arabanın yağ eksiltmesi / Araç Neden Yağ Yakar?

Arabanın Yağ Eksiltmesi

arabanın yağ eksiltmesi

Araç Neden Yağ Yakar?

Araç Neden Yağ Yakar?

Araç Neden Ya&#; Yakar?

Araç neden ya&#; yakar, sorusu hemen her araç sahibinin yan&#;t&#;n&#; merak etti&#;i sorulardan biri. Arac&#;n ya&#; yakmas&#;, motorda ciddi sorunlara neden olabilece&#;i için çok endi&#;e verici bir tablo çizer. Peki, motor neden ya&#; yakar? Bu soruya detayl&#;ca yan&#;t verelim…

Motorun Ya&#; Yakmas&#;n&#;n Nedenleri

Öncelikle söz konusu olan ya&#;, motor ya&#;&#;. Bu ya&#;, motorun rand&#;manl&#; çal&#;&#;mas&#; için çok önemli. Motor ya&#;&#;n&#;n eksilmesi, partiküllü olmas&#;, kötü olmas&#; ya da olmamas&#;; motorun hem performans&#; hem ömrü için, di&#;er yandan da yak&#;t tüketimi ekonomisi için çok olumsuz sonuçlar do&#;urabilir. Bu nedenle motor ya&#;&#;n&#;n temiz olmas&#; ve yeterli miktarda bulunmas&#; önemli. Ancak bazen motor, yak&#;t yerine ya&#; yakar. Bu, çok tehlikeli durumunun nedeni nedir ve motorun ya&#; yakt&#;&#;&#; nas&#;l anla&#;&#;l&#;rsorular&#;na yan&#;t verelim. Ama önce motor ya&#;&#; nedir sorusunun yan&#;t&#;na bakal&#;m

Motorun Yağ Yakmasının Nedenleri

Motor Ya&#;&#; Nedir?

Araç mekani&#;i konusuna çok yabanc&#; olan pek çok insan, motor ya&#;&#; ile akaryak&#;t&#; birbirine kar&#;&#;t&#;rabilir. Kavramsal olarak benziyorlar zira. Ancak i&#;levsel olarak da içerik olarak da çok farkl&#;lar. Motorun ikisine ihtiyaç duymas&#; d&#;&#;&#;nda tabi…

Motor ya&#;&#;, motorun hareketli parçalar&#; üzerinde ince bir tabaka olu&#;turup parçalar&#;n sürtünmesine engel olur. Zira, söz konusu sürtünme parçalar&#;n a&#;&#;nmas&#;na ve zamanla i&#;levini yitirmesine neden olur. Ayr&#;ca parçalar&#;n daha kolay hareket etmesine yard&#;m eder. 

Motor ya&#;&#; zamanla eskir. Motor ya&#;&#;n&#;n eskimesi, içinin partiküllerle dolmas&#; ve yeni motor ya&#;&#;nda oldu&#;u gibi homojen ak&#;&#;kan temiz dokusunu kaybetmesi anlam&#;na gelir. Di&#;er yandan motor ya&#;&#; zamanla azalabilir. Bu nedenle motor ya&#;&#;n&#;n s&#;kl&#;kla kontrol edilmesi, gerekti&#;inde de&#;i&#;tirilmesi gerekir. Motor ya&#;&#; de&#;i&#;imi, çok zor de&#;ildir. Ancak uzman ellerde yap&#;lmas&#; tavsiye edilir. Motor ya&#;&#; kontrolü ve motor ya&#;&#; de&#;i&#;imi için Otopratik uzmanl&#;&#;&#;na güvenebilirsiniz. Motor ya&#;&#; de&#;i&#;imi fiyatlar&#; hakk&#;nda da online olarak funduszeue.info üzerinden bilgi alabilirsiniz. Bu amaçla fiyat listesine bakabilirsiniz. 

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motorun Ya&#; Yakt&#;&#;&#; Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Motorun pistonlar&#;n&#;n alt&#;nda motor ya&#;&#; üstünde yak&#;t ve hava kar&#;&#;&#;m&#; bulunur. Bazen motor ya&#;&#;, yukar&#;daki kar&#;&#;&#;ma dahil olur. O zaman motor, ya&#; yakar. 

  • Egzoz Duman&#;n&#;n Rengi Mavi Olur!

Egzoz duman&#;n rengi mavi ise motor ya&#; yak&#;yordur. Motor ya&#;&#;n&#;n yanma odalar&#;na gitmesini sa&#;layan segmanlar ya da supap contalar&#; a&#;&#;n&#;nca ya&#;, silindirlerin içine kaçarak yanar ve d&#;&#;ar&#; at&#;lmaya çal&#;&#;&#;l&#;r. Bu da mavi egzoz duman&#; ile kendini belli eder. 

Motor kapa&#;&#; aç&#;ld&#;&#;&#;nda hava üflüyorsa yine bir ya&#; yakma sorunu söz konusu olabilir. Bu durum, servislerde motor üflemesi olarak bilinir.  Araç s&#;cakken motor kapa&#;&#; aç&#;l&#;nca hava üflemesi olur. 

  • Motor Ya&#;&#; Ölçümünde Anla&#;&#;l&#;r!

Kontak kapal&#;yken ya&#; çubu&#;u ile ya&#; seviyesi ölçülmelidir. Her ya&#; çubu&#;unda ideal seviyeyi belirten bir i&#;aret vard&#;r. E&#;er çubuktaki ya&#; izleri bu i&#;aretin alt&#;nda kal&#;yorsa motorun ya&#;&#; eksiliyor demektir. Bu da motor ya&#; yak&#;yor anlam&#;na gelir. 

 

Motorun Ya&#; Yakmas&#;n&#;n Nedenleri Nelerdir?

Motorun ya&#; yakmas&#;na neden olan birden fazla etken olabilir. Ancak sebep genellikle mekanik sorunlardan kaynaklan&#;r. &#;imdi, motorun ya&#; yakma sebeplerini listeleyelim:

  • Motor Segmanlar&#;n&#;n Gev&#;emesi

Motor pistonlar&#;n&#;n uç k&#;s&#;mlar&#;nda bulunan segmanlar zaman içinde gev&#;eyebilir. Bu nedenle ya&#;, pistonlar&#;n üstüne ç&#;kmaya ba&#;lar. Motor da yak&#;t ve hava kar&#;&#;&#;m&#;yla birlikte ya&#;&#; yakmaya ba&#;lar. 

  • Zarar Gören Subaplar

Araçta ya&#; yakma sebepleri aras&#;nda en s&#;k görüleni ise supaplar&#;n zarar görmesidir. Emme supaplar&#; ve yan&#;ndaki parçalar ar&#;zaland&#;&#;&#;nda ya&#;, yanma odas&#;na kaçar. Bu da motorun ya&#; yakmas&#;yla sonuçlan&#;r.

  • Motor Ya&#;&#; Eksikli&#;i

Motor ya&#;&#;, arac&#;n rand&#;manl&#; çal&#;&#;mas&#; için çok de&#;erlidir. Bu nedenle belirli aral&#;klarla kontrol edilmesi gerekir. Periyodik bak&#;mda da motor ya&#;&#; kontrolü yap&#;l&#;r. Eksikse tamamlan&#;r, eskiyse yenilenir. E&#;er motor ya&#;&#;na dikkat edilmezse ve motor ya&#; seviyesi azal&#;rsa ilerleyen zamanlarda pistonlar&#;n ve motordaki di&#;er hareketli parçalar&#;n a&#;&#;nmas&#; söz konusu olur. Daha sonra ya&#; eklense bile a&#;&#;nan bu parçalar aras&#;ndan motora ya&#; s&#;zar. Pistonlar&#;n ya&#; s&#;zd&#;rmas&#; da ya&#; yakman&#;n önemli nedenleri aras&#;ndad&#;r. Ayr&#;ca motoru uzun süre çok yüksek devirlerde çal&#;&#;t&#;rmak da segmanlar&#;n performans&#;n&#; etkileyerek ya&#; s&#;zd&#;rmas&#;na neden olabilir.

Hangi Araçlarda Ya&#; Yakma Daha Fazla Görülür!

Yukar&#;da payla&#;t&#;&#;&#;m&#;z mekanik sorunlar nedeniyle araçlarda ya&#; yakma sorunu ile kar&#;&#;la&#;&#;labilir. Tüm bu mekanik problemlerle birlikte genellikle bin km’yi geçmi&#; olan araçlarda ve ya&#; aras&#;ndaki araçlarda motor ya&#; yakmas&#; ihtimali daha fazlad&#;r. Elbette arac&#;n ya&#;&#;na ra&#;men çok iyi bak&#;lm&#;&#; olmas&#;, bir istisnad&#;r. 

Motor Ya&#; Yak&#;yorsa Ne Yapmal&#;?

Motorun ya&#; yakmas&#; halinde çok ciddi zararlar söz konusu olabilece&#;i için en k&#;sa sürede teknik destek alman&#;z önerilir. Oto bak&#;m hizmeti ile arac&#;n motor ya&#;&#; yakma sebebi ara&#;t&#;r&#;lmal&#;d&#;r. Motor ar&#;zas&#; kapsam&#;nda de&#;erlendirilen bu konuda alan&#;nda uzman bir ekipten destek almak üzere Otopratik uzmanl&#;&#;&#;na güvenebilirsiniz. Otopratik’ten araç bak&#;m randevusu almak ya da oto servis fiyat bilgisi almak üzere online olarak ilerleyebilirsiniz. Ayr&#;ca dilerseniz WhatsApp üzerinden de hem randevu alabilir hem de fiyat bilgisi edinebilirsiniz. 

MOTOR YAĞ EKSİLMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   

+

  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar

Eklenme Tarihi:

04 Aralık

Araç motoru ve motorun parçaları yağ ile çalışır. Motor yağının eksilmesi araç motorunun güvenli bir şekilde çalışmasını engeller.

Motor yağ eksilmesi kesinlikle ihmal edilmemesi gereken önemli sorunlardandır. Bu durum bir ya da daha fazla sebepten kaynaklanabilir. Yazımızda motor yağ eksilmesinin nedenlerine değineceğiz.

• Egzozdan çıkan duman renginin mavi olması,
• Motor kapağı açıldığı zaman hava üflemesi, 
• Araca uygun motor yağının koyulmaması,
• Aracın yüksek devirlerde kullanılması, 
• Bağlantı contasının yanlış veya gevşek takılması,
• Gömlek ve silindirlerin iç yüzeyinin çizilmesi ve aşınması,
• Karter havalandırma sisteminde veya karter borusunda tıkanıklık,
• Külbütör kapağı cıvatalarının iyi sıkılmamasından sebebiyle oluşan gevşeklik,
• Motor keçelerinin hasar görmesi,
• Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma,
• Yağ pompasında meydana gelen arızalar,
• Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.

Aracınızda motor yağ eksilmesi şikayetiniz varsa Çetaş Otomotiv’den online servis randevusu alabilirsiniz. (TIKLAYIN!)

,

,

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

Motorun Yağ Eksiltmesi Normal Mi?

Araçta yağ eksiltmenin normal olup olmadığı veya kaç km’de yağ eksiltmenin normal olduğu sorusu ile ilgilidir. Öncelikle aracınızın yağ eksiltmesi motorun problemli olduğu anlamına gelmez. Hemen hemen birçok araçta yağ eksiltme veya diğer adıyla yağ yakma olayı vardır ki bu motorlu bir araç için gayet olağan bir durumdur. Aracın yağ yakması/yak eksiltmesinin ciddi bir problem olduğunu düşünmek için aracın kaç km’de ne kadar yağ yaktığı sorusunun cevabını vermek gerekir.

Birçok aracın kullanım kılavuzunda yağ eksiltme/yağ yakma olayı ile ilgi maximum ve minimum göstergeler vardır. Tabi bu her araç için değişiklik göstermektedir. Ancak bilinen şey bir otomobil yaklaşık km’de 1 Litre civarında yağ yakabilmesinin normal karşılandığıdır. Ancak belirlenen oranın üzerinde bir yağ yakma problemi varsa, aracın motorunda bir problem olduğu düşünülmelidir. Tabi burada önce tespit edilmesi gereken şey; Araç yağ mı yakıyor? Yoksa araç yağ mı eksiltiyor? Ciddi yağ eksiltme durumunda aracınız yağ lambasını yakacaktır zaten.

Motorun yağ yakması durumunda, genellikle egzozdan mavi duman çıkar. Bu durumda akla gelecek problemler segmanların ve silindirlerin aşınmış olabileceğidir. Bu şekilde araç kullanımı aracınızın motoruna daha zarar verecektir ve aracınıza rektifiye yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.

ETİKETLER: Araçt yağ eksiltmesi, Motorun Yağ Eksiltmesi Normal Mi?

Araç teknolojisinde gelinen son noktada, araç motorunda yağ israfı mümkün olan en az seviyeye getirilmiş durumda. Motor çalışma biçimi gereği belli bir miktarda yağ kullanır. Ancak araçtaki yağ tüketiminin artması aracın motorunda bir sorun olduğunu gösterir. Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.

Peki Motor yağı neden eksilir?,  Araçta yağ eksilmesinin sebepleri nelerdir? 

İpuçlarını Takip Edebilirsiniz

Motorun yağ yaktığını anlamanın belli ipuçları var. Örneğin; araçta eğer yağ yakma sorunu var ise egzozdan mavi duman çıkmaya başlayacaktır. Aynı zamanda yağ yakan araçlarda motor kapağı açıldığında hava üfler. Ağ çubuğu kullanarak da aracınızın yağ seviyesini kontrol edebilirsiniz. Aracınız yağ yakıyorsa, piston ve sekmanlar aşınmış demektir. Bu durumda aşınan bu parçaların daha büyük bir soruna yol açmadan değiştirilmesi gerekir.

İşte Motorda Yağ Eksilmesinin Nedenleri

Her motorda bir miktar yağ eksilmesi olabilir. Genellikle aracın bir miktar yağ eksiltmesi normal sayılır, uzmanlar bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesinin normal değerlerin üzerinde olduğu şeklinde yorumlanabileceğini dile getirmektedir.

  • Motorun segman, ana ve sibop yataklarında yada pistonunda oluşan aşınmalar, motorun yanma odasında yağın yanmasına sebep olur. Bu nedenle motorda yağ eksilmesi olur.
  • Motorda bulunan emme subab yataklarının aşınması, karbüratörün yağı emerek yağ yakmasına neden olabilir.
  • Çizilmiş veya aşınmış gömlek ve silindirlerin iç yüzleri motorun yağ yakmasına sebep olur.
  • Motor keçelerinin sızdırması durumunda da motor yağ yakar. Böyle durumlarda keçeyi değiştirmek sorunu tamamen çözmeyebilir. Çünkü keçenin yağ sızdırmasına aşınmış yataklar, dağılmış rulmanlar ve kalitesiz malzeme kullanımı nedeni ile kirlenmiş keçe gibi nedenler yer alabilir.
  • Aracı sürekli çok yüksek devirde kullanmak motorun yağ yakmasına sebep olabilir.
  • Motorda bulunan yağ seviyesinin çok yüksek olması motorun yağ yakmasına sebep olabilir.
  • Aracın yağ pompasında oluşan arıza motorun yağ eksiltmesine neden olabilir. Bu sorun yağ debisinin aşırı şekilde artmasına neden olacağından, debisi hızlı akan yağ yanma odasına ulaşarak burada yanabilir.
  • Motordaki yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlaması da motorun yağ eksiltmesine sebep olur.
  • Kullandığınız motor yağının aracınız için uygun olmaması da motorun yağ yakmasına sebep olabilir.

Yeni blog yazılarımızdan, funduszeue.info avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

funduszeue.info

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası