istihare yöntemleri / İstihare - wikishia

Istihare Yöntemleri

istihare yöntemleri

İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare duası, meali ve okunuşu

&#;nsanlar her zaman yapmak istedikleri bir i&#;in kendileri için nas&#;l sonuçlar do&#;uraca&#;&#;n&#; merak ederler. Bunun için çok eski zamanlarda fal oklar&#; vb. yöntemlere ba&#;vurduklar&#; bilinmektedir. &#;slam dininde ise bu uygulamalar yasaklanm&#;&#; ve “&#;eytan i&#;i” olarak nitelendirilmi&#;tir. Hz. Muhammed (s.a.v) gayb&#; yaln&#;zca Allah’&#;n bilece&#;ini tebli&#; etmi&#; ve Allah’a s&#;&#;&#;narak istihare yap&#;lmas&#;n&#; tavsiye etmi&#;tir. Bu tavsiyeye uymak isteyen Müslümanlar "&#;stihare nas&#;l olur?", "&#;stihare nas&#;l yap&#;l&#;r?" sorular&#;n&#;n cevab&#;n&#; aramaktad&#;rlar. &#;stihare yapabilmek için öncelikle istihare namaz&#; k&#;lmak gerekir. Sonras&#;nda hay&#;r olan&#; istemek için dua edilir. &#;stihare namaz&#; nas&#;l k&#;l&#;n&#;r? &#;stihare duas&#; meali ve okunu&#;u nas&#;ld&#;r? Hem bu sorular&#;n hem de benzer birçok sorunun cevab&#;n&#; yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

&#;stihare Ne Demektir?

&#;stihare sözlük anlam&#; olarak “iyi olan&#;, güzel olan&#;, hay&#;rl&#; olan&#;” isteme anlam&#;na gelir. Peki terim anlam&#; olarak istihare nedir? &#;stihare, terim anlam&#; olarak herhangi bir eylemin sonucunun, nafile bir namaz ve dua ile Allah kat&#;ndan hay&#;rl&#; olmas&#;n&#; isteme manas&#;na gelmektedir.

&#;stihare Nas&#;l Yat&#;l&#;r?

&#;stihare namaz&#; sonras&#; konu&#;ma vb. dünyevi bir faaliyette bulunmadan, k&#;bleye dönük bir vaziyette uykuya dal&#;nmas&#; tavsiye edilir. Halk aras&#;nda “istihareye yatmak” olarak bilinmesi ve “istihare uykusu” diye an&#;lmas&#; bu sebeptendir.

&#;stihare Namaz&#; Hangi Gün K&#;l&#;n&#;r?

&#;stihare namaz&#;n&#; istedi&#;iniz herhangi bir gün k&#;labilirsiniz. &#;stihareye yat&#;ld&#;&#;&#;nda sonucundan emin olam&#;yorsan&#;z ya da istihare rüyas&#;n&#; hat&#;rlamamak söz konusu ise yedi gün art arda istihareye yatman&#;z önerilmektedir. Yedi günü tamamlaman&#;z &#;art de&#;ildir. E&#;er istihareye yat&#;ld&#;&#;&#;nda art&#;k ilgili konu ile alakal&#; karar vermi&#;seniz istihareyi b&#;rakabilirsiniz.

&#;stihare Namaz&#; Hangi Vakit K&#;l&#;n&#;r?

&#;stihare namaz&#; gündüz veya gece k&#;l&#;nabilir. Fakat istihare namaz&#;n&#;n vitir namaz&#; sonras&#;nda k&#;l&#;nmas&#; ya da sabah namaz&#;yla birlikte k&#;l&#;nmas&#; daha çok tavsiye edilir.

&#;stihare Namaz&#; Abdesti Nas&#;l Al&#;n&#;r?

&#;stihare namaz&#; için di&#;er vakit namazlar&#;nda al&#;nd&#;&#;&#; gibi abdest al&#;nabilir. “Niyet ettim Allah r&#;zas&#; için istihare namaz&#; abdestimi almaya” diye niyet edilerek istihare abdesti al&#;nabilir.

&#;stihare Namaz&#; Kaç Rekat K&#;l&#;n&#;r?

&#;stihare namaz&#; iki rekat olarak k&#;l&#;nan bir nafile namazd&#;r.

&#;stihare Namaz&#;na Nas&#;l Niyet Edilir?

&#;stihare namaz&#;na ba&#;lamadan önce “Niyet ettim Allah r&#;zas&#; için iki rekat istihare namaz&#; k&#;lmaya” diyerek niyet edilebilir.

&#;stihare Namaz&#; Niçin K&#;l&#;n&#;r?

&#;stihare namaz&#;; bir i&#;in, bir eylemin sonuçlar&#;n&#;n ki&#;inin kendisi için hay&#;r m&#;, &#;er mi olaca&#;&#;n&#;n kendisine malum edilmesini Allah'tan istemesi için k&#;l&#;n&#;r.

&#;stihare Namaz&#;nda Hangi Sureler Okunur?

  • &#;stihare namaz&#;n&#;n ilk rekat&#;nda öncelikle Sübhaneke duas&#; okunur.
  • Bu duan&#;n pe&#;ine Fatiha suresi okunur.
  • Fatiha Suresi sonras&#;nda ise Kafirun suresi okunur.
  • &#;kinci rekat ba&#;&#;nda ise yine Fatiha Suresi okunmas&#;na müteakip &#;hlas suresi okunur.
  • Fatiha'dan sonra okunan zamm&#; sureler iste&#;e göre de&#;i&#;ebilir.

&#;stihare Namaz&#; Nas&#;l K&#;l&#;n&#;r?

&#;stihare namaz&#; k&#;l&#;n&#;&#;&#; itibari ile di&#;er vakit namazlar&#;ndan çok farkl&#; de&#;ildir.

Birinci Rekat:

  • &#;lk olarak istihare namaz&#;na niyet edilir.
  • Sonra "Allahu Ekber" diyerek iftitah tekbiri al&#;n&#;r. Namaza ba&#;lan&#;r ve Sübhaneke duas&#; okunur.
  • Devam&#;nda Euzü besmele ile ba&#;layarak Fatiha suresi okunur..
  • Fatiha suresinden sonra Kafirun suresi okunarak rükuya gidilir ve do&#;rulunur.
  • Secdeye gidilir, diz üstü oturulur, tekrar secdeye gidilir.

&#;kinci Rekat:

  • &#;kinci rekat&#; k&#;lmak için aya&#;a kalk&#;larak k&#;yama durulur.
  • Besmele ile birlikte Fatiha suresi okunur.
  • Fatiha suresinin devam&#;nda &#;hlas suresi okunur
  • &#;lk rekatta oldu&#;u gibi rüku ve secde yap&#;l&#;r. Sonras&#;nda tekrar aya&#;a kalk&#;lmaz ve oturulur.
  • Otururken Ettehiyyatü, Allâhumme salli ala, Allâhumme barik ala ve Rabbena dualar&#; okunur.
  • "Es selamu aleyküm ve rahmetullah" diye sa&#;a ve sola selam verilerek namaz bitirilir.

&#;stihare Namaz&#;ndan Sonra Hangi Dua Okunur?

&#;stihare namaz&#;ndan sonra Hz. Muhammed (s.a.v) istihare duas&#; okumay&#; tavsiye etmi&#;tir. Peki istihare duas&#; nas&#;l yap&#;l&#;r? &#;stihare duas&#; istihare namaz&#;n&#;n bitimine müteakip yap&#;labilir. &#;stihare duas&#; anlam&#;n&#; bilmek, Arapça ve Türkçe okunu&#;lar&#;n&#; incelemek istihare namaz&#;n&#;n daha faziletli olmas&#; aç&#;s&#;ndan fayda sa&#;layacakt&#;r.

&#;ST&#;HARE NAMAZI DUASI ARAPÇA OKUNU&#;U

''Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-&#;uyub. Allahumme in kunte ta'lemu en-ne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâ&#;î ve ak&#;beti emri (âcili em&#;î ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre &#;errun lî fi dînî ve meâ&#;î ve ak&#;beti emri (âcili em&#;î ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ard&#;nî bih.''

&#;ST&#;HARE NAMAZI DUASI TÜRKÇE OKUNU&#;U

(Allah’&#;m! Senden, ilminle hakk&#;mda hay&#;rl&#; olan&#; bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazl&#; kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her &#;eye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her &#;eyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli &#;eyleri en iyi bilensin. Allah’&#;m! Yapmay&#; dü&#;ündü&#;üm bu i&#;, benim dinim, hayat&#;m, dünyam ve ahiretim bak&#;m&#;ndan hakk&#;mda hay&#;rl&#; olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolayla&#;t&#;r, u&#;urlu ve bereketli eyle! E&#;er bu i&#;, benim dinim, ya&#;ay&#;&#;&#;m, dünyam ve ahiretim bak&#;m&#;ndan kötü ise, onu benden, beni ondan uzakla&#;t&#;r. Hay&#;r, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni ho&#;nut eyle!) (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, )

&#;stihare Rüyas&#;na Nas&#;l Yat&#;l&#;r?

&#;stihare namaz&#; k&#;l&#;nd&#;ktan sonra mümkünse kimse ile görü&#;meden, konu&#;madan k&#;bleye dönerek uyumak gerekir. Görülen rüya istihare rüyas&#; olarak adland&#;r&#;l&#;r.

&#;stihare Rüyas&#; Yorumlar&#; Nas&#;l Yap&#;lmal&#;d&#;r?

&#;stihâreden sonra istihare yapan ki&#;inin gönlüne bir ferahl&#;k gelir, in&#;irah bulur. &#;lk defa kalbe do&#;an &#;eyin hay&#;rl&#; oldu&#;u kabul edilerek ona göre hareket edilir.

Din &#;&#;leri Yüksek Kurulu görü&#;üne göre istihâreden sonra istihare rüyas&#;n&#;, istihare rüyas&#;nda renklerin anlam&#;n&#; iyiye veya kötüye yorman&#;n dayana&#;&#; yoktur.

&#;stihare Sonucuna Uyulmazsa Ne Olur?

&#;stihare uykusunda görülen rüyan&#;n mutlak bir ba&#;lay&#;c&#;l&#;&#;&#; yoktur. Allah-u Teala ki&#;iyi iradesinde özgür k&#;lm&#;&#;t&#;r. Ki&#;i e&#;er isterse bu rüyaya uyarak amel etmeyebilir. Ancak her ne yaparsa yaps&#;n temel kaide; elinden gelenin en iyisini yap&#;p tüm tedbirleri alarak Allah’a tevekkül etmektir.

Uyan&#;k &#;stihare Olur mu?

&#;stihare yaparken uyumak veya rüya görmek &#;art de&#;ildir. Ki&#;i dar vakitte ise ve uyuyacak zaman bulam&#;yorsa da sünnet olan istihareyi yapabilir. &#;stihare sonras&#; gönle do&#;an hisse, ki&#;inin bak&#;&#; aç&#;s&#;nda, iste&#;inde meydana gelebilecek de&#;i&#;ikli&#;e göre hareket edilebilir.

&#;stihare Olumsuz Ç&#;karsa Ne Yapmal&#;d&#;r?

Enes bin Malik’ten nakledilen bir hadiste Hz. Muhammed (s.a.v), “Sonra kalbine ilk do&#;an duyguya/dü&#;ünceye bak, ona uygun davranman hay&#;rl&#; olur” demi&#;tir (Münâvî, I, ). Buna göre istiharenin sonucunda insan&#;n içine ferahl&#;k, geni&#;lik ve iç huzuru gelirse o i&#;i yapmas&#; fakat s&#;k&#;nt&#;, huzursuzluk ve darl&#;k hali do&#;arsa yapmamas&#; daha hay&#;rl&#; görülmü&#;tür. Ki&#;i karar&#;n&#; kendi vermede özgürdür. Ancak hay&#;rl&#; olan&#; Hazreti Muhammed (s.a.v) bu &#;ekilde bildirmi&#;tir.

&#;stihare Sonucu De&#;i&#;ir mi?

Hazreti Muhammed (s.a.v) istihare ile birlikte isti&#;are etmeyi de önermi&#;tir. &#;stihare etmeden önce mutlaka ehil ki&#;ilerle ilgili konu isti&#;are de edilmeli, görü&#;leri al&#;nmal&#; sonras&#;nda gerekirse istihare yap&#;lmal&#;d&#;r. &#;stihare sonras&#; ki&#;inin kalbine bir ferahl&#;k ya da in&#;irah hissi do&#;ar. Ya da tam tersi karamsarl&#;&#;a kap&#;l&#;r, iç s&#;k&#;nt&#;s&#; çöker. Ki&#;i bu duygular&#;na göre karar&#;n&#; kendisi verir. Fakat bazen duygular&#;n&#; tam olarak anlamayabilir. &#;çinde bulundu&#;u psikolojik &#;artlar gere&#;i duygu karma&#;as&#; ya&#;ayabilir. Duygular&#;n&#; tam olarak kestiremez. Bu sebepten mutlaka isti&#;are de yap&#;lmal&#; ve karar verilirken ince eleyip s&#;k dokuyarak tevekkül ilkesi gere&#;ince karar verilmelidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

kaynağı değiştir]

Sümer’de Tanrılar istediklerini yapar, insanlara ne istediklerini bildirmez, ancak insanlar onlara, kendilerinden istenileni sorarak öğrenebilirdi. Bu, kurban edilen hayvanların karaciğerlerindeki işaretlere göre (Büyük İskender’in her savaş öncesi rahiplerine kuzu ciğeri falı baktırması gibi) anlaşılır idi. Bu işaretlerin ne anlama geldiğine rahipler karar verirdi. Rüya ile de Tanrı istediğini bildirir; Tanrının yapılacak bir işi uygun görüp görmediğini anlamak isteyen; mabede gider, kurban keser, dua eder ve uykuya yatar. Gördüğü rüyanın olumlu veya olumsuz olduğunu da ancak rahip yorumlar.[1]

İslamiyette istihare[değiştir

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

İstihare namazı, İslam dininde insanların karar vermek istedikleri bir konuda Allah&#;ın yardımını istedikleri bir namazdır. İstihare namazı kılmadan önce insanların kendilerine karar vermeleri için bir işaret alacaklarına inanılır. Bu işaret genellikle rüya şeklinde olur. İstihare namazının nasıl kılınacağına dair birçok farklı yöntem ve uygulama vardır. Bu makalede, istihare namazının nasıl kılınacağına ve bu namazın önemine dair bilgileri paylaşacağız.

İstihare Namazının Önemi

İstihare namazı, bir insanın karar vermek istediği bir konuda Allah&#;ın yardımını istediği bir namazdır. İnsanlar, bu namazı kılarak Allah&#;tan doğru kararı vermeleri için işaret göndermesini isterler. İstihare namazı, insanların kalplerindeki şüpheleri gidermelerine, yanlış karar verme riskini azaltmalarına ve hayatlarında doğru yolu bulmalarına yardımcı olur.

İstihare Namazının Kılınışı

İstihare namazı, herhangi bir farz namaz gibi kılınabilir. Ancak, namaz kılınmadan önce, insanların bir konuda karar vermek istediği için Allah&#;a dua etmesi gerekir. İstihare namazının nasıl kılınacağına dair birçok farklı yöntem vardır, ancak en yaygın olanı şu adımlardan oluşur:

Adım 1: İhram

Namaza başlamadan önce, insanlar önce niyet ederler ve &#;Allah&#;ın yardımıyla bu istihare namazını kılıyorum&#; derler. Daha sonra ellerini kulaklarına kadar kaldırıp &#;Allahu Ekber&#; derler ve namaza başlarlar.

Adım 2: Fatiha Suresi

Namazın ilk rekâtında, insanlar önce Fatiha suresini okur ve ardından bir sure daha okurlar.

Adım 3: İstihare Duası

Namazın ikinci rekâtında, insanlar istihare duasını okurlar. Bu dua, insanların Allah&#;tan yardım istemelerine ve doğru kararı vermelerine yardımcı olur. İstihare duası şu şekildedir:

&#;Allahım, benim için hayırlı olanı bana göster ve sonra onu kolaylaştır. Eğer hayırlı olanı benim için uzakta bir yerde ise, onu bana yakınlaştır ve bana kolaylaştır. Eğer hayırlı olanı bana haram kılınmışsa, onu bana açıkla ve onu benden uzaklaştır. Benim için hayırlı olanı bana göster ve beni ona razı eyle&#;

Adım 4: Selam Verme

İstihare duasının okunmasının ardından, insanlar namazlarını bitirmek için selam verirler. Selam vermek için, önce sağa ve sonra sola doğru başlarını çevirirler ve &#;Esselamü aleyküm ve rahmetullah&#; derler.

İstihare Namazı Hakkında Önemli Bilgiler

  • İstihare namazı, farz namazlar gibi belirli bir zamanı yoktur. İnsanlar herhangi bir zamanda istihare namazı kılabileceklerdir.
  • İstihare namazı, insanların sadece Allah&#;tan yardım istediği bir namazdır. Bu nedenle, insanlar namazı kıldıktan sonra, doğru kararı vermeleri için Allah&#;tan yardım beklemelidirler.
  • İstihare namazı, insanların hayatlarında karar vermeleri gereken herhangi bir konuda kullanılabilir. İş, evlilik, okul, vs. gibi konularda istihare namazı kılınabilir.
  • İstihare namazı, insanların karar vermesine yardımcı olmak için bir işaret gönderilmesi için bir dua şeklidir. İşaret genellikle rüya şeklinde olur.
  • İstihare namazı, insanların kalplerindeki şüpheleri gidermelerine, yanlış karar verme riskini azaltmalarına ve hayatlarında doğru yolu bulmalarına yardımcı olur.

İstihare namazı, insanların Allah&#;tan yardım istedikleri bir namazdır. İnsanlar namazı kıldıktan sonra, doğru kararı vermeleri için Allah&#;tan yardım beklemelidirler. İstihare namazı, insanların hayatlarında karar vermeleri gereken herhangi bir konuda kullanılabilir ve insanların kalplerindeki şüpheleri gidermelerine, yanlış karar verme riskini azaltmalarına ve hayatlarında doğru yolu bulmalarına yardımcı olur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir