alkol uyku yapar mı / Neden alkol almak bazen uyku bazen de uykusuzluk yapar?

Alkol Uyku Yapar Mı

alkol uyku yapar mı

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

This work is an exact translation of the article originally published in funduszeue.info Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.

İçki içtiğinizde beyninizde neler oluyor ?

Alkolün beyni ve bedeni nasıl etkilediğine dair pek çok farklı fikirle karşılaşabilirsiniz, bunlardan en önemlisi de alkolün sakinleştirici olduğudur. Aslında bu hikayenin sadece bir parçası.

Alkol bir sakinleştiricidir, ancak aynı şekilde dolaylı bir uyarıcıdır ve sizi şok edebilecek diğer birkaç işlevi daha vardır.

Alkol, beyinin tüm süreçlerini, davranışlarını ve duygularını yöneten, vücudun her bölgesinde sinyalleri aktaran kimyasal haberciler olan nörotransmitterlerin seviyelerini değiştirerek beyin kimyasını etkiler.

Alkol hem “uyarım” nörotransmiterleri hem de “inhibitör” nörotransmitterleri funduszeue.info uyarım nörotransmitterinin bir örneği, genellikle beyin aktivitesini ve enerji seviyelerini arttıracak olan glutamattır. Alkol, glutamatın salınımını bastırarak beyninizin otobanlarında bir durgunluğa neden olur. İnhibitör nörotransmitterin bir örneği ise , enerji seviyelerini azaltan ve her şeyi sakinleştiren GABA'dır. Xanax ve Valium (ve diğer benzodiazepinler) gibi ilaçlar, beyindeki GABA üretimini artırarak sedasyona neden olurlar.

Alkol, GABA'nın etkilerini artırarak aynı şeyi yapar. Bu yöntem, benzodiazepin alırken alkol tüketmek istememenizi sağlayan etkendir; Etkiler, kalp atış hızınızı ve solunum sisteminizi zararlı seviyelere çekebilecek kadar artacaktır.

Tam olarak tartıştığımız şey, alkolün depresan etkilerini açıklar: uyarım nörotransmitter glutamatını bastırır ve inhibitör nörotransmiter GABA'yı geliştirir. Beyninizdeki bu kimyasal etkinin doğrudan sonucu düşünüldüğünde, konuşma ve hareketler azalır ve ne kadar çok içerseniz o kadar fazla hissedersiniz. ( Sandalyelerin, eşyaların ve sizin düşmeniz gibi sarhoşluk anındaki tüm olayların olması)

Beyninizdeki dopamin seviyelerini arttırarak, alkol sizi gerçekten harika hissettirdiğini düşünerek sizi uyarır.

Alkol aynı şekilde beyninizin “fayda merkezi” nde dopamin salınımını artırır. Ödül merkezi, sosyalleşmeden gelen her şey dahil olmak üzere, hemen hemen tüm tatmin edici faaliyetlerden etkilenen beyin bölgelerinin (özellikle ventral tabaka) tam olarak aynı karışımıdır. arkadaşlarla vakit geçirmek, tatile gitmek, iş yerinde büyük bir ikramiye almak, uyuşturucu kullanmak ve alkol almak.

Alkol, beyninizdeki dopamin seviyelerini yükselterek, sizi harika hissettirdiğini düşündürür (ya da duygusal olarak zor bir şeyin üstesinden gelmek için içiyorsanız). Bunun etkisi, daha fazla dopamin salınımı sağlamak için içmeye devam etmektir, ancak aynı zamanda, endişe duygularını arttıran diğer beyin kimyasallarını da değiştiriyorsunuz.

Araştırmalar, alkolün dopamin üzerindeki etkisinin erkeklerde kadınlara göre daha belirgin olduğunu ve bu durumun erkeklerin kadınlara oranla daha fazla alkol kullanabileceğini göstermektedir. Alkol ve İlgili Koşullar üzerine Ulusal epidemiyolojik Araştırma sonuçlarına(NESARC )göre; alkol bağımlılığı, erkekleri kadınlardan daha fazla etkilemektedir: Erkeklerin yaklaşık yüzde 10'u, kadınların yüzde 3 ila 5'i, hayatları boyunca alkoliktir.

Zaman geçtikçe durum kötüleşir.

Zamanla, daha fazla içtikçe, dopamin pratikte neredeyse yok olacak kadar azalır. Bu aşamada, ağır içici, artık bir fayda sağlamıyor olmasına rağmen, fayda merkezine dopamin salınımı yüzünden "oltaya takılmıştır". Tekrar ve tekrar yoğun içmeye duyulan ihtiyaç ortaya çıktığında, bu salınım gelişmiştir ve kontrol alkol bağımlılığındadır.

Alkol beynin çeşitli kısımlarını nasıl etkiler?

Neden içki içmek sizi daha vurdumduymaz yapar?

Selebral Korteks:

Düşüncelerin işlendiği ve bilincin odaklandığı bu alanda, alkol davranışı engelleyici merkezlere baskı yaparak,

bireyin daha az kendini engellenmesini sağlar; bilginin , göz, kulak, ağız ve diğer duyulardan işlenişi azalır; ve düşünce süreçlerini engeller, açıkça gerçek olana inanmayı zorlaştırır.

İçki içince neden tuaflaşırsınız?

Beyincik: Alkol, bu hareket ve denge merkezini etkiler,“yıkılırcasına sarhoş” olarak adlandırdığımız şok edici, denge dışı aşırı özgüvene yol açar.

İçmek neden cinsel istekleri arıtırken, cinsel etkinliği azaltır?

Hipotalamus ve hipofiz: Hipotalamus ve hipofiz otomatik beyin fonksiyonları ve hormon salınımı koordine eder. Alkol, hipotalamustaki sinir merkezlerini baskılar, bu da cinsel uyarılma ve performansı yönetir. Cinsel dürtü artmasına rağmen cinsel performans azalır.

Neden içki içmek sizi sızdırır?

Medulla: Beynin bu merkezi, solunum, farkındalık ve vücut ısısı gibi otomatik fonksiyonları yönetir. Medullaya etki ederek alkol uykuya neden olur. Aynı şekilde, yaşamı tehdit edebilen yavaş nefes alıp verme ve düşük vücut ısısı seviyesine de sebeb olabilir.

Bağımlılığın gerçekleşmesi yani kişinin bağımlı olması için gereken süre, vakaya özeldir; bazı bireyler alkol bağımlılığı için genetik bir yatkınlığa sahiptir ve onlar için çok az zaman alırken, diğerleri için yıllar hatta on yıl gibi uzun süre alabilir.

Bu yazı funduszeue.info adresinden alınmış; Alp Maçkan ve Serkan Özkan tarafından tercüme edilmiştir.

#AlkolBağımlılığı#beyin#bağımlılık#alkoltedavisi#dopamin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası