star wars bölüm 3 / Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı - Vikipedi

Star Wars Bölüm 3

star wars bölüm 3

Bu makale canon kabul edilen bir konuyu ele alıyor.Bu makale gerçek hayatta bulunan bir konuyu ele alıyor.

Gördüğünüz versiyon sayfanın tamamlanmış hali değil veya gereğinden kısa. Eğer bu şablon uzun süredir sayfadaysa veya sayfanın genişletilmesini istiyorsanız tartışma sayfasına not bırakınız.

Diğer kullanımları için şuraya bakın: Star Wars Bölüm III: Sith'in İntikamı (belirsizlik).

Star Wars: Bölüm III
Sith'in İntikamı

Yazar(lar)

George Lucas[1]

"Bir kez daha, Sith'ler galaksiyi yönetecek! Ve barışa sahip olacağız."
―Darth Sidious, Anakin Skywalker'a[kaynak]

Star Wars: Bölüm III Sith'in İntikamı, George Lucas tarafından yazılmış bir filmidir. Star Warsön üçlemesinin üçüncü ve son filmidir.

Klon Savaşları'nın başlamasından ve Geonosis Savaşı'ndan 3 yıl sonra, soylu Jedi Şövalyeleri galaksi boyunca Bağımsız Sistemler Konfederasyonu'na karşı büyük klon ordusunu yönetiyor. Galaktik Cumhuriyet'in Yüce Şansölyesi, Cumhuriyet'i Galaktik İmparatorluk haline döndürerek galaksiyi yönetme planını ortaya çıkararak gerçek doğasının bir Sith Lordu olduğunu gösteriyor. Jedi kahramanı Anakin Skywalker, Güç'ünkaranlık tarafı yoluyla ayartılarak Darth Sidious'un yeni çırağı Darth Vader oluyor. Jedi'lar neredeyse tamamen yok ediliyor ve Obi-Wan Kenobi ile Jedi UstasıYoda saklanmaya gitmeye zorlanıyor. Galaksi için tek umut Anakin'in çocukları—gizlice doğan ve Luke Skywalker ve Leia Organa olarak büyüyecek ikizler.

Sith'in İntikamı, (Ön üçlemenin ilk filmi Gizli Tehlike'nin 'da yayınlandığı aynı gün) 19 Mayıs Perşembe gününde yayınlandı ve ön gösterimi 15 Mayıs tarihinde Cannes Festivalinde yapıldı. Önceki ön üçleme filmlerine nazaran, eleştirmenler tarafından genellikle pozitif karşılandı. Açılış haftasında birçok bilet gişesi rekoru kırdı ve dünya çapında milyon Amerikan Doları hasılat yaparak yılının en çok kazandıran filmlerinden birisi oldu. Çoğu aksiyon sahnesi için dijital frame kullanan ikinci Star Wars filmi idi. Film Blu-Ray formatında Eylül ayında tekrar yayınlandı.

Kısa özet[]

Coruscant Savaşı[]

R2 flames

Klonların Saldırısı olaylarının üzerinden üç yıl geçti. Galaktik Cumhuriyet, ayrıca bir Sith LorduDarth Tyranus olan KontDooku tarafından yönetilen Bağımsız Sistemler Konfederasyonu ile büyük bir savaşın ortasında. Konfederasyonun siborg ordu lideri Ayrılıkçı Droid OrdusundanGeneralGrievous, Coruscant'a sızıp Galaktik Senato lideri Yüce ŞansölyeSheev Palpatine'i kaçırdı.

Ayrılıkçı Droid Ordusu galaktik başkentten kaçmaya çalışırken, Jedi UstasıObi-Wan Kenobi ve padawanı—artık Jedi ŞövalyesiAnakin Skywalker'ı—Şansölye'yi kurtarma görevine iten devasa uzay savaşı başladı. Jedi'lar Ayrılıkçı donanmasına karşı savaşıyor. Bu sırada Obi-Wan'nın avcı gemisivızıltı droidleri tarafından zarar gördü ve astromekaniğiR4-P17 yok edildi. Anakin droidleri vurmaya çalıştı fakat sadece eski Ustasının gemisinin kanatlarını parçalamakta başarılı oldu. Obi-Wan, Anakin'e durmasını çünkü yardımcı olmadığını söyledi. Anakin bunun kötü bir fikir olduğu konusunda anlaştı. Obi-Wan, Anakin'e gidip Şansölye'yi kurtarmasını söyledi fakat Anakin, Obi-Wan olmadan ayrılmayacağını belirtti. Anakin savaşçısının kanatlarından birini kullanarak vızıltı droidlerinden kurtulmayı denedi ve bir tanesi Anakin'in gemisine çıkmasına rağmen R2-D2 tarafından kısa sürede yok edildi. Grievous'un amiral gemisine yaklaştıkça, Obi-Wan Anakin'e kalkanların hala aktif olduğunu hatırlattı ve böylece Anakin bir kalkan jeneratörüne saldırarak geminin hangarındaki kalkanları etkisiz hale getirdi. İki Jedi kaza yaparak inişlerini tamamladı.

Anakin ve Obi-Wan bir droid ordusu ile savaşarak amiral gemisinde ilerlemeye başladı. Bu sırada R2-D2 onlara hangardan yardımcı olurken aynı zamanda yağ ve iticilerini kullanarak bir çift süper savaş droidini yok etti.

Şansölye'yi kurtarma[]

"İçindeki büyük korkuyu hissedebiliyorum, Sykwalker. Nefrete sahipsin. Öfkeye sahipsin. Fakat onları kullanmıyorsun."
―Dooku, Anakin Skywalker'a[kaynak]
Darth Tyranus RotS

Jedi'lar tepeye ulaşarak, tutsak edilmiş Şansölyeyi buldular. Kont Dooku tarafından karşılandılar ve bir ışın kılıcı savaşı başladı. Jedi basit saldırılardan yetenekli taktiklere geçerek Kont'u hazırlıksız yakaladılar. Savaş sırasında Obi-Wan, Dooku Güç'ü kullanıp onu hava tuttuktan sonra korkuluklara çarpmasıyla bilincini kaybetti.

Anakin savaşmaya devam etti ve Dooku tarafından alaya maruz kaldı. Öfkesini kullanarak Anakin Güç'ün karanlık tarafına geçip düelloyu kazandı. Dooku'nun ellerini keserek onu korumasız hale getirdi ve kendi ışın kılıcı ve Dooku'nun silahı ile onu esir aldı. Palpatine daha sonra Dooku'yu öldürmesi için Anakin'i cesaretlendirdi. İlk olarak Anakin tereddüt etti fakat Palpatine ısrara devam etti, Palpatine'in gerçek planlarından habersiz olan Anakin, yardıma muhtaç Dooku'yu acımasız şekilde öldürdü.

Geminin derin bir yerinde bir Jedi Yıldız Destroyer'ı tarafından bir patlama meydana getirildi ve Görünmez El kontrolsüz bir şekilde Coruscant'a düşmeye başladı. Palpatine'in Obi-Wan'ı geride bırakması gerektiği yönünde ısrarına rağmen, Anakin onu sırtında taşıyarak Şansölye ile birlikte gemide dolaşmaya başladı. Obi-Wan daha sonradan bilincini tekrar kazandı.

Grievous ile karşılaşma[]

"Bu tam olarak bir kurtarma sayılmaz."
―General Grievous, Obi-Wan Kenobi'ye[kaynak]
General Grievous amiral gemisi Görünmez El üzerinde

Köprü ekibinin yardımcı motorları aktif hale getirmesiyle geminin kontrolünü ele aldıktan sonra Grievous, iki Jedi ve vesayetlerinin yakalandığından emin oldu. Bir ışın kalkanı tuzağına yakalanan üçlü köprüye getirildi ama R2 bir dikkat dağıtması ile Jedi'ların ışın kılıçlarını geri almasını ve özgür kalmalarını sağladı.

Grievous daha sonra Jedi'ların peşinden iki tane güçlü IG MagnaGuard droidlerini yolladı. Obi-Wan ışın kılıcı ile ilk droidin kafasını kolayca kesti ama droid savaşmaya devam etti ve Obi-Wan'ı droidi tamamen yok etmeye itti. Anakin diğer MagnaGuard'ı yok etti ve Şansölyeyi götürmeye çalışan savaş droidlerini etkisiz hale getirdi. Jedi'lar Grievous'un üzerine gitti fakat sahteker General elektro asasını kullanarak geminin camını parçaladı ve dışarıya kaçtı. Çekici kablo kullanarak gemiye tekrar yapıştı ve kaçış kapsüllerine doğru yöneldi. Diğer tüm kapsülleri de ateşleyerek, Griveous bir Ticaret Federasyonu Lucrehulk-sınıfı savaş gemisine yol aldı. Amiral gemisi daha sonra Coruscant üzerine doğru düşmeye başladı fakat Anakin kontrolü eline alarak zor da olsa acil itfaiye süratçilerinin yardımıyla Coruscant'ın endüstriyel iniş platformlarından birisine başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Sevindirici yeniden buluşmalar[]

"Başka bir mutlu iniş."
―Obi-Wan Kenobi[kaynak]
Council RotS

Coruscant'da Anakin yaptığı kahramanlıklar için yüceltildi. Padmé Amidala ile gizlice buluştu ve ikili Senato ofis binası'nın gölgesinde aşklarını gizlemeye devam ederek öpüştüler. Daha sonra Anakin'e hamile olduğunu söyledi.

Başka bir yerde, artık Ayrılıkçıların politik ve ordu lideri olan Grievous; Ticaret FederasyonuNaibiNute Gunray, GeonosisliArşidükPoggle the Lesser, Tekno Birliği lideri ve UstabaşıWat Tambor ve diğer İdari Ayrılıkçı Konseyi üyelerinin gizlendiği Utapau'ya gitti. General, Ayrılıkçı liderleri volkanik gezegenMustafar'a götürmesi emrini veren Darth Sidious tarafından arandı. O ayrıca savaşın neredeyse bittiğini söyledi. Grievous, Kont Dooku'nun ölümü üzerine bundan şüphelendi. Sidious daha sonra Darth Tyranus'un ölümünün ve kaybının gerekli olduğunu çünkü yakında daha güçlü ve daha genç yeni bir çırağa sahip olacağını belirtti.

Daha sonra Coruscant'da Anakin soğuk terli ve panik bir şekilde uykusundan uyandı. Padmé'ye onun çocuk doğumunda öldüğüne dair bir önsezi gördüğünü açıkladı ve onsuz yaşayamayacağı için bunun asla gerçek haline gelmemesi üzerine yemin etti.

Şansölye Palpatine, Anakin'i çağırdı ve ikili Şansölye'nin ofisinde buluştu. Senato, Şansölye'ye daha fazla olağanüstü güç vererek onun Jedi Konseyi üzerinde direkt yetki tanıdı. Palpatine, Anakin'e Ustalara karşı olan güvensizliği, itaatsizliği ve korkusunu açıkladı. Anakin'i Konsey'de kişisel temsilcisi olması için atadı.

Yüksek Konsey, Anakin'in atamasını istemeden kabul etti ama ona Usta unvanını vermediler. Anakin buna sinirle karşılık verdi. Sinirini kaale almayan Konsey, savaşı ilgilendiren konuları tartışmaya devam etti. Anakin'in Şansölyeyi korumak için atanmasına ve Yoda'nın bir tugay klon asker alarak Kashyyyk gezegeninde Wookieelere yardım etmeye gitmesine karar verildi. Anakin sinirlendi ve hayal kırıklığına uğradı.

Obi-Wan daha sonra Anakin'e Konsey'in Anakin'in Şansölyenin işlerini izlemesini ve hatta casusluk yapmasını istediğini söyledi. Anakin iki arkadaş ve sadakatleri arasında kalarak kafası karıştı ve üzüntüye düştü. Obi-Wan da bu durum hakkında üzgündü.

Darth Plagueis trajedisi[]

"Bu gücü öğrenmek mümkün mü?"
"Bir Jedi'dan değil."
―Anakin Skywalker ve Palpatine[kaynak]
Palpatine and Anakin

Uscru Bölgesinde bulunan Galaxies Opera Evinde Anakin, Mon Kalamari Akuatik Balesi oyunu olan Kalamar Gölü'nü izleyen Palpatine'e katıldı. Palpatine Anakin'e Klon İstihbaratı'nın General Grievous'un Utapau sisteminde saklandığını bulduklarını söyledi. Anakin bu haberle neşelendi çünkü Grievous'un yakalanması savaşı hızlıca bitirebilirdi. Palpatine bu göreve Anakin'i göndermezlerse Jedi Yüksek Konseyi'nin yeterliliğinden şüphe edeceğini söyledi. Yardımcılarını göndererek Anakin'i yanına davet etti ve Anakin'i karanlık taraf ile ayartmaya başladı. Ayrıca Anakin'e Jedi Düzeninin Cumhuriyeti ele geçirmek istediğini söyledi ve eğer kendisi bundan şüphelendiyse onun da hissetmiş olduğunu belirtti. Anakin Jedi'ların ona güvenmediğini doğruladı ve Palpatine konuya Senato, Cumhuriyet ve demokrasiyi kattı. Anakin Palpatine'e Jedi'lara karşı olan güveninin sarsıldığını söyledi ve Palpatine'e Konsey'in Anakin'i Şansölye üzerinde casusluk yapmasını istediklerini anladı. Palpatine Anakin'e daha önceden öğretmeye çalıştığı politik dersleri tekrar anlattı ve güç'ü elinde tutunca bırakmanın zor olduğunu, buna Jedi'ların da dahil olduğunu söyledi. Anakin Jedi'ların gücü iyilik için kullandığını söyledi fakat Palpatine iyiliğin öznel bir şey olduğunu ve daha çok güç elde etmekte Sith ve Jedi'ların neredeyse aynı olduğundan bahsetti. Anakin Sith'lerin sadece kendilerini düşünerek hareket ettiğini ve Jedi'ların diğer herkesi düşündüğünü söylerek buna karşı çıktı.

Konuşmalarında kısa süreli bir duraklamadan sonra Palpatine ona Bilge Darth Plagueis trajedisini anlattı. Palpatine, Darth Plagueis'i çok güçlü bir Sith Lordu ve hatta midi-chlorianları kullanarak hayat oluşturabilen birisi olarak tasvir etti. Sadece bu değil, karanlık tarafta sahip olduğu fazla bilgi ve güç ile Plagueis'in sevdiği kişileri ölümden kurtarabileceğini söyledi ve Palpatine'in umduğu gibi bu Anakin'in dikkatini çekti ve Palpatine karanlık tarafın bazılarının doğaüstü olarak görebileceği şeylere olanak sağladığını belirtti. Anakin Darth Plagueis'e ne olduğunu sorduğunda, Palpatine onun çok güçlü hale geldiğini ve tek korkusunun gücünü kaybetmek olduğunu söyledi. Ne yazık ki Plagueis çırağına, Darth Sidious, bildiği her şeyi öğretmişti ve bundan sonra çırağı onu uykusunda öldürmüştü. Palpatine, Plagueis'in diğerlerini ölümden kurtarma gücüne sahip olup kendisini kurtaramaması ironisine değindi. Anakin ölümden kurtarma gücünü öğrenmenin mümkün olup olmadığını sorduğunda Palpatine basitçe "Bir Jedi'dan değil" cevabını vererek Anakin'i Jedi Düzeninden biraz daha uzaklaştırdı.

Kashyyyk gezegeninde Yoda, Luminara Unduli ve Gree; Tarfful ve Chewbacca eşliğinde gezegeni Kurumsal İttifak tankları, Cüce Örümcek droidleri, Droid silah gemileri ve savaş droidi ordularına karşı savunuyordu.

Daha sonra Jedi Konseyi ile bir toplantı sırasında Anakin, onlara Grievous hakkındaki bilgiyi verdi. Yoda bu bilgi üzerine hızlıca ve kararlı olarak hareket etmelerini söyledi. Anakin Palpatine'in isteğini belirttiğinde, Mace Windu gidecek kişiye Konseyin karar vereceğini söyledi. Yoda, Grievous yenmek için daha tecrübeli bir Usta gerektiğini belirtti. Ki-Adi-Mundi buna katılarak Obi-Wan'ın gitmesini önerdi. Bu aday göstermeye herkesin onay vermesiyle, Konsey oturumu bitirdi ve Obi-Wan Utapau'ya gitmek için hazırlıklara başladı.

Jenerik[]

Türe göre
Oyuncularİsmi geçmeyen oyuncular Ekipİsmi geçmeyen ekip Özel teşekkürler

Oyuncular

  • Ewan McGregor, Obi-Wan Kenobi[3] olarak
  • Natalie Portman, Padmé[3] olarak
  • Hayden Christensen, Anakin Skywalker[3] olarak
  • Ian McDiarmid, Yüce ŞansölyePalpatine[3] olarak
  • Samuel L. Jackson, Mace Windu[3] olarak
  • Jimmy Smits, SenatörBail Organa[3] olarak
  • Frank Oz, Yoda[3] olarak
  • Anthony Daniels, C-3PO[3] olarak
  • Christopher Lee, KontDooku[3] olarak
  • Keisha Castle-Hughes, Naboo Kraliçesi[3] olarak
  • Silas Carson, Ki-Adi-Mundi ve Nute Gunray[3] olarak
  • Jay Laga'aia, YüzbaşıTypho[3] olarak
  • Bruce Spence, Tion Medon[3] olarak
  • Wayne Pygram, ValiTarkin[3] olarak
  • Temuera Morrison, KomutanCody[3] olarak
  • David Bowers, Mas Amedda[3] olarak
  • Oliver Ford Davies, Sio Bibble[3] olarak
  • Ahmed Best, Jar Jar Binks[3] olarak
  • Rohan Nichol, KaptanAntilles[3] olarak
  • Jeremy Bulloch, Kaptan Colton[3] olarak
  • Amanda Lucas, Terr Taneel[3] olarak
  • Kenny Baker, R2-D2[3] olarak
  • Matt Sloan, Plo Koon[3] olarak
  • Peter Mayhew, Chewbacca[3] olarak
  • Rebecca Jackson Mendoza, Alderaan Kraliçesi[3] olarak
  • Joel Edgerton, Owen Lars[3] olarak
  • Bonnie Maree Piesse, Beru[3] olarak
  • Jett Lucas, Zett Jukassa[3] olarak
  • Tux Akindoyeni, Agen Kolar[3] olarak
  • Matt Rowan, Senatör Orn Free Taa[3] olarak
  • Kenji Oates, Saesee Tiin[3] olarak
  • Amy Allen, Aayla Secura[3] olarak
  • Bodie 'Tihoi' Taylor, Klon Asker[3] olarak
  • Graeme Blundell, Ruwee Naberrie[3] olarak
  • Trisha Noble, Jobal Naberrie[3] olarak
  • Claudia Karvan, Sola Naberrie[3] olarak
  • Keira Wingate, Ryoo Naberrie[3] olarak
  • Hayley Mooy, Pooja Naberrie[3] olarak
  • Sandy Finlay, Sly Moore[3] olarak
  • Katie Lucas, Chi Eekway[3] olarak
  • Genevieve O'Reilly, Mon Mothma[3] olarak
  • Warren Owens, Fang Zar[3] olarak
  • Kee Chan, Malé-Dee[3] olarak
  • Rena Owen, Nee Alavar[3] olarak
  • Christopher Kirby, Giddean Danu[3] olarak
  • Matthew Wood, GeneralGrievous'un sesi[3] olarak
  • Kristy Wright, Moteé[3] olarak
  • Coinneach Alexander, Whie Malreaux[3] olarak
  • Mousy McCallum, Bene[3] olarak
  • Michael Kingma, Wookiee #1[3] olarak
  • James Rowland, Wookiee #2[3] olarak
  • Axel Dench, Wookiee #3[3] olarak
  • David Stiff, Wookiee #4[3] olarak
  • Steven Foy, Wookiee #5[3] olarak
  • Robert Cope, Wookiee #6[3] olarak
  • Julian Khazzouh, Wookiee #7[3] olarak
İsmi geçmeyenler
  • Darth Vader James Earl Jones (ses) (ismi geçmedi)
  • Luminara Unduli Fay David (ismi geçmedi)
  • Kit Fisto Ben Cooke (ismi geçmedi)
  • Cin Drallig Nick Gillard (ismi geçmedi)
  • Cellheim Anujo T.V. Moore & Dean Mitchell (ismi geçmedi)
  • Bana Breemu Bai Ling
  • Mas Amedda Jerome Blake
  • Bultar Swan Mimi Daraphet
  • Ellé Chantal Freer
  • Janu Godalhi Pablo Hidalgo
  • Fema Baab Olive Levi
  • Papanoida George Lucas
  • Stass Allie Lily Nyamwasa
  • Tundra Dowmeia Jeremy Prestoe
  • Shaak Ti Orli Shoshan
  • Ask Aak Paul Spence
  • Luke Skywalker Aidan Barton
  • Leia Organa Aidan Barton

Ekip

  • Yazar ve Yönetmen — George Lucas
  • Yapımcı — Rick McCallum
  • Baş Yapımcı — George Lucas
  • Müzik Yapımcısı — John Williams
  • Sinematografi — David Tattersall
  • Film Editörleri — Roger Barton, Ben Burtt
  • Oyuncu Kadrosunu Kuran — Christine King
  • Yapım Tasarımcısı — Gavin Bocquet
  • Ses editörü — Tom Myers
  • UI hareket grafikleri — Noel Rubin(ismi geçmedi)

Görünümler[]

Türe göre

Karakterler

Canon karakterler

Legends karakterler

  • 7EX
  • Ask Aak
  • Nee Alavar
  • Stass Allie
  • Mas Amedda
  • Padmé Amidala
  • Raymus Antilles
  • Veedaaz Awmetth
  • Cellheim Anujo
  • Apailana
  • Koffi Arana
  • Passel Argente
  • Fema Baab
  • Sors Bandeam
  • Bene
  • Jar Jar Binks
  • Boga
  • Ulfor Bombaasa
  • Brookish Boon
  • Braata(Heykel)
  • Bana Breemu(Silinen sahne(ler)de görülüyor)
  • C-3PO
  • Nathaniel Camaran
  • Tanner Cadaman
  • KK (Gree)
  • KK (Appo)
  • KK (Bacara)
  • KK (Cody)
  • KK (Thire)
  • KK (Bly)
  • KK (Neyo)
  • Chewbacca
  • Olana Chion
  • Tsui Choi
  • Jeremoch Colton
  • Sweitt Concorkill
  • Neb Creip
  • KA/ (Fox)
  • KA
  • KA
  • KA/(Jai'galaar "Jag")
  • KA/
  • Giddean Danu
  • Led Daragon
  • Davijaan
kaynağı değiştir]
kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası