protein kaçağı hangi tahlilde belli olur / İdrarda Protein Kaçağı Nedir, Neden Olur? Protein Kaçağının Zararları Nelerdir? - Sağlık Haberleri

Protein Kaçağı Hangi Tahlilde Belli Olur

protein kaçağı hangi tahlilde belli olur

Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) tanısında ağır ve hafif preeklampsi ayrımı i&#;in 24 saatteki idrar protein miktarı &#;l&#;&#;m&#;

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Tansiyon yüksekliği, idrarda albümin (protein) kaçağı (proteinüri), ödem belirtileriyle seyreden gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) tanısı ve 24 saatlik idrarda protein testi


Gebelik zehirlenmesinin tanısını koyabilmek için olmazsa olmaz bir numaralı gereklilik tansiyonun yüksek olması.

/90 ve/veya üzeri olması veya daha geniş bir tanımlama yapacak olursak, anne adayının alışkın olduğu tansiyon değerlerinin üzerine çıkması yani /90 diyoruz ama, 90'a 60 tansiyonla ayakta dolaşan bir anne adayında örneğin 'a 80'de bir anlam kazanacaktır. Ama klasik tanım 'a

'a 90 peki gebelik zehirlenmesinin tanısını koymaya yeterli mi? Hayır.

Onun ikinci ayağı olan idrarda protein kaçağı olması şart. Çünkü şunu biliyoruz ki özellikle ilk gebeliği olan anne adaylarında hamileliğin son haftalarında gestasyonel hipertansiyon adını verdiğimiz, tamamen masum seyreden, anne adayına ve bebeğe hiçbir etki yaratmayan idrarda protein kaçağı olmaksızın seyreden bir hipertansiyon türü var. Bu gelip geçici bir şey.

İşte gebelik zehirlenmesi diyebilmek için 2. önemli kriter de idrarda protein kaçağı olması.

İdrarda protein kaçağını saptamanın hızlı yolu idrarda protein bakmak. İdrarda protein 1 pozitif, 2 pozitif, 3 pozitif olabiliyor. Pozitiflik derecesine göre de tansiyonla bunu birlikte değerlendirdiğimiz zaman gebelik zehirlenmesi tanısı koyabiliyoruz. Ama genellikle gebelik zehirlenmesinde idrarda protein kaçağını saptamak için daha hassas bir yöntem olan 24 saatlik idrarda proteine bakıyoruz.

24 saatlik idrarda protein demek şu demek: 24 saat boyunca anne adayının çıkardığı idrarın içindeki miktar demek.

Bunun için ne yapıyoruz?

Anne adayına diyoruz ki, büyük bir kabın içinde, 5 litrelik bir su şişesi olabilir mesela, sabahleyin ilk idrarını attıktan sonra gün boyunca bütün idrarlarını, yaptığın idrarı o şişenin içinde biriktir ve ertesi gün de ilk idrarını da katarak, böylece 24 saat boyunca çıkarılmış, böbreklerin ürettiği idrar biriktirilmiş oluyor, onu laboratuara götür diyoruz. Laboratuar da ölçüyor ve bize sonucu veriyor.

Sonuç bir kere negatif çıkmaz hiçbir zaman. Çünkü belli bir miktarda protein mutlaka idrarda atılır. Bu hamile olmayan kişilerde de atılır hamile olanlarda da atılır.

Hamile olanlarda hamile olmayanlara göre normal değerler biraz daha fazladır: Mesela miligram 24 saatte idrarda protein atılımı bir erişkin için, hamile olmayan bir erişkin için normal kabul edilirken bu, anne adaylarında miligrama kadar normal kabul ediliyor ve 24 saatlik idrarda protein sonucu miligramın ne kadar üzerinde ise gebelik zehirlenmesi düşünüyorsak eğer, çünkü tek başına 24 saatlik idrarda protein de yetmez, mutlaka tansiyon değerlerinin de yüksek seyrediyor olması lazım. Ne kadar yüksekse idrarda protein kaçağı, gebelik zehirlenmesinin de ağırlık derecesi ona göre daha fazla demektir.



Özetle söylemek gerekirse, gebelik zehirlenmesi, preeklampsi tanısı koymak için, çok ağır bir preeklampsi söz konusu değilse yani böyle, artık tansiyonlar 'lerin üzerine çıkmış, 'a 'luk tansiyonlar var o zaman hemen basit idrar testiyle tanıyı koyabiliyoruz. Özellikle de miyadındaysa gebelik. O zaman çok fazla düşünmüyoruz acaba 24 saatlik idrarda protein ne kadar diye. Bariz bir şekilde o zaman bir gebelik zehirlenmesi zaten söz konusu.

Eğer özellikle gebelik ufak haftalarda ise ve gebelik zehirlenmesi düşünüyorsak, tansiyonları yüksekse, gebelik zehirlenmesinin derecesini anlamak için, hafif preeklampsi mi, ağır preeklampsi mi diye, 24 saatlik idrarda protein bakıyoruz.

Hafif preeklampside bekleme zamanımız olabilir çünkü gebeliğin ilerlemesi için bebeğin büyümesi için.

Ağır preeklampside ise çoğu zaman beklemiyoruz. Çünkü anne adayının bu sefer bazı tehlikelere maruz kalması söz konusu. Bebeğin de tehlikelere maruz kalması söz konusu.

Hafif preeklampsi-ağır preeklampsi tanısını koyup bekleyebilir miyiz, bekleyemez miyiz gebeliğin ilerlemesini diye karar verebilmek için 24 saat idrarda protein en sağlıklı sonucu bize veriyor.



İLGİLİ KONULAR:


Video: GEBELİK ZEHİRLENMESİ (PREEKLAMPSİ) NEDİR, TANISI NASIL KONUR? HİPERTANSİYON VE İDRARDA PROTEİN ÇIKMASI

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Protein&#;ri nedir? İdrarda protein değeri ka&#; olmalı? Protein ka&#;ağı neden kaynaklanır?

Haberin Devamı

İdrarda Protein Değeri Kaç Olmalı?

 Normalde bir idrarda günde miligramın altında protein yer alır. 24 saatlik bir idrarda ve bundan fazla miktarlarda protein olmasına proteinüri diğer adı ile de idrarda protein kaçağı adı verilir. Ama yapılan klinik çalışmalar sonucunda hastalık kabul edilen en ciddi protein kaçakları günlük 1 gramın üzerinde bulunan idrar protein değerleridir. İdrarda protein seviyesinin yükselmesi, böbrek hastalıklarının ya da böbrek enfeksiyonunun habercisidir. İdrarda protein kaçağı tespit edilmişse bir Nefroloji doktoruna başvurmanız gerekir.

Protein Kaçağı Neden Kaynaklanır?

Böbreklerin ağır metaller gibi bazı ilaçlardan ya da toksinlerden zarar görmesi,

Böbrek filtrelerinin iltihaplanması,

Organlardan ve dokulardan protein yığılımı,

İdrar yolu enfeksiyonu da olmak üzere ateşli ve geçirilmiş olan ağır hastalıklar,

Kalıtımsal bir hastalık şeklinde çok kistli böbreğin büyümesi

Böbrek enfeksiyonu

Kalp yetmezliği

Yetersiz su içme

Konvülsiyonlar

Yanlış kan transfüzyonu yapılması

Şiddetli anemi hastalıkları

Gebelik toksemisi

Üreterler, üretra ya da prostat

Kötü huylu hipertansiyon

Haberin Devamı

Çok uzun süre soğuğa maruz kalma

Lupus hastalığı

Diyabet

Duygusal aşırı stres

Reflü hastalığı

Yorucu egzersizler yapmak

Protein Kaçağı Belirtilerini Sıralarsak;

Köpüklü idrar

Halsizlik

El, karın, ayak ya da yüzün şişmesi

İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi oluşması

Sırt ağrısı ve alt kaburgaların yakınında yer alan böbreklerin olduğu yerde şiddetli bir ağrı oluşumu

İdrarda kan görme

Mide bulantısı

Halsizlik

İştahsızlık

Konsantre olamama sorunu yaşama gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Protein Kaçağı Ne Zaman Tehlikeli Olur?

 Normal bir insanda idrarda günde yaklaşık olarak miligramın altında protein bulunur. Ama ciddi protein kaçakları ise, günlük 1 gramın üzerinde bulunan idrar protein değerleri olarak değerlendirilir. Günlük 3 gramı geçen değerler olduğu zaman, nefrotik düzeyde proteinüri olduğunu da gösterir.

Haberin Devamı

 İdrarda az miktarda protein bulunması halinde, albümin adı verilen küçük moleküllü proteinlerin görülmesi diyabet ve hipertansiyon hastalarında böbreklerin etkilendiğini gösteren önemli bir erken dönem bulgusudur. İdrarda protein kaçağının hastalar tarafından hissedilen belirli bir bulgusu ya da belirtisi yoktur. Hastalar şu şikayetleri hissettiği zaman bir uzmana başvurmalıdır;

Nefes almada güçlük

Göğüste basınç ve ağrı

İdrara çıkamama ve yanma hissi

Kısa süreli zihinsel bilinç kaybı ve bulanıklık

Gebelikte İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur?

Hamilelikte protein kaçağı gebelik zehirlenmesinin en önemli bulgularından birisidir. Gebelik zehirlenmesinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlar, plasenta gelişimiyle ilgili bir sorun olduğu üzerinde durmaktadır. Hafif ve orta şiddette olmak üzere iki tip gebelik zehirlenmesi yaşanır. Hamilelik haftasına göre anne yakın takibe mi alınacak yoksa doğum mu yaptırılacak buna hekim karar verir. Süreç genellikle başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde ilerler. Tüm organları ve bebeğin gelişimi olumsuz yönde etkileyebilen bu sorunun temel çözümü çoğu zaman doğum yaptırmaktan geçer. Peki, hamilelikte protein kaçağı belirtileri nelerdir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte protein kaçağı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.

Gebelikte İdrarda Protein Kaçağı

Hamilelik döneminde idrarda az miktarda protein kaçağı olabilir. Özellikle son haftalara gelindiğinde böbreklerdeki geçirgenlik özelliği arttığı için bu durum normal olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda daha sık ve yüksek oranda görülen protein kaçağı preeklampsi belirtisi olarak değerlendirilebilir. Bu durum kan dolaşımına kan dolaşımı da bebekte beslenme bozukluklarına neden olur. Anne ve bebek sağlığı için son derece ciddi bir durum olan preeklampside erken doğum kararı alınması gerekebilir.

Gebelik Komplikasyonları ve Protein Kaçağı Arasındaki İlişki Nedir?

Gebelikte protein kaçağı sorununa eşlik eden yüksek tansiyon ciddi bir gebelik komplikasyonudur. Rahim yatağını kaplayan ince damarla aşırı şekilde daralır ve bu durumda plesanta bebeği besleyemez hal alır. Gebelik zehirlenmesi olarak anılan durumun aslında bir zehirlenme olayıyla ilişkisi yoktur. Tüm gebelikler içinde oranı çok yüksek olmamakla birlikte anne bebek ölümlerinde preeklampsi ikinci sıradadır.

Gebelikte Hipertansiyon ve Preeklampsi Nedir? 

Hipertansiyon tanımı; /90 mmHg’dan yüksek ve devam eden kan basıncı olarak yapılabilir.

Preeklampsi tanımı; sadece gebelik döneminde görülen idrarda protein kaçağı olarak kendini gösteren proteinüridir.

Gebelerin %5’inde kronik hipertansiyon görülebilir. Kronik hipertansiyonda bulgular gebelikten önce de vardır, doğumdan sonraki ay boyunca da aynen devam eder. Kronik hipertansiyonun nedeni bulunamayabilir. Sebep her ne olursa olsun bu durumdan önce anne ve daha sonra da bebek etkilenir. Preeklampsiye ise sadece gebelikte rastlanır. Görülme sıklığı %7’yi geçmez. Birinci trimesterda hiçbir sorun görülmezken hamileliğin haftasından sonra ani bir hipertansiyon ve buna eşlik eden idrarda protein kaçağı başlar. Sıkıntılara ödem eşlik eder. Hamilelikte protein kaçağı genç ve ilk çocuğunu bekleyen anne adaylarında görülür. 35 yaş üstü gebeliklerde bu sorun pik noktadadır.

Sebebi bilinmemekle birlikte bu sorunu yaşayan anne adaylarının damarlarının iç yüzeyinde bozulma olduğu tespit edilmiştir. Bu bozulma; karaciğer, beyin, kalp, akciğer, göz ve böbreklerde tahribata yol açabilmektedir. Hafif vakalarda süreç ayakta takip edilir.

Protein kaçağı tedavisi için uygulanan takip ve ilaçlar yeterli gelmiyorsa tercihan vajinal yoldan doğum tercih edilir.

Gebelikte İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur?

Gebelikte Protein Kaçağı Yaşanması Halinde Beslenme Tavsiyeleri

Gebelikte yapılan düzenli kontrollere idrarda protein kaybı tetkikleri de eklenmelidir. Alınabilecek en basit tedbir, tuz tüketimini kontrol altına alarak tansiyonun yükselmemesini sağlamaktır. Düzenli beslenerek ve hareketli bir yaşamla hamileliğin fazla kilo almadan tamamlanması en önemli hedef olmalıdır. Gebelik boyunca protein kaçağı yaşanması halinde diğer beslenme tavsiyeleri şu şekilde listelenebilir.

Bir gebelik komplikasyonu olarak ortaya çıkan idrarda protein kaçağına neden olan aile öyküsü olabilir. Buna ek olarak; obezite, ilk gebelik, çoğul gebelikler, 40 yaş üstü hamilelik, iki gebelik arasında 2 yıldan az ve 10 yıldan fazla süre olması, yüksek tansiyon, kronik böbrek rahatsızlığı, diyabet, migren sayılabilir.

İdrarda Protein Kaçağı Nedir? Nasıl Fark Edilir?

Kanda bulunan zararlı maddeleri böbrek filtreler. Ateş, hipertansiyon, diyabet veya böbreklerin iyi çalışmaması durumunda proteinler idrara kaçar. İdrarda mg altında protein bulunabilir. 1 gramın üzerinde protein değeri ciddi kaçak olarak değerlendirilir. Hastaların yaptırdığı rutin tetkikler sonucu ortaya çıkan gebelikte protein kaçağı belirtileri;

Hastalığın türüne göre geçici ya da kalıcı olan protein kaçağı gebelikte görüldüğünde doğum sonrasında düzelecektir.

Protein Kaçağı Hangi Tahlilde Belli Olur?

Protein kaçağı idrar tahlilinde ortaya çıkar. Normal ve tam zamanlı bir testte idrardaki protein miktarı da ölçülür. Negatif veya referans değerler arasında kalan protein kaçak olarak görülmez. Kronik böbrek yetersizliğine neden olan en önemli sorun idrarda protein kaçağıdır. Buna karşılık gebelikte görülen durumun doğum sonrasında ortadan kalkması beklenir. Gebelikte protein kaçağı yaşayanlar doğum sonrası kontrollerini ihmal etmemelidir.

Gebelikte İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur?

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Gebelik zehirlenmesinde tek tedavi yöntemi uygun zaman ve şartlar sağlandıktan sonra doğumun gerçekleşmesidir. Ağır geçmeyen zehirlenmelerdeyse haftanın sonuna kadar anne gözetim altında tutulur. İlk önlem olarak yüksek tansiyonun kontrol altına alınması önerilir. Uygulanacak tüm tedbirlere gebeliği takip eden hekim karar vermelidir. Gebelik zehirlenmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

Doğru tanı için gebenin öyküsü çok iyi alınmalıdır. Ailesinde gebelik zehirlenme geçmişi olanlar risk altındadır. Düzenli olarak yapılan kan basıncı ölçümü erken teşhis için önemlidir. Hekimin gebelik zehirlenmesinden şüphelenmesi durumunda kan tetkiklerine ilave olarak karaciğer enzim testi, serum kreatinin ve ürk asit değerleri ve tam idrar testi ister. 

Hamilelik Sürecinde Yaşanan Fizyolojik Değişiklikler

Hamilelik sürecinde vücutta çok çeşitli fizyolojik değişimler yaşanır. Gebeliğin haftasından sonra görülen tansiyon yüksekliğine idrarda protein kaçağı ilave olur. Yapılan çalışmalar her 15 gebelikten 1 tanesinde idrarda protein kaybı görüldüğünü ortaya koymuştur. Böbreklerden görülecek her türlü hasar, karaciğer enzimlerini yükseltirken damar zedelenmeleri de kaçınılmaz olur. Tablonun ilerlemesi halinde beyin kanaması dahil pek çok hayati sıkıntı yaşanabilir. İyi takip ve tedavi edilmesi gereken durum;

İdrarda protein kaçağı dolaşım sorunlarına neden olur. Bu da bebeğin aldığı gıdanın azalması demektir. Bu durumda düzenli ve besin değeri açısından zengin gıdalarla beslenmek son derece önemli hal alır. Gebelikte protein kaçağı bebeğe zarar verir mi sorusuna cevap ararken en doğru bilgilere gebeliği takip eden hekim tarafından ulaşacağınızı unutmayın!

Eklampsi Nedir, Bebeği Nasıl Etkiler?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

İDRARDA PROTEİN (ALBÜMİNÜRİ) NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

İdrarda Protein (Albüminüri) nedir?

Albümin, kanınızda bulunan çok sayıda farklı proteinden biridir. Vücudunuz gerçekleştireceği çoğu fonksiyon için proteine ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu proteinlerin kanda bulunması gerekir. Düzgün çalışan bir böbrek kanınızdan idrara albümin geçişini engeller. İdrarınızda albümin (protein) bulunduğunda buna “albüminüri” veya “proteinüri” denir.

İdrarımda protein olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Basit bir idrar testi ile kanda protein varlığı araştırılabilir. Sizden "numune kabı" adı verilen temiz bir kaba küçük tuvaletinizi yapmanız istenecektir. Testi yapmak için sadece az miktarda idrarınız gereklidir. İdrarın bir kısmı, idrara yerleştirilen ince, plastik bir şerit olan bir ölçüm çubuğu ile hemen test edilir. Geri kalanı mikroskop altında incelenir ve ACR (albümin-kreatinin oranı) adı verilen bir testin yapıldığı bir laboratuvara gönderilir. ACR, idrarınızda albümin olup olmadığını gösterir. İdrarınızdaki normal albümin miktarı 30 mg/g'dan azdır. GFR sayınız 60'ın üzerinde olsa bile 30 mg/g'ın üzerindeki herhangi bir şey böbrek hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

İdrarımda albümin (protein) bulunmasının nesi yanlış?

Böbreklerinizin ana işlerinden biri kanınızı filtrelemektir. Böbrekleriniz, protein gibi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu önemli şeyleri kanınızda tutar. Ayrıca atık ürünler ve ekstra su gibi vücudunuzun ihtiyaç duymadığı şeyleri de ortadan kaldırırlar.

Böbrekler sağlıklıysa, idrarınızda çok az protein olmalı - hatta hiç protein bulunmamalıdır. Ancak böbrekleriniz hasar görürse, protein böbreklerden idrarınıza "sızabilir".

Albüminürim varsa, böbrek hastalığım olduğu anlamına mı gelir?

Albüminüri böbrek hastalığının erken bir belirtisi olabilir, ancak doktorunuz albüminürinin yeterince su içmemek gibi başka bir nedenden kaynaklanmadığından emin olmak için sizi tekrar kontrol edecektir. Doktorunuz böbrek hastalığınız olduğundan şüphelenirse albümin testi tekrarlanacaktır. Üç ay veya daha uzun sürede üç pozitif sonuç böbrek hastalığının bir işaretidir.

Ayrıca GFR'yi tahmin etmek için size basit bir kan testi verilecektir. GFR, glomerüler filtrasyon hızı anlamına gelir. GFR değeri, böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemeye yardımcı olur.

Ayrıca aşağıdakiler de yapılabilir:

Albüminüri (proteinüri) için ne sıklıkla test yaptırmam gerekir?

Böbrek hastalığı riski yüksek olan kişiler, bir doktor tarafından gerçekleştirilecek rutin kontrollerin bir parçası olarak bu testi yaptırmalıdır. Aşağıdaki durumlara sahip kişiler ise böbrek hastalığı açısından yüksek risk grubundadır:

Albüminüri varsa tedaviye ihtiyacım olacak mı?

Eeğr böbrek hastalığı doğrulanırsa, doktorunuz bir tedavi planı oluşturacaktır. Ayrıca nefrolog adı verilen özel bir böbrek uzmanına görünmeniz gerekebilir. Tedaviniz şunları içerebilir:

İdrarda Protein (Albüminüri) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir