mest ile abdest / Termal mest ile abdest olur mu, sakıncası var mı? | Sorularla İslamiyet

Mest Ile Abdest

mest ile abdest

Mest nedir? Mest üzerine mesh nasıl yapılır ve bunun şartları nelerdir?

Abdest alırken mestler üzerine mesh etmek Hz. Peygamberin (s.a.s.) sünnetiyle sabittir. Nitekim, Hz. Peygamberin (s.a.s.) abdest aldığını ve mestlerinin üzerine mesh ettiğini bildiren birçok rivayet vardır (Buhârî, Vudu, 35, 48; Müslim, Taharet, 72, 73).

Abdestli olarak ayağına mest giyen kimse, mest giydikten sonra abdestinin bozulmasından itibaren, mukim ise bir gün, yolcu ise üç gün mestleri üzerine mesh edebilir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) misafir için üç gün üç geceyi, mukim için de bir gün bir geceyi mest üzerine mesh süresi olarak tayin etmiştir (Nesâî, Taharet, 98).
  • Mestleri mesh ederek abdest aldıktan sonra, abdestli iken ayağından her iki mestini veya birisini çıkaran bir kişinin, hades (abdestsizlik hâli) ayağına geçmiş kabul edildiğinden abdestini bozmadan ayaklarını yıkayıp tekrar mestleri giymesi gerekir. Abdesti yokken çıkarmışsa, tekrar abdest alırken ayaklarını yıkması gerekir. Süresi dolduğunda, abdestli ise mestleri çıkarıp ayaklarını yıkaması yeterlidir; abdestsiz ise ayağını yıkayarak tam abdest almalıdır (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâî, I,9).

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar

Mest nedir, mesh nasıl alınır? Mest üzerine mesh yapmak

Mest nedir, mesh nasıl alınır? Mest üzerine mesh yapmak

''Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız'' hadisi şerifinden anlaşılacağı üzere kolaylık dini olan İslamiyette özellikle de yaşlılık gibi bazı durumlardan dolayı abdest alırken sorunlar yaşanabiliyor. Böyle durumlarda abdesti kolaylaştıran muhteşem bir yöntem var: mest üzerine mesh yapmak! Peki mest üzerine mesh nasıl yapılır? Peygamberimiz mesh almış mıdır? İşte cevabı yazımızda

Fıkıhta hükmi bir temizlikten ibaret olan mesh, abdest alırken elin ıslaklığıyla bir organ, mest ya da sargı üstüne yapılmasıyla gerçekleştirilir. Normalde abdest alırken geçen başın üçte birini mesh etme ifadesinde olduğu gibi buradaki ıslaklık elin başa sürülmesidir. Mest üzerine mesh almanın delili Efendimiz (SAV)'in birçok rivayetinde sabittir. (Buhârî, Vudu, 35). Dinimiz kolaylık dini üzerine olduğu için yaşlılığından ötürü abdest alırken zorlanan ileri yaştaki teyze ve amcaların ayağına giydiği mest üzerine mesh yaptığınız görürüz.

  • Mesh ıslak el ile üzerinde gezdirmek iken Mest ise ayakları bilekleriyle beraber kapatan bir nevi ayakkabı görevi gören bir kılıftır.
  • Abdestli bir şekilde ayağına mest giyen kimse, mest giydikten sonra abdestinin bozulmasından sonra, mukim ise 1 gün, yolcu ise 3 gün mestleri üzerine mesh edebilir.

MEST ÜZERİNE ALINAN MESHİN GEÇERLİ OLMA ŞARTLARI:

Mest üzerine mesh almak

Mest üzerine mesh almak

Mest üzerine mesh alındığında bunun geçerli olması için abdest sonrasında mestlerin ayağa giyilmiş şekilde olması lazımdır. Böylece abdest alırken ayakların yıkanmasına ihtiyaç duyulmaz, mestin üzerine mesh alınabilir. Mest üzerine mesh alırken bir elin üç parmağı kadar olacak yerler 1 kez elin ıslaklığı ile mesh edilse yeterlidir. Normal zamanlarda abdesti bozan her şey mesh yapılarak alınan abdesti de bozar.

Üzerine mesh edilmiş olan mestin ayaktan çıkarılması ya da çıkması, mest içine giren su miktarının ayağın yarısını ıslatması ve mesh süresinin bitmesi ile mesh bozulur.

MADDE MADDE MESH ALMANIN TEMEL ŞARTLARI:

Ayakların yıkanmış bir şekilde alındığı abdestten sonra giyilmiş olması,
Ayağa giyilmiş şekilde günlük normal bir yürüyüşle ortalama 5 km. ya da daha çok yürünecek kadar dayanıklı, sağlam ve kalın olması,
Mestlerin hepsinde, en küçük ayak parmağının üç katı genişlikte delik olmaması,
Suyu emerek hemen ayağa geçirmemesi lazımdır.

mesh nasıl alınır

mesh nasıl alınır

MEST ÜZERİNE MESH NASIL ALINIR?

Güzel bir abdest aldıktan sonra, abdesti bozmadan mestleri ayağa geçirin. Giydiğiniz mest fermuarlı ya da düğmeliyse ayak topukları kapanacak gibi fermuarı çekilir, düğmeleri iliklenir. Aradan vakit geçip, abdest bozulduktan sonra, yeni abdest alınıp ayakları yıkamaya sıra gelince, ilk önce her iki elin avucuna su alınıp, yere dökülür. Ardından damlar şekilde olan ellerin en az üç parmaklarıyla mestin ayak uçlarından yukarı bacaklara doğru meshedilir.

Sağ el, sağ ayaktaki mestin, sol el ise, sol ayaktaki mestin üzerine yatık şekilde mestin koncuna doğru yukarı çekilir. Böylelikle mesh alınmış olur. Parmaklar konçlara doğru çekilirken kapatılmaz. Mesti, mesh yerine su ile yıkamak mekruh olur.

Mest nedir, mest üzere mesh nasıl alınır?

Mest nedir, mest üzere mesh nasıl alınır?

İstibra ve istinca nedir, nasıl yapılır? İdrar kabir azabına sebep olur mu? Pamuk kullanımı

İLİŞKİLİ HABER

İstibra ve istinca nedir, nasıl yapılır? İdrar kabir azabına sebep olur mu? Pamuk kullanımı

Termal mest ile abdest olur mu, sakıncası var mı?

Değerli kardeşimiz,

İslam alimleri, abdest alırken ayağa giyilen deri ve benzeri sert ve dayanıklı maddelerden yapılan mestler üzerine mesh etmenin, Hz. Peygamber Efendimizin (asm) sünnetiyle sabit olduğu konusunda görüş birliği içerisindedirler. (bk. Buhari, Vudu 35, 48; Müslim, Taharet, 72, 73; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, , )

Hanefi mezhebince tercih edilen görüşe göre, şu şartları taşıyan çoraplar üzerine mesh etmek caizdir:

a) Ayağa giyilmiş olarak normal bir yürüyüşle yaklaşık 5 km (en az bir fersah) veya daha fazla yürüyecek kadar dayanıklı olması,
b) Ayağa giyildiğinde bağsız olarak durabilecek kadar sağlam ve kalın olması,
c) Ayakları aşık kemikleriyle beraber örtmesi,
d) Suyu emerek hemen ayağa su geçirmemesi,
e) İçini göstermeyecek kadar kalın olması gerekir.
f) Mestlerin her birinde -ayak parmaklarının küçüğü ile- üç parmak kadar delik, yırtık ve sökük olmaması gerekir. (Merginani, Hidaye, 1/; Mehmed Zihni, Nimet-i İslam, s. , )

Adı ister termal mest, ister çorap mest olsun, sayılan bu özellikleri taşıyorsa, mest olarak kullanılabilir ve üzerine meshedilerek abdest alınabilir.

Mest üzerine mesh nedir, nasıl yapılır?

Dinimizin ibadetlerde kolaylığı tercih etmiş olması sebebiyle, ayaklara mest giyildiğinde, abdest için bunun çıkarılması ve ayağın yıkanması istenmeyip mestin üzerine mesh yapma caiz görülmüştür.

Abdest alırken mestin üzerinde elin üç parmağı kadar yerin elin ıslaklığıyla bir defa meshedilmesi gerekir ve bu yeterli olur. Bunun için mestin mast olama özelliklerini taşıması ve mestin de abdestli olarak giyilmiş olması şarttır.

Abdesti bozan durumlar mest üzerine meshi de bozar. Üzerine meshedilen mestin ayaktan çıkması veya çıkarılması, mestin içine giren suyun bir ayağın yarıdan fazlasını ıslatması, mesh süresinin sona ermesi meshi bozar.

Mest üzerine meshin süresi, yolcu olmayanlar için bir gün bir gece (24 saat), yolcular için üç gün üç gecedir (72 saat). (Nesai, Taharet, 98)

Bu süre, mestin abdestli olarak giyilmesinden sonra ilk hadesten yani abdesti bozan ilk durumdan başlar.

Bu süre dolduktan sonra, ayaklar su ile yıkanarak abdest alınıp gerekiyorsa mest tekrar giyilmelidir.

Öte yandan, ayaklarını yıkamak suretiyle abdestli olan kimsenin bu abdesti devam ettiği sürece, mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz.Mestlerin üzerine meshetmek suretiyle abdestli olup mestlerini çıkaran kimse, sadece ayaklarını yıkayarak abdestini tamamlayabilir.(Kasani, Bedaiu’s-sanai, 1/9)

İlave bilgi için tıklayınız:

- MEST.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir