parmakta şişlik ve sertlik / Parmaklarda oluşan o ağrıya dikkat! Özellikle kadınlar risk altında - Sağlık Haberleri

Parmakta Şişlik Ve Sertlik

parmakta şişlik ve sertlik

DUPUYTREN HASTALIĞI


 
Dupuytren Hastalığı Nedir?


Dupuytren hastalığı, deri altındaki fasya adı verilen yapının anormal kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma avuç içinde başlar ve bazen parmaklara kadar uzanabilir. Sert kordonlar ve şişlikler gelişebilir ve bu da parmakların avuç içine doğru bükülmesine yol açabilir. Bu duruma Dupuytren kontraktürü adı verilir. Derinin etkilenmesine rağmen tendonlar gibi derin yapılar doğrudan etkilenmez. Nadiren de, bu hastalığın süreci boyunca parmakların üzerinde sertleşmeler olabilir ve planlar fibromatoz adı verilen ayak tabanında sertleşmeler de olabilir.
 

Dupuytren Hastalığının Sebebi Nedir?


Dupuytren hastalığında sebep tam olarak bilinmemektedir fakat etkilenen fasyada belli başlı biyokimyasal değişiklikler olmaktadır. Bu hastalık, kırk yaşın üzerindeki erkeklerde ve Kuzey Avrupalılarda daha sıktır. El yaralanmalarının ve belli başlı mesleklerin bu hastalığın riskini artırıp artırmadığı kesin olarak kanıtlanmamıştır.

Dupuytren Hastalığının Belirti ve Bulguları

Dupuytren hastalığının temel belirtileri avuçta sislikler ve çukurluklardır. Şişlikler genellikle çok serttir ve deriye sıkça yapışmışlardır. Kalın kordonlar gelişebilir ve bunlar avuç içinden bir veya birçok parmağa doğru uzanabilir. Genellikle yüzük parmağı ve serçe parmak etkilenir. Bu kordonlar bazen de tendonlarla karışabilir fakat bu kalınlaşmalar deri ve tendonlar arasındadır. Kordonlar parmaklarda eğilme veya kontraktürlere neden olabilir. Birçok olguda, her iki el de etkilenir fakat her iki el arasındaki hastalığın derecesi açısından fark olabilir.

Başlangıçta nodüller huzursuzluğa neden olabilir fakat bu kendiliğinden geçer. Zaten Dupuytren hastalığı genellikle ağrı ile seyretmez. Hastalık ilk başta, hastanın elini masa üstü gibi düz bir zemin üzerine koyamamasıyla fark edilir. Parmaklar avuç içine doğru büküldükçe el yıkamak, eldiven giymek, ek sıkışmak ve elleri cebe sokmak gibi aktivitelerde zorluklar başlar. Hastalığın gidişatı önceden tahmin edilemez. Bazı hastalarda sadece avuç içinde nodüller ve kordonlar gelişebilir. Fakat bazı hastalarda da parmaklar avuç içine doğru bükülür. Daha genç yaşlarda hastalığın ilerlemesi genellikle daha hızlıdır.

Dupuytren Hastalığının Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Hafif olgularda, özellikle de el işlevleri etkilenmediğinde sadece gözlem yeterlidir. İlerlemiş olgularda ise parmağı/parmakları düzeltmek için birkaç tedavi yöntemi mevcuttur. Tedavi seçenekleri şunlardır: Kollajenaz enjeksiyonu, iğneli aponörotomi ve açık cerrahi. Kollajenaz enjeksiyonunda, hastalıklı doku içerisine az bir miktarda ilaç verilir ve böylece bu doku zayıflatılır. Doku zayıfladıktan sonra parmak rahatlıkla kontrol edilir ve bazen düzeltilebilir. İğneli aponorotomide hastalıklı doku içerisine deriden enjektör ile seri girişler yapılarak Dupuytren kontraktürü dokusu kesilebilir. Kollajenaz enjeksiyonu ve iğneli aponörotomi, poliklinik şartlarında yapılabilecek işlemlerdir. El cerrahınız, bu işlemleri size muhtemel riskleri ve avantajlari ile daha da detaylı olarak anlatabilir. Böylece kendinize en uygun olan tedavi yöntemine birlikte karar verebilirsiniz.
 

Dupuytren Hastalığı’nda Özellikli Cerrahi Yaklaşımlar
 

1)Avuç içinde bir şişlik olması, cerrahi girişim gerekeceği veya hastalığın ilerleyeceği anlamına gelmez.

2)Hafif kontraktürlerde veya parmağın tabanının etkilendiği durumlarda, parmak şeklinin düzeltilmesi daha kolaydır. Özellikle orta ve uç eklemler etkilendiğinde, tam düzeltme mümkün olmamaktadır.

3)Eğer deri yeterli değilse, parmaklardaki açık yaraları kapamak için deri yaması kullanımı da gerekebilir.

4)Parmak uçlarının duyusunu sağlayan sinirler, kordonlar ile birbirine girmiş olabilir ve bu sinirlerin yaralanma olasılığını arttırır.

5)Cerrahi sonrası genellikle atelleme ve el terapisi de gerekebilir. Böylece parmağın maksimum pozisyonu ve işlevi sağlanabilir.

Not:  Bu bilgiler Amerikan El Cerrahları Topluluğu’nun internet sitesinden alınmıştır.  Sitemizin yapılandırılma çalışmaları sonrası yeni bilgiler eklenecektir.

Note: This material is taken from ASSH web site: funduszeue.info

İçindekiler

Tetik Parmak Nedir?

Tetik parmak, elin parmaklarını büküp açmak için kullanılan tendonların hareketiyle ilgili bir sorundur. Bu durumda, bir parmağın tendonu, bir kılıf veya kanal içinde sıkışır ve parmak, açılıp kapanırken takılır veya "tetik" yapar.

Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?

Tetik parmak belirtileri arasında ağrı, sertlik, şişlik ve his kaybı yer alabilir. Parmak açılıp kapanırken takılabilir veya tetikleyici bir ses çıkarabilir. Ayrıca, parmakta hareket sınırlılığı veya tutukluk hissi de olabilir.

Tetik Parmak Neden Olur?

Tetik parmak, tekrarlayan hareketler, el ve parmak yaralanmaları, romatoid artrit, diyabet ve bazı ilaçların yan etkisi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler, tendonları etkileyerek tetik parmağa yol açabilir.

Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tetik parmak tedavisi, semptomların şiddetine ve süresine bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında istirahat, buz uygulaması, splint veya elastik bandaj kullanımı, fizik tedavi, kortikosteroid enjeksiyonları ve cerrahi müdahale yer alabilir.

Tetik Parmaktan Nasıl Korunulabilir?

Tetik parmak, tekrarlayan hareketler ve el yaralanmaları gibi nedenlerle oluşabilir. Bu nedenle, tetik parmak riskini azaltmak için ellerinizi koruyun ve tekrarlayan hareketlerden kaçının. Ayrıca, doğru duruş ve işyeri ergonomisi uygulamak ve düzenli egzersiz yapmak da tetik parmak riskini azaltabilir.

Tetik Parmak Hastalığı Belirtileri

Tetik parmak hastalığı belirtileri genel olarak kişilerde benzer şekilde etkiler gösterir.

Tetik Parmak Hastalığı Neden Olur?

Tetik parmak, ellerini yoğun kullanan kişilerde ve bu kullanıma ilişkin meslekleri icra eden kişilerde sıklıkla gözlemlenir. Bunun dışında diyabet gibi rahatsızlıklar da tetik parmak hastalığını tetiklemektedir. Parmaklarda yer alan tendonlar, parmakların hareket kabiliyetini sağlar. Tendonların üzerini kaplayan bir tabaka vardır. Bu tabakaya tendon kılıfı denilir. Tendon kılıfında meydana gelen şişlik ve kalınlaşma gibi durumlar tetik parmak hastalığı neden olur sorusunun cevabını bizlere verir. Çünkü bu şişlik ve kalınlaşma hali,kayma hareketini gerektiği gibi sağlayamaz ve parmakların hareket kabiliyetini zayıflatarak ciddi ağrılara sebep olur.

Bu tür durumlar erken tedavi olmadığı takdirde devam ederse, tendon kılıfı daha da kalınlaşır ve tendon kayma hareketi tamamen yok olur. Dolayısıyla tetik parmak olur ve parmaklar kitlenir.

Tekik Parmak Egzersizleri

Tekik parmakla ilgi yapmanız gereken 10 adet egzersiz yöntemleri

Tetik Parmak Tedavi Yöntemleri

Tetik parmak tedavisinde röntgen ile teşhis yoktur. Doktorun muayenesi esnasında parmağı detaylı bir şekilde inceler. Şişlik, kitle veya nodül gibi durumları tespit eder. Akabinde teşhisini koyar. Hastaların tedavi yöntemleri noktasında sıkça sorduğu soru tetik parmak kendiliğinden geçer mi sorusudur. Şikayetlerin başladığı ilk andan itibaren doktorun vereceği ilaçların kullanılması veya tetik parmak atelinin kullanılması gerekir. Bu tedaviler tetik parmak ameliyatsız tedavisi kapsamındadır. Ancak hastada iyileşme görülmezse, cerrahi müdahale yapılır ve ardından fizik tedavi yoluna gidilerek tetik parmak egzersizleri yaptırılır. Böylece hasta eski sağlığına kavuşur.

Tetik Parmak Ameliyatları

Tetik parmak amliyatları açık cerrahi tedavisinde avuç içinde bir kesi oluşturulur. Sonrasında ten donun hareket edebilmesi için yer bırakılarak tendon kılıfı kesilir. Sonraki aşamada yarayı kapatmak için kesiyi dikme işlemi yapılır.  Genelde bu yöntem uygulanırken, hastaya lokal anestezi verilir.

Parmak Kasılması

Elimizdeki parmakların veya başparmağın bükülme veya  parmak kasılması ya da kilitlenmesi sonucunda parmaklarımızda  acıya neden olan duruma tetik parmak hastalığı denmektedir. Parmaklarda ani kitlenme görülür ve kitlenen parmağı düzleştirmek çok zordur. Tetik parmak, tenosinovit stenosing olarak da bilinir.

Parmak Kitlenmesi Neden Olur

Parmak kitlenmesi çoğunlukla, tekrarlanan bir hareketten veya parmakların düzenli olarak zorlayıcı kullanımından kaynaklanır. Kısacası, tetik parmak hastalığının oluşum sebepleri tendonların işlevini olması gerektiği gibi yerine getirememesidir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası