kısırlaştırılmış dişi köpek davranışları / Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Hakkında 7 Ayrıntı - Vetrium Çayyolu Veteriner Kliniği

Kısırlaştırılmış Dişi Köpek Davranışları

kısırlaştırılmış dişi köpek davranışları

Köpek kısırlaştırma konusunda bilinmesi gereken her şey

Köpek sahibi olanlar, belirli sorumlulukları üstlenmektedir. Gelişim evresi doğrultusunda en sağlıklı mamanın alınmasından, egzersiz ve sosyalleşme ihtiyacına kadar köpeğin bütün ihtiyaçları göz önüne alınmaktadır. Tüm bakım süreçlerini yerine getirmeye çalışan köpek sahipleri, kısırlaştırmaya önem göstermektedir. Erkek veya dişi köpek fark etmeksizin bütün köpeklerde kısırlaştırma yapılabilmektedir.

 Kısırlaştırma sonrası köpeklerin daha sakin bir mizaca kavuştukları bilinmektedir. Özellikle kızgınlık dönemindeki köpeklerde, kavgalar ve yaralanmalar meydana gelmektedir. Plansız gebeliklerin önüne geçen kısırlaştırma işlemi, köpeklerin maruz kalabileceği sağlık sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Cerrahi bir işlem olan köpek kısırlaştırma, anestezi altında gerçekleşmektedir. Fakat köpek kısırlaştırma işleminin zamanlaması son derece önemli olmaktadır.

 Köpek Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Hormonal kökenli istenmeyen davranışların önlenmesi ve istenmeyen çiftleşmenin önüne geçmek için köpeklerde kısırlaştırma yapılmaktadır. Erkek ve dişi köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı farklılık göstermektedir.

 Kısırlaştırma ameliyatı yapılmadan önce köpeğin herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı kontrol edilmektedir. Muayene ile birlikte hemogram ve biyokimyasal değerlere bakılmaktadır. Herhangi bir problem olmaması durumunda, önce söz konusu hastalık tedavi edilmektedir.

 Kısa süre içerisinde gerçekleştirilen köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrası dikiş ve yara bölgesini koruma amaçlı yakalık kullanılmaktadır. Dişi köpek kısırlaştırma ameliyatında köpeğin yumurtalıkları ve rahmi alınmaktadır.

 Dişi köpeğin üremesini ve kızgınlık döngüsünü ortadan kaldıran kısırlaştırma ameliyatı, her köpek için her zaman yapılamamaktadır.

 Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

 Dişi ve erkek köpeklerin kısırlaştırma zamanları değişiklik göstermektedir. Her ne kadar köpekler 2 ay olduktan sonra kısırlaştırılabilse de aylık olmalarının beklenmesi önerilmektedir. Ancak bu süre köpeklerin ırkına göre değişmektedir. Büyük ırk köpekler küçük ırk köpeklere göre daha geç olgunlaştığından, kısırlaştırma için beklenmesi gerekmektedir.

 Yaşam koşullarının köpek kısırlaştırma zamanı üzerinde etkisi bulunmaktadır. Birçok veteriner hekim köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı için ilk kızgınlıktan önceki dönemi uygun görmektedir. Büyük ırk köpekler yaklaşık 1 yaşında kısırlaştırılırken, küçük ırktaki köpekler yaklaşık 6 aylıkken kısırlaştırılmaktadır. Kısırlaştırma ile birlikte köpeklerin üremesi fizyolojik olarak engellenmektedir. Veteriner hekim köpek için en uygun kısırlaştırma zamanını belirlemektedir.

 Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 Dişi köpekler için kızgınlık dönemlerinde kısırlaştırma ameliyatı önerilmemektedir. Bunun nedeni operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi olmaktadır. Kızgınlık döneminde organların hassas ve kanamaya yatkın olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı öncesi bazı kan testleri uygulanmaktadır. Bu testler kan sayımını ortaya çıkarmaktadır.

Kızgınlık döneminde olan dişi köpeklerde genellikle kızgınlığın geçmesi beklenir. Sık sık kızgınlığa giren köpekler için hekiminiz ile iletişim kurmanız önemlidir. Bununla birlikte gebelik ve herhangi bir sağlık sorunun olmaması gerekir.

 Yavru köpekler kısırlaştırılmadan önce tüm aşılarının yapılmış olması gerekmektedir. Çünkü kısırlaştırma ameliyatı için uygulanacak olan anestezi bağışıklık sistemini etkilemektedir. Her şey yolunda olması durumunda kısırlaştırma ameliyatı öncesinde en az 8 saat kadar köpeğin asla yemek yememesi sağlanmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde köpeğin mutlaka tuvaletini yapmış olması gerekmektedir.

Ameliyat öncesi genellikle 12 saat öncesinde mama 4 saat öncesinde su vermeyi keserek başlamaktadır. Ameliyat öncesi mamanın 12 saat öncesinde kesilmesi önemlidir. Anestezi kusma yapabildiği için kusmasını engellemek için mama vermeyi öncesinde kesiyorsunuz. Kusma anestezi ile birlikte çeşitli sorunlara yol açacaktır.

Kan tahlili istiyorsanız bazı kliniklerde 1 gün öncesinde kan tahlili yapılmakta bazı kliniklerde ise ameliyat öncesi yapılmaktadır. Evcil hayvanımızın kan tahlili istenildiği gibiyse ameliyata alınmaktadır.

 Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olur?

 Köpeklerde kısırlaştırma sonrası veteriner hekim tarafından verilen talimatlar yerine getirilmektedir. Kısırlaştırma sonrası köpekler biraz rahatsızlık duyabilse de ağrı kontrol altına alınmaktadır. Yapılan işleme bağlı olarak evde köpeklerin kullanabileceği ağrı kesiciler reçete edilmektedir. Köpekler kısırlaştırma ameliyatından sonra yalnızca gün ağrı hissetmektedir.

 Operasyon günü teslim alınan köpeklerde, anestezi etkisi ile sersemlik olabilmektedir. Kullanılan anestezik maddenin herhangi bir zararı bulunmamasına rağmen o gün köpeğe mama verilmemesi gerekmektedir. Eve gelindiğinde köpekteki sersemlik devam ediyorsa, köpek yalnız bırakılmamaktadır. İyileşmeyi doğrulamak için yara hattı düzenli aralıklar ile kontrol edilmektedir. gün sonunda yara hattı kapandığı gibi dikişler de alınmaktadır.

 Kısırlaştırılan Dişi Köpek Regl Olur mu?

 Normal şartlarda köpek kısırlaştırma işlemi yapılan dişi köpeğin regl olması beklenmemektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında yumurtalık ve rahim alındığından, dişi köpeğin gebe kalması engellenmektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında yumurtalıkların tamamen alınmadığı durumlarda, regl oluşumu görülmektedir. Bu gibi durumlarda yumurtalık dokusu hormon üretmeye devam edeceğinden, dişi köpekler kızgınlık dönemine girmektedir.

 Kızgınlık dönemine girmelerini sağlayan üreme hormonları alındığı için çiftleşme uygun seviyeye gelmemektedir. Dişi köpekler kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi mümkün olmamaktadır. Erkek köpeklerdeyse çiftleşme görülebilmektedir. Fakat erkek köpeklerde çiftleşme kısırlaştırma ameliyatı sonrası yoğun olmamaktadır. Hormonların vücuttan atılması hemen gerçekleşmediğinden, erken dönemlerde dişi köpeklerin gebe kalabilme ihtimalleri bulunmaktadır.

 Köpek Kısırlaştırma Ücreti Ne Kadar?

 Köpeğin büyüklüğü ile birlikte köpek kısırlaştırma ücreti değişiklik göstermektedir. Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde köpeklere bazı tahlil ve tetkikler yapılmaktadır. Erkek köpekler, dişi köpeklere oranla daha uygun fiyatlardan kısırlaştırılmaktadır. yılı için ortalama ücretleri arası değişmektedir.

 Köpeğin ırkı, yaşı ve kilosu, köpek kısırlaştırma ücretine etki etmektedir. Artıları ve eksileri göz önüne alan köpek sahipleri, kısırlaştırma işlemini uygun görmektedir. Yavru almak istemeyen köpek sahipleri, kısırlaştırma ile istenmeyen yavruların önüne geçmektedir. Erkek köpekler dişi bulmak için evden kaçtığından, kısırlaştırma tercih edilmektedir. Çeşitli ortamlarda yayılan dedikoduların aksine kısırlaştırma işlemi büyük fayda sağlamaktadır.

Köpek kısırlaştırma için fiyat bilgi almak için Dr. Pati Veteriner Kliniğini arayabilirsiniz: funduszeue.info

 Köpek Kısırlaştırma Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

 Köpekteki cinsel dürtüleri ortadan kaldıran kısırlaştırma ameliyatı, meme kanseri ve rahim iltihabı gibi istenmeyen durumları önlemektedir. Yumuşak davranış modelinin oturmasını da sağlayan kısırlaştırma operasyonu, köpekteki saldırganlığı azaltmaktadır.

 Genç yaşta köpeklerin kısırlaştırılmasının fizyolojik olarak davranışlarını olumlu etkilemektedir. Erken yaşta yapılmasının yanında köpeğin vücut gelişimini tamamlaması gerekmektedir.

 Günümüz şartlarında köpek kısırlaştırma işlemi keyfi bir davranıştan çok zorunluluk olarak görülmektedir. Testis kanser riski azaltıldığı gibi sağlıklı bir üreme sistemine sahip olunmaktadır.

 Üreme isteği ortadan kaldırıldığından, köpeklerde evden kaçma ve sürekli havlama sorunu da görülmemektedir. Erken ölümlerin önüne geçen köpek kısırlaştırma ameliyatı, köpeğin daha uzun süre yaşamasını sağlamaktadır. Üreme yollarından kaynaklanan kanamaların önüne geçilmektedir.

Aşağıdaki videoyu izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

kopek kisirlastirma

kopek kisirlastirma ameliyati

kopek

Dişi ve Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma: Bunları Mutlaka Bilmelisiniz

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Köpek sahiplenmek, önemli sorumluluklar gerektirir. Bakımı, beslenmesi ve düzenli veteriner hekim kontrolü gibi rutinler, köpek sahiplerinin sorumluluğundadır. Buna ek olarak köpek kısırlaştırma da yine sahibinin temel görevleri arasında yer alır.

Köpek Kısırlaştırma Nedir?

Köpek kısırlaştırma, erkeklerde ve dişilerde uygulanan cerrahi bir operasyondur. Dişi köpeklerin yumurtalık ve rahimlerinin, erkek köpeklerin ise testislerinin alınmasıyla yapılan cerrahi bir operasyondur.

Köpek kısırlaştırmak, köpek sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar bıraktığı için hayvan araştırmacıları, bu işlemin uygulanmasını önermektedir.

Farklı kaynaklarda kısırlaştırma için “nötrleştirme” ve “sterilizasyon” ifadeleri kullanılır. Sonuç olarak kısırlaştırılan dişi köpek, bir daha asla doğum yapamaz. Erkek köpeklerde kısırlaştırma sonrası ise herhangi bir şekilde başka bir dişi köpeği hamile bırakamaz.

Köpekler Neden Kısırlaştırılır?

Köpek kısırlaştırmanın sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Birçok hastalığı engellemeyi sağlamasına ek olarak psikolojik açıdan da köpeğin rahatlamasını sağlar.

Yavru köpeklerde kısırlaştırma yapıldığında;

  • Diğer köpeklerle kavga etmeyi keser
  • Erkek köpeklerin bahçe etrafında işaretleme yapmaz ya da azaltır
  • Köpeğin kızgınlık döneminde kaçma riskini azaltır
  • İstenmeyen yavruların dünyaya gelmesi engellenir
  • Eğitimi çok daha kolaylaşır

Köpeğinizi Ne Zaman Kısırlaştırmalısınız?

Köpeklerde kısırlaştırma, ortalama aylık arasında iken yapılması uygun görülür. Bu dönemden itibaren köpeklerde kızgınlık dönemi başladığı için uzmanlar, bu dönemlerde köpeklerin sterilize edilmesini önermektedir.

Ancak büyük ırk köpeklerde ergenlik dönemi biraz daha geç başladığı için büyük cins köpeklerin biraz daha ilerleyen dönemlerde kısırlaştırılmaları gerekmektedir.

Veteriner hekiminiz ile görüşerek köpeğiniz için en doğru kısırlaştırma dönemini öğrenebilirsiniz. Ek olarak kısırlaştırılma dönemi geçmiş köpeklerde de operasyon uygulanabilmektedir.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

Sevimli dostunuzun anestezi altında kalarak cerrahi bir operasyon geçirmesi, psikolojik olarak sizi rahatsız edebilir. Ancak kısırlaştırma, köpeğinizin sağlığı açısından faydalı bir işlemdir.

Bugüne kadar milyonlarca dişi köpeğin kısırılaştırıldığı bilinmektedir. Doğru zamanda, uzman veterinerler tarafından köpek kısırlaştırma operasyonu uygulanması halinde olumsuz sonuçların neredeyse hiç görülmediğini ifade edebiliriz.

Dişi köpek kısırlaştırmanın birçok olumlu faydası bulunmaktadır. Rahim kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve kist gibi birçok problem, kısırlaştırma sonucunda ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle her ne kadar psikolojik açıdan zorlanacağınızı düşünseniz de sevimli dostunuzu biran önce kısırlaştırmanızı öneririz.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları;

Dişi köpeğinizi kısırlaştırdığınızda birçok olumlu etkisini görebilirsiniz. Bunlardan bazıları;

  • Meme kanseri riskini ortadan kaldırır.
  • Yumurtalık kanseri riskini ortadan kaldırır.
  • Rahim kanseri riskini ortadan kaldırır.
  • Riskli gebelik sorunu ve gebelik sonucu oluşabilecek problemler ortadan kaldırılır.
  • Genetik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu ortalama saat arasında sürmektedir. Genel anestezi altında uygulanan operasyonun köpeğiniz üzerinde herhangi bir zararı bulunmaz. Sadece ameliyattan bir süre sonrasına kadar köpeğiniz anestezinin etkisinde kalacağı için küçük semptomlar görülebilir.

İlginizi Çekebilir: Tatillerde köpeğinizi bırakabileceğiniz hijyenik ve profesyonel köpek oteli hizmeti için tıklayın.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma

Dişi köpeklerde olduğu gibi erkek köpeklerde de kısırlaştırma sağlık açısından son derece önemli bir operasyondur.

Genel anestezi altında erkek köpeklerin yumurtalıkları alınarak kısırlaştırılma işlemi tamamlanmaktadır. Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu yapıldıktan sonraki 24 saat önemlidir. Bu nedenle veteriner hekimler, bu sürenin hastane ortamında geçirilmesini önerirler.

Sütten Yeni Kesilen Yavru Köpekleri Kuru Mamaya Alıştırma

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları;

Erkek köpekleri kısırlaştırmanın da köpeğiniz üzerinde birçok olumlu yönünün olduğunu bildirmemiz gerekiyor. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Siklus kanaması, ilerleyen dönemlerde prostat riskini azaltır.
  • Sık idrara çıkma problemini ortadan kaldırır.
  • Kızgınlık döneminde köpeğin kaçma eğilimi ortadan kalkar.
  • Kızgınlık döneminde iştahsızlık, saldırganlaşma, agresif ruh hali gibi durumlar ortadan kalkar.
  • Birçok kanser tütüne karşı köpeğinizin sağlığı koruma altına alınır.

Kısırlaştırma Operasyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizi kısırlaştırmaya karar verdiğinizde öncelikle bu duruma psikolojik olarak kendinizi hazır hissetmeniz gerekir.

Köpek kısırlaştırma operasyonundan önceki 12 saat boyunca köpeğinizin herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Bu süreç sahibi olarak en çok zorlanacağınız dönem olabilir. Ancak köpeğiniz için doğru bir karar verdiğinizden emin olarak dirayetli olmanız gerekir.

Kısırlaştırılmış köpek

Operasyon öncesi, köpeğin genel muayenesi yapılarak operasyon için uygun olup olmadığı test edilir. Herhangi bir problem yoksa, genel anestezi uygulanarak köpek kısırlaştırılır.

İlginizi Çekebilir:Köpeğinizi ne sıklıkla ve nasıl yıkamalısınız?

Operasyon Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma operasyonu, hem dişi hem de erkek köpeklerde genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Köpeğin değerleri ve vücut fonksiyonları bir monitör aracılığı ile takip edilerek kontrol altında tutulur.

Dişilerde karın bölgesi tıraş edildikten sonra küçük bir kesi açılır ve bu bölgeden yumurtalık ile rahim alınarak operasyon sonlandırılır.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu ise testislerde çok küçük bir kesi açılarak yumurtalıklar alınarak operasyon tamamlanır.

Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu hem erkeklerde hem de dişilerde genel anestezi altında yapılır.

Erkek köpekler, genellikle aynı gün taburcu edilir. Ancak dişi köpeklerin kısırlaştırma operasyonu biraz daha uzun geçtiği için kontrol altında tutulmaları daha sağlıklı olur. Bu nedenle veteriner hekim 1 gün klinikte kalmasını önerebilir.

Kısırlaştırma operasyonu ister istemez ağrılı geçen bir dönemdir. Ancak veteriner hekimin vereceği ağrı kesicilerle ağrılar hafifletilir. Bir süre sonra köpeğinizin ağrı şikayetleri de ortadan kalkar.

Köpeğiniz operasyondan bir süre sonra anestezinin etkisinde kalacağı için bilinci yarı açıktır. Bu dönemde kendine zarar verebilir, sahibi olarak bunu engellemelisiniz.

Köpeğiniz taburcu olduktan sonra eve geldiğinizde köpeğinizin oynama, zıplama gibi aktivitelere girmesine izin vermeyin. Bu durum, ameliyat yerlerine zarar verebilir.

Köpeğiniz operasyon sonrasında duygusal olabilir. Bu durumda ona sevginizi her zamankinden daha fazla göstermeniz gerekecektir.

Köpek kısırlaştırma operasyonundan sonra bir süre anestezinin etkisi ile mide bulantısı yaşamaları normaldir. Bu durum bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.

Anestezinin etkisi ile köpeklerde öksürme görülebilir. Bu durum bazen gün sürebilmektedir. Normal olan bu durum, bir süre sonra kendiliğinden düzelir.

Köpeğinizi klinikten eve götürdükten sonra eğer evinizde başka evcil hayvanlar varsa köpeğinizi rahatsız etmemesi için onu başka bir ortamda bulundurmaya ve dinlenmesini sağlamaya dikkat etmelisiniz.

İlginizi Çekebilir:Yetişkin köpeklere nasıl eğitim verilmeli?

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrasında beslenme, en çok dikkat etmeniz gereken hususların başında gelir.

Normal zamanlarda tükettikleri mamayı artık vermemeniz gerekir. Bunun yerine kısır köpekler için özel olarak üretilen kısır köpek maması ile beslemeniz ve veteriner hekimin önerdiği şekilde diyet uygulamanız gerekir.

En İyi Kısır Köpek Maması Hangisi?

Kısır köpek maması, birçok mama markası tarafından üretilmektedir. Daha önce bir köpek sahibi oldu iseniz nasıl beslemeniz ve hangi mamayı tercih edebileceğinizi bilirsiniz.

İlk defa köpek sahiplenenler ve ilk defa köpek kısırlaştıranlar ise kısır köpek maması önerileri alarak köpekleri için en iyi seçimi yapmalıdırlar.

En iyi kısır köpek maması hangisidir?

Köpeğim ne zaman iyileşir?

Dişi köpekler, ilk geceyi klinikte geçirirler ve daha sonra taburcu edilirler. Ortalama 10 gün içerisinde köpeğiniz iyileşir. Erkek köpekler ise aynı gün taburcu edilirler. Onlar da iyileşme süreci ortalama 10 gündür.

Kısırlaştırma sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Köpek kısırlaştırma ameliyatından sonra köpeklerde de iştah açılması görülür. Bu duruma dikkat edilmediğinde aşırı kilo almaları görülebilir. Bu yüzden köpek kısır maması ile beslemeniz gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir

Eğitilmesi En Kolay Köpek Cinsleri

Sütten Yeni Kesilen Köpekler Kuru Mamaya Nasıl Alıştırılır?

Hem Sizin Hem de Köpeğinizin Eğlenebileceği Oyunlar

Yavruluktan Yetişkinliğe Köpek Gelişim Süreci

Sokak Köpekleri Eğitilebilir mi?

En iyi pet kuaförler

[Toplam: 5 Ortalama: ]

Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Hakkında 7 Ayrıntı

Köpek kısırlaştırma operasyonu, köpek sahipleri tarafından biricik patili dostlarının gelişim sürecine dair en çok merak edilen konulardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Peki ama dişi köpek kısırlaştırma operasyonu ve erkek köpeklerde kısırlaştırma işlemi nasıl yapılır? Köpeklerin kısırlaştırılması için en doğru zaman hangisidir? Kısırlaştırma işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Patili dostlarımızın sağlığını düşünen Vetrium Çayyolu Veteriner Kliniği olarak bu yazımızda, köpeklerde kısırlaştırma operasyonuna dair merak edilen tüm ayrıntılara yer veriyoruz. Yazımızı sonuna dek okuyarak köpekleri sağlığı için kritik öneme sahip olan bu konu ile ilgili sizlere fayda sağlayacak her şeyi öğrenebilirsiniz!

Köpek Kısırlaştırma Nedir?

Aynı evi paylaştığınız minik dostunuzun ilerleyen yaşlarında da yaşamını sağlıklı bir biçimde sürdürmesi için gerekli tedbirleri almak, bir ebeveyn olarak hiç kuşkusuz en büyük sorumluluklarınızdan bir tanesi.

Bu doğrultuda köpeğinizin yaşam kalitesini korumak adına onun için yapabileceğiniz iyiliklerden biri de köpek kısırlaştırma operasyonu hakkında bilgi sahibi olmaktır. Tıpkı kediler gibi köpeklere de yapılan kısırlaştırma operasyonu; köpeklerin üremelerini engelleyen ve hem dişi hem de erkek köpekler için geçerli olan bir cerrahi işlemdir.

Alanında uzman bir veteriner hekim tarafından yapılması gereken köpek kısırlaştırma operasyonu, dişi ve erkek köpeklerin üreme organının birbirinden farklı olması nedeniyle farklı bir uygulama sürecine tabidir.

Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

köpek kısırlaştırma operasyonunun ardından dinlenen kurt köpeği

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi köpek kısırlaştırma işlemi, dişi köpeklerde ve erkek köpeklerde farklı şekillerde yapılan cerrahi bir operasyondur. Bu doğrultuda bu konuyu iki farklı başlıkta ele almak daha doğru olacaktır.

Dişi Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, meme ve rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve bazı kistik rahatsızlıkları engelleyen; köpeğinizin sağlığını korumaya yardımcı olan önemli bir uygulamadır.

Dişi köpeklerde anestezi altında yapılan ve “sterilizasyon” olarak ifade edilen kısırlaştırma operasyonu sırasında köpeğinizin rahmi ve yumurtalıkları alınmakta; böylelikle ileriki yaşlarda gebe kalmasının önüne geçilmektedir.

Dişi köpeklerin, herhangi bir komplikasyon oluşmadığı takdirde yaklaşık olarak 3 ila 4 saat süren kısırlaştırma operasyonunun ardından bir gece boyunca ameliyatın gerçekleştirildiği veteriner kliniğinde gözlem altında tutulması önerilmektedir.

Operasyonun ardından iyileşmesi ise köpeğinizin genel sağlık durumuna da bağlı olarak yaklaşık 7 ila 10 gün arasında sürmektedir.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Erkek köpeklerde yapılan kısırlaştırma işlemi, tıbbi literatürde “kastrasyon” olarak adlandırılmaktadır. Köpeğin testislerinin alındığı kastrasyonun, dişi köpeklere yapılan kısırlaştırma operasyonundan daha kolay bir uygulama olduğu söylenebilir.

Buna ek olarak tıpkı dişi köpekler gibi erkek köpeklerin de kısırlaştırma esnasında genel anestezi altına alınarak uyutulması gerekir. Erkek köpekler için kısırlaştırma operasyonunun dişi köpeklerinkine nazaran daha az komplike olması nedeniyle ameliyat sonrasında köpek genellikle sahibiyle birlikte eve gönderilir ve evde istirahat etmesi önerilir.

Erkek köpeklerin kısırlaştırılmasının sağladığı faydaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Erkek köpeklerde ortaya çıkma olasılığı yüksek olan rahatsızlıklardan biri olan testis kanseri, kastrasyon uygulaması ile engellenebilir. Ayrıca, köpeklerde prostat büyümesi ve prostat enfeksiyonu sorunları da ortadan kalkmış olur.
  • Köpeklerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir başka rahatsızlık olan göbek fıtığı ihtimali de kısırlaştırma operasyonu ile azaltılabilir.
  • Erkek köpeklerde yetişkinlik sürecinin getirilerinden biri olan çiftleşme kaygısı, köpeği hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyen bir durumdur. Kastrasyon işlemi ise bunu engelleyebilmektedir.
  • Kızgınlık döneminde psikolojik olarak zor duruma giren erkek köpeklerin saldırgan tavırları da kısırlaştırma operasyonunun ardından son bulmaktadır.
  • Kısırlaştırılan köpekler, kısırlaştırılmayan köpeklerden daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmektedir.

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

kısırlaştırma operasyonu için hazırlanan köpek

Köpekler için kısırlaştırma operasyonu ile ilgili merak edilen bir diğer konu da bu ameliyatın ne zaman yapılması gerektiğidir. Bu noktada aslında, köpekler ne zaman kısırlaştırılmalıdır sorusunun tek bir cevabı olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Örnek verecek olursak küçük köpek cinslerinin olgunluk dönemine girmesi, büyük köpek ırklarına göre daha erken bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda büyük köpeklerin kısırlaştırılması için en doğru zamanın küçük köpeklerinkinden daha geç bir zaman diliminde olduğu söylenebilir.

Öncelikle bu konuyu köpeğinizin veteriner hekimine danışmakla birlikte, kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanın köpeğiniz 6. ve 9. aylıkken olduğunu söylemek mümkündür. Köpeklerin büyük bir çoğunluğu 7 aylıkken yetişkinlik dönemine girdiği için köpeklerin 9. aydan önce kısırlaştırılması tavsiye edilmektedir.

Tüm bunlara ek olarak, evcil hayvanınızı kısırlaştırmak için en doğru zamanın hangisi olduğu, köpeğinizin sağlık durumuna, davranışlarına ve hatta yaşadığı ortama göre dahi farklılık gösterebilir. Bu nedenle kısırlaştırma operasyonu için doğru vakti belirlemesi gereken kişi, bu konuda uzman olan veteriner hekimdir.

Köpek Kısırlaştırma Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

etrafını gözleyen küçük köpek

Kısırlaştırma operasyonundan önce yapılan kan testleri sayesinde köpek anesteziye alındığında herhangi bir komplikasyon oluşup oluşmayacağı tespit edilir. Anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir operasyon olması nedeniyle operasyondan önce ve operasyonun ardından bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Bu süreçte ameliyatı gerçekleştirecek olan veteriner hekimin uyarıları geri plana atılmamalıdır. Bununla birlikte kısırlaştırma ameliyatına giren köpekler için veterinerler tarafından yapılan temel ayrıntıları aşağıdaki gibi listelemek mümkün:

  • Kısırlaştırılacak köpeklerin ameliyattan önceki beslenme süreci, operasyon sonrasındaki sağlık durumlarını da etkilemektedir. Bu nedenle genellikle kısırlaştırılacak olan köpeklerin operasyondan önceki 12 saat boyunca herhangi bir şey yemeleri ve içmeleri tavsiye edilmemektedir. Böylelikle anestezinin etkisi geçtikten sonra kusarak yediklerini çıkarma ihtimalleri de azalacaktır.
  • Ameliyata en az 14 gün kala, köpeğin aşılarının tümü eksiksiz olarak yapılmış olmalıdır.
  • Kısırlaştırmadan önce köpeklerin tuvalet ihtiyaçları mutlaka giderilmelidir.

Köpek Kısırlaştırma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

veteriner ve köpek

Köpekler için kısırlaştırma operasyonunun başarılı olmasının ardından dişi köpekler bir gün gözlem altında tutulurken erkek köpekler genellikle aynı gün taburcu edilerek iyileşme sürecini evde tamamlamaktadır. Ameliyatın ardından dikkat edilmesi gereken temel noktalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Köpeğinizin iyileşmesi için ona rahat bir ortam oluşturmanız gerekir.
  • Anestezinin etkisi geçtikten sonra beslenme süreci, veteriner hekimin önerdiği gıdalar ile başlatılmalıdır.
  • Operasyon bölgesinde oluşabilecek enfeksiyon riskini minimuma indirmek adına bu bölge her gün dikkatli bir biçimde kontrol edilmelidir.
  • İyileşme sürecinde, Elizabeth yakası ya da maskesi olarak da adlandırılan köpek yakalığının kullanılması elzemdir. Bu sayede köpeklerin ameliyat kesisinin olduğu bölgeyi yalamalarının önüne geçilebilir.
  • Köpeklerin ameliyatın ardından hareket etmelerinin önüne geçilmelidir. Aksi takdirde aşırıya kaçan davranışlar sonucunda ameliyat bölgesine atılan dikişlerde açılma görülmektedir. Kısırlaştırma operasyonuna giren köpeklerin yaklaşık olarak 1 hafta ila 10 gün boyunca banyo yapmaları önerilmez. Köpeğinizi yıkayabileceğiniz en doğru zamanın hangisi olduğunu öğrenmek için veteriner hekimin tavsiyelerini dinlemelisiniz.
  • Eğer ameliyat bölgesinde kanama, akıntı ya da ağrı gibi belirtiler olur ise vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız köpeğinizin sağlığına tekrar kavuşmasını sağlama noktasında kritik önem taşımaktadır.

Kısırlaştırılan Köpek Kaç Günde İyileşir?

boynuna elizabeth yakası takılmış köpek ve veteriner hekim

Basit de olsa anestezi altında yapılan bir cerrahi operasyon olması nedeniyle kısırlaştırılan dişi ve erkek köpeklerin iyileşmeleri için belli bir süreye ihtiyaçları vardır.

Eğer veteriner hekimin önerilerine harfiyen uyulur ve ameliyatın ardından herhangi bir sorun ortaya çıkmaz ise operasyon esnasında atılan dikişler bir hafta ila on gün içerisinde alınmaktadır. Böylelikle köpeğinizin iyileşme süreci tamamlanmış ve eski sağlığına kavuşmuş olur.

Yazımızın genelinde de pek çok kez belirtmiş olduğumuz gibi, kısırlaştırma operasyonun güvenilir ve başarılı bir veteriner hekimin uzmanlığında yapılması köpeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Bu doğrultuda, cerrahi operasyonların tümünün alanında uzman veteriner hekimler tarafından yapıldığı Vetrium Veteriner Kliniği’nin köpek kısırlaştırma operasyonu için güvenle tercih edebileceğiniz adreslerden biri olduğunun da altını çizmekte fayda var.

Son olarak köpekler için kısırlaştırma operasyonu ile ilişkili ve merak edilen bir başka konu olan köpeklerin hamilelik sürecine dair bilmediklerinizi, Bir Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Dişi köpekleri kısırlaştırmak gerekir mi?

Köpek sahiplenmek ve onun tüm gereksinimleriyle ilgilenmek büyük bir sorumluluktur, hatta bazen hayatın doğal akışı içerisinde büyük fedakarlıklar gerektireceğinden ağır bir görevde olabilir. Bu nedenle çoğu hayvan sahipleri köpeğindeki muhtemel bir gebelik sonucunda doğacak yavru ya da yavruların sorumluluklarını almak istemediklerinden bu yönde tedbirler alınması için arayış içerisine girerler.
Kısırlaştırma, köpek populasyonunun kontrolünde en etkili ve masrafı az olan bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Kısırlaştırılan köpeklerin üreyemeyeceği ve dolayısıyla doğacak olan yavrulara bakım, beslenme, yer bulma gibi sorunlarla karşılaşılmayacağı gerçeğinden yolaçıkan birçok hayvansever köpeklerin koruma altına alınmadıkları sürece bunların kısırlaştırılması gerektiği konusundaki yasaları destekledikleri halde buna karşılık bazı hayvanseverlerde kısırlaştırılan köpeklerin üreme kapasitelerinin ve doğal çiftleşme arzularının tamamıyla ortadan kalktığı gerekçesiyle bu uygulamayı hayvan haklarına tecavüz olarak algılamaktadırlar.
Köpekler duygusal yönden insanlardan tamamıyla farklıdırlar. Çünkü doğum yapmış köpekler yavrularına uzun yıllar bakmak, eğitim vermek zorunda değildirler ve onlardan doğacak yavrulara hasret duymazlar. Sadece doğanın vermiş olduğu yetenekle türlerini devam ettirmek amacıyla ürerler. Kısırlaştırıldıktan sonra köpeklerin ağır duygusal bir çöküntü yaşadıkları konusunda da henüz bir kanıt yoktur.
Sahipsiz köpeklerin çoğalması tüm dünya ülkelerinde karşılaşılan bir problemdir. Bunların denetim altına alınması ve kısırlaştırılmasının gerekli olduğu düşüncesinin birçok haklı yönleri vardır. Özellikle bu köpekler sahiplendirilirken kısırlaştırılmış olmaları çoğu hayvansever tarafından tercih edilmektedir.
Kısırlaştırma (=ovario-histerektomi), genel anestezi altına alınmış bir dişi köpeğin karın boşluğuna girilerek genital organlarından uterus ve ovaryumların cerrahi bir yöntemle alınması şeklinde yapılan bir operasyondur.
Bu operasyon dişi köpeklerde belirli avantaj ve dezavantajları da beraberinde getirmektedir.

Kısırlaştırmanın Avantajları:

Östrüse bağlı problemleri önler: Hayvan sahipleri tarafından hoş karşılanmayan siklus kanaması, sık idrar yapma nedeniyle köpeğin evi kirletmesi, masturbasyon yapması, bu dönemde iştahsız ve daha sinirli olmaları, evden kaçma çabaları, kızgınlıktaki dişi köpeği yürütürken erkek köpeklerin arzu edilmeyen aşırı ilgisini ortadan kaldırır, aynı zamanda bu esnada oluşabilecek trafik kazalarını azaltır.
Planlanmamış gebelikleri önler: Kısırlaştırma sayesinde başıboş köpek populasyonundaki artış, doğacak yavruların bakım, beslenme, onlara yer bulma ve bu işler için yapılan harcamaları ortadan kaldırır. Ayrıca gebelik ve doğum esnasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları önler.
Pyometra ve diğer bazı jinekolojik hastalıkları önler: Kısırlaştırılmayan dişi köpekler hayatlarında bazı sağlık riskleri taşırlar. Örneğin ovaryum kist ve tümörleri, prolapsus vagina ve uteri, veneral tümör, kronik endometritis keza pyometra v.s gibi jinekolojik sorunlardır. Köpekler ilerleyen yaşlarında pyometraya daha çok duyarlı hale gelirler. Bu durum öncelikle hormonal bozukluklar daha sonra enfeksiyöz etkenlerle ilişkili olduğundan antibiyotik ve benzeri ilaçlar problemi çözmeye yetmemektedir. Genellikle hayat kurtarıcı yegane müdahale operasyondur.
Hayali gebeliği önler: Gebe olmayan köpeklerde fizyolojik olarak her östrüsten sonra prolaktin hormonuna bağlı olarak gelişen bir sorundur. Hayali gebelik köpekte bir stres yaratarak sahibinede önemli ölçüde rahatsızlık verir. Hayali gebelik geçiren bir köpekte iştah ve kilo artışı, karnın büyümesi, huzursuzluk, sinirlilik, karanlık yerlere saklanma, analık davranışları, yuva hazırlama, memelerin gelişmesi ve süt sekresyonu şeklinde belirtiler görülür. Tekrarlanan hayali gebelikler meme enfeksiyonları ve meme tümörlerine rastlama sıklığında artışa da neden olmaktadır. Hayali gebelik gösteren köpeklerin sağaltımında kullanılan hormon preparatları pyometra şekillenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle böyle köpeklerin kısırlaştırılma- sı ile sorun ortadan kalkar.
Meme tümörlerinin oluşumunu azaltır: Meme tümörleri bütün yaşlı dişilerde oldukça yaygındır. Her çiftleşme sezonunda hayali gebelik geçiren ve memelerinde süt üreten dişilerde giderek meme tümörü riski daha da artar. İlk östrüsten önce (pubertas öncesi) kısırlaştırılan dişi köpeklerde meme tümörlerine daha az rastlandığı bildirilmiştir (1).
Hormonal nedenlere bağlı davranış bozukluklarını giderir: Köpeğin saldırganlığının, kesin olarak sahibinin veya eğiticisinin denetimi altında bulunması gerekir. Ancak bazı köpekler ne denli iyi eğitilmiş olursa olsun sahiplerine karşı sinirli ve saldırgan davranışlar gösterebilir. Bu durumun giderilmesine yardımcı olmak amacıyla köpeklerin kısırlaştırılması önerilmekte ve kısırlaştırılan köpekler daha iyi huylu ve eğitim almaya istekli olmaktadırlar (3).

Kısırlaştırmanın Dezavantajları:

Seksüel siklusun geriye dönüşümsüz olarak yitirilmesi: Kısırlaştırma sırasında uterus ve ovaryumlar total olarak alındığı için dişi fertilitesini yitirmektedir. Bu nedenle kısırlaştırma yöntemi hayvan sahiplerine,”geriye dönüşümü olmayan, kalıcı bir yöntem” olarak tanıtılmalıdır.


Kilo artışı:

Kısırlaştırmadan kaçınmanın en yaygın nedeni operasyon sonrası köpeğin kilo alacağı kaygısıdır. Kısırlaştırıldıktan sonra köpeğin yedirilen yemeklerden daha fazla faydalanacağı gerçeği doğrudur. Ancak genç ve yaşlı köpeklerin kısırlaştırılmasından sonra meydana gelen kilo artışının farklı olduğu ve yaşlı köpeklerin bu operasyondan sonra genç köpeklere göre daha fazla kilo aldıkları bildirilmektedir. Bu farklılığın nedeni yaşlı köpeklerin enerji tüketimleri az olup ancak enerjiden zengin gıdalarla beslenmeleri sonucu enerji fazlası vücutta yağların çoğalmasına buda şişmanlamaya neden olmaktadır. Bu nedenle kısırlaştırma operas- yonunu takiben köpekler aralıklarla tartılmalı, bol sebzeli gıdalarla beslenmeli ve sportif faaliyetler yaptırılması ile ideal kiloda tutulabilirler.
İdrarı tutamama (=üriner incontinens): Kısırlaştırma sonrası köpekte enfeksiyöz ve nörolojik bir sorun olmadığı halde uykuda veya uykunun dışında iken idrarını kaçırma sorununa sıkça rastlanılmaktadır. Bunun nedeni ovario-histerektomi sonrası gelişen üretral sfinkterik yetmezliktir. İsviçrede yapılmış bir çalışmada adet kısırlaştırılmış köpekten 83 (%)'ünde operasyon sonrası idrar kaçırma sorunu ortaya çıkmış ve bu olguların %'si kısırlaştırmadan sonra ilk 3 yıl içerisinde şekillenmiştir. Üriner inkontinens'e 20 kg'ın altındaki köpeklerde rastlama oranı % ve 20 kg'ın üzerindeki köpeklerde ise % olarak belirlenmiştir. Ayrıca kısırlaştırılan köpek ırkları içerisinde ençok boxer (%)'lerde bu sorunla karşılaşılmıştır. Bu tip olguların ilaçlarla tedavisinden yüksek oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır (2).


Deri ve kıllarda değişiklik:

Köpeklerde doğal olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda iki kez kıl ve tüyler kendiliğinden dökülür. Kısırlaştırılan köpeklerden özellikle uzun tüylü ırklarda (örneğin; cocker, collie v.s) östrojenik hormon yetersizliğine bağlı olarak deride kuruma, pullanma ve kahverengi lekeler şekillenebilir. Aynı zamanda boyun, kulaklar, perineum, kuyruk ve ekstremite bölgelerindeki kıllarda incelme, kolay kırılma, renklerinde açılma, kıl dökülmesi ve tüylerin uzamasında yavaşlama gibi belirtiler görülebilir. Böyle olguların sağaltımında kısa süre etkili ve düşük dozlarda östrojen preparatları kullanılır. Vit.A, Vit.B kompleks, çinko, kükürt uygulamaları da faydalıdır.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası