diyarbakır ilçeleri / Diyarbakır'ın İlçeleri Nelerdir? Diyarbakır İlçeleri - Tercihini Yap

Diyarbakır Ilçeleri

diyarbakır ilçeleri

Diyarbakır İl&#;eleri Nelerdir? Diyarbakır'ın Ka&#; İl&#;esi Vardır, N&#;fusu Ka&#;tır? Diyarbakır il&#;e Haritası

 Diyarbakır Nedir?

 Diyarbakır ili, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde bulunan, dünyanın en eski kentlerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Bu sebepten dolayı Diyarbakır tarihî bir il olarak kabul edilmektedir. Merkez ilçesi ile beraber 17 tane ilçesi bulunmaktadır. Ülkenin doğu kısmında bulunan en kalabalık metropolüdür.

 Diyarbakır'ın Nüfusu Ne Kadardır?

 Diyarbakır, Türkiye'nin bir ilidir ve en kalabalık olan on ikinci şehri statüsünde yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ADNKS verilerine bakıldığında sonu itibari ile kişilik olan nüfusa sahiptir. Şehrin yüz ölçümü kilometrekaredir. Denizden yüksekliği ise metredir. Diyarbakır şehir merkezi yaklaşık olarak senelik bir geçmişe sahip olmaktadır.

 Yoğunluğun en çok olduğu ilçe kişiyle Bağlar’dır. İlde senelik nüfus artış düzeyi %1,54 şeklinde olmuştur. Nüfus artış düzeyinin en yüksek ve en düşük olduğu ilçeler Kayapınar (%5,11) ve Sur (-% 3,76) şeklindedir. 04 Şubat Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 19 tane İlçe ve belediye, bu belediyeler kapsamında toplam tane mahalle bulunmaktadır.

 Diyarbakır'ın İlçeleri Nelerdir?

 Diyarbakır'ın pek çok ilçesi bulunmaktadır. Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir Diyarbakır'ın metropol ilçeleri olmaktadır. Diyarbakır ilinin ilçeleri şu şekilde olmaktadır. 

  • Bağlar
  • Çermik
  • Bismil
  • Çüngüş
  • Dicle
  • Çınar
  • Ergani
  • Eğil
  • Hani
  • Kayapınar
  • Hazro
  • Kulp
  • Kocaköy
  • Silvan
  • Lice
  • Yenişehir
  • Sur

Şeklinde ifade edilmektedir.

 Diyarbakır'ın Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

 Diyarbakır ilinde sert nitelikteki bir kara iklimi egemen olmaktadır. Yazları oldukça sıcak geçmektedir ancak kışları Doğu Anadolu Bölgesinde olduğu kadar soğuk geçmemektedir. Bunun belli başlı sebebi Güneydoğu Toroslar yayının kuzey taraflarından gelen soğuk rüzgârları kesmesidir. En sıcak olan ortalaması 40,2 derecedir. Bununla birlikte en soğuk ay ortalamasıysa ,1 derece olmaktadır.

 Bu güne kadar ölçülebilen en yüksek sıcaklık değeri 48,4 derece ile 29 Temmuz tarihinde, en düşük sıcaklıksa ,7 derece ile 11 Ocak tarihinde yaşanmıştır. Yıllık yağış ortalamasına bakıldığında milimetre olduğu görülmektedir. Bahsedilen yağışın %2'lik olan bölümü yaz mevsiminde düşmektedir. Kuzeyde bulunan dağların eteklerine doğru gidilmesi ile birlikte yağışlar da artmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bitki örtüsü kapsamına bakıldığında doğal bitki örtüsünün bozkır olduğu görülmektedir. Bundan dolayı da Diyarbakır şehrine de bozkır bitki örtüsü hakim olmaktadır.

 Bahsedilen bozkır bitki örtüsü içerisinde otsu bitkiler çok daha fazladır. Bunlar ilkbaharda kısa sürede yeşerip çiçeklenmektedir ancak yağışların kesilmesi ile yaz başında kurumaktadır. Çevrede bulunan dağlar, yer yer meşe ormanları ile kaplı olmaktadır. Diyarbakır topraklarının yaklaşık %33’ü orman ve fundalıktır. Yaklaşık %40’ı ekili arazidir ve %22’si ise çayır ve meralar ile kaplıdır.

DİYARBAKIR HARİTASI

Diyarbakır'da gezilecek yerler

1- Silvan

Silvan

Diyarbakır merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki Silvan ilçesi, M.Ö’lü yıllardaki büyük nüfusuyla bölgenin en büyük başkentiydi ve günümüzde sahip olduğu tarihi hazineleriyle günübirlik gezilerin en sevilen adresleri arasında. Onlarca medeniyetten günümüze kalan eserleri bir arada görebileceğiniz Silvan'da sadece 19 kilometre uzaklıkta yer alan ve Diyarbakır’ın en bilinen simgelerinden biri olan Malabadi Köprüsü'nü inceleyebilir, ilçe merkezinde ise Eyyübi hükümdarı Selahaddin Eyyübi adına yılında inşa edilen Selahaddin Eyyübi Ulu Camii’yi ziyaret edebilir ve çarpıcı taş işçilikleriyle ünlü bölgenin en eski yapılarından birini gezebilirsiniz.

Yıkılan Eyyübiler Camii’nden tek sağlam kalan bölüm olan metre yükseklikteki Kırık Minare’yi de mutlaka görmenizi önerdiğimiz Silvan’da ilçe merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta yer alan ve yerleşik hayata geçen ilk insanların yaşadığı en ünlü mağaralardan biri olan Hasuni Mağaraları’nda da insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Tarihi zenginliğinin yanı sıra Güneydoğu Anadolu mutfağından sevilen lezzetleri tadabileceğiniz restoranlarıyla gastronomi meraklılarını da kendine çeken Silvan’ın dar sokaklarını gezerken birbirinden güzel yöresel hediyelik eşyalar alarak tatil alışverişi de yapabilirsiniz.

Konum Linki

2- Ergani

Ergani

Diyarbakır merkezine yaklaşık 45 dakika uzaklıkta yer alan Ergani ilçesi, ilk yerleşik hayata geçen avcı toplayıcı insanlardan günümüze kalan tarihi hazineleriyle Diyarbakır’da düzenlenen tarih, kültür ve arkeoloji turlarının değişmez adreslerinden. İlçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer alan ve yıllık bir yerleşim yeri olan Çayönü Ören Yeri için tüm dünyadan insanların ziyaret ettiği Ergani’nin her köşesinde Cilalı Taş Devri’nden günümüze uzanan tarihi hazinelerle karşılaşmanız mümkün.

M.Ö. yılında kurulan ve kubbeli evleri ile büyüleyici manzaralar sunan Girikihaciyan Tepesi’ne uğramanızı önerdiğimiz Ergani’de ilçeye sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunan ve Diyarbakır'ın en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden olan Hilar Mağaraları’nı da gezerek Cilalı Taş Devri'nde ilk yerleşik hayata geçen insanların yaşam alanlarını keşfe çıkabilirsiniz. Peygamberler Dağı veya Zülküf Dağı olarak bilinen kutsal Makam Dağı ile inanç turlarının da ana merkezlerinden biri haline gelen Ergani’de gezerken binlerce yıl öncesine unutulmaz bir yolculuğa çıkacaksınız.

Konum Linki

3- On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü)

On gözlü köprü

Diyarbakır'ın en ilgi çeken doğal güzelliği olan ve Dicle Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlayan On Gözlü Köprü, halk arasında Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak da biliniyor. Hem tarih hem de mimari meraklılarının ilk görmesi gereken eserlerden ve Diyarbakır’ın en bilinen simgesel yapılarından biri olan On Gözlü Köprü, yılında metre uzunluk ve 5,6 metre genişlikle inşa edilmiş bir mimari şaheser.

Kesme bazalt taşlarla on gözlü olarak tasarlanan ve ismini de buradan olan tarihi köprüden hem Dicle Nehri hem de Dicle Vadisi’nin büyüleyici manzaralarının fotoğraflarını çekmeniz mümkün. 18 metre yüksekliği, büyüleyici taş kabartmaları ve çarpıcı mimarisiyle kartpostalları süsleyen On Gözlü Köprü, sağlam yapısıyla günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış görülmeye değer bir tarihi hazine.

Konum Linki

4- Eğil

Eğil

Diyarbakır merkezine yaklaşık 43 kilometre uzaklıktaki Eğil ilçesi, tarihi hazineleriyle kültür ve inanç gezilerinin ana merkezi konumunda. Diyarbakır’ın peygamberler şehri olarak bilinmesini sağlayan yerlerden biri olan ve Kur'an-ı Kerim'de adı geçen Hz. Zülküf ile Hz. Elyasa gibi ünlü nebileri ağlamasıyla özel bir öneme sahip olan Eğil, aynı zamanda Urartu, Roma, Bizans, Abbasi, Selçuklu, Akkoyunlu, Osmanlılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış keşfedilmeye değer bir yer.

İlçenin her köşesini saran yüzlerce yıllık camiler ve tarihi konakların yanı sıra Asur döneminde bölgeye hakim yüksek bir tepeye inşa edilen Eğil Kalesi'nin günümüze kalan surlarını gezebilir ve kale çevresindeki yine Asur döneminde yerleşim amaçlı kullanılan mağaraların iç bölümlerini keşfe çıkabilirsiniz. Eğil Gölü Barajı’nda yaz aylarında tekne gezilerine veya balık avlama turlarına çıkabileceğiniz Eğil’de kıyı boyunca sıralanan Asur kral mezarları ve çarpıcı Deran Mağaraları’nı da mutlaka görmelisiniz.

Konum Linki

5- Hasan Paşa Hanı

Hasan paşa hanı

Diyarbakır'ın tarihi simgelerinden Ulu Camii’nin doğusunda ile yılları arasında inşa edilen Hasan Paşa Hanı, şehrin en güzel tarihi yapılarından biri olarak gösteriliyor. 2 katlı olarak geniş bir avlu ile tasarlanan ve klasik Osmanlı mimari özelliklerini görebileceğiniz tarihi yapı, görkemli sütunları ve kubbeli şadırvanıyla da harika bir manzara sunuyor. İçerisinde yöresel Diyarbakır lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, onlarca çeşit organik ürünle kahvaltı yapabileceğiniz kafeler, sahaflar, kitapçılar ve çayınızı yudumlayarak yorgunluk atabileceği çay bahçelerinin de hizmet verdiği Hasan Paşa Hanı’na uğrayarak hem bu taş mimarili şaheseri inceleyebilir ve alışveriş yapabilir hem de romantik bir akşam yemeği tadabilirsiniz.

Konum Linki

6- Dağ Kapı (Harput Kapı)

Harput kapı

Dağ Kapı olarak da bilinen Harput Kapısı, Diyarbakır Kalesi’nin dört etkileyici kapısından biri. İki tane devasa burçla çevrelenen ve Roma İmparatoru II. Constantinus tarafından inşa edildiği tahmin edilen anıtsal kapının üzerinde Roma, Bizans, Abbasi ve Mervani dönemlerine ait kitabeler de görülmeye değer güzellikte. 2. katındaki tarihi mescidi de gezebileceğiniz, ayrıca devlet sanat galerisinin kalıcı ve geçici sergilerini inceleyebileceğiniz Dağ Kapı, bitki motifleri ve Roma dönemi haçlarının yanı sıra koşan atlar, geyikler ve boğaların resmedildiği taş kabartmalarıyla da turistlerin çok ilgisini çekiyor.

Konum Linki

7- Sülüklü Han (Kazancılar Hanı)

Sülüklü han

Diyarbakır'ın tarihi Suriçi bölgesinde yer alan Sülüklü Han, şehrin en popüler turistik yapılarından biri konumunda. yılında inşa ettirilen devasa han, kesme ve siyah bazalt taşlarla inşa edilmiş etkileyici mimarisiyle klasik Osmanlı döneminin en güzel örneklerinden birini size sunacak.

Üç katlı ve her katında 10 odayla tasarlanan Sülüklü Han, bir dönem tedavi amaçlı kullanılan sülüklerinden ismini alıyor. Asırlık çınar ağaçlarının süslediği geniş avlusunda çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak tarihi manzaranın tadını çıkarabileceğiniz Sülüklü Han’ın yılında restore edilerek turizme kazandırılan taş mimarili odalarında gezebilir ve mola verdiğinizde bölgenin ünlü Süryani şaraplarını tarihi atmosferde tadabilirsiniz.

Konum Linki

"Sülüklü Han'da sizleri önceden uyarabileceğimiz tek şey tuvalet. Engelli ziyaretçiler için rampalar ve tuvaletler ne yazık ki uygun değil."

8- Karacadağ

Karacadağ

Diyarbakır ile Şanlıurfa arasında uzanan Karacadağ, Diyarbakır Havzası ile Şanlıurfa Platosu arasında uzanıyor ve bölgenin doğa sporları merkezi haline gelmiş durumda.  metre yükseklikteki dağ, Karacadağ volkanının yıl önce lav püskürtmesiyle oluşan birbirinden ilginç kaya oluşumlarıyla da fotoğrafçıları kendine çekiyor. Karacadağ’da yılın her mevsimi rehberli doğa yürüyüşleri ve dağ bisikleti turlarının yanı sıra kampçılık, kaya tırmanma ve dağcılık gibi onlarca etkinliğe katılabilirsiniz.

Yamaçlarında ev sahipliği yaptığı Karacadağ Kayak Merkezi ile önemli bir kış turizmi merkezi haline de gelen Karacadağ'da meşe, çitlembik, menengiç ve dişbudak ağaçları arasında uzanan seyir teraslarında büyüleyici manzarayı izleyebilir ve volkanik patlamalarla oluşmuş devasa kayalar arasında unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

9- Malabadi Köprüsü

Malabadi köprüsü

Pek çok türkü, şiir ve efsaneye konu olan Malabadi Köprüsü, yılında inşa edildiğinden beri Diyarbakır’ın en bilinen simgelerinden biri olarak ilgi görüyor. yüzyıl Selçuklu dönemine ait bir mimari şaheser olan çarpıcı köprü, 7 metre genişliğe ve metre uzunluğa sahip.

Yapımına yılında başlanan ve yılında Artuklular döneminde tamamlanabilen görkemli Malabadi Köprüsü, Anadolu’da inşa edilen en geniş taş köprülerden biri olmasıyla da ünlü. Köprü üzerindeki el figürlerinin yanı sıra güneş, insan ve aslan kabartmalarını da yakından görebilir, özellikle gün batımlarında sunduğu manzarasıyla kartpostalları süsleyen bu ünlü köprünün harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra minibüslerle kendiniz de ulaşabileceğiniz Malabadi Köprüsü, Batman yolu üzerinde Diyarbakır’a yaklaşık 96 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Konum Linki

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi

Diyarbakır’ın onlarca tarihi esere ev sahipliği yapan Sur ilçesinde görmenizi önerdiğiniz başka bir önemli yapı da Sincariye Medresesi olarak da bilinen etkileyici Zinciriye Medresesi. Tam yapım tarihi bilinmemekle birlikte yılında veya yılından Eyyübi hükümdarı Melik Salih Necmettin döneminde inşa edildiği tahmin edilen yapı, şehrin simgesel yapılarından biri olan Diyarbakır Ulu Camii’ye kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

Diyarbakır’ın pek çok yapısında kullanılan siyah ve beyaz kesme bazalt taşlarla inşa edilen Zinciriye Medresesi, geniş avlusu ve dini eğitimlerin verildiği taş odalarıyla görülmeye değer güzellikte. Döneminin en ünlü mimarlarından Nisa Ebu Dirhem’in bir şaheseri olan Zinciriye Medresesi, tarih ve kültür meraklarının yanı sıra mimariye ilgisi olanların da Diyarbakır’da ilk görmesi gereken büyüleyici yapıtlardan biri.

Konum Linki

"Girişte sembolik bir meblağ ödemeniz yeterli. 10 TL ödeyerek medreseyi ziyaret edebilirsiniz."

Diyarbakır Surları

Diyarbakır surları

Onlarca tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Diyarbakır'da yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri de Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ikinci sur duvarı olan Diyarbakır surları. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki devasa surlarda Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine uzanan pek çok medeniyetin izlerine rastlamak mümkün.

Şehrin pek çok tarihi yapısında olduğu gibi kesme bazalt taşlarla inşa edilen ve Karacadağ’dan Dicle Nehri’ne kadar uzanan Diyarbakır surlarının yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Diyarbakır Kalesi'nin de bir bölümünü oluşturan surları keşfe çıkarken İçkale ve Dışkale bölümlerini gezebilir, surların koruduğu onlarca tarihi yapıyı gezebilir ve kulelerden Diyarbakır'ın en güzel panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Hevsel Bahçeleri

Hevsel bahçeleri

Diyarbakır'ın en ünlü doğal güzelliği olan Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri ile Diyarbakır Kalesi arasında büyük bir alanda benzersiz bir manzara sunuyor. Diyarbakır surları ve bahçe olarak iki farklı bölümden oluşan Hevsel Bahçeleri, aynı zamanda ev sahipliği yaptığı onlarca kuş türü ile Güney Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve zengin kuş cenneti konumumda.

Özellikle göç mevsiminde binlerce kuşu bir arada görebileceğiniz ve yemyeşil doğal güzellikler arasında keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz Hevsel Bahçeleri, büyüleyici güzelliğiyle yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne de dahil edildi. Diyarbakır'ın tarihi hazinelerini keşfettikten sonra doğanın içinde dinlendirici zaman geçirmek, zengin bitki ve vahşi yaşam çeşitliliği arasında harika fotoğraflar çekmek için Hevsel Bahçeleri’ne mutlaka uğramalısınız.

Konum Linki

Hazreti Süleyman Camii

Hazreti Süleyman Camii

Kale Camii, Nasiriyye Camii, Meşhed Camii ve Murtaza Paşa Camii isimleriyle de bilinen Hazreti Süleyman Camii, Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinin en özel yapılarından biri. Pek çok etkileyici camiye ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın en ilgi çeken camilerinden biri olan ve çevresindeki 27 tane türbe için de çok ziyaret edilen Hazreti Süleyman Camii, yılında İnaloğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından genişletilmiş.

4. Murat döneminde de çeşitli değişikliklere uğrayan tarihi cami, yıllar içinde de pek çok kez aslına uygun olarak yenilenmiş. Diyarbakır'ın İçkale bölgesinde, iki burç arasında inşa edilen dört köşeli minaresi ve siyah kesme taş mimarisiyle görülmeye değer bir mimari eser olan Hazreti Süleyman Camii’nin huzurlu atmosferinde mola verebilir ve yüzlerce yıldır hizmet vermeye devam eden caminin etkileyici tasarımını inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Dört Ayaklı Minare ve Şeyh Mutahhar Camii

4 ayaklı minare

yılında Akkoyunlu döneminde inşa edilen Şeyh Mutahhar Camii, Diyarbakır’ın simgelerinden biri haline gelen dört ayaklı minaresi için sıkça ziyaret ediliyor. İslam'ın dört mezhebini yansıtmak amacıyla, siyah kesme bazalt taşlarla dört ayaklı olarak tasarlanan minare, camiye sonradan eklenmiş.

Anadolu'daki tek dört ayaklı minare olması ve Diyarbakır’ın tarihi manzarasını süsleyen çarpıcı manzarasıyla şehrin en çok fotoğraflanan yapılarından biri olan Dört Ayaklı Minare ve Şeyh Mutahhar Camii, her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Bu ilham verici minareyi inceledikten sonra etkileyici dini motifler, hat sanatı örnekleri, taş ve ahşap oymalarla süslü Şeyh Mutahhar Camii’ni ziyaret ederek, yüzlerce yıldır hizmet vermeye devam eden tarihi yapıyı da inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

"Her ne kadar bir batıl inanış olsa da caminin minaresinin altından yedi kere geçenler dileklerinin gerçek olduğuna inanıyor."

Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi

Meryem Ana kilisesi

Din ve kültür kardeşliği merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da mutlaka görmeniz gereken önemli bir şaheser de Diyarbakır Kilisesi olarak da bilinen Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi. Sur ilçesinin en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden olan ve yıl önce Ortodoks Süryaniler tarafından inşa edilen tarihi yapı, asırlık çınarlar ve rengarenk çiçeklerle süslü geniş bahçesiyle birlikte çarpıcı bir manzara sunuyor.

Diyarbakır'a özgü kesme siyah bazalt taşlarla inşa edilen, Bizans ve Roma döneminden de izler taşıyan Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi; iç mekanlarını süsleyen dini motifler, özel ışıklandırmalar ve dekorasyonlarla ziyaretçilerini büyülüyor. Çevresinde ünlü azizlerin türbeleri için de her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği kilise, Diyarbakır’da düzenlenen inanç ve kültür turlarının da değişmez adreslerinden biri.

Konum Linki

"Müzekart geçerli değil. Girişte cüzi bir ödeme yaparak kiliseye bağışta bulunabilirsiniz."

Park Orman

park orman

Diyarbakır merkezinde hem tertemiz havada dinleyerek yorgunluk atabileceğiniz hem de spor yapabileceğiniz bir yere gitmek istiyorsanız Park Orman’a uğramalısınız. yılında açıldığından beri şehrin en sevilen rekreasyon alanlarından biri haline gelen Park Orman; ’den fazla ağaç, ’den fazla çalı ve ’den fazla mevsimlik çiçeği ile tam bir doğa cenneti.

Ihlamur bahçeleri arasında uzanan yürüyüş parkurları, koşu yolları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, kır bahçeleri ve dinlenme alanlarıyla hafta sonu spor veya gezi yapmak isteyenlerin değişmez adreslerden biri olan Park Orman'da yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar ve çeşitli kursların verildiği kültür merkezleri gibi olanak da bulabilirsiniz. Diyarbakır ortasında bir vahayı andıran Park Orman, Şanlıurfa Bulvarı üzerinde güzel bir konumda yer alıyor ve parka hem toplu taşıma araçları hem de kısa yürüyüşlerle ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

Diyarbakır Ulu Camii

Diyarbakır ulu cami

Anadolu'da inşa edilmiş en eski cami olması ile ünlü Diyarbakır Ulu Camii; şehrin devasa surları, Dağ Kapı ve Mardin Kapı arasında yer alan tarihi bir şaheser. yılında bölgeye gelen Müslüman Araplar tarafından bölgenin en büyük dini mabetlerinden Martoma Kilisesi’nden camiye çevrilen yapı, Selçuklular dönemin de önemli değişikliklere uğrayarak kullanılmaya devam edildi. Uzun tarihi boyunca çeşitli eklemeler yapılan Diyarbakır Ulu Camii’ni gezerken hem Selçuklu hem de Osmanlı dönemi mimari özelliklerini bir arada görmeniz mümkün.

Diyarbakır’da yaygın olarak kullanılan siyah bazalt taşlarıyla tasarlanan ve geniş avlusunda harika fotoğraflar çekebileceğiniz Diyarbakır Ulu Camii, geniş alanında Halifeler Camii, Şafiiler Camii, Mesudiye Medresesi ve Zinciriye Medresesi gibi farklı pek çok yapıya ev sahipliği yapıyor.

İslam dünyasında Şam’ın ünlü Emeviye Camii kadar büyük bir öneme sahip olan ve aynı zamanda İslam alemin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul gören Diyarbakır Ulu Camii; büyüleyici iç süslemeleri, mistik ve otantik atmosferiyle şehrin en çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri. Taş oymaları, yazıtları, aslan ve boğa kabartmalarıyla sanat meraklılarını da büyüleyen etkileyici cami, Diyarbakır’ı gezerken ilk uğramanız gereken yerler arasında.

Konum Linki

İçkale

İçkale

Diyarbakır'ın ilk yerleşim bölgelerini de kapsayan İçkale, ile yıllarında Kanuni Sultan Süleyman döneminde, klasik Osmanlı mimari tarzda tekrar inşa edilmiş bir şaheser. 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır surları içinde uzanan, 20 tane burcu ve 4 etkileyici kapısıyla hem tarih hem de fotoğraf meraklılarının en sık ziyaret ettiği yerlerden olan İçkale, yılında aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırıldı.

Tarihi konakların ve taş binaların süslediği İçkale’yi gezerken Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ve Saint George Kilisesi gibi önemli turistik noktaları da ziyaret edebilirsiniz. Tarihi ve otantik atmosferini günümüze kadar korumayı başaran İçkale, Diyarbakır gezilerinin değişmez adreslerinden biri.

Konum Linki

Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi

Gazi köşkü

yüzyıl Akkoyunlular dönemi mimari şaheseri olan iki katlı Gazi Köşkü, I. Dünya Savaşı sırasında Kolordu Komutanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ün bir dönem karargâh olarak da kullandığı çarpıcı bir mimari yapı. yılında da Atatürk'ün bir dönem konakladığı köşk, yılında belediye tarafından satın alınarak Atatürk'ün armağan edildi. Günümüzde müze olarak hizmet veren Gazi Köşkü, Diyarbakır'ın yerel mimari özelliklerini yansıtan siyah ve beyaz bazalt kesme taşlar ile inşa edilmiş mimari ve zengin koleksiyonlarıyla çok ziyaret ediliyor.

Gazi Köşkü, odalarını süsleyen Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel eşyalarından Diyarbakır'ın paha biçilmez antikaları ve el sanatı ürünlerine kadar pek çok objeyi görebileceğiniz zengin koleksiyonlarıyla ziyaretçileri büyülüyor. Haftanın her günü ile arasında bu etkileyici köşkü ziyaret ederek hem etkileyici sergileri inceleyebilir hem de köşkün asırlık ağaçlarıyla süslü geniş avlusunda yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

"Bahçesinde ücretsiz otopark bulunuyor. Girişler de saat gibi kapanıyor."

Mardin Kapı

Mardin kapı

Pek çok ünlü türkü ve şiire konu olan Mardin Kapı, Diyarbakır Kalesi’nin dört ana kapısından biri. Halk arasında Tel Kapı olarak da bilinen ve kalenin güney bölümünde yer alan tarihi kapı, Mardin yoluna açılmasından ismini alıyor. Kitabesinde yılları arasında yapıldığı anlaşılan, çarpıcı taş oyması süslemeleri ve sağlam mimarisiyle günümüze kadar sağlam kalan görkemli Mardin Kapı’yı çok yakın bir konumda bulunan etkileyici Keçi Burcu’yla birlikte de gezebilirsiniz.

Konum Linki

Keçi Burcu

Keci burcu

Diyarbakır surlarının en büyük ve en eski burcu olmasıyla dikkat çeken Keçi Burcu, görkemli manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok fotoğrafını çektiği yapılardan biri. Diyarbakır Kalesi’nin doğu bölümünde, özel olarak şekil verilmiş devasa bir kaya kütlesi üzerine inşa edilen Keçi Burcu’nun hangi tarihte yapıldığı ise hala tam olarak bilinmiyor.

yılında onarım gören Keçi Burcu; Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar döneminde de eklemeler yapılarak kullanılanmış, ayrıca bir Bizans tapınağına da ev sahipliği yapmış. Diyarbakır surlarıyla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, surlarını güvenliğini sağlamak ve gözetleme amacıyla inşa edildiği düşünülen Keçi Burcu, iki katlı olarak inşa edilmiş ve üst bölümü antik dönemlerde önemli etkinlikler için kullanılmış. Diyarbakır’ın kilometrelerce uzanan surlarını keşfe çıkarken devasa Keçi Burcu’na da uğramayı da unutmayın.

Konum Linki

Anıt Park

Anıt park

Şehrin en eski parkı olan ve Yenişehir ilçesinde yer alan Anıt Park, kalabalık ve gürültüden uzaklaşarak dinlenebileceğiniz en özel yerlerden biri. yılında inşa edilen Atatürk Anıtı ve yılında tamamlanan Zafer Anıtı'nı yakından görebileceğiniz parkta birbirinden etkileyici anıtlar arasında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Çiçeklerle süslü yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, kır bahçeleri ve m2 süs havuzlarıyla yaz akşamlarının sevilen gezi alanlarından biri haline gelen Anıt Park’ta aynı zamanda Pamukkale travertenleri ve İçkale’deki ünlü Aslanlı Çeşme’nin bir örneğini de görebilirsiniz.

Konum Linki

Zerzevan Kalesi

Zerzevan Kalesi

Çınar ilçesinde Diyarbakır ile Mardin arasında yer aldığı için her iki şehirden de rehberli turların düzenlendiği görkemli Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde savunması amacıyla inşa edilmiş etkileyici bir tarihi hazine. yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen ve bölgedeki en önemli Roma dönemi mimari eseri kabul edilen Zerzevan Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında 2 metre yükseklikte metre uzunluğunda surlar, gözetleme kuleleri, kiliseler, kaya mezarları, silah depoları ve 50'den fazla su sarnıcı gün yüzüne çıkarıldı.

yılında bulunan devasa Mithras Tapınağı’yla da tüm dünyadan arkeolog ve tarihçilerin dikkatini çekmiş çeken Zerzevan Kalesi’nin yüzlerce yıllık tarihi eserlerini yılın her mevsimi bulabileceğiniz tarih turlarıyla keşfe çıkabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

"Kaleye dik bir yamaçtan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Girişler ücretsiz."

Urfa Kapı

Urfa Kapı

Rum Kapısı olarak da bilinen ve Diyarbakır Kalesi'nin batı kapısı olan Urfa Kapı, Artuklu Hükümdarı Karaarslan Artukoğlu Muhammed tarafından inşa edilmiş görülmeye değer bir yapı. ile yıl arasında yapıldığı tahmin edilen ve iki devasa burç arasında yer alan anıtsal kapı, taş oyması insan ve hayvan kabartması süslemeleriyle büyüleyici bir manzara sunuyor. Osmanlı döneminde saltanat kapısı olarak kullanılan Urfa Kapı’nın kartal, ejder ve boğa kabartmalarını da mutlaka yakından görmenizi öneririz.

Konum Linki

Dengbej Evi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde gezerken uğrayabileceğiz, çok ilgi gören bir kültür merkezi de yılında yıllık taş mimarili bir Osmanlı konağında hizmete açılan Dengbej Evi. Kürtlerin kültürü, gelenekleri ve sanatını yansıtan pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Dengbej Evi’nde ilginizi çekecek birçok etkinlik bulabilirsiniz.

Diyarbakır'a özgü günlük eşyalar, antikalar ve el dokuması kilimler ile süslü odaları da gezebileceğiniz kültür merkezinde yıl boyu düzenlenen müzik dinletilerinden kültürel söyleşilere kadar pek çok bilgilendirici etkinlikle hem güzel zaman geçirebilir hem de Kürt kültürüyle ilgili pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Diyarbakır Dengbej Evi’ni pazartesi günleri hariç haftanın her günü ile saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Behram Paşa Camii

Behram Paşa Cami

Diyarbakır’ı gezerken görmenizi önerdiğimiz başka bir Mimar Sinan başyapıtı olan Behram Paşa Camii’nin yapımına yılında başlandı ve şaheser yapı ancak yılında tamamlanabildi. Tamamen kesme taşlarla ve tek kubbeli olarak inşa edilen etkileyici cami, Diyarbakır'ın ünlü taş işçiliğini en güzel görebileceğiniz yapıtlardan biri.

İznik çinileri ile süslü iç mekanlarıyla da şehrin en güzel camilerinden biri olarak gösterilen Behram Paşa Camii, hem mimarisi hem de süslemeleriyle sadece tarih ve kültür meraklılarının değil mimariye ilgili olanların da ilk uğradığı yerlerden. Sur ilçesinde Bayrampaşa Sokak üzerinde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan tarihi Behram Paşa Camii’ni rehberli inanç turlarıyla da ziyaret edebilir; Mimar Sinan'ın Diyarbakır’daki en etkileyici eserini yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

"Buraya gelmişken 5 dakikalık bir yürüme mesafesindeki Kent Müzesi'ni ziyaret etmelisiniz."

Diyarbakır Kent Müzesi

Diyarbakır Kent Müzesi

Şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Diyarbakır Kent Müzesi, büyüleyici güzellikteki Cemil Paşa Konağı’nın taş ve ahşap mimarili odalarında zengin koleksiyonlarıyla çok ilgi görüyor. Diyarbakır’ın binlerce yıllık zengin kültürel yapısını gözlerinizin önüne serecek olan kent müzesi, 'den fazla esere ev sahipliği yapıyor.

Bölgede hakimiyet kuran pek çok medeniyetlerin dinleri, gelenekleri, görenekleri, sosyal yaşam tarzları, yemek kültürleri ve kentsel gelişim süreçlerini görebileceğiniz Diyarbakır Kent Müzesi’nde ulusal kütüphane, kafe, sinema salon ve çocuklar için atölyeler gibi farklı bölümler de hizmet veriyor. Etkileyici görsel ve işitsel koleksiyonlarıyla da dikkat çeken kent müzesi, Diyarbakır’ı anlamak için ilk uğramanız gereken yerlerden biri.

Konum Linki

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Dünyaca ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü tarihi konak, günümüzde şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden birine ev sahipliği yapıyor. yılında Diyarbakır'a özgü bir mimariyle bazalt ve kalker taşlar kullanılarak inşa edilen konak, çarpıcı ahşap doğramalarıyla da görülmeye değer bir manzara sunuyor.

Tarihi konağın dönem mobilyaları ile süslenmiş 14 tane odasını gezerek Cahit Sıtkı Tarancı'nın kişisel eşyalarından şiirlerine, değerli antikalardan el sanatı eserlerine kadar pek çok objeyle süslü sergileri inceleyebilirsiniz. En güzel fotoğraflarını çiçeklerle süslü avlusunda çekebileceğiniz Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, hem mimarisi hem de Diyarbakır'ın binlerce yıllık kültürünü gözler önüne seren zengin etnografya bölümü ile ziyaret edilmeye değer yerler arasında.

Konum Linki

"Restorasyon sebebiyle geçici olarak kapalı."

Kurşunlu Camii (Fatih Paşa Camii)

Fatih Paşa Camii olarak da bilinen ve ile yılları arasında inşa edilen Kurşunlu Camii, Diyarbakır'da Osmanlı döneminde inşa edilen en güzel camilerden biri olarak görülmeye değer. Hem devasa boyutları hem de iç ve dış mimarisini tamamlayan süslemeleri ile dikkat çeken cami, kubbe ve çatısının tamamen kurşunla kaplanmasından ismini alıyor. Mihrabı ve minberi de sanat eseri olarak kabul edilen Kurşunlu Camii’nde Selçuklu döneminden de izlere rastlayabilir, caminin hemen yanında Osmanlı döneminden kalan türbeleri ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Karacadağ Kayak Merkezi

Diyarbakır ile Şanlıurfa'nın Siverek ilçeler arasında yer alan Karacadağ Kayak Merkezi, kış aylarında Diyarbakır'da çok ziyaret edilen yer konumunda. Deniz seviyesinden metre yükseklikte Karacadağ eteklerinde uzanan kayak merkezi, son yıllarda Güneydoğu'nun Uludağ'ı olarak üne kavuştu. Dünya standartlarında tasarlanmış metrelik kayak pistleri, teknik ekipmanları, kaliteli restoranları, kafeleri ve kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz tesisleriyle çok ilgi gören Karacadağ Kayak Merkezi’nde sıcak havasıyla ünlü Diyarbakır’da benzersiz kış manzaralarına şahit olarak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Her yaş grubu için kayak eğitimleri alabileceğiniz Karacadağ Kayak Merkezi’nde unutulmaz bir kış tatili yapabileceğiniz kaliteli kış otelleri de hizmet veriyor. Diyarbakır’da her saat bulabileceğiniz minibüslerle, otel servisleriyle veya turlarla yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla kayak merkezine kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

Göletli Park

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde yer alan ve çok sevilen bir rekreasyon alanı olan Göletli Park, yılından beri halka hizmet veriyor. metrekarelik yeşil alanı ve 10 dönümlük göletinde sıcak yaz günlerinde hem serinlemek ve kalabalıklardan uzakta doğanın içinde zaman geçirmek insanların akın ettiği Göletli Park, aynı zamanda Diyarbakır’ın ilk su parkı olmasıyla da dikkat çekiyor.

Devasa göletinde yaz aylarında deniz bisiklet ve kano gezilerine çıkabileceğiniz parkta yöresel ürünler tadabileceğiniz restoranlar, kafeler, harika fotoğraflar çekebileceğiniz seyir terasları, kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenlendiği amfi tiyatrolar, onlarca ağaç çeşidi içinde uzanan yürüyüş yolları ve koşu parkurları gibi pek çok olanak bulabilirsiniz.

Konum Linki

Haburman Köprüsü

Haburman Köprüsü

Çermik ilçesi sınırlarındaki Sinek Çayı üzerinde inşa edilen ve halk arasında Çermik Köprüsü olarak da bilinen Haburman Köprüsü, Diyarbakır'ın başka bir önemli gizli hazinesi. Artuklular döneminde yılında inşa edildiği tahmin edilen köprü, bölgede yaygın olarak kullanılan kalker taşlarıyla metre uzunluk ve 4,90 metre genişlikle tasarlanmış.

yılında aslına uygun olarak tamir edilen, sağlam mimarisi ile günümüze kadar ayakta kalmayı başaran ve büyüleyici güzelliğiyle kartpostalları süsleyen Haburman Köprüsü’nü doğa gezilerinin yanı sıra fotoğrafçılık turlarıyla da yakından görebilir, özellikle sonbahar aylarında yüzlerce yıllık köprünün en güzel fotoğrafları çekebilirsiniz.

Konum Linki

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

İlk olarak Diyarbakır Ulu Camii'nin hemen yanı başındaki Zinciriye Medresesi içerisinde yılında açılan ve yılında yeni binasına taşınan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, medeniyetlerin buluşma noktası Diyarbakır ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen binlerce paha biçilmez esere ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin en zengin arkeoloji müzelerinden biri olarak şehri gezen yerli ve yabancı turistleri kendine çeken Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde tarih öncesi çağlardan Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan zengin koleksiyonları görme şansı bulabilirsiniz. ’e yakın esere ev sahipliği yapan müzede Hitit, Asur ve Artuklular dönemlerinden kalan sikkeleri de yakından görebilirsiniz. Arkeoloji sergilerinin yanı sıra zengin etnografya koleksiyonlarıyla da dikkat çeken Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nin binası da görülmeye değer bir mimari şaheser.

Konum Linki

"Müze pazartesi günleri kapalı."

Eğil Kalesi (Asur Kalesi)

Eğil Kalesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmesi beklenen Eğil Kalesi ve çevresindeki kral mezarları, Diyarbakır tarih ve kültür gezilerinin en sevilen adreslerinden biri konumunda. Uzun tarihinde onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Eğil ilçesinde Asurlular döneminde yapıldığı tahmin edilen Eğil Kalesi, yekpare bir kaya üstüne inşa edilmiş.

Bazı bölümleri günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış devasa surlarıyla fotoğrafçıların da ilgisini çeken tarihi kale, çarpıcı bir manzaraya sahip. Özellikle gün batımında en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Eğil Kalesi, çevresinde sıralanan birbirinden ilginç kaya mezarlarıyla birlikte yılda ’den fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

Ahmet Arif Edebiyat Müzesi

Diyarbakır'ın en ünlü şairlerinden biri olan Ahmet Arif'in anısına yıllık büyüleyici bir Diyarbakır konağının restore edilmesi ile hizmete açılan Ahmet Arif Edebiyat Müzesi, zengin koleksiyonlarıyla her yıl binlerce kişiyi kendine çekiyor. yılından beri yüz binlerce kişinin gezdiği, siyah bazalt taşlarla inşa edilmiş konağın dönem mobilyalarıyla süslü odalarında şairin kişisel eşyaları, el yazması şiirleri, resimleri ve fotoğraflarının yanı sıra Diyarbakır’da yetişmiş birçok ünlü şair, yazar ve sanatçıların eserlerini de inceleme şansı bulabilirsiniz.

Binlerce kitaplık zengin kütüphanesiyle de dikkat çeken Ahmet Arif Edebiyat Müzesi’nin asırlık ağaçlarla süslü taş avlusunda çayınızı yudumlayarak kitap okuyabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Diyarbakır'ın tarihi Suriçi bölgesini gezerken uğrayabileceğiniz müzeyi haftanın her günü ile arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

"Müzenin içinde kitaplık bir kütüphane mevcut."

Hasuni Mağaraları

Hasuni Mağaraları

Çevresi binlerce yıllık etkileyici mağaralarla çevrili olan Diyarbakır'ın en ünlü mağaralardan biri de şehir merkezine 88 kilometre, Silvan ilçesine ise sadece 7 kilometre uzaklıktaki Hasuni Mağaraları. Anadolu'nun en eski mağara yerleşimi olmasıyla tüm dünyadan arkeolog ve tarihçilerin ilgisini çeken mağaralar, arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmış durumda.

Uzun tarihi Orta Taş Çağı’na kadar uzanan ve yaklaşık odasıyla ilk yerleşik hayata geçilen yerlerden biri olan Hasuni Mağaraları, ilk Hristiyanlar tarafından da hem yerleşim hem de savunma amacıyla yoğun olarak kullanılmış. Nevşehir bölgesinde görmeye alıştığımız yumuşak kayaların içine oyulan sarnıçları, depoları, mabetleri ve yaşam alanlarıyla her köşesinde büyüleyici manzaralarla karşılaşacağınız Hasuni Mağaraları’nın iç bölümlerini keşfe çıkabilir, insanlığın ilk dönemlerine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Konum Linki

"Çok yokuşlu ve dik bir yamaçta yer aldığı için özellikle çocuklu ailelerin ve bedenen güçlük çekenlerin temkinli olması gereken bir yer."

Çayönü Ören Yeri

Diyarbakır çayönü

Diyarbakır tarih ve kültür gezileriyle yakından görebileceğiniz başka bir etkileyici yer de Ergani Ovası’nda yer alan ve metrekarelik bir kazı alanına sahip olan Çayönü Ören Yeri. yıllık ören yeri, M.Ö. ile yılları arasında yıl boyunca ilk yerleşik avcı toplayıcı insanlar tarafından yaşam alanı olarak kullanılmasıyla tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Taş ve kerpiç kullanılarak inşa edilen evleri yakından görme şansı bulabileceğiniz Çayönü Ören Yeri’nde sert kayalar üzerine oyulmuş kabartma insan figürleri de görülmeye değer güzellikte. Bölgede yapılan kazılarda taş baltalar ve kemikten yapılmış iğnelere kadar ilk insanlara ait pek çok tarihi eser de bulundu.

Konum Linki

Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır kalesi

Şehrin en önemli simgesi ve tarihi hazinesi olan Diyarbakır Kalesi, turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri. yıllık olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 5 kilometrelik sur duvarlarıyla Çin Seddi'nin ardından dünyanın en uzun ve geniş savunma duvarıyla ünlü olan Diyarbakır Kalesi, yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne de kabul edildi.

Dağ Kapı (Harput Kapısı), Urfa Kapı (Rum Kapısı), Mardin Kapı ve Yeni Kapı (Şat Kapı) isimli 4 tane girişi bulunan, ayrıca İçkale ve Dışkale olarak iki bölüme ayrılan Diyarbakır Kalesi; ilk olarak M.Ö. 'li yıllarda Hurriler döneminde yapımına başlanan ve Roma döneminde de inşaat devam eden devasa suları, birbirinden güzel taş oymalarıyla süslü anıtsal kapıları ve ev sahipliği yaptığı konaklarıyla hem fotoğraf safarileri hem de tarih ve kültür turlarının değişmez adreslerinden biri.

Diyarbakır'ın tarihi yapılarında yaygın olarak kullanılan siyah bazalt taşlarla inşa edilen ve 82 tane burca sahip olan Diyarbakır Kalesi’nin bazı bölümleri de günümüzde güzel sanatlar galerisi olarak kullanılıyor. Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden de izler taşıyan, her dönem çeşitli eklemeler yapılarak geliştirilen Diyarbakır Kalesi’nin şehrin başka bir ünlü doğal güzelliği olan Hevsel Bahçeleri ile birlikte keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi

Cemil paşa konağı

Diyarbakır'ın en çok ziyaret edilen yerlerinden Sur ilçesinde ile yılları arasında Cemil Paşa tarafından inşa ettirilen Cemil Paşa Konağı, hem en etkileyici mimarisi hem de ev sahipliği yaptığı eserlerle ziyaret edilmeye değer yerlerden. metrekarelik geniş bir alan üzerine siyah bazalt taşlarla inşa edilen konak, haremlik ve selamlık bölümlerinin yanı sıra asırlık çınar ağaçlarının süslediği geniş avlusu da fotoğrafçıların yanı sıra tarih ve kültür meraklılarını da kendine çekiyor. Aslına uygun olarak restore edilerek kent müzesi haline getirilen Cemil Paşa Konağı’nın dönem mobilyalarıyla süslü odalarında belge, siyah beyaz fotoğraf, eser ve etüt eseri inceleyerek Diyarbakır'ın binlerce yıllık kent kültürü hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

"Meryem Ana Kilisesi'ne çok yakın ve girişler ücretsiz."

Park 75

Diyarbakır en sevilen parklardan biri olan ve Kayapınar ilçesinde Musa Anter Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Park 75, şehrin tarihi yerlerini gezdikten sonra yorgunluk atabileceğiniz en popüler yeşil alanlardan biri. Şehrin oksijen depolarından olan ve ismini sadece 75 günde tamamlanmasından alan parkın içerisinde çizgi film karakterlerinin süslediği geniş çocuk oyun alanları, rengarenk çiçek bahçeleri içinde uzanan yürüyüş yolları, yapay göletler, koşu parkurları ve kır bahçeleri gibi olanaklar bulabilirsiniz. Kayapınar minibüsleriyle veya Mahabat Bulvarı üzerinden kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabileceğiniz Park 75’te hem spor yapabilir hem de çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

İskender Paşa Konağı

yıllık İskender Paşa Konağı, Diyarbakır’ın en çok ziyaret edilen büyüleyici yapılarından biri. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, yılında Diyarbakır Valisi İskender Paşa tarafından inşa ettirilen büyüleyici şaheser, tarihi ve otantik atmosferine günümüze kadar korumayı başarmış. Avlusundaki yıllık çınar ağaçlarının altında mola verebileceğiniz konağın Osmanlı dönemi mobilyalarıyla süslü 40 odasını, haremlik ve selamlık bölümlerini de keşfe çıkabilirsiniz. Geniş avlusunda kahvenizi yudumlayarak otantik atmosferin tadını çıkarabileceğiniz İskender Paşa Konağı, Diyarbakır’ın en güzel konaklarından biri olarak yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor.

Konum Linki

"Ne yazık ki otopark bulunmuyor. Araçla gidecek olanların bunu gözönünde bulundurmasında fayda var."

Nebi Camii

Nebi Cami

Sur ilçesinde yüzyıldan kalma başka bir tarihi yapı da Akkoyunlular döneminde inşa edilen ve halk arasında Peygamber Camii olarak da bilinen Nebi Camii. Kitabesinde yılda yapıldığı yazan cami, aynı zamanda Akkoyunluların Diyarbakır'da inşa ettiği en etkileyici yapılardan biri olmasıyla da dikkat çekiyor. Minaresindeki yazıtlarda Hz. Muhammed isminin geçmesinden dolayı Peygamber Camii ismini alan tarihi yapıda Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerini bir arada görmeniz mümkün. Siyah bazalt taşlarla inşa edilen ve beyaz taşlarla süslenen Nebi Camii, büyüleyici dini motiflerle kaplı iç bölümleriyle Diyarbakır inanç ve kültür turlarının da önemli adresleri arasında.

Konum Linki

Makam Dağı (Zülküf Dağı)

Makam dağı

Türkiye'nin inanç turizmi açısından en gelişmiş şehirlerinden biri olan Diyarbakır'da mutlaka uğramanızı önerdiğiniz yerlerden biri de Zülküf Peygamberin uzun yıllar boyunca kalmasından dolayı Zülküf Dağı olarak da bilinen Makam Dağı. Ergani ilçesine sadece 5 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden metre yükseklikte yer alan dağ, aynı zamanda şehrin simgesel yapılarından biri olan Meryem Ana Kilisesi için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Yıl boyu namaz kılmak ve dua etmek isteyen binlerce insanın uğradığı Makam Dağı, Türkiye’de sadece burada açan makam çiçekleriyle büyüleyici doğa manzaraları da sunuyor. Antik çağlardan beri pek çok ilginç efsaneye konu olan bu ünlü dağı rehberli turlarla gezerek ilginç bilgiler alabilir ve efsaneleri öğrenebilirsiniz.

Konum Linki

Hilar Mağaraları

Hilar mağaraları

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Sesverenpınar Köyü sınırları içerisinde 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Hilal Mağaraları, yıllık bir tarihi gözler önüne seriyor. Göçebelikten yerleşik yaşama geçen ilk insanların yaşadığı mağaralardan biri olan ve yapılan kazılarda Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan pek çok tarihi eserin bulunduğu Hilar Mağaraları’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne de dahil edilmesi bekleniyor.

Anadolu'nun gizli hazinelerinden olan ve arkeolojik kazı çalışmalarının hala devam ettiği mağaralar, Mezopotamya'da insanlık tarihinin başladığı noktalardan biri olmasıyla tüm dünyadan arkeoloji, tarih ve kültür meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla keşfe çıkarak, yerleşik hayata geçen insanların kayaların içine oyduğu yerleşim alanlarını görebileceğiniz Hilar Mağaraları’nın çevresinde ise Roma dönemine ait taş kabartmalar ve Süryani Sami dilinde yazılmış kitabeleri de yakından görme şansı bulabilirsiniz.

Konum Linki

Dağkapı Meydanı

Şehrin en bilinen ve hareketli noktalarından olan Dağkapı Meydanı, Sur ilçesinde Diyarbakır surları, Diyarbakır Kalesi, Mesudiye Medresesi ve Hasan Paşa Hanı gibi pek çok turistik noktaya kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Diyarbakır’ı keşfetmeye başlamak için en ideal noktalardan Dağkapı Meydanı’nın çevresinde yöresel Diyarbakır lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, mola verebileceğiniz kafeler, tatil alışverişleri yapabileceğiniz onlarca mağaza ve el sanatı dükkanı bulabilirsiniz. Merkezi konumuyla hem iş hem de tatil konaklamaları için kaliteli şehir otellerinin de hizmet verdiği Dağkapı Meydanı, çevresini saran tarihi hazinelerle günün her saati oldukça hareketli.

Konum Linki

Erdebil Köşkü

Ber Der-i Pir adıyla da bilinen ve Gazi köşkü ile aynı tepe üzerinde yer alan Erdebil Köşkü, hem etkileyici mimarisi hem de Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri’nin panoramik manzaralarını sunduğu için turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. M.S. yılında Bizans döneminde inşa edilen ve yüzyıla kadar pek çok değişikliğe uğrayan etkileyici köşk; çevresindeki kır bahçeleri, yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranları, yürüyüş parkurları ve dinlenme alanlarıyla şehrin sevilen gezi noktalarından biri. Mimari olarak Gazi Köşkü’ne çok benzeyen Erdebil Köşkü’nü gördükten sonra Gazi Köşkü’nü ve Atatürk Müzesi'nin zengin koleksiyonlarını da inceleyebilirsiniz. Özellikle gün batımlarında seyir teraslarından Diyarbakır'ın en güzel panoramik fotoğraflarını çekebileceğiniz Erdebil Köşkü’ne toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

"Köşk önünde tesise ayrılmış otopark mevcut."

Birkleyn Mağaraları

Birkleyn Mağaraları

Diyarbakır merkezine 90 kilometre uzaklıkta yer alan Birkleyn Mağaraları, tarih ve doğa severlerin çok ilgisini çeken, arkeolojik sit alanı olarak korunan bir doğa harikası. Dicle Nehri'nin doğduğu bölgede yer alan ve binlerce yıldır rüzgârlar ve yağmurlarla şekillenen devasa kaya oluşumları ile büyüleyici bir manzaraya sahip olan devasa mağaraların çevresinde M.Ö. yılları Asur dönemine ait paha biçilmez çivi yazıtları da bulundu.

Ölümsüzlük suyunun aktığı yer olarak antik efsanelere konu olan ve M.Ö. yıllarından beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Birkleyn Mağaraları, çevresini saran tarihi ve doğal güzelliklerle Diyarbakır'ın en önemli trekking parkurlarından biri konumunda. Kayalar üzerindeki binlerce yıllık taş kabartmaları inceleyebileceğiniz ve ilk insanların yaşadığı alanları gezebileceğiniz mağaraların dehlizlerinde yüzerek de iç bölümleri keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Artuklu Sarayı

Diyarbakır ve çevresinde uzun süre hüküm süren Artuklu Beyliği’nden günümüze kalan Artuklu Sarayı, Nasreddin Muhammed döneminde Diyarbakır’ın uzun surlarının iç bölümünde inşa edilmiş. ile yılları arasında yapılan ve bölgedeki en eski saraylardan biri olan Artuklu Sarayı, yüzyıla kadar kullanılmaya devam edilmiş. yılında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla tekrar gün yüzüne çıkarılan etkileyici sarayın büyük bir bölümü hala gömülü durumda bulunuyor. Artuklu Sarayı, aynı zamanda ünlü İslam alimi El Cezeri'nin 30 yıl boyunca çalıştığı yer olmasıyla da tarihi bir öneme sahip.

Konum Linki

Saint George Kilisesi

Saint George Kilisesi

Diyarbakır’ı gezen yabancı turistlerin ilk uğradığı tarihi hazinelerden biri olan Saint George Kilisesi, çok sevilen gezi alanlarından İçkale içerisinde yer alıyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte M.S. 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen etkileyici kilisesi, Artuklular döneminde de değişikliklere uğrayarak kullanılmaya devam edilmiş. Kesme taş mimarili kalın duvarları ve taş oyması süslemeleriyle dikkat çeken Saint George Kilisesi’nin bir bölümü günümüzde sanat galerisi olarak hizmet veriyor. Geniş avlusunda harika fotoğraflar çekebileceğiniz kilisenin müze bölümünü ise akşam saat kadar ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Hüsrev Paşa Camii

Hüsrev Paşa

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin etkileyici yapılarından olan Hüsrev Paşa Camii, Mardin Kapı’nın hemen yanı başında siyah ve beyaz kesme bazalt taşlarla inşa edilmiş etkileyici bir şaheser. Tam olarak ne zaman yapıldığı hala bilinmeyen ama Diyarbakır'ın ikinci Osmanlı valisi olan Divane Hüsrev Paşa tarafından ile yılları arasında inşa ettirilen medresenin bir parçası olarak yapıldığı tahmin edilen cami, yılında aslına uygun olarak restore edildi. Dikdörtgen planlı geniş avlusuyla Diyarbakır'ın klasik cami mimarisini yakından görme şansı bulabileceğiniz yapınındın eğitimlerinin verildiği medrese odalarını da gezerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Mesudiye Medresesi

Mesudiye Medresesi

Sur ilçesinde gezebileceğiniz başka bir etkileyici yapı da Diyarbakır Ulu Camii'nin hemen yanında, camiye bitişik olarak inşa edilen görkemli Mesudiye Medresesi. yılında Artuklular döneminde inşa edilmiş görülmeye değer yapı, siyah beyaz bazalt kesme taşlarla inşa edilmiş minaresi ve etkileyici kitabesi ile Diyarbakır'ın en önemli tarihi yapılarından biri olarak gösteriliyor.

Anadolu'daki ilk üniversitesi olmasıyla da özel bir öneme sahip olan Mesudiye Medresesi’nin siyah bazalt taşlarla süslü geniş avlusunda keyifli bir gezi yapabilir, iki katlı olarak tasarlanmış medresenin tıp, astronomi, fizik, biyoloji, ilahiyat, edebiyat ve felsefe eğitimlerinin verildiği taş odalarını dolaşarak tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Aslanlı Çeşme

Diyarbakır'ın en popüler gezi alanlarından biri olan İçkale’de görebileceğiniz başka bir önemli eser de yüzyılda siyah bazalt taşlarla tasarlanan ve içerisine Artuklu döneminden kalan yıllık bir aslan heykelinin yerleştirildiği Aslanlı Çeşme. Hem çarpıcı taş mimarisi hem de yüzlerce yıllık aslan heykeliyle ilgi gören ve İçkale gezilerinin sevilen mola noktalarından biri haline gelen Aslanlı Çeşme’de şifalı olduğuna inanılan kaynak sularını tadarak kısa bir mola verebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Surp Giragos Ermeni Kilisesi

Surp Giragos

Uzun tarihinde pek çok medeniyete ve dine ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın görülmeye değer başka bir etkileyici tarihi yapısı da Ermeni Apostolik Kilisesi olarak inşa edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi. Ortadoğu'daki en büyük Ermeni kilisesi olarak kabul edilen ve yüzyılda inşa edildiği düşünülen etkileyici yapı, bir dönem cami olarak da kullanılmış. yılında büyük bir yangınla tahrip olduktan sonra aslına uygun olarak tekrar inşa edilen ve yılında restore edilerek yeniden ibadete açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, yıl boyu pek çok dini etkinliğe ev sahipliği yapıyor ve şehri gezen yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken tarihi yapılar arasında.

Konum Linki

"Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin Ortadoğu'nun en büyük kilisesi olduğunu biliyor muydunuz? Çoğu Ermeni turist için burayı ziyaret etmek bir haç görevi."

Mithras Tapınağı

Mithras Tapınağı

Roma döneminden Diyarbakır'da kalan en önemli tarihi hazine olan Zerzevan Kalesi'nin içinde yılında keşfedilen etkileyici Mithras Tapınağı, yıllık görülmeye değer bir tarihi hazinemiz. M.S. 2. ile 3. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilen, 7 metre uzunlukta ve 5 metre genişliğindeki benzersiz antik tapınakta yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ritüel amacıyla kullanılan koridorlar ve sunaklar bulundu. Birbirinden güzel taş oymalarını da yakından görebileceğiniz tapınak, Anadolu'da inşa edilen iki Mithras tapınağından birisi olmasıyla da özel bir tarihi öneme sahip.

Konum Linki

"Mithras Tapınağı'nın sayısız okült ve ezoterik efsaneye konu olduğunu ve bugün halen gizemini koruduğunu vurgulamakta fayda var."

Deliller Hanı (Hüsrev Paşa Hanı)

Deliler Hanı

Sur ilçesinde gezerken Mardin Kapı’nın hemen yanında inşa edilen ve Hüsrev Paşa Hanı olarak da bilinen Deliller Hanı’na da mutlaka uğramalısınız. Divane Hüsrev Paşa tarafından yılında hacı adaylarının konaklaması amacıyla inşa ettirilen devasa büyüklükteki han, geniş avlusu ve kapalı bölümleriyle bir kervansarayı andırıyor.

Siyah ve beyaz mozaik taşlarla süslenen çarpıcı mimarisi ile tarihi atmosferini günümüze kadar korumayı başaran Deliller Hanı’nın bazı bölümleri günümüzde otel ve restoran olarak hizmet veriyor. Büyüleyici atmosferinde birkaç gün konaklayabileceğiniz veya keyifli bir gezi yaparak hacı adaylarının kaldığı taş odaları gezebileceğiniz handa Diyarbakır mutfağından en sevilen yemekleri tadarak da güzel bir akşam geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Safa Camii

Şeyh Safa Camii veya Parlı Safa Camii olarak da bilinen ve birçok tarihi camiye ev sahipliği yapan Sur ilçesinde yer alan Safa Camii, Diyarbakır ve çevresinde pek çok önemli yapı inşa eden Artuklular döneminden kalma bir şaheser. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ama yılında yenilendiği düşünülen Safa Camii, Diyarbakır'ın en güzel minareye sahip camisi olmasıyla ilgi görüyor.

El yapımı taş yazıtlar ve kabartmalarla süslü minaresi, Osmanlı döneminde korunması amacıyla kapatılan ve sadece cuma günleri açılan Safa Camii, görülmeye değer minaresinin yanı sıra sanat eseri kabul edilen minber ve mihrabıyla da ziyaretçilerini etkiliyor. Hem taş süslemelerini hem de iç mekanları kaplayan geometrik süslemeleri inceleyebileceğiniz Safa Camii, şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.

Konum Linki

Medland Lunapark

Diyarbakır'da çocuklu ailelerin ve macera arayanların eğlenmek için ilk uğradığı yerlerden biri olan Medland Lunapark, dönümlük geniş bir alan üzerinde hizmet veriyor. Devasa dönme dolaplar, görülmeye değer masal şatoları, çarpışan arabalar, gondollar ve atlı karıncalar gibi onlarca eğlenceli bölümü olan parkta her yaştan insan kendine göre bir eğlence bulabilir.

İçerisinde tenis kortu, yüzme havuzu, halı saha, voleybol ve basketbol alanları gibi olanaklar da bulabileceğiniz Medland Lunapark’ın restoranları ve kafelerinde de dinlenebilirsiniz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki en büyük eğlence parklarından olan ve özellikle yaz aylarında gün boyu çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Medland Lunapark, haftanın her günü ile saatleri arasında açık.

Konum Linki

Ziya Gökalp Müze Evi

Ziya Gökalp

Ünlü yazar ve sosyolog Ziya Gökalp'in yılında doğduğu ev, yılında aslına uygun olarak restore edilerek müze haline getirildi. Diyarbakır'ın en güzel yapılarından biri olan ve yılında bazalt taşlarla iki katlı olarak inşa edilen konağın otantik dekorasyonlarla süslü odalarında yazarın kişisel eşyalarından tarihi belgelere, dönem mobilyalarından antikalara kadar pek çok objeyi inceleyebilirsiniz. Geniş avlusunda harika fotoğraflar çekebileceğiniz, Osmanlı döneminde Diyarbakır’da yapılan en güzel sivil mimari örneklerinden biri olarak kabul edilen konak, hem zengin koleksiyonları hem de büyüleyici mimarisiyle görülmeye değer güzellikte. İsmini verdiği Ziya Gökalp Mahallesi'nde yer alan Ziya Gökalp Müze Evi, pazartesi günleri hariç haftanın her günü ile saatleri arasında açık.

Konum Linki

"Müzekart ile giriş yapabilirsiniz. Öğretmenlere de giriş ücretsiz."

Mar Petyun Keldani Kilisesi

Mar Petyun

Farklı dini inançlara ait yüzlerce yıllık kutsal mekana ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın en ünlü camilerinden biri olan Şeyh Mutahhar Camii'nin hemen yanında inşa edilen Mar Petyun Keldani Kilisesi, özellikle yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. İlk olarak 4. yüzyılda yapıldığı ve çeşitli dönemlerde değişikliklere uğradığı tahmin edilen kilise, günümüzdeki halini ise yüzyılda almış. Şehrin en önemli iki kilisesinden biri kabul edilen Süryani kilisesinde uzun yıllar boyunca önemli dini ayinler gerçekleştirilmiş. Siyah ve beyaz bazalt kesme taşlarla klasik bir Süryani kilise mimarisi ile tasarlanan Mar Petyun Keldani Kilisesi, iç bölümlerini süsleyen dini motifler ve mistik atmosferiyle günümüzde de hala kullanılmaya devam ediyor.

Konum Linki

Kırık Minare

Silvan merkezinde hemen dikkatinizi çekecek olan ve ilginç manzarasıyla ilçenin simgelerinden biri haline gelen Kırık Minare, görülmeye değer bir yapı. Eyyübiler döneminde ile yılları arasında inşa edilen Eyyübiler Camii’nin yıkılmasından sonra tek başına ayakta kalan taş mimarili Kırık Minare, kare planlı olarak inşa edilmiş ve dört tarafını süsleyen yazıtlarla dikkat çekiyor. 35 metre yükseklikteki 5 katlı minare, şerefesi olmamasından dolayı halk arasında Kırık Minare olarak anılıyor. En üst bölümde yer alan pencereleriyle klasik cami minarelerinden çok daha farklı bir tasarıma sahip olan ve sağlam yapısıyla günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Kırık Minare, çarpıcı tasarımıyla fotoğrafçıların da en sevdiği Silvan tarihi hazinelerinden biri.

Konum Linki

Eğil Baraj Gölü ve Kral Mezarları

Eğil gölü

Diyarbakır merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta yer alan Eğil Barajı Gölü, özellikle yaz aylarında binlerce kişinin ziyaret ettiği çok popüler bir doğaya kaçış alanı. Göl çevresinde sıralana balık çiftlikleri, baraj gölü manzaralı piknik alanları ve onlarca çeşit ağacın süslediği yürüyüş yollarıyla ilgi gören Eğil Baraj Gölü’nde bahar ve yaz aylarında tekne gezileri ve balık avlama turlarına da katılarak güzel zaman geçirebilirsiniz. Göl çevresindeki etkileyici kaya oluşumları ve antik dönemlerden kalan kral mezarlarının da harika fotoğraflarını çekebileceğiniz Eğil Baraj Gölü’ne her saat bulabileceğiniz minibüslerle veya doğa gezileriyle de uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

Diyarbakır Kent Ormanı

Diyarbakır merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan ve şehrin oksijen depolarından biri de Diyarbakır Kent Ormanı, özellikle yaz aylarında ve hafta sonları hem Diyarbakırlılar hem de yerli ve yabancı turistlerle doluyor. Yemyeşil doğal güzellikler içinde uzanan mesire alanları, çocuk oyun parkları, seyir terasları, çardaklar, yürüyüş ve koşu yollarıyla şehrin en popüler rekreasyon alanlarından biri olan Diyarbakır Kent Ormanı, haftanın her günü ile arasında açık. Toplu taşıma araçlarıyla dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz kent ormanının kır bahçelerinde hafta sonları organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılarla güne başlayabilir ve tertemiz havada spor yapabilirsiniz.

Konum Linki

Diyarbakır Bakırcılar Çarşısı

Diyarbakır bakırcılar

Tarihi Sur ilçesinde Melik Ahmet Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Diyarbakır Bakırcılar Çarşısı; el yapımı kazanlar, kahve fincanları ve bakır sahanlıklar gibi yüzlerce çeşit el yapımı bakır ürünleri satan onlarca dükkanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin alışveriş yapmak için ilk uğradığı yerler.

Ustaları iş başında izleyebileceğiniz ve keyifli bir tatil alışveriş yapabileceğiniz Diyarbakır Bakırcılar Çarşısı, Cemil Paşa Konağı ile Hasan Paşa Hanı arasında güzel konumda yer alıyor. Hem tarih gezilerinden sonra alışveriş yapmak hem de keyifli akşam yürüyüşlerine çıkmak veya kahvenizi yudumlayarak yorgunluk atmak için tarihi çarşıya uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

Amida Höyük

Amida Höyük

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan ve günümüzde arkeolojik kazı çalışmalarının hala devam ettiği Amida Höyük, tarihi M.Ö. yüzyıla kadar uzanan yıllık bir gizli hazinemiz. Artuklu Sarayı kazı çalışmaları ile birlikte gün yüzüne çıkarılan ve ilk yerleşimlerin Cilalı Taş Devri’nde başladığı tahmin edilen Amida Höyük’ün avcı toplayıcılıktan yerleşik hayata geçen insanların Diyarbakır'ın ilk yaşadığı yer olduğu düşünülüyor.

Cilalı Taş Devri’nden kalma el yapımı pek çok paha biçilmez eserin bulunduğu höyükte taş ve kerpiç malzemelerle yapılan yerleşim alanlarını da görme şansı bulabilirsiniz. Tüm dünyadan arkeologları kendine çeken Amida Höyük’ü rehberli turlarla da keşfe çıkabilir; Diyarbakır'ın ilk yerleşim yeri hakkında ilginç bilgiler alarak taş devrine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Konum Linki

Selahaddin Eyyübi Camii (Silvan Ulu Camii)

Silvan Ulu Cami

Silvan ilçesinin başka bir etkileyici yapısı olan Selahaddin Eyyübi Camii, halk arasında Silvan Ulu Camii olarak da biliniyor. Ünlü Eyyübi hükümdarı Selahaddin Eyyübi’den ismini alan ve ile yıl arasında yapılan etkileyici cami, Diyarbakır'ın en büyük ve eski camilerinden biri olmasından dolayı sıkça ziyaret ediliyor. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş ve çarpıcı taş işçilikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Selahaddin Eyyübi Camii’nde Artuklular, Eyyübiler ve Osmanlılar tarafından yapılan eklemeleri de yakından görebilirsiniz. Taş kabartmalarla süslü dört tane anıtsal kapısının da görülmeye değer güzellikte olduğu tarihi yapının iç bölümlerini saran dini süslemeleri de incelemeyi unutmayın.

Konum Linki

Diyarbakır Tema Park

Diyarbakır'ın merkezi ilçelerinden Kayapınar’da Nazım Hikmet Caddesi üzerinde, metrekarelik geniş bir yeşil alan üzerinde hizmet veren Diyarbakır Tema Park, şehrin en yeni ve popüler rekreasyon alanlarından biri. 'e yakın ağaç ve çiçekle süslü park; çocuk oyun alanları, spor sahaları, kafeleri, macera adaları, yürüyüş ve koşu yolları ile yılından beri her turistlerin hem de Diyarbakır halkının en sevdiği yeşil alanlardan biri. Şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta yorgunluk atabileceğiniz veya hafta sonları spor yapabileceğiniz Diyarbakır Tema Park’a hem kısa bir yürüyüşle hem de toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

Çermik Kaplıcaları (Belkıs Kaplıcaları)

Diyarbakır merkezine yaklaşık 86 kilometre uzaklıkta yer alan ve Belkıs kaplıcaları olarak da bilinen Çermik kaplıcaları; sodyum, bikarbonat, sülfat, iyot, bromür, iyodür ve kükürt içeren 48 derecelik şifalı sularıyla Diyarbakır'ın en popüler sağlık merkezi konumunda.

Türkiye'nin en zengin kaplıca sularından biri olarak gösterilen ve onlarca rahatsızlığa iyi gelen şifalı sularıyla antik dönemlerden beri insanlara şifa dağıtan Çermik kaplıcaları, sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanında şifa arayan insanları misafir ediyor. Termal otellerden sağlık merkezlerine, kaplıca havuzlarından masaj odalarına kadar pek çok olanak bulabileceğiniz Çermik kaplıcaları, aynı zamanda çevresinde binlerce yıllık tarihi hazinelerle de çok sevilen bir gezi alanı.

Konum Linki

Kadı Camii

Sur ilçesinde ziyaret edebileceğiniz başka bir önemli tarihi yapı da Artuklular döneminden günümüze kalan etkileyici Kadı Camii. ile yılları arasında Kadı İsmail tarafından yaptırıldığı tahmin edilen ve yılında aslına uygun olarak restore edilen cami, şehre özgü siyah bazalt taşlarla inşa edilmiş. Diyarbakır'da Beylik döneminden kalan en güzel yapılardan biri olan ve hemen yanındaki beyaz bazalt taşlarla inşa edilen abdesthane ile birlikte harika bir manzara sunan Kadı Camii’nin ahşap doğramalarla süslü iç bölümlerini de keyifle gezebilirsiniz.

Konum Linki

Nasuh Paşa Camii

Her köşesi birbirinden güzel tarihi camiler ve konaklarla çevrili Diyarbakır'da görülmeye değer başka bir mimari eser de Nasuh Paşa tarafından yüzyılda inşa edilen Nasuh Paşa Camii. Top atışları sırasında hasar gören ve kesme bazalt taşlarla yeniden yapılan ilginç minaresi ile hemen dikkatinizi çekecek olan cami, bitki ve geometrik motiflerle süslü çarpıcı iç dekorasyonuyla hala hizmet vermeye devam ediyor. Şehrin başka bir ünlü camisi olan Fatih Paşa Camii’ne de oldukça yakın olan Nasuh Paşa Camii’ni çevresindeki tarihi yapılarla birlikte ziyaret edebilirisiniz.

Konum Linki

Sipahiler Çarşısı

Halk arasında Aşefçiler Çarşısı olarak da bilinen Sipahiler Çarşısı, yöresel ürünler almak için şehirde ilk gidebileceğiniz en popüler yerlerden biri. Onlarca çeşit şifalı otun yanı sıra çarşıda ipek böcekçiliği konusunda Türkiye'nin en gelişmiş yerlerinden biri olan Diyarbakır’da üretilen kaliteli ipek kumaşlar ve kıyafetler de bulabilirsiniz. Yöresel yiyeceklerden rengarenk el yapımı sanat ürünlerine kadar yüzlerce eşyayı bir arada bulabileceğiniz Sipahiler Çarşısı’nda hem güzel bir tatil alışverişi yapabilir hem de yüzlerce yıllık taş mimarili dükkanlar arasında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Ulu Beden Burcu

Ulu Beden Burcu

Diyarbakır surlarının güneybatısında yer alan, Evli Beden Burcu ve Yedi Kardeşler Burcu olarak da bilinen Ulu Beden Burcu, tamamen siyah bazalt taşlarla inşa edilmiş etkileyici mimarisi ile fotoğraf çekmekten hoşlananların mutlaka görmesi gereken bir yapı. Artuklu Hükümdarı Melik Salih adına yaptırılan ve yılında günümüzdeki halini alan devasa Ulu Beden Burcu; ilginç kitabesi, çift başlı kartal ve kanatlı aslan sembolleriyle sanat meraklılarının da çok ilgisini çekiyor. Simsiyah mimarisiyle Diyarbakır'ın diğer burçlarından farklı bir manzara sunan Ulu Beden Burcu’nu Diyarbakır Kalesi ve surlarını gezerken yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Behram Paşa Konağı

Hem tarih ve kültür hem de mimarlık meraklılarını büyüleyen başka bir etkileyici Diyarbakır konağı da Bayrampaşa Sokak üzerinde yer alan ve Mimar Sinan’ın ünlü eseri Behram Paşa Camii’ne yakın bir konumda yer alan Behram Paşa Konağı. Osmanlı dönemi en güzel sivil mimari örneklerinden biri olarak gösterilen ve şehirde yaygın olarak kullanılan siyah beyaz bazalt taşlarıyla inşa edilen konak,  yılında tamamlanmış.

Beyaz kalker taşlarıyla süslenen ve geniş avlusuyla çarpıcı bir manzara sunan Behram Paşa Konağı’nın yüzyıl mobilyaları ve antikalar ile süslü odalar arasında keyifle gezebilirsiniz. Günümüz inşaatlarına da ilham kaynağı olan ve taş sıkıştırma tarzının yıl önce uygulandığı konak, Diyarbakır’ın görülmeye değer şaheserlerinden biri.

Konum Linki

Yanık Çarşı

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki onlarca tarihi yapıyı gezdikten sonra Diyarbakır’ın en eski çarşısı olan Yanık Çarşı’ya da mutlaka uğramalısınız. 'den fazla dükkanın hizmet verdiği ve rengarenk yöresel giysilerden, çeşit çeşit tekstil ürünlerine, el yapımı bakır ürünlerden ve takılara kadar pek çok ürünü bir arada bulabileceğiniz Yanık Çarşı, dar sokaklarında küçük dükkanların sıralandığı oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de Diyarbakır'ın en hareketli alışveriş noktalarından biri konumundaki Yanık Çarşı, akşam yürüyüşlerine çıkmak için ideal yerler arasında.

Konum Linki

Hz. Süleyman Parkı

Süleyman Parkı

Hem yemyeşil doğal güzelliklerin hem de tarihi manzaraların tadını çıkarmak için Diyarbakır surları içinde, yüksek bir konumda yer alan Hz. Süleyman Parkı’na uğrayabilirsiniz. Çevresini saran devasa surlar ve tarihi yapıların yanı sıra Hz. Süleyman ve 27 sahabesinin türbesinin de yer aldığı park, bu özelliğiyle inanç turlarıyla da sıkça ziyaret ediliyor. Diyarbakır Kalesi, Hasan Paşa Hanı ve Sülüklü Han gibi çok ziyaret edilen tarih hazinelere kısa bir yürüyüş mesafesindeki Hz. Süleyman Parkı’nda hem yorgunluk atabilir hem de seyir teraslarından Diyarbakır'ın tarihi manzaralarının harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Sur Dibi Parkı

Diyarbakır surlarının hemen yanı başında yer alan ve ismini de buradan alan Sur Dibi Parkı, Dağkapı Meydanı’ndan kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz ve kalabalıklardan uzakta mola verebileceğini sevilen bir gezi alanı. Arnavut kaldırımlı yürüyüş yollarını çevreleyen tarihi yapıları ve devasa surlarla akşam yürüyüşlerine çıkabileceğiniz en güzel Diyarbakır parklarından biri olan Sur Dibi Parkı’nda çayınızı yudumlayarak tarihi atmosferin tadını çıkarabileceğiniz kır bahçeleri ve çocuk oyun alanları gibi olanaklar da bulabilirsiniz. Park, özellikle yaz aylarında hem tarihi surları gezmek hem de yemyeşil doğal güzellikler arasında yorgunluk atmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin sık uğradığı yerler arasında.

Konum Linki

Silvan Kalesi

Diyarbakır'ın en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri olan Silvan'ın simgesel yapısı konumundaki Silvan Kalesi, hem fotoğraf severlerin hem de tarih ve mimari meraklılarının görmesi gereken etkileyici bir yapı. Asurlular tarafından inşa edilen ve uzun tarihinde 7 defa yıkılıp tekrar yapıldığı söylenen Silvan Kalesi; toplam uzunlukları metreyi bulan surları, 50 tane etkileyici burcu ve kuleleriyle çarpıcı bir manzara sunuyor. Pek çok medeniyete ait etkileyici taş süslemelerini yakından görme şansı bulabileceğiniz kale, Silvan merkezinde Evli Beden Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alıyor ve 24 saat boyunca gezilebilir.

Konum Linki

Melek Ahmed Paşa Camii

Pek çok etkileyici tarihi hazineye ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın en güzel camilerinden biri de yüzyıldan günümüze kalan bir hazine olan Melik Ahmet Paşa Camii. Hem planlaması hem de mimarisiyle Osman döneminin en önemli ustası Mimar Sinan'ın etkilerinin görüldüğü caminin yapımına yılında yapımına başlanmış ve neredeyse yıl sonra yılında tamamlanabilmiş. Çinilerle kaplı minaresiyle harika bir manzaraya sahip olan Melik Ahmet Paşa Camii; ahşap dekorasyonları, siyah beyaz mozaik taşlar kullanılan süslemeleri ve iç bölümlerindeki rengarenk çinilerle sanat meraklılarının da mutlaka görmesini önerdiğimiz kutsal mekanlardan biri.

Konum Linki

Deran Mağaraları

Deran Mağaraları

Eğil Baraj Gölü’nün sularıyla bir bölümü gömülen ve ama su yüzeyinde kalan kısımlarıyla büyüleyici manzaralar sunan Deran Mağaraları’na hem doğa gezileriyle hem de gölde düzenlenen tekne gezileriyle ulaşabilirsiniz. Asurlular döneminde sert kayaların oyulmasıyla inşa edilen mağaraların yerleşim ve savunma amacıyla kullanıldığı düşünülen iç bölümlerini gezerek unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Özellikle gün batımlarında masmavi Eğil Baraj Gölü’yle birlikte harika fotoğraflarını çekebileceğiniz Deran Mağaraları, tarihi önemiyle arkeoloji ve tarih tutkunlarının da mutlaka görmesini önerdiğimiz gizli hazinelerimizden biri.

Konum Linki

Kervansaray Piknik Alanı

Diyarbakır'da Sur ilçesinde merkezi bir konumda yer alan Kervansaray Piknik Alanı, şehrin tarihi yerlerini gezdikten sonra dinlenmek ve yorgunluk atmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden. Yaz aylarında yüzme havuzları ve her yaş grubu için kaydıraklar sunan su parkıyla çocuklu ailelerin de en çok ziyaret ettiği Kervansaray Piknik Alanı, yılın her dönemi eğlenceli etkinliklere ve kır düğünlerine ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil doğal güzellikler içinde uzanan mesire alanları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanlarıyla kalabalıklardan uzakta keyifli zaman geçirebileceğiniz piknik alanı, Diyarbakır merkezine yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta ve toplu taşıma araçlarıyla alana kolayca ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

Latife Medresesi

Diyarbakır'ın tarihi kalbi Sur ilçesinde ziyaret edebileceğiniz başka bir Osmanlı dönemi eseri de Kurşunlu Camii Külliyesi içinde inşa edilmiş olan Latifiye Medresesi. Ne zaman yapıldığı hala tam olarak bilinemeyen, yüzyıla kadar dini eğitimlerin verildiği medrese, bir dönem cami olarak da kullanılmış. yılında aslına uygun olarak restore edilen Latife Medrese'nin çarpıcı taş oymalarla süslü taç kapısından içeri girerek bazalt taşlarla süslenmiş iç bölümlerini gezebilir, dini eğitimlerin verildiği taş odaları inceleyebilir ve geniş avluda güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Kırklar Dağı

On gözlü Silvan Köprüsü’nün üst kısımlarında yer alan Kırklar Dağı adının aksine bir dağdan ziyade tepedir. Diyarbakır halkının 40 sayısına yüklediği tılsımdan ötürü dağa bu ad verilmiş. Bu tepede bulunan kilisede kırk Hristiyan azizin kemiklerinin gömülü olduğu söyleniyor.

Konum Linki

Fiskaya Şelalesi

Fiskaya Şelalesi

Sur ilçesinde bulunan Fiskaya Şelalesi restorasyon ve yenileme çalışmalarından sonra yeniden akar hale getirildi. Şelaleye bakan seyir terası da bu onarımdan nasibini aldı ve cam zemin döşendi. Hevsel ve Dicle Nehri manzarası eşliğinde cam terasa çıkıp kendinizi manzaraya teslim edebilirsiniz.

Konum Linki

Körtik Tepe Höyüğü

Bismil ilçesinde bulunan Körtik Tepe Botan Çayı ve Dicle Nehri’nin kesişim noktasında yer alıyor. Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün yürüttüğü kazılarda incelenen kemik ve taş kalıntılarına göre höyük M.Ö. ile M.Ö. yıllarına dayanıyor. Mezarlarda ölülerin yanına armağanlar bırakıldığını görmek mümkün. Ayrıca mezarlar halkın yaşam alanının göbeğinde bulunduğu için bunun vefat eden yakınlarına yakın olma düşüncesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Konum Linki

Lice Ashabı Keyf Mağarası

Ashabı keyf Mağarası

Putperest krala karşı koydukları için çeşitli işkencelere maruz kalan Ashab-ı Kehf ‘in yanlarına aldıkları bir köpekle tam yıl boyunca bu mağarada uyudukları rivayet ediliyor. Ashab-ı Kehf’in yıllarca uyudukları iddia edilen 34 mağaradan biri de Diyarbakır’ın Lice ilçesi sınırlarında yer alıyor.

Konum Linki

Hani Anakaris Şifalı Su

Diyarbakır’ın Hani ilçesinde bulunan Anakaris şehir merkezine 70 kilometre uzaklıkta. M.Ö. 8 yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor. Şifalı olduğu kabul edilen su çevresinde herhangi özel tesis yok. Şifa arayan insanların akınına uğrayan Anakaris’in suyunun böbrek ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Şifalı su artık modern bir havuz çehresine kavuştu.

Konum Linki

Diyarbakır'da gezilecek yerler listemiz sona erdi. Diyarbakır gezinden sonra Gaziantep'te gezilecek yerler yazımızı okuyup yeni seyahat planını yapabilirsin. 

Diyarbakır ile İlçeleri Arasındaki Uzaklıklar


Diyarbakır Ilceleri Haritası

İlİlçeMesafe
DiyarbakırBAĞLAR0 km.
DiyarbakırBİSMİL54 km.
DiyarbakırÇERMİK86 km.
DiyarbakırÇINAR35 km.
DiyarbakırÇÜNGÜŞ km.
DiyarbakırDİCLE85 km.
DiyarbakırEĞİL48 km.
DiyarbakırERGANİ55 km.
DiyarbakırHANİ86 km.
DiyarbakırHAZRO70 km.
DiyarbakırKOCAKÖY60 km.
DiyarbakırKULP km.
DiyarbakırLİCE84 km.
DiyarbakırMERKEZ0 km.
DiyarbakırSİLVAN78 km.
DiyarbakırSUR0 km.
DiyarbakırYENİŞEHİR0 km.

Diyarbakır İlçeleri ile Bucak Belde Uzaklıkları

İlçeAdiBucak Beldeİlçe Merkezine Uzaklıkİl Merkezine Uzaklık
BÄ°SMÄ°LYUKARISALAT (Salat)20 Km.74 km
BÄ°SMÄ°LTEPE13 Km.65 km
ÇERMİKBAŞARI (Yoğun)9 Km.95 km
ÇINAROVABAĞ50 Km.43 km
ERGANÄ°AHMETLÄ°15 Km.42 km
KULPAĞAÇLI18 Km. km
KULPAKÇASIR41 Km. km
KULPHAMZALI29 Km. km
LÄ°CEKAYACIK24 Km.74 km
MERKEZYOLBOYU (Pirinçlik)19 Km.19 km
MERKEZMERMER39 Km.39 km
SİLVANBAĞDERE25 Km.53 km
SİLVANÇATAKKÖPRÜ20 Km.98 km

Diyarbakır ile Komşu İller Arasındaki Mesafeler

NerdenNereyeMesafe
DiyarbakırAdıyaman km
DiyarbakırBatman km
DiyarbakırBingöl km
DiyarbakırElazığ km
DiyarbakırMalatya km
DiyarbakırMardin96 km
DiyarbakırMuş km
DiyarbakırŞanlıurfa km

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir