kıta adları nelerdir / Dünya'da Kaç Tane Kıta Var? Dünya'daki Kıtalar Ve İsimleri

Kıta Adları Nelerdir

kıta adları nelerdir

Dünyada kaç kıta var? Dünyadaki kıtaların isimleri

Bizler de sizin için bu konuyu araştırdık ve detaylı bir yazı hazırladık. Dünyada kaç kıta var ve dünyadaki kıtaların isimleri neler, bunları öğreneceksiniz. Bu soruların cevapları için hemen okumaya başlayabilirsiniz.

İşte bütün detaylar!

Dünyada Kaç Kıta Var?

Dünya üzerinde bilinen ve resmi olarak ismi de konulan kaç adet kıta var merak ediyor musunuz?

Ortaçağ’a kadar dünya üzerinde 6 kıta vardı. Fakat ilerleyen zamanlarda keşiflerle birlikte bu sayı yediye çıkarıldı.

Yani, dünya üzerinde 7 adet kıta var. Peki bu kıtaların isimleri neler?

  • - Asya
  • - Avrupa
  • - Güney Amerika
  • - Kuzey Amerika
  • - Afrika
  • - Antarktika
  • - Avusturalya (Okyanusya olarak da biliyor)

Fakat son yıllardır kıta olarak kabul edilmese bile yine de 8. Bir kıta olarak ifade edilen bir yer daha bulunuyor: Zelandiya. Bazı yerler ve bazı uzmanlar burayı da bir kıta olarak anlatıyorlar.

Dünyada Kıtalar ve Okyanuslar

Genel olarak baktığımızda dünyada kıtalar hala yer değiştirmeye ve hareket etmeye devam ediyor. Bu durumda bu kıtalar hangi ülkeleri kapsıyor, bunlara da bir bakalım.

  • - Asya Kıtası: Bu kıta üzerimde Türkiye, Çin, Rusya, İsrail, Kuzey Kore, Hindistan, Japonya öne çıkan ülkeler. Bunun dışında 50’ye yakın ülke bulunuyor. Ayrıca en büyük kıta hangisi dediğimizde Asya Kıtası olduğunu da bilmelisiniz. Dünyanın en büyük kıtası olan Asya aynı zamanda dünyanın en yüksek kıtasıdır. Çünkü en yüksek zirveye sahip Himalaya Dağları da buradadır.
  • - Avrupa Kıtası: Almanya, İngiltere, İsveç, Vatikan, Fransa, Türkiye gibi önemli ülkeler de burada yer alıyor. Toplamda ise 64 ülke bulunuyor.
  • - Güney Amerika Kıtası: Arjantin, Brezilya, Şili ve Uruguay en bilinen ülkelerdir. Buna ek olarak kıta üzerinde BM tarafından tanınan 12, tanınmayan 3 ülke bulunuyor.
  • - Kuzey Amerika Kıtası: Toplam 23 ülkenin bulunduğu kıtada ABD, Kanada, Meksika, Bahamalar, Haiti öne çıkan ülkelerdir.
  • - Afrika Kıtası: Kıtadaki en büyük ülke Cezayir’dir ve aynı zamanda Etiyopya, Gana, Gine, Fas gibi ülkeler de en iyi bilinenlerdir.

Buna ek olarak Antarktika hiçbir ülkeyi barındırmayan tek kıta olma özelliğine sahip. Avusturalya kıtasında ise Avusturalya, Endonezya, Fiji, Marshall Adaları gibi önemli yerler bulunuyor.

Bunların dışında bir de okyanuslardan bahsetmemiz gerekiyor. Dünya üzerinde yer alan 5 okyanus bulunuyor.

  • - Atlas Okyanusu,
  • - Arktik Okyanusu
  • - Pasifik Okyanusu
  • - Hint Okyanusu
  • - Güney Okyanusu

Bu okyanuslar eşit parçalar halinde değildir ve Pasifik Okyanusu dünyanın en büyük okyanusudur.

Eski Dünya Kıtaları

Kıtalar haritasını şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Bildiğiniz üzere Eski Dünya kıtaları ile ilgili bilgiler verilirken ilk oluşumlarında tek bir parça halindeydiler. Daha sonra hareketlerle ve yer değiştirmelerle ayrıldılar ve günümüz kıtalarını oluşturdular.

Eski Dünya olarak bilinen bu terim aslında Avrasya ve Afrika’yı ifade ediyor. Özellikle coğrafi keşifler yapılmadan önce yerin bilinen kısımları olan ana kararları ifade etmek için kullanıyorlardı.

Genel olarak baktığımızda geçmişten bugüne kıtalar ve okyanuslar açısından çok ciddi gelişmeler yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam ediyor.

D&#;nyada Ka&#; Tane Kıta Var? Kıtaların İsimleri Ve &#;lkelerin Adları

Kıtalar diğer adıyla ana karalar, genellikle etrafı okyanuslarla çevrili büyük kara parçaları olarak tarif edilirler. Bu tarifin günümüzde pek geçerliliği bulunmuyor. Çünkü Grönland Adası, bir kıta büyüklüğünde olsa da kıta olarak kabul edilmiyor.

Dünyada Kaç Tane Kıta Var?

Ortaçağ’a kadar dünya üzerinde 6 kıta bulunuyordu. 28 Ocak ’de Güney Yarım Küre'nin en güney noktasında yeni bir kıta keşfedilerek, kıta sayısı yediye çıkarıldı. yılına kadar tarih, coğrafya ve gezi rehberlerinde dünya üzerinde 7 kıta olduğu yer aldı.

Antarktika’nın tamamen buzlarla kaplı olması, hiçbir devletin bulunmaması nedeniyle bazı bilim adamlarınca kıta olarak kabul edilmiyor. ’de yapılan çalışmalar sonucunda Yeni Zelanda kıyılarında yeni bir kıtanın varlığı tespit edildi. Kıta olarak kabul edilmese de birçok birçok bilim adamı tarafından dünyanın en küçük yeni kıtası olarak kabul ediliyor.

Kıtaların İsimleri Ve Ülkelerin Adları Nelerdir?

Ders kitaplarında adları geçen 7 kıta; Asya, Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika, Antarktika, Okyanusya (Avusturalya)’dır. Her ne kadar kıta olarak kabul edilmese de 8. kıta olarak lanse edilen kıtanın adı da Zelandiya (Zealandia)’dır.

Asya Kıtası ülkeleri; Asya 48 egemen devlet, 6 BM dışı devlet ve 6 bağımlı bölgeden oluşuyor. Nüfus, ekonomik ve coğrafi konum bakımından; Türkiye, Çin, Rusya, İsrail, Kuzey Kore, Hindistan, Japonya öne çıkan ülkelerdir.

Avrupa Kıtası ülkeleri; Avrupa’da, 43’ü Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 64 ülke bulunuyor. Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç, Vatikan öne çıkan ülkelerdir. Türkiye, hem Asya’da hem de Avrupa’da yer almasıyla ayrı bir konuma sahiptir.

Güney Amerika Kıtası ülkeleri; Birleşmiş Milletlerin tanıdığı 12, tanımadığı 3 ülke bulunuyor. Arjantin, Brezilya, Uruguay, Şili öne çıkan ülkelerdir.

Kuzey Amerika Kıtası ülkeleri; Kıtada toplam 23 ülke bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri ilk akla gelen ülkedir. Kanada, Küba, Meksika, Bahamalar, Haiti öne çıkan ülkelerdir.

Afrika Kıtası ülkeleri; Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 54 bağımsız ülke, 2 tanınmayan, 8 de bağımlı bölge bulunuyor. Kıtanın en büyük ülkesi Cezayir’dir. Fas, Çad, Gana, Gine, Etiyopya öne çıkan ülkelerdir.

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. Dünyada Kaç Kıta Var? Kıta Tanımlarını ve Sınırlarını Neye Göre Belirliyoruz?. (14 Ekim ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: funduszeue.info

Bakırcı, Ç. M. (, October 14). Dünyada Kaç Kıta Var? Kıta Tanımlarını ve Sınırlarını Neye Göre Belirliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from funduszeue.info

Ç. M. Bakırcı. “Dünyada Kaç Kıta Var? Kıta Tanımlarını ve Sınırlarını Neye Göre Belirliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Oct. , funduszeue.info

Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünyada Kaç Kıta Var? Kıta Tanımlarını ve Sınırlarını Neye Göre Belirliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 14, funduszeue.info

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası