f28 organik olmayan psikotik bozukluk / ICD kodu: F28 Diğer organik olmayan psikotik bozukluklar

F28 Organik Olmayan Psikotik Bozukluk

f28 organik olmayan psikotik bozukluk

Psikoz

Dünyada 50 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve çoğunlukla yaş arası insanları hedef alan psikoz, bilindiği gibi bir hastalık değil, şizofreni gibi psikotik hastalıkların bir belirtisidir. Kişinin çevresinde olup bitenleri değerlendirme biçimi, olaylara bakış açısı, diğer insanlarla ilişkisi bu rahatsızlığın etkisi ile tekrar şekillenmektedir. Psikozda kişi gerçek dünya ile kendi bozulmuş olan düşünce dünyasını aynı anda ve uyanıkken yaşamaktadır. Doğru algılama ve yorumlama biçimleri onun için yabancıdır. Kişinin önceden değer verdiği kavramlar anlamsız hale gelirken kendi dünyasında yarattığı değerler, korkular ve düşünceler ön plana çıkmaktadır.

Psikoz Nedir?

Psikoz genellikle gençlik ile genç yetişkinlik çağı arasında gelişen, bireyin gerçeklik ile hayal arasında bağlantı kuramamasına sebep olan ve beynin bilgileri işleme sürecine etki eden bir dizi psikotik bozukluktan biridir. Psikoz vakaları gerçek olmayan şeylere inanırken, aslında var olmayan şeyleri kuruntu yapabilirler. Delüzyonel inançlara sahiptirler ve halüsinasyon görebilirler. Kişiliklerinde değişim oluşur. Bireyin özellikle düşünme ve davranış biçiminde görülen değişiklikler vardır. Psikoz; zihinsel veya fiziksel hastalıklar, madde kullanımı, aşırı stres yaşama, travma sonucu oluşan psikoz sebebiyle meydana gelebilir. Araştırmalara göre çoğunlukla gençlerde görülen bu rahatsızlığın neden özellikle genç yaştaki insanlarda görüldüğü bilinmemektedir.

Psikoz Belirtileri Nelerdir?

Psikoz hastası bir kişinin davranışlarında, düşüncelerinde ve kişiliğinde değişimler gözlemlenir. Kişi sanrılara ve kuruntulara kapılabilir. Bunun dışında psikoz belirtilerini daha detaylı bir şekilde sıralamak gerekirse:

  • Sosyal hayatında daha fazla zorluk yaşamak
  • Bir işe odaklanmada yaşanan sorunlar
  • Düşünme sisteminde meydana gelen sürekli olumsuz durumlar
  • Rahatsız hissetmek ve bu rahatsızlığın sürekli hale gelmesi
  • Kişisel bakımına özen göstermemek
  • Toplum içerisinde vakit geçirmek istememek yalnızlaşmak
  • Bazı durum ve koşullarda duygusuz olma hali
  • Olmayan ve farklı şeyler görüp duymak ve hissetmek
  • Söylenen şeyleri önemsememek ve aldırış etmemek
  • Kişinin kendisini hiçbir konuda yeterli ve istekli görmemesi
  • Sağlıklı düşünememek

 

Psikoz Çeşitleri Nelerdir?

1. Atipik Psikoz

Atipik psikoz, birden çok psikoz türünün belirtilerini taşıyan ve sınıflandırılamayan kişilik bozukluğu olarak tanımlanabilir. Genetik yatkınlık taşıyor olmak, çevresel faktörlerin hastalığın oluşumunda etkisi vardır. Atipik psikozun ilaçla tedavi edilmesi mümkündür fakat hastalığın nüksetme olasılığı yüksektir.

Ak Psikoz tipiBelirtileri Nelerdir?

  • Atipik psikoz teşhisi konulmuş hastaların yarısından fazlasında mistik ve normal olmayan düşünceler (delüzyonlar) görülmektedir. Örneğin bu kişiler, kıyametin her an kopacağına dair kuruntulara kapılırlar.
  • Hastalığın ilk evrelerinde davranış bozuklukları ve asosyallik görülür. Hastalar iletişim kurmakta sıkıntı yaşar ve çevreye karşı güvensizlik beslerler. Kendilerini toplumdan soyutlama eğilimdedirler.
  • Atipik psikozun fiziksel etkileri de bulunmaktadır. İştahsızlık, ani kilo kayıpları da bu fiziksel belirtiler arasında yer alır.
  • Bu psikoz türünde, uyku düzeni dengesiz bir hal alır. Zaten asosyal olan ve kendisini kapatan kişi, tüm gününü yatakta geçirebilir. Bazen de kişi günde saat ya da daha az uyur. Dolayısıyla uyku dengesizliklerinin getirisi olarak dikkat eksikliği, unutkanlık problemleri de baş gösterebilmektedir.
  • Psikoz hastaları dış dünyayı bir tehdit olarak algılamaktadır. Buna benzer paranoyalar, şizofreni, psikoz gibi psikolojik hastalıklarda sık rastlanan bir durumdur. Sürekli takip edildiğini, izlendiğini, arandığını zanneden kişi zamanla evden çıkamayacak duruma kadar gelebilmektedir.

2. Organik Olmayan Psikoz 

Organik olmayan psikozda kişi dünya ile gerçeklik bağını kuramaz. Hayat şartları gibi çevresel etkilerle oluşabilen psikozda çoğu zaman uyuşturucu vb. maddelerin kullanımları sebebiyle organik olmayan psikoz türü meydana gelebilir.

Organik Olmayan Psikoz Belirtileri Nelerdir?

Bu psikoz türünde bulunan belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genel olarak psikoz hastalıklarının belirtileri aynı olmaktadır. Hastalıkta halüsinasyonlar görülür. Çeşitli sesler işitebilirler. Açıklayamadıkları birtakım hisler ve duygular içerisinde olurlar. Zaman zaman bu durumu ifade etmesi onlar için güç olabilir. Psikoz hastaları kendilerinde özel güçlerin varlığına inanır. Konuşma sırasında konudan konuya geçme, ilgisiz konularla bağlantı kurmak gibi belirtiler de rahatsızlığın sık görülen belirtileri arasında yer alır.

3. Akut Psikoz 

Akut psikoz, ani başlayan tek seferlik gerçekleşen bir psikoz türüdür. Bazı durumlara göre akut psikoz kronik psikozun erken evresini işaret edebilirken, zaman zaman kişide tekrar eden psikoz ataklarına da sebep olabilir. Akut psikoz, bir vefatın ardından duyulan yas, sona ermiş bir evlilik, işsizlik, kaza geçirme, doğum yapma, sosyal çevreden izole olma sebebiyle kişide gerçekleşebilir.

Akut Psikoz Belirtileri Nelerdir?

Akut psikoz belirtileri, kısa süreli sanrılar yaşama ve bu sanrılar nedeniyle düşünce değişimleri, delüzyonlar sonucu algıda değişikler oluşması, motivasyon düşüklüğü ve asosyallik olarak açıklanabilir.

4. Şizofreni 

Psikoz alt tiplerinden şizofreni; kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan ve kişinin diğerleriyle ilişkilerini bozan ciddi bir beyinsel rahatsızlıktır. Bir kişiye şizofreni teşhisi konması için semptomların en az 6 ay boyunca devam etmesi gerekir.

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

  • Delüzyonlar: Gerçeğe dayanmayan, gerçeğe dayalı bilgilerle izah edilse bile kişinin vazgeçmeyi kabul etmediği garip inançlardır. Örneğin kişi başkalarının düşüncelerini duyabildiğini, kendisinin Tanrı veya şeytan olduğunu veya başkalarının kafasına düşünceler yerleştirdiğine inanabilir.
  • Halüsinasyonlar: Gerçekte olmayan şeyleri görmek, sesler duymak, garip kokular duymak, ağızda “tuhaf” tat hissi ve bedenine dokunan olmasa da temas hissi gibi “gerçek dışı duyumlar” algılanır. Şizofreni hastalarında en yaygın olanı sesler (işitsel halüsinasyon) duymaktır. Sesler kişinin davranışları hakkında yorumlar yapabilir, kişiyi taciz edebilir veya emirler verebilir.
  • Konuşma ya da davranışlarda görülen bozukluklar: Bu semptomlar kişinin net olarak düşünme ve doğru reaksiyon verme becerisinin olmamasını kapsar:
  • Kişinin iletişim kurmasını ve konuşmaya katılmasını zorlaştıran anlamsız kelimeler kullanması ve hiçbir anlamı olmayan cümleler kurması
  • Çabucak bir düşünceden diğerine geçmek
  • Yavaş hareket etmek
  • Karar verme yetisinden yoksun olmak
  • Aşırı fakat anlamsız şeyler yazmak
  • Bazı şeyleri unutmak veya kaybetmek
  • Daireler çizerek yürümek gibi tekrarlanan hareketler
  • Günlük görüntü, ses ve duygulardan anlam çıkarmada problem yaşama

Negatif belirtiler:

“Negatif” kelimesi şizofreni hastalarındaki belirli normal davranışların eksikliğini yansıtır. Negatif semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Duygu ve duygu ifadesi eksikliği veya duruma uymayan duygulanım, düşünceler ve ruh hali (örneğin; bir şakaya gülmek yerine ağlamak)
  • Aileden, arkadaşlardan ve sosyal aktivitelerden uzaklaşma
  • Düşük enerji
  • Motivasyon eksikliği
  • Yaşamdan zevk almama ve yaşama karşı ilgi eksikliği
  • Temizlik alışkanlıklarının kötü olması
  • Okulda, işte ve diğer aktivitelerde problemler
  • Dengesizlik (çok mutlu veya çok üzgün olmak veya ruh hali oynamaları)
  • Katatoni (çok uzun bir süre kişinin aynı pozisyonda hareketsiz kalması

Şizofreni Neden Olur?

Genetik Geçiş

Hastalığın ebeveynden çocuğa geçme olasılığı vardır.

Beyin Kimyası

Psikoz hastalarında beyindeki belirli kimyasallarda bazı dengesizlikler vardır. Ya dopamin adı verilen nörotransmitere karşı hassastırlar ya da çok fazla dopamin üretirler. Dopamin dengesizliği beynin ses, koku, görüntü gibi belirli dürtülere karşı verdiği reaksiyonu etkiler ve bu da halüsinasyonlara ve delüzyonlara yol açabilir.

Beyin Anomalisi

Yeni araştırmalar psikoz hastalarında anormal beyin yapısı ve fonksiyonu saptamıştır. Yine de bu tür bir anormallik tüm şizofreni hastalarında görülmez ve psikoz hastası olmayan kişilerde de bu tür anormallikler görülebilir.

Çevresel Faktörler

Araştırmalar viral enfeksiyon, zayıf sosyal etkileşimler veya yüksek stresli durumlar gibi sosyal faktörlerin kalıtımsal olarak psikoza meyilli insanlarda hastalığı tetikleyebildiğini göstermiştir. Psikoz genellikle buluğ çağı ve gençlik dönemlerinde bedende hormonsal ve fiziksel değişiklikler oluşurken yüzeye çıkar.

5. Sanrısal Bozukluk

Psikoz alt tiplerinden olan ve paranoya olarak da bilinen sanrısal bozukluklar seyrek görülen bir hastalık çeşididir. Sanrılı bozukluk durumlarında hastada iyi organize olmuş genelde tek bir sanrı vardır. Bu sanrının etrafında gerçeğe uygun olmaya bir dizi düşünce bulunur. Örneğin Kıskançlık tipinde, kişi eşinin/partnerinin kendisini bir başkasıyla aldattığını iddia eder ve rasyonel kanıtlarla bu inanışının gerçek olmadığına ikna edilemez. Kendi hezeyanı doğrultusunda kanıtlar toplama çabası içindedir, her bilgiyi bu yönde yorumlar. Tedavi edilmezse kişi partnerine şiddet dahi uygulayabilir.

6. Kısa Psikotik Bozukluk

Kısa Psikotik Bozukluk’un temel özelliği; bir ayı geçmeyen, ancak bir günden de az olmayan sanrı, varsanı, dezorganize konuşma ve davranış gibi psikotik belirtilerin varlığıdır.

7. Şizofreniform Bozukluk 

Psikoz alt tiplerinden olan şizofreniform bozukluk semptomları, şizofreninin semptomları ile çok benzer, ancak en az 1 ay en fazla 6 ay sürer. Bu bozukluk düzeldikten sonra önceki işlevsellik düzeylerine geri dönerler.

8. Şizoaffektif Bozukluk 

Psikoz alt tiplerinden şizoaffektif bozukluk, psikoz ve duygu durum bozukluğu öğelerinin her ikisini de içerir. Psikotik belirtiler gerçeklikle temasın kaybolması anlamına gelir, halüsinasyonlar (aslında var olmayan şeyler görme ya da sesler duyma) ve delüzyonlar (yanlış, sabit inançlar) içerebilir. Duygu durum bozukluğu belirtileri arasında uyku bozukluklarıyla birlikte çok düşük ya da çok yüksek ruh hali, enerji ve iştah değişimleri, konsantrasyon bozukluğu ve günlük işlerin yerine getirilmesinde yetersiz kalma vardır.

9. Psikoaktif Madde/İlaç Kullanımının Yol Açtığı Psikotik Bozukluk

Bir maddenin (kötüye kullanılabilen bir madde-ilaç) doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı oluşan delüzyon ve halüsinasyonların olmasıdır.

Tıbbi Duruma Bağlı Psikotik Bozukluk 

Psikoz, belirlenen psikotik semptomların altta yatan tıbbi durum nedeniyle ortaya çıktığı bozukluk tipidir. Bu yüzden mevcut durumdaki bu duruma sebep olan hastalık tedavi edilmelidir.

Psikoz Tedavisi Nedir?

Psikoz tedavisinde uygulanacak bir tedavi kombinasyonu ve ilaç tedavisi desteği ile kişide var olan belirtilerde iyileşme görülebilmektedir.

Psikoz tedavisinde, hastalar aşırı tedirgin, endişeli ya da stresli olduğu için kendilerine ve başkalarına zarar verme eğilimdelerdir. Bu durumda bir doktor ya da tıbbi personel hastayı rahatlatmak ve sakinleştirmek için hızlı etkiye sahip bir enjeksiyon uygulayabilmektedir. Psikoz hastalığının tedavisinde antipsikotik adı verilen psikopatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaç grubundan destek alınır. Bu ilaçlar delüzyonların ve halüsinasyonların azalmasında etkili rol oynarken kişinin daha net ve bilinçli bir şekilde düşünmesine yardımcı olur. Hastalığın belirtilerini kontrol altına alma amacıyla kullanılan antipsikotik ilaçlar uzun süreli kullanılmaz. Fakat şizofreni hastaları ömür boyu bu ilaçları kullanmak zorunda kalabilirler. Psikotik atakları bulunan hastanın atakları tanıması ve kontrol edebilmesi adına bilişsel davranışçı terapi, tedavi sürecinde önemli bir rol oynar. Kişinin gerçeği ve halüsinasyonları ayırt edebilmesinde yardımcı olur. Antipsikotik ilaçlarla bütünüyle tedavi edilemeyen rahatsızlık üzerinde bilişsel davranışçı terapi daha efektif olmaktadır.

Psikoz İlaçları Tedavide İşe Yarar Mı? 

Psikotik hastalıkların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar, ne kadar hastalığın belirtilerinin iyileşmesi konusunda etkili olsa da, bilişsel ve rezidüel belirtiler, asosyallik, motivasyon ve kişinin yaşam kalitesinde düşüş gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu durumun sebebi, ilaçların yalnızca belirli ölçüde etkisinin olması ya da ilaçların tavsiye edildiği gibi kullanılmamasından kaynaklı oluşabilmektedir. Araştırmalara göre hastaların birçoğu, hastalığın kendileri üzerindeki olumsuz etkilerinin ilaç tedavisi ile azalmasından kaynaklı bütünüyle bir “iyilik hali” oluşmasına bağlayarak, ilaç tedavisini sonlandırmaktadır. Bu durum hastalığın yeniden nüksetmesine ve alevlenmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden hastalığın tedavi sürecinin iyi yönetilmesi, ilaç tedavisinin en efektif şekilde yapılması ve aksatılmaması gerekmektedir. Bu noktada bilişsel davranışçı terapi, kişinin hastalığı ve tedavi sürecini nasıl yönetmesi gerektiğini öğrenmesinde oldukça faydalı olmaktadır.

Psikoz ne demek?

Psikoz düşünce ve duyuların yüksek ölçüde bozulması ile meydana gelen zihin durumunu tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. Psikoz, şizofreni gibi ağır bir zihinsel hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Psikoz hastaları evlenebilir mi?

Türk Medeni Kanunu’na göre akıl hastalarının yasal olarak evlenmesi yasaktır. Bazı durumlarda şizofreni hastası olan kişilerin aileleri tarafından evlendirildiği görülmektedir. Her iki tarafın da itirazı olmadıkça bu evlilikler yasal işleme bağlı tutulmazlar. Kanuna göre, eşlerden birinin akıl hastası olduğu sağlık kurulu raporu ile kanıtlanabilirse evlilik geçersiz sayılmaktadır. Öte yandan her iki tarafın da yasal olarak herhangi bir talepte bulunmadığı durumlarda çiftler hastalıkla birlikte mücadele etmeye devam ederler.

Psikoz ve şizofreni farkı nedir?

Psikoz bir hastalık değil, depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Duygu durum bozuklukları, genel tıbbi duruma ya da çevresel koşullara göre gelişen, çoğu zaman da madde kullanımına bağlı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Psikozun, belirtilerine ve yarattığı etkilerin süresine göre tanısı değişebilmektedir. Öte yandan şizofreni de psikotik hastalıklar arasında en sık rastlananıdır.

Psikoz hastaları iyileşir mi?

Psikoz tedavisinde uygulanacak bir tedavi kombinasyonu ve ilaç tedavisi desteği ile kişide var olan belirtilerde iyileşme görülebilmektedir. Fakat tedavi sürecinin iyi yönetilmesi, ilaç tedavisinin ve bilişsel davranış terapilerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Psikoz krizi nedir?

Psikoz krizi, kişinin normal olmayan fikirlere, düşüncelere, algılara kapılarak; gerçekten kopması ve bu durumun da davranışlarına yansıması ile meydana gelmektedir. Psikotik kriz sırasında kişi, var olan gerçekliğin dışında, farklı bir gerçeklikte yaşıyor gibidir. Gerçekte var olmayan, görüntüler, nesneler ya da bir çeşit dış uyarıcıyı algılayarak hareket eder. Bu kişiler dış görünüşüne önem vermez. Kendilerini sosyal çevreden izole ederler. Psikoz ataklarının süresi haftalar sürebilir. Bu durumda kişinin hastaneye yatırılması ile kontrol altında tutulması gerekebilir. Doğru tedavi uygulanması takdirinde kişiler günlük rutinlerine dönebilirler.

Metamfetamin Psikozu Nedir?

Metamfetamin diğer uyarıcı maddeler arasında beyinde en hızlı etki bırakan ve oldukça zararlı etkileri olan bir maddedir. Özellikle psikoz atakları, metamfetamin kullanan insanlarda oldukça sık görülmektedir. Metamfetamin bağımlısı kişilerde, kişinin madde etkisi altında olması durumunda psikotik tablo görülse de, maddenin kişi üzerindeki etkisinin geçmesi durumunda dahi psikoz kronikleşerek krizlerin devamlılığına sebep olur. Bunun sonucunda kişide zihinsel bir hastalık oluşmuş olur. Bu hastalığa da “şizofreni” adı verilmektedir. Bir araştırmaya göre psikoz belirtilerine sahip kişilerin süreç içerisinde takip edilmesi sonucunda %40’ının şizofreni tanısı aldığı görülmüştür.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım

Yayınlama Tarihi: 01 Şubat

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

F Diğer organik olmayan psikotik bozukluklar

ICD-Code

Gerçekliği farklı algılıyorsunuz. Bunun fiziksel bir nedeni yoktur.

Gerçekliği olduğundan farklı algılıyorsunuz. Bunun nedeni zihinsel bir hastalıktır. Hasta, örneğin olmayan şeyleri görebilir veya duyabilir. Ayrıca davranışları da değişebilir.

Ek kodlar

Tıbbi belgelerde, ICD koduna genellikle teşhisin güvenilirliği veya vücudun etkilenen tarafını tanımlayan harfler eklenir.

  • G: Güvenilir teşhis
  • V: Şüphe
  • Z: Durum kriteri
  • A: Hariç tutma
  • L: Sol
  • R: Sağ
  • B: İki taraflı

Diğer bilgiler

Not

Bu bilgiler kendi kendine teşhis için sağlanmamıştır ve hiçbir şekilde bir doktor tavsiyesinin yerini tutmaz. Kişisel bir tıbbi belgede ilgili bir ICD kodu bulursanız, teşhisin güvenilirliği için ek kodlara da dikkat edin.
Doktorunuz sizinle doğrudan görüşerek sağlıkla ilgili konularda daha ayrıntılı bilgi verebilir ve gerekirse ICD teşhis kodunu açıklayabilir.

Kaynak

Federal Sağlık Bakanlığı (BMG) adına "Was hab&#; ich?" gemeinnützige GmbH tarafından sağlanmıştır.

Ek kodlar

Tıbbi belgelerde, ICD koduna genellikle teşhisin güvenilirliği veya vücudun etkilenen tarafını tanımlayan harfler eklenir.

  • G: Güvenilir teşhis
  • V: Şüphe
  • Z: Durum kriteri
  • A: Hariç tutma
  • L: Sol
  • R: Sağ
  • B: İki taraflı

Diğer bilgiler

F00*

Bunama, Alzheimer hastalığında (G†)

F*

Erken başlangıçlı Alzheimer hastalığında bunama (G†)

F*

Geç başlayan Alzheimer hastalığında bunama (G†)

F*

Alzheimer hastalığında bunama, atipik veya karma tip (G†)

F*

Alzheimer hastalığında bunama, tanımlanmamış (G†)

F01

Vasküler bunama

F

Akut başlangıçlı vasküler bunama

F

Multiplenfarktlı bunama

F

Subkortikalvasküler bunama

F

Karma kortikal ve subkortikalvasküler bunama

F

Vasküler bunamalar, diğer

F

Vasküler bunama, tanımlanmamış

F02*

Bunama, başka yerde sınıflanmış diğer hastalıklarda

F*

Bunama, Pick hastalığında (G†)

F*

Bunama, Creutzfeldt-Jakob hastalığında (A†)

F*

Bunama, Huntington hastalığında (G10†)

F*

Bunama, Parkinson hastalığında (G20†)

F*

Bunama, İnsan immünyetmezlik virüs [HIV] hastalığında (B†)

F*

Bunama, diğer tanımlanmış, başka yerde sınıflanmış hastalıklarda

F03

Bunama, tanımlanmamış

F04

Organik amneziksendrom, alkol ve diğer psikoaktif maddelerin sebep olmadığı

F05

Deliryum, alkol ve diğer psikoaktif maddelere bağlı olmayan

F

Deliryum, demans üzerine eklenmeyen

F

Deliryum, demans üzerine eklenen

F

Deliryumlar, diğer

F

Deliryum, tanımlanmamış

F06

Mental diğer bozukluklar, beyin hasarı ve disfonksiyonu ve fiziksel

F

Organik hallusinozis

F

Organik katatonik bozukluk

F

Organik delüzyonel [şizofreni-benzeri] bozukluklar

F

Organik duygu [affektivite] bozuklukları

F

Organik anksiyete bozuklukları

F

Organik disosiyatif bozukluk

F

Organik duygusal labilite [astenik] bozukluk

F

Hafif bilişsel bozukluk

F

Beyin hasarı ve disfonksiyonuna ve fiziksel hastalığa bağlı diğer tanımlanmış

F

Beyin hasarı ve disfonksiyonuna ve fiziksel hastalığa bağlı tanımlanmamış

F07

Kişilik ve davranış bozukluğu, beyin hastalığı, hasarı disfonksiyonuna bağlı

F

Organik kişilik bozukluğu

F

Postensefalitiksendrom

F

Postkonküzyonelsendrom

F

Beyin hastalığı, hasarı ve disfonksiyonuna bağlı diğer organik kişilik ve davranış

F

Beyin hastalığı, hasarı ve disfonksiyonuna bağlı tanımlanmamış organik kişilik ve

F09

Organik veya semptomatikmental bozukluk, tanımlanmamış

F10

Zihin ve davranış bozuklukları, alkol kullanımına bağlı

F

Alkol kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Alkol kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Alkol kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Alkol kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Alkol kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Alkol kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Alkol kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Alkol kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Alkol kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Alkol kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F11

Zihin ve davranış bozuklukları, opioid kullanımına bağlı

F

Opioid kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Opioid kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Opioid kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Opioid kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Opioid kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Opioid kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Opioid kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Opioid kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Opioid kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Opioid kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F12

Zihin ve davranış bozuklukları, kannabinoid kullanımına bağlı

F

Kannabinoid kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Kannabinoid kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Kannabinoid kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Kannabinoid kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Kannabinoid kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Kannabinoid kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Kannabinoid kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Kannabinoid kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Kannabinoid kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Kannabinoid kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F13

Zihin ve davranış bozuklukları, sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Sedatif veya hipnotik kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F14

Zihin ve davranış bozuklukları, kokain kullanımına bağlı

F

Kokain kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Kokain kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Kokain kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Kokain kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Kokain kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Kokain kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Kokain kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Kokain kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Kokain kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Kokain kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F15

Zihin ve davranış bozuklukları, kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Kafein ve diğer stimülanların kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F16

Zihin ve davranış bozuklukları, hallusinojen kullanımına bağlı

F

Hallusinojen kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Hallusinojen kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Hallusinojen kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Hallusinojen kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Hallusinojen kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Hallusinojen kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Hallusinojen kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Hallusinojen kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Hallusinojen kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Hallusinojen kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F17

Zihin ve davranış bozuklukları, tütün kullanımına bağlı

F

Tütün kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Tütün kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Tütün kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Tütün kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Tütün kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Tütün kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Tütün kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Tütün kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Tütün kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Tütün kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F18

Zihin ve davranış bozuklukları, uçucu çözücü kullanımına bağlı

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı deliryumla birlikte yoksunluk durumu

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı rezidüel ve geç başlayan bozukluk

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı zihin ve davranış bozuklukları, diğer

F

Uçucu çözücü kullanımına bağlı zihin ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F19

Zihin ve davranış bozuklukları, birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı akut zehirlenme

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı zararlı kullanım

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı bağımlılık sendromu

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı yoksunluk durumu

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı deliryumla birlikte

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı psikotik bozukluk

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı amneziksendrom

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı rezidüel ve geç

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı zihin ve davranış

F

Birden fazla ilaç ve diğer psikoaktif madde kullanımına bağlı zihin ve davranış

F20

Şizofreni

F

Paranoid şizofreni

F

Hebefrenik şizofreni

F

Katatonik şizofreni

F

Ayrışmamış şizofreni

F

Post-şizofrenik depresyon

F

Rezidüel şizofreni

F

Basit şizofreni

F

Şizofreni, diğer

F

Şizofreni, tanımlanmamış

F21

Şizotipal bozukluk

F22

Persistandeluzyonel bozukluklar

F

Deluzyonel bozukluk

F

Persistandeluzyonel bozukluklar, diğer

F

Persistandelusional bozukluk, tanımlanmamış

F23

Akut ve geçici psikotik bozukluklar

F

Akut polimorfikpsikotik bozukluk, şizofreni semptomları olmaksızın

F

Akut polimorfikpsikotik bozukluk, şizofreni semptomları ile

F

Şizofreni-benzeri akut psikotik bozukluk

F

Akut baskın delusionalpsikotik bozukluklar, diğer

F

Akut ve geçici psikotik bozukluklar, diğer

F

Akut ve geçici psikotik bozukluk, tanımlanmamış

F24

Deluzyon, başka etkenlerle ortaya çıkan

F25

Şizoafektif bozukluklar

F

Şizoafektif bozukluk, manik tip

F

Şizoafektif bozukluk, depresif tip

F

Şizoafektif bozukluk, karma tip

F

Şizoafektif bozukluklar, diğer

F

Şizoafektif bozukluk, tanımlanmamış

F28

Organik olmayan psikotik bozukluklar, diğer

F29

Organik olmayan psikoz, tanımlanmamış

F30

Manik nöbet

F

Hipomani

F

Mani, psikotiksemptomsuz

F

Mani, psikotiksemptomlu

F

Manik nöbetler, diğer

F

Manik nöbet, tanımlanmamış

F31

Bipolar duygulanım bozukluğu

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, şimdiki nöbet hiponamik

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, psikotik belirtisiz şimdiki nöbet manik

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, psikotik belirtili şimdiki nöbet manik

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, şimdiki nöbet hafif veya orta şiddetli depresyon

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, şimdiki nöbet psikotik belirtisiz ağır depresyon

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, şimdiki nöbet psikotik belirtili ağır depresyon

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, şimdiki nöbet karışık

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, remisyonda

F

Bipolar duygulanım bozuklukları, diğer

F

Bipolar duygulanım bozukluğu, tanımlanmamış

F32

Depresif nöbet

F

Hafif depresif nöbet

F

Orta depresif nöbet

F

Psikotik belirtisiz ağır depresif nöbet

F

Psikotik belirtili ağır depresif nöbet

F

Depresif epizodlar, diğer

F

Depresif nöbet, tanımlanmamış

F33

Yineleyen depresif bozukluk

F

Yineleyen depresif bozukluk, şimdiki nöbet hafif şiddetli

F

Yineleyen depresif bozukluk, şimdiki nöbet orta şiddetli

F

Yineleyen depresif bozukluk, şimdiki nöbet psikotik belirtisiz ağır şiddetli

F

Yineleyen depresif bozukluk, şimdiki nöbet psikotik belirtili ağır

F

Yineleyici depresif bozukluk, remisyonda

F

Yineleyen depresif bozukluklar, diğer

F

Yineleyen depresif bozukluk, tanımlanmamış

F34

İnatçı duygu durum [duygulanım] bozuklukları

F

Siklotimi

F

Distimi

F

İnatçı duygu durum [duygulanım] bozuklukları, diğer

F

İnatçı duygu durum [duygulanım] bozukluğu, tanımlanmamış

F38

Duygu durum [duygulanım] bozuklukları, diğer

F

Tek duygu durum [duygulanım] bozuklukları, diğer

F

Yineleyen duygu durum [duygulanım] bozuklukları, diğer

F

Duygu durum [duygulanım] bozuklukları, diğer tanımlanmış

F39

Duygu durum [duygulanım] bozuklukları tanımlanmamış

F40

Fobikanksiyete bozuklukları

F

Agorafobi

F

Sosyal fobiler

F

Özgül (izole) fobiler

F

Fobikanksiyete bozuklukları, diğer

F

Fobikanksiyete bozukluğu, tanımlanmamış

F41

Anksiyete bozuklukları, diğer

F

Panik bozukluk [epizodikparoksismalanksiyete]

F

Yaygın anksiyete bozukluğu

F

Karışık anksiyete ve depresif bozukluk

F

Karışık anksiyete bozuklukları, diğer

F

Anksiyete bozuklukları diğer, tanımlanmış

F

Anksiyete bozukluğu, tanımlanmamış

F42

Obsesif-kompulsif bozukluk

F

Baskın obsesyonal düşünceler veya uzun boylu düşünmeler (ruminasyon)

F

Baskın kompulsif eylemler [obsesyonal törenler]

F

Karışık obsesyonal düşünceler ve eylemler

F

Obsesif-kompulsif bozukluklar, diğer

F

Obsesif-kompulsif bozukluk, tanımlanmamış

F43

Ağır strese reaksiyon ve uyum bozuklukları

F

Akut stres tepkisi

F

Travma sonrası stres bozukluğu

F

Uyum bozuklukları

F

Ağır strese karşı diğer tepkiler

F

Ağır strese karşı tepki, tanımlanmamış

F44

Disosiyatif [konversiyon] bozukluklar

F

Disosiyatif amnezi

F

Disosiyatif füg

F

Disosiyatifstupor

F

Trans ve tutulma bozuklukları

F

Disosiyatif motor bozuklukları

F

Disosiyatifkonvulziyonlar

F

Disosiyatif anestezi ve duygu kaybı

F

Karışık disosiyatif [konversiyon] bozuklukları

F

Disosiyatif [konversiyon] bozuklukları, diğer

F

Disosiyatif [konversiyon] bozukluk, tanımlanmamış

F45

Somatoform bozukluklar

F

Somatizasyon bozukluğu

F

Ayrışmamış somatoform bozukluk

F

Hipokondriak bozukluk

F

Somatoform otonom işlev bozukluğu

F

İnatçı somatoform ağrı bozukluğu

F

Somatoform bozukluklar, diğer

F

Somatoform bozukluk, tanımlanmamış

F48

Nörotik bozukluklar, diğer

F

Nörasteni

F

Depersonalizasyon-derealizasyonsendromu

F

Nörotik bozukluklar diğer, tanımlanmış

F

Nevrotik bozukluk, tanımlanmamış

F50

Yeme bozuklukları

F

Anoreksianervosa

F

Atipikanoreksianervosa

F

Bulimianervosa

F

Atipikbulimianervosa

F

Aşırı yeme, diğer, psikolojik bozuklukların eşlik ettiği

F

Kusma, diğer, psikolojik bozukluklarla ilişkili

F

Yeme bozuklukları, diğer

F

Yeme bozukluğu, tanımlanmamış tip

F51

Organik olmayan uyku bozuklukları

F

Organik olmayan insomnia

F

Organik olmayan hipersomnia

F

Uyku-uyanıklık ritminin organik olmayan bozukluğu

F

Uyurgezerlik [somnambulism]

F

Uyku terörü-karabasan [gece terörü]

F

Kabuslar

F

Uyku bozuklukları diğer, organik olmayan

F

Organik olmayan uyku bozukluğu, tanımlanmamış

F52

Cinsel fonksiyon bozukluğu, organik bozukluk veya

F

Seksüel isteğini kaybolması ya da yokluğu

F

Seksüel tiksinti (aversion) ve seksüel zevkin yokluğu

F

Psikojenikimpotans

F

Orgazm disfonksiyonu

F

Prematürejekülasyon

F

Organik olmayan vajinismus

F

Organik olmayan dispareunia

F

Aşırı seksüel istek

F

Organik hastalık veya bozukluğun sebep olmadığı diğer seksüel disfonksiyon

F

Organik hastalık veya bozukluğun sebep olmadığı, tanımlanmamış

F53

Mental ve davranışsal bozukluklar puerperium ile ilişkili olan,

F

Puerperium ile ilişkili hafif mental ve davranışsal bozukluklar, başka

F

Puerperiumla ilişkili şiddetli mental ve davranışsal bozukluklar, başka

F

Puerperiumla ilişkili olan ve diğer mental ve davranışsal bozukluklar,

F

Puerperalmental bozukluk, tanımlanmamış

F54

Psikolojik ve davranışsal faktörler, başka yerde sınıflanmış

F55

Bağımlılık oluşturmayan maddelerin kötüye kullanımı

F59

Fizyolojik bozukluklar ve fiziksel faktörlerle ilişkili davranış

F60

Özel kişilik bozuklukları

F

Paranoid kişilik bozuklukları

F

Şizoid kişilik bozukluğu

F

Disosyal kişilik bozukluğu

F

Emosyonel olarak durağan olmayan kişilik bozukluğu

F

Histrionik kişilik bozukluğu

F

Anankastik kişilik bozukluğu

F

Anksiyöz [avoidant] kişilik bozukluğu

F

Bağımlı kişilik bozukluğu

F

Spesifik kişilik bozuklukları, diğer

F

Kişilik bozuklukları, tanımlanmamış

F61

Kişilik bozuklukları, karma ve diğer

F62

Beyin zedelenmesi ve hastalığına bağlanamayan kalıcı kişilik değişiklikleri

F

Katastrofik bir olaydan sonra oluşan kalıcı kişilik değişikliği

F

Psikiyatrik hastalıktan sonra oluşan kalıcı kişilik değişikliği

F

Kalıcı kişilik değişiklikleri, diğer

F

Kalıcı kişilik değişikliği, tanımlanmamış

F63

Alışkanlık ve uyarım bozuklukları

F

Patolojik kumar oynama

F

Patolojik yangın-çıkartma [piromani]

F

Patolojik çalma [kleptomani]

F

Trikotillomani

F

Alışkanlık ve impuls bozuklukları, diğer

F

Alışkanlık ve impuls bozukluğu, tanımlanmamış

F64

Cinsel kimlik bozuklukları

F

Transseksualizm

F

Çift-rollü transvestizm

F

Çocukluktaki cinsel kimlik bozukluğu

F

Cinsel kimlik bozuklukları, diğer

F

Cinsel kimlik bozukluğu, tanımlanmamış

F65

Cinsel tercih bozuklukları

F

Fetişizm

F

Fetişistiktransvestizm

F

Teşhircilik

F

Röntgencilik

F

Pedofili (çocuğa cinsel sevi)

F

Sadomazoşizm

F

Birden fazla cinsel tercih bozuklukları

F

Seksüel tercih bozuklukları, diğer

F

Seksüel tercih bozukluğu, tanımlanmamış

F66

Psikolojik ve davranışsal bozukluklar, cinsel gelişim ve oryantasyon bağlantılı

F

Cinsel olgunlaşma bozukluğu

F

Egodistonik cinsel yönelim

F

Cinsel ilişki bozukluğu

F

Psikoseksüel gelişme bozuklukları, diğer

F

Psikoseksüel gelişme bozuklukları, tanımlanmamış

F68

Erişkin kişilik ve davranış bozuklukları, diğer

F

Psikolojik sebeplere bağlı olarak fiziksel semptomların ortaya çıkışı

F

Yeteneksizliklerin veya semptomların istemli olarak üretimi veya taklidi

F

Erişkin kişilik ve davranış diğer tanımlanmamış bozuklukları

F69

Erişkin kişilik ve davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F70

Hafif zeka geriliği

F

Hafif zeka geriliği, davranış bozukluğu hiç yok veya minimum

F

Hafif zeka geriliği, davranışta ilgi veya tedaviyi gerektirecek derecede anlamlı bozulma

F

Hafif zeka geriliği, davranış bozulmaları, diğer

F

Hafif zeka geriliği, davranışta bozulma olmadan

F71

Orta zeka geriliği

F

Orta zeka geriliği, davranış bozukluğu hiç yok veya minimum

F

Orta zeka geriliği, davranışta ilgi veya tedaviyi gerektirecek derecede anlamlı bozulma

F

Orta zeka geriliği, davranış bozulmaları, diğer

F

Orta zeka geriliği, davranışta bozulma olmadan

F72

Ağır zeka geriliği

F

İleri zeka geriliği, davranış bozukluğu hiç yok veya minimum

F

İleri zeka geriliği, davranışta ilgi veya tedaviyi gerektirecek derecede anlamlı bozulma

F

İleri  zeka geriliği, davranış bozulmaları, diğer

F

İleri  zeka geriliği, davranışta bozulma olmadan

F73

Çok ağır zeka geriliği

F

Derin zeka geriliği, davranış bozukluğu hiç yok veya minimum

F

Derin zeka geriliği, davranışta ilgi veya tedaviyi gerektirecek derecede anlamlı bozulma

F

Derin  zeka geriliği, davranış bozulmaları, diğer

F

Derin  zeka geriliği, davranışta bozulma olmadan

F78

Zeka geriliği, diğer

F

Zeka geriliği, diğer, davranış bozukluğu hiç yok veya minimum

F

Zeka geriliği, diğer, davranışta ilgi veya tedaviyi gerektirecek derecede anlamlı bozulma

F

Zeka geriliği, diğer, davranış bozulmaları, diğer

F

Zeka geriliği, diğer, davranışta bozulma olmadan

F79

Zeka geriliği, tanımlanmamış

F

Zeka geriliği, tanımlanmamış, davranış bozukluğu hiç yok veya minimum

F

Zeka geriliği, tanımlanmamış, davranışta ilgi veya tedaviyi gerektirecek derecede

F

Zeka geriliği, tanımlanmamış, davranış bozulmaları, diğer

F

Zeka geriliği, tanımlanmamış, davranışta bozulma olmadan

F80

Konuşma ve dil özel gelişimsel bozuklukları

F

Özel konuşma artikülasyon bozukluğu

F

Ekspressif dil bozukluğu

F

Reseptif dil bozukluğu

F

Epilepsinin eşlik ettiği kazanılmış afazi [Landau-Kleffner]

F

Konuşma ve dile ait diğer gelişimsel bozukluklar

F

Gelişimsel konuşma ve dil bozuklukları, tanımlanmamış

F81

Skolastik becerilerde özel gelişimsel bozukluklar

F

Spesifik okuma bozukluğu

F

Spesifik heceleme bozuklukları

F

Spesifik aritmetik beceri bozukluğu

F

Skolastik becerilerde karma tip bozukluk

F

Skolastik becerilerin diğer gelişimsel bozuklukları

F

Skolastik becerilerin gelişimsel bozukluğu, tanımlanmamış

F82

Motor fonksiyonda özel gelişimsel bozukluk

F83

Özel gelişimsel bozukluklar karma tip

F84

Yaygın gelişimsel bozukluklar

F

Çocukluk otizmi

F

Atipik otizm

F

Rett Sendromu

F

Çocukluk çağının diğer disintegratif bozukluğu

F

Mental gerilik ve sterotipik hareketlerle bağlantılı overaktif bozukluk

F

Aspergersendromu

F

Yaygın gelişimsel bozukluklar, diğer

F

Yaygın gelişimsel bozukluk, tanımlanmamış

F88

Psikolojik gelişme bozuklukları, diğer

F89

Psikolojik gelişme bozukluğu, tanımlanmamış

F90

Hiperkinetik bozukluklar

F

Aktivite ve dikkat bozukluğu

F

Hiperkinetik davranış bozukluğu

F

Hiperkinetik bozukluklar, diğer

F

Hiperkinetik bozukluk, tanımlanmamış

F91

Davranış bozuklukları

F

Aile çevresiyle sınırlı davranış bozukluğu

F

Sosyalleşmemiş davranış bozukluğu

F

Sosyalleşmiş davranış bozukluğu

F

Karşı koyma bozukluğu

F

Davranış bozuklukları, diğer

F

Davranış bozukluğu, tanımlanmamış

F92

Davranışsal ve duygusal karma tip bozuklukları

F

Depressif davranış bozukluğu

F

Davranış ve emosyonların karma tip bozuklukları, diğer

F

Davranış ve emosyonların karma tip bozukluğu, tanımlanmamış

F93

Duygusal bozukluklar, başlangıcı çocukluğa özgü

F

Çocukluk çağının ayrılık kaygısı bozukluğu

F

Çocukluk çağının fobikanksiyete bozukluğu

F

Çocukluk çağının sosyal anksiyete bozukluğu

F

Kardeş kıskançlığı bozukluğu

F

Çocukluk çağı emosyonel bozuklukları, diğer

F

Çocukluk çağı emosyonel bozukluğu, tanımlanmamış

F94

Sosyal fonksiyon bozuklukları, başlangıcı çocukluk ve ergenliğe özgü

F

Elektifmutizm

F

Çocuklukta reaktif bağlılık bozukluğu

F

Çocukluk çağının ketlenmiş bağlanma bozukluğu

F

Çocukluk çağı sosyal fonksiyon bozuklukları, diğer

F

Çocukluk çağı sosyal fonksiyon bozuklukları, tanımlanmamış

F95

Tik bozukluklar

F

Tik şeklindeki geçici bozukluklar

F

Kombine vokal ve birden fazla motor tik bozuklukları [de la Tourette]

F

Tik bozuklukları, diğer

F

Tik bozuklukları, tanımlanmamış

Fl

Kronik motor veya vokal tik şeklindeki bozukluklar

F98

Davranışsal ve duygusal diğer bozukluklar, genellikle

F

Organik olmayan enürezis

F

Bebeklik ve çocuklukta beslenme bozukluğu

F

Bebeklik veya çocukluk dönemi pikası

F

Stereotipik hareket bozuklukları

F

Kekemelik

F

Hızlı konuşma

F

Genellikle çocukluk ve ergenlikte başlayan tanımlanmış diğer

F

Genellikle çocukluk ve ergenlikte başlayan tanımlanmamış diğer

Fl

Organik olmayan enkopresis

F99

Mental bozukluk, başka şekilde sınıflanmamış

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası