akılın eş anlamlısı ne / Akıl Eş Anlamlısı Nedir? Akıl Kelimesinin Eş Enlamı Olan Sözcükler

Akılın Eş Anlamlısı Ne

akılın eş anlamlısı ne

Akıl Eş Anlamlısı Nedir? Akıl Kelimesinin Eş Anlamlıları Nelerdir?

Akıl Eş Anlamlısı Nedir?

1- Zihin.
2- İdrak
3- Us
4- Bilinç

Akıl Kelimesinin Eş Anlamlıları Nelerdir?

1- Zihin:

İnsanın kendi benliğini ve çevresindeki olup bitenleri muhakeme etmesine zihin denir. Zihin sözcüğü, bellek ve hafıza anlamında da kullanılır.

Örnek Kelimeler:
1- Zihinsel Egzersiz 2- Zihinsel Stres 3- Zihin Yormak

Örnek Cümleler:

1- ''Zihinsel'' egzersizler hem stresten kurtulmana yardımcı olur hem de hafızanı güçlendirir.
2- Kendini daha iyi hissetmek istiyorsan ''zihnini'' yoran aktivitelerden uzak durmalısın.

2- İdrak:

Dilimize Arapçadan geçen idrak kelimesi derk sözcüğünden türetilmiştir. Derk, yetişmek, vasıl olmak ve ulaşmak anlamına gelirken idrak bir şeyi derinlemesine düşünmek ve anlamak demektir. Bu kelimeden türetilen müdrik ise hem idrak eden hem de olgun manasına gelir.

Örnek Kelimeler:
1- İdrak Felsefesi 2- İdrakine Varmak

Örnek Cümle:
Artık neyin doğru neyin yanlış olduğunu ''idrak'' etmekte güçlük çekiyorum.

3- Us

Eski Türkçe bir sözcük olan us, akıl ve zihin kelimeleriyle eş anlamlıdır.

Örnek Kelimeler:
1- Uslu 2- Us Pahasu

Örnek Cümle:
''Anneniz gelene kadar burada ''uslu uslu'' oturun.

4- Bilinç

Dil devriminden sonra literatüre giren bilinç kelimesi, ''bilmek'' fiilinden türetilmiştir.

Örnek Kelimeler:
1- Bilinçli Beslenme 2- Bilinçli Taksir

Örnek Cümleler:
1- ''Bilinçli'' bir şekilde beslenirsek çok kısa bir sürede ideal kilona ulaşırsın.
2- Senden daha ''bilinçli'' olmanı beklerdim.

kaynağı değiştir]

Fakat Devlet diyaloğuna geldiğimizde ruh bedenle daha iç içe anlatılan ve Phaidon'daki gibi 'bir' olsa da, parçalarından bahsedilen bir şeydir artık. Aslında sadece akıl ruhun "ideal" bileşenidir, Phaidon'da Sokrates, öldüğünde bedenin bütün sıkıntılarından kurtulmuş "saf akıl" olarak gerçek filozoflarla öbür dünyada sonsuza dek gerçeği konuşmaya gideceğine inanmaktadır. Fakat Devlet diyaloğunda ruh bedenin etkilenimleriyle beraber açıklanmaktadır. Platon en baştan ruhta birbirine zıt etkilenimler olduğunu, fakat birbirine zıt etkilenimlerin kaynağının aynı olamayacağını, dolayısıyla ruhta birbirine zıt etkilenimlere yol açan farklı kaynaklar olması gerektiğini savunur. Örneğin acıktığımız için yemek yemeyi isteriz ancak aynı anda (mesela yemeği beğenmediğimiz için) yemek yemeyi istemeyebiliriz. Arzular (ἐπιθυμητικόν) Platon'a göre akla en uygun olmayan etkilerdir, onlar en maddi şeylerin peşindedir, daha çok bir çeşit maddeye dönük 'dürtü', "kaba iştah" olarak anlaşılırlar; cinsel haz isteği, açlık, susuzluk bunlardandır. Platon arzuların doyuruldukları organlara denk gelen bel ve kasıklardan kaynaklandığını söyler. Duygular (θυμοειδές) ise Platon'a göre bizim duygu diyeceğimiz her şeyi kapsamaz, daha çok bir çeşit cesaret enerjisi, öfkeyle birlikte gelen güç, bir kuvvet etkileniminden bahsetmektedir, zaten "thumos" kelimesi daha çok "yürek" olarak çevrilebilecek bir anlama gelmektedir ve Platon thumos'un göğüsten kaynaklandığını söyler. Akıl ise ruhun gerçeği arayan ve onu bulmak için çabalayan kısmıdır, ruha esas yön vermesi gereken akıl olduğu için vücuda esas yön vermesi gereken yerde yani beyindedir. Phaedrus diyaloğunda Platon ruhun doğru yönetimini açıklamak için at arabası metaforunu verir: arzular ve duygular arabayı çeken iki at, akılsa onları yönlendiren arabacı olmalıdır. Dolayısıyla bir anlamda aklın bedene ve bedensel etkilenimlere hükmeden olması gerektiğini söylerken, arzuların ve duyguların yok edilmesi gerektiğini iddia etmemektedir, fakat onların doğru biçimde, olması gerektiği gibi, doğalarına uygun olarak ruha etki etmeleri gerektiğini yani aklın kontrolüne girmeleri gerektiğini söylemektedir.

Politika, Etik ve Estetik[değiştir

Platon

Platon veya Eflatun
Plato Silanion Musei Capitolini MCjpg

Silanion tarafından Akademi için yapılmış büstün Roma dönemi kopyası (y.&#;MÖ ), Musei Capitolini

Tam adı Platon veya Eflatun
Doğumu Πλάτων
MÖ / veya /
Atina, Yunanistan
Ölümü MÖ / (y.&#;80 yaşlarında)
Atina, Yunanistan
MilliyetiYunan
ÇağıAntik Yunan felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluPlatonizm
İlgi alanları
Önemli fikirleri

Platonizm

Etkiledikleri

  • Hemen hemen sonraki tüm Batı ve Orta Doğufelsefesi ile teolojisi, özellikle Platonculuk, Aristotelesçilik dahil, Eski Akademi, Akademik kuşkuculuk, Orta Platonculuk, Neoplatonizm, Kilise Babaları ve Hristiyan Platonizmi, Keldani Kahinleri, Gnostisizm, Hermetizm, İslami Platonizm, Bizans felsefesi, Floransa Akademisi ve Rönesans Platonizmi, Cambridge Platonizmi, Modern Platonculuk, Gelenekçi Okul

Platon veya Eflatun (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ / veya / – /), Antik Yunanfilozofu ve bilgesi.

Dünyada üniversite düzeyindeki ilk kurumlardan biri olan (ve bu kurumlara günümüzdeki adını veren) Akademi'nin kurucusu olan ve düşünce tarihinde bir dönüm noktası teşkil eden Platon, felsefe ve bilim tarihindeki pek çok tartışmanın temellerini atmış, Hristiyanlık ve İslam gibi pek çok dini de derinden etkilemiştir. Hocası Sokrates ve öğrencisi Aristoteles ile birlikte felsefe tarihinin en etkili ismidir ve iddialarının büyük bir kısmı bugün hâlâ önemini korumakta, tartışılmakta ve çoğu düşünceye katkıda bulunmaktadır. İngiliz matematikçi ve filozof Alfred North Whitehead "Avrupa felsefe geleneğiyle ilgili yapılabilecek en güvenilir genel nitelendirme, Platon'a ait bir dizi dipnottan oluştuğudur.", demiştir.[2]

Çağdaşlarının aksine, eserlerinin tahminen hepsi günümüze kalabilmiş olan Platon genellikle kendi çevresinden (ya da kendi için önemli) karakterlerden oluşan, belirli bir mekanda ve zamanda geçen, bir konu etrafında insanların tartıştığı ve birbirlerine karşı argümanlar vererek iddialarını çürütmeye veya ispatlamaya çalıştığı, çeşitli şakalar ve göndermeler de içeren, tiyatro metinlerine oldukça yakın kurgusal diyaloglar yazmıştır. Çoğunun ana karakteri Sokrates olan bu diyaloglar uzunluk, konu ve işleniş açısından büyük farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle Platon'un etik, estetik, metafizik, politika gibi farklı alanları işlediği bu metinlerde pek çok düşünceyi hayatı boyunca tekrar tekrar değerlendirdiği, düşüncelerini değiştirdiği veya yeniden ele aldığı düşünülmüş, diyalogların kronolojisi, nasıl yorumlanması gerektiği, hangi iddiaları Platon'un kendisinin savunduğu, ya da Platon'un diyaloglarında yazmadığı düşünceleri olup olmadığı tartışma konusu olmuştur[3] ve olmaya devam etmektedir.

Politik felsefenin kurucusu kabul edilen Platon'un, sadece akıl aracılığıyla bilinebileceğini iddia ettiği tümel gerçekler olan "idealar" teorisi, ruhun akıl, duygular ve arzulardan oluşan üç parçası olduğu ve bu parçalar arasında aklın yönetimine dayanan bir uyum kurulması gerektiği iddiası ve bu teoriler üzerine kurduğu etik ve politik düşünceleri tarih boyunca akıl, ruh, beden, tümeller, ahlak ve devlete dair tartışmalarda oldukça etkili olmuştur. En sık okunan ve temel düşüncelerinin çoğunu açıkladığı düşünülen diyalogları Devlet, Sokrates'in Savunması, Phaidon, Şölen, Theaetetus, Menon, Parmenides, Protagoras ve Timaeus olan Platon'un bunlar dışında asıl Sokrates'in bir konu hakkında konuştuğu kişinin verdiği cevapları çürüterek o insanı kendini sorgulamaya ve böylece felsefe yapmaya yönlendirme sürecini tasvir ettiği eğlenceli diyalogları tarih boyunca oldukça popüler olmuşlardır. Sokrates'in yanı sıra kendinden önce gelen Heraklit, Parmenides, Pisagor gibi filozoflardan da etkilenen Platon'un bu filozoflara yer verdiği metinleri aynı zamanda haklarında günümüze çok az şey kalmış olan bu filozoflara tanıklık ederek kaynak oluştursa da, Platon'un metinlerinin kurgusal metinler olduğu unutulmamalıdır.

Platon'un aşk üzerine Şölen adlı bir diyaloğu ve diğer diyaloglarında bu konuda çeşitli iddiaları bulunsa da, hiçbiri günümüzdeki anlamıyla "Platonik aşka" karşılık gelmemektedir. Platon gerçek aşka bedensel hazlara yönelerek değil ruhsal bir yolla gerçeğin, güzelin, iyinin kendisine dönük bir yönelimle ulaşıldığını iddia ettiği için zaman içerisinde 'Platonik aşk' terimi günümüzde 'romantik ya da cinsel bir karşılık beklenmeyen aşk' anlamı kazanmıştır, oysa Platon cinselliğe ya da romantik ilişkilere karşı çıkmamaktadır.

Hayatı[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^Ragland-Sullivan, Ellie (Sonbahar ). "Plato's Symposium and the Lacanian Theory of Transference: Or, What Is Love?". The South Atlantic Quarterly. Duke University Press. 88: &#;
  2. ^Whitehead, Alfred North (). Process and Reality. New York: The Free Press.
  3. ^Krämer Hans Joachim. (). Arete bei Platon und Aristoteles: zum Wesen und zur Geschichte der platonischen Ontologie / von Hans Joachim Krämer. Amsterdam: Verlag P. Schippers N.V. funduszeue.info%27s_unwritten_doctrines 9 Kasım tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^Notopoulos, A. (April ). "The Name of Plato". Classical Philology. 34 (2): – doi/ Diogenes Laërtius, Life of Plato, IV
  5. ^Seneca, Epistulae, VI
  6. ^Tarán, Leonardo (). Speusippus of Athens. Brill Publishers. Sedley, David, Plato's Cratylus, Cambridge University Press W. K. C. Guthrie, A History of Greek Philosophy, IV, 10
  7. ^Sedley, David, Plato's Cratylus, Cambridge University Press
  8. ^Nails, Debra (). The People of Plato: A Prosopography of Plato and Other Socratics.
  9. ^abGuthrie, W.K.C. (). A History of Greek Philosophy: Volume 4, Plato: The Man and His Dialogues: Earlier Period. Cambridge University Press. ISBN .
  10. ^Taylor, Alfred Edward () []. Plato: The Man and His Work. Courier Dover Publications. ISBN .
  11. ^Wilamowitz-Moellendorff, Ulrich von () []. Plato: His Life and Work (translated in Greek by Xenophon Armyros).
  12. ^abcCambridge University Press. (). The World of Athens: an introduction to Classical Athenian culture. Cambridge.
  13. ^abSansone, D. (). Ancient Greek civilization. Malden: Wiley Blackwell.
  14. ^Waterfield, Robin. Why Socrates Died: Dispelling the Myths. New York: W.W. Norton and Company,
  15. ^McEvoy, James (). "Plato and The Wisdom of Egypt". Irish Philosophical Journal. 1 (2): 1–24
  16. ^Riginos, Alice (). Platonica&#;: the anecdotes concerning the life and writings of Plato. Leiden: E.J. Brill.
  17. ^Dodds, E.R. () []. The Greeks and the Irrational. University of California Press.
  18. ^Platonic Writings/Platonic Readings (page x) Archived 23 December at the Wayback Machine (edited by CL Griswold Jr Archived 15 April at the Wayback Machine), Penn State Press, ISBN
  19. ^Lorenz, Hendrik, Edward N. Zalta (Ed.), ""Ancient Theories of Soul"", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Summer Edition), 24 Şubat tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Mart &#;
  20. ^Dodds, E. R. (). The Greeks and the Irrational. Beacon Hill u.a.: Beacon Pr.
  21. ^Kraut, Richard, Edward N. Zalta (Ed.), ""Plato"", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall Edition), 23 Ağustos tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Mart &#;

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.