bebeklerde beyin kanaması neden olur / Serebral Palsi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemi- Medicana

Bebeklerde Beyin Kanaması Neden Olur

bebeklerde beyin kanaması neden olur

Serebral Palsi Nedir?

Serebral Palsi; beyinde oksijensiz kalma gibi nedenlerle oluşan hasarların beyin ve kas grubu arasındaki iletişimi etkilemesi ve kasların kullanımında güçlük çekilmesine yol açan nörolojik bir rahatsızlıktır. Diğer adı Statik Ensefalopati olan bu beyin hasarı bebek ve çocuklarda görülmektedir. Genellikle erken fatal dönem ve 5 yaşa kadar görülen Serebral Palsi oksijen yetersizliğinin yanı sıra enfeksiyon ve beyin anomalilerinde de ortaya çıkmaktadır.

Hareket ve duruş bozukluklarına neden olan ve farklı aşamalarda farklı belirtiler gösteren beyin felcinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte modern tıbbın destek tedavileri, fizyoterapiler ve ilaç tedavisi ile hastaların yetenek ve becerilerinin gelişmesi sağlanmaktadır.

Serebral Palsi Neden Olur?

Serebral Palsi, bazı durumlarda tek bir nedene, bazı durumlarda birden çok hasara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Doğum ve hamilelik sırasında meydana gelen bazı etkenler bu rahatsızlığın ortaya çıkma nedenlerini yaratmaktadır. Doğum sırasında ve sonrasında bebeklerin yeterli oksijeni alamaması, enfeksiyon gelişmesi, pıhtılaşma problemleri, düşük kilo, yüksek ateş ya da beyin travmaları hastalığın en sık görülen nedenleri arasında bulunmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ortalama %20’sinde bu nedenlere bağlı olarak Serebral Palsi görülmektedir.

Hamilelik sırasında ise kızamıkçık, kanamalar, enfeksiyonlar, tansiyonun çok düşmesi ya da yükselmesi, genetik bozukluklar ve kan uyuşmazlıkları Serebral Palsi’ne neden olabilmektedir.

Serebral Palsi’nin en sık prematüre bebeklerde görülmesinin nedenleri arasında ise kan damarlarının tam olarak gelişmemiş olması bulunmaktadır. Bu nedenle, kanamalar prematüre bebeklerde daha çok görülmektedir. Bununla birlikte bebeklik döneminde görülen menenjit, düşmelere bağlı kafa travmaları da Serebral Palsi’ne neden olmaktadır.

Serebral Palsi'nin Semptomları Nelerdir?

Kas ve iskelet sistemini etkileyen Serebral Palsi’nin belirtileri doğumdan itibaren farklı yaşlarda, farklı semptomlar şeklinde görülmektedir. Hafif ya da şiddetli olarak nitelendirilen belirtiler çocuktan çocuğa farklılaşmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip bazı bebek ve çocuklar yalnızca fiziksel aktiviteler sırasında zorlanırken bazılarında ise kavrama ve anlama ile ilgili sorunlar görülmektedir.

Belirtilerin farklılaşma nedenlerinden biri de beynin hasar gören bölümlerinin değişiklik göstermesidir. Beyin hasarının görüldüğü çocuklarda görme ve işitme problemleri ile zeka geriliği de görülebilmektedir. Serebral Palsi’nin genel belirtileri:

  • Belli yaşa gelen bebeklerin oturma, yürüme, sürünme gibi fiziksel aktivitelerini yapamaması ve motor becerilerini geliştirememesi,
  • Konuşma bozuklukları ya da konuşma becerisinin yaşa göre geri kalması,
  • Kaslarda görülen gevşeme ve sertlikler,
  • Fiziksel harekette zorluk yaşayan bebek ve çocukların sık sık düşmesi ve denge bozuklukları,
  • Görme ve işitme problemleri,
  • Kol, bacak ve gövdede istemsiz hareketler,
  • Anlama ve kavramada güçlükler,
  • Abartılı ve hızlı refleksler.

Serebral Palsi’nin Tipleri Nelerdir?

Serebral Palsi’nin beynin farklı bölümlerini etkileyen ve farklı semptomlara neden olan 5 tipi bulunmaktadır.

Spastik Tip

Rahatsızlığın en sık görülen türü olan Spastik Serebral Palsi, yaklaşık %%80 oranında görülmektedir. Beynin dış katmanını oluşturan Serebral korteksin hasar görmesi ile ortaya çıkan Spastik Serebral Palsi çoğunlukla prematüre bebekleri etkilemektedir. Hem beyin hasarı hem de fiziksel hasarlara neden olan bu tip rahatsızlıkta kaslarda ve iskelet sisteminde görülen hasarlar zamanla ilerleyebilmektedir.

Motor becerilerin gelişmemesi ve postür bozuklukları Spastik Serebral Palsi’nin en sık görülen belirtileri arasında bulunmaktadır. Kas sertliği olarak da bilinen spastisite, anormal kas yapısı nedeniyle fiziksel hareketlerde zorlanılmasına neden olmaktadır. Kasların sert ve sıkı olması nedeniyle bu rahatsızlığa sahip olanlar yürürken bacaklarını ve dizlerini hareket ettirmekte zorlanmaktadır.

Hipotonik Tip

Spastik Serebral Palsi’nin aksine Hipotonik tipte kaslar aşırı gevşektir. Hastaların kolları ve bacaklarının gevşek ve sallanıyor gibi göründüğü bu tipte kas sistemini kontrol etmek oldukça zordur. Seyrek görülen ve kafa ve gövde kontrolünü zorlaştıran bu tip Serebral Palsi ilerleyen dönemlerde nefes darlığına, yürüme bozukluklarına ve reflekslerde zayıflamaya yol açmaktadır.

Ataksik Tip

%10 gibi bir oranla en seyrek görülen Serebral Palsi tiplerinden biri olan Ataksik tipin karakteristik özelliği yürümenin çok geç olmasıdır. Baş ve gövde kontrolünün sağlanamaması, derinlik ve denge algılarının olmaması ve motor becerilerin geliştirilememesi bu tip hastalarda yaygın olarak görülmektedir.

Atenoid Tip

Diskinetik tip olarak da bilinen Atenoid Serebral Palsi’nde istemsiz hareketler yaygın olarak görülmektedir. Kol, bacak ve gövde hareketleri çoğu zaman düzensiz ve hızlıdır. Hastaların ortalama %20’sinde görülen bu tipte, ilerleyen zamanlarda yutma ve konuşma güçlüğü ile vücudun farklı bölgelerinde bükücü ve dönücü hareketler görülmektedir.

Karma Tip

Genellikle Spastik tip ve Atenoid tipin birlikte görülmesi karma tip Serebral Palsi’ni oluşturmaktadır. Baskın olan tipe göre adlandırılan karma tipte farklı rahatsızlıklar bir arada görülmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Serebral Palsi, geri döndürülemeyen hastalıklardan biridir. Bununla birlikte, hastalığın seyrine ve hastaların yaşına göre Serebral Palsi’nin semptomları cerrahi ve cerrahi olmayan yollarla giderilmektedir.

Hangi Tanı ve Tetkikler Uygulanır?

Serebral Palsi doğumda görülen bir hastalık olmasına rağmen semptomların ortaya çıkması zaman alabilmektedir. Bebeklerin ortalama 4. aylarından itibaren fiziksel ve zihinsel olarak geride kalmaları ile ilk belirtiler gözle görülebilir hale gelmektedir. Bu nedenle, Serebral Palsi tanısı en net 4 ila 12 ay arasında koyulmaktadır.

Tanı sırasında nöroloji uzmanı öncelikle bebeklerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası öykülerini dinlemek istemektedir. Varsa ailenin kalıtsal hastalıkları da önem taşımaktadır. Doğumun gerçekleştiği hastaneden epikriz almak da uygun yöntemlerden biridir. Hareketlerin simetrik olup olmadığı, bebeklerin çevreleri ile ilişkileri ve tepkileri, motor ve dil becerileri de tanı sırasında gözlemlenmektedir.

Nörolojik muayenede;

  • Nöbet geçiren bebek ve çocuklarda problemin kaynağını tespit etmek için Elektroensefalografi (EEG)’den faydalanılmaktadır.
  • Serebral Palsi riski taşıyan çocukların beyin dokusu ve beyin yapısını inceleyebilmek için beyin tomografisi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yöntemlerine başvurulmaktadır.
  • Görme ve işitme kaybı olasılıklarında göz ve işitme muayenesi yapılmaktadır.
  • Kan ve idrar örnekleri incelenmektedir.
  • Kalça çıkığına karşı belli aralıklarla kalça grafisi çekilmektedir.

Hangi Tedavi Yöntemleri Kullanılır?

Serebral Palsi’nin kesin tedavisi olmamakla birlikte semptomları ortadan kaldıracak ve hastaların potansiyellerini ortaya çıkaracak pek çok yöntem bulunmaktadır. Hastalığa neden olan beyin hasarı tam olarak tedavi edilemediği için erken tanı çok önemlidir. Erken tanı ile çocukların küçük yaştan itibaren kendilerini geliştirmeleri ve ilerleyen zamanlarda sosyal olarak da daha etkin olmaları sağlanabilmektedir.

Tedavi sırasında çocuk doktorları, çocuk nörologları, pedagoglar, fizyoterapistler, ortopedistler, özel eğitim kurumları ve konuşma terapistleri koordineli çalışmaktadır. Çocukların topluma karışması, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve sosyal ilişkileri için kendilerine uygun bir rehabilitasyon alanı içine dahil edilmesi gerekmektedir.

Serebral Palsi’nin bilinen ilaçlı tedavisi yoktur. Yalnızca titreme ve epilepsi nöbetleri ile kas sertliğini önleyici ilaçlar kullanılmaktadır.

Serebral Palsi tanısı konulan hastaların en az ilk iki yıllarında fizik tedavi görmesi gerekmektedir. Fizik tedavi, özellikle fiziksel güçlük çeken çocuklar için ideal tedavi yöntemlerinden biridir. Kol, bacak, baş ve gövde kontrolünü sağlamak, yürüme ve oturma gibi fiziksel kabiliyetleri geliştirmek için fizyoterapistlerle birlikte çalışılması gerekmektedir.

Kaslarında aşırı sertlik görülen hastalarda botoks tedavisi de tavsiye edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Kasların çok sert ve sıkı olması hastaları rahatsız etmektedir. Hem bu rahatsızlığın giderilmesi hem de fizik tedavi sırasında hastaların zorlanmaması için botoks tedavisi de uygulanabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Serebral Palsi’nin görülme sıklığı nedir?

Bebekler için önemli bir sağlık sorunu olan Serebral Palsi, her bebeğin yaklaşık 2 ya da 3’ünde görülmektedir. Son yıllarda hastalığın görülme olasılığının artmasında yenidoğan ünitelerinin gelişmesi ve prematüre bebeklerin daha çok hayatta kalması gibi nedenler bulunmaktadır.

  • Serebral Palsi önlenebilir mi?

Serebral Palsi hem hamilelik ve doğum sırasında hem de doğum sonrasında görülebilen bir rahatsızlıktır. Kontrollü ve normal seyrinde ilerleyen bir hamilelik, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, doğumun da tıbbi yeterliliğe sahip merkezlerde gerçekleştirilmesi olası komplikasyonların önüne geçerek Serebral Palsi riskini de düşürmektedir.

  • Serebral Palsi zamanla ilerler mi?

Serebral Palsi, beynin belli bölgelerinde meydana gelen hasar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bebek ve çocukların ilerleyen dönemlerinde bu hasar ilerlemez ya da gerilemez; bununla birlikte, özellikle yanlış tedaviler ve geç tanı gibi nedenlerle semptomlarda ilerleme görülebilir. Kas ve iskelet sisteminde görülen semptomların daha da ilerlememesi için doğru ve erken tedavi şarttır.

  • Serebral Palsi bulaşıcı mıdır?

Hayır. Beyin hasarlarına bağlı olarak doğumda ortaya çıkan Serebral Palsi bulaşıcı değildir. Aynı zamanda, ebeveynlerde görülen Serebral Palsi de genetik faktörlerle çocuklara geçemez.

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

Bebeklerde beyin kanaması, doğum sırasında beynin hasar görmesi, hamile kadının karnına gelen darbe, gramın altında doğum, yeni doğan bebeğin kafasına aldığı darbe, veya anneden bebeğe geçen yüksek kan basıncı gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Doğum yaralanmaları yaralanmanın türü ve bebeğin neresini etkilediğine göre hafiften şiddetliye doğru değişir. Bebeklerde beyin kanaması kafa içi kanaması olarak da bilinir, genellikle doğum sırasında beynin hasar görmesiyle meydana gelir ve mümkün olan en iyi sonucu almak için derhal tedavi edilmelidir.

Bebeklerde beyin kanaması ne demektir?

Beyin kanaması beyindeki ciddi kanamalara verilen isimdir. Beyin kanaması kan damarlarının patlamasıyla oluşan inme nedeniyle görülür, kanın beyni basmasına neden olur. Bu gibi durumlarda beyin hücrelerinin bir kısmı ölür.

Bebeklerde beyin kanaması neden olur?

Beyin kanaması her an her yaştan grup insanın başına gelebilir. Beyin kanamalarının tipik nedenleri şunlardır: kafa travması, yüksek tansiyon, anevrizma, damar anormallikleri, amiloid anjiyopati, an hastalıkları, karaciğer hastalığı veya beyin tümörleri.Nadir olmakla birlikte, doğum sırasında kullanılan araçlar da beyin kanamasına neden olabilir. Bebeklerin başları ve kafatası oldukça kırılgan olduğundan doktorlar forseps veya vakum ekstraksiyon aracı gibi araçları dikkatli kullanmalıdır.

Bebek Beyin Kanaması belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerde beyin kanaması belirtilerini görmek bebeklere nazaran daha kolaydır. Bazı yetişkinlerde konuşmada zorluk, görme değişiklikleri, ya da şiddetli bir baş ağrısı baş dönmesi görülebilir. Bebeklerdeki beyin kaması belirtiler ise yutma güçlüğü, uyuşukluk, bilinç kaybı, bulantı veya kusma, kol ve bacaklarda zayıflık ve nöbetlerdir.

Bebeklerde beyin kanaması hangi testlerle teşhis edilir?

Beyin kanamasını tespit etmek için en doğru sonucu veren testler bilgisayarlı kafa tomografisi ve MRI’dır. Her ikiside kan damarlarının nerede patladığını göstererek beyin içini tıbbi olarak görüntüler. Böylece doktorlar kanamayı durdurmak için nerede ameliyat yapmaları gerektiğini saptarlar.

Bebeklerde beyin kanaması önlenebilir mi?

Beyin kanaması travma ya da tıbbi bir hata kaynaklı ise neredeyse her zaman önlenebilir. Bebeğiniz anormal beyin hücreleri, kan hastalığı ya da karaciğer hastalığı içeren nadir bir genetik mutasyonun kurbanı değilse, anne ve bebek hipertansiyonunu önlemek doktorun görevidir.

Beyin kanaması nası tedavi edilir?

Bebekler beyin kanaması beyin ameliyatı ile tedavi edilir. Kanamayı durdurmak ve diğer beyin hücrelerinin ölmesini önlemek için ameliyat önemlidir.

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Markaları İçin Tıklayınız

En İyi Pişik Kremi, Bebekler İçin Pişik Kremi Markaları Ve Fiyatları Tıklayınız

 

Beyin Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

Beyin kanaması kafatasında, beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde olan kanamalar olarak adlandırılır. Çok tehlikeli durumlara ve ölümlere neden olabilmektedir. Yılda yaklaşık 1 milyona yakın kişi bu hastalığı yaşamaktadır. Tehlikeli travma gibi durumlarda beyin kanaması yaşanabilir. Her yaş grubunda meydana gelen bu hastalık bilhassa yaş aralığındaki kişilerde daha fazladır. Kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülmektedir.

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan birinin ya da bazılarının dışarı kan sızdırmasıyla, kanla beslenen bölümün işlevsiz olmasıdır. Bu durum birden meydana gelebilir ve genel olarak yüksek tansiyon hastalarında görülebilir. Beyin kanaması sonrası kişide felç, inme yaşanabilir.

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Beyin kanaması kendini kişide değişik şekillerde belli etmektedir. Beyin kanaması belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kişide oluşan ani ve şiddetli baş ağrısı
  • El ve kolların uyuşması ve karıncalanma hissi
  • Görmede güçlük
  • Konuşma ve yutkunma güçlüğü
  • Bilinç kaybı
  • Okuma ve yazma güçlüğü
  • Fiziksel hareket kaybı
  • Bulantı ve Kusma refleksi
  • Koordinasyon sıkıntısı
  • Bilincin yitirilmesi
  • Bulantı ve kusma
  • Baş dönmesi ve denge kaybı
  • Vücudun sağ ya da sol kısmında kol ve bacakta güç kayıpları
  • Duyu (görme, duyma) bozuklukları
  • Bilinç bozuklukları
  • Ense sertliği (boynu hareket ettirmede güçlük, sağa ya da sola çevirememe)
  • Kulak çınlaması
  • Kollarda ve bacaklarda karıncalanmalar ve uyuşmalar

Bayılma beyin kanaması belirtileri olabilir. Sıralanan bu belirtiler kişide beyin kanaması şüphesini arttırmaktadır. Bu belirtilerden bazıları başka şeylerden de kaynaklanabilmektedir. Beyin kanaması anevrizmanın beynin hangi bölümünde olduğuna bağlı belirtiler de gösterir. Öz damarlarına yakın bir yerde ise görmede bozukluk, göz kapağını kontrol edememe gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bu kanam beyin sapına yakın bir yerdeyse beyin kanaması belirtileri mide bulantısı ve kusma isteği şeklinde olabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaç tanesi bir arada gözlemleniyorsa en kısa sürede acile başvurulmalıdır. Fakat beyin kanamasının her zaman belirti vermediği de bilinmelidir. Sıralanan bu belirtiler kişide beyin kanaması şüphesini arttırmaktadır. Bu belirtilerden bazıları başka şeylerden de kaynaklanabilmektedir.

Beyin Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranırlar ve elastik özelliklerini kaybederler. Bu nedenle özellikle tansiyon yüksekliği olan yaşlı insanlarda sıklıkla yırtılarak beyin kanaması oluştururlar. Beyin kanaması sebepleri genellikle birçok nedene bağlı olabilmektedir. Tek bir neden söylemek bu konuda mümkün değildir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hipertansiyonu ve diyabet( şeker hastalığı) olan kişiler,
  • Alkol, uyuşturucu v.b maddeleri yüksek miktarda kullanan kişiler,
  • Doğum kontrol haplarının bilinçsiz kullanımı,
  • Bağ, doku hastalıklarına sahip kişiler,
  • Kanı sulandırıcı etkiye sahip ilaçları kullanan kişiler

Beyin Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?

İnsan beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur. Bu alanlar; sağ elini kullanan kişilerin hemen tamamında sol beyin yarısında, sol elini kullananlarda ise en az %75 oranında yine soldadır. Konuşma merkezi sol beynin ön lobunda, anlama merkezi yan lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst lobdadır. 
Genelde bu kanamalarda, beynin sol tarafında meydana gelen bir hasar sonucu; Kişi konuşma, konuşulanı anlama, okuma veya yazma gibi lisan kabiliyetlerini kaybeder. İlk yardımda beyin kanaması ihtimalinin teşhis aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gülümsemesi, tebessüm etmesi istenir. Eğer yapamazsa beyin kanaması durumundan dolayı felç olmuş olabilir.
  • Bir cümle kurması istenir (Örnek: "Bugün çok güzel bir gün" gibi) Eğer kurmuyorsa beyin kanaması geçirme ihtimali vardır.
  • Her iki kolunu birden kaldırması gerekir,
  • Dilini dışarı çıkartması istenir. Eğer dil yamulmuş ise felç geçirdiğine işarettir.

Beyin Kanamasının Etkileri Nelerdir?

Bu kanamalar sonucu ölümcül olmakla beraber kalıcı hasarlarda bırakabilmektedir. Beyin kanaması geçiren hastaların bir tarafları felç olur.
Beyin kanaması geçiren kişilerin ayak ve el (tutulan tarafta) tamamen veya kısmen felç olur. Beyin kanaması ayrıca konuşma merkezinin tutulduğu durumlarda olursa hasta konuşamaz. Genç yaşlarda beyin damarlarının civarının zayıflaması sonucunda balonlaşması ve bu balonlaşan kısmın yırtılması neticesinde beyin kanaması oluşabilir. Beyin kanaması belirtileri, en belirgin olarak ani, aşırı şiddetli bir baş ağrısının duyulması ile birlikte acil durum gerektiren bir durumdur.
Beyin kanaması beynin farklı bölümlerinde ortaya çıkabilen ve yaşamın sonlanmasına ya da kayıplara yol açabilen bir durumdur. Bu belirtileri travmalara bağlı ya da başka nedenlerden dolayı olabilir. Beyin kanaması belirtileri dış beyin zarı ile kemik arasındaki kanama (epidural), dış beyin zarı ile orta beyin arasındaki kanama (subdural), orta beyin zarı ile iç beyin arasındaki kanama (subaroknoid), beyin içerisindeki su havuzcukları içindeki kanama (intraventriküler), beyin içindeki kanama (intraserebral) ve beyin damarlarındaki baloncuğun yırtılması (anevrizma) sonucu oluşan kanama şeklinde olabilir.
Beyinde oluşan kanamalar kafatası içindeki basıncın artmasına neden olup birçok geri dönülmesi zor hastalıklara ve ölümlere neden olabilir. Beyin kanaması belirtileri çok iyi bir şekilde gözlemlenmeli ve en kısa zamanda müdahale edilmelidir.

Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin kanaması ciddiye alınması gereken bir durumdur ve özellikle travma sonrası ve kendiliğinden meydana gelen beyin kanaması durumlarında kesinlikle ambulans aranmalıdır. 
Beyin içinde gelişmekte olan herhangi bir kanama ilk anda semptom göstermeyebilir. Ancak bireyin ilk 24 saat kontrol altında tutulması gerekir. Kazadan sonraki zaman diliminde kanama ilerler ve beyine baskı oluşturur. Bu durum kişinin komaya girmesine, ya da ölümüne sebep olabilir. Beyin kanaması tedavisinde öncelikle, kanamanın nedenini ortadan kaldırmak gerekir.
Hastanın hayatını koruma altına almak ve istenmeyen durumların oluşmasını engellemek gerekir. Beyin kanaması yaşayan kişi, yoğun bakım bölümünde takip altında tutulur ve genellikle ameliyata alınır. Ameliyat tan sonra hastanın uyanma süresi geçirilen cerrahi işlemin durumuna göre farklılık oluşturur. Narkozun etkisi bittikten sonra hastanın ilk 24 saat içinde uyumaması gerekir. Bu sebeple sağlık ekipleri tarafından kişi, sık sık uyandırılır ve bilincinin yerinde olup olmadığına bakılır.

Beyin Kanaması İlk Belirtileri Nelerdir?

• Bulantı ve Kusma refleksi • Koordinasyon sıkıntısı • Bilincin yitirilmesi • Bulantı ve kusma • Baş dönmesi ve denge kaybı • Vücudun sağ ya da sol kısmında kol ve bacakta güç kayıpları • Duyu (görme, duyma) bozuklukları

Beyin Kanaması Ne Kadar Sürede Öldürür?

Beyin kanaması, baş bölgesinde ani ve şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, konuşmada zorluk, baş dönmesi gibi bazı semptomlarla meydana gelmektedir. Geç kalındığında tedavisi olmayan problemlere yol açabilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır