yolculukta ayak şişmesi / Ayaklar Neden Şişer? Yolculukta, Yazın, Hamilelikte Ve Doğumdan Sonra Ayakların Şişme Nedenleri

Yolculukta Ayak Şişmesi

yolculukta ayak şişmesi

Ayaklar Neden Şişer? Yolculukta, Yazın, Hamilelikte Ve Doğumdan Sonra Ayakların Şişme Nedenleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2021 12:03

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Bilindiği gibi ayaklar vücut yükünü taşıyan en önemli parçalardan biridir. İnsan vücudunda yer alan ayaklarda bazı dönemlerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayak şişmesi de bu problemlerden biridir. Bacağın bilekten aşağıda bulunan ve yere basmaya yarayan kısmına ayak denmektedir. Bu tanımdan da anlayacağımız gibi ayakta meydana gelen sorunlar bazı etkinlikleri de engelleyebilmektedir. Ayaklarda neden şişme olur, yolculukta, yazın, hamilelikte ve doğumdan sonra ayakların şişme nedenleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Günümüzde kadınlar ve erkekler cinsiyet ayrımı yapmadan ayak şişmesi sorunuyla uğraşmaktadır. Özellikle kadınlar gebelik dönemlerinin çeşitli süreçlerinde ayak şişmesine maruz kalmaktadır. Bunun pek çok nedeni olabilmektedir. 

Ayaklarda Neden Şişme Olur?

Ayaklarda şişme bazı dönemlerde bazı olaylardan dolayı olabilmektedir. Bu dönemlerden en önemlisi ise yaz sıcaklarının olduğu yaz aylarıdır. 

 Fazla hareketsiz kalan yolculuklarda ayaklarda şişme olabilmektedir. Yaz sıcaklarında, gebelikte, gebelikten sonra bir dönem, fazla ayakta kalmaktan dolayı ayaklarda şişmeler oluşabilmektedir. Elbette ki bazı farklı hastalıkların vücutta varlığı da ayakları olumsuz etkilemekte ve şişme yapabilmektedir. 

Yolculukta Ayakların Şişme Nedenleri Nelerdir?

 Yolculukta bireyler gerek otomobil gerekse uçak olsun çeşitli yolculuk araçlarında genelde oturarak yolculuklarını geçirmektedir. 

Haberin Devamı

 Bu oturma süresi ne kadar uzarsa ayaklar aşağıya salınık bir şekilde sürekli durduğu için şişme yapmaktadır. Yolculukta en çok yorulan bölge aslında durmasına rağmen ayaklardır. Şişme de bu yorgunluğun yan etkisidir. Yolculuktan sonra biraz hareket yapılması ve dinlenilmesi ayaklardaki şişmeyi yok edecektir. Yolculukta ayak şişmesi eğer başka bir sorun yok ise geçici bir durumdur. 

Yazın Ayakların Şişme Nedenleri Nelerdir?

 Bilindiği gibi yaz dönemi oldukça sıcak geçmektedir. Sıcak zamanlarda da dokularda su toplaması meydana gelmektedir. Bu da özellikle ayaklarda şişme yapmaktadır. 

 Sıcak dönemlerde yüksek sıcaklığa bağlı olarak terleme, damarlarda genişleme, sıvı ihtiyacı, vücutta tuz birikmesi hem ayaklarda hem de ellerde geçici şişmelere neden olabilmektedir. 

Hamilelikte ve Doğumdan Sonra Ayakların Şişme Nedenleri

 Hamilelik ve doğum sonrası süreç birbiriyle bağlantılı olan fakat ayrı iki dönemi kapsamaktadır. Birbiriyle bağlantılı dönemler olduğu için de ayak şişmesi aynı başlık altında ayrı olarak anlatılacaktır. 

 İşte hamilelikte ayak şişmesi nedenleri şöyle sıralanmaktadır: 

Yeterince su içmemek 

Uzun süre ayakta kalmak 

Düzenli beslenmemek 

Yeterli beslenmemek 

Haberin Devamı

Uzun süre ayaklar aşağıda oturmak 

Beslenmede protein eksikliği 

Fazla tuzlu besinler tüketmek 

Hamileyken şişen bu ayaklar doğumdan sonra da bir süre devam etmektedir. Hamileyken şişen ayaklar yukarıdaki sebeplerden dolayı ayak ve bileklerde ödeme neden olur. Bilindiği gibi ödem dokularda artan sıvı birikmesidir. Hamilelikte oluşan bu ödem de gebelikten sonra hemen atılamaz. Dolayısıyla gebelikten sonra ödem atılana kadar ayaklar şiş kalabilir. 

 Gebelikten sonra şişmeye neden olan bu ödem ise çeşitli gıdaların tüketilmesiyle kolayca atılabilir. Ananas, nar, salatalık, yoğurt, muz, kivi, yeşil çay gibi besinler ayaklardaki ödemi yok etmekte ve şişmeyi azaltmaktadır. 

Haberin Devamı

 Aynı zamanda gebelikten sonra da dengeli beslenilmeli, işlenmiş gıda tüketimi azaltılmalı, bol su içilmeli, et tüketimi azaltılmalı, egzersiz yapılmalı, alkol, tütün ve kafein tüketilmemeli, çok oturmaktan kaçınılmalı, ayaklar yukarıda dinlendirilmeli, yürüyüş yapılmalı, masaj yapılmalı ve bitki çayları içilmeye devam edilmelidir. 

 Egzersiz ve beslenmeye dikkat edildiğinde gebelikten sonra geçici olabilecek ayak şişmesi yok edilebilmektedir. 

 Gebelikten sonra ayaklarda ödem ve şişme olması normal görülmektedir. Çünkü hamilelikten dolayı vücutta sıvı tutulması, sıvı artışı olabilmektedir. Aynı zamanda kandaki kimyasal değişiklikler fazla sıvıların dokulara kaçmasına neden olabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Bu durum sonucunda kan damar dışına kaçmaktadır. Bu da gebelik sonrası ödeme dolayısıyla ayak şişmesine neden olmaktadır.

Yolculukta ayak şişmesi nasıl geçer?

Her dönemde olduğu gibi yazın sıcağından etkilenmemek için en ideali bol bol su içmek. Bu, yolculuk sırasında ayaklarınızın şişmesini engellemek için de geçerli. Meşrubattan uzak durmaya çalışın çünkü sodyum içeren içecekler ayaklarınız şişmesini belki 10 kat daha artıracaktır. Aynı zamanda fazla kahve tüketmek de sizi susuz bırakacağı için mümkün olduğunca az tüketilmesinde fayda var. Eğer suyun dışında bir şey içmek niyetindeyseniz, en azından yanında su da tüketin ve böylelikle vücudun su dengesini korumuş olursunuz. Üstelik ayaklarınızın şişmesi de en aza indirgenmiş olur.

Yazın ayakların şişmesine karşı iyi gelecek bir başka bileşen ise lavanta yağı. Lavanta yağı gerçekten işe yarayacaktır. Tüm vücudunuzu lavanta yağı ile yağlayabileceğiniz gibi, küveti su ile doldurduktan sonra suya ekleyeceğiniz bir miktar lavanta yağı vücut şişliğinin inmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda birkaç bardak tuzu ılık suda çözdükten sonra ekleyeceğiniz 18 damla lavanta yağı da aynı işi görecektir. Birkaç dakika içinde farkı hemen hissedeceksiniz.

Özellikle bir tatil köyünde ya da otelde kalıyorsanız, akşamları yatarken ayağınızı mutlaka biraz yüksek bir yere koyun. Bu da ayak şişmesini önlemek ya da şişmiş ayakların inmesi için anahtar önlemlerden bir tanesidir.

Şayet seyahat ederken araç kullanıyor ya da uçuyorsanız birkaç saatte bir mola vermek ve kısa yürüyüşler yapmak da ayak şişmesini önleyecektir. Buna alternatif olarak ayak bileklerinizi eklemlerden dairesel hareketlerle hareket ettirmek kan akışının hızlandıracaktır.

Yazın dikkat etmeniz bir başka şey hangi yiyecekleri tüketeceğiniz. Doğru yiyeceği seçmek genel anlamda sıcak havalarda vücudunuzun sağlıklı kalmasını sağlayacağı gibi ayaklarınızın şişmesini de önleyecektir. Örneğin salata ağırlıklı bir beslenme düzeni seçmek ve tuzlu yiyeceklerden mümkün olduğunca sakınmak işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü sıcak havada tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi vücudun su tutmasını sağlayacağından, ayaklarınızın şişmesi kaçınılmaz hal alacaktır.

Uzun yolculukta bacaklardaki tehlike

Uzun süreli otobüs, uçak, tren yolculuğu yapanları dikkatli olmaları konusunda uyaran Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yaklaşık 8- 10 saat süren yolculuklar sonrasında bacak toplardamarlarında pıhtılaşma oluştuğuna dikkati çekti. Bu durumun sıklıkla, hareketsizliğe, yetersiz sıvı alımına ve genetik yatkınlığa bağlı gelişebildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gölbaşı, "Bu tablo ayrıca varisleri bulunan hastalarda daha fazla görülebilmektedir. Bacak toplardamarı tıkanmasını takiben bacak aniden şişer, kızarır ve çok şiddetli ağrı yapar" dedi.

Pıhtı akciğere giderse

Karşılaşılan tablonun en korkulan komplikasyonunun ise bacakta oluşan pıhtının hareket ederek akciğerlere atılması olduğunu aktaran Prof. Dr. Gölbaşı, "Bu tablo fark edilmez veya etkili tedavi edilmezse ölümcül durumlara neden olabilir. Bundan dolayı derin toplardamar tıkanıklığı gelişen kimsenin acil olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide pıhtı eritici ve kan sulandırıcı ilaçlar uygulanmaktadır. Ayrıca toplardamardaki pıhtının hareket etmesine mani olmak için bu dönemde mümkün olduğunca istirahat edilmesi sağlanmalıdır. Bu hastalar takip eden günler ve aylarda ayakta bulundukları zamanlarda varis çorabı giymeli, yatarken de çıkarmalıdır" diye konuştu.
Bacak toplardamar pıhtılaşmasında en önemli yaklaşımın hastalık gelişmeden önlemini almak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gölbaşı, şöyle dedi:

"Bunun için, uzun seyahate çıkacak hastada varisler varsa, varis çorabı giymesi uygun olacaktır. Seyahat esnasında oturduğu yerde bacak ve bilek hareketleri yapması gerekmektedir. Ayrıca uzun yolculuk boyunca sıklıkla ayağa kalkıp bir miktar yürümelidir. Seyahat boyunca bol miktarda sıvı tüketmelidir. Seyahat esnasında beli çok sıkan kıyafetten de uzak durmak gerekir. Mola imkanı varsa mutlaka bu esnada yürüyüşler yapılmalıdır. Hatta çok riskli kimselerde kan sulandırıcı iğneler yapılmalıdır. Aynı şekilde daha önceden damar tıkanıklığı gelişen ve tedavisi tamamlanan hastalar kan sulandırıcı ilaç kullanmıyorsa, bunlara da seyahat öncesinde kan sulandırıcı iğnelerin yapılması faydalı olacaktır."

Yaz yaklaşırken sirkeyle zayıflayın

Dünyanın en garip hastalıkları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır