ishal corona belirtisimi / Omicron'da 3 yeni belirti: Sindirim sistemi de etkileniyor - Son Dakika Haberleri

Ishal Corona Belirtisimi

ishal corona belirtisimi

Omicron'da 3 yeni belirti: Sindirim sistemi de etkileniyor

Son zamanlarda ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısı arttı. Omicron'un bu semptomlara da neden olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar özellikle 65 yaşından büyükleri tedbirli olmaları için uyarıyor.

Burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma, boğaz ağrısı ve eklem ağrıları omicron'un en yaygın belirtileri. Bu belirtilere ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı da eklendi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, COVID'un solunum yolları, kap ve damar endoteli iç zarlarına tutunduğunu aktararak, bu nedenle esas olarak semptomların bu yönde görüldüğünü söyledi.

Sindirim sistemini etkileyebiliyor

Akhan, bağırsakların da bu açıdan önemli olduğuna dikkati çekerek, virüsün sindirim sistemini de etkileyebildiğine dikkati çekti.

İshal, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayeti olanların test yaptırması öneriliyor.

Viral enfeksiyonları işaret eden semptomların ateş, kas ağrıları, genel bir halsizlik, baş ağrısı gibi genel semptomlar olduğu bilgisini paylaşan Akhan, bunlarla birlikte baş edilemeyen karın ağrısı, ishal varsa bunun da önemli olduğunu, mutlaka test yapılması gerektiğini vurguladı.

65 yaş üzerine tedbir uyarısı

Özellikle 65 yaşından büyükler ve kronik hastalığı olanların tedbirlere uyması gerektiği vurgulanıyor.

Virüsün oldukça büyük değişiklikler yaptığını ve ikinci kere, üçüncü kere enfekte olanların görüldüğünü aktaran Akhan, "65 yaş üstünde olanlarda mutlaka ek olan bir hastalık da oluyor, ekleniyor buna. Bir KOAH olabiliyor, kalple ilgili bir problem olabiliyor… Bunlar tekrar hastalandıklarında dengeyi bozabilir ve tekrar nasıl atlatacaklarını bilemeyebiliriz" dedi.

Covid: İngiltere hastalık belirtileri listesini güncelledi

  • James Gallagher
  • BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri
Burnunda mendil tutan bir kadın

Kaynak, Getty Images

İngiltere'de Covid belirtileri listesi, 9 yeni semptomu kapsayacak şekilde genişletildi.

İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu'nun oluşturduğu liste, artık boğaz yanması, kas ağrısı ve ishal gibi belirtileri de içeriyor.

Ancak İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi NHS, yeni belirtilerin grip ve soğuk algınlığındakilerle "çok benzerlik gösterdiği" uyarısında bulundu.

İngiltere'deki orijinal Covid enfeksiyonu belirtileri listesinde daha önce şu semptomlar vardı:

  • ateş
  • yeni, sürekli öksürük
  • tat ve koku alma kaybı

Pandemi, iki yılı aşkın bir süre önce başlamıştı.

Bu üç belirti, ilk günlerde buzdağının görünen kısmı olarak değerlendiriliyordu.

Dünya Sağlık Örgütü ve ABD dahil diğer ülkelerin belirti listesi daha uzundu.

Fakat İngiltere'de resmi listeye hangi belirtilerin dahil edileceği ve bunlardan hangilerinin Covid testi gerektireceği tartışma konusuydu.

Baş ağrısı Covid'in bilinen belirtilerinden biri. Ama Covid'in çok daha fazla nedeni olduğu için başı ağrıyan herkesin test yaptırmasının zor olacağı düşünülüyordu.

Ateş, öksürük ve tat ve koku kaybında uzlaşıldı. Çünkü ya Covid vakalarının çoğunda bu belirtiler görünüyordu ya da virüs büyük oranda bunlara yol açıyordu.

Ama şimdi listede dokuz belirti daha var:

  • solunum güçlüğü
  • yorgunluk ya da aşırı yorgunluk hissi
  • vücut ağrısı
  • baş ağrısı
  • boğaz yanması
  • burun tıkanması ya da burun akıntısı
  • iştah kaybı
  • ishal
  • mide bulantısı

İngiltere'de Covid vakaları rekor seviyeye çıkmış durumda. Geçen hafta 4,9 milyon kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bu, ülkedeki her 13 kişiden birinin Covid hastası olması anlamına geliyor.

İngiltere'de geçen hafta ücretsiz test uygulaması sona ermişti.

NHS, Covid belirtileri gösterenlerin evde kalmasını, ateş ve daha ağır belirtileri olanların ise çalışmamasını tavsiye ediyor.

Londra'daki King's College Üniversitesi'nden Prof. Tim Spector, uzun bir süredir, geliştirdikleri Covid uygulaması Zoe'den gelen veriler ışığında belirti listesinin genişletilmesi çağrısında bulunuyordu.

Spector, "İki yıllık lobi sonunda koronavirüs semptomları nihayet değişti" dedi.

İshal nedir, belirtileri nelerdir? İshal corona virüs belirtisi olabilir mi?

İshal, gün içinde genellikle normalden daha sık sayıda, gevşek ve sulu dışkının çıkarıldığı bağırsak hareketleridir. Diyare ishale verilen bir diğer isimdir. İshal kısa ömürlüdür. Genellikle birkaç gün devam eder ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kaybolur. İshal akut yani geçici veya kronik yani uzun süreli ya da kalıcı olabilir.

Akut ishal, bu durumun bir ila iki gün devam etmesiyle ortaya çıkar. Viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu olarak ya da gıda zehirlenmesinden kaynaklanabilir.

Kronik ishal ise en az dört hafta boyunca devam eden ishali ifade eder. Genellikle altında bağırsak hastalığı veya bozukluğu gibi bir tıbbi neden bulunur. Bunlara örnek olarak çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu, sürekli enfeksiyon ya da inflamatuar bağırsak hastalığı gibi daha ciddi bir rahatsızlıklar verilebilir.

İSHAL NEDEN OLUR?

-Barsak enfeksiyonları: Virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar
-Gıda zehirlenmesi
-Diş çıkarma
-Bazı gıdalara karşı hassasiyet (alerji)
-Gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma ve üzüm) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar
-Antibiyotik tedavisi
-Üst/alt solunum yolu enfeksiyonları
-Doğuştan metabolik hastalıklar

İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Sulu dışkı yapma
-Dışkılama sıklığının artması
-Dışkı miktarının artması
-Sümüksü ve/veya kanla karışık dışkı
-Kusma
-Karın ağrısı
-Huzursuzluk

İSHALE NE İYİ GELİR?

İshal hastalığına genellikle şekerli meyve suları, gazoz, kola gibi kanda sodyum fazlalığına neden olabilecek içecekler ve kahve, bazı medikal çaylargibi uyarıcı etki oluşturabilecek içeçecekler iyi gelir.

İSHALDEN NASIL KORUNULUR?

Virüslerden kaynaklanan viral ishali önlemek için ellerin mutlaka sabunla yıkanması gereklidir.

Yiyecek hazırlamadan önce ve sonra eller yıkanmalıdır.

Pişmemiş etlere dokunduktan, tuvaleti kullandıktan, çocuk bezlerini değiştirirken, hapşırdıktan, öksürdükten ve burnu sildikten sonra eller yıkanmalıdır.

Çocuklarda viral ishalin en yaygın nedeni olan rotavirüse karşı İyi pişmiş ve sıcak besinler tercih edilmelidir.

Bireyin kendisinin soymadığı çiğ meyve ve sebzelerden kaçınılmalıdır. Çiğ veya az pişmiş et ve süt ürünlerinden kaçınılmalıdır. 

Musluk suyundan ve içeceklere buz konulmasından kaçınılmalıdır.

İSHAL CORONA VİRÜS BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

İshalin corona virüs belirtisi olup olmadığı kesin olarak bilinmese de corona olan küçük bir azınlıkta bir veya iki gün boyunca ishal veya bulantı görülebiliyor.

GÜN GÜN CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ İÇİN TIKLAYIN

COVİD AŞISI HAKKINDA BİLMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEY

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir