bodur çam türleri / Çam Ağacı Çeşitleri ve Türleri - Çam Termal Otel

Bodur Çam Türleri

bodur çam türleri

Çam Ağacı Çeşitleri ve Türleri

Çam Ağacı Çeşitleri ve Türleri

Eşsiz kokusu ve muhteşem güzelliği ile tanıdığımız çam ağaçları, ülkemizde en yaygın şekilde yetişen ağaç türlerinden biri. Mevsimlerden bağımsız olarak muhteşem manzaralar sunan çam ormanları sayesinde rahatlıyor ve tertemiz hava soluyabiliyoruz. Ülkemizde bu denli yaygın olmasına rağmen birçoğumuzun çam ağacı çeşitleri ve türleri hakkında bilgisi yok. Her biri birbirinden değerli bu çam ağacı türleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Çam Ağacı Nedir?

İğne yapraklı bir ağaç türü olan çam ağacı, botanik olarak Pinaceae familyasından Pinus cinsi olarak sınıflandırılmaktadır. Ülkemizde de beş farklı türü yetişen ve dünyada onlarca farklı türü bulunan bu benzersiz ağaç, uzun yıllar boyunca büyüyebilmesi ve oldukça dayanıklı olması ile öne çıkar. Türkiye’deki ormanlık alanların %60’ının çam ağaçlarından oluştuğu düşünülmektedir. Yaz kış yaprak dökmeyen bu ağaç, neredeyse her iklimde ve toprak türünde yetiştirilebilir. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde çetin kış şartlarına çoğu ağaç dayanamazken, çam ağaçları bu sert şartlarda bile uzun yıllar yaşayabilir. Aynı şekilde dağlık bölgelerde ve yüksek rakımlı yerlerde de yoğun şekilde çam ağacı görülmesinin sebebi budur. Çam ağacının en bilinen özelliklerinden biri de kozalaklarıdır. Çoğu zaman yakacak olarak kullanılan bu kozalaklar, günümüzde süs şeklinde de değerlendirilir. Çam ağacı için kozalaklar tohum görevi görür, dişi ağaçların kozalakları yeni çam ağaçları yetiştirmek amacıyla kullanılır. Erkek ağaçların kozalakları ise kısa süre içerisinde oluşur ve daldan düşerler. Çam ağacının reçinesi de pek çok alanda kullanılır. Genellikle çam sakızı adı verilen reçine, özellikle epilasyon için hazırlanan ağdanın da temel malzemesidir. Çam ağacının en sık kullanıldığı alanlardan biri de parfüm ve kokulardır. Kendine has ve keskin bir kokusu olan çam, ev ve araba kokularında yoğun şekilde kullanılır. Ayrıca nefes almayı kolaylaştırması nedeniyle esans yağlarını da kullanabilirsiniz. Çam ağacı türleri, soluduğumuz havanın kalitesi açısından da oldukça faydalıdır. Şehirleşmenin yaygın olduğu bölgelerde, havaya karışan tozun emilmesine yardımcı olur. 1 hektarlık çam ormanı, yılda yaklaşık 35 ton tozun emilmesini sağlar. 1 hektarlık alanda civarında çam ağacı bulunur, bu da ağaç başına kilo toz emilimi ve aynı oranda oksijen üretimi anlamına gelir. Çam ağacı çeşitlerinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerin hava kalitesi, çam ağacı bulunmayan bölgelere kıyasla çok daha temizdir.çam ağacı türleri, çam ağacı ormanı ve diğer bitkiler

Çam Ağacı Çeşitleri ve Türleri

Dünyada ’ün üzerinde çam ağacı çeşidi bulunur. Ancak ülkemizde yoğun olarak 5 farklı tür çam ağacı yetişir.

Karaçam

40 metre boya ulaşabilen ve yıla kadar kolayca yaşayabilen çam ağacı çeşididir. Diğer çam ağacı türlerinde de olduğu gibi her mevsim yeşildir. Ağacın gövdesi ortalama 1 metredir ve koyu kahverengidir. Reçinesi bol olan karaçam, genellikle metre ila metre rakımlı bölgelerde yetişir. Gövdesi derin çatlaklı ve kalın kabukludur. Tomurcuklar sivridir. Koyu yeşil renkteki iğneleri, ortalama 10 cm uzunluğunda ve oldukça serttir. İğneler tomurcuğa dönüktür ve çanak şeklinde boşluklar oluşturur. Özellikle sahil bölgelerinde bulunan saf kum ve killi topraklarda yetişmeyi sever, bu nedenle kıyı bölgelerimizin dağlık kısımlarında yoğun şekilde gözlenebilir. En iyi geliştiği toprak türü ise kireç bakımından zengin olan kalker anakayalı topraklardır. Karaçamın kendi içerisinde dört farklı türü bulunur. Bunlar Avusturya, Korsika, Dalmaçya, Pirene ve Anadolu Karaçamı olarak adlandırılır. Ülkemizde en yaygın şekilde gözlenen tür ise Anadolu Karaçamıdır. Doğu Karadeniz bölgesi hariç olmak üzere her bölgede saf ve karışık ormanlar oluşturmuştur. En güncel verilere göre ülkemizde yaklaşık hektarlık bir alan, Anadolu Karaçamı ile kaplıdır. Bu karaçam türü, deniz seviyesinden ile metre yükseklikte ormanlar oluşturur. Gölgeye en dayanıklı çam ağacı türü olarak da bilinen Anadolu Karaçamı, nemli topraklarda çok daha verimli şekilde yetişir. Odunu sert ve dayanıklıdır, bu nedenle mobilya imalatında ve inşaat alanlarında yoğun şekilde kullanılır.

Kızılçam

Ülkemizde yetişen beş çam ağacı çeşidinden biri olan Kızılçam, gövde rengi ile diğer türlerden kolayca ayırt edilebilir. Tüm dünyada Türk Çamı olarak da bilinen bu ağaç, en yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Sıcağa ve kuraklığa dayanıklı olan kızılçam ağaçları 25 metre boya ulaşabilir, deniz seviyesinden ila metre yükseklikte yayılım gösterebilir. Kızılçam ağacının en ayırt edici özelliklerinden biri, gövde rengidir. Gövdesi kızıla çalan bir kahverengi olan kızılçam ağaçları, ismini de bu renkten almıştır. Ülkemizin 3,5 milyon hektarlık bir alanı kızılçam ağaçları ile kaplıdır. Orman yangını riskinin oldukça yoğun olduğu kızılçam ormanları, yoğun olarak Akdeniz ve Ege’de gözlenir. Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs, Ürdün ve Suriye’de yetişir. Kızılçam ağaçları gençken hızlı şekilde büyür, ağaç yaşlandıkça dallar da yerden oldukça yukarıda kalır. Bu nedenle gençlikte piramit, ilerleyen yaşlarda geniş tepeli olarak adlandırılır. Sert kış şartlarından hoşlanmayan ağaç, ılıman kışlar ister. Kuraklığa oldukça dayanıklı olmasına rağmen soğuğa ve rüzgara karşı dayanıklılığı yoktur. Kızılçam ağaçları, ülkemizde reçinesinden yararlanılan tek çam ağacı türüdür. Kolay işlenebilmesi ve kaliteli yapısı sayesinde mobilya üretiminde ve ambalaj sanayisinde kullanılır. çam ağacı türleri, güneşin vuduğu çam ağacı ormanı

Sarıçam

Avrupa kıtasının hemen her yerinde görülebilen sarıçam, yoğun olarak Kafkasya ve Sibirya’da yetişir. Sulak bölgelerde çok daha hızlı gelişen bu ağaç, ülkemizde Karadeniz ve İç Ege bölgelerinde yoğun olarak yetişir. Trakya bölgesinde de hatırı sayılır bir varlık gösterir. Çam ağacı türlerine göre oldukça kısa bir ömre sahip olan sarıçam, ortalama yıl yaşar. Gelişme bu sürenin sonunda durduğunda ağaç kurumaya ve kırılmaya başlar. Oldukça sivri olan iğneler yeşil ve sarı renklerdedir. Sık kozalak üreten bir çam ağacı çeşididir. İçerdiği reçine nedeniyle yanma riski diğer ağaçlara kıyasla daha yüksek olan sarıçamın kozalakları da yakmaya elverişlidir. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde şömine tutuşturucusu olarak sarıçam kozalağı kullanımı yaygındır. Geniş yapıdaki kozalaklar, tutuşturucu olarak kullanılmanın yanı sıra çeşitli renklerde boyanarak süs eşyası olarak da değerlendirilir. Kozalakların toplanarak boyanması, işlenmesi ve süs eşyası haline dönüştürülmesi yaygındır. Suyu sevdiği kadar ışığı da seven sarıçam, günde en az 6 saat güneş ışığı ister. Bundan daha az ışık alan ağaçlar uzamayı ve genişlemeyi erken bırakarak kısa kalabilir. İyi güneş alan bir sarıçam, ortalama 35 metre uzunluğa erişebilir. Kaydedilen en uzun sarıçam ağacı ise 52 metreye ulaşmıştır.

Halep Çamı

Akdeniz bölgesine özgü bir çam ağacı çeşidi olan Halep Çamı ülkemizin yanı sıra İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Yunanistan ve Libya’da yetişir. Halep çamının ortalama uzunluğu 20 metredir. Fazla toprak istememesi sayesinde tepelik bölgelerde, sahillerde ve kalkerli topraklarda kolayca yetişebilir. Bu çam ağacı türünün kabuğu turuncu-kırmızı renktedir ve kalın yapıdadır. Kimi uzmanlar tarafından kızılçamın alt türü olarak görülse de, özellikleri açısından diğer çam ağacı türlerinden ayrılır. Türkiye’nin güney kesimlerinde kızılçam ağaçları ile birlikte yetiştiği görülebilir. Gençlikte sivri bir yapısı vardır, yaşlandıkça dağınık tepeli görünüme kavuşur. Gövde çoğu zaman eğridir. Ülkemiz topraklarının yaklaşık olarak hektarlık alanı Halep çamı ile kaplıdır ve en az yetişen çam ağacı türü konumundadır. Halep çamı kozalakları ilk oluştuklarında yeşil renktedir, yaklaşık 24 ay içerisinde kızıla çalan kahverengi haline gelirler. çam ağacı türleri, çam ağacı üzerindeki bir kozalak

Fıstık Çamı

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın şekilde görülen fıstık çamı; Portekiz, İtalya, İspanya, Girit ve Türkiye’de yetişir. yıllık ortalama ömrü vardır ve orta hızda büyür. Görünüş itibariyle şemsiyeye benzer, bu nedenle tanınması oldukça kolaydır. Türkiye’de yaklaşık hektarlık bir alanda kızılçamla birlikte yetişir. İğneler sivri uçlu ve açık yeşil renktedir. Fıstık çamının boyu ortalama 25 metredir, gövde düzgün ve açık kahverengidir. Odun ve kereste olarak kullanılmaktan çok, halk arasında çam fıstığı olarak adlandırılan meyvesi için yetiştirilir. Oldukça değerli olan çam fıstığı, Türk mutfağında çeşitli yemeklerde ve tatlılarda kullanılır. Ağacın çam fıstığı üretmeye başlaması yaklaşık 15 yıl sürebilir, verimli yıllar 5 yılda bir tekrarlanır. 40 yaş civarında en verimli dönemini geçiren ağaç, yaşına kadar verimlidir. Sıcağa oldukça dayanıklı olan fıstık çamı, güneş ışığını seven çam ağacı türlerindendir. Derin ve nemli topraklarda hızlı şekilde yetişir, killi topraklardan ise hoşlanmaz. Fıstık çamının kök sistemi güçlüdür, uygun toprakta erken yaşlardan itibaren oldukça derine inen kazık kök oluşturur.

&#;am T&#;rleri Ve &#;eşitleri Nelerdir? &#;am Ağacı T&#;rleri Nasıl Ayırt Edilir?

Haberin Devamı

 Çam ağacı türleri birbirinden haiz oldukları farklı özellikler ile ayırt edilebilir. Kolaylıkla ayrım yapabilmek için çam ağaçlarının türlerinin özelliklerini iyi derecede bilmek gerekir. Başlıca çam ağacı türlerinin özellikleri şöyledir: 

 - Halep Çamı: Akdeniz Bölgesi'ne özgüdür. Türkiye ile birlikte Fas, İspanya, İtalya'da yetişmektedir. Deniz seviyesinden metre yüksekliğe kadar görülebilir. Boyu metreyi bulur. Yaprakları sarımsı yeşil olup kabukları kalındır. Kabuklarının rengi ise portakal kırmızısıdır. 

 - Sarıçam: Soğuk iklim şartlarına ve fırtınalara karşı dayanıklıdır. Türkiye'de Batı ile Doğu Karadeniz bölgeleri, Güney Marmara, Doğu Anadolu'da Sarıkamış dolayları, Avrupa'nın birçok bölgesi, Sibirya, Kafkaslar ve Kuzey Asya yetiştirildiği ve genel yayılım gösterdiği coğrafyalardır. Boyu 40 metreyi bulur. Kuvvetli kökleri sayesinde gövde sağlam bir biçimde yere tutunur. Çevresindeki tüm besin maddelerini aldığından civarında fazla bitki yetişemez. Gövdesinde kırmızı ya da kahverengi kabuklar vardır. Hoş kokulu bir reçineye haizdir. Her yıl tepesinden yanlara doğru dallar verir. Piramide görünüşü benzer. 

 - Karaçam: Bol reçineli bu özel çam ağacı türü, metreye kadar uzanmaktadır. Türkiye'de Uludağ'da sıklıkla karşılaşılan bir çamdır. İğne yaprakları sert ve koyu yeşil rengindedir. Çoğunlukla kıyı bölgelerinin yukarı kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurarlar. Step bölgelerine kadar sokuldukları gözlemlenir. 

Haberin Devamı

 - Kızılçam: Doğu Akdeniz bölgesine özgü bir çam türüdür. Boyu 25 metreye kadar uzanır. Kuraklığa karşı oldukça dayanıklıdır. Değişik toprak koşullarında yetişebilmektedir. Türkiye'de en fazla görülen çam türleri arasındadır. Genç sürgünleri kızıl renginde ve kalındır. 

 - Sahil Çamı: Denize yakın yüksek kesimlerde ve sıcak bölgelerde yetişir. Rengi sarıya dönüktür. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yoğun olarak yetişmektedir. Kozalakları sapsızdır. Büyük iğne yaprakları ise diğer çam türlerine nazaran uzundur. Sarıçam'dan bu özellikleri ile ayrılır. 

 - Fıstık Çamı: Ormanlık alanlarda sıklıkla görülür. Akdeniz, Marmara ve Ege denizi kıyılarında rastlanan Fıstık çamı, denizden metre yükseklikte yetişir. İspanya en fazla Fıstık çamı sahasına haiz ülkedir. İtalya ve Girit'te de görülür. Yaprakları ve dalları şemsiye biçiminde olup ağacın tepesinde toplanır. Boyu genel olarak metreyi bulur. 

Haberin Devamı

 - Akçam: Dağlık alanlarda yetişir. Doğu ile Kuzeydoğu görüldüğü alanlar arasındadır. Dalları düz ve düzgündür. Uzaktan piramidi andırır. İğne yaprakları diğer çam türlerine kıyasla daha kısa ve düzdür.

 - Laden: Akçam'a görünüş bakımından benzemekle birlikte daha kısa ve eğik dalları vardır. Kozalakları pullanmadan yere düşer. Gövdesi düz olan Laden'in kozalakları aşağı doğru sarkar. Boyu 60 metreye ulaşabilir. Kereste ve reçinesi iyidir. 

 - Köknar: Genel özellikleri bakımından Akçam'a benzer. Kazdağı, Uludağ ve Karadeniz kıyılarında çokça görülür. Kozalakları silindir şeklinde ve dalın üzerinde dik durur. Kağıt yapımında kullanılan bir çam türüdür. 

Haberin Devamı

 - Venedik Çamı: Kuvvetli bir çam türüdür. İri yapılı olup tatlı yeşil yapraklara sahiptir. Kış mevsiminde yapraklarını döker. metre yüksekliğe kadar olan alanlarda rastlanan bir çam çeşididir. 

 - Kaliforniya Çamı: Dünyada bulunan en yüksek ağaçlardan biridir. Boyu metreyi geçer.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır