ergonomi vikipedi / Sakarya University Journal of Science » Makale » Malzeme, Ergonomi Ve Biyomekanik İlişkisi

Ergonomi Vikipedi

ergonomi vikipedi

Ergonomi; insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini inceleyerek insanın makine ve çevre ile olan uyumunu doğal ve teknik olarak araştırma ve geliştirme çalışmaları topluluğudur. Yunanca&#;da ergo iş, nomos ise yasa anlamına gelmektedir.

VIKIPEDI

İş yerinde görülen ergonomik rahatsızlıklar büyük çoğunlukla kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları olarak tanımlananlardır. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları genellikle şiddetli travmalar sonucu oluşmazlar; kaslar, tendonlar (kirişler), bağlar, eklemler, kıkırdaklar gibi yumuşak dokularda ve sinir sisteminde tekrar eden incinmeler nedeniyle yavaşça ortaya çıkarlar. İşle ilgili kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, iş yöntemi ve çalışma ortamının neden olduğu rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar, çalışanların fiziksel yeteneklerinin, işin fiziksel gereklilikleri ile uyuşmadığı durumlarda ortaya çıkarlar.

Ergonomik risk faktörleri 3 ana başlık altında incelenebilir:

Psikolojik
Faktörler
Çevresel
Faktörler
Fiziksel
Faktörler
Zihinsel YüklenmeGürültüTekrarlama
Psikososyal FaktörlerSıcaklık
ve Nem
Uygunsuz Duruşlar
Organizasyonel EtkilerAydınlatmaStatik
Duruş
İşyerinde Sosyal İletişimTitreşimAşırı Güç
KimyasallarSıkışma

Bilgisayarlı Çalışmalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

  • Çalışma araç ve gereçlerinin insanın gövde yapısına uygun şekilde kullanılması iskelet sistemi hastalıklarını büyük ölçüde önleyebilmektedir.
  • Bilgisayar kullanırken oturma biçiminiz uygun olmalıdır.
  • Ekranın üst seviyesi kullanıcının göz seviyesinden biraz aşağıda olmalıdır.
  • Ekran en az cm uzakta, göz hizasının biraz altında olmalıdır (mesafeyi artırabilmek için yazı karakterleri büyültülebilir).
  • Saatte en az iki kez ara verilmeli, göz kırpmaya dikkat edilmeli ve gözlük camları antirefle (yansımayı azaltan) olmalıdır.
  • Eğer günde sekiz saat, ekranlı cihaz kullanıyorsanız her 20 dakikada bir 20 saniye 6,5 metre (20 feet) uzaklıktaki bir noktaya bakmanız göz sağlığınız için gerekli bir egzersizdir (20/20/20 kuralı).
  • Ekranlı cihaz kullanırken odanın aydınlığı ile ekranın aydınlığının denk olması göz hastalıklarına yakalanma riskini ortadan kaldırır.
  • Dik oturun, kolunuzu göz seviyenizde uzatın, parmak ucunuz monitörünüzün üstüne dokunuyorsa, monitörünüz doğru yerdedir.
  • Fare kullanırken bileğinizi düz tutmaya çalışın, aksi takdirde Karpal Tünel Sendromu (avuç içinden geçen medyan sinirin sıkışması) görülebilir.

İş yerlerinde ergonomi uygulamaları sonucunda elde edilebilecek iyileşmeler:

 İş sağlığı ve güvenliği şartlarının sağlanması.
 İş gücü kayıplarının önlenmesi.
⇒ Yorulmanın ve iş nedeniyle oluşan stresin azalması, motivasyonun artması.
⇒ İş kazaları ve mesleki risklerin önlenmesi.
⇒ Verimlilik ve yapılan işte kalitenin yükseltilmesi.
⇒ İşçilerin daha verimli çalışmasını sağlayarak üretimin artırılması.
⇒ Fiziksel güçten daha az güç gerektiren otomatikleşmiş süreçler ile daha az hata yaparak üretim kalitesinin artırılması.
⇒ Çalışanlar için ödenen sağlık ve iş gücü değişimi masraflarının azalması.

Çalışma Ortamı Gürültü Seviyesi

Gürültü, yaşadığımız çevrenin ve çalışma ortamlarının kalitesini ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerden biridir. Gürültü her türlü rahatsız edici sestir. Ancak iş sağlığı ve güvenliği açısından sesin gürültü olarak tanımlanabilmesi ses şiddeti ile alakalıdır.

İnsan vücudunun ses şiddeti arttıkça verdiği tepkiler ve etkilenme derecesi değişir. Bu durum çalışanlar üzerinde hem fiziksel hem psikolojik olumsuz etkiler oluşturur.

Gürültünün çalışan üzerindeki etkileri şunlardır:

 İşitme kayıpları, iç kulakta fizyolojik hasarlar,
 İş verimliliği üzerinde olumsuz etki,
 Psikomotor bozulmalar (uyku düzensizliği, bilinç dışı yan etkiler)
 Psikolojik etkiler (can sıkıntısı, dalgınlık)

Çalışma Ortamı Hava Sıcaklığı

Rahat ve sağlıklı çalışabilmek için uygun sıcaklık gerekmektedir. Oturarak yapılan işlerde hava sıcaklığı C°, ağır işlerde ise  C° olmalıdır. İdeal hava akımı mm/sn civarındadır. Yani havadaki moleküllerin yer değiştirme hızı saniyede mm’den fazla olmamalıdır. Hava akımını ölçebilen cihazlar vardır. İş yerinde nemlilik oranı en fazla % 70 olmalıdır. Ancak en uygun oran % seviyesindedir.

Çalışma Ortamı Aydınlatması

Aydınlatma ölçü birimi lüks‘tür. 1 mumun 30 cm uzaklıkta yapabileceği aydınlatma 10 lüks olarak kabul edilir. Rahat okuyup yazmak, dikiş dikmek gibi işler için lüks gereklidir.

Aşırı Güç Kullanma

Az bir kuvvet gerektirmesine rağmen bir kalemin üzerine bastırmak; bir fareyi tutmak ve aşağı hareket ettirmek; klavyede veri girerken tuşlara vururcasına klavyeyi kullanmak gibi etmenler aşırı güç kullanımına girer ve sağlığınız için uygun değildir.

KAYNAK

Koç Üniversitesi İSG

funduszeue.info

Ayrıca Bkz: Ofis Koltuğu Nasıl Olmalıdır?

Fotoğraf ve Ergonomik Tasarım Örnekleri İçin Ayrıca Bkz: Karlı İş Fikirleri

By : E. Derya YAMANER Tags: bilgisayar hizalamaçevirmen ergonomisiergonomimasa konumuSağlıklı Çevirisağlıklı çevirmensandalyem nasıl olsun
kaynağı değiştir]

Multidisipliner bir alan olan ergonomi ilk kez Polonya’da yılında haftalık bir dergide Profesör Wojciech Jastrzebowski tarafından felsefe alanında kullanılmıştır. Yunancada yer alan “ergon” (iş) ve “nomos” (bilim) kelimelerinden türetilen ergonomi Uluslararası Ergonomi Derneği (International Ergonomics Association-IEA)’ne göre; insanlar veya bir sistemin diğer unsurları arasındaki etkileşimlerin anlaşılması için ya da insan refahını genel olarak optimize etmeye yarayan tasarım için teori, ilke, veri ve yöntemleri uygulayan bilimsel bir disiplin ve meslektir.[1]

Kavram “insanın fiziksel, fizyolojik, biyomekanik ve psikolojik özelliklerinin göz önünde bulundurularak; iş sistemlerinin etkinliği ve verimliliğini optimize etmek suretiyle iş yeri, ekipman, makine, teçhizat, ürün, çevre ve sistemin çalışana uygun biçimde tasarlanması” olarak da tanımlanmıştır. Ayrıca ofis malzemelerinin yanı sıra yapılan işin niteliği-niceliğine göre değişkenlik gösteren ve çalışan verimliliğini etkileyen; aydınlatma, gürültü, termal konfor, titreşim, çalışma alanının dizaynı, masa, sandalye, koltuk, ayakkabı, alet araç gereç dizaynları, çalışanların mesai saatleri, fazla çalışma süreleri, vardiyalar, ara dinlenmeleri (molalar) ve gece çalışmaları gibi unsurlarda ergonomik faktörler içerisinde bulunmaktadır (Oskaloğlu & Çatı, ).[2]

deneyimler insanlığın oluşumundan bu yana gözlemlenmektedir. Ancak bunu bilimsel hale getirilmesi funduszeue.info tarafından yapılmıştır. Mühendis ve psikolog olan Gilberth'ler ise hareket konusunda çalışmalar yapmışlardır.

yılında ergonomiyle alakalı ilk kitap olan Munsterberg'in "Endüstriyel Etkinliklerde Psikoloji" adlı kitabı yayınlanmıştır. Cambridge Üniversitesi ise yılında ilk deneysel psikoloji laboratuvarını kurmuştur.

İkinci Dünya savaşında mühendis ve diğer çalışanların uygun olmayan şartlarda çalıştırılması; savaştan sonra görev ve ortamın insan şartlarına göre düzenlenmesi gerektiğini ortaya koymuştur.

Ergonomi ilk olarak yılında Murrell tarafından Oxford Üniversitesinde birçok biliminsanıyla görüştüğü sırada önerilmiş ve kabul edilmiştir.

yılında Stockholm'de Londra'da uluslararası bir ergonomik kurul kurulma kararı alınmıştır.

'ların sonlarına doğru İTÜ ve Çalışma Bakanlığı Türkiye'de ergonomi alanında incelemelere başlamışlardır. Ders olarak ilk kez yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okutulmaya başlanmıştır.

Ergonomi ile sinirbilimin birleşiminden oluşan nöroergonomi kavramı ise ilk kez yılında Raja Parasurman’in yazdığı kitapta kullanılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası