en çok komşusu olan ülke / En fazla sınır komşusu olan ülke hangisidir?

En Çok Komşusu Olan Ülke

en çok komşusu olan ülke

Okullarda Anlatılmayan İlginç Coğrafi Bilgiler

Coğrafya sıkıcı değildir!

  1. <p><b>En uzun sınırı olan ülkeler: ABD ? Kanada</b></p> Kesintisiz en uzun sınır ise ABD ile Kanada arasında. İki ülke arasındaki sınır km.

    En uzun sınırı olan ülkeler: ABD ? Kanada

    Kesintisiz en uzun sınır ise ABD ile Kanada arasında. İki ülke arasındaki sınır km.
  2. <p><b>En çok dil konuşulan ülke: Papua Yeni Gine</b></p> 3 resmi dili olmasına rağmen farklı diyalektlerle birlikte Papua Yeni Gine?de toplamda dil konuşuluyor!

    En çok dil konuşulan ülke: Papua Yeni Gine

    3 resmi dili olmasına rağmen farklı diyalektlerle birlikte Papua Yeni Gine?de toplamda dil konuşuluyor!
  3. <p><b>Dünyanın en mutlu ülkesi: Danimarka</b></p> Columbia Üniversitesi'nin ülkeyi değerlendirerek hazırladığı " Dünya Mutluluk Raporu"na göre dünyanın en mutlu ülkesi Danimarka oldu.

    Dünyanın en mutlu ülkesi: Danimarka

    Columbia Üniversitesi'nin ülkeyi değerlendirerek hazırladığı " Dünya Mutluluk Raporu"na göre dünyanın en mutlu ülkesi Danimarka oldu.
  4. <p><b>En soğuk başkenti olan ülke: Moğolistan</b></p> Moğolistan'ın Başkent'i Ulan Batur, dünyanın en soğuk başkenti. Yıllık ortalama sıcaklığı -2,4 olan başkentin kış aylarındaki ortalama sıcaklığı ise derece. Şehirde ölçülen en düşük sıcaklık ise derece.

    En soğuk başkenti olan ülke: Moğolistan

    Moğolistan'ın Başkent'i Ulan Batur, dünyanın en soğuk başkenti. Yıllık ortalama sıcaklığı -2,4 olan başkentin kış aylarındaki ortalama sıcaklığı ise derece. Şehirde ölçülen en düşük sıcaklık ise derece.
  5. <p><b>En çok volkanı olan ülke: Endonezya</b></p> Endonezya, volkan ile en çok volkana sahip olan ülke.

    En çok volkanı olan ülke: Endonezya

    Endonezya, volkan ile en çok volkana sahip olan ülke.
  6. <p><b>En çok gölü olan ülke: Kanada</b></p> Sahip olduğu bütün göllerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kanada yaklaşık 3 milyon göle sahip. Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık km2. Ülkede yüzölçümü km2'den büyük göl bulunuyor.

    En çok gölü olan ülke: Kanada

    Sahip olduğu bütün göllerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kanada yaklaşık 3 milyon göle sahip. Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık km2. Ülkede yüzölçümü km2'den büyük göl bulunuyor.
  7. <p><b>İnsanları en uzun yaşayan ülkeler: Japonya, İsviçre ve San Marino</b></p> WHO'nun "Dünya Sağlık İstatistikleri " raporuna göre Japonya, İsviçre ve San Marino vatandaşlarının ortalama yaşam süresi 83 yıl.

    İnsanları en uzun yaşayan ülkeler: Japonya, İsviçre ve San Marino

    WHO'nun "Dünya Sağlık İstatistikleri " raporuna göre Japonya, İsviçre ve San Marino vatandaşlarının ortalama yaşam süresi 83 yıl.
  8. <p><b>En kendine özgü olan ülke: Madagaskar</b></p> En çok endemik (dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki) türü olan ülke Madagaskar. Ülkedeki sürüngenlerin %95'i, memelilerin %92'si ve bitkilerin %89'u dünyanın başka yerinde yok.

    En kendine özgü olan ülke: Madagaskar

    En çok endemik (dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki) türü olan ülke Madagaskar. Ülkedeki sürüngenlerin %95'i, memelilerin %92'si ve bitkilerin %89'u dünyanın başka yerinde yok.
  9. <p><b>En okur yazar ülkeler: Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan</b></p> 15 yaş ve üzeri nüfusun okur yazar oranı 0 olan ülkeler, Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan.

    En okur yazar ülkeler: Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan

    15 yaş ve üzeri nüfusun okur yazar oranı 0 olan ülkeler, Andorra, Finlandiya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç ve Vatikan.
  10. <p><b>En çok askerli ülke: Çin ? Kore Demokratik Cumhuriyeti</b></p> Aktif olarak görev yapan askeriyle Çin, asker sayısı en fazla ülke. Ancak kişiye düşen aktif askeri personel sayısında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) önde geliyor. Bu ülkede her kişiye 45 asker düşüyor.

    En çok askerli ülke: Çin ? Kore Demokratik Cumhuriyeti

    Aktif olarak görev yapan askeriyle Çin, asker sayısı en fazla ülke. Ancak kişiye düşen aktif askeri personel sayısında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) önde geliyor. Bu ülkede her kişiye 45 asker düşüyor.
  11. <p><b>En genç ülke: Uganda</b></p> Genç nüfusun en yoğun olduğu ülke ise Uganda? yaş grubunun ülke nüfusuna oranı %

    En genç ülke: Uganda

    Genç nüfusun en yoğun olduğu ülke ise Uganda? yaş grubunun ülke nüfusuna oranı %
  12. <p><b>En uzun boylu ülke: Hollanda</b></p> Kızlı erkekli en uzun boy ortalaması olan ülke Hollanda. Erkek nüfusun boy ortalamasının , kadın nüfusun ise 1,

    En uzun boylu ülke: Hollanda

    Kızlı erkekli en uzun boy ortalaması olan ülke Hollanda. Erkek nüfusun boy ortalamasının , kadın nüfusun ise 1,
  13. <p><b>En "Boyu değil işlevi" diyen ülke: Endonezya ? Bolivya</b></p> En kısa boyda ise kadın ve erkek nüfusu değişkenlik gösteriyor. En kısa boylu erkek nüfusu olan ülke ortalama ile Endonezya iken, kadınlarda 1,42 ile Bolivya geliyor. Yine de Endonezya halkı istikrarlı, kadınları listede ikinci sırada.

    En "Boyu değil işlevi" diyen ülke: Endonezya ? Bolivya

    En kısa boyda ise kadın ve erkek nüfusu değişkenlik gösteriyor. En kısa boylu erkek nüfusu olan ülke ortalama ile Endonezya iken, kadınlarda 1,42 ile Bolivya geliyor. Yine de Endonezya halkı istikrarlı, kadınları listede ikinci sırada.
  14. <p><b>Göçmeni en bol ülke: Amerika Birleşik Devletleri</b></p> itibariyle toplam göçmeniyle Amerika Birleşik Devletleri listenin başında yer alıyor. Ancak göçmenlerin yerel nüfusa oranında %84 ile Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada geliyor.

    Göçmeni en bol ülke: Amerika Birleşik Devletleri

    itibariyle toplam göçmeniyle Amerika Birleşik Devletleri listenin başında yer alıyor. Ancak göçmenlerin yerel nüfusa oranında %84 ile Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada geliyor.
  15. <p><b>En doğurgan ülke: Nijerya</b></p> Yapılan araştırmalara göre kadın başına en çok çocuk doğurulan ülke 7 çocuk ile Nijerya.

    En doğurgan ülke: Nijerya

    Yapılan araştırmalara göre kadın başına en çok çocuk doğurulan ülke 7 çocuk ile Nijerya.
  16. <p><b>En monarşik ülke: Japonya</b></p> Halen devam eden ve kan bağıyla geçen en eski monarşi Japon monarşisidir. Japon imparatorları M.Ö'dan beri tahta çıkıyor.

    En monarşik ülke: Japonya

    Halen devam eden ve kan bağıyla geçen en eski monarşi Japon monarşisidir. Japon imparatorları M.Ö'dan beri tahta çıkıyor.
  17. <p><b>En çok kadın parlamenteri olan ülke: Rwanda</b></p> Meclisindeki 80 koltuğun 51'inde kadınların oturduğu ufacık tefecik Afrika ülkesi Rwanda, %63,8'lik oranla listenin başında.

    En çok kadın parlamenteri olan ülke: Rwanda

    Meclisindeki 80 koltuğun 51'inde kadınların oturduğu ufacık tefecik Afrika ülkesi Rwanda, %63,8'lik oranla listenin başında.
  18. <p><b>En pahalı benzini kullanan ülke: Türkiye</b></p> Galon fiyatı 9,98$ olan benziniyle Türkiye, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke

    En pahalı benzini kullanan ülke: Türkiye

    Galon fiyatı 9,98$ olan benziniyle Türkiye, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke
  19. <p><b>En uzun sahil şeridi olan ülke: Kanada</b></p> Yaklaşık km'lik sahil şeridiyle Kanada, en uzun sahil şeridi olan ülke.

    En uzun sahil şeridi olan ülke: Kanada

    Yaklaşık km'lik sahil şeridiyle Kanada, en uzun sahil şeridi olan ülke.
  20. <p><b>En çok idam uygulanan ülke: Çin</b></p> Çin, uyguladığı idam sayısıyla aşılması güç bir rekora sahip. Kesin veriler açıklanmasa da yılında yaklaşık kişinin idam edildiği tahmin ediliyor. Çin'i takip eden ülke ise, İran.

    En çok idam uygulanan ülke: Çin

    Çin, uyguladığı idam sayısıyla aşılması güç bir rekora sahip. Kesin veriler açıklanmasa da yılında yaklaşık kişinin idam edildiği tahmin ediliyor. Çin'i takip eden ülke ise, İran.
  21. <p><b>En köpeksever ülke: Amerika Birleşik Devletleri</b></p> Araştırma sonuçlarına göre yılında ABD'de 75,8 milyon köpek var. Bu sayıyla ABD, kendisinden sonra gelen Brezilya'yı ikiye katlıyor.

    En köpeksever ülke: Amerika Birleşik Devletleri

    Araştırma sonuçlarına göre yılında ABD'de 75,8 milyon köpek var. Bu sayıyla ABD, kendisinden sonra gelen Brezilya'yı ikiye katlıyor.
  22. <p><b>En madalyalı ülke: Amerika Birleşik Devletleri</b></p> yılları arasında düzenlenen yaz ve kış olimpiyatlarında toplam madalya sayısı en fazla olan ülke ABD. Ülkenin madalyasının tanesi altın.

    En madalyalı ülke: Amerika Birleşik Devletleri

    yılları arasında düzenlenen yaz ve kış olimpiyatlarında toplam madalya sayısı en fazla olan ülke ABD. Ülkenin madalyasının tanesi altın.
  23. <p><b>En çok yargılanan ülke: Türkiye</b></p> arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki hükümleri tek başına oluşturan Türkiye, listenin zirvesinde.

    En çok yargılanan ülke: Türkiye

    arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki hükümleri tek başına oluşturan Türkiye, listenin zirvesinde.
  24. <p><b>En çok ateist olan ülke: Çin</b></p> Yapılan araştırmaya göre halkının %47'si kendini "ateist" olarak tanımlayan Çin, dünyada ateist oranının en yüksek olduğu ülke.

    En çok ateist olan ülke: Çin

    Yapılan araştırmaya göre halkının %47'si kendini "ateist" olarak tanımlayan Çin, dünyada ateist oranının en yüksek olduğu ülke.
  25. <p><b>Kişi başına en çok doktor düşen ülke: Monaco</b></p> kişiye düşen 7,05 doktor ortalaması ile Monaco ilk sırada.

    Kişi başına en çok doktor düşen ülke: Monaco

    kişiye düşen 7,05 doktor ortalaması ile Monaco ilk sırada.
  26. <p><b>En erkekli ülke: Katar</b></p> Erkek nüfusun kadın nüfusa oranında 3,29'luk yetişkin oranı ile Katar birincilik ipini göğüslüyor.

    En erkekli ülke: Katar

    Erkek nüfusun kadın nüfusa oranında 3,29'luk yetişkin oranı ile Katar birincilik ipini göğüslüyor.
  27. <p><b>Doğum kontrol oranı en yüksek ülke: Norveç</b></p> Norveç, kadınlarının %88'inin doğum kontrol yöntemi uyguladığı bir ülke olarak birinci.

    Doğum kontrol oranı en yüksek ülke: Norveç

    Norveç, kadınlarının %88'inin doğum kontrol yöntemi uyguladığı bir ülke olarak birinci.
  28. <p><b>En çok bombalanan ülke: Laos </b></p> Dünyanın en çok bombalanan ülkesi, arasında kesintisiz bombalanan Laos. Öyle ki ülkeye 2 milyon tondan fazla bomba atılmış. Atılan milyon bombanın yaklaşık 80 milyonu patlamamış ve ülkedeki bomba temizliği halen sürüyor.

    En çok bombalanan ülke: Laos

    Dünyanın en çok bombalanan ülkesi, arasında kesintisiz bombalanan Laos. Öyle ki ülkeye 2 milyon tondan fazla bomba atılmış. Atılan milyon bombanın yaklaşık 80 milyonu patlamamış ve ülkedeki bomba temizliği halen sürüyor.
  29. <p><b>Yüzölçümü en büyük ülke: Rusya </b></p> Rusya, km2'lik yüzölçümüyle, dünyadaki en büyük ülke.

    Yüzölçümü en büyük ülke: Rusya

    Rusya, km2'lik yüzölçümüyle, dünyadaki en büyük ülke.
  30. <p><b>Yüzölçümü en küçük ülke: Sealand</b></p> Sealand, m2'lik yüzölçümüyle dünyadaki en küçük ülke.

    Yüzölçümü en küçük ülke: Sealand

    Sealand, m2'lik yüzölçümüyle dünyadaki en küçük ülke.
  31. <p><b>En kalabalık ülke: Çin </b></p> kişilik nüfusuyla Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi.

    En kalabalık ülke: Çin

    kişilik nüfusuyla Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi.
  32. <p><b>Nüfus yoğunluğu en fazla olan ülke: Bangladeş</b></p> Dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesi, km2'ye kişiyle Bangladeş.Ülkenin ,7 milyonluk nüfusuna karşın yüzölçümü km2.

    Nüfus yoğunluğu en fazla olan ülke: Bangladeş

    Dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesi, km2'ye kişiyle Bangladeş.Ülkenin ,7 milyonluk nüfusuna karşın yüzölçümü km2.
  33. <p><b>En çok komşusu olan ülke</b></p> "Ev alma komşu al" sözünü uygulayan Çin'in tam 14 ülke ile sınırı var. Bu ülkeler ise Moğolistan, Rusya, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan

    En çok komşusu olan ülke

    "Ev alma komşu al" sözünü uygulayan Çin'in tam 14 ülke ile sınırı var. Bu ülkeler ise Moğolistan, Rusya, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan

Türkiye'ye komşu olan ülkeler! İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve Bulgaristan

Kıtaların kesişim noktasında olması ve ayrı özelliklerde birçok ülkeye komşu olması ile önemli bir stratejik konuma sahip olan Türkiye, bu yönü ile büyük öneme sahiptir. İşte Türkiye'nin komşusu olan İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve Bulgaristan ve bu ülkelerin karakteristik özellikleri…

İran resmî adı İran İslam Cumhuriyeti, Güneybatı Asya'da ülke. Güneyde Basra Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrilidir. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran'dır. Resmî dili Farsça'dır. Anayasasının maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.

İran, MÖ 'lere dayanan tarihi ve var olan yerleşmeleriyle dünyadaki en eski sürekli uygarlıklardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Tarih boyunca İran Avrasya'daki merkezî konumu nedeniyle jeostratejik öneme sahip olmuştur ve bir bölgesel güçtür.

İran BM, Bağlantısızlar Hareketi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve OPEC üyesidir. İran siyasal sistemi 'da kabul edilen anayasaya göre oluşturulan birkaç karmaşık yönetim yapısına göre işlemektedir. En yüksek devlet makamı şimdiki Ayetullah Ali Hamaney'in üstlendiği İran dinî liderliğidir (Velayet-i Fakih).

İran, uluslararası enerji güvenliği ve dünya ekonomisinde geniş petrol ve doğal gaz kaynakları sonucu önemli bir konuma sahiptir.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve Bulgaristanİran konum

Yunanistan ya da resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, eskiden Hellas Balkanlar'da bir ülkedir. Yunanistan'ın nüfusu itibarıyla yaklaşık 10, milyon kişidir. Başkenti ve en büyük şehri Atina iken ikinci en kalabalık şehri Selanik'tir.

Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişiminde konumlanan Yunanistan, Balkan Yarımadası'nın güney ucunda yer alır ve kuzeybatıda Arnavutluk, kuzeyde Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Bulgaristan, kuzeydoğuda ise Türkiye ile sınır komşusudur. Dokuz coğrafi bölgeden oluşur: Ege Adaları, Epir, Girit, İyonya Adaları, Makedonya, Mora, Orta Yunanistan, Teselya ve Trakya. Anakaranın doğusunda Ege Denizi, batısında İyonya Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz yer alır. Yunanistan, tanesinde yaşanılan çok sayıda adaya sahiptir ve km uzunluğundaki kıyı şeridiyle bu alanda Akdeniz Havzası'nda birinci, dünyada ise on birinci sıradadır. Yüzde sekseni dağlık olan ülkenin en yüksek dağı metrelik Olimpos Dağı'dır.

Yunanistan; demokrasi, Batı felsefesi, Olimpiyat Oyunları, Batı edebiyatı, tarihyazımı, siyaset bilimi, önemli bilimsel ve matematiksel ilkeler ile Batı dramasının doğduğu yer olması nedeniyle Batı uygarlığının beşiği kabul funduszeue.infoar, MÖ sekizinci yüzyıldan itibaren tüm Akdeniz ve Karadeniz'e yayılan ve polis olarak bilinen birçok bağımsız şehir devleti kurdular. II. Filip MÖ dördüncü yüzyılda Yunan anakarasının çoğunu birleştirirken oğlu III. Aleksandros, antik dünyanın büyük bir kısmını fethederek Yunan kültürünü ve bilimini Doğu Akdeniz'den İndus Nehri'ne kadar yaydı. MÖ ikinci yüzyılda Roma tarafından ilhak edilen Yunanistan, Roma İmparatorluğu'nun ve Yunan dili ve kültürünün baskın olduğu ardılı Bizans İmparatorluğu'nun ayrılmaz bir parçası oldu. Birinci yüzyılda Rum Ortodoks Kilisesi'nin kuruluşu, modern Yunan kimliğini şekillendirdi ve Yunan geleneklerini Ortodoks dünyasına yaydı. On beşinci yüzyılın ortalarında Osmanlı egemenliği altına giren Yunanistan'ın modern bir ulus devlet olarak ortaya çıkışı, verdiği bağımsızlık savaşının ardından 'da gerçekleşti. Yunanistan'ın sahip olduğu on sekiz UNESCO Dünya Mirası, ülkenin zengin tarihsel geçmişini yansıtmaktadır.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve BulgaristanYunanistan konum

Ermenistan ya da resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti Güney Kafkasya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir.

Daha önce Sovyetler Birliği'ne bağlı bir cumhuriyet iken Eylül 'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran, batısında ise Türkiye ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti bulunur. 1 Ocak itibarıyla nüfusu kişidir. Başkenti ve en büyük şehri Erivan'dır; Gümrü, Vanadzor, Eçmiadzin ve Hrazdan da ülkenin diğer önemli şehirlerindendir.

Ermenistan Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Bağımsız Devletler Topluluğu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Dünya Ticaret Örgütü ve yaklaşık otuz diğer örgütün üyesidir.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve Bulgaristan

Gürcistanveya resmî adıyla Gürcistan Cumhuriyeti Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülke. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

Gürcistan, seküler, üniter ve başkanlı cumhuriyet olan bir temsili demokrasidir. Hâlen Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü üyesidir. NATO üyeliği ve ileride Avrupa Birliği'ne üye olmak için uğraş vermektedir.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve BulgaristanErmenistan konum

Nahçıvan'ın, kuzeyi ve doğusu Ermenistan ile güneyi ve batısı da İran topraklarıyla çevrilmiş olup, kuzeybatısında yer alan Türkiye ile kısa bir sınırı vardır. Bu sınır bölgesi Türkiye tarafından Dilucu olarak adlandırılmakta olup, Türkiye ile Nahçıvan'ı birbirine bağlayan yol Dilucu'nda Aras Nehri üzerine inşa edilen Hasret Köprüsü'nden geçmektedir.

Azerbaycan'ın yaklaşık %6,3'ünü oluşturan Nahçıvan, ,73 km² yüzölçümüne sahiptir[1]. Arazi yapısı dağlık bir nitelik gösteren Nahçıvan'da ovaların toplam araziye oranı % 20, ormanların oranı ise % 2 civarındadır. Ovaların büyük bir bölümü tarıma elverişlidir. Ülkenin zengin madensuyu, soda ve tuz kaynakları bulunmaktadır.

Azerbaycan'a bağlı olmakla birlikte, bu ülkeyle fiziki bağlantısı olmayan Nahçıvan, Türk devletleri arasında Türkiye ile kara sınırı bulunan tek toprak parçasıdır. Türkiye ile Nahçıvan arasında 17 km'lik bir sınır bulunmaktadır. Nahçıvan şehir merkezi ile Türkiye'nin Iğdır şehri arasındaki uzaklık km olup, iki şehir karayolu ile birbirlerine bağlanmıştır. İki ülke arasındaki ulaşım ve ticari ilişkiler Dilucu Sınır Kapısı'ndan gerçekleştirilmektedir.

İran ile Culfa ve Urumiye kentlerine yönelik iki ayrı sınır kapısı bulunmaktadır. Sovyet döneminden kalan, Nahçıvan'ı Ermenistan üzerinden Azerbaycan'a bağlayan karayolu ise, 'ların başlarından bu yana kullanılamamaktadır.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve BulgaristanNahcivan konum

Irak ya da resmî adıyla Irak Cumhuriyeti Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat'tır. Bugün Irak, Orta Doğu'da yer alan stratejik mevkisiyle, sahip olduğu petrol rezervleri ile Körfez'in önemli ülkelerinden biri durumundadır. Irak bir ara (savaştan önce), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervine sahipti. Amerika'yla savaştan ve işgalden sonra üretimde önemli düşüşler olmuştur. Fakat doğal rezerv sıralamasındaki yerini korumaktadır.

Irak uzun yıllar Birleşik Krallık'ın hâkim gücü altında idare edilmiştir. Birleşik Krallık'ın 'de Orta Doğu'dan tamamen çekilmesi ile bu bölge üzerinde ABD önder güç olmaya başlamıştır. Soğuk Savaş sonrası Orta Doğu'da etkisini artıran ABD'nin Irak'a özel bir politik ilgisi vardır. Yakın dönem Irak tarihi ABD tarafından şekillendirilmiştir. Irak, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve BulgaristanIrak konum

Suriye ya da resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Orta Doğu'da Lübnan, İsrail, Ürdün, Irak, Türkiye ile; Akdeniz'de ise KKTC ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile komşu bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Şam, diğer büyük şehirleri Halep, Lazkiye, Humus'tur. Ülkenin toplam nüfusu resmi verilere göre 'da 21 milyon 18 bin kişi iken, bu sayının 'da 18 milyon bin olduğu tahmin edilmektedir.Yüzölçümü Türkiye topraklarının 1/4'ü kadardır.

Ülke 'ten bu yana ülke Baas Partisi tarafından, 'ten bu yana ise Esad ailesinin başta olduğu hükümetler tarafından yönetilmektedir. Suriye'nin şimdiki devlet başkanı, ülkeyi 'ten 'deki ölümüne kadar yöneten Hafız Esad'ın oğlu Beşşar Esad'dır.

yılında Orta Doğu'da başlayan Arap Baharı'nın etkisiyle Suriye'de başlayan protesto gösterileri kısa sürede şiddet eylemlerine dönüştü ve ülkede iç savaş başladı. yılının Mart ayından bu yana aralıksız olarak süren iç savaş nedeniyle yılı itibarıyla binden fazla kişi hayatını kaybederken, 5,5 milyondan fazla Suriyeli ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve BulgaristanSuriye konum

Bulgaristan resmî adıyla Bulgaristan CumhuriyetiBalkanlar'da yer alan ülke. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Avrupa'nın en büyük ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa'nın en yüksek noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

Organizeleşmiş tarih öncesi kültürler günümüz Bulgaristan topraklarında Neolitik Çağ'da gelişmeye başlamıştır. Antik tarihi Trakların, Yunanların ve Romalıların egemenliğini görmüştür. Birleşmiş bir Bulgar devletinin ortaya çıkışı, Balkanlar'ın çoğuna egemen olmuş Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun MS 'de kurulmasına kadar uzanmaktadır ve Orta Çağ süresince Slavlar için bir kültür merkezi haline gelmiştir. İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun 'da çökmesiyle birlikte, toprakları yaklaşık beş yüzyıl boyunca Osmanlı yönetimine girmiştir. 93 Harbi, Üçüncü Bulgar Devleti'nin kurulmasına yol açtı. Bundan sonraki yıllarda komşuları ile yaşadığı çatışmalar Bulgaristan'ın her iki dünya savaşında da Almanya ile ittifak yapmasına sebep olmuştur. 'da Sovyet liderliğindeki Doğu Bloku'nun bir parçası olarak tek partili bir sosyalist devlet haline geldi. Aralık 'da iktidardaki Komünist Parti, çok partili seçimlerin yapılmasına izin verdi ve bu da Bulgaristan'ın demokrasi ve piyasa ekonomisine geçişine yol açtı.

Türkiye'ye komşu olan ülkeler İran, Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan, Nahcivan, Irak, Suriye ve BulgaristanBulgaristan konum

Togo CumhuriyetiBulgaristanErmenistanTürkiyeTürkiyeAskerIrakIrakGündemGüncelHaberler

kaynağı değiştir]
kaynağı değiştir]
Wikimedia Commons'ta sınır ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası