vurmalı çalgıların isimleri / Vurmalı müzik aletleri isimleri. Vurmalı çalgılar

Vurmalı Çalgıların Isimleri

vurmalı çalgıların isimleri

kaynağı değiştir]

Modern müzik aletlerinin karmaşık yapılarına karşın, perküsyon aletleri hâlen basit formlarını korurlar.

Perküsyon sözcüğü Latincedeki ‘percussio’ ve ‘percussus’ terimlerinden gelir. Percussio ‘müzikal anlamda dövmek ve çarpmak’ anlamına gelirken; percussus, ‘vurmak’ demektir. Darbuka sözcüğü de benzer bir şekilde Arapça ‘darp’ (vurmak) kökünden gelir. Günümüzde perküsyon kelimesi müzik dışındaki alanlarda da ‘iki birimin birbirine çarparak ses üretmesi’ anlamında kullanılmaktadır. Fakat en yaygın kullanım alanı müziktir. Vurmalı çalgıların tarihi oldukça ilginç tartışmalar yaratmış bir konudur. Özellikle antropologlar ve tarihçilerin taraf oldukları bu tartışmalarda vurmalıların, tarihin ilk müzik aletleri olabileceği vurgulanmaktadır. Genel bir kronoloji oluşturulmak istenirse, insan sesinin ilk müzik enstrümanı olarak algılanması, perküsyon aletlerinin de bir sonraki basamak olarak anılması uygun olacaktır. Müziğin evrimi içerisinde insan sesinden sonraki basamak olarak yer alan perküsyon, ilk örneklerini eller, ayaklar, sopalar, tahtalar ve taşlarla çıkarılan sesler olarak vermiştir. Tarımın gelişmesiyle birlikte yeni teknikler kullanmayı başaran insanlar zamanla aynı enstrümandan farklı tonlar verebilen perküsyon aletleri üretmeyi başarmışlardır.

Vurmalı çalgılar genel olarak bir müzik parçasında ritmi belirler. Fakat vurmalı çalgılar aynı zamanda melodiyi de icra edebilirler. Vurmalı çalgılar orkestra içinde vazgeçilmez bir role sahiptir. Askerî müziklerde vurmalı çalgılar askerlerin hareketlerinin belirleyicisi olmuşlardır. Klasik müzikte Haydn ve Mozart ile beraber en az bir timpani bölümünü içermeyen bir parça bulunmamaktadır. Caz müzikte de vurmalı çalgıların rolü çok önemlidir. Cazın alt dallarından birçoğu vurmalı çalgıların farklı ritimlerine göre adlandırılır. Popüler müzikte de vurmalı çalgıların önemi artarak devam etmiştir. Tüm bir hip hop fenomeni vurmalı çalgılar üzerine kurulmuştur. Rock müzik icra eden gruplarda davul setleri sahnenin ortasında bulunur. Vurmalı çalgıların ürettiği seslerin çekiciliği ve vazgeçilmezliği, insanlık tarihinin insan sesinden sonra en eskisi olan, bu müzik enstrümanlarını hâlâ göz önünde kılar.

Vurmalı çalgı türlerinin sınıflandırılması[değiştir

Vurmalı çalgılar nelerdir? Vurmalı çalgıların genel adı ve özellikleri

Vurmalı müzik aletleri tarihteki en eski çalgıların önemli bir parçasını oluştururlar. Bu çalgılar en gelişmemiş hali ile günümüzde orkestraların vurmaları içerisinde yer almaktadır. Müziğin armonik ve melodik öğelerine katkılarının yanı sıra vurmalı çalgılar renk, ritim ve dinamiklik içermektedir. Genellikle birçok müzik tutkunu bu yeteneğini ilk etapta vurmalı müzik aletleri üzerinden geliştirmeye başlar. Klasik müzik, caz müzik ve popüler müzik gibi birçok müzik alanında var olan vurmalı çalgılar her zaman önem taşımaktadır. Vurmalı çalgılar hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz…

VURMALI ÇALGILAR NELERDİR?

Vurmalı çalgılar 4 gruba ayrılmaktadır. Bunlar; gündelik bilgiye göre vurmalı çalgılar, müzikal işlevine göre vurmalı çalgılar ve sesin üretim şekline göre vurmalı çalgılardır. Bunların yanı sıra; sesin üretilme şekline göre ve farklı kültürler ve geleneklere ait vurmalı çalgılardan da söz etmek mümkündür.

  • Müzikal işlevine göre vurmalı çalgılar

Marimba, Arp, Vibrafon, Davul şeritleri (Tenor, Bas, Yer ve Kirişli Davul), Ksilofon, Timpani

  • Gündelik bilgiye göre vurmalı çalgılar

Dinleyici kitlesine göre yapılmış olan bu çalgılar Tef ve Bateri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Ayrıca bisiklet tekerindeki teller, süpürgeler, bakır kaplar, tencere ve konserve kutuları sonradan perküsyon aleti olarak kullanılmış olan aletlerdir.

  • Farklı kültürlere ve geleneklere göre vurmalı çalgılar

Timbal, Djembe, Berimbau, Latin perküsyon aletleri ve Cajon gibi çalgılardan oluşmaktadır.

  • Sesin üretilme şekline göre vurmalı çalgılar

Bu çalgılar İdiofon, Aarefon, Membrenofon, Kordofon gibi çalgıları içermektedir.

VURMALI ÇALGILARIN İSİMLERİ

Vurmalı çalgılar takımı dendiğinde dikkat çeken bateri, bu çalgılar arasında oldukça popüler bir yere sahiptir. Bateri ziller ve davullardan oluşan bir müzik aletidir.

Genel hatları ile vurmalı çalgıların isimleri şöyle sıralanabilir;

  • Tef
  • Bateri
  • Marimba
  • Arp
  • Vibrefon
  • Ksilofon
  • Timpani
  • Kordofon
  • İdiofon

TEF: Türk musikisinde usul vurma aleti olan Tef, yuvarlak bir tahta kasnağın bir ya da iki yanına deriden örtü geçirilerek yapılmaktadır. Bu alet parmak vuruşları ile çalınır. Arap müziğinde de kullanılan Tef, ele ile tutularak yukarı kaldırılan, hem sallanarak hem de vurularak çalınır. Zilli olanlar ritimle birlikte zil sesi de çıkarmaktadır.

BATERİ: Bateri sıklıkla 3 parça zil ve 5 davuldan meydana gelir. Tahtadan yapılmış olan baget adındaki değneklere çalınmaktadır. Birçok müzik grupları ve orkestralar içinde yer alan bateriler ritim tutma konusunda üstün performansa sahiptirler.

MARİMBA: Vurmalı çalgılar ailesi içerisinde yer alan marimba, tuşlu bir çalgıdır. Tuşları tıpkı piyanodaki gibi bir düzene sahiptir. Mallet adındaki ince değneklere çalınmaktadır.

ARP: Genellikle Klasik Batı Müziği içerisinde Arp ritimlerine rastlamak mümkündür. Dik konumda tutulan bu çalgı, telleri parmakla çekilerek çalınan tek çalgı olarak ön plana çıkmaktadır.

VİBREFON: Metal çubuklardan oluşmaktadır. Özel bir çubuk yardımı ile bu çubuklara vurulur ve farklı sesler çıkarılır. Farklı uzunluklara sahip olan bu çubuklar bu özelliği ile farklı notalara ulaşma kolaylığı sağlar.

KSİLOFON: İki değnekle vurularak çalınan ksilofon, orkestraların yanı sıra sokak performanslarında da yaygın olarak çalınır. Batı, Asya ve Afrika olmak üzere 3 tipi bulunmaktadır.

TİMPANİ: Sıklıkla orkestralarda kullanılan davula benzer bir vurmalı çalgıdır. Bu aletin gövdesine gerilen deri sıkıştırılıp gevşetilerek farklı melodiler elde edilir.

KORDOFON: Kordofon telli vurmalı çalgılara verilen addır. En popülerleri arasında Kanun, piyano, santur gelmektedir.

İDİOFON: Tel ya da zar kullanmadan titreşimli şekilde ses çıkaran müzik aletlerine idiofon adı verilmektedir. Orkestralarda yaygın kullanılan idiofon türleri halile, çantar, üçgen, el zilleri ve çalparadır.

Vurmalı &#;algılar nelerdir? Vurmalı m&#;zik aletleri &#;zellikleri, isimleri ve ortalama fiyatları

Haberin Devamı

7- Vibrafon:

 Afrika ve Güney Amerika'da yaygındır. Caz orkestralarında sıklıkla çalınan vibrafon, ''vibraharp'' adıyla da bilinir.

8 - Aarefon:

 Birçoğu hem üflemeli hem de vurmalı çalgı olan çalgılardır. Tabanca, Düdük ve Siren gibi çeşitleri bulunur.

9- İdiofon:

 Sesin titreşerek çıktığı müzik aletlerine verilen genel isimdir. Orkestralarda en sık çalınan idiofon çeşitleri çalpara, üçgen, halile, çantar ve el zilleridir.

Kordofon:

 Telli perküsyon aletlerine kordofon denir. Piyano, santur ve kanun, en bilinen kordofn türleri arasında yer alır.

Vurmalı Müzik Aletlerinin Ortalama Fiyatları

 1- Bateri - TL ile TL

 2- Tef - 50 TL - - TL

 3- Arp - TL - TL

 4- Marimba - TL - TL

Haberin Devamı

 5- Ksilofon - TL. - TL.

 6- Timpani - 6'lı Setleri - TL - TL

 7- Vibrafon - TL - TL

 8- Çalpara - 50 TL - TL

 9- Santur - TL - TL

  Piyano - TL - TL

  Kanun - TL - TL

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası