kanda gfr yüksekliği nedir / eGFR Nedir, Neden Olur ve Normal Değeri Kaç Olmalı? eGFR Düşüklüğü Belirtileri

Kanda Gfr Yüksekliği Nedir

kanda gfr yüksekliği nedir

EGFR nedir? GFR normal değerleri kaç olmalıdır? EGFR yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

EGFR testi böbreklerde bir hastal&#;&#;&#;n olup olmad&#;&#;&#;n&#; kontrol eder. Yap&#;lan tahlile göre hastan&#;n de&#;erlerinin dü&#;ük, normal ya da yüksek oldu&#;u saptan&#;r. EGFR raporlar&#;ndaki de&#;erlerin de&#;i&#;kenlik göstermesi böbrek sa&#;l&#;&#;&#; hakk&#;nda bilgi verir.

EGFR Nedir?

EGFR testi Glomerüler Filtrasyon H&#;z&#; olarak da bilinir. Böbre&#;in süzme fonksiyonlar&#;n&#; kontrol eden EGFR testi ile kreatinin de&#;erleri hesaplan&#;r. GFR de&#;erlerini ise kreatinin de&#;eri ortaya koyar. EGFR testi böbrek rahats&#;zl&#;&#;&#; olan ki&#;ilerin yan&#; s&#;ra böbrek nakli yapt&#;ran ki&#;ilere de uygulan&#;r. EGFR testi ile böbrek hastal&#;&#;&#;n&#;n hangi seviyede seyretti&#;i saptan&#;r.

EGFR Testi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

EGFR testi yapmak için damardan kan al&#;n&#;r. Damardan al&#;nan kan laboratuvarda yap&#;lan testlere göre de&#;erlendirilir. Kandaki kreatinin seviyesi ara&#;t&#;r&#;l&#;r. Laboratuvarda ki&#;inin ya&#;&#;na ve cinsiyetine göre farkl&#; formüllerde de&#;erlendirme yap&#;l&#;r. Ki&#;inin ya&#;&#; GFR testinde önemli bir faktördür. Özellikle 30 ya&#;&#;ndan sonra glomerüler filtrasyon h&#;z&#; dü&#;ü&#;e geçer.

EGFR De&#;erleri Kaç Olmal&#;d&#;r?

Böbreklerin uygun &#;ekilde filtreleme yapabilmesi için kandaki kreatinin seviyesinin normal olmas&#; gerekir. E&#;er kreatinin yüksek seviyede olursa böbrekler i&#;levini yerine getiremez. GFR normal de&#;eri ise ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;iklik gösterir. Ki&#;inin ya&#;&#; ve sa&#;l&#;k durumu GFR de&#;erlerine etki eden faktörler aras&#;nda yer al&#;r. Sa&#;l&#;kl&#; bir yeti&#;kinin de&#;erleri 90 mL/dk üzerindedir. Bu de&#;er ya&#;l&#;larda ve çocuklarda mL/dk’d&#;r. E&#;er böbrek hastal&#;&#;&#; erken ke&#;fedilirse de&#;erler mL/dk, böbrek yetmezli&#;i varsa mL/dk olarak saptan&#;r.

EGFR Yüksekli&#;i Nedenleri Nelerdir?

EGFR yüksekli&#;inin temel nedeni idrar yollar&#;n&#;n t&#;kanmas&#; ve böbreklerin görevini yerine getirememesidir. &#;drar yollar&#; t&#;kand&#;&#;&#; takdirde böbrekler idrar&#; tutamaz ve &#;i&#;er. Böbre&#;in görevini yerine getirememesi sonucu kreatinin yükselir. Böbreklerde bulunan nefron hücreleri iltihaplanmaya ba&#;lar. Hücrelerin iltihaplanmas&#;n&#;n nedeni; yetersiz su içmek ve sa&#;l&#;ks&#;z beslenmektir. &#;ltihab&#;n artmas&#; böbreklerin çal&#;&#;mas&#;n&#; olumsuz yönde etkiler. Özellikle böbrek yetmezli&#;inde EGFR yüksekli&#;i ortaya ç&#;kar.

EGFR Dü&#;üklü&#;ü Nedenleri Nelerdir?

Böbre&#;in hasar görmesi sonucu GFR dü&#;üklü&#;ü olarak ç&#;kar. Böbreklerin hasar gördü&#;ünün birçok belirtisi vard&#;r. Bunlar; ka&#;&#;nt&#;, mide bulant&#;s&#; ve kusma, yüksek tansiyon, vücut kurulu&#;u, vücudun su toplamas&#;, odaklanma zorlu&#;u, kalp çarp&#;nt&#;s&#; ve konsantrasyon dü&#;üklü&#;üdür.

EGFR Testi Hangi Durumlarda &#;stenir?

EGFR testi genellikle böbreklerde bir hasar oldu&#;unu dü&#;ündüren durumlarda yap&#;l&#;r. Ayr&#;ca, &#;eker hastalar&#;n&#;n böbrek fonksiyonlar&#;n&#; de&#;erlendirmek ya da yüksek tansiyonun böbreklere herhangi bir zarar verip vermedi&#;ini kontrol etmek için de EGFR testine ba&#;vurulur. Baz&#; durumlarda ise ki&#;inin aile öyküsüne bak&#;l&#;r. Ailesinde böbrek hastal&#;&#;&#; olan ki&#;ilere test yap&#;larak sa&#;l&#;k durumu erken te&#;his edilmeye çal&#;&#;&#;l&#;r.

EGFR Testi Yapt&#;rmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

EGFR testini doktorunuz önerdi&#;i takdirde yapt&#;rman&#;z gerekir. Doktor, olas&#; böbrek hasar&#;n&#; tespit etmek için EGFR testi yapmaya ihtiyaç duyar. EGFR testi yapt&#;rmadan önce pi&#;mi&#; et yememeniz ve geceden aç olarak doktora gitmeniz gerekir. E&#;er EGFR testi yapt&#;rmadan önce pi&#;mi&#; et yerseniz kan&#;n&#;zdaki kreatinin yüksek ç&#;kar.

EGFR Hesaplamas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

EGFR hesaplamas&#; yapmak için iki formül bulunur. Bunlardan ilki; Cockcroft - Gault, ikincisi ise MDRB formülüdür. Cockcroft - Gault formülü kolay ve pratik oldu&#;u için s&#;kl&#;kla tercih edilir.

Cockcroft - Gault formülüne göre hesaplama yapmak için:

- (ki&#;inin ya&#;&#;) x vücut a&#;&#;rl&#;&#;&#;: serum kreatinin x 72 formülü uygulan&#;r. E&#;er hesaplama bir kad&#;n için yap&#;l&#;yorsa ç&#;kan sonuç ile çarp&#;l&#;r. Ç&#;kan sonuç EGFR hesaplamas&#;n&#; ortaya koyar.

Kreatinin Yüksekli&#;i Nas&#;l Dü&#;ürülür?

EGFR testi sonucu kreatinin sonucu yüksek ç&#;kt&#;ysa birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Yüksek kreatin seviyesini dü&#;ürmek için hekiminiz size ilaç yazar. Bunun yan&#; s&#;ra sizin de ya&#;am tarz&#;n&#;zda baz&#; düzenlemelere gitmeniz gerekir. &#;lk olarak bol bol su tüketerek böbreklerinizin çal&#;&#;mas&#;n&#; h&#;zland&#;rabilirsiniz. Ancak a&#;&#;r&#; su tüketimi de vücuda zarar verebilir. Bu do&#;rultuda doktorunuzun önerilerine uyman&#;z daha do&#;ru olacakt&#;r. Ayn&#; zamanda beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Hekiminizin önerdi&#;i &#;ekilde beslenmeli, zararl&#; al&#;&#;kanl&#;klar&#;n&#;z&#; b&#;rakmal&#;s&#;n&#;z. Spor yapmak her zaman vücuda faydal&#; olsa da kreatinin yüksekli&#;inde zarar te&#;kil edebilir. Yine doktorunuz ile görü&#;erek uygun bulunan aktiviteleri yapabilirsiniz. Bu süreçte çok a&#;&#;r sporlardan ve fiziksel aktivitelerden uzak durman&#;z gerekir. Ayr&#;ca, uyku düzeni olu&#;turman&#;z oldukça önemlidir. Gün içinde kendinizi daha iyi ve dinç hissetmeniz için uykunuzu çok iyi almal&#;, 7 - 8 saat uyumal&#;s&#;n&#;z. Doktorunuza sormadan hiçbir ilaç almamal&#;s&#;n&#;z. Bu dönemde özellikle antibiyotik gibi böbreklere zarar veren ilaçlar kullanmamal&#;s&#;n&#;z. Bunun yan&#; s&#;ra; böbreklerde strese yol açacak bilinçsizce tüketilen ilaçlardan ya da takviye edici g&#;dalardan da uzak durmal&#;s&#;n&#;z.

Kreatin Nas&#;l Yükseltilir?

Kreatini yükseltmek için doktorunuzun önerilerine harfiyen uyman&#;z gerekir. Doktorun size önerdi&#;i miktarda beslenmeli, s&#;v&#; al&#;m&#;na çok dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun verdi&#;i ilaçlar&#; aksatmadan alman&#;z ve fiziksel aktivitelere dikkat etmeniz de oldukça önemlidir. Bu dönemde protein al&#;m&#; çok önemlidir. Protein yönünden zengin g&#;dalarla beslenmeli, hekim kontrolünde beslenme düzeni olu&#;turulmal&#;d&#;r. Ayr&#;ca, kreatini yükseltmek için hareketsiz ya&#;am b&#;rak&#;lmal&#;, düzenli olarak spor yap&#;lmal&#;d&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

eGFR Testi Nedir? eGFR Normal Değerleri, Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

eGFR Nedir?

eGFR, Glomerüler Filtrasyon Hızıdır ve böbrek fonksiyonunun önemli bir göstergesidir. eGFR matematiksel olarak hastanın serum kreatinin düzeyine, yaşına, cinsiyetine ve soyuna dayanan türetilmiş bir terimdir. eGFR  genellikle kan örneğini analiz eden laboratuvar (biyokimya laboratuvarı) tarafından hesaplanır ve serum kreatinin sonucuyla birlikte rapor edilir.
“Normal” eGFR genellikle> 90 ml / dak / m2'dir.  eGFR testinin normalin altında olması böbrek fonksiyonları yönünden yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu göstergesidir.


eGFR Testi Nedir

eGFR Testi Nasıl Yorumlanır?

EGFR'yi yorumlarken aşağıdaki bilgiler de akılda tutulmalıdır.

  • eGFR testi  sadece böbrek fonksiyonunun değerlendirlmesi için ön bilgi verir.  eGFR testi,  vücutları orantılı  olmayan insanlarda yanlış olarak değerlendirilebilir. Örneğin (ekstremite amputasyonları olan hastalar, ciddi şekilde yetersiz beslenmiş ve obez bireyler)
  • Testin güven aralığı oldukça geniştir, bir hastanın eGFR'sinde% 20'lik bir düşüş klinik olarak önemlidir.
  • EGFR testlerinin periyodik aralıklarla değerlendirilmesi ve takip edilmesi önemlidir. Önemli olan eGFR sonuçlarını değerlendiriken tek seferlik test yerine farklı zamanlarda testl sonuçlarını incelemek ve ard arda olan testlerde eGFR'de artan bir düşüşün görülmesi klinik olarak anlamlıdır.
  •  eGFR testi ile birlikte değerlendirmede zamanla böbrek fonksiyonunda ilerleyen bir düşüş nedenini araştırmak için Cystatin C'nin (böbrek fonksiyonunun farklı bir biyobelirteci) ölçümü yararlı olabilir. 
  • Değerler laboratuvarlar arasında farklılık gösterebilir. Kreatinin ölçümleri, ölçmek için kullanılan yöntemlere bağlı olarak laboratuvarlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Ayrıca, farklı laboratuvarlar, başka laboratuvarlardan elde edilen eGFR ölçümlerinin karşılaştırmasını karmaşıklaştırmak için eGFR'yi hesaplamak için farklı bir formül kullanabilir.

eGFR ve Kandaki Kreatinin Seviyesi

Kandaki kreatinin seviyesi, böbrek fonksiyonuna veya glomerüler filtrasyon hızı (GFR) değerlendirilmesinde yararlı bir kılavuzdur. (Böbrek fonksiyonu ve GFR terimleri büyük ölçüde birbirinin yerine geçebilir olarak düşünülmelidir.) Serum kreatinin seviyesini, bir hasta hakkında yaşları, cinsiyetleri ve ırkları gibi diğer bilgilerle birleştiren formüller, tahmini GFR veya eGFR olarak adlandırılan böbrek fonksiyonunun daha doğru bir ölçümünü sağlayabilir.
EGFR genellikle kreatinin seviyesini ölçen laboratuvar tarafından hesaplanır ve raporlanır. Öyle ölçülmezse eğer, online bir eGFR hesaplayıcısı kullanılarak hesaplanabilir.

eGFR Normal Değeri Nedir?

"Normal" GFR yaklaşık 'dür ancak genellikle >90 (“90'dan büyük”) v olarak bildirildiğini göfunduszeue.info 90'ın altındaki değerler normal kabul edilmemelidir. Bu nedenle hastalar (ve bazı doktorlar) bazen egfr'yi normal böbrek fonksiyonunun bir yüzdesi olarak belirtmektedir. Aslında doğru olmasa da, sayıları daha kolay anlamanıza yardımcı olur.

Böbrek hasarı, eGFR'ye göre 5 aşamada derecelendirilir. Bu evreleme sistemi, tedaviyi planlarken ve takip ederken yararlıdır.

eGFR Düşüklüğü Olanlar Ne Yapmalıdır?

eGFR düşüklüğü normal değildir. eGFR değeri düşük olanlarda böbreklerde bir sorun olabilir. Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için nefroloji ve üroloji bölümlerindeki doktorlardan randevu alınmalıdır.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.


Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Popüler Blog Yazıları

Kahn Testi Nedir?Smear Testi? 7 Soru ve Cevapla Smear TestiKan Tahlilinde İkterik Numune Nedir?Göz Bebeği Çapıyla Ağrı Ölçer Cihazİdrarla Yapılan Gebelik Testinin Doğru Çıkması İçin Basit ÖnerilerBüyüme Hormonu Stimülasyon Testi Nedir?Gebelik Testinde İki Çizgi Görülmesi Ne Anlama Gelir?Spermiyogram (Sperm testi)Hızlı Beta Mikrobu Testi (Hızlı Strep Testi) Nedir?Facebook Sayfamızdan Sorularınıza Daha Hızlı Cevap AlabilirsinizAmonyak Ölçümünde Dikkat Edilecek HususlarGaitada Gizli Kan Araştırılması

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası