masada bicak nereye konur / Davet sofrası hazırlamanın yolları! Masaya kaşık çatal bıçak nasıl konur? - Dekorasyon Haberleri

Masada Bicak Nereye Konur

masada bicak nereye konur

Davet sofralarının şık ve usulüne uygun bir şekilde hazırlanması, misafirlerinizi en iyi şekilde karşılamak adına yapabileceğiniz ilk başlangıçlardan biridir. Sunacağınız menülerin yanı sıra sofra düzeni de şık bir sofra hazırlama konusunda büyük önem taşır. 

Masa içerisinde misafirlerinizin sayısına uygun sofra takımı adedi ayarladıktan sonra geriye çatal, kaşık ve bıçakların nasıl yerleştirileceği kalır. Sofranın en önemli parçalarından biri olan çatal, bıçak ve kaşıkların belli bir düzen çerçevesinde tabak çevresinde konumlanması gerekir. Sizler için hazırladığımız çatal kaşık nasıl dizilir adlı yazımızı inceleyerek bu servis takımların düzeni hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Çatal Kaşık Servisi Nasıl Yapılır?

Sofra düzeninde çatal, bıçak ve kaşık servisleri sofra servisi takımının türüne bağlı olarak iç kısımdan dışa doğru yapılır. Servis takımlarını yerleştirmeden önce menünüzde yer alan yiyeceklerin türlerini de belirlemeniz gerekir. Örneğin sofrada salata yerine çeşitli mezeler kullanacaksanız, sofra düzeninde salata çatalına yer vermenize gerek yoktur. 

Yemek takımı dizilimlerini uygun bir şekilde masanıza yansıttığınız takdirde sofranızda küçük detaylarla büyük etkiler yaratabilirsiniz. Çatal, kaşık ve bıçaklar, tabağın içerisine konulmamalıdır. Bu durum, misafirlerinizin tabağına yiyecek servisi yapacağınız anda tabağın içerisinin dolu olması dolayısıyla misafirinize ve size zorluk çıkarabilir. 

Kaşık Çatal Nasıl Dizilir?

Çatal ve kaşık dizimi, bu servis aletlerinin hangi sırada kullanılacağına bağlı olarak içten dış tarafa doğru dizilir. Bu sırada belirli düzenlemeler ile karşılaşmak olası bir durumdur. Örneğin tatlı kaşığı tabağın sağ kısmında yer alan bıçağın sağında olmalıdır. Çorba kaşığı ise tatlı kaşığının sağ tarafına yerleştirilmelidir. 

Çatallar sol kısımda, bıçak ve kaşıklar ise tabağın sağ tarafında yer alır. Peçeteyi dilerseniz tabağın üzerine yerleştirebilir ya da tabağın herhangi bir tarafına yemek takımları üzerine gelecek şekilde konumlandırabilirsiniz. 

Çatal Kaşık Masaya Nasıl Yerleştirilir?

Çatal ve kaşık gibi sofra takımlarının belirli bir düzende tabak çevresine konumlandırılması, misafirlerinizin daha pratik bir şekilde yemek yemelerine yardımcı olur. Çatallar, masanın her zaman sol tarafında yer alır. Bıçak kullanımında sağlak olan kişiler çatalı sol ellerine alarak bıçağı sağ ellerinde kullanır. 

Menünüzde salata yer alıyorsa, yemek çatalının yanına bu tür çataldan daha küçük boyutlara sahip olan bir salata çatalı yerleştirebilirsiniz. Kaşıklar, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı olmak üzere ikili bir şekilde tabağın sağ tarafında konumlandırılır. Kaşık, yemek bıçağının sağ kısmında yer almalıdır. 

Çatal Kaşık Nasıl Kullanılır?

İnsanların büyük bir çoğunluğunun sağ elini kullandığı göz önünde bulundurulduğunda, çatal ve kaşık sağ el ile kullanılır. Çatal ve kaşık tutuşu, yüzük parmağıyla aleti alttan destekleyerek ve işaret parmakla üstten tutularak yapılır. 

Çatallar yemek ve salata çatalı olarak iki farklı kategoriye ayrılır. Yemek çatalları salata çatallarına nazaran daha büyük boyutlardadır. Kaşıklar ise çorba kaşığı ve yemek kaşığı olarak iki farklı seçeneğe sahiptir. Tatlı kaşıklarının sapı daha uzun, kaşık kısmının çapı ise daha küçüktür. 

Çatal Kaşık Ne Tarafa Konur?

Çatal, kaşık ve bıçaklar sofra düzeninin vazgeçilmez parçalarından bazılarıdır. Misafirlerinizi sofraya davet etmeden önce bu aletlerin sofra içerisinde hazır bir şekilde konumlandırılması gerekir. Çatal, bıçak ve kaşıklar misafirler sofraya oturduktan sonra yerleştirilmemelidir. Bu durum servisi geciktirmek ile birlikte ağırlama konusunda hoş bir izlenim de bırakmaz. 

Yemek çatalı, tabağın solunda yer alır. Salata çatalı ise yemek çatalının sol kısmına yerleştirilir. Tatlı ve çorba kaşıkları bıçağın yan tarafına konulur. Bıçak tabağın sağ kısmının iç tarafında, tatlı kaşığı bıçağın sonunda, çorba kaşığı ise tatlı kaşığının soluna konumlandırılmalıdır. 

Çatal Kaşık Nasıl Konulur?

Sofraların olmazsa olmaz servis aletlerinden birkaçı olan çatal, bıçak ve kaşıkların belirli bir düzende tabağın sol ve sağ taraflarına yerleştirilmelidir. Sofranızda çeşitli mezeler yer alıyorsa meze kaşığını tabağın ön kısmına koyabilirsiniz. 

Balık ikramlarında yemek çatalının yanına bir adet de balık için ayrı bir çatal ekleyebilirsiniz. Balık çatalı yemek çatalının dış kısmında yer almalıdır. Çorba bulunmayan menüler için tabakların yanına çorba kaşığı yerleştirmenize gerek yoktur.

Çatal Kaşık Bıçak Nasıl Dizilir?

Masa düzeninde çatal, kaşık ve bıçak adetleri her bir türden tek adet olacak şekilde tabak çevresine yerleştirilmelidir. Hangi türden olursa olsun masada 3 adetten fazla çatal, bıçak ya da kaşık bulundurulmamalıdır.  

Sofra düzeninde bıçak tabağın sağ kısmında yer alır. Bıçağın keskin kısmı tabağa doğru bakmalıdır. Bıçak kullanılan yemeklerde bıçak sol ele alınır. Çatal ile yemek sabitlenir, bıçak ile tek bir küçük lokma olacak şekilde kesilir. Bıçak, sofra düzeninde yalnızca bir adet olmak kaydıyla tabağın yanına konulmalıdır. 

Masada Çatal Kaşık Nereye Konur?

Salata ve çorba kasesi gibi tek sunumda birkaç porsiyon şeklinde sunulan öğünlerin içerisine yiyeceğin türüne uygun büyük boyutlu servis araçları yerleştirebilirsiniz. Salata kasesinin içerisinde salata çatalı ve kaşığı ekleyebilir, çorba kasesinin içerisine bir kepçe koyarak misafirlerinize yapacağınız sunumu kolaylaştırabilirsiniz. Tabağın yan kısımlarında yalnızca kişilerin kullanacağı servis araçları bulunmalıdır. 

Sofra düzenini uygun bir şekilde oluşturduktan sonra misafirlerinize şık bir sofra sunabilir, davetlerinizin misafirleriniz tarafından akılda kalıcı bir anıya dönüşmesini sağlayabilirsiniz. 

Özel yada resmi davetler hepimizi biraz endişelendirir. Hangi tip örtü seçilmeli, masa nasıl süslenmeli, oturma düzeni nasıl olmalı, çatalın kaşığın yeri neresi önce hangi yemek servis edilmeli derken panikleriz.

Misafirlerimizi mutlu etmek ve verdiğimiz davet uzun süre konuşulsun isteriz. Şimdi adım adım nasıl şık bir davet sofrası hazırlayacağımızı öğreneceğiz.

Sofra Düzeni

Davet hazırlığı öncelikle konunun ne olduğun (doğum günü, evlilik yıl dönümü vs.) belirlenmesiyle başlar. Daha sonra davet edilecek kişiler belirlenir ve en az 1 hafta önceden davet edilir. Tabi nişan, nikah gibi davetlerde bu süre en az hafta olmalıdır.

Sofra Kuralları

Şimdi sıra sofra hazırlığına geldi. Hepimiz evimizdeki objelerle hazırlarız soframızı ama bazı dikkat edilmesi gereken püf noktalar var.

Bunlardan ilki masa örtüsü seçimi, masada ki uyum masa örtüsü ile başlar. Masa örtüsü ve peçeteleri birbirine uyumlu olmalıdır, peçeteler özenle katlanarak hazırlanmalıdır. Keten, işlemeli keten yada dantelli örtüler sofranızı daha şık gösterecektir. Masa örtüsünün boyutları masa ile orantılı olmalıdır, yani ne çok kısa ne de ayağa dolanacak kadar uzun olmalıdır.

Zıtlıklarla da güzel bir masa hazırlanabilir ama resmi yada yarı resmi bir davet verecekseniz sofranızdaki herşeyin ahenk içinde olması gerekir. Tek tek tabak, bardan yada çatal bıçak değil birbiriyle uyumlu takımlar tercih edilmelidir. Taze çiçeklerden yapılmış bir arajman yada farklı süslemeler kullanılacaksa masadaki armonin bozulmamasına dikkat etmelisiniz.

Masaya yerleştireceğiniz tabaklar davette servis edeceğiniz yemeklerinde ipuçlarını verir. Örneğin çorba ikram edilecekse mutlaka çorba kasesi, eğer menüde çorba yoksa masaya ordöv tabağı konulmalıdır.

Peçete katlama tekniklerini fotoğraflı olarak sizlerle paylaşacağım.

Sofra Düzeni Şema

Çatal-kaşık-bıçak
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir.

Tabaklar

Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.

Masaya Konan Takımların Yerleri

– Yemek çatalı tabağın soluna;
– Yemek bıçağı tabağın sağına;
– Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışına;
– Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına;
– Balık bıçağı tabağın sağına, yemek bıçağı dışına;
– Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışına;
– Meze kaşığı tabağın ön kısmına;
– Çerez ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola doğru;
– Çerez ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru, çatalın yanına;
– Su bardağı tabağın sol ön kısmına;
– Şarap bardağı su bardağının sağına;
– Rakı bardağı su bardağının yanına;
– Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;
– Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın;
– Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın;
– Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine;
– Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine;
– Meyve tabağı ortaya;
– Ekmek tabağı ortaya;
– Çiçek arajmanları masanın ortasına;
– Peçete servis tabağının soluna konulmalıdır

Masa Düzeni/Servis sırası/Yemek sırasında unutlmaması gerekenlerler

Davet öncesi ev sahibinin misafirlerinin masanın neresinde oturacağını belirlemesi gerekir. Bu kararı verirken birbirini tanıyan yada birbirlerinin sohbetini sevecek insanlar yanyana getirilmelidir. Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır.

Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar. Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz. Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir.

Tatlı servisinden önce masa temizlenir.

İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir. Kadeh el ile veya ters kapatılmaz.

Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır. Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2. kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir.

Bıçak kullanmak gerekiyorsa, Çatal sol elle tutulur. Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak “kesme” işlemi yapılır.

Bıçak yada çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsüyle temas etmemelidir. Yemeğiniz bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağınızın içine yada yanına bırakabilirsiniz.

Kaşık da bıçak gibi kullanılır. Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur.

Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kasığın sağına konur.

Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.

Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir.

Konukların önüne 3 adetten fazla Çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir.

Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir.

Peçete, sağ üst kösesinden tutularak açılır. Dizlerin üzerine yerleştirilir. İşi bittikten sonra yemek tabağının sağına katlanarak konur. Buruşturarak koymamaya özen gösterilmelidir. Kağıt peçete kullanılmışsa “top” yapılıp tabağa konmaz. özel davetlerde her ne kadar kullanılmıyorsa da kumaş peçeteleri aratmayacak güzellikte kağıt peçeteler eğer sofraya uyum sağlıyorsa kullanılabilir.

Davet bitiminde ev sahibine teşekkür etmek unutulmamalıdır. Hatta bir gün sonrasında tekrar telefon edilmeli ve bu nazik davet ve güzel yemek için bir kez daha iltifat edilmelidir.

Ev sahibinden önce izin almadan yemeğe başlamayın.
Lokmalarınızı ağzınızı fazla doldurmayacak kadar küçük parçalar halinde yiyin.
Ağzınızsa yemek varken konuşmayın.
Tabağınızda yemek bırakmayın, eğer fazla gelecekse servis yapılırken az istediği belirtin.
Sofradayken dişinizi elinizle yada kürdan ile karıştırmayın.
Sesli biçimde burnunuzu temizlemeyin.

Özellikle özel günler ve gecelerde ağırlayacağımız konuklarımız için ön hazırlık nasıl yapılır ve sofra düzeni nasıl oluşturulur gibi temel noktalardan bahsetmek istiyoruz. Sofra adabı ve düzeninin belirli kuralları yanında görsel olarak bir takım detaylara dikkat etmek konuklarımıza karşı hassasiyetimizin göstergesi olacaktır. Bunlar sofra düzeni, yemek takımı kullanımı ve masada çatal bıçak düzeni ve kullanımı olarak adlandırılabilir. Bu yazımızın konusu masada çatal bıçak kullanımı olacak.

Ev sahibi ağırladığı misafirlerin oturma düzenini kendisi belirlemelidir, bunun için mümkün olduğunca birbirini tanıyan veya sohbet edebilecek kişilerin yan yana gelmesine özen göstermelidir. Misafirlerin içinde diyet yapanlar olabilir, bunu öğrenmekte veya bildirmekte yarar var.

Herşeyin bir adabı olduğu gibi masanın da adab-ı muaşeret kuralları vardır. Eğer misafir tarafındaysanız şöyle davranmanız daha doğru olacaktır;

Yemeğe başlamadan peçeteyi kucağınıza serin, yemek bittikten sonra tabağınızın soluna bırakın.
Bıçak sağ, çatal sol elle tutulur, kesme işlemi için işaret parmağınızın bıçağın keskin olmayan yüzeyine yaslayarak bıçağı bastırın. Boşalan tabak ve bardakların takibini ev sahibi yapmalıdır, sizin ikazınız şık olmayabilir. Aynı yemekten tekrar almak istediğinizde mümkün olduğunca nazik olun.
Bardakları gövdesinde değil, sapından tutun, bardakta iz bırakmamaya özen gösterin. Masaya tatlı servis etmeden önce kullanılmış tabak, çatal, bıçakları kaldırmalı, masa temizlenmelidir. Yemek bitiminde tabağınızı ev sahibinin almasını bekleyin.

Masada Çatal Bıçak Düzeni Hakkında Detaylar

Masada çatal bıçak düzeni, bir yemeği yemek için kullanılan çatal, bıçak ve kaşık gibi araçların nasıl yerleştirileceğini belirleyen bir protokoldür. Genellikle resmi yemeklerde ve restoranlarda uygulanır. İşte masada çatal bıçak düzeni hakkında bazı bilinmeyen veya az bilinen noktalar:

  1. Başlangıçtan Bitişe Doğru: Çatal, bıçak ve kaşık gibi araçlar masada, yemeklerin sırasına göre yerleştirilir. Düzen genellikle başlangıçtan bitişe doğru ilerler. Örneğin, başlangıç için kullanılan çatal ve bıçak seti, ana yemek için kullanılan setten farklı olabilir.
  2. Çatal ve Bıçak Yerleştirme: Çatal ve bıçak, tabağın her iki tarafına yerleştirilir. Genel olarak, çatal sol tarafta yer alırken bıçak sağ tarafta bulunur. Bıçağın keskin tarafı tabağa doğru bakacak şekilde yerleştirilir. Kaşık ise bıçağın sağında yer alır.
  3. Kullanılmış Araçların Konumu: Yemeği bitirdikten veya ara verdiğinizde, kullanılmış çatal ve bıçağı masada belirli bir şekilde konumlandırabilirsiniz. Bu, servis personeline veya diğer masadaki kişilere sizin yemek yediğinizi veya henüz bitirmediğinizi göstermek için kullanılır. Genellikle kullanılmış çatal ve bıçak, tabağın üzerine paralel olarak yerleştirilir.
  4. Ek Araçlar ve Tabaklar: Masada, yemeklerin türüne ve sırasına bağlı olarak ek araçlar ve tabaklar da yer alabilir. Örneğin, çorba kaşığı çorba servisi için kullanılır ve tabağın üstünde yer alır. Yemek sırasında kullanılacak farklı türdeki tabaklar da belirli bir düzene göre yerleştirilebilir.
  5. Masa Düzeni Kişiden Kişiye Değişebilir: Masada çatal bıçak düzeni, kültürel farklılıklar ve yerel geleneklere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Farklı ülkelerde veya kültürlerde, çatal bıçak düzeninde bazı farklılıklar olabilir. Bu nedenle, dünya genelinde farklı masada çatal bıçak düzeni uygulamaları mevcuttur.
  6. Sosyal Etiket: Masada çatal bıçak düzeni, sosyal etiketi yansıtan bir konudur. Bu düzen, insanların yemek sırasında birbirlerine saygı göstermelerini ve uygun davranmalarını sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. İyi bir masada çatal bıçak düzenine sahip olmak, yemeği düzenli ve rahat bir şekilde yeme deneyimini artırabilir.

Unutmayın ki masada çatal bıçak düzeni genellikle resmi yemeklerde ve restoranlarda uygulanır. Günlük hayatta veya daha rahat ortamlarda bu düzeni takip etmek zorunlu değildir.

Masada Çatal Bıçak Düzeni Nasıl Olmalı?

Masa servis düzeninde dikkat edilecek hususlar

Servis tabağının konumuna göre;
Peçetenin tabağın soluna,
Yemek bıçağı sağa,
Yemek çatalı sola,
Yemek kaşığı bıçağın dışına, sağa,
Eğer serviste varsa balık bıçağı yemek bıçağının dışına, sağa,
Balık çatalı sola, çatalın dış kısmına,
Meze çatalı diğer çatalların dışına sola,
Meze kaşığı servis tabağının önüne,
Pasta için kullanılacak çatalın sapı sola gelecek şekilde tabağın önüne,
Pasta bıçağının keskin yüzü tabağa dönük ve sapı sağa doğru çatalın yanına,
Su bardağı tabağın sol önüne,
Rakı bardağı su bardağının yanına,
Şarap bardağı su bardağının sağına,
Tuzluk ve biberliğin servis tabaklarının arasına,
Yemekler için kullanılacak sirke, yağ gibi sıvılar ve aromatik tatlandırıcılar sofranın ortasına,
Salata tabağı servis tabağının soluna,
Ekmek ve meyve tabağının masanın ortasına konulması gerekmektedir.
Menüde yer alacak yemeklerin farklılığına ve çokluğuna bağlı olarak gerekirse ilave tabaklar, yardımcı aparatlar da masada yer almalıdır.

Her ne kadar romantik, hoş bir ortama vesile olsa da, kokulu mum kullanmak sofradaki yemeklerin kokusunu bastıracaktır. Bu sebeple mum koyacaksanız mutlaka kokusuz olmasına özen gösterin ve mum sayısı en fazla 2 ile sınırlandırın.
Masanın ortasına koyacağınız güzel bir çiçek buketiyle de sofranızı renklendirebilirsiniz.

Etiketler:çatal bıçak takımıçatal bıçak yerleştirmemasa düzeni

Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?

Misafirlerinizin gözlerini kamaştıracak bir sofra hazırlamak için herkesin merak ettiği birçok nokta var. İster aileniz ister misafirleriniz için sofra düzeni, lezzetli yemeklerinizi sergilemek için çok önemli bir detay. Yaptığınız leziz yemekleri bir de Finish ile tertemiz ve ışıl ışıl yaptığınız bir sofrada mükemmel bir sunum ve düzen ile sevdiklerinize ikram ederseniz, işte o zaman göz kamaştırabilirsiniz.

Yaptığınız yemeklerin lezzeti kadar sofranızın ışıltısı ile de davetlilerinizin gözlerini kamaştırmak için önerilerimize bir göz atın…

Bıçaklar

Sofrada ana yemek bıçağı, ara sıcak bıçağı ve soğuk bıçağı olmak üzere 3 adet bıçak olmalıdır. Bıçaklar sağ tarafta içten dışa doğru ilk olarak ana yemek bıçağı, ara sıcak bıçağı ve en son ordövr yani soğuk bıcağı şeklinde dizilmeliridr. Bıçakların keskin kısımları ise tabağa doğru bakmalıdır.

Çatallar

Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur. Tabakların yanına üçten fazla çatal yerleştirilmemelidir. İhtiyaç varsa o an sofraya gelmelidir.

Kaşıklar

Kaşık, bıçağın yanında sağ tarafta en dış kısımda durmalıdır. Ancak resmi davetlerde çorba kaşığı tabağın ön tarafında diğer çatal ve bıçaklara dik duracak şekilde yerleştirilmelidir. Tatlı kaşığı ise servis tabaklarının önüne diğer çatal bıçaklara dik, tabağa parallel şekilde durmalıdır.

Peçete

Peçeteler sofraların en önemli detaylarından biridir. Güzel bir görünüm açısından kumaş peçeteleri tercih etmek gerekir. Peçetelerde farklı katlama yöntemlerini kullanarak, kenarlarına küçük birer not veya hediye yerleştirerek misafirlerinizin beğenisini kazanabilirsiniz.

Süsleme

Tüm bunların dışında sofranızın ortasına minik bir çiçek yerleştirebilirsiniz. Fakat bu çiçeğin boyutu misaflerinizin birbirini görmesine engel olmamalıdır. Ayrıca masa örtüsünün üzerine küçük sofra süsleri, renkli taşlar veya çiçek yaprakları serpiştirebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir