bloomberg ht altın fiyatları / Faiz artmasına rağmen dolar neden yükseliyor? Dolar niye yükseliyor? - Haberler

Bloomberg Ht Altın Fiyatları

bloomberg ht altın fiyatları

  ,49Açılış:  Önceki Kapanış:   En Düşük
En Yüksek

imkb grafik
,
Değişim:  1,43%   0,
Açılış:  25,
Önceki Kapanış:  24,
En Yüksek
26,En Düşük
24,
dolar grafik
,
Değişim:  0,81%

Gram altında yeni tarihi zirve

Altın, önde gelen merkez bankalarının enflasyonu düşürmek amacıyla daha uzun süre şahin duruşlarını korumaları gerektiğinin sinyallerini vermesinin ardından Şubat başından beri en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor.

Spot altın ons başına dolar seviyesinden işlem görüyor. Gram altın tarafında ise rekor serisi devam ediyor.

Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın, dolar/TL kurunun 25,73 seviyesini görmesiyle TL’ye yükselerek yeni tarihi zirvesine ulaştı. Gram altın rekor sonrası geri çekilerek TL seviyesinden alıcı buluyor.

Çeyrek altın lira, Cumhuriyet altını da liradan satılıyor.

BloombergHT'nin derlediği bilgilere göre; değerli metal bu hafta yüzde 2,2 değer kaybetmesinin ardından yatay seyretti. Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü bu yıl bir veya iki faiz artışına daha ihtiyaç duyulacağı görüşünü yineledi.

Bu açıklamalar sonrası iki yıllık tahvil getirileri üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken bu da faiz getirisi olmayan altın için olumsuz bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Avrupa’da ise faiz artış kararları gelmeye devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası, Perşembe günü yarım puanlık faiz hamleleriyle sıkılaştırmalarını hızlandırdı.

Bu kararlar geçtiğimiz hafta borçlanma maliyetlerini artıran ve Temmuz ayında muhtemelen başka bir artış daha yapacağının sinyalini veren Avrupa Merkez Bankası’nın ardından geldi.

Değerli metal, Mayıs sonlarında rekor bir seviye yaklaştığından bu yana yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti. Yükselen faizler ve ABD’de bölgesel bankacılık krizinin hafiflemesi altının görünümü için olumsuz olsa da Fed’in kaynaklı bir resesyon ihtimalinin bir miktar destek sunabileceği değerlendiriliyor.

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında bugün saat 'da toplandı. Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizinde baz puan artış yaparak, yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltti. Kararla birlikte heterodoks ekonomi politikalarından ortodoks politikalara kademeli geçiş sinyali verildi.

Karar metninde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi. Metinde parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliğinin artacağı belirtildi.

KADEMELİ SADEŞEME VURGUSU

TCMB'nin karar metninde ihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi için de kademeli geçiş mesajı verildi.

Konuyla ilgili olarak metinde "Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

CARİ DENGE MESAJI

Metinde cari dengeye yönelik de mesajlar verildi. TCMB bu konuda fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımların desteklenmeye devam edileceğini ifade etti.

TCMB politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyeceğini de söyledi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamanın tamamında şu ifadeler kullanıldı:

"Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

27 AY SONRA İLK OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tam destek alan yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün Türkiye Yüzyılı'nda ekonominin yol haritası için önemli bir karara imza attı. Haftalardır süren tartışmaların ardından, Merkez Bankası'nın Mart 'den sonra ilk kez faiz artırımına gitti.

Naci Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası, Mart 'de politika faizini 3 baz puan artışa giderek yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarmıştı. Kararın ardından Başkan Naci Ağbal’ın görevi sona ermiş ve Şahap Kavcıoğlu yıl içinde politika faizini yüzde 'a indirdi.

MERKEZ'DEN BEKLENTİLER NELERDİ?

AA Finans'ın beklenti anketine katılan 18 ekonomistin hepsi Merkez Bankası'nın politika faizini artıracağını söylüyor. Ekonomistler politika faizinde baz puan artış beklentisiyle yüzde 19,25'e medya tahminde bulunuyor. 

Reuters'ın yaptığı ankete 15 kurumun hepsi de artışı öngördü. Tahminler bir haftalık repo faizinin baz puan artışla yüzde 20 seviyesine çekileceğini gösterirken, yüzde 12,5 ve 30 aralığında değişti.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 15 kurumun katılımıyla hazırladığı ankette medyan beklentisi, Haziran ayında faizin yüzde 25'e çıkarılması yönünde oldu. Bu anket döneminde 13 kurum yıl sonuna yönelik tahminlerini aktarırken; medyan beklenti yüzde 30, maksimum beklenti yüzde 50, minimum beklenti ise yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti. Mayıs ayı anketinde yıl sonu için medyan beklenti yüzde 8,5 seviyesindeydi.

ULUSLARARASI PİYASALARIN BEKLENTİLERİ

JP MORGAN

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay politika faizini yüzde 25'e çıkarmasını bekliyor. Banka analistleri, yıl sonunda ise faizlerin yüzde 30 seviyesinde olacağını belirtiyordu.

GOLDMAN SACHS

Goldman Sachs tarafından yapılan değerlendirmede, "Tamamen ortodoks karar vericiler Türkiye'de faizleri yüzde 40'a çıkarabilir" diyerek faiz tahminini açıkladı.

Societe Generale 

Societe Generale, politika faizinin 22 Haziran’da baz puan artışla yüzde 15’e yükseltilmesini, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında ’er baz puan artırımlar gerçekleştirilmesini bekliyordu.

BARCLAYS

Birleşik Krallık’tan dev banka Barclays da TCMB'nin faizi bu ay yüzde 25'e getirdikten sonra Ekim'de yüzde 35'e çıkaracağı öngörüyordu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.