bilsem ne işe yarar / BİLSEM NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Bilsem Ne Işe Yarar

bilsem ne işe yarar

BİLSEM Sınavı Nedir? Sınava Kimler Katılabilir, Nasıl Başvurulur? BİLSEM Hakkında Merak Edilenler

Haberler

Eğitim

BİLSEM Sınavı Nedir? Sınava Kimler Katılabilir, Nasıl Başvurulur? BİLSEM Hakkında Merak Edilenler

Özel yetenekli öğrencilerin gelişimlerine destekler, son zamanlarda daha da artmaya başladı. Bu desteklerden biri olan BİLSEM Sınavı da birçok velinin gündemindeki konular arasında yer alıyor. Özel yetenekli öğrencilere profesyonel destek sağlayan BİLSEM'ler hakkında merak edilenler internette araştırılmaya başlandı. Peki BİLSEM Sınavı nedir? Sınava kimler katılabilir, nasıl başvurulur? Ayrıntılar haberimizde.

BİLSEM, özel yetenekli çocukların okul sonrasında eğitim alabileceği, kendi geliştirebileceği kurumlardır.

BİLSEM, özel yetenekli çocukların okul sonrasında eğitim alabileceği, kendi geliştirebileceği kurumlardır.

BİLSEM Sınavı nedir?

BİLSEM Sınavı nedir?

BİLSEM'ler okul derslerini doğrudan etkileyen bir eğitim modeline sahip değildir. BİLSEM eğitimlerinde amaç, çocukların özel yeteneklerini geliştirmeye yöneliktir.

BİLSEM'ler okul derslerini doğrudan etkileyen bir eğitim modeline sahip değildir. BİLSEM eğitimlerinde amaç, çocukların özel yeteneklerini geliştirmeye yöneliktir.

BİLSEM Sınav başvurusu nereden, nasıl yapılır?

BİLSEM Sınav başvurusu nereden, nasıl yapılır?

BİLSEM sınav türleri

BİLSEM sınav türleri

BİLSEM kayıt için gerekli evraklar

BİLSEM kayıt için gerekli evraklar

Öğrenciler BİLSEM'de hangi eğitimleri alır?

Öğrenciler BİLSEM'de hangi eğitimleri alır?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

BİLSEM sınavı nedir, kimler katılabilir? BİLSEM sınavı hakkında bilgiler

Eğitime ek, destekleyici eğitim süreci olma amacıyla gerçekleştirilen BİLSEM sınavı son günlerde gündemdeki yerini koruyor. Çoğunlukla öğretmenlerin yönlendirmesiyle sınava katılacak olan çocuklar ve velileri BİLSEM hakkında daha detaylı bilgiler edinmek istiyorlar. Peki, BİLSEM sınavı nedir, kimler katılabilir? İşte BİLSEM sınavı hakkında merak edilenler

BİLSEM sınavı nedir, kimler katılabilir BİLSEM sınavı hakkında bilgiler

BİLSEM NEDİR?

Bilim ve sanat merkezleri (BİLSEM); örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim vermek üzere açılan özel eğitim kurumlarıdır.

Özel yetenekli öğrencilere kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimi zenginleştiren ve farklılaştıran bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri 81 ilde hizmet vermektedir.

BİLSEM sınavı BAŞVURU TARİHLERİ

Öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 19 Şubat-8 Mayıs tarihleri arasında öğrenciler yetenek alanlarına göre değerlendirmeye alınacak. Kayıt hakkı kazanan öğrenciler, 19 Ağustos'ta ilan edilecek.

BİLSEM sınavı nedir, kimler katılabilir BİLSEM sınavı hakkında bilgiler

BİLSEM SINAVINA KİMLER KATILABİLİR?

Normal eğitime nazaran özel eğitim programlarının uygulandığı BİLSEM eğitim programları, her yıl sınavla gerçekleşen alımların akabinde başlıyor.

BİLSEM sınavına öğrenciler bireysel olarak başvuru yapamıyor. Öğrencilerin sınava girebilmesi için sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmiş olmaları gerekmektedir. Bilsem sınavına sadece birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri katılabilmektedir. Bu sınav, tablet üzerinden interaktif olarak yapılan bir sınavdır.

False

Yetenek sınavlarına hazırlık olmaz: Her çocuk bir beceri kazanabilir

Çocuğu ilkokula giden hemen her velinin duyduğu bir kurum BİLSEM. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından üstün yetenekli çocuklara eğitim vermek amacıyla kurulan BİLSEM’lere teveccüh çok. Peki nedir bu BİLSEM? Ne işe yarar? Olmazsa olmaz mıdır? Konu hakkında merak ettiklerimizi, hâlihazırda Halil İnalcık Bilim ve Sanat Merkezi’nde görev yapan Murat Doğan Bey ile konuştuk.

Bilim ve Sanat Merkezi kısa adıyla BİLSEM nedir? Ne için kurulmuştur?

BİLSEM’ler ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmaları ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla yerleşim biriminin özellikleri, ulaşım imkânları ve hizmet alması öngörülen öğrenci sayısı gibi hususlar da dikkate alınarak valiliklerin teklifi üzerine Millî Eğitim Bakanlığı’nca açılan kurumlardır. yılında bu amaçla ilk Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) kuruluyor ve o tarihten itibaren seçilen özel yetenekli öğrencilere okul dışında yetenek geliştirme desteği sunmaya devam ediyor.

SINIF MEVCUDUNUN YÜZDE 20’Sİ ADAY GÖSTERİLEBİLİR

-BİLSEM’lere kayıt yaptırabilmek için öğrenciler sınıf öğretmenlerinin yönlendirmeleriyle ön tanılama sürecinden geçiyorlar. BİLSEM tanılamalarına kimler girebilir ve bu süreç nasıl işler?

Her okulda 1, 2 ve 3. sınıf düzeylerinden her bir yetenek alanı için belirtilen her bir sınıf düzeyindeki toplam öğrenci sayısının en fazla %20’si aday gösterilebilir ve bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilir. Genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanı olmak üzere üç alan bulunur. Sınıf öğretmenleri gözlem formuna göre objektif olarak sınıfta farklı özellikleriyle öne çıkan çocukları tespit eder ve öğrenciler için gözlem formunu doldurduktan sonra okul yönlendirme komisyonuna teslim eder. Aday gösterilen öğrenciler daha sonra ön değerlendirme uygulamasına alınır. Bu uygulamadan sonra bireysel değerlendirmeye girmeye hak kazananlar ilan edilerek randevu verilir. Bireysel değerlendirme sonucunda kayıt hakkı kazanan çocuklar BİLSEM’e kayıt yaptırır. Bilsem öğrenci tanılama ve yerleştirme süreci uluslararası geçerliği olan testler ve uygulamalar kullanılır. Ancak tanılama sürecinde çocuğun motivasyonu, herhangi bir hastalığı süreci olumsuz etkileyebilir.

BİLSEM’E HAZIRLIK YAPMAK ANLAMSIZ

-Biliyorsunuz BİLSEM tanılamaları öğrenciler arasında değil ama veliler arasında bir statü belirleyicisi gibi kullanılıyor ve veliler birinci sınıftan itibaren BİLSEM’e hazırlık kaynakları temin etmeye başlıyorlar. BİLSEM tanılamaları, hazırlanılacak bir sınav mıdır ve bu “sınav” neyi ölçer?

Özel yetenekli öğrencilerin tanılama süreci var olan yeteneklerin açığa çıkarılması esasına dayalı olduğu için bakanlıkça merkezi sistemle yapılan Ön Değerlendirme Uygulaması ve ardından uygulanan zekâ testine (Bireysel Değerlendirme) öğrencinin hazırlık yapması anlamsızdır. Sahip olduğu yeteneğin ortaya çıkarılması bu tanılama sürecinde uzmanlarca sağlanmaktadır. Standart zekâ testlerinde ve üstü (IQ) elde eden ya da görsel sanatlar, müzik gibi performans alanlarında aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre üstün performans gösteren öğrenciler özel yetenekli olarak kabul edilmekte ve BİLSEM’lere kabul edilmektedir.

-BİLSEM özel yetenekli çocukların eğitimi için tek alternatif midir? Çocuğu BİLSEM tanılamalarından geçemeyen velilere ne tavsiye edersiniz?

Tanılama bakanlıkça BİLSEM marifetiyle 1,2,3. sınıflarda yapılmaktayken; sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmeninin yönlendirmesiyle örgün eğitim sürecinde tüm sınıf düzeylerinde Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından tanılama yapılabilmektedir. Literatürde kabul edilen özel yetenekli birey oranı yüzde gibi olduğu düşünüldüğünde her çocuğun BİLSEM’e yerleşmesi doğası gereği mümkün değildir. Ancak çocukların beceri sahibi olması, bilimsel süreç becerilerini kazanması için BİLSEM’ler tek yol değildir. Bunun yanında DENEYAP atölyeleri, tasarım beceri atölyeleri ya da dışardan ebeveynlerin imkânları ölçüsünde destekleyebileceği atölyeler ile çocuklar desteklenebilir. Özellikle şunu söylemeliyiz ki her çocuk özel yetenekli olmayabilir ama her çocuk bir beceri kazanabilir.

-BİLSEM’e kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencileri nasıl bir eğitim süreci bekliyor?

BİLSEM’de gerçekleştirilecek eğitim ve öğretim etkinlikleri öğrencinin örgün eğitim gördüğü saatler dışında hafta içi ve/veya hafta sonu olacak şekilde planlanır. BİLSEM’de özgün ürün proje ve üretimlerin gerçekleşmesi için öğrencilerin yeteneklerine uygun proje tabanlı, disiplinlerarası, zenginleştirilmiş, farklılaştırılmış eğitim programı uygulanır ve eğitim etkinlikleri düzenlenir. BİLSEM’de eğitim ve öğretim hizmetleri bireysel ve/veya grup eğitimi seklinde yürütülür. Eğitim ve öğretim etkinlikleri eğitim ve öğretim yılı içerisinde bakanlıkça hazırlanan ortak yıllık çalışma takvimine göre yürütülür. BİLSEM’e kayıtlı öğrenciler; uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme, proje üretimi ve yönetimi programlarına alınırlar. BİLSEM’deki eğitim ve öğretim ortamları bireysel eğitim ve grup eğitimine uygun, özel yetenekli öğrencilerin gelişim ve öğrenme özelliklerini destekleyici nitelikte hazırlanır. Eğitim ve öğretim ortamları, farklı ilgi ve yetenek alanlarını tespit etmeye, üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik zengin araç gereç ve materyallerle donatılır. Destek eğitim programı, 2. ve 3. sınıfta BİLSEM’e girmeye hak kazanan öğrenciler için ilk yılı öncelikle sınıf öğretmenleri tarafından okutulmak üzere, uyum programı süresi dâhil 2 eğitim ve öğretim yılı olacak şekilde planlanır ve uygulanır. 4. sınıfta BİLSEM’e girmeye hak kazanan öğrenciler için sınıf/branş öğretmenleri tarafından okutulmak üzere uyum programı süresi dâhil en az 1 eğitim ve öğretim yılı olacak şekilde planlanır ve uygulanır.

ÇOCUKLAR DİSİPLİNLERARASI DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENİR

-BİLSEM’ler hakkında merak edilen bir konu da şu: Çocuğum BİLSEM’de eğitim almaya hak kazanırsa bunun ona ne gibi bir faydası olacak?

Özel yetenekleri doğrultusunda bilimsel çalışma disiplini kazanmaları, disiplinlerarası düşünme, sorunları çözme, belirlenen ihtiyaçları karşılamaya yönelik projeler gerçekleştirmek gibi imkânlara sahip olacaktır. Ve en önemli kazanımlarından biri de özel yetenek tanısı almış çocukların kendisi gibi akranlarıyla birlikte eğitim görmesidir.

-BİLSEM’e girebilmek için ekstra çaba gösterenlerin yanında BİLSEM’lerin işlevlerini yitirdiğini düşünen, bu kurumlara karşı ön yargılı olan bir kesim de var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Sayısı dört yüze yaklaşmış, ülkemizin her tarafında tanılanmış çocuklara hizmet veren, en çok yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin olduğu, bilimsel araştırma projelerinde başarılarıyla göz kamaştıran BİLSEM’lerin işlevini yitirdiğini söylemek en azından mevcut verilerle uyuşmuyor. Ancak BİLSEM’lerin mevcut başarılarının yanında mevcut şartların iyileştirilmesi için çaba da harcamak da gerekiyor.

 

Giriş: Bilim ve Sanat Merkezleri (Bilsem), Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından üstün yetenekli çocukların eğitilmesi amacı ile yılında kurulmuştur. Bilim ve Sanat Merkezleri; okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim çağındaki üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacı ile açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumudur. Hedef kitlesindeki öğrencilerden zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren ve konunun uzmanları tarafından "Üstün Yetenekli" olduğu belirlenen öğrencilere yaşantısal bir eğitim vermektir. Eğitim sistemimizin yakın gelecekte ülkemizin ihtiyaç duyacağı insan kaynağı ve nitelikli beyin gücü sorununu çözemeyeceğini görmek pek zor degildir. Bir yandan üstün yetenekli çocuklara ve gençlere, yeteneklerini geliştirme fırsatını sunamamak, öte yandan endüstrinin işe yarar insan ihtiyacına cevap verememek, eğitim sistemimizin içerisindeki kaygı yaratan bir boşluk haline gelmiştir. Bu noktalardan hareketle Bilsem; &#;Proje tabanlı öğrenme&#;, &#;Probleme dayalı öğrenme&#;, &#;Soru cevap&#;, &#;Öz değerlendirme&#;, &#;Görüşme&#;, &#;Portfolyo&#;, &#;Grup değerlendirme&#;, &#;Poster&#;, &#;Tartışma&#;, &#;Deney&#;, &#;Beyin fırtınası&#;, &#;Drama&#;, &#;Görsel sunumlar&#; gibi yöntem ve teknikleri kullanarak eğitimde fark yaratmaktadır. Amaç: Bilsem okullarına devam eden öğrencilerin örgün eğitim ve sosyal yaşantılarındaki olumlu veya olumsuz faktörlerin sosyal ve eğitim alanlarına etkilerini belirleyip çözüm yolları üzerinde yoğunlaşarak eğitimin güncel hayattaki karşılığını yakalamaktır. Bir diğer konu ise Bilsem'lerin örgün eğitime geçişi konusundaki öğretmen, öğrenci ve veli'lerin düşüncelerini öğrenmektir. Kapsam: 14 yıllık örgün eğitim kurumları ardından son 3 yıllık Bilsem öğretmenliği süresince birebir yapılan 20 öğretmen, 50 öğrenci, 50 veli görüşmelerinin analizini kapsar. Bulgular: Öğretmenler genel olarak uygulama yapabilecekleri teknik ve teknolojik alt yapıya ihtiyaçları olduğunu söylemişlerdir. Öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezlerinin kendileri gibi üstün yetenekli öğrencilerle bir araya geldikleri, beraber çalıştıkları ve böylece yalnız olmadıklarını hissettikleri bir ortam olduğunu belirtmişlerdir. Bilsem'de öğrenciler bir bütün olarak ele alınarak duygusal ve sosyal yönden yaratıcılıklarını geliştirmelerini sağlayacak etkinlikler müfredatla bütünleştirilmektedir. Bu eğitim; gerçek yaşam ve sorun durumlarını ilgililerle birlikte teşhis etmek, çözüm önerileri üretmek, bunları uygulamak, değerlendirme raporlarını yazmak gibi aşamalardan oluşan proje çalışmaları ile hem yaparak hem de yaşayarak öğrenmeye olanak vermektedir. Böylece öğrencinin örgün eğitimde ve sosyal hayatta yaşayabileceği sorunların minimize edilmesine katkıda bulunmaktadır. Bilsem velileri özel yetenekli öğrencilerin eğitimi için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Sosyal, kültürel ve ekonomik düzeyleri fark etmeksizin velilerin öğrenciler ile ilgili Bilsem'lerden beklentileri yüksektir. &#;Üstün Yetenekli&#; tanısı konulmuş ve çocukları Bilsem&#;e giden veliler, çocuklarının Bilsem'de kendilerini geliştirebildiklerini, potansiyellerini kullanabildiklerini, özgüvenlerinin yükseldiğini, kendi kararlarını verme becerisi kazanabildiklerini, empati kurabilme konusunda başarılı olduklarını belirtmektedirler. Bilsem'lerin örgün eğitime geçmesi öğrenci seçimi gibi sınavla bu okula alınan öğretmenler için de önemli olduğu söylenmiştir. Öğrenci ve velileri açısından ise olumlu olacağı yönünde ifade edilmiştir. Sonuç: Bilsem'lerde öğrencilerin eğitim ve öğretimde aktif rol alması, kendini ifade edebilmesi, öğrencilerin öğrenme isteğini arttırmaktadır. Bilsem'ler; üstün yetenekli öğrencilerde değerlendirme, yaratma, keşfetme, çözümlemeye yönelik soru sorma ve düşünme becerilerinin daha fazla gelişmesini sağlayarak sosyal yaşamlarında da daha mutlu olabilmelerine katkıda bulunmaktadırlar. Bilsem eğitim merkezleri örgün eğitimin ardından akşam saatlerinde yapılması hem öğrenciler hem de veliler için zorluk yaratmaktadır. Ülkemiz için çok önemli olan beyin gücünün daha da artmasına olanak sağlamak için Bilsem'lerin bir örgün eğitim kurumu olmasının zamanının geldiğini düşünmekteyim. Bir öğrencimin dediği gibi "Bilsem'e geldikten sonra hayat konusundaki kaygılarım azaldı".

Anahtar Kelimeler: Bilsem, Üstün Zeka, Üstün Yetenek, Öğrenci



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası