toki caiz mi / TOKİ çekilişi ile ev almak caiz mi?

Toki Caiz Mi

toki caiz mi

İslami camia sorguluyor: TOKİ'den ev almak caiz mi?

Açıklanan toplu konut (TOKİ) projesinin detayları üzerine tartışmalar sürerken, İslami camia da meselenin İslam fıkhına göre değerlendirmesi üzerinde müzakereleri sürdürüyor.

Konuya dair birçok farklı kesimden çok sayıda din adamı açıklamada bulundu.

Söz konusu açıklamaların kiminde projenin İslam fıkhına göre caiz olduğu ifade edilirken, kiminde ise projeye katılmanın İslami açıdan uygun olmadığı belirtildi.

Aşağıdaki başlıklar altında ilgili tarafların konuya ilişkin yorumlarına yer verildi.

Nureddin Yıldız

"Şu veya bu proje diye müşahhas duruma getirmeden şu tespiti yapabiliriz:

a- Faiz veya benzeri bir haram işlemle yürütülen satın alma/satma helal değildir.

b- Alanın ne alacağı, satanın da ücreti ne kadar alacağı sözleşme anında sabit olmayan bir ticaret de faiz gibi bir gerekçe bulunmasa bile caiz olmaz. Mesela beş yıl taksitlendirmeyle satın alınan bir evin fiyatı, şu kadar zaman aralıklarla filan şeyin fiyatına göre artacak gibi bir sözleşme, bu ticaretin sakıncalı olması anlamına gelir. Çünkü satın alanın cebinden toplamda ne kadar para çıkacağı meçhuldür.

c- Böyle bir sakıncalı ticareti kişilerin yapması ile devletin kurumunun yapması arasında fark yoktur. Haram her yerde herkes için haramdır."

İsmailağa Cemaati

İsmailağa adına açıklamayı Hüsameddin Vanlıoğlu yaptı. Vanlıoğlu söz konusu projenin önceki TOKİ projeleriyle aynı şartlara sahip olduğunu ve buna katılmayı caiz görmediklerini kaydetti.

Alimler ve Medreseler Birliği

Alimler ve Medreseler Birliği Genel Başkanı Enver Kılıçarslan, TOKİ'nin projesine başvurmanın uygun olabileceği kanaatinde olduğunu kaydetti.

Taki Osmani

Pakistan'ın önde gelen din adamlarından Müftü Taki Osmani'ye de TOKİ'den ev alma konusu soruldu. Taki Osmani'nin de uygulamayı mevcut haliyle uygun görmediği belirtildi.

Soner Duman

Konuyu değerlendirenler arasında İslam hukuku profesörü Soner Duman da vardı.

Duman, konuyu detaylıca ele alırken, meselenin fıkhi detaylarını ve farklı boyutlarını da inceledi.

"Mesele fıkhî açıdan ictihada açık meselelerden olup fıkıh alanında yeterli alt yapısı olanların bu konuda farklı fikirler ileri sürmeleri son derece normaldir." ifadesine yer veren Duman, konuya cevaz verenlerin ve vermeyenlerin delillerini İslam fıkhı paralelinde inceledi.

Faruk Beşer

İlahiyatçı yazar Faruk Beşer de konuya dair yorum yapanlar arasındaydı.

Beşer, yayınladığı videoda sosyal konut projesine "haram" demenin uygun olmayacağını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı

Son konut projesine dair güncel bir açıklama yayınlamayan Diyanet İşleri, yılında TOKİ projelerine katılım konusunda bir açıklama yayınlamış ve buna cevaz verildiğini belirtmişti.

"Kurulumuzun Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan “Sosyal Konut Projesi”yle ilgili görüşü üzerine bazı medya organlarında ve sosyal medya mecralarında yapılan haberler ve paylaşımlarla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Din İşleri Yüksek Kurulu öteden beri vermiş olduğu fetvalarında; İslam'da faizin kesin olarak haram kılındığını açıkça ifade etmektedir.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan “Sosyal Konut Projesi” özelinde vatandaşlarımızdan gelen yoğun sorular sebebiyle Din İşleri Yüksek Kurulu söz konusu projenin dini hükmünü bütün boyutlarıyla değerlendirmiştir. Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir. Bahse konu projenin, kira ödediği takdirde asgari geçimini zorlukla sağlayan ve ev sahibi olabilmek için faizsiz ödünç borç bulamayan alt veya orta gelirli vatandaşlara yönelik üretilen bir sosyal proje olduğu kanaatine ulaşmış ve bu projeden yararlanarak ev sahibi olmanın, dinen haram kılınan faizli işlem kapsamında değerlendirilmeyeceği sonucuna varmıştır. Zira faiz, taraflardan birinin, sözleşmede karşılığı olmayan bir fazlalığı şart koşması ve bununla haksız bir kazanç elde etmesidir. Oysa bu projede devletin, verdiği borçtan kâr etmek gibi bir amacı olmadığı gibi aksine peşin verdiği paranın yıllar sonra değer olarak daha düşük bir şekilde tahsili söz konusudur. Dolayısıyla İslam’ın haksız kazanç olarak gördüğü ve kendisine şiddetle savaş açtığı faiz, bu sosyal konut projesinde sonuç itibariyle gerçekleşmemektedir.

Nitekim Kurulumuz, daha önce de devletin yatırımları teşvik etmek, istihdam sağlamak ve kalkınmayı temin etmek amacıyla verdiği teşvik kredilerinin, şartlarına uygun bir şekilde alınıp kullanılmasının caiz olduğu ve bunun faiz kapsamında değerlendirilmeyeceği yönünde de görüş bildirmiştir.

Kurulumuzun dar gelirli vatandaşlarımızın devlet desteğiyle ev sahibi olmasını amaçlayan TOKİ’nin Sosyal Konut Projesi özelindeki son görüşü de bu kapsamda görülmelidir. Söz konusu görüş üzerinden Başkanlığımızın ve Din İşleri Yüksek Kurulumuzun faize cevaz verdiği veya devlet bankalarından alınan faizli kredilerin caiz olduğunu söylediği iddiası asılsız olduğu kadar Kurumlarımızı yıpratma amacı taşıyan iyi niyetle bağdaşmayan bir algı operasyonu olarak değerlendirilmiştir."

funduszeue.info

Etiketler :TOKİ, toki caiz mi

TOKİ bin sosyal konut projesine başvurular devam ederken proje hakkında bir değerlendirmede diyanet ve cemaatlerden geldi. Peki bin sosyal konut projesine başvuru caiz mi? İşte o sorunun cevabı

13 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine başvurular 14 Eylül itibariyle başladı. TOKİ sosyal konut projesine başvurular devam ederken diyanet ve cemiyetlerden caiz açıklamaları gelmeye başladı.

DİYANET'TEN TOKİ AÇIKLAMASI 

TOKİ 81 il bin sosyal konut projesi caiz midir?

"İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir. TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır. Bu itibarla, devlet TOKİ'nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir."

"Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde, öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir. Bahse konu projenin, kira ödediği takdirde asgari geçimini zorlukla sağlayan ve ev sahibi olabilmek için faizsiz ödünç borç bulamayan alt veya orta gelirli vatandaşlara yönelik üretilen bir sosyal proje olduğu kanaatine ulaşmış ve bu projeden yararlanarak ev sahibi olmanın, dinen haram kılınan faizli işlem kapsamında değerlendirilmeyeceği sonucuna varmıştır." Oysa bu projede devletin, verdiği borçtan kar etmek gibi bir amacı olmadığı gibi aksine peşin verdiği paranın yıllar sonra değer olarak daha düşük bir şekilde tahsili söz konusudur. Dolayısıyla İslam'ın haksız kazanç olarak gördüğü ve kendisine şiddetle savaş açtığı faiz, bu sosyal konut projesinde sonuç itibarıyla gerçekleşmemektedir. Nitekim Kurulumuz, daha önce de devletin yatırımları teşvik etmek, istihdam sağlamak ve kalkınmayı temin etmek amacıyla verdiği teşvik kredilerinin, şartlarına uygun şekilde alınıp kullanılmasının caiz olduğu ve bunun faiz kapsamında değerlendirilmeyeceği yönünde görüş bildirmiştir.

Kurulumuzun dar gelirli vatandaşlarımızın devlet desteğiyle ev sahibi olmasını amaçlayan TOKİ'nin sosyal konut projesi özelindeki son görüşü de bu kapsamda görülmelidir. Söz konusu görüş üzerinden Başkanlığımızın ve Din İşleri Yüksek Kurulumuzun faize cevaz verdiği veya devlet bankalarından alınan faizli kredilerin caiz olduğunu söylediği iddiası asılsız olduğu kadar kurumlarımızı yıpratma amacı taşıyan iyi niyetle bağdaşmayan bir algı operasyonu olarak değerlendirilmiştir."

Diyanet'e göre kısacası TOKİ'den ev almak caizdir.

İSMAİLAĞA CEMAATİNDEN TOKİ AÇIKLAMASI

İsmailağa cemaatinden İsmail Yaşar tarafından yapılan açıklamada "TOKİ bin konutluk bir proje hazırladı ve satışa sundu. Bunun caiz olup olmadığı konusunda çok sayıda soru aldık. Şu an bin lira olan bir ev belki de 20 sene sonra 3 milyon belki de 4 milyon olacak. Bu belli değil. İslam'da bir şey satılırken fiyatının belli olması lazım. Burada bir belirsizlik azsa buna müsamaha gösterilir. 

Bazı hocalar burada bir belirsizlik yok diyor, memur maaş zammı oranı belli olduğu için fakirler yararlanacağı için bu önemli değildir. Şunu söyleyeyim burada faiz kesinlikle yoktur. Burada bir hadis yoktur, bu konu yoruma dayalıdır.  Bazı hocaların caiz demesi bundan kaynaklanıyor. Ancak, burada 20 sene sonra ne olacağı belli değil. 

Çünkü belki enflasyon yükselecek, bu rakam çok yükselecek. Bizim bu konuda şahsi görüşümüz caiz olmadığı yönündedir" diyerek kendilerinin bu konuta caiz değildir yönünde fetva verdiklerini söyledi.

Siz ne düşünüyorsunuz? TOKİ'den ev almak caiz midir? Yorumlar kısmından yazın.

İslam ve İhsan

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

TOKİ'den ev almak caiz mi? TOKİ sosyal konut projesi caiz mi? İşte Diyanet'in açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı TOKİ sosyal konut projesinde başvurular alınmaya başlandı. Türkiye'nin 81 ilinde yapılacak bin sosyal konut projesiyle dar gelirlilerin ev sahibi olması amaçlanıyor. Vatandaşların yaptığı başvuru sayısı 2 milyonu aşarken dini proje hakkında akıllarında dini yönden soru işareti bulunanlar TOKİ'den ev almak caiz mi? TOKİ sosyal konut projesi caiz mi? sorularının yanıtlarını internet arama motorlarında araştırıyorlar.

TOKİ'den ev almak caiz mi? TOKİ sosyal konut projesi caiz mi? İşte Diyanet'in açıklaması

TOKİ'DEN EV ALMAK CAİZ Mİ? İŞTE DİYANET'İN AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde bu konuya ilişkin olarak sorulan soruya verilen yanıtta, TOKİ'den ev almanın caiz olduğu ifade edilmişti.

"TOKİ tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?" şeklinde sorulan soruya verilen yanıtta şu ifadeler yer almıştır:

"İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir. TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır. Bu itibarla, devlet TOKİ'nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir."

Haberin Devamı

TOKİ'den ev almak caiz mi? TOKİ sosyal konut projesi caiz mi? İşte Diyanet'in açıklaması

TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ CAİZ Mİ?

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığından bu konuya ilişkin yapılan açıklamada, faizin haram kılındığı anımsatılarak şöyle denilmişti:

"Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde, öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir. Bahse konu projenin, kira ödediği takdirde asgari geçimini zorlukla sağlayan ve ev sahibi olabilmek için faizsiz ödünç borç bulamayan alt veya orta gelirli vatandaşlara yönelik üretilen bir sosyal proje olduğu kanaatine ulaşmış ve bu projeden yararlanarak ev sahibi olmanın, dinen haram kılınan faizli işlem kapsamında değerlendirilmeyeceği sonucuna varmıştır."

TOKİ'den ev almak caiz mi? TOKİ sosyal konut projesi caiz mi? İşte Diyanet'in açıklaması

Faizin, taraflardan birinin, sözleşmede karşılığı olmayan bir fazlalığı şart koşması ve bununla haksız bir kazanç elde etmesi anlamına geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Oysa bu projede devletin, verdiği borçtan kar etmek gibi bir amacı olmadığı gibi aksine peşin verdiği paranın yıllar sonra değer olarak daha düşük bir şekilde tahsili söz konusudur. Dolayısıyla İslam'ın haksız kazanç olarak gördüğü ve kendisine şiddetle savaş açtığı faiz, bu sosyal konut projesinde sonuç itibarıyla gerçekleşmemektedir. Nitekim Kurulumuz, daha önce de devletin yatırımları teşvik etmek, istihdam sağlamak ve kalkınmayı temin etmek amacıyla verdiği teşvik kredilerinin, şartlarına uygun şekilde alınıp kullanılmasının caiz olduğu ve bunun faiz kapsamında değerlendirilmeyeceği yönünde görüş bildirmiştir.

Kurulumuzun dar gelirli vatandaşlarımızın devlet desteğiyle ev sahibi olmasını amaçlayan TOKİ'nin sosyal konut projesi özelindeki son görüşü de bu kapsamda görülmelidir. Söz konusu görüş üzerinden Başkanlığımızın ve Din İşleri Yüksek Kurulumuzun faize cevaz verdiği veya devlet bankalarından alınan faizli kredilerin caiz olduğunu söylediği iddiası asılsız olduğu kadar kurumlarımızı yıpratma amacı taşıyan iyi niyetle bağdaşmayan bir algı operasyonu olarak değerlendirilmiştir."

Bu açıklamadan yola çıkılarak TOKİ'den ev alabilmek caizdir.

Caiz kelimesi, dinen yapılmasında sıkıntı olmayan eylemi anlatmaktadır.

 TOKİ Sosyal Konut Projesi iş yeri başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak, başvuru ücreti ve şartları ne? TOKİ iş yerleri hangi şehirlerde olacak? TOKİ Sosyal Konut Projesi iş yeri başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak, başvuru ücreti ve şartları ne? TOKİ iş yerleri hangi şehirlerde olacak?

TOKİ evleri kiraya verilir mi? TOKİ sosyal konutları satılır mı?TOKİ evleri kiraya verilir mi? TOKİ sosyal konutları satılır mı?

 TOKİ Sosyal Konut Projesi iş yeri fiyatları ne kadar, kaç metrekare? TOKİ iş yeri için peşinat ne kadar, taksit fiyatları ne kadar, kaç taksit olacak? TOKİ Sosyal Konut Projesi iş yeri fiyatları ne kadar, kaç metrekare? TOKİ iş yeri için peşinat ne kadar, taksit fiyatları ne kadar, kaç taksit olacak?

TOKİ Sosyal Konut Projesi iş yerlerinin metrekare başı fiyatları belli oldu! İşte fiyatlar, peşinatlar ve taksit ücretleriTOKİ Sosyal Konut Projesi iş yerlerinin metrekare başı fiyatları belli oldu! İşte fiyatlar, peşinatlar ve taksit ücretleri

TOKİ'nin internet sitesi çöktü, başvuru tarihleri güncellendi! İşte Sosyal Konut Projesi'nin başvuru tarihleriTOKİ'nin internet sitesi çöktü, başvuru tarihleri güncellendi! İşte Sosyal Konut Projesi'nin başvuru tarihleri

TOKİ İstanbul sosyal konutları nerede yapılacak? İstanbul'da kaç konut, hangi ilçede yapılacak? Nasıl başvurulur, şartları neler?TOKİ İstanbul sosyal konutları nerede yapılacak? İstanbul'da kaç konut, hangi ilçede yapılacak? Nasıl başvurulur, şartları neler?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası