ağaç kavunu zararları / Ağaçkavunu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ağaç Kavunu Zararları

ağaç kavunu zararları

Ferahlatan Lezzeti ve &#;ifal&#; Özellikleriyle

Pomelo, &#;adok veya A&#;aç Kavunu

Turunçgillerden tan&#;d&#;&#;&#;n&#;z a&#;aç kavunu, sa&#;l&#;k üzerinde gösterdi&#;i etkiler sayesinde son zamanlarda popüler olan ve çok konu&#;ulan besinler aras&#;nda. Kokusuyla tüketicileri büyüleyen a&#;aç kavunu, ismiyle yan&#;lg&#;ya u&#;ratsa da asl&#;nda bir kavun cinsi de&#;il. Kabuklu bir turunçgil türü olan a&#;aç kavunu, görünü&#; olarak limonla benzerlik gösterir fakat limondan birkaç kat büyüktür. En sa&#;l&#;kl&#; narenciye türlerinden olan a&#;aç kavunu tohumu, limon cinsleri üretiminde de kullan&#;l&#;r.

&#;&#;te a&#;aç kavunu hakk&#;nda az bilinen her &#;ey!

a&#;aç kavunu faydalar&#;

A&#;aç Kavunu Nedir?

Sedefotugiller aras&#;nda yer alan a&#;aç kavunu, tropikal bir meyve türü olarak bilinir. A&#;ac&#;n&#;n meyve vermesi uzun zaman dilimleri alan a&#;aç kavununun verim özelli&#;i dü&#;üktür. Turunçgil türleri aras&#;nda an&#;lan a&#;aç kavunu, so&#;uk havalara kar&#;&#; en fazla direnç gösteren meyvelerdendir.

Ad&#; üzerinde a&#;açta yeti&#;en bir meyve olan a&#;aç kavununun a&#;ac&#;, büyüme esnas&#;nda metre uzunlu&#;a kadar ula&#;abilir. A&#;aç kavunu kabuklar&#;; çok sert, kal&#;n, dolgun ve kendine has güzel bir kokuya sahiptir. A&#;aç kavununun yaln&#;zca bir tanesi 1 kilogramd&#;r, fakat yeti&#;ti&#;i bölgeye göre a&#;&#;rl&#;&#;&#; kiloya kadar artabilen a&#;aç kavunlar&#; da bulunur.

A&#;aç kavunu meyvesi, faydal&#; oldu&#;u kadar, çiçe&#;i ve yapra&#;&#; da faydal&#;d&#;r. Her biri ayr&#; ayr&#; tarihlerde toplanan a&#;aç kavunu, zahmetli bir yeti&#;tirme sürecinden geçer. A&#;aç kavunu mineral ve vitaminler içerdi&#;inden, sa&#;l&#;k için önemli faydalar gösteren bir besin kayna&#;&#;d&#;r.

a&#;aç kavunu nedir

A&#;aç Kavunu Faydalar&#; Nelerdir?

A&#;aç kavunu hem kabu&#;u hem de meyvesiyle pek çok yarar sa&#;lar. A&#;aç kavunu faydas&#; sayesinde birçok sa&#;l&#;k problemi önlenebilir. Güçlü etkileri bulunan bir meyve olan a&#;aç kavunu, doktor tavsiyesi al&#;nmadan tüketilmemelidir. A&#;aç kavunu kokusunun ba&#; a&#;r&#;s&#;na iyi geldi&#;i, KTÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Ba&#;kan&#; Prof. Dr. Turan Karadeniz taraf&#;ndan aç&#;klanm&#;&#;t&#;r.

&#;&#;te a&#;aç kavununun faydalar&#;!

  • A&#;aç kavunu kabu&#;unun yenilmemesi gerekti&#;i kaynaklarda belirtilir. A&#;aç kavunu kabu&#;u, yaln&#;zca çi&#;nendi&#;inde a&#;&#;z kokusunu giderir. A&#;aç kavunu kabu&#;u di&#; etleri için de faydal&#;d&#;r.
  • Mide direncini artt&#;ran a&#;aç kavunu, asit fazlal&#;&#;&#;ndan kaynaklanan mide sorunlar&#;n&#; giderir ve haz&#;ms&#;zl&#;&#;a kar&#;&#; etkisi kan&#;tlanm&#;&#; bir ilaç niteli&#;i ta&#;&#;r.
  • &#;stifra etmeyi ve mide bulant&#;lar&#;n&#; büyük ölçüde önledi&#;i bilinir.
  • A&#;aç kavunu kabu&#;uyla birlikte kaynat&#;ld&#;&#;&#;nda ortama yayd&#;&#;&#; ho&#; koku buhar&#;yla bulundu&#;u alanda güzel kokular yayar ve ortam&#; ferahlat&#;r. Kabu&#;u ile yaralar&#;n h&#;zl&#; iyile&#;mesinde de etkili oldu&#;u bilinir.
  • Akci&#;er, karaci&#;er ve midede olu&#;an harareti engelleyen a&#;aç kavunu, vücudu rahatlatan bir özelli&#;e sahiptir.
  • Düzenli olarak tüketilen a&#;aç kavunu, kalp çarp&#;nt&#;s&#;n&#; giderir ve kalbe güç verir.
  • Ba&#;&#;rsaklar&#; çal&#;&#;t&#;rmada etkili olan a&#;aç kavunu, içerdi&#;i lif kayna&#;&#; sayesinde kab&#;zl&#;k sorunlar&#;n&#; giderir.
  • Vücutta olu&#;abilen kramplar&#;n önlenmesine yard&#;mc&#; olur ve kan bas&#;nc&#;n&#; düzenler.
  • Ast&#;m, bron&#;it gibi solunum yolu hastal&#;klar&#;n&#; ferah kokusuyla hafifletir ve nefesin aç&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • Safray&#; yok eden a&#;aç kavunu, safradan kaynaklanan mide bulant&#;lar&#;n&#; da engeller.
  • Kozmetik kremlerde kullan&#;lan a&#;aç kavunu, varis ve cüzzam gibi hastal&#;klar&#;n hafiflemesine yard&#;mc&#; olur. Fakat krem olarak çok fazla kullan&#;ld&#;&#;&#; durumlarda cilt döküntülerine yol açabilir.
  • Di&#; köklerini güçlendirmede etkilidir.
  • A&#;aç kavunu P vitamini içerir. P vitamini bilindi&#;i üzere C vitamini gibi anti-oksidan bir özelli&#;e sahiptir.
  • Kurutulmu&#; a&#;aç kavunu, bulundu&#;u ortamda güvelerin uzakla&#;mas&#;n&#; sa&#;lar. K&#;yafetlerin aras&#;na yerle&#;tirildi&#;inde güvelerin k&#;yafetlere yakla&#;mas&#;n&#; önler.

a&#;aç kavunu

A&#;aç Kavunu Nas&#;l Yenir? Nas&#;l Soyulur?

  • Öncelikle a&#;aç kavununun tepesi b&#;çak yard&#;m&#;yla kesilmelidir.
  • Portakalla benzerlik gösteren a&#;aç kavunu, portakalda oldu&#;u gibi yüzeyine derin çizikler at&#;larak soyulabilir.
  • Sert ve kal&#;n bir kabu&#;u oldu&#;u için kabu&#;un derin kesilmesi kolay soymak için önemlidir.
  • Kabuklar soyulduktan sonra ortaya ç&#;kan a&#;aç kavunu meyvesi beyaz liflerden ar&#;nd&#;r&#;lmal&#;d&#;r. Beyaz lifler a&#;aç kavunu meyvesine ac&#; bir tat verir, bu nedenle iyice temizlenmesi gerekir.
  • Temizlenen a&#;aç kavunu meyvesi dilimlenerek tüketilebilir.
  • A&#;aç meyvesi baz&#; bölgelerde kurutularak da tüketilir. Kurutulmu&#; a&#;aç kavunu meyvesi, ho&#; bir kokuya sahip oldu&#;undan pasta ve kek yap&#;m&#;nda da s&#;kl&#;kla kullan&#;l&#;r.
  • Birçok meyveden reçel elde edilebildi&#;i gibi a&#;aç kavunu reçeli de sevilerek tüketilir.
  • Baz&#; bölgelerde a&#;aç kavunu meyvesinin suyu, di&#;er meyvelerle kar&#;&#;t&#;r&#;larak içecek olarak da kullan&#;l&#;r.
  • A&#;aç kavunu baz&#; meyvelerle kar&#;&#;t&#;r&#;larak meyve çay&#; olarak da tüketilebilir.

a&#;aç kavunu nerede yeti&#;ir

A&#;aç Kavunu Nerede Yeti&#;ir?

Il&#;man iklimlerde verimlili&#;i artan a&#;aç kavunu, Türkiye’de en çok Ege bölgesi ve Akdeniz’de görülür. Güney Amerika ve Hindistan’da da yeti&#;ti&#;i bilinen a&#;aç kavunu, ancak 3 ya&#;&#;na geldi&#;inde meyve verebilir. A&#;aç kavunu Trakya’da da baz&#; bölgelerde yeti&#;ir. Trakya’da özellikle Yalova ilinde, Akdeniz’de ise Mersin ilinde a&#;aç kavunu üretimi fazlad&#;r.

A&#;aç kavunu di&#;er ad&#; pomelo, &#;adok, Çin greyfurtu gibi isimlerle an&#;l&#;r. A&#;aç kavunu pomelo, a&#;açta yeti&#;ti&#;i s&#;rada a&#;&#;rl&#;&#;&#; nedeniyle yere dökülebilen bir meyvedir. Bu nedenle a&#;aç kavunu üretiminde toplanmas&#; gereken zaman dilimi a&#;&#;lmamal&#;d&#;r. Büyük a&#;aç kavunu bahçelerinde yeti&#;en meyvenin üretimine, en az 50 a&#;açla ba&#;layan üreticiler de bulunur.

a&#;aç kavunu fiyat&#;

A&#;aç Kavunu Fiyat&#; Ne Kadar? Nerede Sat&#;l&#;r?

A&#;aç kavunu fiyat&#; 5, 15 ve 30 TL aras&#;nda miktar&#;na göre de&#;i&#;iklik gösterir. Marketlerde, manavlarda ve büyük &#;ehir pazarlar&#;nda bulunabilen a&#;aç kavunu, online al&#;&#;veri&#; ma&#;azalar&#;nda da s&#;kl&#;kla görülür.

Son zamanlarda hemen her tezgahta görülebilen a&#;aç kavunu, popüler besinler listesine rahatl&#;kla eklenebilir. Baz&#; yerlerde kilo ile sat&#;lan a&#;aç kavunu, baz&#; marketlerde de tane hesab&#; ile sat&#;l&#;r. Genellikle kas&#;m ve aral&#;k aylar&#; a&#;aç kavununun hasat zaman&#;d&#;r. Bu aylarda en taze a&#;aç kavununu kolayl&#;kla sat&#;n alabilirsiniz.

A&#;aç kavunu yeti&#;mesi esnas&#;nda yere dü&#;ebilece&#;inden, sat&#;n al&#;rken meyvenin hasarl&#; olup olmad&#;&#;&#; kontrol edilmelidir. Olgun bir a&#;aç kavunu almak istiyorsan&#;z sar&#; renkte olmas&#;na dikkat etmelisiniz. Çok iyi olgunla&#;mam&#;&#; olan a&#;aç kavunlar&#; ye&#;il bir renge sahiptir.

a&#;aç kavunu

A&#;aç Kavunu Zararlar&#; ve Yan Etkileri

A&#;aç kavunu faydalar&#;yla öne ç&#;kan bir besindir; fakat fazla tüketildi&#;inde sa&#;l&#;&#;a olumsuz etkileri olabilir.

  • Uzmanlara göre hamileler ve emziren anneler kesinlikle a&#;aç kavunu tüketmemelidir. Uzmanlarca a&#;aç kavununun hamilelikte dü&#;ük, erken do&#;um gibi tehlikeli sonuçlara yol açabilece&#;i birçok kaynakta s&#;kl&#;kla bildirilir.
  • Böbrek rahats&#;zl&#;&#;&#; olan veya ciddi hastal&#;klar&#; olan bireylerin de a&#;aç kavunu tüketmesi sak&#;ncal&#;d&#;r. A&#;aç kavunu fazla tüketildi&#;inde; mide a&#;r&#;s&#;, mide kramplar&#;, &#;i&#;kinlik gibi önemli problemler yaratabilir. Ayr&#;ca belirli aral&#;klarla sürekli olarak tüketildi&#;inde de mide iç duvarlar&#;n&#; tahri&#; edebilir.
  • Böbrek ve kalp yetmezli&#;i olan ki&#;iler ise mutlaka doktora dan&#;&#;t&#;ktan sonra a&#;aç kavunu tüketmelidir.
  • Nabz&#; dü&#;ürücü bir özelli&#;e sahip olan a&#;aç kavunu, kanda sulanmaya neden olabilir. Bu nedenle kan suland&#;r&#;c&#; ilaçlar kullanan bireylerin de mutlaka doktor tavsiyesi alarak a&#;aç kavunu tüketmesi gerekir.
  • A&#;aç kavunu çocuklar ve bebekler için güvenli bir meyve de&#;ildir.
  • Bitkilere ve meyvelere kar&#;&#; alerjisi olan ki&#;iler de doktora dan&#;&#;madan veya alerji testi yapt&#;rmadan a&#;aç kavunu tüketmemelidir. Alerji durumunda a&#;&#;zda ve yüzde &#;i&#;me, ciltte ka&#;&#;nt&#; ve döküntü gibi problemler ya&#;anabilir.
  • &#;shal sorunu olan bireyler de a&#;aç kavunu tüketmemelidir. A&#;aç kavunu ishal sorununu kötü bir &#;ekilde etkileyebilir.
  • Günlük tüketilen a&#;aç kavunu yapra&#;&#; uzmanlara göre 40 gram&#; geçmemelidir.

Kavunun Faydalar&#;, Kalorisi ve Çe&#;itleri

Kavunun Faydaları &#; Zararları Nelerdir ve Kavun Nasıl Seçilir?

kavunun sağlığa faydalarıKavunun hoş kokusu ve lezzeti yanında sağlık açısından da birçok faydası vardır. İçerdiği yüksek derecede vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir yaşam için katkı sağar. Kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun dışında bol miktarda B vitamini kompleksi içerir B1 (tiamin), B3 (niasin), B5 (pantetokin asit) ve B6 (pridoksin) içermektedir. Bunlara ek olarak E ve K vitaminlerini de içermektedir.

Ayrıca sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfe-beta karotenlerini zengin miktarda içermektedir.

Öncelikle iyi kavun nasıl seçilir? 

seafoodplus.info  <div><div><strong>Ağaç kavunu nedir?</strong><p><strong>Diğer İsimleri :</strong> Utruç, Cutrus medica</p><p><strong>Botanik Bilgi :</strong> Turunçgillerden; yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı olan bitkisidir. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Ağaç kavununun en ağır turunçgil türüdür, meyvesinin kilo, bazen kiloya kadar çıkar. Meyvesinin boyu eninden büyük genelde cm arasındadır. Meyveler kaba dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdır. Kabuğu kalın, sert ve kokuludur. Dış kabuğu üzerinde pürüz ve çıkıntılar bulunur. Meyveler olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, süratle dökülürler.</p><p><strong>Yetiştirildiği Yerler : </strong>Güney Avrupa, Hindistan'da yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişir.</p><p><strong>Toplanması-Saklanması : </strong>Yaprakları, çiçekleri, meyvesi kullanıldığı için farklı dönemlerde toplanılır ve saklanılır. Yaprakları ağaç çiçek açmadan önce toplanılır. Meyvesi olgunlaşınca toplanıp kullanılır ya da kurutularak kullanılabilir.</p><p><strong>Bilinen Bileşimi : </strong>Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisini gösterir.</p><p><strong>Faydaları </strong></p><ul><li>Yememek şartıyla kabukları çiğnenirse ağız kokusunu giderir, diş etlerine faydası olur.</li><li>Safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler.</li><li>Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser.</li><li>Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir.</li><li>Sıtmaya iyi gelir.</li><li>Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır.</li><li>Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır.</li><li>Kaynatılmış suyunun buharı eve güzel bir koku verir, ferahlık sağlar.</li></ul></div></div>  cam-mackugler-seedsheet

Malum mevsim yaz ve sofralarımıza yaz neşesini taşıyan iki güzide meyvemiz var: Karpuz ve kavun.

Az bilinen iyi kavun seçme yöntemleri bu yaz çok işinize yarayacak.

Kabuğunun sertliğine dikkat edin, sert kabuk olgunlaşmadığına işaret eder

Tıpkı karpuzda olduğu gibi kavunun dış çeperlerine elinizle vurarak onun iyi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kavunun dışının ne sert ne de çok yumuşak olması çok iyi değil. Eğer çok sertse bu kavunun olgunlaşmadığına işaret. Diğer bir deyişle kavunun kabuğu yumuşakça olmalı. Ancak çok yumuşaksa da bu içinin geçtiğine işaret olabilir.

Kavunun sadece kabuğu değil dibi de önemli

Kavunun dibine dokunun. Eğer yumuşaksa olgunlaşmıştır ve içi tatlıdır.

Boyuna göre ağır olmalı

Ne büyük ne de küçük kavuna iyidir demek doğru olmaz. Buradaki kıstasımız kavunun boyuna göre ağır olması. Kavun ağırlaştıkça içindeki şeker oranı da artacağı için boyutuna göre daha ağır olan bir kavunun iyi çıkma olasılığı çok daha yüksek.

Kabuğuna vurduğunuzda tok bir ses mi çıkıyor?

Cevap evetse kavununuz tatlanmış ve olgunlaşmıştır. Eğer tiz bir ses çıkıyorsa henüz olgunlaşmamış ve içi boştur. Onu seçtiğiniz takdirde lezzetsiz bir kavun yemiş olursunuz.

Dibini koklayın

Karpuzdan farklı olarak iyi kavunu kokusu ele verir. İnsanlar için kullandığımız &#;Kavun değil ki bu, dibini koklayıp seçesin&#; sözünün doğruluğunu kanıtlarcasına kavunun dibi hoş bir koku veriyorsa bu o kavunun içi tatlıdır demektir.

Üzerindeki çizgilerin düzgünlüğüne dikkat edin

Şu noktada kavun cinslerinden de bahsetmekte fayda var. Ülkemizde sıklıkla bulunan 3 kavun çeşidi var: Galia, Kırkağaç ve Hasanbey. Galia kavun, yazın tezgahlarda yüzünü ilk gösteren kavun. Sarı ve yuvarlak olan galia kavunlar tatlı ve sulu olmasıyla tanınırken meşhur Kırkağaç kavunu yazın daha ilerleyen zamanlarında yüzünü gösteriyor. Kırkağaç kavunu galia kavuna göre daha az şekerli ancak aroması çok daha yoğun. Yazın sonuna doğru çıkan Hasanbey kavunu ise koyu yeşil rengiyle farklılaşıyor. Ankara çevresinde yetiştirilen bu cins kavun yoğun kokulu, tatlı ve sulu olarak biliniyor.

Kavun cinslerini artık bildiğimize göre ikinci aşamaya geçelim. Eğer seçtiğiniz cins kavunun dış dokusu tırtıklı ve çizgiliyse bunların düzgünlüğüne dikkat edin. Çizgiler ne kadar düzgünse içi de o kadar lezzetli çıkacaktır.

Sapını çektiğinizde kopuyor mu?

Korkmayın ve gözünüze kestirdiğiniz kavunun sapını çekin. Sapını çektiğinizde kolayca kopuyorsa o kavunun olgunlaştığından emin olabilir ve evinize gururla götürebilirsiniz.

Kavunun Sağlığa Faydaları

Çok lezzetli bir tadı olan kavunun tadı ve aroması içerdiği birçok vitamin ve mineraller yardımıyla da çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur. Hazmı kolay olduğu için sindirim sistemi için faydalı bir meyvedir. Bunun yanında içerdiği zengin miktardardaki besinlerin yardımıyla genel anlamda sağlığımız ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Kanseri önleyici özelliği olan kavun aynı zamanda çağımızda çok sık rastlanan kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmektedir. Stresle mücadele etmemizde yardımcı olabilir. Göz sağlığını koruyan nadir besinlerden bir tanesidir. Kavunun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kavun kırmızı kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini canlandırır. C vitamini açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı vücuda saldırıda bulunan yabancı maddelerin ve bakterilen bu saldırılarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta serbest radikallere karşı mücadeleyi arttırır.

Kavun Kalp ve Damar Sağlığını Korur: Potasyum bakımından oldukça zengin olan kavun, bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığını korur. Bunun yanında vücuda zarar veren hipertansiyonu engelleyen sodyum içermektedir. Kan inceltmeye yardımcı olan maddeleri içeren kavun bu özelliği yardımı ile ayrıca kalp sağlığına fayda sağlar. Bol miktarda içerdiği folatlar ise kalp krizi riskini azaltır, C vitamini ise alterlerin sertleşmesini engeller.

Kavun Kanseri Önleyebilir: Kavun, kanserle etkili bir şekilde mücadele etmek ve vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirip atmaya yarayan beta-karoteni ve C vitaminini yüksek miktarda içerir. Bu özelliği sayesinde vücut hücrelerine saldıran ve kanserin büyümesine neden olan serbest radikallerin etkisini azaltır.

Kavun Stresle Mücadele Etmeye Yardımcı Olur: Kalp atışının normalleşmesini sağlayan kavun böylece beyine giden oksijen artışını sağlar. Beynin daha fazla oksijen almasını sağlayan diğer özelliği ise bol miktarda potasyum içermesidir. Bunun yanında kan basıncını düzenleyerek sinir sisteminin rahatlamasını sağlamaktadır. Bütün bu özellikleri sayesinde kavun, oksidatif stresten kaynaklanan hücre ölümlerini engeller.

Kavun Göz Sağlığını Korur: Kavun göz sağlığını ve görme yeteneğini koruyan beta-karoten açısından oldukça zengindir. Vücut tarafından emilimi gerçekleştirilen beta-karoten görmeyi geliştiren A vitaminine dönüştürülür. Düzenli olarak kavun tüketildiğinde göz hastalıklarının en yaygını olan katarakt hastalığına yakalanma riskini %40 oranında düşürür.

Kavun Diyabetik Nefropati Önler: Diyabetik nefropati böbrek hücrelerine hasar veren tehlikeli bir hastalığın adıdır. ”Oxykine” olarak bilinen kavun özü bu hastalığın önüne geçebilir. Bu özelliğinden dolayı kavun, diyabet ve obezite sorunları olan hastalara yardımcı olabilir.

Kavun Akciğer Sağlığını Korur: Sigara kullanımı vücutta A vitaminin azalmasına neden olmaktadır. Kavun içerdiği maddeler yardımıyla A vitamini eksiğini gidermeye yardımcı olmaktadır. Sigaranın akciğerlere verdiği zararı azaltma özelliği vardır. Bu yüzden özellikle sigara tüketen kişilerin kavun tüketmelerini öneririz.

İnsomnia Sorununu Giderebilir: Sinirleri yatıştırıcı ve haliyle endişeleri giderici bileşenler içeren kavunun ayrıca bir çeşit müshil özelliği vardır. Bu özelliği yardımıyla sinirleri yatıştırır ve ayrıca uykusuzluk sorunlarını giderebilir.

Âdet Sorunlarını Giderebilir: Kavunun bol miktarda içerdiği C vitamini kadınlarda adet döngüsünün düzenli olarak gerçekleşmesini ve adetten kaynaklanan kramp ve ağrıların yatışmasını sağlar. Kavun aynı zamanda adet döneminde kanın pıhtılaşmasına engel olabilir.

Kavun Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Kavun kilo vermeyi kolaylaştıran düşük kalorili yüksek lifler içermektedir. Uzun süre açlık hissini doğal yollarla bastırmanıza yardımcı olabilir, bu özelliği yardımıyla diyet yapan kişiler için bolca tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Ayrıca fazla lif içeren diğer bazı besinler gibi midede çok fazla yer kaplayarak şişkinliğe neden olmaz.

Kavun Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olabilir: Kavun sigara bırakmak isteyen kişilere yardımcı olabilir. Kavunun içerdiği harikulade besinler ve bileşenler vücutta nikotin eksikliği hissini giderebilmektedir. Bünye nikotin eksikliği hissettiği an sigara tüketimini tetikler, bu yüzden durmadan sigara tüketilir. Kavun bu olguyu ortadan kaldırarak sigara tüketimini azaltır hatta ortadan kaldırabilir. Ayrıca sigara tüketimi A vitamini eksikliğine neden olur, kavun A vitamini eksikliğini giderebilir.

Kavunun Hamile Kadınlar İçin Faydaları: Kavunun gebe kalmak isteyen kadınlara yardımcı olduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Kavunun bol miktarda içerdiği folat kadınlarda üreme kapasitesini arttırır ve aynı zamanda folat hücreleri korur. Bu özelliğinden dolayı gebe kalmak isteyen kadınların düzenli olarak tüketmesi gereken besinlerin başında kavun gelir.

Bağırsak Sağlığına Faydalıdır: Düzenli olarak kavun tüketimi bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Özellikle kavunun tohumları bağırsak kurtlarının atılmasına yardımcı olabilir. Kavun tüketilirken genelde tohumları atılmaktadır. Halbuki kavun tohumlarının bağırsak sağlığı dışında hazımsızlık, ateş düşürme, öksürük gibi sorunların tedavisine yardımcı olabilir.

Kavunun Diğer Faydaları: Kavun diş ağrılarını giderebilir, ağrıyan yere uygulanabilir veya kavunun kabuğu kaynatılarak soğutulur ve suyu gargara yapılarak ağrıyan dişe uygulanır. Bu uygulama diş ağrısını hafifletir.

Kavun cilt ve saç sağlığı için de faydalıdır. Cildin nemlenmesini sağlar. Kavun çok yaygın olarak cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Bol miktarda C vitamini içerdiği için cildin yenilenmesini sağlar.

Bazı cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Egzama sorunlarının giderilmesinde önemli rol oynar. Kavun aynı zamanda saç sağlığı için de faydalı bir meyvedir.

Saç dökülmesini engeller, saçların daha gür ve sağlıklı çıkmalarına yardımcı olabilir. Saçların uzamasını teşvik eder.


Kavun Çekirdeğinin Faydaları

Kavun Çekirdeğinin Faydaları:

Genelde kavunun içini temizleyip, çekirdeklerinden ayıkladıktan sonra tüketmeyi tercih ederiz. Fakat kavun çekirdeklerinin de sağlık açısından birçok faydası var. Kavun çekirdekleri özellikle cilt bakım kremlerinde ve ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Kavun çekirdekleri çok yoğun vitamin ve sağlık açısından faydalı olan bileşen ve mineraller içermektedir.

Kavun çekirdeklerinin sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Yaz meyvesi olmasına rağmen kavun çekirdekleri kurutularak uzun süre saklanabilir ve kış aylarında üşütmeden kaynaklanan öksürük sorunları için kullanılabilir.
  • Kavun çekirdeği öksürük ve yüksek ateş gibi sorunları giderebilir.
  • Kavun çekirdeği cilt sağlığı için çok faydalıdır, bu yüzden kozmetik ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktaıdır. Cilde parlaklık kazandırır ve yumuşamasını sağlayabilir.
  • Kavun çekirdekleri anemi hastalığına iyi gelir ve aynı zamanda anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Gut hastalığı için kavun çekirdeklerinin çok faydalı olduğu düşünülmektedir. Gut hastaları düzenli olarak tüketebilirler.
  • Kavun çekirdeği aynı zamanda farklı kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilmektedir.
  • Sindirim sistemi için faydalıdır. Bağırsakların temizlenmesini sağlar.
  • Kavun çekirdeği aynı zamanda mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Midede asit oranının dengelenmesini sağlar.
  • Göğüs ağrılarını alır.
  • Bağırsak solucanlarına, parazitlere karşı çok etkilidir.
  • Kabızlığı giderir.
  • Sperm sayısını artmasına faydası vardır. 
  • Kansızlığa karşı faydalıdır.
  • Sinir gerginliklerini alarak kişinin rahat ve derin uyku uyumasını sağlar.
  • Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine faydalıdır.
  • Akciğer veremine ve tıkanıklıklarına iyi gelir.
  • Romatizma şikayetlerini giderir.

Kavun Çekirdeği Suyu

Taze iken tüketilmelidir. çok sayıda plazma proteini, mineral ve vitamin içseafoodplus.infoğun bir anti oksidan deposudur. Bağışıklığı uyarıcı etkisi vardır… Bir adet kavunun çekirdeklerinden bardak içecek çıkarılabilir.

Yapılışı ve Kullanımı

1. 

Kavun çekirdeklerini posa ve liflerden ayırın, yıkayın daha sonra temiz bir havanda iyice kabukları ile beraber döverek ezin.

Beyaz bir süt oluşacak, su ekleyip tülbentten süzün, üzerine şeker ve bol buz ekleyin ve yeterince su ekleyip tüketin

2. 

gr. kadar kavun çekirdeği, 1 litre suyun içinde su yarıya inene kadar kaynatıp için


UYARI : ülseri olanlar, mide ve bağırsak hastalığı olanlar, yüksek şeker ve tansiyon hastaları fazla tüketmemelidir !


Ağaç Kavununun Faydaları

Ağaç Kavununun Faydaları:

Ağaç kavunu bildiğimiz klasik kavunlardan biraz daha farklı bir meyvedir. Kabuğu kalın ve limon gibi sarı renktedir. Daha çok pastacılık ve şekerlemelerde kullanılmaktadır. Ayrıca parfüm sektöründe de yaygın olarak kullanılan ağaç kavununun otantik bir kokusu vardır. Ağaç kavunu içerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. Ağaç kavununun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Sinir sistemini korur ve kasları rahatlayıcı özelliği vardır.
  • İçerdiği besin maddeleri kılcal damarların sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Ağaç kavunun kabızlığı giderici özelliği vardır. Genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korur.
  • Safra kesesi sağlığını koruyan ağaç kavunu aynı zamanda safra kesesinde meydana gelen sorunlardan dolayı meydana gelebilecek kusmaları engelleyebilmektedir.
  • Kalp sağlığını giderir, kalp çarpıntısını giderdiği gibi kalp atışlarınının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Ağaç kavununun yaprakları da sağlık açısından faydalıdır ve yaygın olarak alternatif tıpta kullanılmaktadır. Ağaç kavunu yapraklarını koklamak baş ağrısının giderilmesine yardımcı olur.
  • Ağaç kavunu solunum yolları için de faydalıdır, nefes açıcı özelliği vardır. Serbest radikallerin neden olduğu sorunları giderir.
  • Cilt ve saç sağlığını korur.

Kavunun Zararları

Kavun genelde her yaştan kişinin sağlık açısından güvenle tüketebileceği meyvelerin başında gelir. Aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir zararı yoktur. Bazı sağlık uzmanları kavunun şu zararlarına vurgu yapmaktadırlar:

  • Bazı sağlık uzmanları kavunun diyabet hastaları için risk teşkil edecek kadar şeker bulunmadığını savunurken, bazıları kavunun şeker hastalarının tüketmemesi gerektiğini savunmaktadırlar. Bu yüzden en doğrusu şeker hastalarının doktorlarına danışarak tüketip tüketemeyeceklerini veya ne kadar tüketebileceklerini öğrenmeleridir.
  • Kavunun etkili bir antioksidan olmasına rağmen ve özellikle kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihaplarına karşı etkili olduklarını söyleyen sağlık uzmanları olmasına rağmen, bir kısım sağlık uzmanları kavun ve kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihabı sorunu yaşayan kişilerde zararlı olduğunu savunmaktadırlar.
  • Kavunun ülser hastalığına iyi gelmediği düşünülmektedir.

Kaynaklar

  1. What’s New and Beneficial About Cantaloupe
  2. Cantaloupe nutrition facts
  3. What Are the Health Benefits of Cantaloupe?
  4. Superfood: Cantaloupe
  5. Health Benefits of Cantaloupe
  6. 10 Amazing Nutritional Benefits of Cantaloupe
  7. Cantaloupe
  8. 21 Best Benefits Of Cantaloupe For Skin, Hair And Health
  9. Dr Akilah El – Celestial Healing Wellness Center

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir