op dr ali zırh nöroloji / Guinness rekortmeni Doç. Dr. Ali Zırh'ın, bininci Parkinson ameliyatı

Op Dr Ali Zırh Nöroloji

op dr ali zırh nöroloji

Beyin pillerinin yerini Musk’ın çipi mi alacak?

Günümüzde başta Parkinson hastalığı olmak üzere birçok hareket bozukluğunun tedavisinde başarı ile uygulanan; obezite, epilepsi, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de umut vadeden beyin pilleri ve Elon Musk’ın birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılmasını amaçladığı projesi Neuralink, beyin pilleri mi yoksa Neuralink mi sorusunu akıllara getirdi. Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Musk’ın insan beynini bilgisayara bağlamayı hedefleyen projesi Neuralink’e dair açıklamalarda bulundu.

Elon Musk’ın merakla beklenen, insan ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kurması hedeflenen Neuralink çipi tanıtıldı. Musk’ın tanıtımda yaptığı sunuma göre mikroçip ile beyin kontrolünü temel alan cihazın Parkinson, hafıza kaybı, işitme eksikliği, uykusuzluk sorunu, depresyon, anksiyete, görme bozukluğu, felç gibi çeşitli nörolojik sorunların ve omurga yaralanmalarının tedavisinde kullanılması hedefleniyor. Ses getiren proje ile ilgili değerlendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, “Musk’ın Neuralink projesi, uzun yıllardır gerek beynin yüzey kısmından, gerekse de beynin derin bölgelerinden değişik boyut ve özellikte elektrotlar yerleştirerek bilgi toplama; hatta bazı durumlarda beyne elektrik verme çaba ve uygulamalarımızın en modern örneklerinden bir tanesi.” dedi.

Beynin günümüzde temelde elektrik akımı verilerek üç şekilde uyarılabildiğini ifade eden Op. Dr. Ali Zırh, “Beyni “Transkranial Manyetik Stimülasyon” dediğimiz yöntem ile kafatasını açmadan bir başlık yardımıyla beyne dışarıdan elektromanyetik dalgalar göndererek; ”Kortikal Stimülasyon Tekniği” dediğimiz yöntem ile beyin yüzeyine yerleştirdiğimiz elektrotlardan elektrik akımı vererek uyarabiliyoruz.” diye konuştu.

Bu gün başta Parkinson hastalığı olmak üzere bazı beyin rahatsızlıklarında uygulanan ve beynin derin kısımlarının uyarılmasına fırsat veren üçüncü yöntem olan ”Derin Beyin Stimülasyonu” ile ilgili bilgi veren Dr. Zırh, “Beyni ”Derin Beyin Stimülasyonu” dediğimiz, başta Parkinson hastalığı, distoni ve titremelerin olduğu hareket bozukluklarında ve bazı beyin rahatsızlıklarında uyguladığımız yöntem ile beynin içerisine elektrotlar yerleştirerek beynin derin bölgelerini de uyarabilmekteyiz. Bu yöntemleri yıllardır başarı ile uyguluyoruz. Beyne ve sinir sistemine elektrik akımı veren ve “Nörostimülatör” adını verdiğimiz cihazlarla dışarıdan şarj edilebilen teknoloji de yakın zamanda insan üzerinde klinik uygulamaya girmiş durumda. Halen kullandığımız nörostimülatörlerin, Neuralink gibi kafatası cildi altına yerleştirilen ve hacim olarak daha küçük versiyonları da şu anda klinik uygulamalarda kullanılma aşamasına çok yakın.” şeklinde konuştu.

“HAFIZA NAKLİ OLDUKÇA MERAK UYANDIRICI”

Neuralink’in görme ve işitme problemlerinden depresyona; omurilik felcinden hafıza kaybına kadar birçok nörolojik sorunun tedavisinde kullanılabileceğinin açıklanmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Dr. Zırh şunları söyledi: “Beyin pili teknolojisinin gelecekteki versiyonu olarak da isimlendirebileceğimiz Neuralink ile ilgili heyecan veren nokta, bilgi transfer edilebilir bir teknolojiyi bugün 1024, yarın ise çok daha fazla sayıda elektrotu bir arada kullanabilerek yapabiliyor olmamız ve beyinden bilgi toplama konusunda hızla ilerleyebilmemiz. Şu andaki gerçekçi hedef ve planımız da bilgi toplama üzerine olmalı ve zaten o şekilde gerçekleşebiliyor. Elde ettiğimiz bilgiyi ne şekilde kullanabileceğimiz ya da geriye yükleyip yükleyemeyeceğimiz ise henüz bilinmiyor. Günümüzde işitme ya da görme engeli olan hastaların işitme ve görme yolları üzerine elektrotlar yerleştirerek bu yolları uyarabiliyor, görsel veya işitsel yetilerine katkıda bulunabiliyoruz.”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh,”Omurilik felçli hastaların da omuriliklerinde ya da omurilikten çıkan ve adalelere giden sinirlerinde bazı bölgeleri uyarabildiğimizde felçli kaslarını çalıştırabildiğimizi ve bazı hareketleri yaptırabildiğimizi biliyoruz.” dedi ve ekledi: “Bu konudaki çalışmalarımız başarı ile ilerliyor. Ancak beyne çip takıp topladığımız bilgiler ile tanıtımın sonundaki röportajda bahsedilen omurilik felçli bir hastanın yürümesi konusunda nasıl yol alabileceğimiz meselesi şimdilik bir muamma gibi görünüyor. Bunun yanı sıra Neuralink projesi ile toplayacağımız bilgilerin hangi yöntemle “hafıza” olarak saklanabileceği ve ileride “hafıza nakli” olarak gerçekleştirilebileceği de oldukça merak uyandırıcı olmasının yanı sıra şimdilik bilinmezliğini korumakta.”

NEURALİNK’İN BEYİN PİLLERİNDEN FARKI

Neuralink’in beyin pillerinden farkına da değinen Dr. Zırh sözlerine şu şekilde devam etti: “Neuralink direk kafatasında cilt altına yerleştiriliyor ve çok sayıda ince elektrot ile beynin yüzeyini uyarıyor. Oysa günümüzde kullandığımız beyin pilleri, beynin derin bölgelerine yerleştirilen iki adet elektrot ile bu elektrotları esas pil cihazına bağlayan uzatma kabloları ile pilin kendi gövdesinden oluşan elektronik düzeneklerden oluşmakta. Elektrot kısmı beyin içerisine yerleştirilmekte ve uzatma kabloların yardımıyla cilt altından göğüs kafesinin üst kısmına yerleştirilen pile bağlanmaktadır. Operasyonun tümü aynı Neuralink teknolojisinde olduğu gibi lokal anestezi altında ve hastalar uyanık olarak gerçekleştirilmekte. Ancak şu an kullanılan sistemde, hastalar sadece operasyonun son aşamasında, pilin gövdesi göğüste cilt altına yerleştirilirken acı duymamaları için uyutulmaktalar. Bir diğer fark ise Neuralink teknoloji cihazının 24 saatte bir şarj ediliyor olması. Günümüzde kullanılan ve şarj edilen beyin pillerinde ise 1-2 haftada bir şarj edilme gereksinimi duyuluyor ve pil ömrü 20-25 sene civarında.”

Beyin Pili

Beyin Pili

Son dakika beyin pili haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan beyin pili gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan beyin pili haber sayfamızda...

Daha Fazla

Beyin Pili

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 109 beyin pili haberi bulunmuştur.

Dinlenirken eliniz titriyorsa dikkat! Parkinson'un 5 önemli belirtisi

Dinlenirken eliniz titriyorsa dikkat! Parkinson'un 5 önemli belirtisiHalk arasında 'titreme' hastalığı olarak da bilinen Parkinson, beyin hücrelerinin tahribatıyla yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı. Genellikle 60’lı yaşlarda ortaya çıkmakla birlikte daha erken yaşlarda da görülebilen hastalık, günümüzde ortalama yaşam süresinin uzamasıyla giderek yaygınlaşıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Pulat Akın Sabancı, Parkinson hastalığı hakkında en çok merak edilen 5 detayı açıkladı.

23.05.2022Genel Sağlık

Sarhoş değil, PARKİNSON!

Sarhoş değil, PARKİNSON!İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, yaşın ilerlemesine bağlı daha sık görülen, ellerde titreme, yürüme bozukluğu ve kollarda sertlik görülen bir hastalık olan parkinson hakkında bilgi verdi.

18.04.2022Ege

Hasta da doktor da Azerbaycanlı! Çareyi Türkiye'de buldu

Hasta da doktor da Azerbaycanlı! Çareyi Türkiye'de bulduAzerbaycanlı Gulara Fatullayeva, yıllardır ellerindeki titremeye ve hareketlerindeki yavaşlamaya çare bulamadı. Aldığı hiçbir ilacın işe yaramadığını gören çaresiz kadın, son çare olarak soluğu Türkiye'de aldı. "10 senedir gitmediğim hastane, başvurmadığım bölüm ve hekim kalmadı" diyen Fatullayeva'nın hayatı baştan aşağı değişti.

11.04.2022Gündem

Medical Park, parkinson dostu!

Medical Park, parkinson dostu!Parkinson Hastaları Derneği’nin başlattığı proje kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi, hastalarına uyguladığı bütüncül tedavi nedeniyle ‘Parkinson Dostu Hastane’ unvanı aldı.

11.04.2022Ege

Parkinson sinsice başlıyor!

Parkinson sinsice başlıyor!Beyinde, dopamin maddesini yapan hücre gruplarının zamanla işlevlerini kaybetmesi sonucu oluşan Parkinson, sinir sisteminin ve beynin birçok fonksiyonunda bozulma meydana getiriyor. Türkiye’de 100.000 civarında Parkinson hastası olduğu biliyor. Bu hastalığa dikkat çekmek için ‘11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ olarak kabul ediliyor. Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Ali Savaş, erken dönemde yapılan tedavinin hayati önem taşıdığını belirtti.

10.04.2022Genel Sağlık

Bradikinezi Nedir, Neden Olur? Bradikinezi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bradikinezi Nedir, Neden Olur? Bradikinezi Tedavisi Nasıl Yapılır?Bradikinezi ilk olarak James Parkinson tarafından Parkinson hastalığının bir belirtisi olarak tanımlanmıştır. Ancak bu belirti yalnızca Parkinson hastalığında meydana gelen bir durum değildir. Bradikinezi nedir, neden olur? Bradikinezi tedavisi nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.

26.10.2021Eğitim

Yeni bilimsel çalışmalar ispatladı! Beyin pili depresyonu...

Yeni bilimsel çalışmalar ispatladı! Beyin pili depresyonu...Parkinson ve hareket bozukluklarına karşı başarıyla uygulanan beyin pillerinin diğer hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Doç. Dr. Ali Zırh, "Bu kapsamda sara, ağır depresyon, Alzheimer, obezite gibi hastalıklarda beyin pilinin etkili olup olmadığı araştırılıyor. Beyin pilinin bu hastalıklardaki yararlılığı ve güvenilirliği bilimsel çalışmalarla ispatlandığında elbette ki tüm dünyayla birlikte hatta belki de daha önce Türkiye'de de uygulamaya başlayacağız" dedi.

6.10.2021Genel Sağlık

Dinlenme anında görülen titremelere dikkat

Dinlenme anında görülen titremelere dikkatTitreme (tremor) insanlarda pek çok durumda görülebilir. Bu olay en sık olarak el titremesi şeklinde görülmekle birlikte vücudun bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde de tüm vücutta gözlenebilir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, konu hakkında bilgi verdi.

16.12.2021Genel Sağlık

Parkinson hastası bağlaması ile hayata tutunuyor

Parkinson hastası bağlaması ile hayata tutunuyorİstanbul'da yaşayan 54 yaşındaki Hasan Pamuk, 24 yıldır Parkinson hastalığı ile mücadele ediyor. Titremeleri günden güne artan ve bu nedenle evden çıkmakta dahi zorlanan Pamuk'un kendi deyimiyle tek ilacı besteleri ve bağlaması. Maddi imkansızlıklar nedeniyle beyin pili ameliyatı olamayan Pamuk, sağlığına kavuşabilmek için yardım bekliyor.

15.05.2021Yaşam

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Parkinson Hastalığı Nedenleri Ve Tedavisi

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Parkinson Hastalığı Nedenleri Ve TedavisiParkinson hastalığı halk arasında yaşlı hastalığı olarak bilinmektedir. Özellikle belirli yaştan itibaren parkinson hastalığı riski artmaktadır. Parkinson hastalığı erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Parkinson hastalığı önemli hastalıklardan birisidir. Kişinin gündelik yaşamını önemli ölçüde etkilemektedir. Peki, parkinson hastalığının belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı nedenleri nelerdir? İşte parkinson hastalığı ile ilgili her şey.

7.01.2021Sağlık

Beyin pili ameliyatında hem şarkı söyledi hem eşiyle görüntülü konuştu

Beyin pili ameliyatında hem şarkı söyledi hem eşiyle görüntülü konuştuRomanya'da yaşayan 56 yaşındaki mühendis Gıcu Sahaıdec, 13 yıl önce Parkinson hastalığıyla tanıştı. Hastalığın bulgularının ilerlemesi sonucu titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve konuşma güçlüğü yaşayan Rumen mühendis, Türkiye’de Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili ameliyatına alındı. Narkozsuz (uyanık beyin ameliyatı ile) gerçekleştirilen operasyonda Gıcu Sahaıdec, önce Let Me Try (Bırak Tekrar Deneyeyim) adlı şarkıyı söyledi. Ardından Romanya’daki eşiyle görüntülü konuştu.

7.09.2020Gündem

Ameliyat esnasında hem şarkı söyledi hem eşiyle görüntülü konuştu

Ameliyat esnasında hem şarkı söyledi hem eşiyle görüntülü konuştuRomanya'da yaşayan 56 yaşındaki mühendis Gıcu Sahaıdec, 13 yıl önce Parkinson hastalığıyla tanıştı. Hastalığın bulgularının ilerlemesi sonucu titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve konuşma güçlüğü yaşayan Rumen mühendis, Türkiye’de Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili ameliyatına alındı. Narkozsuz (uyanık beyin ameliyatı ile) gerçekleştirilen operasyonda Gıcu Sahaıdec, önce şarkı söyledi, ardından Romanya’daki eşiyle görüntülü konuştu.

7.09.2020Haberler

Yer: İstanbul! Konuşa konuşa beyin ameliyatı

Yer: İstanbul! Konuşa konuşa beyin ameliyatıRomanya'da yaşayan 56 yaşındaki mühendis Gıcu Sahaıdec, 13 yıl önce Parkinson hastalığıyla tanıştı. Hastalığın bulgularının ilerlemesi sonucu titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve konuşma güçlüğü yaşayan Rumen mühendis, Türkiye’de Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh tarafından beyin pili ameliyatına alındı. Narkozsuz (uyanık beyin ameliyatı ile) gerçekleştirilen operasyonda Gıcu Sahaıdec, önce şarkı söyledi, ardından Romanya’daki eşiyle görüntülü konuştu.

7.09.2020Gündem

Parkinson nedir, ne değildir? İşte bilinmesi gerekenler

Parkinson nedir, ne değildir? İşte bilinmesi gerekenlerDoğrudan yaşla ilgili bir hastalık olan Parkinson’un 60 yaşındaki her 100 kişiden 1’inde ortaya çıktığını belirten uzmanlar, hastalığın kadınlara oranla erkeklerde 1.5 kat daha yüksek oranda çıktığını kaydediyor. Kuyu suyu kullanımı ve tarım ilaçlarının risk faktörleri arasında bulunduğunu belirten uzmanlara göre kalp damar sağlığını koruyan beslenme, düzenli egzersiz, bisiklet veya yüzme sporu yapılmalı. Uzmanlar, kötü uykunun hastanın ertesi gün şikayetlerini belirgin artırdığı uyarısında bulunuyor

20.07.2020Genel Sağlık

Pilli bebek, Pelin’in 16 yılda 6 kez beyin pili değişti!

Pilli bebek, Pelin’in 16 yılda 6 kez beyin pili değişti!Henüz 11 yaşındayken soğuk algınlığı ve sinüzite bağlı olarak beyninde apse gelişen Pelin Köroğlu (28), 2003 yılında iki kez beyin ameliyatı geçirdi. Apsesi temizlendi ama beynindeki hasar nedeniyle sol tarafında şiddetli titreme ve kasılmalar başladı. Sol eliyle bardak dahi tutamayan, uyurken kolunu bacaklarının arasına sıkıştırmak zorunda kalan Pelin’e ilaçlar da fayda etmeyince 2 yıl sonra beyin pili takıldı. O günden bu yana tam 6 kez pili değiştirilen Pelin Köroğlu, dördüncü pilini hatıra olarak saklıyor. Türkiye’de beyin pili takılan ilk çocuk hasta olan Pelin’e, ailesi ve arkadaşları da ‘pilli bebek’ diye hitap ediyor.

14.06.2020Gündem

Parkinson hastalarına “beyin pili” umudu

Parkinson hastalarına “beyin pili” umuduParkinson; el-ayaklarda titreme, yürümede yavaşlama, kaslarda sertleşmeyle kendisini gösteren ve sinsice ilerleyen bir hastalık. Yaşam kalitesini düşürüyor, hastalarda ve hatta hasta yakınlarında moral kaybına sebep oluyor. Parkinson Cerrahisi ve Beyin Pili uygulamaları ise hastalığın olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltıyor.

10.04.2020Genel Sağlık

Kanal kanal televizyonları gezen 'sahte Profesör’e ceza yağdı

Kanal kanal televizyonları gezen 'sahte Profesör’e ceza yağdıKendisini “beyin cerrahı” olarak tanıtarak vatandaşları dolandıran sahte profesör Cüneyt Turan 14 yıl 9 ay hapis ve 63 milyon 355 bin lira adli para cezasına mahkum edildi. Cezaevinde olan Cüneyt Turan’ın 2011 yılında Eyüp Adliyesi’nde sahte doktorluktan, 2012 yılında ise Gebze adliyesinde dolandırıcılık suçundan yargılanıp hapse mahkum edildiği ortaya çıktı.

5.02.2020Gündem

Ameliyat olmayı beklerken göğsünden dışarıya fırladı!

Ameliyat olmayı beklerken göğsünden dışarıya fırladı!İzmir'de parkinson hastalığı nedeniyle beyin pili ameliyatı olan Osman Kayadibi bir süre sonra sorunlar yaşamaya başladı. 2'nci ameliyatından sonra da bazı şikayetleri olan Kayadibi’nin oğlu Kadir Kayadibi ameliyatta hata olduğu gerekçesiyle operasyonu gerçekleştiren doktoru şikâyet etti.Bu sırada 3'üncü kez ameliyat için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırılan hastanın oğlunun şikayet dilekçesi hastaneye ulaşınca operasyona alınmak için hazırlanan Kayadibi taburcu edildi. Hastane taburcu nedeni olarak 'hasta ve hekim arasındaki güvenin zedelenmesi'ni gerekçe gösterdi.

11.09.2019Yaşam

Ameliyat olmayı beklerken göğsünden dışarıya fırladı!

Ameliyat olmayı beklerken göğsünden dışarıya fırladı!İzmir'de parkinson hastalığı nedeniyle beyin pili ameliyatı olan Osman Kayadibi bir süre sonra sorunlar yaşamaya başladı. 2'nci ameliyatından sonra da bazı şikayetleri olan Kayadibi’nin oğlu Kadir Kayadibi ameliyatta hata olduğu gerekçesiyle operasyonu gerçekleştiren doktoru şikâyet etti. Bu sırada 3'üncü kez ameliyat için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırılan hastanın oğlunun şikayet dilekçesi hastaneye ulaşınca operasyona alınmak için hazırlanan Kayadibi taburcu edildi. Hastane taburcu nedeni olarak 'hasta ve hekim arasındaki güvenin zedelenmesi'ni gerekçe gösterdi.

22.05.2019Gündem

Ameliyat olmayı beklerken göğsünden dışarıya fırladı!

Ameliyat olmayı beklerken göğsünden dışarıya fırladı!İzmir'de parkinson hastalığı nedeniyle beyin pili ameliyatı olan Osman Kayadibi bir süre sonra sorunlar yaşamaya başladı. 2'nci ameliyatından sonra da bazı şikayetleri olan Kayadibi’nin oğlu Kadir Kayadibi ameliyatta hata olduğu gerekçesiyle operasyonu gerçekleştiren doktoru şikâyet etti. Bu sırada 3'üncü kez ameliyat için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırılan hastanın oğlunun şikayet dilekçesi hastaneye ulaşınca operasyona alınmak için hazırlanan Kayadibi taburcu edildi. Hastane taburcu nedeni olarak 'hasta ve hekim arasındaki güvenin zedelenmesi'ni gerekçe gösterdi.

22.05.2019Gündem

Parkinson tedavisinde beyin pilinin faydaları

Parkinson tedavisinde beyin pilinin faydalarıParkinson’da ilk tedavi seçeneği hala ilaçlar olsa da gelişen teknoloji sayesinde artık başka seçenekler de mevcut. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Gülşah Öztürk, beyin pili yönteminin hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde yükselttiğine vurgu yapıyor.

11.04.2019Genel Sağlık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası