erkeklerin kupe takmasi / Erkeklerin Küpe Takması Caiz midir? | İslam ve İhsan

Erkeklerin Kupe Takmasi

erkeklerin kupe takmasi

Erkeklerin Küpe Takması Caiz midir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Garip Bir İddia: Erkeklerin Küpe Takmaları Eski Bir Türk Geleneği Olabilir mi?

Haberler

Ekonomi

Altın Fiyatları

Garip Bir İddia: Erkeklerin Küpe Takmaları Eski Bir Türk Geleneği Olabilir mi?

Ekşi Sözlük'teki ''Ufku İki Katına Çıkaran Bilgiler'' adlı başlık altına bir yazarın girmiş olduğu entry, küpe takma adetinin aslında İslam öncesi Türklere dayanan kadim bir adet olduğunu iddia ediyor.

Ekşi Sözlük yazarı ''basbag'' erkeklerde küpe takmanın eski Türklerde yaygın bir adet olduğunu söylüyor. Bunun ise belirli bir amaca yönelik olduğunu şu satırlarla iddia ediyor:

Herhangi bir sebeple ailede tek oğul olursa delikanlının kulağına bir küpe takılırdı.

Askerde komutan küpeli askeri görünce onu tehlikeli görevlere vermezdi çünkü Türk töresi ona bu yetkiyi vermezdi. Soyu içerisinde sonuncu erkek olan kişi ise kulağında iki küpe taşırdı. Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu Küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü Türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkanını koruması açısından cengaverler için toplumsal bir nişan görevi görmüştür.

Peki nereden çıktı bu bilgi ve doğru olabilir mi?

İslam Öncesi Türkler dendiğinde ilk akla gelen teşkilat Göktürklerdir. Gerçekten o devirlerde toplum içerisinde erkeklerin de küpe aksesuarını kullandıklarına dair işaretler mevcuttur.

İslam Öncesi Türkler dendiğinde ilk akla gelen teşkilat Göktürklerdir. Gerçekten o devirlerde toplum içerisinde erkeklerin de küpe aksesuarını kullandıklarına dair işaretler mevcuttur.

Aşağıda Göktürkler devrine ait görülen tasvirde kişilerin küpe taktıkları açıkla görülüyor.

Aşağıda Göktürkler devrine ait görülen tasvirde kişilerin küpe taktıkları açıkla görülüyor.

Evet İslam öncesi Türkler'in küpe taktıklarına dair kanıtlar var. Fakat ne sıklıkla takıyorlardı, toplumda yaygın bir adet miydi yoksa törensel bir gelenek mi? Bu soruların cevabını bilemiyoruz.

Evet İslam öncesi Türkler'in küpe taktıklarına dair kanıtlar var. Fakat ne sıklıkla takıyorlardı, toplumda yaygın bir adet miydi yoksa törensel bir gelenek mi? Bu soruların cevabını bilemiyoruz.

Neticede bu bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda diyebiliriz ki evet, eskiden Türk erkekleri küpeyi bir aksesuar olarak kullanıyorlardı.

Neticede bu bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda diyebiliriz ki evet, eskiden Türk erkekleri küpeyi bir aksesuar olarak kullanıyorlardı.

Yavuz Sultan Selim hakkındaki en yaygın anlatılardan birisi de küpeli bir tablo üzerine yapılan yorumlardır.

Yavuz Sultan Selim hakkındaki en yaygın anlatılardan birisi de küpeli bir tablo üzerine yapılan yorumlardır.

Mevcut tarih bilgilerimiz İslam sonrası devirde erkeklerin küpe takmak gibi bir adeti olmadığını gösteriyor.

Mevcut tarih bilgilerimiz İslam sonrası devirde erkeklerin küpe takmak gibi bir adeti olmadığını gösteriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Erkeklerin Küpe Takması Caiz midir?

Kadınların süslenmesi ise caizdir. Burada bakımlı, temiz ve hoş görünüşlü olma ile süslenmeyi karıştırmamak gerekir. Zira bakımlı ve temiz olmak sünnettir. Eski ulema, kulakların delinmesine, bu işlemin kişiye eziyet olması sebebiyle cevaz vermemişlerdir. Kadınların süslenmelerinin caiz olması nedeniyle bu durum kadınlar için istisna teşkil etmiş ve onlara yasak şamil olmamıştır. Hem erkek çocukların hem de büyük erkeklerin kulaklarının delinmesi ve küpe takılması kadınlara benzeme durumundan dolayı haram kabul edilmiştir. İbnu’l Kayyim el-Cevziyye de “Erkek çocuğun kulağının delinmesinde çocuk için bir maslahat yoktur. Onun azalarından birini kesmektir. Halbuki ne dinî ne de dünyevî bir faydası yoktur; dolayısıyle caiz değildir.” demektedir.

Bu gün çok sayıda genç erkeğin küpe takmalarının yaygın hâle gelmesi bu işin mübah olduğuna delil olamaz. Öyle ise, gençlerin küpe takmak için kulaklarını deldirmeleri, en azından mekruhtur ve caiz değildir. Erkekler kına sürünebilir mi? Kına asıl itibariyle helal ve mübah bir maddedir. Beyaz saçların boyanmasında da tavsiye edilen bir boya çeşididir. Erkeklerin el ve ayaklara kına yakması konusunda çeşitli görüşler vardır. Erkek çocukların el ve ayaklarına kına vurulmasına cevaz verilmezken, kızların kına yakmasında bir problemin olmadığı ifade edilmektedir.2 Gerek erkeklere, gerekse kızlara kına yakılması biraz da örf ve âdetle alakalıdır. Şayet örf ve adette erkeklere de kına yakılması bir uygulama ise, bunda da bir sakınca olmamalıdır. Nitekim Türk örf ve adetinde nişan, düğün, bayram ve asker uğurlamalarında erkeklere de avuç ortalarına kına yakılması bir adettir. Buradaki sakınca erkeklerin kadınlara benzemeye çalışmalarıdır. İbn Abbas (ra), “Rasulullah (sav) erkeklerden kadın giysisi, kadınlardan da erkek giysisi giyerek karşı cinse benzeyenlere lanet etti.”3 demektedir.

İbnu’l Kayyim el-Cevziyye, Tuhfetu’l Mevdud bi-Ahkami’l Mevlud, 1/ 2. Alemgiri, Fetava-i Hindiyye, 5/ 3. Buhari, Sahih, 18/, H. No:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası