitimde Gatto Dayatması&#; başlığıyla 7 Eylül tarihinde yayınlanan yazısında Çetin Ünsalan, İngiltere&#;deki sözüm ona örneği ülkemizde öğretmenlere uygulamayı önerme hatasına düşmüş:

"Ben öğretmenliğin çok kutsal bir meslek olduğuna inanıyorum. Hatta İngiltere’de yargıçlar gibi maaşları olmaması, kendilerine açık çek verilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Işıl Özgentürk, Cumhuriyet Gazetesi&#;nde 28 Şubat &#;da yayınlanan &#;Bizim çok erkek (!) hakimlerimiz!&#; başlıklı yazısında araştırma yaparken keşfettiği (!) yanlış bulguyu bizimle paylaşmış:

"Bu bilgileri araştırırken şunu da öğrendim. İngiltere’de hâkimler maaş almazlarmış, ne kadar ihtiyaçları varsa ellerindeki banka kartıyla o kadarını çekerlermiş. İsterse bu bir milyon sterlin bile olabilirmiş."

İşte aradığımız araştırmacı gazetecilik ruhu (!!!).

Kocaeli Gazetesi&#;ndeki &#;Atatürk, görevine devam ediyor&#; başlıklı 29 Eylül tarihli yazısında M. Tanzer Ünal &#;bilmediklerimizi&#; öğretmeye kalkmış:

"Bilirsiniz… İngiltere'de yargıçların maaşı yoktur. Onun yerine ihtiyaçları oldukça kullandıkları kredisi sınırsız çek defterleri vardır."

Şu boş malumatfuruş özgüveni yok mu&#; &#;Bilirsiniz&#;miş&#;

Pusula Gazetesi&#;ndeki &#;Sizin köyde böyle mi konuşuluyor?&#; başlıklı 14 Haziran tarihli yazısıyla Ali Rıza Tığ:

"Biliyor musunuz? İngiltere'de yargıçların maaşı yoktur!"

Tabii, bilmez olur muyuz (!)

Bu şehir efsanesine kanan diğer köşe yazarları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hürriyet Gazetesi&#;ndeki &#;Başkanlık Rejimi mi Başkan’ın Rejimi mi?&#; başlıklı 18 Temmuz tarihli yazısıyla Yasin Girgin
  • Anadoluda Bugün&#;deki &#;Hukuk ve adalet&#; başlıklı 2 Aralık tarihli yazısıyla Erhan Dargeçit (hikaye vurgusu yapmış)
  • Yeni Meram Gazetesi&#;ndeki &#;Tabandan Tavana Demokrasi&#; başlıklı 16 Ekim tarihli yazısıyla Rıdvan Bülbül
  • Yeni Mesaj Gazetesi&#;ndeki &#;Güvenmek ve güvenilmek&#; başlıklı 11 Mayıs tarihli yazısıyla Orhan Dede
  • Aydıfunduszeue.info&#;daki &#;Şehit ve Şahit&#; başlıklı 16 Mayıs tarihli yazısıyla Mehmet Eroğlu

 

ingilterede yargıçların maaşı

 

* Tokmağın İngiltere&#;de hakimlerin mahkeme oturumlarında kullanmadığı bilinse de, yargıçları anımsatması açısından kapak görseli olarak kullanılmıştır.

** Kapak görseli: funduszeue.info

kaynağı değiştir]

  • 7 Haziran itibarıyla
Sıra İsim Görev
1 Mehmet Akif Ekinci Daire başkanı
2 Cumhur Şahin Üye
3 Sinan Esen Üye
4 Aysel Demirel Üye
5 Bilal Temel Üye
6 Ergün Şahin Üye

Genel Kurul[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.