isvec coban kopegi / Shetland Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı » Petibom

Isvec Coban Kopegi

isvec coban kopegi

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Shetland Çoban Köpeği (Shetland Sheepdog ) Özellikleri ve Bakımı

Köpek İsimleri

Shetland Çoban Köpeği Resimleri

Sizde bu değerli bilgileri önerin.

Shetland Çoban Köpeği çok zeki, sadık ve uysal yapısıyla ön plana çıkar. Eğitimi kolay ve uyumlu bir köpek olmasıyla ideal ev köpekleri arasında yer alır. Bedeni yüksekliklerinden daha uzun, küçük yapılı çevik bir cinstir. Çift katmanlı kürke sahiptir. Kısa, yoğun tüylerle kapalı astarı ve dış kaplaması uzun, sert ve düzdür. Shetland Sheepdog, Sheltie adlarıyla da bilinirler. Minyatürde Rough Collie'ye benzetilirler ancak iki ırkı birbirinden ayıran farklılıklar mevcuttur. Kendinden emin yapıya zahmetsiz, pürüzsüz, çevik ve hızlı bir yürüyüşe sahiptir. Çevresinde olanlara karşı meraklı ve sorgulayıcı hareketleri vardır. Koruma içgüdüsü yüksek, iyi bir dost ve aile köpeğidir.

Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk

Aile

Gütme Köpeği, Çoban Köpeği

Menşei

Scotland (Shetland Island)

Kişilik & Karakter Özellikleri

Shetland Çoban Köpeği sahibine bağlı, hayat dolu, neşeli, sadık ve eğitilmesi kolay bir ırktır. Ailesiyle ve sevdikleriyle zaman geçirmek onları çok mutlu eder. Ailesine karşı çok cana yakın, sıcak ve arkadaş canlısı olsa da yabancı kişiler karşı mesafeli yaklaşımları vardır. Yabancılara karşı, temkinli yaklaştıkları ve çekingen davrandıklarını görebilirsiniz. Çocuklarla oldukça iyi anlaşırlar. Oyun oynamayı seven Shetland, çocuklarla çok iyi oyun arkadaşı olur. Genel olarak Shetland Sheepdog ırkın bir yanı sıcakkanlı, sakin iken bir yani utangaç ve taşkındır. İyi özellikleri erken aşamada fark edilip doğru eğitimlerle öne çıkarılmalıdır.

Shetland Çoban’ı çok zeki bir ırktır. Öyle ki köpeğin zekâsının tıpkı insan zekası kadar iyi olduğu ifade edilir. Eğitim istekli, uysal ve yeni şeyler öğrenme merakı olması sebebiyle kolay geçer. Sahibini memnun etmeye istekli olması da bu süreci olumlu etkiler.

Shetland Çoban Köpeği kendisini sevdiklerine, ailesine ve onların mutluluğuna adamış bir cinstir. Bu karakter özelliği de onları aranılan ve çok tercih edilen bir ev köpeği yapmıştır. Yaşadığı aile içerisinde onların karakterlerine göre kendini şekillendiren ve geliştiren maharetli bir ırktır.

İyi eğitim aldıklarında itaat, çeviklik ve hayvancılık görevlerinde çok başarılı olurlar. Shetland Çoban Köpeği görev bilinci yüksek bir ırk olduğu için ona verilen farklı iş ve sorumlulukları da başarıyla tamamlamak için çaba gösterir.

Apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlar ve orta büyüklükte bahçeli bir evde de rahatlıkla yaşar. Shetland Çoban Köpeği havlamaya eğilimlidir ve yüksek sesli havlamalarıyla meşhurdur. Havlamalarının önüne geçebilmek için yavru iken vereceğiniz eğitimle, susma komutunu öğretmenlisiniz. Yabancı kişilere karşı temkinli yaklaşmasıyla da evinizin bekçisi olacaktır.

Koyun sürülerini gütmek, tarlaları ve evini korumak Shetland Çoban Köpeği’nin başarıyla yaptığı işler arasındadır. Ancak zaman içerisinde şehirlerde ev köpeği olarak da hayatımıza dahil olmuşlardır. Normal yaşamında aktif olan bu ırkın formda, sağlıklı ve mutlu olması için günlük egzersiz ihtiyacını karşılamalısınız. Aksi halde ev ortamında huzursuzluk çıkarabilir, havlama ataklarına girebilir ve hem sizi hem de komsularınızı rahatsız edebilir.

Soğuk ve sert hava koşullarına dayanıklı yapısı vardır. Ancak sevdikleriyle bir arada, sıcak ev ortamında yaşamak onları daha mutlu edecektir. Bu yüzden uzun süre yalnız başına dışarıda bırakmayınız. Hassas yapıda olan köpeğinize ailenizin önemli bir üyesi olduğunu hissettiriniz.

Günlük aktivite, yürüyüşlerde köpeğinizin hareket eden şeyleri kovalama isteklerine karşı tasma takmadan dışarı çıkmayınız. Güvenlik önlemlerini aldığınız ortamda, farklı evcil hayvanlar ve insanlarla sosyalleşmelerini sağlayınız. Erken aşamada atacağınız bu adımlarla daha iyi huylu yetişkin bir köpek olacaktır.

Shetland Çoban Köpeği sıcak, samimi, eğlenceli, oyuncu, sadık, uysal ve itaatkâr yapısıyla insanların çok sevdiği bir ırktır. Geçmişten günümüze kişilik ve karakter özelliklerin pozitif yönde ilerlemesiyle her geçen gün daha fazla kişi tarafından sevilip ve ilgi gördüler.

Tarih

Shetland Çoban Köpeği ırkının ataları Collie ve Border Collie  dayanmaktadır. Menşei İskoçya olan çoban köpeklerinden birisidir. Shetland Çoban Köpeği, İskoçya&#;nın  kuzeyinde, Kuzey Kutup Dairesi&#;nin güneyindeki İskoçya ve Norveç arasında yer alan Shetland Adaları&#;ndan gelmektedir. Bu adalar Shetland Çoban Köpeği  dışında &#;Shetland Midillisi  ve &#;Shetland Koyunu gibi hayvan ırklarında görüldüğü yerdi.

Shetland Çoban Köpeği Norveççe &#;çiftlik&#; anlamındaki  &#; Toonie&#; kelimesinden türetilerek adlandırılmış. Çiftçiler koyun sürülerini koruması, sürmesi ve beslenmesi daha az olması için Border Collie ırkını daha küçük köpeklerle çiftleştirmek isterler. Böylece yeni çiftleştirmelerle sürüyü büyütme amacıyla ve köpek yetiştirmeye başlarlar. Çiftçilere koyun, midilli ve kümes hayvanlarını gütmekte oldukça yardımcı olmuşlardır. Shetland Çoban Köpeği&#;nin yetiştirilmesindeki amaçlardan birisinin de küçük koyunları yırtıcı kuşlardan, hayvanlardan korumak olduğudur. Bu teori Shetland  ırkının kuşlara, uçan ve hareket eden şeyleri kovalama isteğini açıklayabilir.

Shetland Çoban Köpeği, Shetland Adaları&#;nda geliştirilen, Collie köpeklerinden türetilmiştir. Büyük çoban köpeklerine göre daha küçük bedene sahip olması sebebiyle çok tercih edilmiştir. Kışı uzun süren ve yemek sorunu yaşanabilen bu bölgede küçük boyutta olmaları önemli bir detaydır. Bu ırkın oluşmasında bazı İzlanda köpeklerinin de yer aldığı düşünülmektedir.

&#;lerin başında, Shetland Çoban Köpeği küçük bedeniyle, hayvanları, midillileri ve tavukları gütmesi için tercih edildi ve  &#;minyatür Collie&#; olarak adlandırıldı. İyi yetiştirildiğinde kış boyunca evin ve hayvanların bekçisi, koruyucusu oldu.

İngiliz donanması adaya sık sık gelirdi. Ziyaretlerinin birisinde İngiltere&#;ye evlerine dönerken köpek yavruları satın alırlardı. Böylece İngiltere’ye ve İskoçya’ya da bu köpekler gönderildi. Hatta Shetland Adaları&#;nda yaşayanlar ziyaretçilere satabilmek için daha küçük ve daha yumuşak tüylü köpekler üretmeye başlamışlardı. Hatta gelen ziyaretçilerin bıraktığı King Charles Spaniel ve Pomeranian ırkı köpeklerle, küçük köpek üretmek için yerel çoban köpeklerini melezlendiği de söylenir.

İlk köpeklere Toonie köpekleri adı verilmişti. Ancak daha sonra yılında ilk olarak Kennel Club (İngiltere) tarafından Shetland Collies olarak tanıtıldılar. Collie hayranlarının bu isme karşı çıkması ve değiştirilmesi için yaptığı baskı sonucunda Shetland Sheepdog olarak ismi değiştirildi. Adının kısaltması ve takma adı da &#;Sheltie&#; olarak tanındılar.  Yüzyıla kadar İngiltere’nin belli yerlerinde tanına ve bilinen bir ırk oldular.

yılında da AKC, bu olağanüstü parlak tüylere sahip, küçük boyutlu, sadık ve itaatkar ırkı tanıdı ve ilk köpeği tescilledi. Shetland Sheepdog ırkının melezlenmesi, orijinal ırkın kaybolması, kaybolan orijinal ırkın nasıl geri geleceği ve gerçekte nasıl olması gerektiğiyle uzun yıllar tartışmalar yaşandı.

ABD ve Büyük Britanya bu tartışmaların, gelişmelerin ve sürecin uzun süre başında yer aldı. Tartışmaların sonucunda farklı bakış açılarının bir araya gelmesi için Shetland Çoban Köpeği kulübü kuruldu. Ardında da anlaşmazlıkların giderilmesi ve ortak bir payda da buluşmak için yılında İskoç ve İngiliz kulüpleri bir araya geldi. Shetland Çoban Köpeğinin minyatür bir Collie olması konusunda anlaşmaya vardırlar.

Çok popüler olan ve sahiplenilen Shetland Çoban Köpeği ile ilgili şaşırtıcı bir gerçek vardır. Shetland Sheepdog ırkının ana vatanı olan Shetland Adaları&#;nda bu köpekler nadir görülmektedir. Shetland Adaları&#;nda Shetland Çoban Köpeği yerine Border Collie ırkı daha çok yaygındır.

’lu yıllardan, ’li yıllara yaşanan olumlu gelişmeler sonrası Shetland Çoban Köpeğinin popülerlikleri daha da artmış, patlama yaşanmış ve dünya geneline yayılmıştır.

Vücut

Shetland Çoban Köpeği, boyuna göre uzun gövde yapısına sahiptir. Derin göğsü, düz sırt yapısı ve kemerli boynu ile vücudu oldukça sağlamdır. Kaslı, güçlü, çevik ve hafif bedeniyle son derece hızlı hareket edebilirler. Shetland Sheepdog kaba kaplaması ve benzer dış görünüşü sebebiyle minyatür Collie olarak görülmüştür.

Kafa

Shetland Çoban Köpeğinin kafası bedeniyle orantılı büyüklüktedir. Uzun ve burun ucuna doğru hafifçe sivrilen kama şeklindeki namlusuyla dikkat çeker. Burnun üstüyle, kafatasının üst kısmı birbirine paraleldir. Burun siyah renktedir. Diş yapısı makas ya da düz ısırıkta buluşur ve oldukça güçlü çene kasına sahiptir.

Kulaklar

Shetland Çoban Köpeği kulak yapısı küçük, esnek ve uç kısımları kıvrık şekildedir. Kulaklarının uçları, öne katlanır ve 3/4 ‘ü dik olacak şekilde konumlanır.

Gözler

Shetland Çoban Köpeği badem şeklindeki gözleri genellikle koyu renklidir. Ancak nadir de olsa blue merle kürke sahip köpeklerde mavi göz rengiyle karşınız çıkabilir. Zeki, meraklı, heyecanlı ve sorgulayan bakışlara sahiptirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Sheltie çevik, atletik yapısına yakışan sağlam ve kaslı bacak ve ayak yapısına sahiptir. Shetland Çoban Köpeği çok iyi bir zıplayıcıdır. Bacaklarında uzun tüylenmeler görülür. Ayakları ise, bacaklarına göre daha kısa tüylere sahiptir.

Kuyruk

Shetland Çoban Köpeğinin uzun ve tüylü kuyruğu vardır. Kuyruğunu düz, yukarıya hafif bir kavisle kıvrılmış şekilde taşıdığını görebilirsiniz. Kuyruktaki tüy uzunluğu iyi bakıldığında, topuklara kadar uzayabilir.

Tüy

Çift katmanlı, uzun düz ve kaba tüy yapısına sahiptir. Tüylerinin alt katmanı, astarı daha yumuşak ve sıkıdır. Dış katmanı ise dokunulduğunda daha sert ve düz tüylerden oluşur. Vücudunun her yerinde tüy miktarı oldukça fazladır. Baş, bacak ve kuyruk bölgelerinde tüyler uzundur. Boyun ve göğüs çevresindeki tüylerin de yele görünümünde olması gereklidir. Gösterişli kürkü, boyundaki yelesiyle aslan görünümüne sahip oldukları ve uzun tüylü Collie’nin minyatür kopyası olduğu ifade edilir.

Renk

Shetland Çoban Köpeğinin gösterişli güzel kürkü çeşitli renk tonlarında, lekelerle ve desenlerle karşınıza çıkabilir. Blue merle, kahverengi, siyah, samur ve beyaz renk tonlarında kürke sahip olabilirler. Ayrıca bu renklerin üzerinde desen, leke ve beneklerin olması da normaldir.

Bakım

Sheltie, çift katmanlı kürkü orta seviyede bakıma ihtiyaç duyar. Tüy dökülmesini azaltmak için haftada kez düzenli tarama ve fırçalama işlemi yapmalısınız. Yıl içerisinde mevsim geçişlerinde zaman zaman dökülen tüylerde artış olabilir. Bu dönemde beslenmesine, taranmasına dikkat etmelisiniz. Düzenli tarama ve fırçalama ile genel olarak evin içerisine dökülen tüylerin daha az olduğunu görebilirsiniz.

Baş, kulak, bacak ve boyun bölgesindeki ekstra yoğun tüyleri kire ve ot, çöp kalıntılarına karşı kontrol edilmelidir. Köpeğinize evde bakıyorsanız ve uzun tüylerinden dert yanıyorsanız belli bir ölçüde tıraş edebilirsiniz. Ancak genel olarak tüylerinin tıraşlanması önerilmez.

Shetland Çoban Köpeğinin kürkü güneşe ve soğuğa karşı köpeğinizin bedenini koruyacaktır. O yüzden çok kısa tıraş yaptırmayınız. Düzenli aralıklarla ve gerektiğinde banyo aldırmanız yeterlidir. Ağız ve diş sağlığı için köpeğinize uygun olan diş macunu ile haftada 2- 3 kez dişlerini fırçalamalısınız. Tırnaklarını da uzamasına bağlı olarak ayda en az 1 kez kesmelisiniz.

Bu bakımların yanında göz, kulak, burun, ayak ve genel bedenini haftalık rutin bir kontrolden geçirmelisiniz. Yaptığınız kontrolleriniz sırasında olası farklılıklarda veterinerinize danışmalısınız.

Shetland Çoban Köpeği, veterinerinizin onay verdiği hazır mamaları ve evde hazırlanmış olan mamaları tüketebilir. Mamaların içeriğinin yüksek kaliteli ve köpeğe uygun olması şarttır. Mamalar yetişkin, yavru ve yaşlılar için ayrı şekilde satılır. Köpeğinize buna dikkat ederek mama almalısınız.

Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli köpek mamalarını tercih edebilirsiniz. Bu mamaları seçerken köpeğinizin yaşın, alerjen durumuna ve cinsine uygun olanı almalısınız. Aldığınız mamayı öğün ve porsiyon kontrolü yaparak köpeğinize vermelisiniz. Kalori kontrolü yapmadan verdiğinizde köpeğinizin ekstra kilo almasına neden olabilir ve ideal kilosundan çıkarak obeziteye yol açabilirsiniz. Beslenme düzeni ve egzersiz planı dengeli olduğu sürece formda yapısını korurlar.

Shetland Çoban Köpeği&#;nin günlük ihtiyaç duyduğu mama miktarı 3/4 &#; 2 ölçek yüksek kaliteli kuru mamadır. Bu mama miktarını gün içerisinde iki öğün halinde vermeniz yeterli olacaktır. Bu önerilen mama miktarı Shetland Çoban Köpeğinin ideal boy ve kilo değerleri düşünülerek hesaplanmıştır. Ancak her köpeğin sağlık durumu, yaşı, aktif yapısı farklıdır. O yüzden köpeğinizi beslerken mama oranını arttırıp, azaltabilirsiniz. Köpeğinize göre en iyi tercihi siz ve köpeğiniz hakkında bilgisi olan veterineriniz yapacaktır.

Evde hazırlanan köpeklerin tüketebileceği mamaları yiyebilir. Ancak her gıdayı yemesi uygun değildir. O yüzden verdiğiniz ev yemeklerinde seçici olmalı ve köpeğinizin sindirim sistemini zorlamamalısınız. Önerimiz Shetland Çoban Köpeği&#;nin günlük ihtiyacını en iyi ve doğru şekilde karşılayacağı kuru ve yaş hazır mama çeşitlerini tercih etmenizdir.

Köpeğinizin beslenmesiyle ilgili ekstra soru ve sorunlarınızda kesinlikle veterinere danışarak bilgi almalısınız. Yetersiz ve doğru beslenmemek köpeğinizin gelişimini olumsuz etkileyip, hastalıklara neden olabilir. O yüzden doğru bir beslenme planı yapılmalıdır.

Shetland Çoban Köpeği oldukça aktif, atletik ve çeviktir. Bu özellikleriyle de orta tempoda egzersiz yapmaya ihtiyaçları olur. Yapacakları egzersiz yaşadığı ortam koşullarına göre uyarlanabilir. Şehir hayatında günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı sürece sorun çıkarmaz ve uyum içinde yaşar.

Günlük olarak hem zihinsel hem de fiziksel çalışmaya ihtiyaçları vardır. Sahibiyle birlikte yapacağı yürüyüşler, kısa koşular, oyun zamanları ve köpek etkinlikleri onların çok keyif alacağı aktivitelerdir. Bunun yanında itaat, çeviklik, hayvan gütme ve sürme gibi işlerde de çok başarılıdırlar. İyi eğitildiklerinde koruyucu ve terapi köpeği olarak da görev alırlar.

Koşmayı seven Shetland Çoban Köpeği için güvenlik önlemi alınmış, çitlerle kaplı bir ortamı tercih etmelisiniz. Bu ortamda dahi gözünü üzerinden ayırmamalısınız. Hareket eden şeylerin peşine takılmak ve yakalamaya çalışmak onların en sevdiği şeylerdendir. Shetland Çoban Köpeği gökyüzünde uçan bir uçağı bile yakalamaya çalışır.

O yüzden dışarıda yapacağınız her gezintide tasma takmalısınız. Takip ve yakalama duygusu yüksek olduğu için hakimiyetin sizde olması, gerekli durumlarda müdahale etmenizi kolaylaştıracaktır.

Dışarıda aktif ve enerjik oldukları zaman, ev içerisinde daha sakin ve uyumlu olacaklardır. O yüzden günlük ihtiyaçlarını karşılamak çok önemlidir. Günde 45 dakika oyun, aktivite ve – 2 kilometrelik yürüyüş için zaman ayırmanız onlar için yeterlidir. Bu ihtiyaçlarını karşıladığınızda evde akşamları sizinle oturan, televizyon izleyen mutlu bir köpek olacaktır.

Shetland Çoban Köpeği zeki ve sahibini memnun etmeye istekli olan yapısıyla eğitilebilen bir ırktır. Yavru iken eğitilmeye ve sosyalleştirilmeye başlanmalıdır. Temel itaat konusunda hızlı başarı gösterirler. Ardından alan koruma, çeviklik ve farklı köpek sporlarında eğitilerek başarılı olurlar.

Eğitilmesi kolay ve söz dinleyen bir ırktır. Bu özellikleri ve alacağı ileri seviye itaat eğitimlerinin sonucunda refakatçi, koruyucu ve her görevde başarılı olmak için çabalayan bir köpek olacaktır. Nadirde olsa sahibini zorlayan ve komutları hemen uygulamayan Shetland Çoban Köpekleri de vardır. Onların eğitim süresi maalesef biraz daha uzun sürmektedir. Ancak sabırlı ve tutarlı davrandığınız sürece başarı kaçınılmazdır.

Shetland Çoban Köpeği havlamalarıyla, yüksek sesiyle meşhurdur. Bu köpekler sevinçlerini, sevgilerini ve kızgınlıklarını konuşurmuşçasına havlayarak ifade ederler. Bu özellikleriyle ev içerisinde oldukça fazla ses çıkarmaları mümkündür. O yüzden yavru iken susma, havlamama komutlunu erkenden öğretmelisiniz. Sahibinin köpeğinden, havlamamasını istediğinde ve sus komutunu duyduğunda havlamayı kesmesi önemlidir. Aksi halde apartman hayatında, dışarıda sesli havlamaları sorun oluşturabilir.

Alacağı eğitimlerin yanında erken aşamada farklı yerlerde farklı insanlar ve hayvanlarla sosyalleşmeleri gerekir. Bu sayede iletişim yetenekleri artar, insanlara ve hayvanlara karşı daha ılımlı yaklaşırlar.

Dışarı eğitimlerinizde köpeğinizi gerekli durumlarda kontrol etmeniz ve hareketlerini sınırlamanız için tasma kullanmanız gereklidir. Bunun yanında eğitimlerinizde tasmayı çekiştirmek, sert davranmak ve fiziksel müdahalede bulunmak kesinlikle başvurmayacağınız yöntemlerdir. Bunlar eğitimde gerilemeye ve köpeğinizin incinmesine, psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olur. Daima pozitif pekiştirme yöntemleri kullanılanın, ödül, övgü ve oyun yöntemleriyle eğitime olan ilgisini arttırmayı amaçlayın.

Shetland Çoban Köpekleri genellikle sağlıklı bir cinstir. Ancak olası sağlık sorunlarına karşı sorumlu yetiştiriciler kalça displazisi, tiroid hastalığı, göz hastalıkları, dermatomiyozit (Sheltie cilt sendromu), von Willebrand hastalığı (vWD), safra kesesi mukoselleri ve epilepsi gibi rahatsızlıklar hakkında geniş çaplı bir stok taraması yapar.  Kalıtsal bozukluk hakkında birçok farklı testler mevcuttur. Shetland Çoban Köpek ırkının ulusal ebeveyn kulübü olan “Amerikan Shetland Çoban Köpeği Derneği (ASSA)” sağlık açısından yapılan testlerde, üreme stoklarının taranması için minimum sağlık testi önerir.

Genetik sağlık taramalarının yanında genel olarak beden sağlıklarına da önem verilmelidir. Aşırı ya da yetersiz beslenmemeli, tüy bakımı sağlanmalı, kulak, göz, burun, ağız ve diş sağlığı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Saplıklı bir yaşam sürmesi için sahibinin yaptığı kontrollerin yanında düzenli olarak veteriner hekim tarafından da sağlık kontrolleri yapılmalıdır.

Ulusal Irk Kulübünden Önerilen Sağlık Testleri:

  • Kalça Değerlendirmesi
  • Göz Doktoru Değerlendirmesi

Sıkça sorulan sorular

Shetland Çoban Köpeğinin ortalama yaşam süresi yıl arasındadır.

Yetişkin Shetland Çoban Köpeğinin yaklaşık olarak 6 – 11 kg aralığında olmalıdır. Yükseklikleri ise ortalama olarak 33 &#; 41 cm’dir. Shetland Çoban Köpeğinin ideal kilosunu boy ve kilosuna göre hesaplanmalıdır. Beslenme düzeniyle ilgili soru ve sorunlarınızda veterinere danışmalısınız. Kilo alma ya da zayıflama sorunu için geç kalmadan adımlar atılmalıdır.

Shetland Çoban Köpeği  yoğun kürküyle, tahmin edilenden daha az tüy dökerler. İnsanların beklediği kadar tüy dökmedikleri için bu sevindirici bir haberdir. Ancak düzenli taranmaz ve fırçalanmazsa dökülmelerde artış olabilir.

Tüy dökülmesinin azalması için düzenli bakım ve ciddi bir çaba göstermeniz gerekir. Mümkünse hergün değilse gün aşrı tarama işlemiyle bu sorunu aşabilirsiniz. Yoğun dökülmelerde köpek kuaförlerinde çok kısa olmayacak şekilde tıraş yaptırabilirsiniz.

Sağlıklı beslenmeleri ve gelişmeleri için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli mama üreten firmaları tercih edebilirsiniz. Köpek maması markaları arasından, kuru ve yaş ürünlerinden istediğinizi alabilirsiniz.

Ev yemeği tüketebilirler. Ancak Shetland Çoban Köpeğinin günlük ihtiyacı olan besin ve kalori değerini evde hazırlanan mamalar ya da insan gıdaları karşılamaya yetmeyebilir. Her türlü ev yapımı gıdayı da tüketmesi uygun olmayacağı için düzenli olarak, sağlığına uygun içerikteki hazır köpek mamasını tercih etmelidir.

Shetland Çoban Köpeğinin çiftleşmesi için ideal zaman Aydan sonra yaşını doldurduğu dönemdir. Gelişimini tamamladığı ve sağlıklı olduğu zaman çiftleştirilmesi gerekir. İlk kızana girdiğinde erkenden çiftleştirmek sağlıklarını olumsuz etkileyebilir.

Shetland Çoban Köpeğinin bakımı orta seviyede zorluk içerir. Yopun ve kabarık tüyleri sanıldıpından daha az dökülür. Var olan dökülmeleri daha da azaltmak için bakım konusunda efor sarf etmeniz gerekir. İyi ve düzenli tüy bakımıyla, haftada en az 2 -3 kez ya da günlük taramanızla tüyleri daha az dökülür.  Zaman zaman tıraş ihtiyaçları olur ve bunun karşılanması gerekir. Banyo sık alması gerekmez bu iyi yanlarındadır. Eğitimi kolay, sıcakkanlı ve sevecen yapısıyla sahibinin sözüne sadık olması Shetland Çoban Köpeğinin var olan küçük bakım zorluklarını da unutturacaktır. İlk defa köpek sahibi olacak kişilerinde kolaylıkla bakabileceği popüler köpek ırkları arasında yer alır.

Shetland Çoban Köpeği oldukça zeki, eğitilmesi kolay ve sahibine sadık bir ırk olması sahiplenme fiyatını değiştirmektedir. Shetland Çoban Köpeği yavrusu eğitimi, cinsiyeti ve şecere durumuna göre TL ve TL arasında geniş bir fiyatlandırmaya sahiptir. Bu fiyatların artıp azalması, satıldığı yere ve satan kişilere göre değişmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı bir dişi Shetland Çoban Köpeği bir doğumda 4 &#; 6 adet yavru dünyaya getirebilir. Sağlıklı bir dişi ve yavrular için Shetland Çoban Köpeğinin yılda birden fazla doğum yapması önerilmez. Doğan yavru sayısı, dişinin doğum sıklığına, yaşına, sağlık durumuna ve çiftleştiği köpeğin sperm kalitesine göre değişiklik gösterir.

Shetland Çoban Köpeğinin gösterişli güzel kürkü çeşitli renk tonlarında, lekelerle ve desenlerle karşınıza çıkabilir. Blue merle, kahverengi, siyah, samur ve beyaz renk tonlarında kürke sahip olabilirler. Ayrıca bu renklerin üzerinde desen, leke ve beneklerin olması da normaldir.

İsveç Çoban Köpeği Cinsi Eğitimi! Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Dost canlısı kimliklerinin yanında sadakati ve korumacı içgüdüsüyle öne çıkan İsveç Çoban köpeği, doğumlarından itibaren sürüleri yönlendirip çeşitli çiftliklerin bekçiliğini üstlenmiştir. Çocukları çok seven yapılarına ek olarak itaat seviyesi yüksek olan bu canlı, son derece enerjiktir ve psikolojik rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmaması için her gün düzenli bir şekilde dışarıya çıkarılmalıdır. Onu diğer ırklardan ayıran en net özelliği ise tamamen doğal olarak oluşup gelişmesidir.

İsveç Çoban Köpeği Tarihçesi

Çoğu köpek ırkının çeşitli nedenler dolayısıyla bilimsel araştırmaların sağladığı verilere sadık kalınarak geliştirildikleri bilinmektedir. Bu noktada İsveç Çoban köpeği, doğal olarak oluşup gelişmesi yönüyle gösterdiği farklılıkla dikkat çekmektedir. Kökeni, adını aldığı İsveç ülkesidir ve resmi olarak 20 Ekim ’de İsveç Köpek Kulübü tarafından tanıtılan bu canlılar, Gal Corgisi ile karıştırılmamalıdır. Kuzeyli (çoban köpeği) familyasına ait olan İsveç Çoban köpekleri geçmişlerinde sürü koruma görevleri doğrultusunda eğitilmişlerdir.

İsveç Çoban Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir?

Kırsal ve kentsel olarak ayrım yapmadan her bölgeye uyum sağlayabilme becerilerine sahip olan İsveç Çoban köpekleri, tarihleri boyunca insanlara liderlik ederek sürülerin yönetilmesinde başrol oynamıştır. Bu rehberliğin onlarda uyandırdığı sadakat ve yön verme içgüdüsüyle bağlantılı olarak İsveç Çoban Köpeği eğitimi, sahibine itaat etmekten mutluluk duyan bu canlılar için kısa sürede olumlu sonuçlar doğurabilmektedir. Patili dostunuzun egzersiz ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak hazırlayacağınız itaat programlarının yanında sosyalleşme eğitimini de unutmamalı, köpeğinizin hazır hissetmediği hiçbir dersi ona dayatmamalısınız.

İsveç Çoban Köpeği Hangi Eğitimleri Alabilir?

İsveç Çoban Köpeği Hangi Eğitimleri Alabilir?

  • Yavru İsveç Çoban Köpeği Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitiminde, eğitim adına attığınız adımların temeli ne kadar iyiyse köpeğinizle o kadar olumlu bir iletişim kuracağınızdan doğru zamanda doğru adımları atmanızı gerektiren bu eğitim programının püf noktalarına hâkim olmalısınız. Yavru köpeklerin idrar ve dışkısını kontrol etme özellikleri zamanla gelişeceğinden süreç içerisinde sabırlı davranmalı ve patili arkadaşınıza sesinizi yükseltmemelisiniz.

Onu motive edecek ödül mamaları ve tatlı sözlerle hareket ettiğinizden emin olmalısınız. Yavru İsveç Çoban tuvalet eğitimi alanında erişeceğiniz başarı, dışarıda beraberce oyun oynayıp oyalanmak ve köpeğinizi iyi gözlemlemekten geçmektedir. Koklama, havlama, daireler çizme gibi davranışlarda bulunduğunda tuvaletinin geldiğini anlayabilirsiniz ancak köpeğinizi yalnızca bu şartlar sağlandığında değil, ideal tuvalet alanına alışabilmesi için günde birkaç kez bu bölgeye getirmeli ve başında beklemek yerine ona özel bir alan açtığınızı tatlı bir mesafe aracılığıyla iletebilirsiniz.

  • Yavru İsveç Çoban Köpeği Eğitimi

Yavru İsveç Çoban eğitimi hususunda temel olarak bilmeniz gereken şey yavruların tıpkı insanların bebeklik dönemindeki gibi bir şeyleri daha kalıcı ve iyi şekilde öğrenebilmeleri açısından doğru adımlar atılması gereken bir evredir. İsveç Çoban köpeği her ne kadar soğukkanlı olabilse de yeterince bu dönemde yeterince sosyalleşmediğinde davranış bozukluklarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yıkıcı davranışlar sergilemesi muhtemel olan köpeğinize alfanın siz olduğunu kibar ve etkili bir dille aktarmanın en güvenli yolu bu eğitimler olmalıdır.

İsveç Çoban ırkı temel itaat eğitimi, dört hafta boyunca köpeğinizle içten bir şekilde ilgilenmenizi, bakımı ve rutin hâline getirdiğiniz diğer alışkanlıkların uygulanmasına ek olarak daha konforlu ve iletişim içeren bir yaşam için temel komut öğretilerini gerektirmektedir. Hayır-yat-otur-kalk gibi emirler, onlara rehberlik ettiğinizi anlatacak ölçüde kibar ve hoşgörülü bir ton içermeli ve aynı zamanda kararlı adımlar izlemelidir.

Yaklaşık dört hafta süren temel itaat eğitimi tamamlandıktan sonra ve nispeten isteğe bağlı olarak verilen İsveç Çoban ırkı ileri itaat eğitimi, köpeğinizin bir önceki eğitim programını çok daha ileri seviyelerde pratikleştirmek ve tasma kullanım kontrolünü en yükseğe çıkarmayı hedefleyen bir dersler bütünüdür. Bu süreç içerisinde elde edeceğiniz başarı, hayatınız boyunca sizinle kalacağından köpeğinizde travmatik bir etki yaratmamak için dersler esnasında onu eğlendirmeli ve kaba bir davranıştan kaçınmalısınız.

  • Irkı Koruma Eğitimi (Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Korumacı içgüdüsünün yüksek olmasına ek olarak geçmişinde av ve bekçi köpeği olmaları doğrultusunda özel olarak eğitildiklerinden, bu canlıların İsveç Çoban ırkı koruma eğitimi alması oldukça mümkündür ve kısa süre içerisinde pozitif cevaplar almak yaygın bir durumdur. Bu eğitim programına başlamadan önce gerekli listeyi çıkarıp ekipmanlar edinmek ve köpeğinizi tehlike arz eden durumlar yönünden eğiteceğiniz için çevrenizdeki insanlara özen göstermelisiniz. Bir yandan, yanlış yapacağınız bir şey köpeğinizin kontrolünü kaybetmesini sağlayabileceğinden bu eğitimde oldukça bilinçli hareket etmelisiniz.

Etrafındaki aile üyeleriyle, tüm çocuklarla ve ev hayvanlarıyla sıcak bir iletişim kurabilen İsveç Çoban köpekleri, aynı tavrı dışarıda rastlayacağı yabancı canlılara göstermediğinden sosyalleşme eğitiminin son derece dikkatli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde patili dostunuz saldırganlaşıp havlama-zıplama gibi becerilerini olumsuz bir yönde kullanacaktır.

İsveç Çoban ırkı sosyalleşme eğitimi, köpeğinizin henüz bir yavruyken alması gereken eğitim programıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi onların da doğumlarından sonra bebeklik dönemi olarak adlandırılan kritik dönemde edineceği deneyimler onlarda izler bırakmaktadır. Bu izleri neşe ve sağlık açısından filizlendirmek içinse yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Beraber köpek çiftliklerini ziyaret etmek, zihinsel ve fiziksel becerilerini koruyup geliştirecek oyunlar oynamak ve huzurlu bir sosyal ortamda kendilerini ifade etmelerine izin vermek, uygulamanız gereken tavsiyelerden yalnızca birkaçıdır.

İsveç Çoban Köpeği Irkı İçin Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

Her ne kadar aile üyelerine son derece eşsiz bir sadakatle bağlı olsalar da yabancılardan hoşlanmayan İsveç Çoban köpekleri sizi zor durumda bırakabilir, bu özelliklerinin doğuracağı olumsuz sonuçları engellemek istemenize sebep olabilmektedir. Bu noktada devreye giren eğitimlerin başını tuvalet ve sosyalleşme eğitimi çekmektedir. Bunların haricinde temel komutların öğretilmesi hedeflenen itaat eğitimleri de unutulmamalıdır. İsveç Çoban  ırkı için eğitim, onlar yaklaşık 3 ay olduklarında başlatılabilmektedir.

İsveç Çoban Köpeği Eğitim Fiyatları

İsveç Çoban köpeklerine verilmesi planlanan eğitimin erken yaşlara denk getirilmesi gerekmektedir. Hazır olduklarında tabi tutulacakları programlarda başarı sağlamaları ise deneyimli bir eğitmene bağlıdır. İsveç Çoban ırkı eğitim fiyatları, en iyi dostunuzun geleceği söz konusu olduğunda öncelikler listesinde kalite ve güvenden daha sonra gelmelidir. Köpeğinizin itaat ve eğitilebilir düzeyine göre değişen eğitim programları büyük ve hijyenik bir bahçeye sahip köpek çiftliklerinde verilebilir.

İsveç Çoban Köpeği Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

İsveç Çoban Köpeği Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

İsveç Çoban köpek eğitmeni seçiminde gözetmeniz gereken kriterlerden biri, söz konusu eğitmenin benimsediği eğitim anlayışıdır. Korkutulmaktan uzak tutulması gereken ve hassas bir kimliğe sahip olabilen bu canlılara olumlu yaklaşılmalı, uygun yöntemlerle motive olmalarına yardımcı olunmalıdır. Yabancılara karşı göstermesi olası sert tepkiler ve sergileyeceği yıkıcı davranışlar konusunda bir iyileşme sağlayabilmek, tatlı-sert bir dille otoriter kurmak ve bunun dozunu iyi ayarlamaktan geçmektedir.

İsveç Çoban Köpeği Irkının Fiziksel Özellikleri

Boyut olarak küçük bir köpek olan İsveç Çoban köpeği ırkının fiziksel özellikleri, boynundaki kırışık ve eğimli derisine ek olarak kırmızımsı kurt rengi, açık kahverengi, beyaz-altın, beyaz-gri renklerinde bulunabilen tüyler şeklinde sıralanabilmektedir. Bu tüyler orta uzunluktadır. Bu canlıların ağırlıkları erkeklerde yaklaşık 9 – 14 kg aralığında iken dişilerde 8 – 13 kg şeklindedir. Yükseklikleri ise erkeklerde cm olup dişilerde cm aralığında değişkenlik gösterebilmektedir.

İsveç Çoban Köpeği Irkının Karakter Özellikleri

Günde ortalama saat aralığında uyuyan İsveç Çoban köpeği ırkının karakter özellikleri, köpeğinizi tanımanız yolunda bilgi sahibi olabileceğiniz ilk adımlardan biri olma niteliğiyle karşınıza çıkmaktadır. Azimli ve arkadaş canlısı olan bu köpeklerle iletişim kurmanın altın kuralı, kaba ve gürültülü bir ses tonundan uzak durmak olacaktır. Egzersiz ihtiyaçları yüksek olduğundan fazla enerjiktirler ve oyun oynamaktan büyük keyif alırlar. Diğer hayvanlara şüpheci bir bakış açısıyla yaklaşırlar. İyi bir av köpeği olmaya aday olmalarına ek olarak yönlendirici özellikleri sebebiyle harika bir aile dostudur.

İsveç Çoban Köpeği Irkı Bakımı ve Beslenmesi

İsveç Çoban Köpeği ırkı bakımı ve beslenmesi, patili dostunuzu tehlikelerden koruma sorumluluğu altında uygulamanız gereken rutinlerdir. Köpeğinizin tüy ve cilt yapısı hakkında bilgi sahibi olmanız, hangi hastalıklara eğilimli olduğunu bilmeniz, köpek besleme alanında doğru bir sonuç almak adına atabileceğiniz en kıymetli adımlardandır. Her köpeğin belirli mevsimlerde fazla tüy döktüğü bilinse de genel anlamda İsveç Çoban köpeklerinin bu yöndeki bakımı zor değildir.

Haftada iki ya da üç kez fırçalamanız gereken tüylerine ek olarak diş tartarı oluşumunu düzenli bir bakımla engellemek oldukça kolaydır. İsveç Çoban köpeğinin kulak temizliğine dikkat etmeli, hijyenik ve onlara özel pedlerle doğru bir şekilde bakım uygulanmalıdır. Genel olarak sağlıklı bir ırk sayılsa da göz problemlerinin yaşanabileceğini unutmamalı, beslediğiniz patili arkadaşınızı daima iyi gözlemlemelisiniz. İsveç Çoban köpeği beslenmesi konusunda sıklıkla tercih edilen kuru mamaların içeriği hakkında bilgi sahibi olmanız, tercih edeceğiniz ürünlerin köpeğinizin ağız kokusunu değiştirmesi durumunda veteriner hekim ile görüşmeniz tavsiye edilmektedir.

İsveç Çoban Köpeği Irkı Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygun?

Köpeğinizin mutluluğunu etkileyen eğitim, bakım ve beslenme gibi faktörlerin yanında özen göstermeniz gereken bir unsur da barınması gereken ideal yaşam ortamıdır. İsveç Çoban köpekleri, enerjik yapıları sebebiyle geniş arazilerde dolaşıp vakit geçirmeye bayıldıklarından onları küçük bir alanda beslemek haksızlık olacaktır. Davranış bozuklukları sergilememeleri açısından İsveç Çoban köpeği ırkı yaşam ortamı konusuna dikkat edilmeli, şehir yaşantısına kolayca alışması beklenmemelidir.

İsveç Çoban Köpeği Satan Petshop ve Köpek Çiftlikleri

Günümüzde köpek sahiplenmek isteyen hayvan severlerin tercihini İsveç Çoban köpeği satan petshop ve köpek çiftlikleri aracılığıyla yapmaları oldukça yaygın görülen bir durumdur. İnsanlara çeşitli deneyimleriyle ve sürdürdükleri etik anlayışla köpek besleme konusunda hizmet eden yerlerin sıcakkanlı ve güven veren insanlarla çalıştığına emin olmalısınız. Bu gibi çiftliklerin sayısının artmasına paralel olarak yaşanabilecek sorunların olasılığını en aza indirgemek için yapmanız gereken şeylerden biri de köpeğinizin orijinalliğini sorgulamaktır.

Karakterine zarar vermek yerine becerilerini geliştirmeye odaklanan, bilimi takip eden ve köpeklere doğalarını tanıyarak buna uygun yaklaşan yerleri seçmeniz çok daha akıllıca olacaktır. Üstelik bu gibi yerlerde edindikleri alışkanlıklar gelecekte beraber paylaşacağınız hayatı da etkileyeceğinden söz konusu petshopların ceza yöntemleri yerine eğitimde olumlu pekiştireçler benimsemesi oldukça önemlidir.

İsveç Çoban Köpeği Irkı İçin En Uygun Köpek Mamaları Hangileridir?

Köpek mamaları, köpeğinizin ağız sağlığıyla doğrudan bağlantılı olmakla beraber boşaltım ve sindirim sistemi üzerinde bırakacağı etki ile de dikkat çeken bir ögedir. Köpeğinizin yaş, kilo ve olası özel durumlarının şekillendirdiği formüller kullanmak, ürün malzemelerinin kimyasal içermemesine dikkat etmek hayati bir önem taşımaktadır. Ayrıca bu canlıların ihtiyacı olan besin değerleri zaman geçtikçe değişkenlik göstereceğinden dinamik bir yemek programı oluşturmanız gerekmektedir. Üstelik öğünlerin gramajı ve porsiyonlanış şekline özen göstermeli, hijyenik yemek kapları kullanmalısınız.

İsveç Çoban köpeği ırkı için en uygun köpek mamaları, doğası gereği taşıyabileceği kalıtsal hastalıkları tetiklemeyecek doğrultuda üretilen lezzetli paketlerdir. Kilo problemiyle karşılaşmamak adına besin içeriğinin fazla yağ ve şeker içermemesi gerekmektedir. Öte yandan bir veteriner hekim ile doğru ürünlere karar vermek, her sorumluluk sahibi köpek severin uygulaması gereken bir püf noktasıdır.

İsveç Çoban Köpeği

İsveç Çoban Köpeği hakkında

İsveç Çoban Köpeği, dikkatli ve enerjik olmasıyla ünlü bir av köpeğidir. Bu küçük, güçlü köpekler neşeli tepkiler verir ve korku nedir bilmez. Bu köpekler, insanlardan oluşan aileleri için onları mükemmel bir dost yapan azimli, sadık ve son derece arkadaş canlısı doğalarından dolayı anavatanlarında çok beğenilir.

Küçük boylarına rağmen çok enerjik olan bu köpekler, en çok bahçesi olan veya açık havada vakit geçiren ailelere uygundur.

Kaynak: F&#;d&#;ration Cynologique Internationale'den (FCI) alınan temel bilgi ve &#;zellikler

Irkın &#;zellikleri

&#;lke
İsve&#;
Boyut kategorisi
K&#;&#;&#;k ( kg)
Beklenen ortalama yaşam s&#;resi
12–14 yıl

Dikkatli / Neşeli / &#;zg&#;venli

&#;nemli bilgiler

  • Orta seviyede bakım gerektirir
  • Harika bir aile k&#;peği olur
  • &#;ok fazla egzersize ihtiya&#; duyar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası