erdostin pediatrik şurup / Prof. Dr. Cem Hasan Razi / Kronik ve tekrarlayan öksürük

Erdostin Pediatrik Şurup

erdostin pediatrik şurup

ERDOSTIN mg /5 ml ml süspansiyon için kuru toz Klinik Özellikler

Terapötik endikasyonlar

Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde sabah/akşam 10 ml (2 ölçek)

2 yaşın üzerindeki çocuklarda;

kg çocuklarda; günde iki kez 5 ml (bir ölçek)

kg çocuklarda; günde üç kez 5 ml (bir ölçek)

30 kg’dan fazla çocuklarda; günde iki kez 10 ml (iki ölçek)

kullanılır.

Uygulama şekli:

Süspansiyonun hazırlanması:

Erdostin süspansiyon hazırlamak için şişedeki çizgiye kadar kaynatılmış soğutulmuş su ilave edip çalkalanır. Hazır süspansiyon buzdolabında 10 gün süre ile saklanabilir. Her kullanımdan önce şişe kuvvetlice çalkalanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Ağır karaciğer ve böbrek yetmezliğinde kullanımı önerilmez.

Pediyatrik popülasyon:

2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez (Bkz. Bölüm ).
Geriyatrik popülasyon:

Kontrendikasyonlar

• ERDOSTİN’in içerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda

• Metiyonin metabolizması ile ilacın metabolitleri etkileşebileceğinden, hepatik sirozlu ve sistationin sentetaz enzim eksikliği olan hastalarda

Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

• ERDOSTİN, ağır böbrek yetmezliğinde (kreatin klirensi <25 mL/dak) önerilmemektedir.

• Erdostein alan hafif karaciğer bozukluğu olan hastalarda advers etkilerin artışı gözlenmemişse de, bu hastaların günde mg’lık dozu aşmaları önerilmez.

• 2 yaşın altındaki çocuklarda yeterli klinik çalışma bulunmadığından kullanılması tavsiye edilmemektedir.

• Bu tıbbi ürün sukroz içermektedir. Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorbiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

• Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında "sodyum içermez". Sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmemektedir.

• Bu tıbbi ürün fenilalanin için bir kaynak (aspartam) içermektedir. Fenilketonürisi olan insanlar için zararlı olabilir.

   Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

ERDOSTİN, antibiyotikler (Beta-laktam grubu, eritromisin, trimetoprim-sulfametoksazol), B2 mimetikler ve teofilin ile birlikte kullanıldığında istenmeyen yan etkiler gözlenmez iken, antibiyotikler ile sinerjik etki oluşturmaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Etkileşim bildirilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Erdostein için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Gebelik dönemi

Hamilelik dönemlerinde erdostein kullanımı ile ilgili yeterli çalışma bulunmadığından, bu dönemlerde önerilmemektedir.

Laktasyon dönemi

Emzirme dönemlerinde erdostein kullanımı ile ilgili yeterli çalışma bulunmadığından, bu

dönemlerde önerilmemektedir.
Üreme yeteneği / Fertilite

Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesine dayalı geleneksel çalışmalarda insanlara yönelik özel bir tehlike gösterilmemiştir.

   Araç ve makine kullanma üzerindeki etkiler

İstenmeyen etkiler

Listelenen advers etkiler organ sistemlerine ve sıklıklarına göredir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmaktadır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/ ila <1/10); yaygın olmayan (>1/ ila <1/); seyrek (> 1/ ila <1/); çok seyrek (<1/), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Sinir sistemi bozuklukları

Çok seyrek: Baş ağrısı

Solunum, göğüs ve mediastinal bozuklukları

Çok seyrek: Dispne

Gastrointestinal bozukluklar

Çok seyrek: Tat değişiklikleri, bulantı, kusma, diyare, mide ağrısı

Deri ve deri altı doku bozuklukları:

Doz aşımı ve tedavisi

Tek dozda mg’a kadar alındığında ciddi yan etkiler görülmemiştir.

Günlük mg’ın üzerinde ise hafif gastrointestinal yan etkiler oluşabilir.

Aşırı dozda alımlarda hasta kusturulur veya gastrik lavaj uygulanarak destekleyici tedavi yapılır.

Kronik ve tekrarlayan öksürük

~~Anne ve babalar; uzamış ve düzelmeyen öksürüğe dikkat!
Çocuğum astım mı?

Kış geldi, enfeksiyonlar arttı, bir de pek çok çocuk kreşe başladı ve düzelmeyen, anne ve babaların kabusu olan sık tekrarlayan ve düzelmeyen öksürükler tekrar başladı. En sık karşılaşılan senaryolardan birisi şöyle; ‟ yaş arası sağlıklı, daha önce ailesi tarafında özenle bakılan ve enfeksiyonlardan sakınılan bir çocuk kreşe veya anaokuluna başlar. Doğal olarak bir üst solunum yolu enfeksiyonu olur, fakat öksürük düzelmez ve uzar. Bir şekilde biraz düzeldikten sonra aile, tamam her şey rayına giriyor diye düşünürken tekrar ateşi yükselir veya tekrar burnu akmaya başlar ve öksürük tekrar artar. Aile tekrar doktora götürür ilaçlar antibiyotikler derken öksürük yine biraz azalır veya düzelir. Aile yine bir ohh çeker, ama kısa süre sonra olay tekrarlar. Bu durum kış boyu devam eder. Bazı çocukların ise nefes yolu ile astım ilaçları (ventolin) kullanması bile gerekebilir. Çocukların bir kısmında ise antibiyotik kullanımı ile burun akıntısı düzelir ama ilaçlar kesilince tekrarlar ve çocuk çok sık antibiyotik kullanmak zorunda kalır”.
Yukarıda anlatılan hastalık veya durum nedir?
Bu çocuk astım olabilir mi?
Bu geçici bir durum mudur?

Yoksa çocuk bazı internet sitelerinde yazdığı gibi İstanbul bronşiti midir? Bu da neyse,
Bu sıkıntıyı çeken ve farklı doktorlar tarafından farklı tanılar konulan, farklı tedaviler verilen ve çoğunlukla da tam olarak düzelmeyen bu durum, aile ve çocuk için kış mevsimini bazen kabusa çevirmeye yetmektedir. Bu nedenle bu konu hakkında doğruların ve önemli noktaların aileler tarafından iyi bilinmesi, çocuklarını doğru yere yönlendirmeleri açısından oldukça önemlidir.
Okul öncesi yaş grubundaki çocuklar daha büyüklere göre daha sık hasta olmaktadırlar. Çünkü immün sistemleri henüz gelişme aşamasındadır ve bazı mikroplarla henüz ilk defa karşılaşmaktadır. Aileler şunu çok iyi anlamalıdır ki 2 yaşına kadar olan çocuklar yılda arasında basit üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilmektedirler ve bu enfeksiyonların %80 den fazlası virüsler aracılığı ile olmakta ve antibiyotik tedavisi gerekmemektedir. Yaş arttıkça enfeksiyon sıklığı biraz daha azalmaktadır. Bu geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları immün sistemin sağlıklı gelişmesi için gereklidir. Fakat ilk 3 yılda virüslerle olan solunum yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması astım gelişimi için de en önemli risk faktörlerinden birisidir. Özellikle kreşe veya anaokuluna yeni başlamış çocuklarda enfeksiyon sıklığında artış olduğu çok iyi bilinmektedir. Bu çocuklarda tekrarlayan viral üst solunum yolu enfeksiyonları solunum yolu aşırı duyarlılığını ortaya çıkarmakta olup, bu durum öksürüklerin sık tekrarlamasına, gece öksürüklerine ve bazen de göğüste hırıltıya neden olabilmektedir. Hatta bu çocukların bir kısmında tekrarlayan bronşitler görülmekte olup, bu durum astıma kadar da ilerleyebilmektedir. Yine bu çocuklarda viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının komplikasyonları (sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit veya zatürre gibi) gelişebilmektedir.
Okul öncesi çocuklarda diğer çocuklardan farklı olarak 6 adet astım çeşidi vardır. Bunların bir kısmı zaman içinde düzelirken, bir kısmı ise gerçek astım olup bulgular ileriki yaşlarda da devam etmektedir. Bu çocukların bir kısmı allerjik olup, bir kısmı ise allerjik değildir. Bu hastaların hepsinde tekrarlayan bronşitler, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, sık tekrarlayan veya düzelmeyen öksürük ve hışıltı gibi benzer şikayetler görülmekte olup, bu durumların birbirinden ayrılabilmesi sadece çocuk allerji uzmanları tarafından yapılabilmektedir. Ayrıca astımın bazı tipleri sadece tekrarlayan öksürük atakları ile gidebilmekte, bronşlarda daralma yapmamakta ve bu durum tanının geç konmasına ve yanlış ve gereksiz ilaçların kullanımına neden olabilmektedir.
Unutmayınız! Tüm dünyada tanı konmuş, tedavisi başlanarak izlem altına alınmış astımlı çocuk sayısından çok daha fazla çocuk tanı konamadan yıllarca gereksiz ve bazen yanlış ilaçlar kullanmak zorunda kalmaktadır. Doğru ayırıcı tanı yapılamaz ve doğru tanı konamazsa, aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımı, hastalığın kronikleşmesi ve komplikasyonların oluşması gibi istenmeyen durumlar gelişebilir.
Çocuklarda kronik öksürüğün veya sık tekrarlayan öksürüklerin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Pratik hayatta çok sık olarak karşılaşılan ve ne yazık ki tanı ve ayırıcı tanıları tam olarak yapılamayan ve birbirleri ile çok sık karışan bunlar arasında;
1. Allerjik hastalıklar
2. Kalıcı veya geçici astım varyantları (çeşitleri)
3. Öksürükle giden astım
4. Kreşe veya yuvaya bağlı reaktif hava yolu hastalığı
5. Evde okula giden bir kardeşinin olması (eve sık enfeksiyon taşınmasına neden olarak)
6. İyi tedavi edilmemiş sinüzitler, kronik sinüzit, akut tekrarlayan sinüzit
7. Gastroözefageal reflü hastalığı
8. Geçici veya hafif immün sistem bozuklukları, sayılabilir.
  Daha nadir olarak, üst ve alt hava yolunun konjenital anormallikleri, bazı genetik akciğer hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları ve konjenital immün yetmezlikler neden olabilir.
Anne ve babalar tarafında çocuklarında aşağıdaki durumların olup olmadığının mutlaka dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi gerekmektedir;
1. Enfeksiyonlar ve öksürük sık tekrarlıyorsa
2. Öksürük bir türlü tam olarak düzelmiyorsa
3. Çocuğunuz sık antibiyotik kullanmak zorunda kalıyorsa
4. Burun akıntısı bir türlü tam olarak düzelmiyorsa
5. Öksürükler 10 günden uzun sürüyorsa
6. Hastalık sırasında çocuğunuz gece uykuda öksürüyor veya öksürerek uykudan uyanıyorsa
7. Hasta olduğunda göğsünde hırıltı veya hışıltı duyuluyorsa
8. Hareketle veya eforla öksürük artıyorsa
9. Tozlu ortamlarda nöbet şeklinde öksürükler oluyorsa
 Doktor tarafından bronşit veya bronşiyolit tanısı konmuşsa
 Annede, babada ve kardeşinde allerji veya astım varsa
 Çocuğunuza daha önce kortizonlu ilaç veya nefes yolu ile kullanılan ilaçlar (ventolin) verilmişse
 Tekrarlayan öksürükler köpek havlaması şeklindeyse veya çocuğunuz sık larenjit oluyorsa.
 Çocuğunuzda ağız kokusu, karın ağrısı, şişkinlik veya geğirme sık oluyorsa
 Çocuğunuzun beraberinde atopik (allerjik) egzeması varsa
 Çocuğunuz diğer çocuklarda daha fazla terliyorsa
Çocuğunuzun mutlaka bu konu ile ilgilenen bir çocuk allerji uzmanı tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeli ve gerekirse allerji testleri ve bağışıklık testleri yapılarak doğru tanının konması, uygun ilaçların verilerek ileride gelişebilecek istenmeyen durumların önlenmesi, gereksiz antibiyotik tedavisinin önlenmesi ve böylece hem çocuk, hem de ailenin hayat kalitesinin artırılması sağlanmalıdır.
Yine bu çocuklarda doğru tanı konduktan sonra koruyucu bazı ilaçlar verilerek;
1. Bağışıklık sistemi güçlendirilebilir
2. Enfeksiyonların sık tekrarlaması engellenebilir
3. Hava yollarındaki aşırı duyarlılık düzeltilebilir
4. Enfeksiyonlar sırasında bulguların göğüse inmesi ve böylece bronşit atakları önlenebilir
5. Tabi ki istenmeyen durumların ve belki de astımın gelişimi önlenebilir.
Sonuç olarak; uzamış ve sık tekrarlayan öksürükleri olan çocuklarda bu durumun önemsenmesi,  çocukların bazılarında bu durum olabilir diyerek geçiştirilmemeli, ve bir çocuk allerji uzmanından yardım alarak çocuğun ve ailenin normal hayat kalitesinin tekrar düzene sokulması sağlanmalıdır.

 


Erdostin

Erdostin mg Kapsül ve Erdostin Süspansiyon

Farenjit ve larenjit gibi boğaz enfeksiyonlarında veya bronşit ve bronkopnömoni gibi akciğer hastalıklarında rahatsız edici miktarda balgam gelişebilir. Erdostin şurup ve Erdostin mg kapsül gibi balgam söktürücü ilaçlar daha rahat nefes almanıza yardımcı olabilir.

Erdostin mg kapsül yetişkin kullanımı için Erdostin mg/5 ml süspansiyon için kuru toz ise çocuklar ve bebekler gibi kapsül yutamayan hastaların kullanımı için sunulmaktadır.

Erdostin ne için kullanılır?

Aslında burundan akciğerlerin içerisindeki alveollere kadar solunum yollarında mukus zaten vardır. Mukus hava yollarını nemli tutar ve soluduğumuz havayla içeri giren zararlıları tutar.

Ancak üst solunum yollarından içeriye daha fazla yabancı madde girmeye çalıştığında mukus miktarı artar. &#;Balgam var atamıyorum&#; şeklinde tariflenen rahatsızlık artan mukus miktarına işaret eder.

Erdostin (erdostein) üst solunum yolu enfeksiyonları ve özellikle bronşit ve kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) solunum yollarında biriken yoğun kıvamlı mukusun atılmasında etkilidir.

Miktarı artmış ve kıvamı sertleşmiş balgamdan daha çabuk kurtulmak için bol bol su için.

Balgam söktürücü ilaçlar kullanılmaya başlandığında, balgam çözülmeye başlar ve balgamı atmak için öksürük sıklığı artabilir. Balgam miktarı azaldığında öksürme ihtiyacının hafiflemesi beklenir.

Soğuk algınlığı, grip, nezle ve bronşit gibi rahatsızlıklarda balgam oluşmasını azaltır. Oluşan balgamları sulandırarak, öksürükle atılmasını kolaylaştırır. Erdostein:

gibi üst ve alt solunum yollarında gelişen fazla balgamın çözülmesi ve öksürük ile atılması amacıyla kullanılabilir. İlaç kullanılmaya başlandığında geçici olarak öksürük sıklığının ve şiddetinin artması beklenir. Balgamın daha hızlı çözülmesine yardımcı olmak için bol bol su için.

Kimler kullanabilir?

Çoğu genç yetişkin Erdostin (erdostein) kullanabilir. Doktor önerisiyle 2 yaş üzerindeki çocuklar da kullanabilir.

Ancak bu ilaç bazı insanlar için uygun değildir. Aşağıdakilerden birine sahipseniz Erdostin (erdostein) kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:

  • Erdostin veya başka ilaçlara karşı alerji
  • Ağır karaciğer ve böbrek yetmezliği
  • Mide ülseri
  • 2 yaşın altındaki çocuklarda

Erdostin süspansiyon formu aspartam (E) içerdiğinden fenilketonürisi (nadir görülen genetik bir çocuk hastalığı) olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Nasıl ve ne zaman alınır?

Bol bol su içmek daha fazla balgamı çözerek tedavinin başarısını arttırır.

Erdostin Şurup

Erdostin Şurup (Erdostin mg/5 ml süspansiyon için kuru toz)

Erdostin şurup hazırlanması: Erdostin süspansiyon hazırlamak için şişedeki çizgiye kadar kaynatılmış soğutulmuş su ilave edip çalkalanır.

Her kullanımdan önce şişe kuvvetlice çalkalanmalıdır.

Hazırlanmış Erdostin süspansiyon buzdolabında 14 gün süre ile saklanabilir.

Şuruplar Açıldıktan Sonra Kaç Gün Kullanılır?

2 yaşın üzerindeki çocuklarda şurup dozu:

  • kg çocuklarda; günde iki kez 5 ml (bir ölçek); toplam 10ml
  • kg çocuklarda; günde üç kez 5 ml (bir ölçek); toplam 15 ml
  • 30 kg’dan fazla çocuklarda; günde iki kez 10 ml (iki ölçek); toplam 20 ml

Kapsül kullanamayan yetişkin hastalar günde iki kez 10 ml (iki ölçek); toplam 20 ml

Bebeklerde Balgam Nasıl Sökülür?

Erdostin mg Kapsül

Erdostin mg kapsül

Yetişkinlerde standart Erdostin kapsül dozu;

  • Sabah akşam günde 2 kez 1’er Erdostin mg kapsüldür,
  • 7 ila 10 gün süre ile kullanılır.

Erdostin, öksürüğü kesen ilaçlarla birlikte kullanıldığında tehlikeli olabilir.

Erdostein etkisini nasıl gösterir?

Erdostein mukomodülatör, antibakteriyel, antioksidan ve antienflamatuar etki gösteren bir ön ilaçtır. Bağırsaklardan emilip dolaşıma geçtikten sonra hepatik dolaşımda üç metabolitine
dönüşerek aktif hale geçer.

  1. Mukusun bileşiminde yer alan glikoproteinlerdeki disülfit bağlarını kırarak balgam söktürücü etki gösterir.
  2. Mukus üretimi ile mukus yoğunluğuna etki ederek ve mukusun taşınmasını hızlandırarak balgamdan daha çabuk kurtulmayı sağlar.
  3. Erdostein bakteri fimbriyasındaki disülfit bağını kırarak bakterinin mukozaya tutunmasını önler. Böylece antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında sinerjik etki oluşturur.
  4. Erdostein iki bloke edilmiş tiyol grubuna sahiptir. Bu tiyol grupları ile ortamda bulunan serbest
    oksijen radikallerini inhibe eder.
  5. Glutatyon gibi endojen antioksidanların üretimini artırarak güçlü antioksidan etki gösterir.
  6. Ayrıca sürfaktan aktivitesini de artırır. Özellikle sigara içenlerde a1 antitripsin inaktivasyonu, lipit
    peroksidasyonu ve azalan nötrofil kemotaktik yanıtına karşı koruyucu etkisi ile de antioksidan
    aktivitesi gösterilmiştir.

Yan etkiler

Tüm ilaçlar gibi Erdostin (erdostein) de bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir. Mide ağrısı (mide ekşimesi) yaygın görülen yan etkisidir. Daha nadir olarak şu yan etkileri görebilirsiniz:

  • Baş ağrısı
  • Soluk alıp vermede güçlük
  • Tat değişiklikleri
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Mide ağrısı

Ciddi alerjik reaksiyon

Nadir görülse de Erdostin ilaçlarına karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişmesi mümkündür. Ciddi alerjik reaksiyon durumunda zaman kaybetmeden bir acil servise başvurun!

Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:

&#; Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
&#; Hırıltılı nefes alma
&#; Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
&#; Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
&#; Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa

Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunlar Erdostin (erdostein)’in tüm yan etkileri değildir. Tüm olası yan etkiler için ilacın kutusundan çıkan broşüre bakın.

Gebelik ve emzirme

Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.

Gebe ve emziren kadınlarda erdostein kullanımına dair yeterli deneyim bulunmamaktadır.

Bu nedenle hamile veya emziren kadınlarda erdostein kullanımı önerilmemektedir.

Soru Cevap

Erdostin mg ne işe yarar?

Balgam söktürücü bir ilaç olan erdostein içerir. Daha rahat nefes almanıza yardımcı olur.

Erdostin almayı unutursam?

Unuttuğunuz Erdostin (erdostein) dozunu hatırladığınız anda alın. Ancak bir sonraki ilaç dozunun zamanı çok yaklaştıysa bir kerelik unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın!

Peki, çok fazla Erdostin alırsam ne olur?

Çok fazla Erdostin (erdostein) alırsanız, yaygın yan etkilerden bazılarını yaşama riskiniz daha yüksektir ve tehlikeli olabilir.
Günlük mg&#;ın üzerinde (günlük 35ml süspansiyon ya da 4 kapsül) kullanıldığı durumlarda mide-bağırsak sisteminizde yan etkiler oluşabilir.

Erdostin açıldıktan sonra kaç gün kullanılır?

Erdostin şurup hazırlandıktan sonra 14 gün kullanılabilir. Her kullanımdan önce kuvvetlice çalkalayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası