kaburga kırığına ne yapılır / Kaburga Kırığı Nasıl Anlaşılır ve Kaç Günde İyileşir?

Kaburga Kırığına Ne Yapılır

kaburga kırığına ne yapılır

Göğüs kafesindeki kaburga kırıklarının tedavisi konservatif tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere iki tür tedavi içerir.Göğüsteki kaburga kırıkları genellikle cerrahiye başvurmadan konservatif olarak tedavi edilir.

kırık kaburga tedavisi kaburga kırığı tedavisi Vücuttaki diğer kemik kırıklarının tedavisinden farklıdır çünkü atel kırık kaburgaların tedavisinde kullanılamaz çünkü kırık kaburga genellikle hastanın aldığı her nefeste veya öksürmede hareket eder, bu nedenle gövdeyi sıkıca sarmak çok yararlı değildir. , ancak nefes almada da zorluğa neden olabilir ve bunun için başka tedaviler de vardır. İlaç kullanmak veya bazı nefes egzersizleri yapmak gibi kırık kaburgaları tedavi etmek için yararlıdır.

Bu yazıda kaburga kırıklarının konservatif olarak nasıl tedavi edileceğini öğreneceğiz? Ve kırık bir kaburgayı tedavi etmek için ne zaman ameliyata başvuruyoruz? Kırıkları stabilize etmek için ameliyatlar nasıl yapılır?

Kırık kaburgaların konservatif tedavisi

Kaburga ve göğüs kemiği kırık ve çıkıklarını desteklemek ve tedavi etmek için kullanılan, göğüs duvarını birleştirip sıkıştırmaya yarayan kemer gibi konservatif tedaviler pek faydalı olmamakla birlikte, kaburga ve göğüs kemiği kırıklarının tedavisinde kullanılır. genellikle kırığın ağrısını gidermek, nefes egzersizleri yapmak ve istirahat etmek ve bazı aktivitelerden kaçınmakla kaburga kırığı iyileşfunduszeue.info kendine, hastanın hayatını tehdit etmeyen basit, komplike olmayan kırıklarda.

Kaburga kırığı tedavisinde kaçınılması gereken aktiviteler

Göğüs kafesindeki kaburgalardan biri kırıldığında veya çatladığında, yeterince dinlenmek her zaman en iyisidir, çünkü bu sadece ağrıyı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda iyileşme sürecini de hızlandırır. Bazı faaliyetlerden kaçınılmalıdır, örneğin:

  • 10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak
  • Fiziksel temas sporları yapmak
  • Karın egzersizleri gibi itme veya çekme gerektiren aktiviteler yapmak
  • Golfün yanı sıra ata binmek veya koşmak gibi büyük efor gerektiren sporlar yapmak, çünkü golf oyunu sırasında eğilmek kaburga kemiği kırıldığında şiddetli ağrıya neden olabilir.

Kaburga kırığı tedavisi sırasında ağrı nasıl giderilir

Kaburgalar kırıldığında en önemli semptom olan ağrı, kırığın tipine, şiddetine, ağrının nedenlerine göre derecelendirilir ve ağrıyı gidermenin en önemli yolları şunlardır:

  • Ağrı çok şiddetli olduğunda analjezikler kullanıfunduszeue.info ağrısı tedavisi Reçete ile kullanılan kırık ağrısını azaltmak için opioid analjeziklerin kullanımı gibi
  • Reçete gerektirmeyen ibuprofen veya naproksen gibi non-steroidal antiinflamatuar ilaçların kullanımı
  • Ağrı devam ettiğinde veya kötüleştiğinde doktora haber vermelisiniz.
  • Ayrıca kırık bölgesine her seferinde 20 dakika buz torbası konulabilir ve günde üç kez tekrarlanabilir.
Buz torbasının kırık bölgesine 20 dakika süreyle yerleştirildiğini ve şişmeyi azaltmak için günde üç kez tekrarlandığını resimden anlıyoruz.

Kırık kaburga tedavisinde derin nefes almanın önemi

Kaburgalarda kırık olduğunda akciğerleri genişleten derin nefes alma sıklıkla şiddetli ağrıya neden olur bu nedenle hasta yüzeysel bir nefes alır bu da zatürree ve diğer bazı solunum yolu hastalıklarına neden funduszeue.info nedenle bir doktora danıştıktan sonra ağrı kesici alınması önerilir. doktor ve nefes süresini hızlandıran nefes egzersizleri yapmadan önce. Kaburga kırığı tedavisi.

Göğüs kafesi kırıkları için nefes egzersizi

İyileşme döneminde aşağıdaki gibi iyileşme planına eklenen derin, düzenli ve yavaş nefesler alınması önerilir:

  • Üç saniye boyunca derin nefes alarak başlayın.
  • Üç saniye boyunca sakin nefes almaya geçin.
  • Birkaç nefes, kısa nefes ve hafif bir öksürük yapın.
  • Üç saniye sakince nefes alarak egzersizi bitirin.
  • Önceki adımları günde birkaç kez tekrarlayın.
Resimden, kırık kaburgaları tedavi ederken nefes egzersizlerinin adımlarını görüyoruz, burada nefesin kontrol edilmesi, derin nefes alınması, ardından öksürme veya hava üfleme ve ardından sakin nefes almayı kontrol etme

Kaburga kırığının cerrahi tedavisi

Kaburga kırığı, göğüs kafesinde iki veya daha fazla parçalı bir kaburga kırığıdır. Kaburga kırıklarının tedavisi Hastayı komplikasyonlardan korumak için çoklu kaburga kırığı durumlarında veya yelken kırığı durumunda ameliyat gerekebilir. Göğüs kafesi kırığı Kaburga kırığının kalp veya akciğerler etkilendiğinde yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabileceği kaburga kırıkları.

Kaburga kırığının cerrahi tedavisi

Kaburga kırıkları, aşağıdakilerden biri veya birkaçı mevcutsa ameliyatla tedavi edilir:

  • Radyografilerde veya klinik olarak teşhis edilen ardışık 3 kaburganın segmental kırığı olan yelken göğüs.
  • Çoklu kaburga kırıkları veya dönüşümlü kırıklar
  • Sternal kırıklarla ilişkili değişmiş kaburga kırıkları
  • Kaburganın kırık ucu keskin olduğu zaman vücut organlarına zarar verebilir.
  • Göğüs duvarı deformitesi
  • Konservatif tedavi başarısız oldu ve kırık ağrısı devam etti

Kırık kaburgaların cerrahi tedavisi

Cerrahın göğüs kafesi kırıklarını düzeltme ameliyatı yapmasını engelleyen bir takım riskler vardır ve bunlardan en önemlileri şunlardır:

  • Hemorajik şok veya diğer nedenlere bağlı dolaşım instabilitesi
  • Düşük Glasgow travmatik beyin hasarı skor ölçeği
  • Şiddetli pnömoni, mediastinit ve plörezi gibi enfeksiyon varlığı
    Varoluş Pelvik kırıklar Ya da stabil olmayan bir omurgada çünkü bu kırıklar önce aşağıdaki gibi operasyonlarla stabilize edilmelidir: Lomber omurga fiksasyonu
  • Yapay havalandırma için uzun vadeli ihtiyaç

Kırık kaburgaların cerrahi tedavisi

Röntgen veya CT taraması ile tanı doğrulandıktan sonra cerrahi tedavi belirlenir ve kırığın yerine göre hastanın pozisyonu ve kesi yeri belirlenir ve ardından aşağıdakiler izlenir:

  • Ameliyat sırasında hastanın ağrı duymamasını sağlayacak genel anestezinin verilmesi, ardından kırığın yerine ve kaburgayı çevreleyen kas ve dokuların boyutlarına göre cerrahi kesi yapılması.
  • Titanyum plaklar, uzunlukları ve çevreleri seçilerek kaburga kırıklarını stabilize etmek için kullanılıfunduszeue.infoar, kırık kaburganın her iki yanına özel vidalar vasıtasıyla sabitlenir.
  • Kaburgalar sabitlendikten ve göğüs kafesinin normal şekli elde edildikten sonra cerrahi kesi yeri dikilerek kapatılır.
  • sırasında Kaburga kırığının cerrahi tedavisi Tüm kırıklar tamir edilemez, ancak cerrah göğüs duvarının stabilitesini eski haline getirmek için önemli kaburgaları hareketsiz hale getirecektir.
Radyografiden, kırık kaburgaların özel vidalarla sabitlenmiş titanyum plakalarla nasıl düzeltileceğini ve göğüs kafesinin şeklini normal şekline nasıl döndüreceğimizi görebiliriz.

Kaburga kırığının ameliyat sonrası tedavisi

Doktor, gerektiğinde ağrı kesici ilaçların yanı sıra iltihap önleyici ilaçlar almayı ve günlük nefes egzersizleri yapmayı öfunduszeue.infoıca yaklaşık 6 saat sürebilen iyileşme döneminde ağır cisimler kaldırmaktan, spor aktivitelerinden ve yorucu işlerden kaçınmak önemlidir. haftalar.

Makalenin sonunda, kırık ağrısını tedavi etmek için ağrı kesici kullanmak veya tıbbi tavsiye aldıktan sonra buz torbaları ve nefes egzersizleri kullanmak gibi kırığın türüne bağlı olarak kırık kaburga tedavisinin genellikle konservatif olduğu sonucuna vardık. Basit kaburga kırıkları için ideal tedavi Kalp ve akciğer gibi vücudun önemli organları için tehlike söz konusu olduğunda ve dolayısıyla hastanın hayatını tehdit ettiğinde kaburgalar ve ciddi kırıklar dışında nadiren ameliyata başvururuz. .


Kaynaklar:

  1. NCBI
  2. Dr. Pakula
  3. Healthline

Sık Sorulan Sorular

Bu, kırığın tipi ve ciddiyeti ile ilişkilidir, ancak genel olarak, kaburga kırıkları genellikle yaklaşık altı hafta içinde iyileşir.

Kaburga kırığı, doktor tarafından yapılan klinik muayene ve ağrılı bölgenin radyografisi ile teşhis edilir.

Semptomlar kırığın tipine göre değişmekle birlikte en önemlisi morluk olan bölgede şiddetli ağrı ve kırık bölgesi çevresinde şişlik veya morarma bulunmasıdır.

Tedavi, setamol gibi ağrı kesici ilaçlar almak veya kırık bölgesine bir saat boyunca buz paketleri koymak ve bunu tıbbi konsültasyondan sonra günde üç kez tekrarlamaktır.

Kırık Kaburgalar Nasıl Tedavi Edilir?

Diğer kemik kırıklarının aksine kırık kaburgalar, alçı veya atel ile tedavi edilemez. Bu kırıklar genellikle ameliyat olmadan tedavi edilirken ameliyata bazı durumlarda gerek duyulur. Kırık tedavisi genelde gövdeye sıkıca sarılan kırılmış kaburgaların kaynaması beklenerek yapılıyorken uzmanlar, bu sıkı sarım işleminin kaburga kırık tedavisine çok yardımcı olmadığını keşfetmişlerdir. Ayrıca, bunun derin nefes almayı zorlaştırdığını, diğer solunum sistemi komplikasyonlarının artmasına sebep olduğunu ve zatürree riskini yükselttiğini bildirmişlerdir.
Günümüzde, kırık kaburga tedavisi tipik olarak dinlenme, ağrı yönetimi ve solunum egzersizlerinin bir kombinasyonuna odaklanmaktadır. Cerrahi müdahale endikasyonları, birden fazla yerde kırılmış üç veya daha fazla bitişik kaburga gibi göğüs kanadı kırılmalarında veya solunum problemlerine neden olan birden fazla kaburga kırığı içerdiğinde söz konusu olur.

Kaburganız Kırıldığında Hangi Aktivitelere Devam Edebilirsiniz?

Bir veya birkaç kaburganızı kırdıysanız yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri dinlenmektir. Bu sadece ağrıların bir kısmını azaltmayacak, aynı zamanda vücudunuzun iyileşme sürecini yönlendirmesine yardımcı olacaktır. Yine de, genel sağlığınız çin bir miktar fiziksel aktiviteye ihtiyacınız vardır. İyileşme sürecinde oldukça erken kalkıp yürüyebilirsiniz, ancak doktorunuz size izin verene kadar beklemek en iyisidir.
Yürüyecek duruma geldiğinizde yapabileceğiniz düşük performanslı aktivitelerden bazıları şunlardır:
•Cinsel aktivite
•Hafif ev işleri
•Basit işler
•Ağır kaldırmayı veya fiziksel eforu gerektirmediği sürece çalışma

Kırık Kaburgalar Nasıl Tedavi Edilir?Kaçınılması Gereken Durumlar

Kaburganızın iyileşme sürecinde korunmanız gereken durumlardan bazıları şunlardır;
•10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak
•Kaburganıza temas edecek sporları yapmak
•Egzersizi ve çekmeleri de içeren, itme, çekme veya gerdirme gerektiren herhangi bir aktivite yapmak
•Koşma, ata binme veya ATV sürme gibi yüksek etkili etkinliklere girmek
•Golf oynamak. Golf her ne kadar nazikçe bir sallanma hareketi ile yapılsa bile, eğer kırılmış bir kaburga varsa, acı verici bir ağrıya neden olabilir

Acıyı Kontrol Altında Nasıl Tutabilirim?

Kırık kaburgaların ana semptomu devam eden ağrıdır, bu nedenle ağrı ve rahatsızlığın kontrol altına alınması daha iyi bir iyileşme için şarttır. Bir miktar bile olsa ağrınızı azaltmak, normal nefes almanıza ve çok fazla rahatsızlık vermeden öksürmenize izin verebilir.

Doğal Yollarla Tedavi

•İlk ağrıyı geçtikten sonra, kullandığınız reçeteli ilaçlarınızı, eczanelerde satılan reçetesiz bitkisel bazlı ilaçlarla, değiştirmek isteyebilirsiniz.
•Ayrıca, ekstra bir rahatlama için günde üç kez bir seferde 20 dakika boyunca bölgeye kapalı bir buz torbası da tutabilirsiniz.
Üç haftadan uzun süredir devam eden veya daha da kötüleşen ağrıyı doktorunuza bildirmelisiniz.

Derin Nefes Almanın Önemi?

Büyük ve derin nefes almak göğüs kafeniz tarafından korunan akciğerlerinizin genişlemesine neden olur. Genellikle bu bir problem değildir. Ama eğer kırılmış bir kaburga varsa, derin bir nefes almak acı verici olabilir. Sadece sığ nefes almak zatürree ve diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinizi artırabilir. Bu yüzden, muhtemelen iyileşirken yapacağınız nefes egzersizleriyle eve gönderileceksiniz.Kırık Kaburgalar Nasıl Tedavi Edilir?
Bir solunum terapisti ile birlikte çalışmanız bile önerilebilir. Terapinizin bir kısmı, soluduğunuz havanın hacmini ölçen bir cihaz olan bir spirometre kullanımını içerebilir. Bu size derin bir nefes almanın nasıl bir his vereceği konusunda daha iyi bir fikir verecektir. Ağrıya yardımcı olmak için solunum egzersizlerinize başlamadan hemen önce ağrı kesici ilaçlarınızı almalısınız. Bir yastığı hafifçe ama sıkıca göğsünüze yaslamak ağrıyı azaltabilirken sadece yavaş, sabit şekilde derin nefesler almaya çalışmalısınız.

Nefes Alıştırmaları

Kaburganızın iyileşme sürecinde yapacağınız derin nefes alıştırmaları sizi solunum yolu hastalıkları ve zatürre riskinden korur. İşte size yardımcı olacak egzersiz alıştırması: Yapacağınız egzersize üç saniye derin nefesle başlamalı ve üç saniye bitiminde birkaç &#;öksürük&#; ya da hafif bir öksürükle kısa nefes almalısınız. Ardından ki üç saniyede daha rahat nefes alıp vermelisiniz. Bu egzersizi birkaç kez tekrarlamanız tedavi de etkili olacaktır.

İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Her bir kaburga yaralanması ve iyileşme süresi benzersizdir, ancak genel olarak kırık kaburgaların iyileşmesi yaklaşık altı hafta alır. Kırılma hafif şiddette ise bu, zaman çerçevesi daha kısa olabilir. Ciğerleriniz gibi iç organlarınız da yaralanırsa tam bir iyileşme daha uzun sürebilir. Bu özellikle hasarı onarmak için ameliyat gerektiğinde geçerlidir.

Hangi Durumlarda Doktorunuza Görünmelisiniz?

Nadiren kaburga yaralanmaları ciğerlerinize zarar verebilir. Genellikle, ilk muayeneniz sırasında herhangi bir akciğer hasarı varsa teşhis edilir. Ancak bazen, akciğer yaralanmaları hemen fark edilemeyebilir. Şayet aşağıda belirtilen durumlardan biri ya da birkaçına sahipseniz acilen doktorunuz başvurmanız tavsiye edilir.
•Nefes almakta zorluk yaşadığınızda
•Yoğun bir şekilde balgamlı öksürük varsa ya da balgam koyulaştığında
•Kan tükürüldüğünde
•Dudaklarda morarma olduğunda
• °C veya daha yüksek ateşte
Kırık kaburga vakalarının çoğu cerrahi olmadan geçer. Ancak bu iyileşme sürecinde ciğerlerinizin iyi şekilde çalışması ve vücudun bol miktarda dinlenmesi gerekir. Yaşanılan kaburga kırıklıklarında genellikle uygun şartlar sağlandığında bir veya iki ay içinde normal etkinliklerin çoğuna geri dönüş sağlanabilir.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası