tyt ekoloji çıkmış sorular / Ekoloji Test Çöz - Online Ekoloji Soruları » ÜniRehberi

Tyt Ekoloji Çıkmış Sorular

tyt ekoloji çıkmış sorular

Temel Yeterlilik sınavı (TYT)-YKS sınavının 1. oturumu olan 120 sorudan oluşan bölümdür. TYT Biyoloji soruları TYT Fen Bilimleri testinin içinde 6 Biyoloji sorusu olarak karşımıza çıkıyor. TYT Biyoloji konuları genel olarak 9. ve 10. sınıf öğretilen konulardan çıkmaktadır. YKS sınavına hazırlananlar için TYT Biyoloji tüm çıkmış sorular ve cevaplarını listeledik. ÖSYM soru tipleri benzerlik göstermektedir sınavda rakiplerinden bir adım öne çıkmak isteyen üniversite adayları mutlaka önceki yıllara ait YTY Biyoloji çıkmış sorularını çözmelidir. Listemizde yer YKS-TYT Biyoloji çıkmış soruları ve cevapları PDF olarak indirebilirsiniz.

Listemizde ÖSYM’nin 2010-2022 yılları arası çıkmış tüm TYT Biyoloji sorularını bulabilirsiniz. 2010-2017 yılları arası TYT sınavına karşılık gelen YGSAYT sınavına karşılık gelen LYS sınavları yapıldı. 2018-2022 yılları arası ise TYT ve AYT sınavları yapıldı.

TYT Biyoloji Tüm Çıkmış Sorular PDF İndir

2022 TYT Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2021 TYT Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2020 TYT Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2019 TYT Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2018 TYT Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2017 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2016 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2015 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2014 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2013 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2012 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2011 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


2010 YGS Biyoloji Çıkmış Sorular PDF


TYT Biyoloji Konuları 

ÖSYM, YÖK ve MEB tarafından yayınlanan bilgilere göre TYT Biyoloji Konuları ve Soru Dağılımı

Canlıların Ortak Özellikleri
Canlıların Temel Bileşenleri
Hücre ve Organelleri
Hücre Zarından Madde Geçişi
Canlıların Sınıflandırılması
Mitoz ve Eşeysiz Üreme
Mayoz ve Eşeyli Üreme
Kalıtım
Ekosistem Ekolojisi
Güncel Çevre Sorunları

TYT Biyoloji Soru Dağılımı 

SORU DAĞILIMI202220212020
Canlıların Ortak Özellikleri1
Canlıların Temel Bileşenleri111
Hücre ve Organelleri1
Madde Geçişleri1
Canlıların Sınıflandırılması111
Hücre Bölünmeleri ve Üreme11
Kalıtım21
Ekosistem Ekoloji111
Bitkiler Biyolojisi1
SORU SAYISI666

TYT Biyoloji Sınavına Nasıl Çalışılır?

TYT biyolojiden başarılı olabilmek için doğru çalışma yönteminin uygulanması gerekir. TYT biyoloji çalışırken dikkate alınması gereken hususlar şu şekildedir:

  • Biyoloji çalışma yöntemi denildiğinde ilk akla gelen seçenek ezberdir. Ancak ezber ile bilgiler en fazla 1 ay zihninizde kalacaktır. Bu yüzden ezber değil, öğrenme odaklı çalışma yönteminin benimsenmesi gerekir. Öğrenme odaklı okuma yaptığınızda, bilgiler zihninizde kalıcı olacaktır.
  • TYT biyoloji çalışmanın temelinde dinlemek vardır. Dersi, derste dinlemek ve öğrenmek, TYT biyolojinin %60’ını halletmenizi sağlar. Geriye kalan %40’lık bölümü ise konu tekrarı ve bol soru çözümü ile halledebilirsiniz.
  • Biyoloji, birbirleriyle bağlantılı ve ilgili olan konulardan oluşan bir derstir. Bu yüzden konuların tamamını bitirmeden sınava girmek, yanlış olacaktır. Sınava ilişkin çalışma planlaması yapılırken, biyoloji konularının bitirilmesine öncelik verilmesi gerekir.
  • Biyoloji dersi için kullanılacak yöntemlerden birisi de not almaktır. Anlaşılır ve kısa notlar almak, hem bilgilerin pekişmesini sağlar, hem de daha sonraki dönemlerde biyoloji tekrarlarını kolay yapmanıza imkân verir.
  • Dinlemek, kullanılabilecek bir diğer çalışma yöntemidir. Konu çalışırken sesli okumalar yapabilir ve sesinizi kaydederek daha sonra dinleyebilirsiniz. Okula giderken, toplu taşıma araçlarında seyahat ederken biyoloji konularını bu şekilde tekrar etmiş olursunuz.
  • Ders içerisinde birçok Latince terim vardır. Dersten sonra bunların akılda kalıcılığının sağlanması ve karıştırılmaması için tekrar edilmesi yararlı olacaktır.
  • Biyolojide konuları tamamlamak önemlidir, ancak soru çözümü için tüm konuların bitmesi beklenmemelidir. Bir konuyu tamamladıktan sonra onunla ilgili soru çözümü yapmanız, daha etkili sonuçlar almanızı sağlar. Ayrıca konuların pekişmesinde de soru çözümünün etkili olduğu unutulmamalıdır.
  • Soru çözmek, her derste olduğu gibi burada da büyük bir öneme sahiptir. Ancak bir testi bitirip direkt geçmek gibi bir hata yapılmamalıdır. Testi kontrol ettikten sonra çözülemeyenlere tekrar bakmak ve nerede hata olduğunu anlamak gerekir. Böylece yapılan kontrol ile yeni bilgiler öğrenilir ve eksiklikler giderilir.
  • Soru çözümü için sadece çıkmış soruları tercih etmek yeterli olmayacaktır. Öğrencilerin bu noktada yaptıkları en önemli hatalardan biri, biyoloji denemesi çözümünü ihmal etmektir. Biyoloji denemeleri ile sınav deneyimi kazanırsınız.
  • ÖSYM tarafından sorulan soruların mantığını anlamak için çıkmış sorular da incelenmeli ve sınavdan önce en az bir defa çözülmelidir.

Ekoloji Test Çöz

ÜniRehberi ekibi olarak sizler için 10. Sınıf öğrencilerine ve YKS – TYT – LGS gibi sınavlara özel Biyoloji Ekoloji Testi Çöz başlığı altında sorular hazırladık. Testte toplam 14 Adet Ekoloji  sorusu bulunmakta. Sınava başlamadan önce mutlaka süre tutmayı unutmayınız. Haydi Sınava Başla! – ÜniRehberi ailesi olarak başarılar dileriz. 


Ekosistem Ekolojisi Test Çöz

Tebrikler - Ekosistem Ekolojisi Test Çöz adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.

Sınavı bitirdikten sonra mutlaka bizim için yorum kısmından geri bildirim yapmayı unutmayınız. Sorular nasıldı, kaç doğru yaptınız, hatalı soru var mıydı, test seviyesi nasıldı? yorum kısmından bizlere bildirmeyi unutmayınız.

Ekoloji ve Besin Zinciri  ile ilgili Çıkmış Sorular ve Çözümleri:
Ekoloji ve Besin Zinciri konusuna  hakim olmak ve sınavlarda daha çok iyi bir sonuç almanız için sayfamızda Ekoloji ve Besin Zinciri ile ilgili geçmiş yıllarda YGS, LYS, ÖSS, ÖSS-2, ÖYS'de Çıkmış Sorular ve Çözümlerini bir araya getirdik. Derscalisiyorum.com Türkiye'nin En Büyük Eğitim Portalı.


Ekoloji ve Besin Zinciri 


1.


Aşağıdaki grafikte, bir gölde; ışık, sıcaklık, besin tuzları miktarı ve fitoplankton yoğunluğunda mevsimlere göre gerçekleşen değişmeler gösterilmektedir.



Bu grafikteki bilgilere dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz? (Grafikte verilenler dışındaki etkenler dikkate alınmayacaktır.)

A) Fitoplankton yoğunluğunun L – R arasındaki değişimi, besin tuzlarının miktarıyla ilişkilidir.

B) Fitoplankton yoğunluğunun S – V arasındaki azalması, sıcaklıkla ilişkilidir.

C) Işık ve sıcaklık, fitoplankton yoğunluğu için her mevsimde sınırlayıcı olmuştur.

D) İlkbaharda besin rekabeti, fitoplankton yoğunluğunda L – M arasındaki azalmaya neden olmuştur.

E) Sonbaharda besin tuzları miktarının artması, fitoplankton yoğunluğunun R – S arasındaki artışında etkili olmuştur.

2004-ÖSS








1.

Bu ekosistemde, fitoplankton sayısının değişimi üzerinde, besin tuzları, sıcaklık ve ışık miktarı olmak üzere üç farlı faktör etkili olmaktadır. Bunun için, sorunun çözümünde her seçeneği tek tek incelemek daha anlaşılır olacaktır: A şıkkı: Burada L – R arasında besin tuzlarının azalmasına bağlı olarak, fitoplankton sayısının da azaldığı gözlenebilir. Çünkü, gelişmede etkili olan diğer faktörler bu aralıkta artış göstermiştir. B şıkkı: S – V arasında ise, ışık ve besin tuzları yeterli olduğu halde, birey sayısı azalmıştır. Buna ise ortam sıcaklığının azalması neden olmuştur denilebilir. C şıkkı: Işık ve sıcaklığın, populasyon yoğunluğu için her mevsimde sınırlayıcı olduğu söylenemez. Çünkü, başlangıçta sıcaklık ve ışık arttığı halde, fitoplankton sayısında bir miktar azalma meydana gelmiştir. D şıkkı: L – M arasındaki azalmada, ortamdaki besin tuzları miktarının azalması etkili olmuş olabilir. Soruda besin rekabeti denirken bu kastedilmiş olmalıdır. Yoksa, kendileri fotosentez yapabilen fitoplanktonlar organik besin için rekabet etmezler. E şıkkı: Sonbaharda ışık ve sıcaklık çok değişken olmadığı halde, populasyon yoğunluğu artmıştır. Bu artışı ise, besin tuzları miktarının artması sağlamış olabilir.

Cevap – C








2.

Işıklı bir kültür ortamında, glikoz ve oksijenin varlığına ya da yokluğuna göre, bir bakteri türünün gelişimi incelenmiştir. Değiştirilen koşullarda, bakterinin üremesiyle ilgili sonuçlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.



Tablodaki bilgilere göre, bu bakteri türü ile ilgili olarak;

I. Heterotrof beslenir.

II. Ototrof beslenir.

III. Oksijenli solunum yapar.

IV. Oksijene gereksinimi yoktur.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız II                  B) Yalnız III                  C) l ve III

D) l ve IV                      E) II ve IV

2003-ÖSS








3.

 

x ve y mikroorganizma türleri, içeriği aynı olan iki besi ortamına ayrı ayrı konmuş ve birey sayıları 1. ve 2. grafikteki gibi değişmiştir. x ve y türleri, içeriği öncekilerin aynı olan bir besi ortamına birlikte konduklarında ise, birey sayılarında 3. grafikteki gibi değişme olmuştur.



Birey sayılarındaki değişmenin 3. grafikteki gibi olmasına,

l. iki türün aynı besin için rekabet etmesi,

II. iki türün ortamdaki yadımlama ürünlerinden farklı etkilenmesi,

III. x in, y nin paraziti olması

durumlarından hangileri neden olabilir?

A) Yalnız l                 B) Yalnız II                 C) Yalnız IIl

D) l ve II                    E) II ve III

2003-ÖSS








4.

Belirli bir bölgedeki orman örtüsü kısa süre içinde tamamen yok olmuştur.

Bu yok oluştan sonra, bu bölgede aşağıdakilerden hangisinin azalması beklenmez?

A) Birincil tüketici sayısının

B) İkincil tüketici sayısının

C) Birim zamanda, birim alandan aşınan toprak miktarının

D) Üretilen serbest oksijen miktarının

E) Toprakta tutulan su miktarının

2002-ÖSS








5.

Bir ekosistemdeki bir populasyonun,

I. kullandığı besin miktarının ortamda artması,

II. kullandığı besin çeşidinin ortamda azalması,

III. rekabete girdiği türlerin ortamda azalması

etkenlerinden hangileri, ekosistemin bu populasyonla ilgili taşıma kapasitesini artırır?

A) Yalnız I                  B) Yalnız III                  C) I ve II

D) I ve III                   E) I, II ve III

2002-ÖSS








6.

Doğada, bir besin ve enerji piramidinde bulunan canlılar arasındaki etkileşimle ilgili olarak, aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Üst basamağa doğru gidildikçe toplam birey sayısı azalır.

B) Bir basamaktaki canlıların tükettikleri enerji toplamı, bir üst basamaktakinden daha fazladır.

C) Bir basamaktaki türün birey sayısındaki artış, sadece alt basamaktaki enerji kaynağını etkiler.

D) Alt basamak bireylerinde depo edilen toplam enerji miktarı daha fazladır.

E) Enerji bir üst basamağa sadece besin yoluyla geçer.

 

2001-ÖSS








6.

Doğal bir ekosistemde bulunan besin ve enerji piramidi aşağıdaki şekilde gösterilebilir.



Böyle bir besin piramidinde üreticiden III. tüketiciye doğru ilerledikçe, kullanılabilir enerji miktarı ve biyokütle (toplam canlı ağırlığı) azalır.

Her kademedeki canlı, bir üst basamağa beslenme yoluyla enerji aktarımı yapar. Bu nedenle besin piramidinin her hangi bir katındaki azalma veya artma bütün katları etkiler.

Cevap – C








7.

Bir populasyonun birey sayısı, aşağıdaki büyüme eğrisinde görüldüğü gibi, I. zaman aralığında artmış, II. zaman aralığında ise azalmıştır.



Aşağıdakilerin hangisinde verilenler, birey sayısında iki zaman aralığında görülen bu değişmeleri doğrudan sağlayabilecek nedenler arasındadır?

 

I. zaman aralığında                                                           II. zaman aralığında

A) Avcı hayvan sayısının artması                     Populasyon dışına göçün azalması

B) Populasyon dışına göçün artması                Avcı hayvan sayısı azalması

C) Doğum oranının artması                                 Besin miktarının azalması

D) Avcı hayvan sayısının artması                    Hastalıkların azalması

 

E) Hastalıkların artması                                       Besin rekabetinin azalması

2000-ÖSS








8.

İlkel bir hücreli (prokaryot) canlılarda, bazı sindirim enzimlerinin sentezlenmesinden sorumlu genler, gerek duyulduğunda aktif hale geçirilir.

Buna göre, hayatsal olayları için normal olarak glikoz (monosakkarit) kullanan bir bakteri türü, glikoz ve laktoz (disakkarit) içeren bir besi ortamına konulduğunda, belirli bir süre içinde populasyonun birey sayısındaki değişme aşağıdaki grafiklerden hangisindeki gibi olur?


1999-ÖSS








9.

Belirli bir bölgede yaşayan bir hayvan populasyonunda birey sayısının zamanla azaldığı gözlenmiştir.

Aynı zaman dilimi içinde, ortamda, aşağıdaki grafiklerin hangisinde gösterilen değişmenin gerçekleşmesi, bu azalmanın nedeni olabilir?

 



 

1999-ÖSS








10.

Canlılar, akrabalıklarına göre sınıflandırılırken, aralarıda sistematik özellikler bakımından en çok benzerlik olandan başlayarak daha az benzerlik olana doğru sıralama yapılır.



Yukarıdaki tabloda K, G, F, L, M türlerinin, temel 10 sistematik özellikten hangilerini taşıdıkları “+” işaretiyle gösterilmşitir.

Buna göre, K ye en yakın türler aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

A) L ve M                    B) G ve L                     C) F ve M

D) F ve L                     E) G ve F

1997- ÖSS








11.

Aşağıdaki grafik, bir ekosistemde X, Y, Z türlerine ait böceklerin belirli sıcaklık aralıklarındaki populasyon büyüklüklerini göstermektedir.



Bu grafikteki bilgilere dayanarak, aşağıdaki yargılardan hangisine doğrudan varılamaz?

A) X ve Y türlerinin optimum sıcaklık değerleri birbirine yakındır.

B) Z türü, düşük sıcaklığa Y türünden daha dayanıklıdır.

C) X türünün populasyon büyüklüğünün en az olmasının nedeni, gelişmeye diğerlerinden daha yüksek sıcaklıkta başlamasıdır.

D) Y ve Z türleri en yüksek populasyon büyüklüğüne farklı sıcaklıklarda ulaşırlar.

E) X türü, yüksek sıcaklığa Y ve Z türlerinden daha dayanıklıdır.

1997-ÖSS 








12.

 

Bir likeni oluşturan alg ve mantarların normal gelişme eğrilerinin aşağıdakilerden hangisi gibi olması beklenir?

(—– : Alg gelişme eğrisini göstermektedir.)

(—– : Mantar gelişme eğrisini göstermektedir.)

 


1996-ÖSS









TYT Biyoloji Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

Biyoloji, adeta bir tür sayısal genel kültür dersidir. Bu ders, yaşamın ilerleyen yıllarında da size önemli yararlar sağlayabilir. Üstelik sadece sayısal alanlardaki meslekleri de ilgilendirmez. Tıp veya diğer benzeri bölümler için çok önemli bir alandır. Bunun yanında sözel bir meslek olarak kabul edilen çevirmenlikte dahi bazı biyolojik terimlerin bilinmesi gerekir. Dolayısıyla yaşamanızın her döneminde bu dersle bağınız olabileceğini unutmayın.

Biyoloji gibi yaşamın birçok alanıyla ilgili bir ders, TYT açısından da oldukça önemlidir. Bu dersten başarılı olmak, istediğiniz üniversiteye ve bölüme gidebilmenizi sağlar. TYT biyoloji çıkmış sorular PDF ise sınava hazırlık sürecinde en önemli yardımcılarınızdan biri olacaktır.

TYT biyoloji çıkmış sorular ve tüm cevapları PDF şeklinde sizler için derledik. Tüm yıllar ve indirme linkleri yazımızda.

 

TYT Biyoloji Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarları

Bu sınava hazırlanırken kullanılacak farklı çalışma yöntemleri ve teknikleri vardır. Bunlar arasında yer alan çıkmış soruların çözülmesi, özel bir yere sahiptir. Çıkmış sorular, daha önceki yıllarda sorulan sorulara aşina olmanızı sağlar. Yapılacak sınavda her ne kadar birebir aynı sorular çıkmayacak olsa da, genel mantığın aynı olacağı unutulmamalıdır. Bu mantığı anlamak ve buna alışmak için çıkmış soruların mutlaka sınavdan önce çözülmesi gerekir.

TYT biyoloji çıkmış sorular, kendinizi denemenizi de sağlar. Hangi konulardan eksiğiniz olduğunuzu, ne tür sorularda zorlandığınızı anlamanıza yardım eder. Böylece hem eksiklerinizi net bir şekilde görerek giderme hem de bilgilerinizi pekiştirme imkânı yakalamış olursunuz. Bütün bu olumlu etkiler için sınavdan önce mutlaka TYT biyoloji çıkmış sorular PDF dosyasının çıktısı alınarak çözülmelidir.

 

Kaynak: ogrencigundemi.com

NOT: Çıkmış sorular çözülürken, TYT sisteminin 2018’den sonra uygulanmaya başlandığı unutulmamalıdır. Daha önceki yıllarda YGS sistemi uygulanmaktaydı.

 

TYT Biyoloji Bölümünde Kaç Soru Sorulacak?

Temel Yeterlilik Testi, bilindiği gibi toplamda 120 sorudan oluşmaktadır. Bu 120 soru için adaylara 135 dakika süre verilir. 120 sorunun içerisindeki 20 soru ise fen bilimleri testini oluşturur. Bu testteki 6 soru, biyolojiden gelir. Yani TYT biyoloji dersinden çıkacak soru sayısı 6’dır.

Biyolojiden sadece 6 sorunun çıkacak olması, bu dersi önemsiz olarak görmenize neden olmamalıdır. Nihayetinde milyonlarca öğrencinin girdiği bu sınavda, tek bir soru ile binlerce kişinin önüne geçebilirsiniz. Dolayısıyla 6 biyoloji sorusu çok değerlidir.

Bu da İlginizi Çekebilir:TYT Türkçe Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

 

TYT Biyoloji Konular ve Soru Dağılımı

TYT biyoloji dersine hazırlanırken, bu dersi oluşturan konuların bilinmesi gerekir. Konuların yanında, soru dağılımı da yine bilinmesi gereken bir husustur. Bu bilgilere sahip olduğunuzda çalışma planınızı buna uygun olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

TYT Biyoloji Konuları

Canlıların Ortak Özellikleri
Canlıların Temel Bileşenleri
Hücre ve Organelleri
Hücre Zarından Madde Geçişi
Canlıların Sınıflandırılması
Mitoz ve Eşeysiz Üreme
Mayoz ve Eşeyli Üreme
Kalıtım
Ekosistem Ekolojisi
Güncel Çevre Sorunları

 Konuların ve soru dağılımının bilinmesi, çalışma planının da sorunsuz olarak yapılmasını sağlar. Bu ise genel başarınızı etkileyecektir. TYT biyoloji konuları ve bu konulara ilişkin soru dağılımını detaylı olarak görmek için aşağıda yer alan tabloları inceleyebilirsiniz.

TYT Biyoloji Soru Dağılımı

Ders Konuları20212020201920182017201620152014201320122011
Canlıların Ortak Özellikleri111
Canlıların Temel Bileşenleri11113312111
Hücre ve Organelleri11212212
Madde Geçişleri1211111
Canlıların Sınıflandırılması111111211
Hücre Bölünmeleri ve Üreme11111111
Kalıtım1212212122
Ekosistem Ekoloji1111122211
Bitkiler Biyolojisi11121123
SORU SAYISI666613131313131313

Kaynak: unirehberi.com

 

Çıkmış Sorulardan En İyi Şekilde Nasıl Faydalanılır?

Çıkmış sorular, bir süre sonra kendinizi sınav disiplinine adapte etmenizi sağlar. Sınav sürecindeki disiplini, bu soruları çözerken deneyimlemiş olacak ve sınavda bu konuda sorun yaşamayacaksınız. Bu yüzden çıkmış soruları çözerken kesinlikle ara vermemeli ve adeta sınavdaymış gibi hareket etmelisiniz.

Çıkmış sorularda olduğu gibi deneme testlerinde de benzer uygulamaları dikkate alabilirsiniz. Denemelerde sıranız üzerinde sadece kalem, silgi ve suyunuz olması, gerçek sınav atmosferine hazırlanmanızı sağlar. Sınav disiplinine kendinizi ayarlamanız, sınav başarısına direkt olarak etki edecektir.*

Bu da İlginizi Çekebilir:TYT Tarih Çıkmış Sorular PDF İndir (2010 – 2021 Tüm Yıllar)

 

Sözelciler Bile Neden Biyoloji Soruları Çözmeli?

Biyoloji, herkesin bildiği gibi sayısal bir derstir. Buna karşın, sayısal dersler içerisinde sözele en yakın ders olduğu ifade edilebilir. Matematik ve fizik gibi derslerde olan sayısal işlemler, burada yok denecek kadar azdır. Evet, Matematik ve geometri gibi derse ciddi anlamda işlem becerisi ve yatkınlık gerektirir. Ancak bir sayısal ders olan biyoloji için bunları söylemek doğru olmaz. Biyoloji, genellikle okuma yapılan bir derstir. Okuma konusunda ise sözelciler oldukça iyidir.

Bu dersin sözel ağırlık olması, diğer sayısal derslerden daha farklı bir çalışma yönteminin benimsenmesini gerektirir. Bu derse ilk olarak konu anlatımlarıyla çalışılması, sonrasında ise soru çözümüne geçilmesi gerekir. Ayrıca çıkmış soruların incelenmesi de yararlı olacaktır.

Eşit ağırlıkçı veya sözelciyseniz, neden biyoloji çözeyim ki, zaten etkisi yok şeklinde düşünebilirsiniz. Ancak bu düşünce, yanıltıcı olacaktır. Önceliği elbette kendi alanınızdaki derslere vereceksiniz. Ancak rakiplerinizden bir adım öne geçmek için biyoloji de çözebilirsiniz. Biyolojiden yapacağınız doğru sorular, rakipleriniz karşısında size çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.

 

AYT Biyoloji Nedir?

Üniversite sınavının genel isimi YKS şeklindedir. Bu sınavdaki ilk ve herkesin girmek zorunda olduğu aşama TYT olarak isimlendirilmiştir. Sonraki sınavın ismi ise AYT’dir. Bu sınavlar, ayrı oturumlar şeklinde yapılır. Bir kez daha vurgulamak gerekirse TYT, herkesin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık bölümü öğrencilerinin tamamını ilgilendirir. Hatta yetenek sınavı ile alım yapan bölümleri hedefleyen öğrencileri de ilgilendirmektedir.

AYT biyoloji, sadece sayısal bölüm öğrencilerini ilgilendirir. Sayısal dışında kalan öğrencileri AYT biyoloji ilgilendirmez, onlar TYT biyolojiden sorumludurlar.

İstenilen bölüme gidebilmek için olabildiğince yüksek puan alınması gerekir. Puan hesabında TYT ve AYT eşit orana sahiptir. Dolayısıyla bu derslerden sorumlu olan öğrenciler, biyoloji dersine gereken önemi vermelidir.

Bu da İlginizi Çekebilir:TYT Matematik Çıkmış Sorular PDF İndir (2018 – 2021 Tüm Yıllar)

 

TYT Biyoloji Sınavına Nasıl Çalışılır?

TYT biyolojiden başarılı olabilmek için doğru çalışma yönteminin uygulanması gerekir. TYT biyoloji çalışırken dikkate alınması gereken hususlar şu şekildedir:

  • Biyoloji çalışma yöntemi denildiğinde ilk akla gelen seçenek ezberdir. Ancak ezber ile bilgiler en fazla 1 ay zihninizde kalacaktır. Bu yüzden ezber değil, öğrenme odaklı çalışma yönteminin benimsenmesi gerekir. Öğrenme odaklı okuma yaptığınızda, bilgiler zihninizde kalıcı olacaktır.
  • TYT biyoloji çalışmanın temelinde dinlemek vardır. Dersi, derste dinlemek ve öğrenmek, TYT biyolojinin %60’ını halletmenizi sağlar. Geriye kalan %40’lık bölümü ise konu tekrarı ve bol soru çözümü ile halledebilirsiniz.
  • Biyoloji, birbirleriyle bağlantılı ve ilgili olan konulardan oluşan bir derstir. Bu yüzden konuların tamamını bitirmeden sınava girmek, yanlış olacaktır. Sınava ilişkin çalışma planlaması yapılırken, biyoloji konularının bitirilmesine öncelik verilmesi gerekir.
  • Biyoloji dersi için kullanılacak yöntemlerden birisi de not almaktır. Anlaşılır ve kısa notlar almak, hem bilgilerin pekişmesini sağlar, hem de daha sonraki dönemlerde biyoloji tekrarlarını kolay yapmanıza imkân verir.
  • Dinlemek, kullanılabilecek bir diğer çalışma yöntemidir. Konu çalışırken sesli okumalar yapabilir ve sesinizi kaydederek daha sonra dinleyebilirsiniz. Okula giderken, toplu taşıma araçlarında seyahat ederken biyoloji konularını bu şekilde tekrar etmiş olursunuz.
  • Ders içerisinde birçok Latince terim vardır. Dersten sonra bunların akılda kalıcılığının sağlanması ve karıştırılmaması için tekrar edilmesi yararlı olacaktır.
  • Biyolojide konuları tamamlamak önemlidir, ancak soru çözümü için tüm konuların bitmesi beklenmemelidir. Bir konuyu tamamladıktan sonra onunla ilgili soru çözümü yapmanız, daha etkili sonuçlar almanızı sağlar. Ayrıca konuların pekişmesinde de soru çözümünün etkili olduğu unutulmamalıdır.
  • Soru çözmek, her derste olduğu gibi burada da büyük bir öneme sahiptir. Ancak bir testi bitirip direkt geçmek gibi bir hata yapılmamalıdır. Testi kontrol ettikten sonra çözülemeyenlere tekrar bakmak ve nerede hata olduğunu anlamak gerekir. Böylece yapılan kontrol ile yeni bilgiler öğrenilir ve eksiklikler giderilir.
  • Soru çözümü için sadece çıkmış soruları tercih etmek yeterli olmayacaktır. Öğrencilerin bu noktada yaptıkları en önemli hatalardan biri, biyoloji denemesi çözümünü ihmal etmektir. Biyoloji denemeleri ile sınav deneyimi kazanırsınız.
  • ÖSYM tarafından sorulan soruların mantığını anlamak için çıkmış sorular da incelenmeli ve sınavdan önce en az bir defa çözülmelidir.*

 

Uzmanından Püf Noktalar

Bu dersten başarılı olabilmek için mutlaka konulara tamamen hâkim olmanız gerekir. Konulara çalışmaya başlamadan önce kendinizi tamamen hazır hissetmeniz gerekir. Bu hazır olma, zihinsel ve bedensel olarak hazır olmayı kapsar. Çalışacağınız konuya ilişkin daha önceden bilgi sahibi olursanız, süreç sizin için daha kolay geçer. Konuyu, tek bir kaynaktan çalışmamaya özen göstermeli ve farklı kaynakları kullanmalısınız. Biyolojideki başarınızı yükseltmek için uygulayabileceğiniz farklı taktikler de vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Konuları çalışırken neden-sonuç ilişkisi kurmak çok önemlidir. Neden-sonuç ilişkisi, konuyu daha etkili anlamanızı sağlayacağı gibi, zihninize oturmasına da yardımcı olur. Ayrıca bu çalışırken Latince terimleri unutmamak için kodlama yapabilirsiniz.
  • Tekrar etmek, oldukça etkilidir. Ses kayıtları ile zorlanmadan ve hatta ekstradan zaman ayırmadan yapacağınız tekrarlar, TYT biyoloji başarısını olumlu olarak etkileyecektir.
  • Biyolojinin unutulması oldukça kolaydır. Bunu engellemek için bol tekrarın yanı sıra bol soru çözümüne de önem vermelisiniz.

Bu yöntemler istediğiniz sonucu almanıza yardımcı olacaktır. Ancak en iyi yöntem, sizin en iyi öğrendiğiniz yöntemdir. Kendiniz için geliştirdiğiniz yöntemleri kullanarak yüksek başarılar elde edebilirsiniz.

Bu da İlginizi Çekebilir:TYT Kimya Çıkmış Sorular PDF İndir (2018 – 2021 Tüm Yıllar)

 

Çıktı Alarak Ders Çalışın ve Başarıya Daha Kolay Ulaşın

Biyoloji, sayısal bölümde yer almasına karşın sözel bir ders olarak kabul edilir. Bu derse online kaynaklardan çalışmak etkili bir yöntemdir, ancak tamamen online ortamda bu derse hazırlanmak yeterli olmaz. Özellikle soru çözümünün mutlaka kağıda ve kaleme dokunarak yapılması gerekir. Kâğıt ve kalem kullanımı, bu dersteki başarınızı belirgin şekilde olumlu etkileyecektir.

TYT biyoloji çıkmış sorular PDF ve diğer dosyalarınızın çıktılarını buradanbastir.com adresinden hem ekonomik hem de kaliteli olarak alabilirsiniz. Böylece biyoloji dersinden hayal ettiğiniz netlere ulaşabilirsiniz. Çıktı siparişini, sitemizin ana sayfasından hemen oluşturabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası