sismik izolatör fiyatlari / Bina sismik izolatör nedir, nasıl çalışır? Zorunlu mu? Fiyatları - Haber 7 YAŞAM

Sismik Izolatör Fiyatlari

sismik izolatör fiyatlari

Kahramanmara&#; merkezli depremlerin ard&#;ndan deprem izolatörü aramalar&#;n&#;n Google'da h&#;zla t&#;rman&#;&#;a geçti&#;i görülüyor. Peki, bu sistem nedir ve ne vaadediyor? Hakk&#;nda neler biliniyor? Birlikte bakal&#;m

Yüksek katl&#; binalarda sismik kuvvetlerden kaynaklanan hasarlar&#; önlemek için deprem izolasyonu (temel izolasyonu) sistemi kullan&#;labiliyor. Deprem izolasyonu sisteminde, alt yap&#; ile üst yap&#; aras&#;na süspansiyon veya bir dizi ta&#;&#;y&#;c&#; yatak yerle&#;tiriliyor. Sismik kuvvetler nedeniyle yer salland&#;&#;&#;nda süspansiyon, zeminden üst yap&#;ya kuvvet aktar&#;m&#;n&#; engelliyor ya da azaltabiliyor.

Deprem izolatörü nedir?

Deprem izolatörleri, enerjiyi emecek ve bina üzerinde sönümleme etkisi yaratacak &#;ekilde tasarlanm&#;&#;t&#;r. Bu sistem ile elde edilen yap&#;ya esneklik kazand&#;r&#;ld&#;&#;&#; için binalar deprem kaynakl&#; hareketlere maruz kalmaz. Bu yöntem 'lerde kullan&#;lmaya ba&#;land&#; ama 'lerde sismik dayan&#;kl&#; bina tasar&#;m&#;nda pratik bir a&#;amaya ula&#;t&#;.

Sa&#;l&#;k Bakanl&#;&#;&#; Sa&#;l&#;k Yat&#;r&#;mlar&#; Genel Müdürlü&#;ü'nün bir aç&#;klamas&#;nda sismik izolasyon için &#;u tan&#;mlama vard&#;: "Sismik izolasyon, yap&#;n&#;n dayan&#;m kapasitesini art&#;rmak yerine binaya gelen sismik enerjiyi sönümleyerek ya da binalar&#;n periyodunu uzatarak deprem yüklerini azaltma esas&#;na dayanan bir tasar&#;m yakla&#;&#;m&#; olarak tan&#;mlanabilir. Deprem s&#;ras&#;nda ve sonras&#;nda verilmesi gereken sa&#;l&#;k hizmeti göz önünde bulunduruldu&#;unda, sa&#;l&#;k tesisleri için deprem izolatörleri hayati rol oynuyor"

tarihli yaz&#;da &#;u bilgiler de var:

Deprem izolatörü yerle&#;tirilen hastane binalar&#; o kentin en güvenilir yap&#;lar&#; aras&#;nda yer al&#;yor. y&#;l&#;n&#;n Ocak ay&#;nda Elaz&#;&#;’da ya&#;anan depremde zemininde adet sismik izolatör bulunan Elaz&#;&#; Fethi Sekin &#;ehir Hastanesi, deprem an&#;nda tüm operasyonel faaliyetlerine devam etti, hasar almad&#;. Yine geçti&#;imiz y&#;l Ekim ay&#;nda, Seferihisar merkezli &#;zmir’i etkileyen, can kay&#;plar&#;n&#;n ya&#;and&#;&#;&#; 6,6 büyüklü&#;ündeki depremde adet sismik izolatör yerle&#;tirilen in&#;aat&#; devam eden Bayrakl&#; &#;ehir Hastanesi de bir hasar görmedi.

Geleneksel yüksek yap&#;larda temel, rijit olarak in&#;a edilir. Yani bir deprem an&#;nda zeminden yap&#;ya yük aktar&#;m&#; nedeniyle üst yap&#; da temel ve toprakla birlikte hareket eder. Yer de&#;i&#;tirme, binan&#;n üst k&#;s&#;mlar&#;nda daha fazla olacakt&#;r ve bu binan&#;n yüksekli&#;inin 2/3'üne kadar ula&#;&#;r. Yap&#; rijit oldu&#;undan dolay&#;, deprem kaynakl&#; yanal kuvvetler hasarlara neden olabilir ve hatta binalar&#;n çökmesine (rezonans) neden olabilir.

Deprem kuvvetleri kontrol edilemeyece&#;i için, yap&#;y&#; esnek hale getirmek, binalar&#; sismik kuvvetlerden koruman&#;n daha iyi bir yoludur. Bu, yap&#;n&#;n temeline deprem izolatörleri yerle&#;tirilerek gerçekle&#;tirilir. Bu izolatörler, yer hareketinden dolay&#; yap&#; üzerinde olu&#;an yanal kuvvetler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Zemin ve alt yap&#; sismik kuvvetlerle hareket eder ve izolatör alt yap&#; ile üst yap&#; aras&#;nda esneme sa&#;lar.

Bu sayede üst yap&#; depremden daha az etkilenir. Temel izolasyonu, yap&#;n&#;n rijitli&#;ini etkili bir &#;ekilde azalt&#;r ve yap&#;n&#;n üzerindeki atalet kuvvetlerini azalt&#;r. Ayr&#;ca deprem kuvvetinin do&#;al frekans&#;n&#; da dü&#;ürür ve rezonans olu&#;umunu engeller.

Rijit bir temele sahip olan yap&#; s&#;f&#;r do&#;al periyoda sahip olacakt&#;r. Yer hareket etti&#;inde, yap&#; üzerinde yer ivmesine e&#;it olan ivme olu&#;ur. Burada zemin ile yap&#; aras&#;ndaki göreli yer de&#;i&#;tirme s&#;f&#;r olacakt&#;r. Ancak esnek yap&#;da (deprem izolatörleri kullan&#;lan yap&#;lar) do&#;al periyod sonsuzdur. Bu nedenle, yer hareket etti&#;inde yap&#; üzerinde herhangi bir ivme olu&#;maz ve göreli yer de&#;i&#;tirme, zemin yer de&#;i&#;tirmesine e&#;it olacakt&#;r.

Deprem izolatörü kullanman&#;n avantajlar&#; neler olabilir?

Deprem izolatörü kullanman&#;n &#;u olas&#; faydalar&#; s&#;ralan&#;yor. Tabi ki bu konuyu mutlaka bir uzmana dan&#;&#;mak önemli:

  • Temel izolasyonunun sa&#;lanmas&#;, depreme dayan&#;kl&#; bir bina in&#;a etmenin etkili bir yolu olabilir.
  • Binalar&#;n içindeki mülklerin zarar görmesini önleyebilir.
  • Yap&#;ya daha fazla stabilite sa&#;layabilir.
  • Temel izolasyonu, sismik enerjiyi yap&#;lar üzerinde da&#;&#;tman&#;n iyi bir yoludur.
  • Deprem an&#;nda yap&#; elemanlar&#;n&#;n plastik deformasyonu önlenebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

İlgili GaleriChatGPT işimi elimden alacak mı? Bir uzmana göre yapay zekanın en çok tehdit ettiği 5 meslek Galeriye Gözat

Evinize Sonradan Bile Yaptırabileceğiniz "Sismik İzolatörler"in Maliyeti Ortalama Ne Kadar?

Kahramanmaraş depreminin ardından gündemde kendine fazlaca yer bulan sismik izolatörler, binaların sağlam kalmasını sağlamalarıyla öne çıkıyor. Deprem ülkesinde yaşadığımızı en acı şekilde gördüğümüz bu günlerde, çok sayıda hayat kurtarabilecek bu teknolojiyi de insanlar kendi yapılarında görmek istiyor.

Pek çok kişi, bu sistemin sadece ‘bina yapılmadan önce’ kurulabileceğini düşünse de aslında izolatörler sonradan da kurulabiliyor. Fakat bunun için sadece para değil, binanın karşılaması gereken kriterler de bulunuyor.

Bilmeyenler için kısaca sismik izolatör nedir?

Sismik izolatörlerin amacı, kurulu oldukları binada depremin şiddetini olabildiğince azaltmak. Normal şartlarda binaların temeli yerle birlikte sallanırken yapıları da sallar. İzolatörler ise bina ile yer arasında girerek; örnek olarak yer sağa doğru hareket ettiğinde sola, sola doğru hareket ettiğinde ise sağa doğru hareket eder. 

Yani yerin hareketini nötrlemeye, bu sayede de binayı yerinde tutmaya çalışır bu sistem.

Bu sistemi maalesef her binaya kurmak mümkün değil.

Çünkü sismik izolatörlerin, işlevlerini yerine getirebilmeleri için uygun şartlara ihtiyaçları var. Bu şartları da binaların karşılaması gerekiyor ve maalesef ülkemizde bu şartlar göz önünde bulundurulmadan inşa edilen yapıların sayısı çok fazla. Şartlar ise şu şekilde:

  • İzolatör kurulacak binanın çevresinde yeterince hareket alanı olmalı.
  • İzolatörlerin kurulabilmesi için yeterince alan olmalı
  • İzolatörlerin kurulacağı katta işlem olmamalı

En önemli kriter: Bina etrafında neden yeterince alan olmalı?

Sıkışık evler

Çünkü izolatörler, dediğimiz gibi yerin hareketinin tersine doğru yön izliyor ve bu bağlamda depremin şiddetini azaltsalar da ana depremin çok çok altındaki bir sarsıntıyı kaçınılmaz olarak iletiyorlar. Bu sebeple de bina bir nebze sallanıyor.

Eğer bina çevresinde bu sallantıyı mümkün kılacak kadar alan yoksa izolatörün de işlevini yerine getirmesi mümkün olmaz.

İzolatörün kendisi neden alana ihtiyaç duyuyor?

İzolatör

İzolatörler sonradan yapılan binalara kurulacakları zaman en çok kullanılan yöntem hidrolik sistemlerle kolonların sabitlenmesi ve yapıya göre belli bir kısmın kesilerek buraya izolatörlerin yerleştirilmesi oluyor.

Bu kesme sürecinde kayda değer bir alan kaybedildiğinden izolatörler için yeterli alanın olması da önemli.

Son olarak izolatörlerin kurulacağı yerde neden işlem olmaması gerektiğini tahmin edebiliriz:

Sismik izolatör

Özellikle de izolatörlerin kurulacağı kısımda bir işlem varsa bu, donanımların işlevini yerini getirememesine sebep olabilir veya güvende olmaya çalışırken işleri daha da kötüye sürükleyebilir.

Fakat bunun için endişelenmeye gerek yok. Sismik izolatörler -özellikle de sonradan kurulacakları zaman- detaylı ve kapsamlı analizler sonucunda kurulur. Eğer binada güvenliği tehdit edecek bir unsur varsa bu binanın güçlendirilmesi gerekir. Ardından sismik izolatörler kurulabilir.

Sismik izolasyon hizmeti veren EMKE şirketinin söylediğine göre binanın güçlü olması ve etrafında hareket alanının olması, bu sistemin kurulması için yeterli.

Şartlar karşılandıktan sonra bunun maliyeti ne olur?

Konuyu danıştığımız Murat Zengin, izolatörlerin fiyatlarını şu şekilde açıkladı:"Her bina için kullanımı zorunlu olmadığından ve maliyet sebebiyle yaptırılmıyor. Yeni yapılan inşaatta maliyet daha düşük olur çünkü mevcut binaya eklemek için daha fazla işlem yapılması kolonların kesilmesi gerekiyor. Şu an tanesi için dolar gibi bir maliyeti var".

Bu sistem, ülkemizde hâlihazırda bazı yerlerde kullanılıyor.

Sismik izolatör

1. ve 2. deprem bölgelerinde inşa edilen hastanelerin altında bu sismik izolasyonlar bulunuyor. Bunun dışında okullar, enerji tesisleri, ulaşım tesisleri, kamu kuruluşları ve veri merkezlerinde söz konusu sistemlerin kullanıldığı biliniyor.

Kaynaklar: EMKE Sismik İzolasyon, Ülker Mühendislik

Emoji İle Tepki Ver

18

Sismik izolatör fiyatları ! Deprem izolatör fiyatları

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve büyüklüğünde yaşanan iki depremin ardından başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere 10 il etkilendi. Yaşanan depremin ardından bazı terimler de gündeme geldi. Bunlardan biri de deprem izolatörü oldu. Peki, deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? İşte merak edilenler

SİSMİK İZOLATÖR FİYATLARI

Yurt dışından sağlanan izolatörün tanesi ortalama en az dolar dolaylarındadır. Yapıdaki kat, kolon adedi, deprem bölgesi, zemin özellikleri gibi etkenler de fiyatın artmasına neden olur. 4 daire toplam 5 katlı bir bina için ortalama 40 taşıyıcı kullanılıyor. Binaya maliyeti ise, 4 milyon bin TL olarak hesaplanıyor. SİSMİK İZOLATÖR NEDİR?

Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen deprem kaynaklı etkileri azaltarak yapıların orta şiddetli depremlerdeki hasarının önlenmesi ve çok şiddetli depremlerdeki hasarının da çok küçük boyutlara indirilmesine yarayan araçlardır.
Sismik izolatörler yapıyı iki parçaya ayırarak deprem gibi dinamik yüklerin üst yapıya daha az oranda iletilmesini sağlar. Sismik izolatörlerde kullanılan malzemeler düşey yönde rijit(düşük deformasyon gösteren), yatay yönlerde ise esnek davranış gösterir. Çeşitli araştırmalar sismik izloasyonların, deprem kuvvetlerini 3 kat kadar azalttığını göstermektedir. Aşağıdaki şekilde gerçek bir deprem kaydı altında sismik izolatörlü ve izolatörsüz yapıların davranışlar gösterilmektedir.

Soldaki sabit tabanlı – izolatörsüz yapılar şekilden de görüldüğü üzere deprem etkisiyle büyük ve gittikçe artan yer değiştirmelere maruz kalırken izolatörlü diğer iki yapıda daha küçük ve yapı boyunca birbirine daha yakın yerdeğiştirmeler meydana gelmektedir. Ayrıca sismik izolatörlerin bünyesinde bulunan sönümleyici malzemeler yapıya etkiyen deprem enerjisinin büyük bölümünü sönümlemekte ve üst yapıda oluşacak hasarları engellemektedir. Sismik izolasyonsuz yapılarda ise bu şekilde ayrı bir sönümleme mekanizması bulunmadığından deprem enerjisinin büyük bölümü yapı hareketi sırasında meydana gelen hasarlar tarafından karşılanmaktadır.

Deprem esnasında izolatörlü yapıda büyük yer değiştirmeler izolatör seviyesinde olup, katlar arası yer değiştirmeler ve kat ivmeleri çok düşüktür; bina, içinde yaşayanlar ve eşyalar güvenliktedir.

Sismik izolasyonların genel olarak temel seviyesinde yapılması bu sistemleri taban izolasyonu olarak adlandırılmasına neden olmasına karşın izolasyon kolon altında, ortasında veya üstünde gibi farklı bölgelerde uygulanabilmektedir.

Tabandan deprem yalıtım malzemeleri uzun zamandır yaygın olarak kullanılan kontrol elemanlarıdır. Esnek bir tabakayla yapıyı zeminden ayırarak depreme karşı korurlar. Bu malzemeler sayesinde ana yapının periyodu önemli ölçüde artırılarak yer hareketinin ivmesini ve depremden kaynaklı kuvvetin etkisi azaltmış olur.

SİSMİK İZOLATÖR NE İŞE YARAR?

Sismik izolatörlerin işlevi; en basit anlatımla deprem kuvvetinin bu izolatörlerin üzerindeki yapılara etkisini, dolayısıyla da bu sebeple oluşlacak sarsıntıları olabildiğince azaltmaktır. Bu nedenle deprem izolatörlerinin yararları bu ana faydalar doğrultusunda türetilebilir.

Depremin kendisini kontrol edemiyoruz, ancak hareketlerin temelden yukarıdaki yapıya aktarılmasını engelleyerek yapıya yaptığı talebi değiştirebiliyoruz. Bu nedenle, izolasyonu kullanmanın birincil nedeni, deprem etkilerini azaltmaktır. Doğal olarak, izolasyonla ilgili bir maliyet vardır ve bu nedenle, yalnızca faydalar bu maliyeti aştığında kullanımı mantıklıdır. Ve elbette, maliyet fayda oranı, depreme dayanıklılığı sağlamak için alternatif önlemlerden elde edilenden daha çekici olmalıdır.


Sismik izolatörün çalışma prensibini aşağıdaki görselden anlamak daha kolay olacaktır. 

Önemli yapılarda deprem sarsınıtısı kaynaklı, hizmetlerin duraksaması ya da durması engellenir. Sarsıntı ve dinamik etkilerden zarar alacak hassas cihazların arızalanması, ya da elektrik, sıhhi, gaz tesisatlarının hizmetlere, yapıya ve çevreye vereceği zarar engellenir.
Sismik izolatörler yapıyı kalıcı ve büyük hasarlara karşı korur.
İç ve dış mekanlarda araç, gereç, makina, mobilya gibi eşyaların düşmesi ve devrilmesini engeller ve bu sebeple oluşacak can ve mal hasarlarının önüne geçer.
Sismik izolatörlü binalar büyük depremlerden sonra dahi ayakta kalabilmektedir.
Deprem sonrası, yaraların sarılması ve acil durum işlemlerinin güvenli bir ortamda sürdürülebilmesini sağlar. Aynı zamanda deprem korkusu ve psikolojik travmalara karşı güven hissi verme etkisiyle destek olur.
Yapıda mesnet izolatör-sismik izolatörlerin kullanılmasıyla üst yapıya daha düşük deprem kuvvetlerinin etkimesi sağlanacağından, daha düşük boyutlarda yapı eleman boyutlarına ihtiyaç duyulur. Bu da malzeme ve işçilik giderlerinden tasarruf edilmesi manasına gelmektedir.
Olası bir hasar durumunda, izolatörsüz binalara oranla çok daha düşük boyutta hasarlarla karşılaşılacağından, deprem sonrası onarım ve güçlendirme işlemleri ile bu işlemlerin maliyetleri kısıtlı olacaktır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Sismik izolatör

Deprem

Gündem

Sismik izolatörler binlerce hayatı kurtardı

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremde birçok hastane sismik izolatör sayesinde hasar almadı. Depremin gücünü ve kuvvetini düşüren sismik izolatör, deprem yüklerinin binaya etkisini azaltıyor. Kahramanmaraş depremi sonrası gündeme sismik deprem izolatörü geldi. Peki, Sismik izolatör nedir, ne işe yarar? Sismik izolatör sonradan yapılır mı, kaç şiddetinde depreme kadar dayanır?

, enerjiyi emecek ve bina üzerinde sönümleme tesiri oluşturacak formda icat edilmiştir. Bu sistem yapıya esneklik ve hareketin bir kısmını azaltır. Sismik izolatör ’lerde kullanılmaya başlandı fakat ’lerde sıkı kullanıma geçti.

Deprem sismik izolatörü ne işe yarar, nasıl çalışır?

Yapının taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen sismik izolatörler, yapının salınım periyodunu artırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşmasını ve yatay deprem kuvvetlerinden minimum şekilde etkilenmesini temin ediyor. İzolatörler yapıda uygun görülen kata, kolonların ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilerek, yapının zemin ile olan direkt etkileşiminin önüne geçiliyor. Yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen bu izolatörler, deprem anında çok yumuşak ama büyük salınımlar yaparak deprem enerjisini sönümlüyor ve böylece depremin yıkıcı etkisi üstteki taşıyıcı sistem elemanlarını etkilemiyor.

Sismik izolatör kullanmanın avantajları ve özellikleri neler?

  • İzolasyon sağlanması ve depreme karşı güçlü bir bina elde etmenin bir yöntemidir.

  • Bina içinde ki eşyaların zarar görmesini engeller.

  • Yapıya stabilizasyon sağlar.

  • Sismik enerjiyi dağıtmanın yoludur.

  • Deprem anında yapıdaki malzemelerin deformasyonunu engeller.

Deprem izolatörü sonradan binalara yapılır mı?

Deprem izolatörü yaşadığınız binaya takılabilir. Ülkemizde de birçok binada sismik izolatör mevcuttur. Ancak deprem izolatörü takarken şartlar önemlidir. Öncelikle kolonlar hidrolik krikolar yardımıyla askıya alınmalıdır.

Sismik izolatör fiyatları ne kadar?

Sismik izolatör sisteminin fiyatları değişkenlik göstermektedir. Yurt dışındaki fiyatlar ortalama 6 bin dolar civarlarındadır. Yurt dışında izolatörün tanesi ortalama 6 bin dolar seviyelerindedir. Ek olarak bir bina için en az 40 adet sismik izolatör gerekebilir. Bu da fiyat olarak bir bina için bin dolar yani güncel kurla milyon TL'ye denk gelmektedir.

Sismik izolatör özellikleri neler, depremde nasıl çalışır?

Sismik izolasyon sistemi, olmayan yapılar kendi ağırlıklarının 1/10'u kadar yük taşıyabiliyor. Bundan daha fazla yük gelmesi durumunda ise yapıda kalıcı deformasyonlar oluşuyor ve kolon-kiriş birleşim yerlerinde kırılmalar meydana geliyor. Fakat sismik izolasyona sahip olan yapılar bu değerin üstüne çıkabiliyor. Bunun nedeni de sismik izolatörlerin gelen yatay yükü azaltması oluyor.

Bu sistem, deprem anında üzerinde yer alan yapının sarkaç gibi küçük salınım yapmasını sağlar. Betonarme perdelerin ve taşıyıcı kolonların altına yerleştirilen sismik izolatörler, deprem anında sağa ve sola kayarak deprem etkisini azaltıyor. Bununla birlikte üst katların hissedeceği sarsıntıyı yüzde 80'e kadar azaltıyor.

Tüm bunların yanı sıra sahip olduğu kauçuk tabakalar sayesinde kimyasallar, pas, nem ve zararlı ultraviyole ışınlara karşı da dayanıklılığa sahip. Bu sayede de malzeme bozulmalarının önüne geçiyor ve 60 yıla yakın bir dayanıklılık gösteriyor.

Depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir?
Depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir?

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem nedeniyle Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'da yıkım ağır oldu. 10 ili enkaza çeviren depremlerde can kaybı artmaya devam ederken bölgede arama kurtarma çalışmalarında zamanla yarışılıyor. Depremin 9. günde de mucizeler peş peşe geldi. Peki, depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir? İşte uzman görüşleri ve enkaz altında kalma süreleri.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası