folik asit eksikliği / Folik Asit Eksikliği: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi

Folik Asit Eksikliği

folik asit eksikliği

Folik Asit nedir? Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folat, latince “folium” kelimesinden köken alır. Folium kelimesi ise yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir.

Folik asit, aynı zamanda pteroylmonoglutamic asit olarak da bilinen B9 vitamininin sentetik bir formudur. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır.

Folik Asit Nedir?

Folat ve folik asit, suda çözünür B vitamini formlarıdır. Folat gıdalarda doğal olarak bulunurken folik asit bu vitaminin sentetik şeklidir. Folik asit genellikle takviye edici gıdalarda ya da vitaminler ile zenginleştirilmiş mısır gevreği, unlu mamuller gibi besinlerde bulunabilir.

Folik asit suda çözünür ve vücutta depolanmaz. Bağırsak florasında bulunan bakteriler tarafından sentezlenebilmesinin yanı sıra, beslenme ile yeterli miktarda alınması gerekir. Gebelerde ve alkoliklerde sıkça folik asit yetersizliği görülür.

Folik asit yasaların gerektirdiği şekilde yılından beri tahıllara, unlu mamullere, kurabiyelere vb. eklenmektedir. Folik asit, kandaki düşük folat seviyelerini (folat eksikliği) ve yüksek kan homosistein seviyelerini önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Folit asit eksikliği özellikle hamileliklerde spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp düzensizliklerine yol açabilir. Zira folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir. Folik asit aynı zamanda depresyon, felç, hafızada azalma gibi durumlarda da kullanılır.

 

Folik Asit Faydaları

Folik asit vücuttaki fonksiyonların devamlılığı için son derece önemlidir. Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi meydana gelebilir.

Yüksek homosistein seviyeleri artmış kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğundan, bazı araştırmacılar folik asit ve B12'nin kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını düşünmektedir.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme hücrelerinin oluşmasında ve gelişmesinde katkısı olduğu için özellikle çocuk düşünen kişiler için önemlidir. Düşük doğurganlığın önlenmesi için yeterli miktarda folik asit alınması tavsiye edilmektedir.

Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir. Özellikle hamileliklerde folik asit eksikliği spina  bifida ve anensefali gibi nöral tüp düzensizliklerine yol açabilir.

Kronik olarak folik asidin düşük olması birçok kanser çeşidi için risk faktörüdür. Özellikle kolon, meme, pankreas, yumurtalık, akciğer, rahim, prostat, beyin kanseri olmak üzere farklı kanser türlerini tetikleyebilmektedir. Bu açıdan yeterli miktarda folik asit alınması kanser riskini azaltmaktadır.

Folik asitin yeterli düzeyde olması birçok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.

Depresyon

Folik asiti düşük olan kişilerin depresyona daha yatkın olduğu gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, folik asit takviyeleri almak depresyon ilaçlarını daha etkili hale getirebilir.

Otizm

Bazı araştırmalar, hamilelikten önce ve hamilelik sırasında folik asit almanın bebeğin otizme yakalanma olasılığını azaltabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, çalışma sonuçları kesin değildir ve folik asidin potansiyel rolünü belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Romatoid artrit

Romatoid artriti desteklemek için folik asit kullanılmasını tavsiye edilebilir. Folik asit takviyeleri almanın bu yan etkileri büyük oranda azaltabileceğini düşündürmektedir.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folik asit eksikliği anemiye neden olabilir. Anemi, çok az sayıda RBC'ye sahip olan  bir durumdur. Anemi, dokuları ihtiyaç duyduğu oksijenden mahrum edebilir. Folik asit özellikle çocuk doğurma çağındaki kadınlar için son derece önemlidir. Hamilelik sırasında folik asit eksikliği bebeğin anomalili doğmasına  yol açabilir.

Folik asit besin yoluyla alınabilir.  Birçok gıdadan folik asit temin edilebilir. Folik asit, vücudun kırmızı kan hücreleri yaratmasına yardımcı olan bir B vitaminidir. Eğer vücudunuzda yeterli kırmızı kan hücreleri yoksa bu durum anemiye yol açar. 

Kırmızı kan hücrelerinin görevi vücudun gerekli tüm bölgelerine oksijen taşımaktır. Anemi olduğunda, kan tüm doku ve organlara yeterince oksijen sağlayamaz. Yeterli oksijen olmaması durumunda ise, vücut olması gerektiği gibi çalışamaz.

Ayrıca düşük miktardaki folik asit seviyeleri de megaloblastik anemiye neden olabilir. Bu durum da, kırmızı kan hücreleri normalden daha büyüktür ve şekil itibariyle yuvarlak değil oval şekilde görülürler. Bu kırmızı kan hücreleri normal kırmızı kan hücreleri kadar uzun yaşarlar.

Folik asitin görülen bazı belirtileri ise aşağıdaki gibidir;
  • Yorgunluk
  • Ağız yaraları
  • Dil şişmesi
  • Büyüme sorunları
Folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi belirtileri ise:
  • Yorgunluk
  • Zayıflık
  • Aşırı uyku
  • Soluk cilt
  • Nefes darlığı
  • Sinirlilik

Hamilelikte Folik Asit Neden Önemlidir?

Folik asit ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde artar. Bu dönemlerde ihtiyacın besinler yoluyla karşılanması biraz daha zorlaşır. Bu sebeple olası bir eksikliği önlemek için folik asit takviyesi alınması önerilir. Yeterli folik asit alımı hızlı büyümeyi destekler ve fetüste nöral tüp defekti gelişimini önler. Hamile olan her kadının, diyetle alınan folatın yanı sıra günde mikrogram (mcg) folik asit hapı alması önerilir.

Folik asit desteği; ağızdan tablet ya da kapsül formunda, cilt altı ya da kas içi enjeksiyonları şekilde verilebilir. Fakat genellikle ağız yoluyla alınması tercih edilir.

Folik asit takviye ürünleri sıklıkla;

  • Folat eksikliğine bağlı kansızlık,
  • Hamilelikten önce, hamilelik sırasında ve sonrasında diyet gereksinimlerine yardımcı olmak,
  • Hamilelik öncesi baba adayına takviye yapmak amacıyla verilir.

Çocuk sahibi olmayı planlayan çiftler, gebelikten önce folat desteği konusunda bilgi almak için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Folik asit eksikliğinin pek çok olumsuz sonucu bulunduğundan kişilerin bu konuda düzenli kontrollerini ve gerekli durumlarda uygulanan tedavilerini ihmal etmemeleri gerekir.

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Eksikliği önlemek için sağlıklı yetişkinlerin günde en az mcg folat alması önerilir. Folat veya folik asit içeriği bakımından zengin olan birçok besin mevcuttur:

Baklagiller, fasulye, bezelye ve mercimek gibi çeşitli bitkilerin tohumlarıdır. Bu besinlerin her biri, içerdiği miktarlar değişse de mükemmel birer folik asit kaynağıdır.

Örneğin, bir kâse ( gram) pişmiş barbunya mcg folat içerir. Bu da günlük ihtiyacın yaklaşık %33'ünü karşılar. Bir fincan ( gram) pişmiş mercimek ise günlük ihtiyacın % 90’ı olan mcg folat içerir.

Kuşkonmaz, folat da dahil olmak üzere yoğun miktarda vitamin ve mineral içerir. Yarım kâse pişirilmiş kuşkonmaz (90 gram) yaklaşık olarak günlük gereksinimin %34’ünü karşılar. Folat dışında kuşkonmaz antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri nedeniyle de önemli bir besindir. Tek porsiyonluk kuşkonmaz tüketimi ile ayı zamanda günlük lif ihtiyacının %6’sı da karşılanabilir.

Diyete yumurta eklemek, folat da dahil olmak üzere bazı temel besin maddelerinin alımını artırmak için harika bir yoldur. Yumurta protein, selenyum, riboflavin ve B12 vitamini de içerir. Bir büyük yumurtanın içeriğinde bulunan 22 mikrogram folat günlük önerilen miktarın yaklaşık olarak %6’sının karşılanmasını sağlar.

Ispanak, lahana ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, folat dahil birçok önemli vitamin ve mineral içerir. Bu besinlerin kalori değerlerinin düşük olması onları aynı zamanda çeşitli diyet programlarının bir parçası olmasında etkilidir. Bir bardak (30 g) çiğ ıspanak günlük folat ihtiyacının yaklaşık olarak %15’inin karşılanmasını sağlayan mikrogram folat içerir. Bu besinler aynı zamanda lif, a vitamini ve k vitamini açısından da zengin gıdalar arasında yer alırlar.

Pancar günlük ihtiyacınız olan manganez, potasyum ve C vitamini miktarının karşılanmasını sağlayabilen bir besindir. Ayrıca tek bir kâse çiğ pancar tüketerek günlük folik asit ihtiyacının 3’te 1’inden fazlası karşılanabilir. Folik asit içeriği dışında pancarların bir diğer özelliği de bu sebzel kullanılarak üretilen suyunun tüketimi ile sistolik kan basıncında geçici olarak 5mmHg düzeyinde bir azalma sağlayabilmesidir.

Portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller grubu olan meyveler folat bakımından zengin içeriğe sahip besinlerdir. Bir büyük portakal yaklaşık olarak günlük folik asit ihtiyacının %14’ünü karşılayan 55 mikrogram folat içerir. Bu meyveler aynı zamanda C vitamininden zengin olmaları nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunabilir.

Brüksel lahanası birçok vitamin ve mineral içerir ve özellikle de folat bakımından zengindir. Yarım bardak yaklaşık olarak 78 gram pişmiş brüksel lahanası 47 mikrogram folat içerir. Bu sebzede aynı zamanda kaempferol olarak isimlendirilen antioksidan özellikli bir madde de bulunur.

Sağlığı birçok farklı hususta olumlu yönde etkileyebilen brokoli, diyetle alınması gereken çeşitli mineral ve vitaminleri bünyesinde barındırır. Folat içeriği bakımından incelendiğinde bir bardak çiğ brokoli günlük folat ihtiyacını %14’ünün karşılanması için gerekli olan 57 mikrogram folat içerir.

  • Fındık ve Diğer Kabuklu Kuruyemişler

Yüksek oranda protein içermesine ek olarak, lif açısından zengindir ve vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineral içerir. Diyete daha fazla fındık eklemek günlük folat ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. 28 gram fındık tüketimi ile günlük folat ihtiyacının yaklaşık olarak %7’si karşılanabilir.

Dana karaciğeri folati içeriği bakımından oldukça yoğun gıdalardan biridir. 85 gramlık bir karaciğer günlük tüketilmesi önerilen folat miktarının yarısından fazlasını sağlayabilen mikrogram folat içerir. Bu besinler aynı zamanda bakır, a vitamini, b12 vitamini ve protein açısından oldukça zengin gıdalar arasındadır.

Buğday tohumu, buğday çekirdeğinin embriyosudur. Öğütme işlemi sırasında sıkça çıkarılsa da, folik asit dahil olmak üzere yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. 28 gramlık tam buğday, günlük folat ihtiyacının 5’te 1’inin karşılanmasını sağlayabilecek 78,7 mikrogram folat içerir. Bu besinler aynı zamanda lif içeriği bakımından da oldukça zengindir. Bünyesinde barındırdığı lifler sayesinde sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırabilir.

Papaya, Güney Meksika ve Orta Amerika'da yetişen, yüksek besleyici özellikte tropik bir meyvedir. Son derece lezzetli olan bu meyve yoğun folat içeriğine sahiptir.

Muz, özellikle potasyum ve folat bakımından zengindir. Folat açısından zengin birkaç diğer besinle birlikte günlük ihtiyacı kolayca karşılamaya yardımcı olur.

Avokado, kremsi dokusu ve tereyağına benzeyen tadı nedeniyle inanılmaz derecede popülerdir. Eşsiz lezzetlerine ek olarak, folik asit de dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesinin mükemmel bir kaynağıdır.

 

Konu ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki form üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Folik Asit Nedir? Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folat ve folik asit insan vücudunda sentezlenmeyen bir B vitamini türüdür. Bu sebeple içeriğinde folik asit bulunan gıdalar tüketilerek ve takviye gıdaların tüketilmesi yoluyla dışarıdan alınabilir. Bu vitaminin, vücutta eksik olması birtakım sağlık problemlerine ve komplikasyonlara sebep olabilir. Vücudun oldukça gereksinim duyduğu folik asit, özellikle anne adaylarının hamilelik süreci ve çocuk gelişimi için büyük önem taşır.

 Folik Asit Nedir?

Folik asit, folat adı verilen B9 vitamininin sentetik olan formudur. Folat, Latince yaprak anlamına gelen ‘folum' kelimesinden türetilmiştir.

Bu ismi yeşil yapraklı bitkilerde bol miktarda bulunmasından dolayı alır. Folik asit ve folat sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılmasına rağmen aralarında büyük farklar mevcuttur ve B9 vitamininin iki farklı çeşididirler.

Folat, sebzeler başta olmak üzere; baklagiller, yumurta ve meyve gibi çeşitli besinler içerisinde de bulunur. Bununla birlikte birçok yiyecek, sentetik folat ile yani folik asit ile desteklenir. Suda çözünebilen bir vitamin olma özelliği taşıyan folik asit, vücutta kırmızı kan hücreleri gibi pek çok hücre için önem taşır ve hücre bölünmesine katkı sağlar. İnsan vücudundaki akışın sistematik bir düzenle seyretmesi için önemli bir yere sahiptir. Hamilelik, bebeklik ve ergenlik gibi hızlı büyüme ve gelişme dönemlerinde yeteri kadar tüketilmesi önem taşıyan bir vitamindir.

Gebelik ve emzirme süreci, hipertiroit, karaciğer hastalıkları, hemolitik anemi gibi durumlarda, vücudun ihtiyaç duyduğu folik asit miktarı artar. Çok ve sık alkol tüketen bireylerde folik asit yetersizliği görülmektedir. Bu gibi durumlarda, hekim gerekli görürse folik asit takviyesi önerisinde bulunabilir. Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi ve onarımı için de oldukça önemlidir. B vitamini grubunun bir üyesi olan folik asit; kalp-damar sağlığı, bazı kanser türleri ve çeşitli doğum anormallikleri ile ilişkilidir ve bu nedenle sağlık için önemlidir.

Folik asit, ısı temasıyla kolaylıkla parçalanabilen bir yapıya sahiptir. Bu yüzden folik asit içeren besinler (roka, lahana, ıspanak gibi) uzun süre pişirildiği zaman, yoğun ısı folik asit kaybına sebep olmaktadır. Gıdayı pişirme şekli bu noktada önemli bir nitelik taşımaktadır. Suda haşlama yöntemi, özellikle gıdanın pişirildiği su dökülüp, tüketilmediğinde folik asidin yoğun miktarda azalmasına sebep olmaktadır. Kızartma yöntemi bu durumda daha az folik asit kaybına sebep olur. 

Folik Asit Ne İşe Yarar? Folik Asit Faydaları Nelerdir?

  • Sentetik bir folat türü olan folik asit, hücre bölünmesinde ve hücre üretiminde önemli rol oynar. Vücudun birçok farklı fonksiyonunda önemli bir rolü olan folik asit, özellikle kırmızı kan hücrelerinin büyümesine katkı sağlar.
  • DNA ve RNA oluşumuna katkı sağlarken protein metabolizması için de etkilidir.
  • Folik asit ayrıca vücutta yüksek miktarlarda mevcut olduğu durumlarda, vücutta zararlı etkiler gösterebilen bir aminoasit olan homosistein’in parçalanmasında anahtar rol oynar. 
  • Hamilelik ile fetal gelişim gibi hızlı büyüme dönemlerinde önemli bir yere sahiptir. Gebelik öncesi, çocuk yapmak isteyen ebeveynlerin folik asit takviyesi alması bebek için faydalı olabilir.
  • Sinir sistemi düzeni ve fetüsün gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.
  • Damar sertliğini azaltarak kalp krizi, bunama ve felç gibi rahatsızlıkların oluşumunu önler.
  • Depresyonun önlenmesinde etkilidir ve olumlu psikolojik etkileri de mevcuttur.

 Folat ve Folik Asit İçeren Gıdalar Nelerdir?

Folik asit ve folat insan vücudunda biyokimyasal olarak sentezlenmez. Bu sebeple bu vitamin, bazı gıdalar ve takviye ürünler aracılığıyla sağlanır. Bazı besinlerde folat ve folik asit, diğer besinlere kıyasla daha yüksek miktarda bulunur. Bu besinler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Baklagiller
  • Yeşil Yapraklı Sebzeler
  • Turunçgiller
  • Karaciğer (Karaciğerin bir depo organı olması nedeni ile hamilelerin tüketimi önerilmemektedir.)
  • Kuşkonmaz
  • Yumurta
  • Ay çekirdeği
  • Domates suyu
  • Maydanoz, nane, kişniş
  • Çilek
  • Pancar
  • Brüksel lahanası
  • Brokoli
  • Ispanak
  • Yumurta
  • Soya Fasulyesi
  • Kereviz
  • Ceviz
  • Tahin
  • Fındık
  • Buğday
  • Papaya
  • Muz
  • Avokado

Folik Asit Eksikliği Neden Olur?

Folik asit suda çözünür bir yapıya sahip bir B vitamini türevidir. Yani vücudun yağ dokularında depolanmayarak, kullanılmayan fazla folik asit idrar yoluyla atılır. Bu sebeple folik asit açısından zayıf bir beslenme şeklinin belirtileri birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde kan değerlerinde düşme ile gözlemlenebilir. Günlük olarak besinlerle veya takviye ürünlerle alınması önerilen folik asit miktarı, yaşa ve tüketilen folat formunun emilim düzeyine bağlı olarak değişir.

Günümüzde marketlerde bulunan bazı hazır ve işlenmiş gıdalar da folik asit açısından zenginleştirilmiştir. Nitekim çoğu kişide folat eksikliği görülmez.  Ancak hamilelik sürecinde olan bir kimsenin vücudunda bulunan folik asit miktarı yeteri kadar bulunmayabilir. Yetişkin bir bireyin tüketmesi önerilen günlük folat miktarı mikrogramdır. Gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlarda günlük folat ihtiyacı daha yüksektir ve bu kişilere mikrogram günlük folat alımı önerilmektedir. Doğum öncesi gebelik döneminde gebelere, hekimler tarafından verilen vitamin takviyeleri günlük önerilen dozda folik asit içeriğine sahiptir.

  • Folik asit eksiliği sebepleri genel olarak şu şekildedir:
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Hamilelik
  • Genetik varyantlar
  • Aşırıya kaçan kontrolsüz diyetler
  • Diyaliz
  • Bazı medikal ilaçlar
  • Aşırı pişmiş sebze tüketimi
  • Folik asidin sindirim sisteminde emilmesini olumsuz yönde etkileyen çölyak ve kısa bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi hastalıkları
  • Gastrik baypas ameliyatı sonrası
  • Hemolitik anemiler

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Birçok nedene bağlı olarak folik asit eksikliği oluştuğunda bazı belirtiler ve bulgular ortaya çıkabilir:

  • Uyuşukluk, yorgunluk, halsizlik hali
  • Sinirlilik
  • Büyüme ve gelişmede yavaşlama
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Batma, karıncalanma veya yanma hissi gibi nörolojik belirtiler
  • Saçlarda beyazlama
  • Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, kilo kaybı ve ishal gibi mide-bağırsak belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı
  • Depresyon, zihinsel karışıklık, hafıza problemleri, yargılama ve anlama problemleri gibi psikolojik sorunlar
  • Folik asit eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıktığında solukluk, nefes darlığı gibi anemi belirtileri

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim

Yayınlama Tarihi: 12 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Folik Asit Eksikliği Nedir?

Folik asit eksikliği, vücudun yeterli miktarda folik asit alamaması durumudur. Folik asit, B vitamini grubundan bir vitamindir ve vücudun hücrelerin üremesi, büyümesi ve yenilenmesi sırasında gerekli olan bir maddedir. DNA ve RNA üretiminde de önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda birçok sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu eksikliği gidermek için, folik asit içeren yiyecekleri tüketmek veya takviye kullanmak gerekir.

Folik asidin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Protein metabolizması ve kan hücre üretiminde görevlidir.
  • Sinir sistemi düzeni ve fetüsün gelişiminde önemli bir görevi bulunmaktadır.
  • Hücre bölünmelerinde görev almaktadır.
  • Damar sertliğini düşürerek kalp krizi, felç gibi rahatsızlıkların önüne geçer.

Folik Asit Eksikliği Neden Olur?

Folik asit eksikliği, vücudun yeterli miktarda folik asit alamaması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Gebelikte bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynar ve hamile kadınların folik asit alımı, bebeklerin gelişimi için gereklidir.

Eksikliğe neden olan durum genellikle düşük folik asit içeren yiyecekler tüketimiyle ilgilidir.

Vücutta absorpsiyon bozukluğu nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Bu durum, bazı ilaçların (örneğin, antiepileptikler), mide ülseri, Crohn hastalığı ve bazı tümörlerin tedavisi sırasında ortaya çıkabilmektedir.

Bazı kanser ve nöbet ile seyreden nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar vücuttaki folatın aktif haline dönüşmesini engelleyebilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Belirtile genellikle şu şekildedir:

  • Anemi (kan azlığı): Folik asit eksikliği, kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar. Eğer vücudunuzda yeterli miktarda folik asit yoksa, kan hücrelerinin üretimi azalır ve anemi (kan azlığı) oluşur. Folik asit eksikliğine bağlı olarak meydana gelen anemi belirtileri arasında ise yorgunluk, zayıflık, aşırı uyku, soluk cilt, nefes darlığı, sinirlilik bulunur.
  • Uyku bozuklukları: Folik asit, vücutta serotonin üretimini artırır. Serotonin, uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olan bir hormondur. Eğer vücudunuzda folik asit eksikliği varsa, uyku düzeniniz bozulabilir.
  • Yorgunluk: Folik asit, vücuttaki enerji seviyelerini yükseltir. Eğer vücudunuzda folik asit eksikliği varsa, enerji seviyeniz düşebilir ve sürekli olarak yorgun hissedebilirsiniz.
  • Deri problemleri: Folik asit, deri ve saç sağlığı için önemlidir. Eğer vücudunuzda folik asit eksikliği varsa, saçlarınız dökülebilir ve derinizde kuruluk ve kaşıntı gibi problemler oluşabilir.
  • Mide-bağırsak problemleri: Folik asit, mide-bağırsak sisteminde işlev gören bazı enzimlerin üretimini sağlar. Eğer vücudunuzda folik asit eksikliği varsa, mide-bağırsak sisteminizde çalışmayı düzenleyen enzimlerin üretimi azalabilir ve mide-bağırsak problemleri oluşabilir.
  • Büyümede yavaşlama
  • Sinirlilik
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı

Folik asit eksikliğinin fiziksel belirtileri:

  • Anemi
  • Yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Deride kuruma
  • Dil ve dudaklarda çatlamalar

Folik Asit Eksikliğinde Vücutta Neler Olur?

Vücuda yeterli miktarda folik asit alınamaması durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Folik asit, B vitaminleri grubunda yer alan bir maddedir ve vücutta DNA sentezi, hücre bölünmesi ve yenilenmesi gibi önemli biyokimyasal işlemlerde rol oynar. Ayrıca, folik asit bebeklerin doğum öncesi gelişiminde de önemlidir.

Vücutta anemi (kansızlık) gibi belirtiler meydana gelir. Deri, dil ve mukoza (mukoza, vücut içi ve dışında yer alan yüzeylerin kaplandığı doku) bölgelerinde yaralar ve ülserler oluşumuna neden olabilmektedir.

Bu durum hamile kadınlarda, bebeklerin doğum öncesi gelişiminde anormalliklere neden olabilmektedir. Özellikle, hamilelik ilk trimesterlerinde folik asit eksikliği, bebeğin sinir sistemi gelişiminde olumsuz etki edebilmektedir. Bu nedenle, hamile kadınların folik asit takviyesi almaları önemlidir.

Nasıl Giderilir?

Tedavisinde hastanın günlük folat alımı arttırılarak veya folik asit takviyesi alması sağlanır. Günlük alınması gereken düzey için yüksek folat içeren besinler tüketilmelidir. Folik asit açısından zengin besinler şunlardır:

  • Brüksel lahanası
  • Bezelye
  • Kavun
  • Brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Narenciye
  • Muz
  • Domates
  • Yumurta
  • Kuşkonmaz
  • Pancar
  • Turunçgiller
  • Avokado
  • Baklagiller
  • Mantar
  • Ciğer, beyaz et, kırmızı et

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmezse takdirde vücutta bazı önemli süreçlerde yetersizlikler görülmektedir. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Anemi (kansızlık) görülebilir: Folik asit vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler. Eksikliği durumunda, kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalabilir ve anemi görülebilir.
  • Düşük doğum ağırlıklı bebekler doğabilir: Folik asit bebeklerin gelişimi sırasında önemlidir. Eksikliği durumunda, bebeklerin doğum ağırlıkları düşük olabilir ve doğum sırasında bebeklerde kalıcı hasarlar oluşabilir.
  • Nöral tüp defektleri (sinir sistemi hasarı) oluşabilir: Folik asit hamilelik döneminde bebeğin sinir sisteminin oluşumunu destekler. Eksikliği durumunda, bebeğin sinir sistemi gelişiminde bozukluklar olabilir ve nöral tüp defektleri (örneğin spina bifida) oluşabilir.
  • Depresyon ve düşük düşük duygusal anksiyete gibi psikolojik problemler oluşabilir: Folik asit ayrıca beyinde serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi beyin kimyasallarının üretimini destekler. Eksikliği durumunda, bu kimyasalların seviyesi düşebilir ve depresyon, düşük duygusal anksiyete gibi psikolojik problemler oluşabilir.

Ayrıca, folik asit eksikliği bebeklerin gelişimi ve doğum öncesi beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı, eksikliğin önceden tespit edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.

Kimlerde Görülür?

İlgili enzimlere doğumdan itibaren sahip olmayan kişilerde meydana gelebilmektedir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi, diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alabilirler.

Hangi Doktora Gidilmelidir?

Folik asit için “Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne” gidilmelidir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden online randevu veya yüz yüze randevu alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası