dijital ehliyet harcı nasıl yatırılır / Yeniliklerimiz | İnternet Şubesi | Halkbank

Dijital Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır

dijital ehliyet harcı nasıl yatırılır

Takograf kartı ücreti nasıl ödenir?

İçindekiler:

  1. Takograf kartı ücreti nasıl ödenir?
  2. Dijital ehliyet nasıl alinir?
  3. Dijital takograf kartı nasıl alinir?
  4. Dijital ehliyet ne zaman çıkacak?
  5. Ulaştırma Bakanlığı takograf ödemesi nasıl yapılır?
  6. Vakıfbank ATM den hangi işlemler yapılır?

Takograf kartı ücreti nasıl ödenir?

KartÜcretinin Yatırılması T.C. Vakıflar Bankası'nın tüm şubelerinden ödemeyapılabilir. İnternet veya telefon bankacılığı aracılığıyla ödemeyapılabilmesi mümkün değildir. Sürücülerin kart ücretiniyatırırken banka görevlisine ödemenumaraları ile sürücü kartıbaşvurusunda bulunduklarını söylemeleri gerekmektedir.

Dijital ehliyet nasıl alinir?

Dijital ehliyet nasıl alınır? İnternet üzerinden dijital ehliyetbaşvuru diye aratıp Sayısal Takograf adlı uygulamaya tıklayarak ön başvurunun yapılması, ardından kartın ödemesi yapılarak başvuru esnasında dekontun TOBB'a ibraz edilmesi ve TOBB'a bağlı odalara başvuruda bulunması gerekir.

Dijital takograf kartı nasıl alinir?

Sayısal takograf kartı almakisteyen sürücü/şirket ve servisler başvurularını internet üzerinden seafoodplus.info adresinden yapabilmektedir. Kartteslimatları başvurunun yapıldığı Odalardan gerçekleştirilmektedir.

Dijital ehliyet ne zaman çıkacak?

Dijital ehliyetücreti: Sürücü kartları TL, şirket ve servis kartları TL'dir. Dijitalehliyetin geçerlilik süresi: Sürücü ve şirket kartları beş yıl, denetim kartları iki yıl ve servis kartları bir yıl geçerliolacaktır.

Ulaştırma Bakanlığı takograf ödemesi nasıl yapılır?

Ödeme, seafoodplus.infoıflar Bankasına yapılacaktır. İnternet bankacılığından ya da EFT yapılarak ödemeişlemi kabul edilmemektedir. - Diğer işlemlerin tamamlanması için Odamıza başvuruda bulunulması. Başvuru sahipleri Odamıza gitmeden önce ön başvuru işlemleri ile ödemeyi gerçekleştirmiş olmalıdırlar.

Vakıfbank ATM den hangi işlemler yapılır?

Para çekme, para yatırma, para transferi, fatura ödemeleri, yatırım işlemleri, MEB ödemeleri, vergi ödemeleri, kredi başvurusu, kart şifresi alma, SIM kart bloke kaldırma ve diğer bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyetin Çalınması veya Kaybolması Durumda Yapılması Gerekenler

kayıp ehliyet

Ehliyetsiz araç kullanmak, Karayolları Trafik Kanunu gereğince yasaktır. Bu nedenle sürücülerin; motosiklet, kamyon, otomobil gibi trafikteki tüm araçları kullanırken ehliyetlerinin yanlarında olması gerekir. Bu kural ihlal edildiğinde ise idari para cezası uygulanır.

Ehliyetin kaybolduysa veya çalındıysa vakit kaybetmeden gerekli işlemleri yaptırarak yeni ehliyet için başvuru işlemlerine başlamanı öneririz. Üstelik kayıp ya da çalınma durumunda Resmi Gazete’ye ilan verme gibi bir zorunluluğun yoktur. Yasal işlemler açısından bakıldığında ise ehliyetini kaybettiğinde veya çaldırdığında yapılması gereken işlemler aynıdır. Ehliyet yenileme ücreti ve gerekli belgeler hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Ehliyet Kaybetme Cezası Nedir?

Ehliyet yenileme konusuna giriş yapmadan önce “Ehliyet kaybetmenin cezası var mı? Ehliyet kaybetme cezası  yılı için ne kadar?” sorularına yanıt vermek gerekir. Çalıntı veya kayıp durumunda herhangi bir ceza ödemesi yapmana gerek yoktur. Ehliyet yenileme işlemi için yenileme ücretini ödemen yeterli olacaktır. 

Kaybolan veya Çalınan Ehliyet Nasıl Yenilenir?

“Ehliyetimi kaybettim trafiğe çıkabilir miyim?” diye merak ediyorsan bu soruna şu şekilde cevap verebiliriz. Ehliyetsiz olarak trafiğe çıkmak yasaktır bu nedenle ehliyetsiz bir şekilde trafiğe çıktığın takdirde maddi yaptırımlarla karşılaşırsın. Bu nedenle ehliyetini kaybettiğinde ilk iş olarak emniyete başvurmalı, sonrasında da çalınan veya kaybolan ehliyet için yenileme başvurusu yapmalısın. Peki, kayıp ehliyet nasıl çıkarılır?

Çalınan veya kayıp ehliyet yenileme için yapılması gerekenler sırasıyla şu şekilde:

1. Adım: Sağlık Raporu Al

Ehliyetini kaybedenlerin en çok merak ettiği konulardan biri, ehliyeti yeniden almak için tekrar sağlık raporuna ihtiyaç duyulup duyulmadığıdır. Evet, ehliyet kaybetme ya da çalınması durumunda sağlık raporu almak zorunludur. Sağlık raporunu, sana en yakın devlet hastanesinden veya aile hekiminden alabilirsin.

2. Adım: Nüfus Müdürlüğünden Randevu Al

Sağlık raporu aldıysan online olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da ALO hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsin.

3. Adım: Yeni Ehliyet İçin Gerekli Ücret Ödemesini Yap

Nüfus Müdürlüğünden aldığın randevuya gitmeden önce, alacağın ehliyet için gerekli ücreti ödediğinden emin olmalısın. Bu aşamada ehliyeti kaybetmenin veya çaldırmanın bir cezası olmadığını belirtmek isteriz. Ödeme kısmında seçeceğin ehliyeti tipi, ödemen gereken ücreti de belirleyecektir. Peki, kayıp ehliyet ücreti nereye yatırılır? Değerli kayıp ücretini Gelir İdaresi Başkanlığının resmi vergi tahsilatı sayfasından yaptırman gerekir. Polis Vakfı ücretini ise ilgili bankaların internet bankacılığı sistemini kullanarak yatırabilirsin. 

Kaybolan ehliyet çıkarma ücreti  yılı için şu şekilde:

  • Eski Tip Sürücü Belgesine Sahip Olanlar: Ehliyetin eski tip ise değerli kağıt bedeli olarak 13 TL, Polis Vakfı hizmet bedeli olarak 2 TL ödeme yapman gerekir. Yani bu durumda yeni ehliyet almak için ödemen gereken toplam ücret 15 TL olacaktır
  • Yeni Tip Sürücü Belgesine Sahip Olanlar: Yeni tip ehliyetinizi kaybettiysen ya da çaldırdıysan  TL +  değerli kağıt ve vakıf payını ödemen gerekir.

4. Adım: Gerekli Belgeleri Hazırla

Nüfus Müdürlüğünden aldığınız sürücü belgesi randevusuna gitmeden önce sizden istenecek belgeleri hazırlamalısın. Çalınan veya kayıp ehliyet için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • “Sürücü olur” sağlık raporu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Gerekli ücretlerin ödendiğine dair belge
  • Kan grubu kartı (kişinin kan grubu bilinmiyorsa)
  • Sürücü belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe ve parmak izi (Başvuru esnasında alınacak.)

Ehliyet alma süreci hakkında tüm detayları öğrenmek için tıkla.

5. Adım: Geçici Sürücü Belgesini Al

Başvurunuzu tamamladıktan sonra geçici sürücü belgesi alabilmek için yeni ehliyetinin onayını beklemen gerekir. Ehliyet başvurun başarıyla sonuçlandığında 15 gün geçerli olan geçici ehliyet belgesini e-devlet üzerinden Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama sayfasından çıktı olarak kolayca alabilirsin. Yeni ehliyetiniz, ortalama 15 gün içinde adresine teslim edilecektir.

Aracınızı olası kaza risklerine karşı korumak için araba kaskosu ve trafik sigortası yaptırmayı unutmamalısın. Kasko ve trafik sigortası için ödemen gereken maksimum primi öğrenmek için trafik sigortası tavan fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsin.

Ehliyet Yenileme İ&#;in Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler yasal prosedür ile belirlenmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Karayolları Trafik Yönetmeliğine 1 Ocak tarihinde geçici bir madde eklenmesiyle birlikte sürücüler ehliyet yenileme için işlem yapmaktadırlar. İlgili yönetmeliğin maddesinde belirtilen koşullarla sürücü belgelerinin 5 yıl içerisinde değiştirilmesi için gerekli işlemlerin başlatılması zorunlu tutulur. İlk olarak 31 Aralık tarihinde biteceği açıklanan süre uzatılarak 1 Ocak olarak belirlenmiştir. Siz de “Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir?” diye merak ediyorsanız, yazımızı inceleyebilirsiniz.

Eski kimlik ve sürücü belgeleri yerine kullanılmaya başlanan çipli kimlik ve sürücü belgelerinin başvuru ile verilen süre içerisinde yenilenmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nde 1 Ocak öncesinde çip özelliği olmayan standartlaşmış eski sürücü belgeleri kullanıldığı için bu tarih öncesindeki ehliyetlerin değişim zorunluluğu vardır. Ehliyetinizi eski tip olduğu için ya da kayıp dolayısı ile yenilemeniz gerekebilir. Her iki işlem için de ehliyet yenileme için gerekli belgeler bir araya getirildikten sonra yetkili mercilere başvuru yapılmalıdır. 1 Ocak sonrası alınmış ehliyetler için yenileme işlemi gerekmez.

Ehliyet Yenileme için Gerekli Belgeler ve Evraklar Nelerdir?

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar; kimlik belgesi (nüfus cüzdanı ya da pasaport), sürücü sağlık raporu, anlaşmalı bankalara yatırılacak harç ücreti makbuzu, eski sürücü belgesi, kan grubunu gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmaması önemlidir) ve adli sicil belgesidir. Eski tipte ehliyeti yenileme harç ücreti yılı için 15 TL, çipli sürücü belgesi kaybetme halinde yenileme harç ücreti TL’dir. Harç ödemelerini online olarak internet sitelerinden, mobil uygulamalardan, ATM ve anlaşmalı banka şubelerinden yapabilirsiniz. Ödemeler belirlenen devlet ve özel bankalar, PTT, Emniyet ve Maliye üzerinden de yapılabilir. Ödediğiniz bedelin küçük bir miktarı Polis Vakfı hizmet bedeli, büyük kısmı da Değerli Kâğıt Bedeli olarak iki kalemde alınmaktadır.

Kasko Sigortası Teklifi

Ehliyet Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler toplandıktan ve harçlar yatırıldıktan sonra işlemi yapmak için nüfus müdürlüklerine gitmeniz gerekir. Eski tip ehliyeti yenilemek, süresi dolan ehliyeti yenilemek, sınıf değişikliği olan ehliyeti yenilemek, evlendikten sonra ehliyeti yenilemek ve kayıp çalıntı sonrası ehliyeti yenilemek için başvuru yapabilirsiniz. 

Başvuru yapmadan önce online ortamda interneti kullanarak ya da çağrı merkezini arayarak randevu talebinizi oluşturabilirsiniz. Randevu talebi oluşturmadan da işlemlerinizi halletmeniz mümkündür. Fakat yaşanan yoğunluk nedeniyle randevusuz işlem yapmak uzun süre beklemenize ya da işleminizi yapamamanıza neden olabilir. Ehliyet yenileme işlemleri için randevu oluşturma yöntemleri arasından size uygun olanı seçebilirsiniz. ALO Nüfus Müdürlüğü Çağrı Merkezi telefon numarasını arayarak randevu alabilir ya da internet üzerinden seafoodplus.info adresini ziyaret ederek online şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü > Sürücü Belgesi Başvuru Randevusu adımları ile de randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Randevu saatinde ehliyet yenileme için gerekli belgeler ile nüfus müdürlüğüne başvurduğunuz zaman işlemleriniz aynı gün içerisinde tamamlanır ve yaklaşık 1 hafta sonra yeni ehliyet adresinize postalanır. Bu süreçte kullanmanız için size geçici sürücü belgesi verilir.

Dijital Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Karayollarında yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda sayısal takograf olarak adlandırılan bir kontrol cihazı kullanılır. Kartlar için iki yuva ve ekranı bulunan takograf cihazına yerleştirmek için çıkarılan özel ehliyetlere “dijital ehliyet” adı verilir ve belli durumlarda yenilenmesi gerekebilir. Yenileme sırasında sürücü kartları için yılında TL, şirket ve servis kartları için TL harç ödenir. Ehliyet yenileme için gerekli belgeler toplandıktan sonra seafoodplus.info adresi üzerinden başvuru yapılabilir.

●Dijital ehliyet yenileme için gerekli belgeler; sürücü belgesi ya da nüfus cüzdanı ve fotokopisi, 1 adet biyometrik fotoğraftır.
●Dijital Ehliyet Servis ve Şirket Kartı başvurularında; imza sirküleri, vekaletname, oda kayıt belgesi, vergi levha fotokopisi, Servis Yetki Belgesi fotokopisi, nüfus cüzdanı ve fotokopisi ve servis ya da şirket kaşesi gerekir.

Ehliyet Yenileme Süresi Hangi Aralıklarla Yapılır?

Farklı tüpte sürücü belgesine sahip olanların ehliyet yenileme için gerekli belgeler toplama sıklığı değişir. Süresi dolan ehliyetlerin yenilenmesi için sınıflara göre farklı aralıklar vardır. Ehliyet yenileme süresi M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı için 10 yıldır. Yani ehliyet, yenilendikten sonra farklı bir durum için gerekmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerine sahip insanların ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.

Web sitemizden avantajlı Kasko Sigortası tekliflerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

1. Sürücü belgesi randevusu nasıl alınır?

Alo Çağrı merkezinden ya da seafoodplus.info web portalı üzerinden randevu alabilirsiniz. 

2. Sürücü belgesi başvurusu nereye yapılır?

Sürücü belgesi başvuruları Genel Müdürlüğümüzce belirlenen ilçe nüfus müdürlüğünde yapılabilmektedir. seafoodplus.info web portalı üzerinden başvuru yapılabilen ilçe müdürlüklerini görebilirsiniz.

 

3. Sürücü belgesi harç, değerli kâğıt ve vakıf ücretleri nasıl öğrenebilirim?
4. Yeni tip sürücü belgesi ne zaman verilmeye başlandı?

Yeni tip sürücü belgesinin düzenlenmesine tarihi itibariyle başlanmıştır.

5. Eski tip sürücü belgesini ne zamana kadar değiştirmeliyim?

Eski tip sürüce belgelerinizi tarihine kadar değiştirmeniz gerekmektedir. 

6. Sürücü belgesinin süresini uzatabilir miyim?

Sürücü belgelerinin süresi yenileme başvurusu yapılarak uzatılabilmektedir.

7. Kişisel bilgilerimde değişiklik olduğunda sürücü belgemi değiştirmeli miyim?

Ad, soyadı gibi kişisel bilgilerde değişiklik olması halinde değerli kâğıt ve vakıf payı bedelleri yatırılarak sürücü belgesi yenilenmelidir.

8. Sürücü Belgesi Başvurularında Randevu Saatinden Ne Kadar Önce Nüfus Müdürlüğünde Olmalıyım?

Randevu saatinizden en az yarım saat önce müracaat merkezinde bulunmanız gerekmektedir.

9. Randevu Saatini Geçirenlerin Başvuruları Alınacak mı?

Randevu saatini 30 dakikadan fazla geçiren kişilerin başvuruları diğer randevulu gelen vatandaşlarımızın işlemlerinin tamamlanmasından sonra süre kalması halinde alınacaktır.

Sürücü Belgesinde Kullanılacak Fotoğraf Nasıl Olmalıdır?

Sürücü belgelerinde kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altıay içinde çekilmiş ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak biyometrik olması gereklidir.

Sürücü belgesi başvurusunda kişinin ibraz ettiği fotoğraf taranarak sisteme kaydedildikten sonra başvuru sahibine iade edilir. Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan ve biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmez.

 

Sürücü Belgemi Teslim Aldığımda Nelere Dikkat Etmeliyim?

Sürücü belgesi teslim aldığında sürücü belgesi kimlik bilgileri, sertifika ve diğer bilgilerinin doğruluğunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunlara ilişkin maddi hata bulunması hâlinde kişiler sürücü belgesini iade etmekle, yükümlüdür.    

Vekâletname İle Sürücü Belgesi başvurusu alınabilir mi?

Sürücü belgesi müracaatlarının bizzat şahsın kendisi tarafından yapılması gerekmektedir.

Kimlik Belgesi Olmadan Sürücü Belgesi Başvurusu Yapılabilir mi?

Kişinin kimliğini ispata yarayan ve doğruluğu sorgulanabilen kimlik belgeleri ile başvuru yapmaları zorunludur.

Kaybolan ve çalınan sürücü belgelerinin yeniden başvurularında ücret ödeyecek miyim?

Sürücü belgeleri kayıp veya çalıntı durumunda yenileniyor olsa bile değerli kâğıt ve vakıf payı bedeli ödeme zorunluluğu vardır.

Parmak İzini Neden Alıyorsunuz?

Polis Vazife ve Salahiyetler Kanununun 5 inci maddesinin (b) bendi uyarınca; her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi başvurularında bir defaya mahsus olmak üzere parmak izi alınmaktadır.

Otomatik vitesli araç kullanmak için sürücü belgem bulunmakta fakat manuel vitesli araç kullanmak için belge aldım. Ne yapmalıyım?

Sadece otomatik vitesli araç kullanmak üzere sürücü belgesi alanların, aynı sınıf manuel vitesli araç kullanmak üzere sürücü sertifikası getirmesi halinde, kendilerinden harç alınmaz. Yalnızca değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı alınır.   

Sürücü Belgeleri İçin Değerli Kâğıt Bedeli, Harç Bedeli ve Vakıf Payı Neye Göre Belirlenir/Nerelere Yatırılır?

Sürücü belgelerinin değerli kağıt bedeli dışında kalan hizmet ve malzemenin karşılığı olan ücretler (vakıf payı) İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunca birlikte tespit edilir.

Eski tip sürücü belgesi değiştirilmek üzere yapılan başvurularda yılı için belirlenen değerli kâğıt bedeli 13 TL, vakıf payı bedeli ise 2 TL’dir.

Kayıp/çalıntı, yıpranma gibi nedenlerle yeni tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde değerli kâğıt ve harç bedelleri indirimsiz şekilde alınır.

Değerli kâğıt ve harç bedelleri;

• Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine

Vakıf payı;

• Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.

 

Aday Sürücülük Nedir?

tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.

Aday sürücü olarak kabul edilen kişiye verilen sürücü belgesinin üzerinde “aday sürücü” olduğuna dair herhangi bir ibare yer almayacaktır. Ancak sistemden aday sürücü olduğu görülecektir. 

İki (2) yıllık aday sürücülük süresi sonunda sürücü belgesi yenilenmeyecektir.

Aday sürücülük belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. 

Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunludur.
 

Hatalı Basılan Sürücü Belgeleri ve Bedel Tespiti Nedir?

Donanım, yazılım, baskı hatasından kaynaklanan ve kalite kontrolünde hatalı düzenlendiği tespit edilen sürücü belgelerinde başvurunun onaylandığı nüfus müdürlüğünce sürücü belgesi başvurusu yeniden alınır ve sürücü belgesi bedelsiz olarak değiştirilir.

Hatanın başvuru sahibinin ihmali veya beyan etmiş olduğu bilgi ve belgelerden kaynaklandığı durumlarda değerli kâğıt ve vakıf payı bedelleri başvuru sahibinden tekrar alınır.

Sürücü Belgesi Başvurumu sürücü sertifikamı aldığım il/ilçe dışında herhangi bir nüfus müdürlüğünden yapabilir miyim?

Sürücü belgesi başvuruları sürücü sertifikasının alındığı yere bakılmaksızın yetkilendirilen herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılabilir.

Sürücü Belgesi Başvuru Sırasında İstenilen Belgeler Nelerdir?

(1) İlk kayıt işlemlerinde ibraz edilecek ve/veya elektronik ortamda kontrol edilecek bilgiler/belgeler. 

a) Kimlik Belgesi 

b) Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

c) Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi 

ç) Sürücü Sağlık Raporu 

d) Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı(Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

 e) 1 adet biyometrik fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş)

 f) Kan grubunu belirtir belge veya sözlü\yazılı beyanı 

g) Adli Sicil Kaydı Belgesi(Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

 

(2) Sürücü belgesine yeni bir sınıf ekleme işlemlerinde ibraz edilecek ve/veya elektronik ortamda kontrol edilecek bilgiler/ belgeler. 

a) Kimlik belgesi 

b) Sürücü sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

c) Öğrenim belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi 

ç) Kayıp/Çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi 

e) Sürücü sağlık raporu 

f) Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

g) 1 adet biyometrik fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş)

ğ) Kan gurubunu belirtir belge veya sözlü\yazılı beyan 

h) Adli Sicil Kaydı Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)



(3) Sürücü belgesinin kayıp/çalıntı, yıpranma, kimlik bilgilerinde değişiklik vb. nedenlerle yenilenmesi işleminde ibraz edilecek ve/veya elektronik ortamda kontrol edilecek bilgiler/belgeler. 

a) Kimlik belgesi 

b) Kayıp/çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi 

c) Sürücü sağlık raporu 

ç) Sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

d) 1 adet biyometrik fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş)

e) Kan gurubunu belirtir belge veya sözlü\yazılı beyan 

f) Adli Sicil Kaydı Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

 

(4) Dış Ülkelerden Alınan Sürücü Belgesi Değiştirme İşlemlerinde İstenilen  kontrol edilecek bilgiler/belgeler. 

• Yabancı sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi

• Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi 

• Kimlik belgesi 

• Sürücü sağlık raporu 

• Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

• 1 adet biyometrik fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş)

• Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

• Öğrenim belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi

• Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

 

Sürücü Belgesi Almak İçin Yaş Şartları Nelerdir?

• M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16,

• A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18,

• A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20, gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21,

• C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21,

• D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24 yaşını bitirmiş olmaları

gerekmektedir. 

Sürücü Belgesi Almak İçin  Deneyim Şartlar Nelerdir?

• A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,

• 2C1, C, D1 ve D sınıfı sürücü belgesi alacakların en az B sınıfı,

• BE sınıfı sürücü belgesi alacakların B sınıfı,

• CE sınıfı sürücü belgesi alacakların C sınıfı,

• C1E sınıfı sürücü belgesi alacakların C1 sınıfı,

• DE sınıfı sürücü belgesi alacakların D sınıfı,

• D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların D1 sınıfı, Sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

Başvuru Yaptığım Sürücü Belgemin Hangi Aşamada Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim?

Alo Çağrı Merkezinden öğrenebilir, takip edebilirsiniz.

Sürücü Belgesi Almak İçin  Öğrenim durumu Şartları Nelerdir?

En az ilköğretim eğitiminin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Sürücü Belgesi Almak İçin Sağlık Şartları Nelerdir?

Kişilerin, tarihli ve sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirtilen şartları taşımaları gerekmektedir.

Sürücü Belgesi Sağlık Raporlarını Nereden Alabilirim?

Sağlık raporları, Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen sağlık kuruluşlarından alınabilir.

Sürücü Belgesi Almak İçin Sertifika Gerekli midir?

Sürücü sınavlarını başararak, motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almış olmaları gerekir.

Sürücü Belgesi Almak İçin Adli Sicil Kaydı Şartları Nelerdir?

Sürücü belgesi alacak kişilerin adli sicil kayıtlarında; tarihli ve sayılı Türk Ceza Kanununun , ve inci maddeleri, tarihli ve sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 

4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, tarihli ve sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 inci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan 

hüküm giydiğine dair kayıt bulunmaması gerekmektedir.

Geçerlilik Süresi Dolmadan Sürücü Belgesi Değiştirilir mi?

Geçerlilik süresi dolmadan kayıp/çalıntı, üzerinde yer alan kimlik bilgilerden herhangi birinin değişmesi, kart üzerinde tahrifat, kırılma ya da sertifika bilgilerinde ekleme/çıkarma 

sonucu ya da kullanılmasına engel teşkil edecek bir zafiyetin tespit edilmesi gibi haklı bir nedenle sürücü belgesi değiştirilmesi mümkündür.

Sürücü Belgeleri Geçerlilik Süreleri Kaç Yıldır?

• C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D ve DE sınıfı sürücü belgeleri 5 yıl, 

• M, A1,A2,A,B1,B,BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl geçerlidir. Sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren sürücü belgeleri geçersiz sayılır.

Gerçeğe Aykırı Beyanlar Hakkında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Sürücü belgesi başvurularında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları anlaşılan kişiler hakkında ilgili nüfus müdürlüğünce Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Sürücü Belgesi Başvurusunda Bulundum. Belgem Bana Nasıl Ulaştırılacak?

Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda herhangi bir sorun bulunmaması durumunda sürücü belgesi üretilerek, başvuru esnasında belirtilen adres ve kişiye/kişilere PTT güvenli taşıma hizmetiyle teslim edilir. 

Sürücü Belgesi Sırasında Teslim Alacak Kişi Belirtmedim. Benim Dışımda Vekaletname Verdiğim Kişi Sürücü Belgemi Teslim Alabilir mi?

Sürücü belgesi başvuru ve teslimlerinde vekalet ile işlem yapılmamaktadır.

Düzenlenen Sürücü Belgesinin Gönderimi ile İlgili Her Hangi Bir Ücret Ödemem Gerekir mi?

PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için her hangi bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.

Evde Bulunmadığımdan Sürücü Belgemin Nüfus Müdürlüğüne Geri İade Edildiğini Öğrendim. Ne Yapmalıyım?

Başvuru yaptığınız müdürlüğe müracaat etmeniz halinde sürücü belgenizi alabilirsiniz.

Sürücü Belgem Dağıtım Esnasında Kaybolursa Ne Yapmam Gerekir?

Sürücü belgesinin dağıtım sırasında kaybolduğuna ilişkin posta görevlisinin bildirimi üzerine kişi kayıtları esas alınarak yeniden sürücü belgesi düzenlenir. Kişinin tekrar müracaat etmesi gerekmemektedir.

Yurtdışından Aldığım Sürücü Belgesi Türkiye’de Geçerli Midir?

tarihinden itibaren yurtdışından alınan sürücü belgesiyle; Türk vatandaşları 2 yıl, yabancılar ise 6 ay süreyle ülkemiz sınırları içerisinde araç kullanabilmektedirler.

 Bu sürenin sonunda ülkemizde araç kullanabilmeniz için sürücü belgesi almanız gerekmektedir.

Türkiye’den Aldığım Sürücü Belgesi Yurtdışında da Geçerli Midir?

tarihinden itibaren düzenlenmeye başlayan yeni tip sürücü belgesiyle Karayolu Trafiği Konvansiyonuna üye olan 93 ülkede araç kullanılabilmektedir. Türk sürücü belgesiyle araç kullanım süresi bulunulan ülke mevzuatına göre farklılık göstermektedir.

Karayolu Trafiği Konvansiyonuna üye olmayan ülkelerde araç kullanılabilmesi için Türkiye Ülkeler Turing ve Otomobilciler Kurumu tarafından verilen "Uluslararası Sürücü Belgesi" alınması gerekmektedir. 

Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Sürücü Belgesi Müracaatında Konsolosluklara Başvuru Yapabilir mi?

Sürücü Belgesi başvurularının yurtdışı temsilciliklerimizden yapılmasına 15/02/ tarihi itibariyle başlanılmıştır.

Mavi Kart Sahibi Kişiler Ticari Araç Kullanabilir Mi?

Dış Ülkelerde Yaşayan Mavi Kart sahibi kişiler sahip oldukları sürücü belgelerini Türkiye Cumhuriyeti sürücü belgesine dönüştürmeleri halinde ticari araç kullanabilirler.

Sertifika Süresi kaç yıl geçerlidir?

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİ madde 3. bendi " Sürücü sertifikasının sürücü belgesine dönüştürülmesi süresi en çok iki yıldır. Süresi içerisinde sınıfına uygun sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer. Sertifikalar sürücü belgesiyle değiştirilmedikçe karayolunda araç kullanma yetkisi vermez. (Ek cümle:RG-7/3/) Sürenin son günü hafta sonu veya resmî tatil olması durumunda bu süre ilk iş günü mesai bitimine kadar uzatılır." hükmündedir.>

Sürücü Sağlık raporları kaç yıl geçerlidir?

SAĞLIK RAPORLARI USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGENİN maddesi 2. bendi "Sağlık kurulu raporlarında hekimlerce veya ilgili mevzuatında aksine bir tarih belirtilmediği durumlarda raporlar 2 (iki) yıl geçerlidir." hükmündedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir