entalpi değişimi formülü / Entalpi Nedir? Entalpi Hesaplama Ve Formülü Konu Anlatımı

Entalpi Değişimi Formülü

entalpi değişimi formülü

Tepkime Entalpisi Nasıl Hesaplanır?

Tepkime Entalpisi Nasıl Hesaplanır?

Tepkime Entalpisi Nasıl Hesaplanır?

(Konunun Ayrıntılı Anlatımı, Soru Çözümleri ve Daha Fazlası Haberimizin Sonundaki Videomuz İçerisindedir.)

Bu haberimizde Tepkime Entalpisi Nasıl Hesaplanır? konusuna yer vereceğiz.

Standart Oluşum Entalpisi Nedir?

Bir bileşiğin bir molünün standart şartlarda (25 santigrat derecede 1 atm basınç altında) elementlerinden oluşmasındaki sırasındaki entalpi değişimine standart oluşum entalpisi denir. Oluşum entalpisi endotermik veya ekzotermik olabilir.

Standart oluşum entalpi değeri için 1 mol bileşiğin kendini oluşturan elementlerden meydana gelmiş olması gerekir.

Elementlerin kararlı hallerinin standart oluşum entalpisi sıfır kabul edilir. Örneğin oda şartlarında karbon grafit halde bulunur. Reaksiyonda grafit halinde olan karbonun standart oluşum entalpisi sıfırdır. Elmas halinde sıfır olarak alınmaz.

Tepkime Entalpisi Nasıl Hesaplanır?

Bir tepkimenin entalpisi, ürünlerin toplam entalpisinden girenlerin toplam entalpisi çıkartılarak bulunur.

Sorularda girenler ve ürünlerdeki maddelerin oluşum entalpileri verilmiş olacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta reaksiyonda bulunan maddelerin önündeki katsayılar ile oluşum entalpi değerlerinin çarpılarak hesap yapılmasıdır.

Konuyu örnek soru ile inceleyelim.

(Konunun ayrıntılı anlatımını ve daha fazlasını aşağıdaki videomuzda bulabilirsiniz.)

YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.

 Abone Olun

Sabit ba&#;sınçlı bir sistemde meydana gelen enerji değişimlerine entalpi (H) denir.

H = U + w

&#;Herhangi bir kimyasal reaksiyonda meydana gelen entalpi değişimine reaksiyon entalpisi(DH)denir.


DH = DHürünler  - DHgirenler

Ekzotermik tepkimelerde ürünlerin toplam entalpileri girenlerin toplam entalpilerindenküçüktür. 

        &#;H_ürünler<&#;H_girenler

CH4(g) + 2O2(g) &#; CO2(g) + 2H2O(g)      ΔH = kJ

CH4(g) + 2O2(g) &#; CO2(g) + 2H2O(g) + kJ   

&#;Endotermik tepkimelerde tepkimeye ürünlerin entalpitoplamı, girenlerin entalpi toplamlarından daha büyüktür.

           &#;H_ürünler>&#;H_girenler

1/2H2(g) + 1/2I2(g) &#; HI(s)         ΔH = +26,5 kJ

1/2H2(g) + 1/2I2(g) + 26,5 kJ &#; HI(s) 

STANDART OLUŞUM ENTALPİLERİ

&#;Bir bileşiğin sabit basınçta elementlerinden oluşması sırasında meydana gelen ısı değişimine o bileşiğin oluşum entalpisidenir.

&#;Bir mol bileşiğin standart şartlarda (1 atm ve 25 &#;C) kendini oluşturan elementlerden meydana gel&#;mesi sırasındaki enerji değişimine standart oluşum entalpisi denir.

&#;  

&#;S(k) + 3/2O&#;(g) &#; SO&#;(g)  &#;H = kj tepkimesinin entalpisi aynı zamanda SO3 ün oluşum entalpisidir.

&#;SO&#;(g) + 1/2 O&#;(g)&#; SO&#;(g)            &#;H = kj


Bu tepkimede SO&#; elementlerinden değil bir bileşik olan SO&#; den elde edilmiştir. Buna göre      kj değeri verilen tepkimenin entalpisidir. Fakat SO&#; ün oluşum entalpisi değildir.

Entalpi nasıl hesaplanır, formülü nasıldır? Entalpi ne anlama gelir, hesaplamak için kullanılan yöntemler ve örnek sorular.

entalpi

Entalpi Hesaplama &#; Formülü

Entalpi, sistemin, toplam iç enerji artı basınç ve hacim çarpımına eşit termodinamik bir işlevdir. Denklemi aşağıdaki gibidir:

H = E + PV

burada H entalpi, E enerjidir ve PV basınç ile hacim çarpımıdır.

Bir sistemin toplam iç enerjisinin hesaplanması imkansızdır, ancak iç enerjideki değişiklikler hesaplanabilir. Değişiklikler, ısı iletimini ve yapılan işi (bir gazın genleşmesi veya daralması) içerir. Dolayısıyla, bir reaksiyonun entalpisi ΔH olarak kaydedilir; burada, Δ sembolü değişikliği ifade eder. Reaksiyonun ΔH değeri, birçok farklı yolla hesaplanabilir.

  1. Bir sistem tarafından veya bir sistem üzerinde yapılan iş sıfır ise (kabın hacmi değişmez) entalpideki değişim, ısı aktarımı (q) ile aynıdır. \displaystyle q=m.s.\Delta T Bu denklemde m, kütle, s özgül ısı ve ΔT sıcaklıktaki değişimdir.
  2. Eğer reaksiyon biliniyorsa, reaksiyon entalpisi, oluşum ısısının değer tablosu kullanılarak hesaplanabilir. \displaystyle \Delta {{H}_{f}} ye oluşum ısısı denir. \displaystyle \Delta {{H}_{reak}}=\sum{\Delta {{H}_{f(urun)}}}-\sum{\Delta {{H}_{f(reaktif )}}}
  3. Hess Yasası bir reaksiyonun entalpisini hesaplamak için kullanılabilir.
  4. \displaystyle \Delta {{H}_{reaksiyon}} Reaktiflerin ve ürünlerin bağ enerjilerini kullanarak hesaplanabilir. \displaystyle \Delta {{H}_{reaksiyon}}=\sum{\Delta {{H}_{bagkirmaenerjisi}}}-\sum{\Delta {{H}_{bagolusmaenerjisi}}}

Örnekler:

MaddeOluşum ısısı (kJ/mol)
C(k)0
O2 (g)0
CO2 (g),5

 

1- Aşağıdaki tepkimenin ısısını, yukarıdaki tabloyu kullanarak hesaplayınız.

  • \displaystyle {{C}_{(k)}}+{{O}_{2}}_{(g)}\to C{{O}_{2}}_{(g)}

Çözüm:

  • \displaystyle \Delta {{H}_{reak}}=\sum{\Delta {{H}_{f(urun)}}}-\sum{\Delta {{H}_{f(reaktif )}}}
  • \displaystyle \Delta {{H}_{f}} ye oluşum ısısı denir ve ürünün oluşması için ısının gerekli olduğu anlamına gelir. C (k) ve O2 (g) için elemental formda oldukları için 0 değerleri vardır.
  • \displaystyle \Delta {{H}_{reaksiyon}}=\left( ,5 \right)-\left( 0+0 \right)=,5kJ
MaddeOluşum ısısı (kJ/mol)
CH4(g),8
O2 (g)0
CO2 (g),5
H2O(s),8

 

2. Aşağıdaki tepkimenin ısısını, yukarıdaki tabloyu kullanarak hesaplayınız.
  • \displaystyle C{{H}_{4}}_{(g)}+2{{O}_{2}}_{\left( g \right)}\to C{{O}_{2}}_{\left( g \right)}+2{{H}_{2}}{{O}_{(s)}}
  • \displaystyle \Delta {{H}_{reak}}=\sum{\Delta {{H}_{f(urun)}}}-\sum{\Delta {{H}_{f(reaktif )}}}
  • Bu problemde 2 mol O2 ve 2 mol H2O var, bu nedenle değerler ikiyle çarpılmalıdır.
  • \displaystyle \Delta {{H}_{reaksiyon}}=\left[ ,5+\left( 2*,8 \right) \right]-\left[ ,8+\left( 2*0 \right) \right]=,3kJ

Carnot çevriminden bahsederken, bir sistemin iş üretebilmesi için bir yandan sisteme sıcak bir rezervuardan ısı sağlanırken, diğer yandan bir miktar ısının soğuk bir rezervuara geçerek sistemden ayrılması gerektiğini belirtmiştik. Yani, her çevrim yapıldığında sisteme belli bir miktar ısı eklenirken, bir miktar ısı da sistemden ayrılıyordu.

Carnot çevriminde, her bir çevrimde sisteme eklenen ısı sistemden çıkan ısıdan daha fazla olduğuna göre, sisteme her çevrimde bir miktar ısı ekleniyormuş gibi de düşünebiliriz. Örneğin, sıcak rezervuardan sisteme +10 Joule ısı geliyor ve bu ısının -2 Joule’u soğuk rezervuara gidiyorsa, her çevrimde sisteme 10 &#; 2 = 8 Joule miktarında ısı eklendiğini düşünebiliriz.

Şimdi bir soru soralım: sisteme eklenen bu ısı sizce bir durum fonksiyonu olabilir mi? Hayır. Çünkü, durum fonksiyonu olması için her bir çevrim yapıldığında değişkenin tekrar aynı değere gelmesi lazım: sistemin hacmi, ya da entropisi gibi. Oysa ısı söz konusu olduğunda, her bir çevrim yaptığımızda sisteme bir miktar ısı eklendiğini görüyoruz. O zaman ısının bir durum fonksiyonu olduğunu söyleyemeyiz.

Hatırlarsanız, daha önce çevrim sırasında kaybolan enerjiyi de benzer bir şekilde ele alıp, kaybolan enerji bir durum fonksiyonu olmamasına rağmen, entropi adını verdiğimiz bir değişken bularak kaybolan enerjiyi bir durum fonksiyonuyla ilişkilendirebildiğimizi göstermiştik. Bu başlık altında da benzer bir mantık yürütmeyle, sisteme eklenen net ısıyı ilişkilendirdiğimiz, entalpi adı verilen bir durum değişkeninden bahsedeceğiz.

Entalpi, temel olarak bir sistemin toplam enerjisini temsil ediyor. Sistemin toplam enerjisi ifadesiyle, sisteme evrende yer açmak için harcamamız gereken enerjiye ek olarak, sistemi yaratmak için harcamamız gereken enerjinin toplamını kastediyoruz. Sistemi yaratmak için sistemde var olan bütün enerjilerin toplamı kadar, yani sistemin iç enerjisi (U) kadar enerji harcamamız gerekiyor. Dolayısıyla, entalpinin sistemin iç enerjisini kapsayan bir terim olması gerekiyor. İç enerjiye ek olarak, yarattığımız bu sisteme bir de yer açmamız gerekiyor ki, sistem evrende bir yer kaplayabilsin. Evrende V hacminde bir boşluk açıp, P basıncına sahip bir sistemi bu boşluğa yerleştirebilmemiz için yapmamız gereken mekanik iş miktarını PV ile gösterebileceğimizi önceki konulardan biliyoruz (aslında PΔV ile gösteriyoruz, fakat ilk durumdaki hacim sıfır olduğu için kısaca PV yazıyoruz). Sonuç olarak, sistemi yaratmak ve sisteme yer açmak için harcadığımız toplam enerjiyi, yani entalpiyi, matematiksel bir ifadeyle,

şeklinde yazabiliyoruz. Entalpiyi bu şekilde ifade ettiğimizde, entalpinin bir durum fonksiyonu olduğunu matematiksel ispata gerek duymadan da görebiliyoruz. Bunun nedeni, entalpiyi oluşturan bütün değişkenlerin (U, P ve V) halihazırda birer durum değişkeni olmaları. Durum değişkenlerinin birleşimi yine bir durum değişkeni olacağına göre, entalpinin de bir durum değişkeni olması gerekiyor.

Entalpi sistemin toplam enerjisini temsil ettiği için, tahmin edebileceğiniz gibi, direkt olarak ölçülmesi mümkün olan bir nicelik değil. Bu nedenle, entalpiyi bir nicelik olarak ele almak yerine, termodinamikte gördüğümüz birçok diğer kavram gibi, değerindeki değişimler üzerinden değerlendiriyoruz. Örneğin, bir sistemin makro durumunda bir değişim olduğunda, entalpide meydana gelen değişimi aşağıdaki gibi gösteriyoruz.

Termodinamiğin birinci kanunundan iç enerjideki değişimin ΔU = Q &#; W olarak ifade edebildiğimizi biliyoruz. Dolayısıyla,

Sistemin yaptığı iş miktarı PΔV olduğuna göre,

Şimdi tekrar konunun girişinde yaptığımız tanıma geri dönelim. Entalpinin sisteme eklenen ısıyla ilgili bir durum fonksiyonu olduğunu konuya giriş yaparken belirtmiştik. Bu eşitliğin yukarıdaki bu tarife uyması, yani ΔH = Q olabilmesi için, bu eşitlikte sağdaki ikinci ve üçüncü terimlerin birbirlerine eşit olması, yani basıncın (P) sabit bir değer olması gerekiyor. Basıncı sabit bir değer olarak kabul ettiğimizde:

entalpinin gerçekten de sisteme eklenen ısıyla ilişkili bir durum fonksiyonu olduğunu görebiliyoruz.

Bu noktada biraz durup, burada yaptığımız akıl yürütmeyi doğru anladığımızdan emin olmamızda fayda var. Öncelikle, entalpinin ısıya eşit olması için sistemin sabit basınç altında olması gerekiyor. Birçok kimyasal tepkime açık havada, sabit atmosfer basıncı altında gerçekleştiği için bu tanımı fazla bir sorun yaşamadan, birçok pratik durumda kullanabiliyoruz. Fakat, eğer sistemin basıncı durum değişimi sırasında değişiyorsa, entalpi sadece sisteme eklenen ısıyla ilişkili bir durum fonksiyonu olmaktan çıkıyor.

Bir diğer önemli nokta da, sisteme evrende yer açmak için yaptığımız mekanik işi tarif eden PV ifadesiyle ilgili. Entalpi her ne kadar sistemin toplam enerjisini temsil ediyor olsa da, yapılan bu mekanik iş, yani PV, sistemde değil çevrede depolanıyor. Diğer bir deyişle, bu mekanik işi yaparak, yani çevredeki havayı V kadar “iterek” evrenin enerjisini PV kadar arttırıyoruz. Dolayısıyla, sistem tekrar yok olduğunda, bu sefer çevrenin PV kadar iş yaparak bu boşluğu doldurmasını bekliyoruz. PV sistemin var olabilmesi için harcanan enerjinin bir parçası olmasına rağmen, sistemde değil çevrede depolanıyor olması nedeniyle, bu ifadeyi sistemin iç enerjisinin (U) bir parçası olarak değerlendirmiyoruz.

Konuyu basit tutmak için şimdiye kadar termodinamik sistem olarak sadece içi gazla dolu kapları örnek verdik ve kavramları bu örnek üzerinden açıklamaya çalıştık. Halbuki, ileride daha ayrıntılı olarak da bahsedeceğimiz üzere, termodinamik kapsamında öğrendiğimiz birçok kavramı kimyasal tepkimeleri değerlendirmek amacıyla da kullanabiliyoruz. Örneğin bir kimyasal tepkime gerçekleştiğinde, yani birkaç kimyasal madde birbirleriyle tepkimeye girerek farklı ürünlere dönüştüğünde, bu tepkimeyi de termodinamik kapsamında bir durum değişimi olarak değerlendirebiliyoruz. İleride üzerinde duracağımız bu kimyasal tepkimeler, çevreye ısı yayacak ya da çevreden ısı alacak şekilde gerçekleşebiliyorlar. Eğer bir tepkime sonunda, ya da termodinamik terimleriyle bir durum değişim sonunda sistemden çevreye ısı yayılıyorsa, bu tür durum değişimlerini ısıveren (İngilizce: exothermic), eğer sistem çevreden ısı alıyorsa da ısıalan (İngilizce: endothermic) olarak adlandırıyoruz.


Devamı:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası