erkeğin altın yüzük takması / Erkeğin altın takması neden haram? Erkeklerin saçlarını boyamaları caiz mi? - Fikriyat Gazetesi

Erkeğin Altın Yüzük Takması

erkeğin altın yüzük takması

Fıkıh kitaplarında erkeklerin altın yüzük takması meselesi anlatılırken diyor ki: “Mâdenin rengi ve kaplaması değil, içi, cinsi muteberdir. Bunun için, meselâ altın yaldızlı gümüş yüzük takmak erkeklere de câiz olur. Gümüş kaplı altın, bakır yüzük, altın, bakır sayılırsa da, altın, bakır görülmedikleri, gümüş göründüğü için, takılması câiz olur”. Öyleyse gümüş yüzüğü altın kaplatıp kullanmak câiz olur mu?

Demir, tunç, platin, altın gibi erkeklerin takması câiz olmayan yüzüklerin üzerine gümüş bir astar geçirilirse, bu yüzük gümüş yüzük sayılır ve takmakta bir beis yoktur. Gümüş yüzük taşını altın çiviyle tutturmak veya gümüş yüzük üzerine altın nakışlar yapmak veya altın yaldız kaplamak câizdir. Yüzüğün üst dairesi altın olanı câiz değildir. Binaenaleyh altın kaplama yüzük takmak câiz olmaz, yaldız ile kaplama aynı şey değildir. (İbni Âbidîn, Hazer ve İbaha bahsi)
17 Haziran Cuma

ERKEĞİN ALTIN TAKMASI NEDEN HARAM?

🔸 Erkeğin altın takması, İslam dinince haram kabul edilen bir konudur. Erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerde Müslümanlara şöyle buyurmuştur:

"Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."

(x) Ebu Davud, Libâs, 12; İbn Mace, Libâs, 19

ERKEĞİN ALTIN YÜZÜK TAKMASI

🔸 Kaynaklarda yer alan bir rivayete göre Resul-i Ekrem Efendimiz (sav), önceleri altın bir yüzük kullanmıştır.

🔸 Başkalarının da altın yüzük edindiklerini görünce bu yüzüğü atmış ve bunu artık hiç takmayacağını söylemiştir. Sahabe de bunun üzerine yüzüklerini çıkarmışlardır.

(x) Buhari, Libas, 46; Ebu Davud, Hatem, 3; Tirmizi, Libas, 1

(x) 🔍 İSLAM İLMİHALİ KATEGORİSİ İÇİN TIKLAYIN

🔸 İslam âlimlerinin büyük çoğunluğu, bu hadislere ve benzerlerinden vardıkları sonuçla erkeklerin, altından üretilmiş olan yüzükleri kullanmasının caiz olmadığını söylemişlerdir.

🔸 Bir başka rivayette Hz. Ömer'in altın yüzük taktığı için sahabeden Suheyb'i uyardığı ve onun da şu karşılığı verdiği zikredilmiştir:

"Bunu senden daha hayırlı olan (Resûlullah) gördü de ayıplamadı."

(x) Nesâî, Zînet, 42

🔸 Yine sahabeden Talha bin Ubeydullah, Enes bin Malik, Huzeyfe bin Yemân ve Câbir bin Semure gibi sahabîlerin, (r.a.) altın yüzük kullanmalarını caiz gördükleri rivayet edilmektedir.

🔸 Sahabeden sonraki dönemde de İkrime, A'meş ve Ebu'l-Kâsım el-Ezdî gibi âlimler altın yüzük kullanmanın erkekler için caiz olduğu kanaatine varmışlardır.

(x) Tahâvî, Şerhu maâni'l-âsâr, IV, ; Aynî, Umdetu'l-kârî, XIV,

🔸 Bazı çağdaş âlimler; altın yüzük kullanmanın çoğunluk tarafından haram görülse bile bunun mubah olduğunu söyleyenlerin de olmasına dayanarak ve ayrıca övünme kastı olmaksızın altın ve gümüş kapları süs eşyası olarak kullanmanın câiz olduğu; altın kullanımının haram kılınışının sebebinin israf ve övünme olduğu; günümüzde bir evlilik hatırası olarak takılan alyansın ekonomik değerinin israf sayılacak bir durumda olmadığı gibi gerekçelere dayanarak, erkeklerin altından imal edilmiş evlilik ve nişan yüzüklerini takmalarını caiz görmüşlerdir.

(x) Kâmil Miras, Sahih-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarih Tercemesi ve Şerhi, Ankara , IV, ; XII,

🔸 Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, tarihli ve sayılı kararında ise altın yüzük kullanımının hükmü şöyle ifade edilmiştir:

"Erkeklerin nikâh akdinin bir hatırası olarak altından nişan yüzüğü takabileceklerine, bu husustaki bir haberle fukahadan bazılarının içtihatlarına istinaden istidlal olunmuştur."

🔸 Bu husustan hareketle Diyanet'in açıkladığı görüşe göre, hatıra ve evlilik alameti olarak kabul edilen altından yapılmış nişan veya evlilik yüzüklerinin/alyanslarının kullanımı caizdir.

🔸 Fakat ihtilaftan ve şüpheden uzak durmak ve ihtiyatla amel etmek ilkeleri gereği aksi davranışın tercihi daha uygundur.

🔸 Erkeklerin kullandıkları diğer altın ziynetler ise altın takılarla ilgili genel yasak hükümlerine tabidir.

ERKEKLERİN SAÇLARINI BOYAMALARI CAİZ Mİ?

🔸 Erkeklerin saçlarını boyatmalarının caiz olup olmadığı konusu da merak edilen hususlardan biridir.

🔸 Kişilerin temiz, bakımlı ve tertipli görünmeleri, İslam'ın da tavsiye ettiği unsurlardandır.

🔸 Saç, sakal ve bıyık bakımı bu bağlamda değerlendirilmekte; saçı temizlemek, yıkamak, koku sürmek, taramak ve boyamak, Peygamber Efendimizin (sav) teşvik ettiği hususlardan kabul edilmektedir.

(x) Buhârî, Enbiyâ, 50; Müslim, Libâs, 80

🔸 Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir.

(x) Mubârekfûrî, Tuhfetü'l-Ahfezî, V,

🔸 Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması caiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.

🔸 Mekke'nin fethi günü, Hz. Ebû Bekir'in yaşlı babası Ebû Kuhâfe'nin saçlarının beyazlaştığını gören Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

"Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız."

(x) Ebû Dâvud, Tereccül, 18

🔸 Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir. Çünkü bu durumda siyaha boyanan saç tabii hâline dönüşmüş olacaktır.

🔸 Nitekim Sa'd bin Ebî Vakkas, Ukbe bin Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabilerin bunu uyguladıkları nakledilmektedir.

(x) Şevkânî, Neylü'l-evtâr, I, ,

🔸 Kadınlar için ise bir sınırlama yoktur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini yabancı erkeklere göstermemesidir.

🔸 Boya, saç üzerinde kimyasal bir tabaka oluşturup suyun temasına engel olmadıkça guslü ve namaz abdestini engelleyici bir unsur değildir.

(x) İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, I,

Nişan ya da düğün sebebi ile erkeğin takacağı gümüş alyansın üzerinde şerit altın olsa bu caiz olur mu?

Değerli kardeşimiz,

Hz. Peygamber (asm), erkeklerin altından yapılmış zinet eşyası kullanmaları ile altın yüzük takmalarını yasaklamıştır. Konuyla ilgili olarak Bera b. Azib (r.a.) Hazretleri Peygamberimiz (asm)’in kendisinin "altın yüzük kullanmasını yasakladığını”[Buhari, Merza, 4 ()] bildirmiştir.

Nişan için dahi olsa; altın yüzük takınmak erkeklere haramdır.

Hz. Ali'nin yaptığı rivayete göre, Peygamberimiz (asm) "Altın yüzük takınmayı yasakladı”(Tirmizi, ; Sabuni, Fıkhu’l-İbadat ).

Diğer hadislerinde de Hz. Peygamber (asm), "tabii (doğal) ipekten yapılmış elbiseleri giymelerini ve altından yapılmış zinet eşyası ile yüzük kullanmalarını erkeklere yasaklamıştır." (Buhari, libas, 30).

Hz. Büreyde (r.a.)’ın anlattığına göre, Resülullah (asm)'ın yanına, parmağında demir yüzük bulunan bir adam uğramıştı. (Yüzüğü görünce),

"Niye bazılarınızın üzerinde ateş ehlinin süsünü görüyorum!"

buyurdu. Adam derhal onu çıkarıp attı. Sonra parmağında sarı renkli (pirinç) yüzük taşıyor olduğu halde geldi. Bu defa da,

"Niye sende putların kokusunu hissediyorum?"

dedi. Daha sonra o kişi altın yüzük takmış olarak geldi. Bu defa da,

"Sende niye cennet ehlinin süsünü görüyorum?" dedi. Bunun üzerine o şahıs

"Öyleyse yüzüğüm hangi şeyden olsun?" diye sordu.

"Gümüşten olsun, ancak ağırlığı bir miskale (yaklaşık 3,5 gram) ulaşmasın" buyurdu [Tirmizi, Libâs 43, (); Ebû Dâvud, Hatem 4, ()].

Bu nedenle altın yüzük takmak erkeklere haramdır; gramajının önemi yoktur.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Altın takı kullanmanın ve ipek elbise giymenin erkeklere haram olmasının sebebi nedir?

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Erkeğin altın takması haram mı? Neden haram?

İslam dininde erkeklerin birtakım giyim ve süs eşyaları giymesi, takması caiz görülmemiştir. Bunlardan birisi ipekten yapılmış giyim eşyaları, diğeri de altındır. Hadisle sabit olan bu konu hakkında Diyanetin de açıklamaları bulunuyor. Erkeğin altın takması ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ERKEĞİN ALTIN TAKMASI HARAM MI? DİYANETİN AÇIKLAMASI

’Erkek için altın Peygamber efendimiz zamanında yasaklamış. Bu uygulama günümüzde de devam ediyor mu?’’ sorusuna Diyanet;

‘’Bu yasak Hz. Peygamber (s.a.v.)’in sahi hadisiyle sünnetiyle belirlenmiş,

o günden bugüne değişen bir şey yoktur.

Altın kadına kadına yakışır, kullanım amacı süstür. İpekte öyledir, kadına özgü şeylerdir bunlar. O yüzden Hz. Peygamberin yasağı bugünde geçerlidir.’’ ifadelerini kullandı.

ERKEĞİN ALTIN TAKMASI NEDEN HARAM?

İslam âlimlerinin çoğunluğu erkeğin altın kullanımının haram kılınışının sebebinin

olduğunu belirtmiştir.

İbni Abbas Radıyallahu Anhümâ’dan rivayet edildiğine göre; Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, bir adamın elinde altın bir yüzük gördü, onu çıkardı ve attı. Sonra da şöyle buyurdu:

“Sizden biriniz ateşten bir köze yönelip, onu eline mi alıyor?” Hz. Peygamber gittikten sonra o adama:

‘’Yüzüğünü al da ondan uygun bir şekilde faydalan, denildi.’’

Bu kişi ise: ’’Hayır Allah’a yemin ederim ki Allah Resûlü onu attıktan sonra onu ebediyyen almayacağım, dedi.’’ (Müslim, Libâs 52)

Bu hadis, altın kullanmanın erkekler için câiz olmadığını, bir kere daha teyid etmiş oluyor. Bu yasağın,

keyfi kullanımı, süs ve ziynet eşyası olarak

kullanmayı kapsadığını ifade etmeliyiz. Süs ve ziynet eşyası kadına has bir şey olduğu için

erkeğin kadına benzememesi

için de yasaklanmış olabileceği anlamını çıkartabiliriz.

Zaruri haller olarak kabul edilen durumlar, vücudun bir uzvuna altından ek konulması, süs için olmayan diş kaplamaları, tedavi niteliği taşıdığı için bu kapsamın dışında mütalaa edilir.

ERKEĞİN ALTIN TAKMASIYLA İLGİLİ HADİSLER

> "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."

Ebu Davud, Libâs, 12; İbn Mace, Libâs, 19

> Peygamber Efendimiz (SAV)'in “"Hz. Peygamber sağ eline ipeği, sol eline de altını aldı ve ‘Bu ikisi de ümmetimin erkeklerine haramdır.’ buyurdu.

(Ebu Davud, Libas, 14; Nesaî, Zînet, 40)''

> Daha sonra da şöyle buyurdu: “Sizden biriniz ateşten bir kor alıyor da, onu eline koyuyor.” Efendimiz (SAV), oradan ayrılınca yüzüğün sahibine etrafındaki kişiler, “Yüzüğünü yerden al da onunla faydalanırsın.” dediler. Fakat o zat, “Hayır, vallahi onu ebediyyen almam. Çünkü onu Resulullah (a.s.m.) attı.” dedi.

Müslim, Libas ve’z-zînet:

ERKEĞİN ALTIN TAKMASIYLA İLGİLİ AYET

Kuranda altının erkeğe haram edildiğine dair

. Bu konuyla ilgili sadece hadisler bulunmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası