regl bitmesi / Regl Dönemi Nasıl Erken Bitirilir - wikiHow

Regl Bitmesi

regl bitmesi

Adet Kanamam  Az, Sebebi Ne Olabilir?

Üreme çağındaki her kadın, belli periyotlarda adet kanaması geçirir. Adet döngüsü, ortalama 28 günde bir olsa da bazı kadınlarda bu döngü daha kısa ya da daha uzun olabilmektedir.

Regl kanaması normalde, özellikle ilk günlerde yoğun olmak üzere, 2 ila 7 gün arasında sürmektedir.

Bazı kadınlarda adet kanaması yoğunluğu daha fazla olabileceği gibi, bazı kadınlarda da bu kanamalar 2 günden daha kısa ve yoğunluğu az olabilmektedir. Böyle durumlarda kadınlar oldukça endişe duyarlar ve “adet kanamam çok az, neden olabilir?” diye araştırmaya başlarlar.

Biz de bu yazımızda adet kanamasının az olmasının sebeplerini size açık bir dille anlatmaya çalışacağız.

Adet Kanaması Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

Menstrual döngüde ana etmenler östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Adet döngüsünün ilk etabında, kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen hormonu yükselir.

Bu hormon, yumurtlama gerçekleştiği zaman, gebelik oluşsun ya da oluşmasın, gebelik durumunda embriyoyu tutmak ve beslemek adına rahmin kalınlaşmasını sağlar. Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta, fallop tüplerine doğru yolculuğuna başlar. Bu esnada progesteron hormonu yükselişe geçer.

Eğer yumurta sperm ile buluşup dölleniyorsa, adet kanamasının durması için vücuda sinyaller gönderilir; ancak döllenme olmuyorsa progesteron hormonu azalır, yumurta parçalanır ve rahim duvarı ile birlikte adet kanaması şeklinde vücuttan dışarı atılır.

 

idrar-yolu-enfeksiyonu

Yeni adet görmüş bir genç kız ile 30’lu yaşlarında bir kadının adeti elbette aynı olmayacaktır. Genç kızlarda adet kanamasının miktarı ve adet düzeni 1 ya da 2 yıl içerisinde ancak oturur. Adet düzeni oturmuş bir kadının adet kanaması ise ilk günlerde günde ped değişecek, toplamda adet boyunca 50 cc (yarım çay bardağı) kadar kan kaybedecek yoğunluktadır. Bu, her kişide aynı olmak zorunda değildir.

Bu miktarın 10’da 1’i bile bazı durumlarda normal sayılabilmektedir.

Adet Kanamasının Az Olduğuna Nasıl Karar Verilir?

Eğer adet kanamanız 2 gün veya daha az sürüyorsa, pediniz çok fazla kirlenmiyorsa ve pedinizi sık değiştirmeye ihtiyaç duymuyorsanız adet kanaması az denilebilir. Bu duruma tıp dilinde hipomenore denilmektedir.

Hipomenorede adet yoğunluğunda bariz bir düşüş olur ve bunun altında kadın sağlığını etkileyen başka nedenler olup olmadığı araştırılmalıdır.

az-kan-gelmesi

Adet Kanamasının Azalmasının Nedenleri Nelerdir?

Hipomenorenin, yani adet kanamasının az olmasının sebebi, daha önce de söz ettiğimiz gibi bazı rahatsızlıklardan ya da durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

Bu durumları söyle sıralayabiliriz:

İlaçlar

Adet görmeyi sağlayan östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını olumsuz yönde etkileyecek ilaçların kullanılması, adet döneminde az kan gelmesinin sebebi olabilir.

Hormon Bozuklukları

Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.

Karaciğer ve Böbrek Rahatsızlıkları

Karaciğer ve böbreklerin hormonların salgılanması üzerinde etkisi olduğundan, bu organlardaki rahatsızlıklar hormonların az ya da çok salgılanmasına ve dolayısı ile adet kanamasının az gelmesine sebep olabilir.

Asherman Sendromu (rahim içi yapışıklık)

Genellikle kürtaj sonrası enfeksiyon ve rahimde parça kalması sebebiyle rahim içinde yapışıklıklar meydana gelebilir. Bazen sezaryen sonrası da görülebilen bu hastalık, herhangi bir cerrahi müdahale olmaksızın verem ve bazı enfeksiyonal hastalıklar sonucunda da gelişebilir.

Bu şekilde rahimde tıkanmalar oluşur ve adet kanaması miktarı düşer.

Yapısal Anormallikler

Polip, miyom, polikistik over, adenomiyozis (rahim iç tabakasının rahmin kas tabakasına ilerlemesiyle rahmin kalınlaşması durumu) gibi hastalıklar adet kanamasını olumsuz etkilemektedir. Eğer bir kadında polikistik over varsa, düzensiz yumurtlama ve dolayısı ile düzensiz adet döngüsü oluşur.

Bu da eş zamanlı olarak adet kanamasının az olmasına neden olabilir.

Menopoz

Menopoz ile birlikte kadındaki kadınlık hormonlarında azalma meydana gelir. Bu da kan akışının düzensiz ve yetersiz olması gibi sonuçlar doğurabilir.

Sheehan Sendromu

Bu sendrom, doğum sonrasında meydana gelen aşırı kanama nedeniyle oluşmaktadır. Bu aşırı kanama, hipofiz bezinde hasara neden olur ve hipofiz bezi normalden az çalışır.

Dolayısıyla östrojen ve progesteron hormonları normal düzeyde salgılanamaz ve adet kanamasında azalma olur.

Erken Yumurtalık Yetmezliği (POF)

Erken menopozdan farklı olarak erken yumurtalık yetmezliği, 40 yaşından genç kadınlarda yumurta üretilememesi durumudur. Menopoz gibi doğal bir durum değildir. Bu durum sonucunda da adet düzensizliği ve adet kanamasının az olması durumu görülebilir.

Vücut Yağının Düşük Olması

Kadınlarda vücut yağı düşüklüğü adet olamamaya ve adet kanamasının az olmasına neden olabilmektedir.

Rahim Anormallikleri

Bazı cerrahi müdahaleler neticesinde ya da doğuştan meydana gelen rahim anormallikleri, menstrual döngüde az kanamaya sebep olabilmektedir.

Psikolojik Sebepler

Stres, vücudumuzdaki tüm işleyişi etkileyebilen bir faktördür. Adet kanamasının az olmasında herhangi bir fiziksel faktör bulunamıyorsa sorun psikolojik olabilir. Stres, hormon üreten bezleri olumsuz etkileyebileceğinden, östrojen ve progesteron hormonlarının düzgün salgılanmamasına yol açabilir.

Bu da adet döneminde az kan gelmesine ya da hiç olmamasına (amenore) neden olabilir.

adet-duzensizligi

Dış Etkenler

Bazı durumlarda hava değişikliği, rakım değişikliği gibi dış faktörler de adet düzensizliklerine ve adet kanamasının az olmasına neden olabilmektedir.

Aşırı Egzersiz Yapmak

Eğer düzenli bir şekilde uzun saatler boyunca egzersiz yapıyorsanız, bu durum ani kilo vermenize ve vücut yağınızın aşırı seviyede düşmesine neden olabileceğinden hormon salgılanması bozulabilir ve adet kanamasında azalmaya yol açabilir.

Kalıtsal Faktörler

Eğer annenizde veya anneannenizde böyle bir problem varsa siz de risk altındasınız demektir.

Yeme Bozuklukları

Aşırı zayıflama ya da aşırı kilo alımı hormonların miktarını değiştirebileceğinden adet kanamasının az gelmesine sebep olabilir.

Doğum Kontrol Hapları

Bazı durumlarda, kadınların hormon seviyesini değiştirerek korunma sağlayan doğum kontrol haplarının, adet kanaması seviyesini düşürdüğüne ve hatta amenoreye sebep olduğu görülebilir.

Doğum kontrol haplarıyla ilgili tüm detaylar: funduszeue.info

Hamilelik

Eğer lekelenme şeklinde birkaç gün kanamanız olduysa ve bu sadece o aya mahsussa implantasyon kanaması (yerleşme kanaması) yaşıyor olabilirsiniz. Bu kanama, bebeğin rahme yerleşmesi esnasında oluşmaktadır.

Adet Kanaması 2 Günden Az Sürüyorsa Ne Yapmalıyım?

Adet kanaması, genel olarak gün arasında sürmektedir. Fakat bazı kadınlarda bu süre 1 gün bile sürebilirken bazı kadınlarda ise normalden daha fazla olabilir.

Adet kanaması 2 veya daha az gün sürüyorsa, pediniz çok fazla kirlenmiyorsa ve pedinizi sık değiştirme ihtiyacı duymuyorsanız adet kanamasının az olduğunu kabul edebilirsiniz. Tıp dünyasında “hipomenore” adı verilen bu durum, adet yoğunluğunun bariz bir şekilde düşüşe uğraması olarak tanımlanmaktadır.

Bunun nedenleri değişkenlik gösterebilmekle birlikte genellikle kadın hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Belirttiğimiz gibi bir durum ile karşı karşıya iseniz, uzman doktordan yardım almanız daha doğru olacaktır.

Hipomenore Tanısı Nasıl Konulur?

Adet kanamasının azlığından şikayet ederek doktora gidiyorsanız, öncelikle tıbbi geçmişinizle, sonrasında günlük yaşantınızla ve ailenizde böyle bir durum olup olmadığı ile ilgili bazı sorularla karşılaşacaksınızdır. Akabinde sizden kan testi istenecektir.

Bu şekilde hormon seviyelerinizin ne durumda olduğuna bakılır. Bunun dışında rahim iç zarı olan endometrium tabakasının kalınlığını ölçmek ve yumurtlama ile ilgili herhangi bir problem olup olmadığını anlamak için ultrason yapılabilir. Bu şekilde de herhangi bir sonuca varılamıyorsa MR çekilebilir ya da dilatasyon ve küretaj ile parça alınarak teşhis konulabilir.

Hipomenore Nasıl Tedavi Edilir?

Adet kanamasının az olmasının tedavisi, tanıya göre değişiklik göstermektedir. Burada önemli olan teşhisi yerinde yapabilmektir. Genellikle hormon ilaçlarıyla, fiziksel başka problemler var ise çeşitli cerrahi operasyonlarla, sorun psikolojik ise de psikolojik destek alınarak bu problem çözülebilir; ancak menopoz ya da kalıtsal gibi bazı durumlarda çözüm mümkün olmayabilir.

Adet kanaması sorunları ve düzensiz kanamalar

Düzensiz Kanama Nedir?

Normal bir adet kanaması düzeni olan bir kadın ortalama 28 günde bir (bu süre bir adet kanamasının başladığı ilk günden, diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir) kanama görür ve bu kanama gün arasında devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla olan kanama yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde tamamen biter. Tüm bu adet dönemi boyunca kadın ortalama olarak 40 mililitre kan kaybeder. Bazı kadınlarda ek olarak iki adet kanamasının ortasına denk gelen yumurtlama döneminde birkaç damla süren lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu kadınlarda yumurtlama esnasında oluşan bu kanama her ay tekrar eder ve normal dışı bir durum olarak kabul edilmez.

Yukarıda anlatılan düzenden her sapma düzensiz kanama olarak tanımlanır. Her düzensizlik tipinin kendine özgü nedenleri ve tedavi şekilleri olduğundan tanı koyma aşamasında kadının doktoruna düzensizliği iyi tarif edebilmesi çok önemlidir.

Üreme çağında olan ve aktif cinsel yaşamı olan bir kadında düzensiz kanamanın en sık görülen nedenlerinden biri gebeliğe bağlı oluşan sorunlardır. Bu nedenle düzensiz kanaması olan bir kadında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı'nın size soracağı ilk soru muhtemelen "gebelik söz konusu olabilir mi?" olacaktır. Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanıyor olsanız dahi bu yönde incelemeler çoğu durumda yapılır.

Adet kanaması düzensizliklerinde diğer önemli bir etken de tiroid bezi hormonlarının eksik veya fazla olmasıdır. Bu hormonların azlığı veya fazlalığı durumunda adet kanaması düzeni sıklıkla bozulur.

Düzensiz kanamalar aşağıdaki özelliklerden birini veya ikisini gösterirler ve bu özelliklere göre tanımlanırlar.

Adet Görememe ("amenore")

Adet kanamasının üst üste üç kez gecikmesi veya en az 6 ay boyunca adet kanamasının olmaması veya hiç gerçekleşmemiş olması durumudur.

Seyrek (Gecikmeli) Adet Görme ("oligomenore")

Yıllık görülen adet kanaması sayısının azalmış olması (adet döngülerinin 35 günden daha uzun sürmesi) durumudur.

Sık Adet Görme ("polimenore")

Yıllık görülen adet kanaması sayısının artmış olması (adet döngülerinin 21 günden daha kısa sürmesi) durumudur.

Aşırı Kanamalı veya Uzun Süreli Adet Görme
("hipermenore" veya "menoraji") 

Bir döngüde görülen kanama miktarının veya gününün artması durumudur.

Az Kanamalı veya Kısa Süreli Adet Görme ("hipomenore")

Bir döngüde görülen kanama miktarının veya gününün azalması durumudur.

Ara Kanaması ("metroraji")

Olağan kanama günleri dışında kanama görülmesi durumudur.

İlişki Sonrası Kanama

İlişkiden hemen sonra veya ertesi günü beklenmedik bir şekilde kanama görülmesi durumudur.

Çocukluk Çağında Kanama

Henüz ergenlik dönemine ulaşmamış bir kız çocuğunda vajinal kanama olması beklenmez ve mutlaka nedeninin aydınlatılması gerekir.

Ergenlik Çağına Özgü Sorunlar

Ergenlik çağı adet kanamasının başladığı ancak henüz nispeten düzensiz olduğu bir dönemdir. Bu dönemde kendine özgü bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Menopoza Geçiş Döneminde Görülen Sorunlar 

Menopoz dönemine geçiş, kadınların bir kısmında adet kanamalarının birden kesilmesi şeklinde olabileceği gibi, bir kısmında çeşitli düzensiz kanamaların olduğu bir geçiş dönemini takip edebilir. En sık görülen sorun menopozda kanamadır ve ileri inceleme gerektirir.

Kadınlar neden adet kanaması görürler?

İki adet kanamasının ilk günleri arasında kalan ve döngünün amacı rahimi gebeliğe hazırlamaktır. Bu döngünün düzenli olarak işlemesine hem fizyolojik hem de ruhsal süreçler katkıda bulunur: Her adet kanamasının ilk gününde beyinde bulunan hipofiz adlı salgı bezinden salgılanan bir hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinin içinde bir yumurta hücresi olgunlaşmaya ve östrojen hormonu üretmeye başlar. Bu hormon rahim iç tabakasının kalınlaşmasından ve gebelik için ön hazırlıkların tamamlanmasından sorumludur. 14 gün süren bu kalınlaşma döneminde yumurta hücresi etrafında sıvı birikimi olur ve yumurtalık yüzeyinde yaklaşık mm. çapında içi sıvı dolu olan ve folikül adı verilen sıvı kesesi ortaya çıkar.

 

Bu olaylar esnasında hipofizden salgılanan diğer bir hormonun kanda seviyesi belli bir aşamaya yükseldiğinde bu gelişen folikül çatlar ve içindeki olgunlaşmış yumurta hücresi serbest kalır. Bu hücre Fallop tüpü içine girerek burada ilerlemeye başlar. Fallop tüpü içinde yumurta hücresi bir sperm hücresiyle karşılaşır ve döllenme gerçekleşirse gebelik başlar.

Yumurtlama gerçekleştikten hemen sonra kanda östrojen hormonuna ek olarak progesteron hormonu da yükselmeye başlar. Bu hormon rahim iç tabakasını döllenen yumurtanın yerleşmesi ve gebeliğin devam etmesi için uygun hale getirir ve bir anlamda östrojen hormonunun burada yaptığı ön hazırlıkları tamamlar. Gebelik oluşmazsa kanda hormon seviyelerinin düşmesiyle belli bir süre sonra rahim iç tabakası dökülmeye başlar. Bu dökülme kanamayla birlikte olur. Adet kanaması adı verilen bu kanamayla birlikte rahim iç tabakası yeni adet döngüsündeki muhtemel bir gebelik için tekrar hazırlanmaya başlar ve yukarıdaki olaylar yeniden başlar.

Adet kanamasının zamansal olarak düzenli olmasını sağlayan en önemli mekanizma yumurtlama ve buna bağlı olarak salgılanan progesteron hormonudur. Yumurtlama herhangi bir nedenle gerçekleşemezse rahim iç tabakası östrojen hormonu etkisi altında kalınlaşmaya devam eder ve beklenmedik zamanda, sıklıkla gecikmeli olarak ve yine sıklıkla normalden fazla kanama olur.

Tüm hormonal mekanizma beyin üst merkezlerinin denetimindedir ve psikolojik etkenler hormonal salgılamayı etkileyerek adet kanaması düzeninde değişikliklere neden olabilirler.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde arası randevu almak için:

13 13
45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi:

  • Salı:

  • Perşembe:

  • Cuma:

  • funduszeue.info:

Daha fazla bilgi >>

Adet Belirtileri Nelerdir, Adet Başlangıcı Nasıl Anlaşılır? Adetten Ka&#; G&#;n &#;nce V&#;cut Şişer?

Adet Belirtileri Nelerdir?

Adet, regl veya aybaşı olarak da adlandırılan kadınlarda rahim içi kasılmaların döllenmemiş yumurtayı ve pis kanı kanama yoluyla dışarı atma durumudur. Adet döneminde döllenmeyen yumurtayla birlikte bazı pis doku ve hücreler de vücuttan dışarı atılır. Adet döngüsü vücutta bir takım değişikliklerin oluşmasına yol açar. Bu değişiklikler hormonal ve fiziksel değişimler olarak temelde ikiye ayrılabilir. Adet dönemi belirtileri kişiden kişiye değişse de genel olarak görülen adet belirtileri bulunur.

Adet döneminde ortaya çıkan en belirgin belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

● Karın ağrısı

● Karın bölgesinde şişlik

● Baş ağrısı

● Kabızlık

● İştahsızlık

● Cinsel isteksizlik

● Kasıklarda ağrı

● Göğüslerde şişme

● Aşırı susama hissi

● Tatlı yeme isteği

● Yorgunluk

● Ani ruhsal değişiklikler

Adet Başlangıcı Nasıl Anlaşılır?

Adet kanaması başlamadan önce adet belirtilerinden bazılarının görülmesi normaldir. Bu belirtiler yaklaşık gün sonra gerçekleşecek olan adet kanamasının da habercisi şeklindedirler. Adet kanaması gerçekleşmeden gün önce başlayan belirtiler adet sürecinde de devam eder. Adet kanaması sonlanana kadar azalarak kaybolan belirtilerin başlangıç anı kişiden kişiye değişebilir.

Adet kanaması çoğunlukla şiddetli karın ağrısı ve tatlı ihtiyacında artma şeklinde kendini gösteren belirtilerin arkasından gerçekleşir. Yumurtanın kanama yoluyla dışarı atılması rahim içi kasılmaları ve dolayısıyla karın bölgesindeki ağrıları bazı durumlarda dayanılmaz hale getirebilir. Bazı kadınlar ise adet döneminde hiç ağrı hissetmezler.

Göğüslerde şişkinlik, ruhsal değişiklikler ve yeme alışkanlıklarında tatlı dozunun arttırma ihtiyacı hissetme gibi belirtiler adet kanamasının yaklaştığını gösteren belirtiler arasında yer alır. Yine de bu belirtilerin oluşma sırası ve zamanı genetik yapıya bağlı olarak herkeste farklılaşabilir. Bazı kadınlar adet dönemlerini daha yoğun ruhsal ve fiziksel değişiklikler yaşayarak geçirirken bazı kadınlarda bu döngü daha hafif değişiklikler halinde tamamlanır.

Adet Belirtileri Nelerdir, Adet Başlangıcı Nasıl Anlaşılır Adetten Kaç Gün Önce Vücut ŞişerAdetten Kaç Gün Önce Vücut Şişer

Adet döngüsünün başlayacağının en belirgin ve yaygın belirtilerinden biri özellikle göğüslerde, karında ve vücutta şişliğin baş göstermesidir. Adet belirtileri genellikle adet kanaması başlamadan gün önce yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Bu nedenle adet kanaması yaklaşan kadınlarda genellikle kanamadan 4 gün önce vücutta şişlikler oluşmaya başlar. Bu şişlik beraberinde bir takım farklı adet döngüsü belirtilerini de getirebilir. Adet kanamasının başlaması ve bitmesi sürecinde devam eder belirtiler adet döngüsü tamamlandıktan sonra tamamen ortadan kalkar. Adetin son günlerine doğru azalan belirtiler yavaş yavaş vücudun normale dönmesine izin verir.

Adet genetik ve kalıtsal özelliklere bağlı olarak kişiden kişiye değişen bir döngü olduğu için, adetten kaç gün önce vücudun şiştiğine dair net bir cevap da bulunmamaktadır. Kişiden kişiye değişen adet belirtileri ve şiddeti, her kadının adet döngüsünü daha farklı yaşamasına ve tamamlamasına neden olur. Ruhsal ve fiziksel çevrede edinilen alışkanlıklara bağlı olarak değişen adet döngülerinde belirtileri yoğun veya hafif hissetmede stres önemli bir rol oynar. Aşırı stresli dönemlerde adet döngüsünde dengesizlikler ve bozukluklar ortaya çıkabilir ve bu durum adet belirtilerinde de bir takım değişikliklere sebep olabilir.

PMS Sendromu

PMS ya da premenstrüel sendrom denilen durum; adetten önce ortaya çıkan halsizlik, stres, gaz, şişkinlik, ağrı, duygusallık, gerginlik ve depresyon gibi farklı olayları kapsar. Halk arasında adet öncesi gerilim olarak da bilinen bu durum, kadınlarda adet öncesinde yaşanan duygu durum ve fiziksel değişikliklerin tamamını kapsayan genel bir olaydır. PMS sendromu kadınlarda adetten yaklaşık gün önce başlar ve adetin başlamasıyla birlikte hafifleyerek sonlanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası