sgk tebligat haber kağıdı nedir / SGK e-Tebligat Başvurusu ekranı açıldı - Rasyonel Kurumsal Danışmanlık ve Teşvik, SGK Danışmanlığı

Sgk Tebligat Haber Kağıdı Nedir

sgk tebligat haber kağıdı nedir

SGK e-Tebligat Başvurusu ekranı açıldı

SGK e-Tebligat Zorunluluğu Nedir? SGK e-Tebligat Nasıl Alınır? SGK e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bilişim sistemleri aracılığıyla mükellefin elektronik adresine gönderilmek üzere tebliğ evrakının iletildiği ve dijital ortamda delillendirilerek teslim edildiği sistemdir.

Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik kapsamında işverenlere 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren 3 ay içinde e-Tebligat adresi alma zorunluluğu getirildi.

SGK, yönetmelik kapsamında idari para cezası, icra takibine tabi sigorta primi, işsizlik primi vs. alacaklarını e-Tebligat yöntemiyle tebliğ edecek. İşverenin beyan etmiş olduğu adrese ulaşan tebliğ bu tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

 

SGK e-Tebligat kimlere zorunlu? SGK e-Tebligat zorunluluğu nedir?
İşverenler, e-Tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorundadır.
İşverenler dışındaki kişilerin e-Tebligat adresi almaları isteğe bırakılmıştır.
İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişiler, e-Tebligat sistemini kullanmak zorundadır ve sonradan bu kapsamdan çıkmaları mümkün değildir.

 

SGK e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şirketteki e bildirge yetkilisinin e devlet şifreleri ile sisteme girildikten sonra
Arama ekranına SGK E-TEBLİGAT BAŞVURUSU yazarak bu alana ulaşabilirsiniz. 
Ekranlarda çıkan yönergeleri tamamlayarak başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Telefon numarası ve mail adresinin güncel olması büyük önem arz etmektedir.


Elektronik ortamda tebliğ edilecek evraklar hangileridir?
SGK tarafından tebliğ edilmesi gereken bütün evraklar, elektronik ortamda tebliğ edilir.
Zorunluluk nedeniyle elektronik tebligatın yapılamaması durumunda muhataplara diğer metotlarla da tebligat yapılabilir.

 

Elektronik tebligat sistemi nasıl çalışır?
Sosyal güvenlik il müdürlüğü, sosyal güvenlik merkezi, merkez teşkilatı tarafından tebliği gereken belgeler, elektronik ortamda imzalanır ve SGK tarafından muhatabın e-Tebligat adresine gönderilir.
e-İmzalı evrak muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş kabul edilir.
Olay kayıtları, işlem zaman bilgisi eklenerek arşivde ulaşılabilir biçimde muhafaza edilir.
Evrakın söz konusu kanuna göre imha edilmesini müteakip e-Tebligat kayıtları da silinebilir.
İstenilmesi durumunda e-Tebligata ait kayıtlar muhataba ya da yetkili makamlara sunulur.
Kayıtlar, tersi kanıtlanmadıkça kesin delil kabul edilir.

SGK e-Tebligat Zorunluluğu Nedir? SGK e-Tebligat Nasıl Alınır? SGK e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

1 Kasım 2022 tarihinden itibaren tüm illerde e-Tebligat başvurusu yapmış ve yapacak olan muhataplara elektronik tebligat gönderilmeye başlandı. e-Tebligat başvurusu yapmamış gerçek ve tüzel kişilere 7201 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre eski usulde tebligat yapılmaya devam edilecektir.

SGK, yönetmelik kapsamında idari para cezası, icra takibine tabi sigorta primi, işsizlik primi vs. alacaklarını e-Tebligat yöntemiyle tebliğ edecek. İşverenin beyan etmiş olduğu adrese ulaşan tebliğ bu tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Elektronik tebligat nedir? e-Tebligat ne demek?

Muhataplara tebliği gereken resmi belgenin, elektronik tebligat sistemiile elektronik ortamda oluşturularak elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir.

Elektronik tebligat adresi nedir?

SGK tarafından e-Devlet ya da farklı kurumlarca kurulmuş e-Tebligata elverişli ortamdır.

Elektronik tebligat sistemi nedir?

Bilişim sistemleri aracılığıyla mükellefin elektronik adresine gönderilmek üzere tebliğ evrakının iletildiği ve dijital ortamda delillendirilerek teslim edildiği sistemdir.

Elektronik tebligat hakkında ayrıntılı bilgi almak için e-Tebligat Nedir? e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

SGK e-Tebligat kimlere zorunlu? SGK e-Tebligat zorunluluğu nedir?

  • İşverenler, e-Tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorundadır.
  • İşverenler dışındaki kişilerin e-Tebligat adresi almaları isteğe bırakılmıştır.
  • İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişiler, e-Tebligat sistemini kullanmak zorundadır ve sonradan bu kapsamdan çıkmaları mümkün değildir.

Elektronik tebligat başvuru süresi nedir?

  • e-Tebligat zorunluluğu getirilen işverenler, 31.01.2022 tarihine kadar başvuru yapmakla yükümlüdür.
  • 1 Ekim 2021'den sonra sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenler sigortalı çalıştırmaya başladığı ayı takip eden aydan itibaren 3 ay içinde, başvuru yapmakla yükümlüdür.
  • e-Tebligat adresi alma zorunluluğu olmayan ancak gönüllü olarak kendisine elektronik tebligat yapılmasını isteyen muhataplar da başvurularını yapmaları gerekmektedir.

sgk-tesvik

SGK E-TEBLİGAT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

24.09.2021 tarihli Resmî Gazete' de yayımlanan "Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik" ile usul ve esasları açıklanan e-Tebligat sistemi başvuruları e-Devlet üzerinden yapılmaktadır.

Son başvuru tarihi 31/01/2022 olan SGK e-Tebligat başvurunuzu aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz.

SGK e-Tebligat Başvurusu E-Devlet Kapısı

  • e-Devlet sistemine https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-sgk-e-tebligat-basvurusu sayfasından T.C. K.N, ve e-Devlet şifresi ile giriş yapın

             - Gerçek kişi işverenler bakımından işverenin kendisi veya işveren vekilinin,

             - Tüzel kişi işverenler bakımından yöneticilerinin/müdürlerinin/kanuni temsilcilerinin,

             - Adi ortaklıklar için ortaklardan herhangi birinin, apartman yönetimi için yöneticinin,

             - Kamu kurum ve kuruluşları için yöneticilerinin,

bilgileri ile giriş yapılabilir.

  • e- Tebligat işlemleri e-Devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmetleri arasında yer alan "Tebligat Hizmetleri" başlığı altında yapılmaktadır.
  • "Tebligat Hizmetleri" başlığı altındaki "SGK e-Tebligat Başvurusu" menüsünden giriş yapın.

          "SGK e-Tebligat Başvurusu" sekmesine tıklayarak yeni başvuru yapabilirsiniz.

Gerek e-Tebligata başvuracak hesap sahiplerinin gerekse hesaba tebligatları görüntülemek için eklenecek kişilerin e-Devletüzerinden telefon numarası ve e-posta onaylarının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

  • Başvurular üç grup için farklı şekilde yapılmaktadır:

Gerçek Kişi İsteğe Bağlı: SGK'da işverenlik kaydı olmayan kullanıcılar/sigortalılar kişisel tebligatlarını görüntülemek üzere müracaatlarını "Gerçek Kişi İsteğe Bağlı" seçeneğinden yapabilirler.

Gerçek Kişi İşveren: Gerçek kişi işyeri işverenleri, işyerlerine ilişkin müracaatlarını "Gerçek Kişi İşveren" seçeneğinden yapabilirler.

Tüzel Kişi: Kullanıcının yönetici/müdür/kanuni temsilci olduğu tüzel kişi işverenlikler, ortak olduğu adi ortaklıklar, yöneticisi olduğu apartman yönetimi, yöneticisi olduğu kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin tüm işyerleri vergi no bazında tekleştirilmiş haliyle ekrana gelecek ve tüzel kişilik bazında başvuru "Tüzel Kişi" seçeneğinden yapabilirler.

       -Kullanıcılar, birden fazla başvuru türü için başvuruda bulunabilirler.

Ayrıca bu hesaba tebligat alıcısı olarak üçüncü kişiler de "Hesaplar" kısmından eklenebilmektedir.

  • Kullanıcı tarafından yeni başvuru sekmesinin tıklanmasıyla kullanıcının yönetici/müdür/kanuni temsilci olduğu tüzel kişi işverenlikler, ortak olduğu adi ortaklıklar, yöneticisi olduğu apartman yönetimi, yöneticisi olduğu kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin tüm işyerleri vergi no bazında tekleştirilmiş haliyle ekrana gelir. Kullanıcı istediği tüzel kişilik için "Başvur" butonuna basarak tebligat başvurusu yapabilir.

Tebligat gönderilmemiş vergi bazlı tüzel kişilikler için başvuru herhangi bir yönetici tarafından silinebilir. Ancak daha önce tebligat gönderilmiş tüzel kişilikler için başvuru silinmez.

  • Kullanıcı başvurularını yaptığında e-Tebligat başvurusu ekranında tebligatlarını görüntüleyebileceği tüzel kişilikler, tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar ile gerçek kişiliğinden kaynaklı gerçek kişi işveren başvurusunu görüntüleyebilirler.

Bir tüzel kişilik için yöneticilerden birinin başvuru yapması halinde diğer yöneticilerin ayrıca başvuru yapmasına gerek kalmaz, SGK e-Tebligat Başvuru ekranlarında diğer yöneticilerde ilgili tüzel kişiliği "Kayıtlı Başvuru Listesinde" görüntüleyip hesap ekleyebilirler.

Hesap Ekleme

Kullanıcı/Hesap sahibi tüzel kişiliğin, tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşların ya da gerçek kişi işveren veya isteğe bağlı hesabın tebligatlarının görüntülenebilmesi için üçüncü kişilere yetki tanımlayabilir. Hangi tüzel kişilik için tanımlama yapılacaksa o satırda yer alan hesaplar butonuna basılıp ilgili üçüncü kişi eklenebilir.

Ekleme işleminin ardından üçüncü kişinin e-Devlet hesabına onay gidecek ve üçüncü kişi tarafından onaylama yapılması halinde eklenilen hesaba ilişkin tebligatları üçüncü kişi, hesap sahibi ile birlikte görüntüleyebilecek.

Eklenen üçüncü kişinin doğrulamayı yapıp yapmadığı hesap sahibi tarafından görüntülenebilir. Doğrulamanın henüz yapılmamış olması halinde hesap doğrulama durumu onay bekliyor şeklinde olur.

SGK e-Tebligat Hesap Doğrulama

Hesap sahibi tarafından hesaba eklenen üçüncü kişi e-Devlet hesabına gelen onayı doğrulayarak tebligatları görmeye başlayabileceği gibi reddet butonuna basarak onay vermeyebilir.

Ana hesap sahibi istediği vakit onaylanmış ve eklenmiş kullanıcıları hesabından silebilir.

Eklenen üçüncü Kişinin e-Devlet hesabına gelen onaylamanın doğrulanması halinde hesap sahibi ekranında hesap doğrulama durumu onaylandı olarak görüntülenir.

SGK E-TEBLİGAT SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi/merkez teşkilatı tarafından elektronik ortamda imzalanan evrak muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaşmasını müteakip gerek hesap sahipleri gerekse de hesaba eklenen kişiler "SGK e-Tebligat Sorgulama" menüsünden gönderilen tebligatları görüntüleyebilirler.

Elektronik ortamda tebliğ edilecek evraklar hangileridir?

SGK tarafından tebliğ edilmesi gereken bütün evraklar, elektronik ortamda tebliğ edilir.
Zorunluluk nedeniyle elektronik tebligatın yapılamaması durumunda muhataplara diğer metotlarla da tebligat yapılabilir.

Elektronik tebligat sistemi nasıl çalışır?

  • Sosyal güvenlik il müdürlüğü, sosyal güvenlik merkezi, merkez teşkilatı tarafından tebliği gereken belgeler, elektronik ortamda imzalanır ve SGK tarafından muhatabın e-Tebligat adresine gönderilir.
  • e-İmzalı evrak muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş kabul edilir.
  • Olay kayıtları, işlem zaman bilgisi eklenerek arşivde ulaşılabilir biçimde muhafaza edilir.
  • Evrakın söz konusu kanuna göre imha edilmesini müteakip e-Tebligat kayıtları da silinebilir.
  • İstenilmesi durumunda e-Tebligata ait kayıtlar muhataba ya da yetkili makamlara sunulur.
  • Kayıtlar, tersi kanıtlanmadıkça kesin delil kabul edilir.

sgk-tesvik

e-Tebligat adresi hangi durumlarda kapatılır?

e-Tebligat adresi sadece aşağıda belirtilen durumlarda kapatılabilir:

  • Tüzel kişilerde nevi değişikliği, birleşme durumları dahil olmak üzere ticaret sicil kaydının silindiği tarih itibarıyla e-Tebligat adresi kapatılır.
  • Gerçek kişilerde, kişinin ölümü ya da gaipliğinde karar tarihi itibarıyla ilgilinin e-Tebligat adresi resen kapatılır.
  • Ölen veya gaipliğine karar verilen kişinin e-Tebligat adresi, mirasçıları tarafından sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine başvuru yapmaları halinde de kullanıma kapatılır.

e-Tebligat sisteminde işlem kayıtları ne kadar süreyle saklanır?

SGK tarafından, işlemlere ait zaman bilgisi ve olay kayıtları ulaşılabilir bir biçimde, güvenliği, gizliliği ve bütünlüğü sağlanarak aşağıda açıklanan sürelerde saklanır:

  • SGK ile muhataplar tarafından yapılan işlem zaman bilgisi kayıtları 10 yıl,
  • e-Tebligat sistemi iş süreçlerinin sürekliliğini ya da bilgi güvenliğini tehdit eden durumlarla ilgili işlem zaman bilgisi kayıtları 10 yıl,
  • Muhatabın e-Tebligat uygulamasına erişim kayıtları 10 yıl,
  • Olay kayıtları 30 yıl,

süreyle saklanır. İşlem zaman bilgisi ve olay kayıtlarının silinmesi minimum bir kez denetimden geçmiş olması koşuluna bağlıdır.

Elektronik Tebligat Sisteminin avantajları nelerdir?

  • Bilgi güvenliğini sağlar,
  • Kişisel verilerin korunmasını sağlar,
  • Hizmet kalitesini arttırır,
  • Evrakın içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti altına alır,
  • Fiziki ortamda gerçekleştirilen tebligat işlemleri e-Tebligat ile saniyeler içinde yapılır, zamandan tasarruf sağlar,
  • e-Tebligat sisteminde, tüm bilgiler dijital ortamda güvenilir bir biçimde muhafaza edildiği ve gerektiğinde görüntülenebildiği için herhangi bir anlaşmazlığa zemin hazırlamaz.
  • e-Tebligat ile yapılan tebligatların herhangi bir maliyeti yoktur, bütçeye katkı sağlar,
  • Kağıt, zaman ve enerji tasarrufu sağlar
  • Doğa dostudur,

e-Tebligat cezası nedir?

e-Tebligat uygulamasına dahil olmak zorunda olan mükellefler, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi kapsamında özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır.

SGK e-Tebligat uygulaması nedir? SGK e-Tebligat Yönetmeliği

SGK e-Tebligat uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 24.09.2021 tarih 31608 sayı İle Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik'i okuyabilirsiniz.

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

Maliye ve SGK’dan vatandaşa tebligat yağmuru, geri sayım başladı…

Maliye ve SGK’dan vatandaşa tebligat yağmuru, geri sayım başladı…Aylar önceden sizlere bilgisini vermiştim; milyonlarca vatandaşımızın devlet borçlarına af geliyor hazırlıklarınızı şimdiden yapın demiştim.Pandeminin sadece ülkemizde değil dünya üzerinde her sektörü olumsuz olarak etkilediği 2020 yılının son aylarında, işverenin vergi ve SGK borçlarından, GSS borçlusuna, motorlu taşıt vergilerinden emlak vergilerine kadar vatandaşın devlete olan tüm borçları yapılandırma ve taksitlendirme kapsamına alındı. Piyasaya bir nebze olsun nefes arası verildi…

31.12.2020 SON BAŞVURU TARİHİ 1 AY UZATILDI

Yıl sonu yoğunluğu, pandemi endişesi, internet ortamından başvuru yapamayan vatandaşlarımızın durumları göz önünde bulunduruldu ve 31 Aralık 2020 tarihinde sona erecek başvuru süresi ile ocak sonu olan ilk taksit ödemeleri bir ay uzatıldı.

Karar şu şekilde Resmi Gazete’de yayımlandı;

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3'üncü maddesi ile 4'üncü maddesinde (onüçüncü ve ondördüncü fıkraları hariç) yer alan başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin anılan maddelerde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir ay uzatılmasına, 7256 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinin onaltıncı fıkrası gereğince karar verilmiştir.

Böylelikle;

Yapılandırmadan yararlanmak için son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 tarihinden 1 Şubat 2021 tarihine, ilk taksit son ödeme tarihi ise 28 Şubat tarihinden 31 Mart 2021 tarihine uzatıldı.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?

7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmadan yararlanabilecek borçlar;

· Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar,

· İdari para cezaları,

· Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları,

- Sigorta primleri ve topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi,

· İl özel idarelerinin, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen asli ve fer'i amme alacakları,

· Belediyelerce tahsil edilen bütün vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer'i alacaklar,

· Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre üyelerin oda ve borsalara, esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara, TÜRMOB'a, barolara, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile ihracatçı birliklerine ait olan aidat ve diğer bazı alacaklar,

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları'nın 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen asli ve fer'i amme alacakları,

· KOSGEB tarafından kullandırılan ve uygunsuzluğu tespit edilmiş destek ödemelerinden kaynaklı olan alacaklar,

· Organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan kredilerden kaynaklı alacaklar,

·Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları,

·Türk Standartları Enstitüsü'nün alacakları,

-İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin %50'sinden fazlası bunlara ait şirketlerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar hakkında yaptıkları satış, irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kullanım bedelleri ve hasılat payları alacakları,

-Kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları.

-6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları için borçlular, talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilecekler. Bu takdirde tecil şartlarına uygun olarak ödenen taksit tutarları için tecil hükümleri geçerli sayılacak. Bu şekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için sadece ilgili kanunda öngörülen faiz uygulanacak. Kalan taksit tutarları vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilecek ve bu alacaklar hakkında bu kanun hükümleri uygulanacak.

BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR

Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlar için başvurular e-sigorta ve e-devlet kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla mükellefin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilecek.

Vergi borcu olan mükellefler, vergi dairelerine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesinden (www.ivd.gib.gov.tr) başvuru yapabilecek. Yapılandırma sürecinde tüm borçlu vatandaşlarımız 7 gün 24 saat online işlem yapabilecek.Mükellefler, yine yapılandırma ödemelerini de online şekilde bu sistemlerden tamamlayabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurusu alınan mükellefler, belirlenen peşin veya taksitli planlarına göre ödemelerini anlaşmalı bankaların kredi kartlarını kullanarak yapabilecek.

VERGİ DAİRESİ VE SGK’DAN TEBLİGAT UYARISI

Yapılandırma başvuruları için takvim geriye doğru son 14 günü sayarken SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığı borçlu mükelleflerine son bir uyarı için yüzbinlerce tebligatı adreslere gönderdi. Bugünlerde posta kutusunda adınıza tebligat görürseniz veya PTT memuru kapınızı çalarsa şaşırmayın, tekrardan hatırlatayım; son gün 1 Şubat! Bu şansı kaçırmayın…

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır