karadeniz mıhlama yapımı / Mıhlama tarifi: Karadeniz’in eşsiz lezzetlerinden mıhlama nasıl yapılır? (Videolu anlatım) Tarifler

Karadeniz Mıhlama Yapımı

karadeniz mıhlama yapımı

Mıhlama tarifi: Karadeniz’in eşsiz lezzetlerinden mıhlama nasıl yapılır? (Videolu anlatım)

M&#;hlama tarifi, Karadeniz sofras&#;ndan ülkemizin her yan&#;na yay&#;lm&#;&#;t&#;r. Karadeniz'in nefis havas&#; ve yemye&#;il örtüsünün manzaras&#; e&#;li&#;inde çekilmi&#; m&#;hlama foto&#;raflar&#; herkesi kendine çekmeyi ba&#;arm&#;&#;t&#;r. M&#;hlama tarifi diyince akl&#;m&#;za tabii ki Karadenizli bir tan&#;d&#;k gelir. E&#;er yoksa o zaman o yörenin insanlar&#;n&#;n anlat&#;mlar&#; ile m&#;hlama tarifini haberimizde derledik. Temelinde yap&#;m&#; ayn&#; olsa bile m&#;hlama tarifi, bazen yörelerine göre de&#;i&#;iklik göstermektedir. Malzeme seçimi m&#;hlama yap&#;m&#;nda önemlidir. Daha çok Trabzon peyniri, kolot peyniri ve telli peynir tercih edilse de ka&#;ar peynirle de yap&#;labilir. &#;&#;te videolu anlat&#;m&#; ve püf noktalar&#; ile m&#;hlama tarifi

MIHLAMA TAR&#;F&#; (KARADEN&#;Z)

M&#;hlama, bilinen di&#;er ad&#;yla kuymak, Samsun’dan Artvin’e kadar olan Karadeniz illerinde çok popüler yemektir. Yap&#;lan yerine göre baz&#; de&#;i&#;iklikler gösterebilir. Artvin usulü, Trabzon usulü, Rize usulü ve I&#;d&#;r usulü olarak farkl&#; m&#;hlama tarifi vard&#;r. Ama hepsinde kullan&#;lan malzemeler ayn&#;d&#;r. M&#;hlama; m&#;s&#;r unu, tereya&#;&#;, peynir üçlemesi ile yap&#;l&#;r. M&#;hlaman&#;n ana malzemesinden peynir, Kolot peyniri, telli peynir veya ka&#;ar peyniri ile yap&#;labilir. Geçelim m&#;hlaman&#;n tarifine

MIHLAMA &#;Ç&#;N GEREKL&#; MALZEMELER

Ba&#;ta dedi&#;imiz gibi tam k&#;vam&#;nda bir m&#;hlama yapmak istiyorsan&#;z malzemelerin kalitesi önemli. Evinizde ka&#;ar peyniri varsa yapabilirsiniz ama telli peynir, Trabzon peynir, kolot peyniri kadar rand&#;man vermeyebilir. 4 ki&#;ilik m&#;hlama için gerekli malzemeler &#;öyle;

  • 4 yemek ka&#;&#;&#;&#; tereya&#;
  • 4 yemek ka&#;&#;&#;&#; m&#;s&#;r unu
  • 2 su barda&#;&#; su
  • gram peynir

MIHLAMA NASIL YAPILIR?

Yap&#;m&#; çok basit olan m&#;hlama biraz özveri istiyor. Öncelikle sahan&#; oca&#;a alarak tereya&#;&#;n&#; kat&#;n. Tereya&#;&#;n&#; k&#;zg&#;n ate&#;te köpürene kadar eritin. Sonras&#;nda m&#;s&#;r ununu yava&#; yava&#; ekleyerek ka&#;&#;kla kar&#;&#;t&#;r&#;n. M&#;s&#;r ununu, tereya&#;&#; içinde iyice rengi dönene kadar kavurun. M&#;s&#;r renk almaya ba&#;lad&#;&#;&#; zaman suyu ilave edin. M&#;s&#;r ununun &#;i&#;meye ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; gördü&#;ünüz zaman peyniri ilave edin. Bu noktadan sonra oca&#;&#;n alt&#;n&#; k&#;sarak ara s&#;ra m&#;hlamay&#; kar&#;&#;t&#;rmaya devam edin. Tereya&#;&#;, m&#;hlaman&#;n üzerine ç&#;kt&#;&#;&#; zaman alt&#;n&#; kapatarak s&#;cak s&#;cak servis edin.

MIHLAMA PÜF NOKTALARI

&#;lk olarak m&#;hlamada kullan&#;lan malzemenin kalitesi, onu daha iyi k&#;vama getirecektir. Bu yüzden ince çekilmi&#; ve taze olan m&#;s&#;r unu gerekiyor.
M&#;s&#;r ununu rengi kahverengiye dönene kadar kavurmak gerekir.
Su yerine süt kullan&#;m&#; tad&#;n&#; daha güzel yapacakt&#;r.
Peynirin tuzluluk oran&#; önemli. Kolot peyniri tuzlu olaca&#;&#; için tuza gerek kalmayacakt&#;r. Kullanaca&#;&#;n&#;z peynire göre m&#;hlamaya tuz atman&#;z gerekebilir.
Tek peynir yerine telli peynir ve dil peyniri beraber kullanabilirsiniz.
M&#;hlama taze olarak ve s&#;cak &#;ekilde tüketilmelidir.
Tereya&#;&#; miktar&#;n&#; art&#;rmak da hem k&#;vam&#;n&#; hem tad&#;n&#; olumlu yönde etkiler.

m&#;hlama-nasil-yapilir

MIHLAMA KAÇ KALOR&#;D&#;R?

Karadeniz kahvalt&#;lar&#;n&#;n e&#;siz tad&#; m&#;hlama, kullan&#;lan malzemeler nedeniyle biraz yüksek bir kaloriye sahiptir. Bir porsiyon m&#;hlama kaloriye denk gelmektedir.

V&#;DEOLU MIHLAMA TAR&#;F&#;

Videolu m&#;hlama tarifinde kullan&#;lan malzemeler; 3 yemek ka&#;&#;&#;&#; tereya&#;&#;, 4 yemek ka&#;&#;&#;&#; m&#;s&#;r unu, 2 su barda&#;&#; su, gr dil peyniri, gr kolot peyniri

YÖRES&#;NE GÖRE MIHLAMA TAR&#;F&#;

M&#;hlama, Samsun, Ordu, Giresun, Gümü&#;hane, Trabzon, Rize, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurum illerinde çok popüler olan bir yemektir ve Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek çe&#;ididir. M&#;hlama, ayn&#; zamanda Gürcistan, Da&#;&#;stan ve Azerbaycan ile Kafkasya’n&#; baz&#; bölgelerinde de bilinir ve çokça yap&#;l&#;r.

Kuymak, peynir kullan&#;lmadan haz&#;rlanan arpa ve bu&#;day lapalar&#;n&#; tan&#;mlamak için kullan&#;lan Türkçe bir kelimedir. Trabzon, Erzurum, Gümü&#;hane, Bayburt, Ardahan-Posof'ta ve Artvin'in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon &#;alpazar&#;'nda ya&#;la&#; (ya&#;l&#; a&#;), Rize ve Artvin sahilinde muhlama denir. &#;&#;te Karadeniz'e yay&#;lm&#;&#; m&#;hlaman&#;n bölgelere farkl&#; tarifleri

Rize usulü m&#;hlama tarifi: Rize usulü m&#;hlama tarifi, yukar&#;da anlatt&#;&#;&#;m&#;z ile ayn&#; say&#;l&#;r. Sahanda eritilen ve k&#;zd&#;r&#;lan tereya&#;&#; içine m&#;s&#;r unu eklenir. Kal&#;nca ö&#;ütülmü&#; olan m&#;s&#;r unu, pembele&#;ince s&#;cak su ilave edilir ve kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Tereya&#;&#;, unun üzerine ç&#;k&#;nca telli peynir ilave edilir ve kar&#;&#;t&#;r&#;lmaya devam edilir. Peynir eriyip m&#;s&#;r unu ile iyice kar&#;&#;&#;nca s&#;cak olarak servis edilir.

Artvin usulü m&#;hlama tarifi: Artvin’de m&#;hlama, yöreye ait kaymak ile yap&#;l&#;r. Kaymak yanmaya ba&#;lay&#;nca m&#;s&#;r unu ilave edilir. Kaymakla beraber kavrulan m&#;s&#;r unu üzerine azar azar &#;l&#;k su ilave edilir. Un kavruldukça yukar&#; ç&#;kan tereya&#;&#; sonras&#;nda peynir eklenir ve iyice kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Ve s&#;cak olarak servis edilir.

I&#;d&#;r usulü m&#;hlama tarifi: Di&#;er tariflerden ay&#;ran özelli&#;i m&#;hlama yap&#;m&#;nda zerdeçal ve kepleme eklenmesidir. Kepleme; Nabat &#;ekeri, tarç&#;n, akkök, mu&#;ek ve karabiberden olu&#;an, &#;ran'dan gelen bir kar&#;&#;&#;md&#;r. M&#;hlama yap&#;m&#; için ilk olarak tavaya tereya&#;&#; konulur, Eritilen tereya&#;&#; içine bir çay ka&#;&#;&#;&#; kadar zerdeçal eklenir. Di&#;er tarafta ise su, m&#;s&#;r unu, tuz kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Sonra bu kar&#;&#;&#;m, zerdeçall&#; k&#;zg&#;n tereya&#;&#; üzerine eklenir. Pi&#;tikten sonra üzerine kepleme dökülür.

Trabzon usulü m&#;hlama tarifi: Trabzon usulü m&#;hlama, en çok tercih edilen tariftir. Tereya&#;&#;, tavada eritildikten sonra üzerine azar azar m&#;s&#;r unu eklenir ve kavrulur. Ya&#;, m&#;s&#;r ununun üstüne ç&#;kmaya yani sal&#;nmaya ba&#;lay&#;nca üzerine so&#;uk su eklenir. Minzi peyniri ve imans&#;z peynir tercihen kullan&#;l&#;r. Orta ate&#;te dibi k&#;zaran ve ya&#;&#;n üste ç&#;kmaya ba&#;lad&#;&#;&#; zaman ocaktan al&#;n&#;r ve servis edilir.

MIHLAMA MI MUHLAMA MI KUYMAK MI?

M&#;hlama tarifi ile sizlere sundu&#;umuz bu nefis tat, yöreye göre farkl&#; adland&#;rmaktad&#;r. Kuymak, Türkçe bir kelime olup peynir kullan&#;lmadan haz&#;rlanan arpa, bu&#;day lapas&#;na denir. Fakat Trabzonlular kuymak derken Rize’de muhlama denilir. Adland&#;rma farkl&#; olsa bile bu lezzeti, evinizde yaparak veya Karadeniz sofralar&#;nda mutlaka tad&#;na bakmal&#;s&#;n&#;z.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Kuymak Tarifi

Kuymak, Samsun’dan Artvin’e kadar tüm Karadeniz bölgesinde oldukça popüler olan ve daha çok kahvaltıda tüketilen bir lezzet. Mısır unu, tereyağı ve peynirin birlikteliğinden doğan kuymak, kimi bölgelerde muhlama, mıhlama olarak da bilinir.


Karadeniz’in köylerindeki su değirmenlerinde özel olarak öğütülen ince mısır ununa ek olarak, tel peynir, Trabzon kolot peyniri, minci peyniri veya imansız peynirine ek olarak tereyağı ile hazırlanıyor. Kuymağı ilginç kılan özelliklerinden biri de peynirin tellenerek yiyeceği sünebilir hale getirerek uzayan bir lezzete dönüşmesi.


Aslında Anadolu’nun pek çok şehrinde yapılan buğday ya da arpa lapası da kuymak diye anılabiliyor. Bu yemeğin farkı ise içerisine peynir ilave edilmesi oluyor. İyi bir kuymak sadece Karadeniz’de yapılmıyor. Doğal ve taze ürünler ile dünyanın neresinde olursak olalım geleneksel kuymak soframızda yerini alabilir. Ama peynir taze değilse erimez, tereyağı taze değilse istediğimiz kokuyu alamaz ve geleneksel tada ulaşamayız. Bir de kuymak yapıldıktan hemen sonra tüketilmelidir. Kuymak hazırlarken bakır tava kullanmak geleneksel lezzete erişmek için önemli bir detay aslında. Doğru ürünler ile tam ölçülü kuymak tarifi yapmak aslında çok kolay. Haydi şimdi bu uzayan lezzetin püf noktalarını bulacağınız tarifimize geçelim.


Eğer küçük sofralarınızda kuymak hazırlamak istiyor ama ölçüsünü netleştiremiyorsanız sizi hemen 2 kişilik kuymak tarifine davet edelim!


Trabzon Usulü Kuymak Tarifi


Trabzon usulü kuymak yapılırken önce tereyağı eritilipi mısır unu ile kavuruluyor. Yağını salınca üzerine soğuk su ilave ediliyor. Yöreye özgü imansız ve kolot peyniri ekleyip kaynama noktasına geldikten sonra orta ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Kaynadıktan sonra dibini biraz kızartıp servise hazır hale getiriyoruz.


Rize Usulü Kuymak Tarifi


Rize’de yapılan kuymakta kullanılan mısır unu diğer yörelere göre daha kalın çekilmiş oluyor. Yine aynı teknikle tereyağı kavrulduktan sonra kaynar su ekleniyor ve kıvam almaya başladıktan sonra da peynir ekleniyor.


Kuymak Mıhlama Farkı


Kuymak ve mıhlama farkı, yörelere özgü kullanılan peynir ve kullanılan mısır ununun oranına bağlı aslında. Trabzonluların peyniri bol kullanarak yaptığına kuymak, Rizelilerin mısır ununu fazla kullanarak yaptığına mıhlama deniliyor.

Trabzon Usulü Kuymak, Karadeniz Mıhlama Tarifi (Muhlama: Rize, Yağlaş: Giresun)

Kuymak nedir? Trabzon Kuymak nasıl yapılır 2 kişilik? Trabzon usulü kuymak nasıl yapılır? Kolay kuymak tarifi

Kuymak Muhlama nedir? Muhlama tarifi - Karadeniz mutfağının bir eseridir. Karadeniz Mıhlama Tarifi Nasıl Yapılır? Mıhlama ölçüleri nasıldır? Orijinal peynir kuymağı yapımı için neler gerekir? Mıhlama olan kahvaltı mekânlarını, yerlerini, mıhlama yapan restoranları aramaya, "Muhlama nerede yenir, mıhlama yapan yerler neresi?" diye soruşturmaya gerek yok Kuymak yapmanın tarifi ama tam ölçülü kuymak tarifi Trabzon Rize usulü için doğru yerdesiniz. Rize mıhlama tarifinin yapımı çok kolay Gereken malzeme varsa evde mıhlama yapılabilir. Öyleyse kahvaltılık tariflerin şaheseri Karadeniz kuymak tarifi ve malzemeleri nelerdir? Mıhlama nasıl olur? Kuymak sıcak suyla mı yapılır soğuk suyla mı? Peynir mıhlaması nasıl yapılır? Evde kuymak tarifi ama en güzel kuymak tarifi hangisidir? Mısır unu ile evde kuymak nasıl yapılır? Trabzon usulü uzayan kuymak mıhlama tarifi yapılışı isteyenlere ustasından mıhlama tarifi resimli ve tam ölçülü olarak…

TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA

Kuymak Malzemeleri: Mıhlama nın İçinde Ne Var? Kuymak Mıhlama malzemeleri nelerdir? Mıhlama İçindekiler:

Üç - dört yemek kaşığı (varsa köy) tereyağı

Mıhlama unu: Üç - dört yemek kaşığı mısır unu

Bir su bardağı su

Varsa bakır sahan

Mıhlama için Peynir (Kuymak Peyniri): - gram Trabzon köy (imansız) peyniri, telli (çeçil) peynir veya kaşar peyniri

TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA YAPILISITRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 2TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 3TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 4TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 5TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 6TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 7

Karadeniz Mıhlama Nasıl Yapılır? İki Kişilik Kuymak Tarifi - Orjinal Mıhlama Nasıl Yapılır? Tam Ölçülü Kolay Kuymak Tarifi Karadeniz (Mıhlama, Muhlama, Muğlama, Yağlaş, Havits) Yapılışı - Orjinal Kuymak Tarifi

  1. Tavada tereyağı eritilir ve bir kaç dakika -ancak yanmamasına dikkat edilerek- kaynatılır. Mısır unu konulup karıştırılarak rengi dönene kadar (yakmadan) kavrulur.
  2. Mıhlama suyu sıcak mı olur? Bazen mıhlamaya sıcak su mu soğuk su mu konulacağı sorulur. Kuymak sıcak suyla mi yapılır? Trabzon usulü kuymakta, yağ kendini bırakmaya başlayınca iki bardak soğuk su ilave edilir.
  3. Mıhlamaya su katılırken de karıştırmaya devam edilerek su ve diğer malzemelerin iyice birbirine geçmesi ve iyi bir kıvam oluşması sağlanır.
  4. Su kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır, beş - on dakika bu karışım pişirilir. Üzerine mıhlama peyniri azar azar ilave edilir.
  5. Eriyen peynir tereyağlı mısır unu ile birleşir. Orta ateşte tereyağı üstüne çıkıp görününceye kadar peynir dibine tutmasın diye ara sıra karıştırılarak pişirilir. Ancak çok karıştırılırsa peynir uzama hususiyetini kaybedecektir. Mıhlama kaç dakikada pişer? On dakikayı geçmeyecektir. İşte kuymak Arzu edilirse üzerine eritilmiş tereyağı tekrar dökülür ve sıcak olarak servis edilir.

TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 8TRABZON USUL KUYMAK 6TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 10TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA 11TRABZON USULU KUYMAK MUHLAMA TEL PEYNIRI

"Kahvaltıda Kuymak Nasıl Yapılır? Muhlama, Mıhlama Tarifi, Evde muhlama Nasil Yapilir?" Hakkında Bilgiler, "Karadeniz usulü kuymak nasıl yapılır?", "Mıhlama Yemeği Nasıl Yapılır", "Pratik Kuymak Nasıl Yapılır?" Püf Noktaları:

  1. Kuymak mıhlama peyniri nedir? Kuymak mıhlama için peynir nasıl olmalı? Mıhlama kuymak hangi peynirle yapılır? Mıhlama peyniri adı nedir? Kuymak için hangi peynir kullanılır? Trabzon Peyniri, Kuymak peyniri adı "Gerçek Kuymak nasıl yapılır?" incelendiğinde kuymak mıhlama malzemeleri listesi içindekilerden muhlama peyniri en mühimidir. Karadeniz'in yaygın yemeği Kuymak'ın en ehemmiyetli özelliği yerken kuymak peynirinin tellenip sakız gibi uzamasıdır. Bu sebeple mıhlamada kullanılan peynirin kalitesine dikkat edilmelidir. Mıhlama normal peynirle olur mu? Beyaz peynirli, lorlu kuymak olmaz. Çamlıhemşin ve Fındıklı civarında yapılan minzi (minci) mıhlaması ile yenebilecek tarzda bir kahvaltılık elde edilebilir ama bu Trabzon usulü kuymak olmaz.
    Öyleyse mahallî olarak kuymakta hangi peynir kullanılır? Kuymağa konulan peynir Karadeniz kuymak peyniridir. "Kuymak peynirinin adı ne?" denirse mıhlama için kullanılan peynir "imansız peynir" denilen Karadeniz'in kuymak yapılan peyniridir. Çiğ sütten elde edildiği için, mıhlama peyniri alındıktan sonra geniş ve derin bir kabın içine konulup üzerine el yakacak sıcaklıktaki su dökülerek su soğuyana kadar bu suyun içinde bekletilir. Mıhlamaya konulan peynir daha sonra istenilen büyüklükte dilimlenir. Kullanılacak olan yere göre bazen hafifçe tuzlanır. Karadeniz mıhlama peyniri bazen hiç tuzlanmadan küçük buzdolabı poşetlerine konularak derin dondurucuda saklanır. Kuymağın içine konulan peynir kullanılacağı zaman önceden buzdolabından çıkarılır. Kuymak peyniri kendi halinde buzu çözüldükten sonra kullanılır. En iyi kuymak peyniri budur. Bu gaye ile üretilen bazı peynirler gittikçe yaygınlaşacak şekilde marketlerde satılır hale geliyorsa da Vakfıkebir mıhlama peyniri her yerde erişilebilir değildir. Öyleyse mıhlama başka hangi peynirlerle, hangi kaşarla yapılır? Mıhlama kaç çeşit peynirle yapılabilir? Dil peyniri ile kuymak yapılır mı? Mıhlama çeçil peyniri ile de yapılır. Telli peynir ile mıhlama yapıldığı gibi dil peyniri ile mıhlama yapılabilir. Mahalli peynirlere ulaşmak mümkün olmadığında kuymak için kullanılan peynirin adı çeçil (telli) ve dil peyniridir.
    Çeçil peyniri nerede satılır? Pek çok market ve süt ürünleri satıcısında kolaylıkla bulunabilir. Sütaş kuymak Tarifi için gramlık Kolot Peynirini piyasaya arz etmiştir. Fiyatı Ağustos itibariyle 21,95 TL. Mihaliç ise sert, yağlı, tuzlu ve bol gözenekli bir peynir olup kuymak için uygun değildir.
  2. Kuymak neden uzamaz? 1) Yanlış peynir 2) Pişerken fazla karıştırma 3) Soğuma
  3. Kuymak hangi mısır unundan yapılır? Kuymak çiğ mısır unuyla mı yapılır? Kavrulmuş mısır unundan kuymak yapılır mı? Kuymak unu fırınlımı olmalı? "Gerçek Mıhlama nasıl yapılır?" sualinin cevabı yöreden yöreye bazı farklılıklar gösterebilir. Ayrıca "fırın kurusu" adıyla ifade edilen fırınlanmış iri taneli mısır unu ile de yapılabilir. Ancak; kavrulmamış mısır unu bir çok damağa daha uygun gelebilir. Çokları kuymağı çiğ mısır unuyla yapar. "Zumur" usulünde mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanmış hali kullanılır. "Purşunda" yemeğinde ise kavrulan arpa unu kuymak şeklinde pişirilir ve yağlanarak hazırlanır. Bu arada mevzuya yabancı olanların "Mısır unundan kuymak yapılır mı?" sualine karşı kuymağın esasen mısır unuyla yapıldığını söylemek gerekir. "Mısır unu kuymağı nasıl olur?"un cevabı yukarıdaki tariftir.
  4. Mıhlama margarinle olur mu? Tereyağsız kuymak olur mu? Zeytinyağlı kuymak olur mu? seafoodplus.info yemek tarifleri sitesinde margarinli hiçbir tarif bulunmamaktadır. Kuymak mıhlama için gerekli malzemeler sayılırken hakiki kuymak lezzetine ulaştıran iyi bir tereyağı da ifade edilir. Asıl tarif malzemeleri arasında bulunmamasına rağmen zeytinyağlı mıhlama yapılabilir. Tereyağı yerine kaymak (Artvin) kullananlar da vardır.
  5. Sütlü Kuymak Tarifi Sütlü mıhlama tarifinde su yerine süt veya su süt karışımı kullanılır. Oda sıcaklığındaki süt topaklanmaya mani olmak üzere yavaş yavaş ilave edilir. Kaynamaya başladığında kıvamı katı olduğu fark edilirse akışkan olabilmesi için süt eklenerek tekrar fokurdaması beklenir. Süt kuymağının tadı su ile yapılandan farklı olacaktır. Mıhlama tarifi sütlü olduğunda diğer hususlarda değişiklik olmamaktadır.
  6. Mıhlamaya tuz atılır mı? Peynir tuzsuz ise ve istenirse biraz tuz ilave edilebilir.
  7. 2 kişilik mıhlama nasıl yapılır? 2 kişilik kuymak nasıl yapılır? İyi yapılmış bir kuymak takviye talepleri sebebiyle asla planlanan kişi adedine yetmeyecektir. Bu kuymağın esas olarak dört kişiye yetebileceğini hesaplasak da iki kişiye bile kafi gelmeyebilir. Bununla beraber en iyi kuymak tarifi 2 kişilik deniliyorsa Mıhlama Tarifi iki kişilik olacaksa ölçüleri yarıya indirerek iki porsiyonluk bir sunumu sağlayabileceğini varsayıyoruz. Orjinal Trabzon Kuymak Tarifi 6 kişilik, kuymak tarifi 4 kişilik kuymak tarifi 5 kişilik, 2 kişilik kuymak tarifi olsun istenirse ölçüleri nisbi olarak değiştirerek yapılabilir.
  8. Mıhlama Nasıl Yenir? Mıhlama Kalırsa Ne Olur? Mıhlama Kuymak Isıtılır mı? Mıhlama Hangi Öğünde Yenir? Kuymak Kahvaltıda mı Yenir? Sıcak olarak yenilir. Yenilecek kadar yapılması iyi olur; soğumuş kuymağın tekrar ısıtılarak yenilmesi lezzet açısından uygun değildir. Muhlama daha ziyade kahvaltılarda çay ve taze (ekşi mayalı) sıcak ekmekle beraber sunulabildiği gibi sair öğünlerde bilhassa Rize'de ramazan iftar menülerinde de tercih edilir. Kuymak ekmekle mı yenir? Evet taze sıcak Trabzon ekmeği ile veya sade olarak yenilir.
  9. Kuymak Yumurtalı olurmu?, Yumurtalı Kuymak Tarifi - Yumurtalı Mıhlama Tarifi:KAZKALDIRAN🦢 (Trabzon, Giresun, Ordu, Rize, Artvin)
  10. Kuymak Peyniri ve Muhlama Seti Piyasası, Kuymak Peyniri hangi Market'te Kuymak peyniri hangi markette satılır? Mıhlamada kullanılan peynir nerede satılır? Kuymak peyniri Bim, A, Şok, Migros gibi marketlerde zaman zaman satılmaktadır. Bazen de hazır mıhlama kuymak paketi, kuymak seti, mıhlama seti halinde satılıyor. Bim kuymak mıhlama peyniri veya hazır kuymak paketi kullananlar, bir dönem A kuymak peyniri hazır kuymak paketi olarak satılan “Laz Kızı Kuymak Paketi”ni deneyenler, kolot peyniri ve süt minzisinin karıştırılıp tuzlanması ile elde edilen Aho peyniri ile kuymak yapanlar; Kaanlar kuymak peynirini, Kebir kuymak mıhlama peynirini deneyenler, farklı markaların muhlama seti veya mıhlama paketini inceleyenler memnuniyet seviyesini yorum kısmına yazabilirler. Kuymak peyniri A'den, kolot peyniri Bim'den alınabilir mi? Bim'de zaman zaman satılan Kolot peyniri mıhlama için uygun mu? Kaanlar kolot peyniri nasıl yapılır? Yapılış tarzının aynı şekil olması beklenir. Mıhlama peyniri Migros'ta da zaman zaman satılabilir. Kuymak mıhlama peyniri A ve Mıhlama peyniri Bim markette satılması ne kadar değerli olursa olsun, kalitenin ve gayeye uygunluğun çok daha mühim olması sebebiyle kullananların tecrübelerini yorumlarda paylaşmaları faydalı olacaktır. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
  11. Bebekler İçin Muhlama Kuymak Tarifi: Bebeklere kuymak tarifi olarak ifade edilen tarifler sade kuymak tarifinden çok da farklı olmayan anlatımlardır. Mercimek çorbasını bile bebeklere önermeyen Kolaylezzet, “bebek kuymağı” olarak isimlendirilen bu yemeği de mes'uliyet şuuru gereği önermemektedir. Çok sayıda bebek bu kuymağı yiyebilse de bir tek bebeğin bile zarar görmemesi için bebekler için mıhlama tabiri ile anlatılan kuymağı bebeklere uygun görmüyoruz.
  12. Yalancı Muhlama: Kaşarla Kuymak Tarifi, Mıhlama Kuymak Tarifi Kaşarlı Olur mu? Kaşar Peynirli Kuymak Mıhlama Nasıl Yapılır Tarifi Nedir? “Mıhlama kaşar peyniri ile yapılır mı?” derken dil peyniri ile kuymak yapılabildiğini ifade etmiştik. Dil peyniri ile kaşar arasındaki fark nedir? Dil peyniri bir çeşit kaşar peyniri olup farkı tuzsuz olması, tel tel ayrılması, daha yumuşak olması ve daha iyi erimesidir. Künefe peyniri olarak da kullanılan dil peynirinin yapılışı kaşar peynirininki gibidir. Süt süzdürülüp, mayalanıp pıhtılaşır. Bu pıhtılar küçük parçalara ayrılır, teleme suyundan ayrılan kısım bezlerde toplanıp süzdürülür ve temiz suda kaynatılır. Haşlanırken içine tuz atılmadığından kaşar peynirine göre daha yumuşaktır. Öyleyse kuymak kaşar peynirle yapılır mı? Kaşardan kuymak olur mu? Çeçil, dil, tel peynirleri bulunamadığında kaşar peynirinden kuymak mıhlama yapılabilir. Herhangi bir tarifteki asıl malzemeleri benzerleri ile değiştirerek elde edilen yemek yenilebilecek lezzette gayet güzel bir çalışma olabilir. Bununla beraber asıl lezzetin birebir yakalanamadığı da dikkate alınmalıdır.
    Mıhlama kaşarla yapılır mı? Kaşar peynirli kuymak tarifi:Kaşarlı kuymak tarifinde kaşarsız tarifte olduğu gibi tereyağı eritilip iri çekilmiş mısır unu ilave edilir ve kokusu çıkıp rengi dönene kadar kavrulur. Oda sıcaklığındaki su, un akışkan bir duruma gelene kadar ağır ağır devamlı karıştırarak ilave edilir. Kaşarlı kuymak (mıhlama) yapımı tarifinde kaşarın tuzluluk seviyesine göre muhlamaya tuz atıp atmamaya karar verilir. Tuz eklenip karıştırıldıktan sonra altı kısılır. Tereyağı üstüne çıkana kadar pişirilir. Kaşarla mıhlama tarifinde bir su bardağı kadar doğranmış veya rendelenmiş kaşar peyniri kullanılır. İsteğe göre miktarı değiştirilebilecek olan kaşar tavanın her yerine dengeli bir şekilde ilave edilir, lakin karıştırılmaz. Kaşarlı mıhlama yaparken bu esnada karıştırılır veya gereğinden uzun pişirilirse uzayıp tellenme olmayacaktır. Kaşar peyniriyle kuymak, bütün kaşarlar erirken yağ üste çıkana kadar pişirilir. Kaşar peynirinden kuymak bu şekilde yapılabilir.
  13. Kuymak Mıhlama Normal Unla Yapılır mı? Yukarıda verilen mısır kuymağı yapılışı tarifi "Mısır unlu mıhlama nasıl yapılır?" sualinin cevabıdır. Kuymak için hangi mısır unu kullanılır? Kavrulmuş mısır unu ile kuymak mıhlama gayet güzeldir. Bununla beraber kavrulmamış mısır unuyla da yapılır. Fakat bir miktar iri çekilmiş olanı bulunursa daha iyi olur. Tereyağlı Unlu Kuymak Tarifi Yapılışı yukarıda izah edilmiştir. Mısır unu olmadan kuymak yapılabilir mi? Mısır unlu kuymak mıhlama tarifi yaygın olsa da mıhlama tarifi mısır unsuz da olabilir. “Mısır unsuz kuymak mıhlama tarifi, mısır unsuz kuymak nasıl yapılır?” derken de ekseriyetle normal beyaz unla mıhlama kuymak kastedilir. Beyaz unla mıhlama nasıl yapılır? Beyaz undan mıhlama, buğday unundan mıhlama yapılırken mısır unuyla kuymak tarifi aynen tatbik edilir. Unlu kuymak nasıl yapılır? Esasen kuymak tarifi unlu olarak da farklı değildir. Hemşin’de olduğu gibi kuymak mısır unu yerine bazen de mısır ve beyaz un karışımı ile yapılır.

Kuymak Diğer Adı

Kuymak ve Mıhlama Farkı, Kuymak ile Mıhlama Arasındaki Fark Nedir? Kuymak ile Muhlama Aynı Şey mi, Arasındaki Fark Nedir? Mıhlama kuymak farkı “Kuymak ile mıhlama aynı mı?” merak edenler bilsin ki kuymak ve mıhlamanın farkı mahallî isimlendirmedir. “Kuymak mısır unu ile yapılır. Muhlama beyaz unla yapılır. Kuymağa çok fazla peynir konulmazken mıhlamanın temel maddesi peynirdir.” gibi ifadeler sebebiyle farkı olduğu düşünülür. Lakin yapılış tarzı çeşitliliği isimlendirme farkı ile birebir örtüşmemektedir. (Tetabuk etmemektedir.) Tutarlı bir isimlendirme sağlayacak muhlama kuymak farkı yoktur. "Trabzon usulü kuymak nedir?", "Laz kuymağı nasıl yapılır?" gibi yöre ismi verilerek tarifin ifadesi daha isabetli olabilir. Bu çerçevede Rize Muhlaması:

Rize Usulü Mıhlama Nasıl Yapılır? Rize Muhlaması Tarifi tarihinde coğrafi mahreç işareti tescil edilmiştir. Kuymak adıyla tescillenen bir mamul henüz yoktur. Rize Muhlamasının imalinde; yörede “koleti peyniri” de denilen kolot peyniri, tereyağı, mısır unu, tuz ve su kullanılır. Rize Muhlaması, gıda ile temasa uygun bakır sahanda ve tahta kaşık kullanılarak imal edilip sıcak olarak sunulan mahalli bir yemektir. Rize’de uzun yıllardır üretilen ve yörenin düğün yemekleri arasında yer alan Rize Muhlamasının, coğrafi sınırla ün bağı vardır. 2 kişilik (1 porsiyon) Rize Muhlaması için gerekli malzemeler: g tereyağı, g mısır unu, g az yağlı kolot peyniri, 5 g tuz (1 çay kaşığı), ml su (1 su bardağı) Rize Muhlaması Nasıl Yapılır? Tereyağı, mısır unu ve tuz, ateşin üzerindeki bakır sahanda, tahta kaşıkla kavrulur. Arzu edilen esmerlik elde edilince, kenarlardan ortaya doğru kaynamış su ilave edilip homojen harç elde edilinceye kadar karıştırılır ve ocak kısılır. Muhallebi kıvamına gelince, ince ince tellendirilerek evvelden hazırlanmış kolot peyniri, muhlamanın üzerine dizilir. Peynirler kaşıkla hafifçe içe doğru bastırılır lakin karıştırılmaz. Kısık olan ocak tam açılır, saniye kadar pişmeye bırakılır ve ocağın üzerinden alınır. Sıcak olarak sunulan Rize Muhlaması ambalajlanmaz.

Kuymak Muhlama Tarifi Ardahan Tereyağ ve zeytinyağ karışımı tavaya konulup bir miktar kızdırılır. Mısır unu ilave edilip tahta kaşığın tersiyle ezilerek biraz kavrulur. Kavrulunca su ilave edilir. Kaynamaya başlayınca peynir eklenip karıştırılır. Kenarları kızarana kadar harlı ateşte tutulup kısılır. Peynir tavada bir tabaka oluşturuncaya kadar beklenir.

Kakışlı kuymak tarifi! Kakışlı kuymak nedir? Nasıl yapılır? Gümüşhane'de Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, kuymağa farklı bir yorum getirerek bölgeye gelen turistlere ikram ediyor. Peynir ve mısır unu kullanılmadan, normal un ve süzme yoğurtla yapılıp tereyağıyla sunulan yörenin mahalli lezzetlerinden kakışlı kuymak, Trabzon kuymağına da rakip olarak gösteriliyor. 'Trabzon kuymağına kıyasla, daha ekşi, yumuşak ve hafif bir lezzette olup kahvaltılarda yenilen kakışlı kuymak adını ise; tereyağı döktükten sonra kaşıkla üzerinde yapılan kakma hareketinden alır. Un, süzme yoğurt ve sıcak su ile topaklanmayacak şekilde büyük bir tencerede karıştırıldıktan sonra ocağın üzerine alınıp katılaşıncaya kadar pişirilir. Bilahare başka bir tencerede yakma kıvamına getirilerek eritilen has tereyağı pişen kuymağın üzerinde gezdirilerek sunulur.

Kuymak diğer adı nedir? Kuymak mı Muhlama mı Mıhlama mı TDK ne diyor? Mıhlama nasıl yazılır? Muhlama doğru yazılışı nedir? Mahalli ağızda "muhlama" ifadesi yaygınsa da Karadeniz dışındaki pek çok bölgede "mıhlama" olarak telaffuz ediliyor. Kastedilen bu yazının konusu olan yemekse muhlama ile mıhlama arasındaki fark söyleyiş farkıdır. "Mıhlama mı muhlama mı TDK ne diyor?" merak edenler! TDK mıhlama için "Yumurta, un, soğan, ıspanak karışımıyla yağda yapılan bir yemek türü" tanımını yaparken muhlama ismini ana sözlüğüne almamıştır. Kuymak içinse halk ağzında "Mısır ununun erimiş tereyağıyla kavrulması, su eklenmesi, bir miktar peynir katılması ve bir süre kaynatılmasıyla elde edilen yemek" tanımını vermektedir. Hulasa, "Muhlama mı kuymak mı, muhlama ile kuymak aynı şey mi, arasındaki fark nedir" diye merak edenler bilsin ki aynıdır. Diğer taraftan kuymak başka ismi mıhlama değil muhlamadır. Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt civarında "kuymak", Rize ve Artvin'de "muhlama", Giresun ve Orduda "yağlaş" kelimeleri kullanılır. "Mıklama" ise oldukça farklı bir yemeğe karşılık gelir. Ispanak, pazı veya kıymalı harç üzerine yumurta kırılması ile elde edilen nefis bir kahvaltılıktır. KIYMALI YUMURTA (MIKLAMA, Kastamonu, Erzurum)🍳

Kuymak Kelime Kökeni: Kuymak kelimesi ile alakalı tarihte en eski kaynak olarak verilen tarihli Divan-i Lugat-it Türk’te “kuyma” ifadesinin "1. dökme metal, 2. un ve süt karışımını, hamuru kızgın yağa dökerek yapılan ekmek," manalarına karşılık geldiği ifade edilmektedir. “Kuy”, "dökmek" fiilidir. Madenin eritilip kalıba dökülmesiyle yapılan her türlü nesneye "ḳuyma" denir.

Kuymak Kalorisi Kuymak tarifi - nefis yemek tariflerinden biri olsa da kalorisi bazılarına fazla gelebilir. Yukarıdaki tarifin gramı kalori civarında olsa da bazı yapılış tarzları kaloriyi aşan bir yapıdadır.

Çökelekli kuymak Lezzeti, bilinen Trabzon usulu kuymak tarifinden farklıdır. Tavada tereyağı eritilip yakılmadan kızdırılır. Çökelek ilave edilip ocak kısılır. Son olarak sıcak su eklenir ve karıştırılmadan sıcak servis yapılır.

Peynirsiz Kuymak Tarifi, Kuymak Tarifi Antep Usulü Kuymak Nasıl Yapılır?

Peynirsiz Kuymak Tarifi, Antep Kuymak Tarifi, Lohusa Kuymak Tarifi Peynirsiz Kuymak Antepte yeni doğum yapmış lohusalar için pişirilir. Bu suretle yeni doğum yapmış annenin sütünün artması temin edilirken doğum sebebiyle kaybettiği gücünü tekrar kazanmasına gayret edilir. Peynirsiz olarak un, sadeyağ ve şekerle (pekmezle) yapılan ceviz, fıstık ve tarçınla süslenen lohusa kuymağı (Bulamaç: Şanlıurfa) Gaziantep, Kayseri, Sivas civarında ve Azerbaycan’da yapılır. Tencereye konulan bir yemek kaşığı yağ ocakta biraz eriyince içerisine ve bir çay bardağı un ilave edilerek devamlı karıştırılarak kavrulur. Üzerine dört çay bardağı su ve bir çay bardağı toz şeker veya pekmez karıştırılarak ilave edilir. Pekmezli kuymak tarifi de denilen bu kuymak kaynayıp katılaşınca kâselere konulur.

Tescilli Gaziantep Kuymağı/Antep Kuymağı: tarihinde tescillenen Gaziantep Kuymağı / Antep Kuymağı; un, şeker, sadeyağ veya tereyağı temel malzemeleri kullanılarak hazırlanan mahalli bir tatlıdır. Gaziantep’te eskiden beri yeni doğum yapmış lohusalar için pişirilen bu tatlı zamanla yaygınlaşıp ticarete mevzu olmuştur. Tatlının ayırt edici hususiyeti servis hazırlığının iki aşamadan oluşması ve en son aşamasında eritilen sadeyağ veya tereyağın kâselere bölünüp sıcak sunulması ve kıvamının meyaneye benzemesidir. Kişilik Malzemeler: 1 bardak un, 2 dolu yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 su bardağı şeker veya yarım su bardağı sıvı pekmez bardak su, isteğe göre toz tarçın, ceviz, Antep Fıstığı veya karabiber. Tarifi: Kullanılacak sadeyağ veya tereyağın yarısı ile un bir tencereye alınır. Unun topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pembeleşinceye dek kavrulur. Kavrulan un, soğumaya bırakılır. Diğer tarafta, bir kap içerisinde suya şeker veya pekmez eklenerek suyla karışarak erimesi sağlanır. Soğuyan unun üzerine, şekerli veya pekmezli su yavaş yavaş eklenerek pürüzsüz olana kadar devamlı karıştırılır. Bu iş için çırpma teli kullanılması işi kolaylaştırır. Tüm harç tekrar ocağa alınır. Karışım, orta-kısık ateşte un kokusu kaybolup koyulaşmaya ve boza kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Gaziantep Kuymağı / Antep Kuymağı sıcak halde kâselere koyularak sunulmaya hazır hale getirilir. Ardından kalan sadeyağ veya tereyağı eritilip servis kâselerindeki kuymağın üzerine paylaştırılarak dökülür. İsteğe göre üzerine tarçın, ceviz, Antep Fıstığı ve karabiber serpilerek sıcak olarak sunulur.

Kuymak Tarifi Tatlı

Bir su bardağı un, dört su bardağı su, bir su bardağı toz şeker, yarım çay kaşığı tuz karıştırma kabında çırpıcıyla iyice karıştırılıp cıvık bir harç elde edilir. Yarım fincan yağı tencereye alınır ve karışım dökülerek kaynatılır. On-on beş dakika kadar pişirilir. Sunarken de tabağa alındıktan sonra eritilmiş bir yemek kaşığı tereyağı üzerinde gezdirilir.

Mısır Unu İle Yapılan Karadeniz Yemekleri, Fırınlanmış Mısır Unundan Ne Yapılır?, Mısır Unundan Yapılan Yemekler, Mısır Unuyla Kahvaltılıklar

Kuymak dışında tirma, sarambula, Hamsi Kuşu Tarifi🐦, 🐟Mısır Unlu Hamsi Tava Tarifi🌽🥘 (Trabzon) ve bütün kızartma balıklar (🐟FIRINDA MISIR🌽 UNLU ÇİNEKOP (SARIKANAT), 🐟Çinekop (Sarıkanat) Tava Tarifi, Nasıl Yapılır?, 🐟Barbun (Tekir) Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır?, 🐟SARDALYA TAVA TARİFİ, 🐟Tereyağında Dil Balığı Tava Tarifi, Nasıl Yapılır?🧈, 🐟İSTAVRİT TAVA TARİFİ,🐟ZARGANA (SARGAN) TAVA, 🐟YUMURTALI MEZGİT TAVA), 🥣YOĞURTLU MISIR ÇORBASI🌽🍲 , MUÇARİ TARİFİ (MISIR🌽 UNLU SUCUKLU KEK), MISIR UNLU PİDE (KARADENİZ)🌽, FIRINDA MISIR GEVREKLİ TAVUK🌽🍗, PATATESLİ MISIR UNLU TAVA🥔🌽, MISIR UNLU PATATES KÖFTESİ (KROKET)🥔, MISIR🌽 UNLU PATLICAN🍆 KIZARTMASI (Patlıcan Balığı Tavası Trabzon), YUMURTALI TAZE BÖRÜLCE TAVASI🍳, Mısır unuyla yapılan kekPatatesli Kabaklı Tuzlu Kek🥔, MISIR UNLU PİDE (KARADENİZ)🌽, YUMURTALI🍳 MISIR🌽 UNLU PIRASA TAVASI (Trabzon), Tortilla Ekmeği Yapımı Tarifi, Nasıl Yapılır?🌮(Meksika), ISLAMA KÖFTE (Adapazarı, Sakarya), HAMSİLİ PİLAV NASIL YAPILIR? İçli Tava, Hamsi Böreği, Rize, Trabzon, 🥣YOĞURTLU BARBUNYA FASULYELİ KIRIK MISIR ÇORBASI🌽🍲 (Samsun, Zonguldak, Gürcistan), FIRINDA MISIR GEVREKLİ TAVUK🌽🍗, KAZKALDIRAN🦢 (Trabzon, Giresun, Ordu, Rize, Artvin), EVDE KITIR TAVUK NUGGET TARİFİ (PİLİÇ NAGIT)🍗, Yumurtalı Patates Kızartması Tarifi, Nasıl Yapılır?🍳🥔, SULTANİ (YAPRAK) BEZELYE TAVASI, YUMURTALI TOMARA KIZARTMASI🍳 (Kaldirik Kavurması, Hodan, İspit Tavası; Trabzon), KARALAHANA YEMEĞİ (Trabzon)🥬, mısır unundan yapılan tatlılardanPEPEÇURA TARİFİ🍇 (Rize) SAMAKSA (Giresun),

Mısır Unu Tatlısı (Ordu):Bir kaba bir su bardağı zeytinyağı, bir su bardağı yoğurt, üç paket vanilin ve iki paket kabartma tozu eklenir. Bir çay kaşığı tuz atılır ve üzerine iki adet yumurta kırılır. Alabildiği kadar fırınlanmış mısır unu konularak kulak memesi yumuşaklığına gelene dek yoğrulur, ceviz ebadında yuvarlanıp tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış derecedeki fırında yarım saat pişirilir. Daha sonra şerbeti hazırlamak için üçer su bardağı toz şeker ve su karıştırılarak kaynatılır. Kaynatılan bu karışım pişmiş olan tatlının üzerine dökülür.

Karadeniz Mutfağında Kullanılan Bazı Tabirler

Bezleme: Sacda pişirilen yassı ince ekmek
Burşunda: Kavrulmuş arpanın öğütülmesiyle elde edilen un ve sıcak sudan oluşan karışıma pekmez veya yağ karıştırılarak yapılan yemek
Cicimoma: Fırın ekmeği
Çalpara: Çapı geniş biraz derin tencere
Ciritta: Hamurun yağda kızartılmasıyla yapılan bir tür yemek
Çorlanmak: Yemek yemek. Tıka-basa yemek yemek.
Domat: Domates
Durmul, Fanti: Küçücük ekmek kırıntısı
Ekşili: Turşu
Erşin (eğşin): Saç bazlama çevirmeye veya köz karıştırmaya yarayan spatula şekilli demir
Etmek: Ekmek. Has etmek: Beyaz undan yapılan ekmek.
Evza: Kibrit
Feli: Dilim, kabak dilimi.
Fisil: Taze soğan
Furunkurusu: Fırında kurutulmuş mısır
Gadenleme/Kadenleme: Durulama
Galbur: Büyük elek
Gap: Bulaşık
Gofrak: Bayat
Golot: Tekerlek biçiminde peynir
Golva / Goliva: Suda pişmiş mısır manasındadır. Mısır haşlaması.
Goşa: Patlamış mısır
Goşma: İki avuç dolusu anlamında kullanılır.
Got: Yaklaşık 6 kg ağırlığına karşılık gelen bir tahıl ölçeği ve onun kovası.
Gufiza: Yoğurt mayalanan kap.
Gulakli: Yumurta sahanı
Guzul: Kabak, karpuz, kavun gibi sebzelerin tutmaya yarayan çıkıntısı, sapı
Halastar: Su koymak için kullanılan bakır kap
Hasun/hasun unu: Buğdayın kepeksiz olarak öğütülmüş unu, beyaz un veya çarşı unu
Haşli: Çok sıcak, kaynar durumdaki su, süt, çorba, yemek
Hermelemek / Hermelenmek: Patates ve kuru fasülye yemeğin hafif unlanmış (katılaşarak macunlaşmış) vaziyeti
İstif: Fasulye ve lahana ile yapılan bir çeşit yemek
Karniluk: İşkembe
Kalbur/ Galbur: Tahıl elemekte kullanılan, delikleri elekten daha büyükçe ve elde örülmüş geniş elek
Kartobi: Patates
Kozer: Odundan yontulmuş kedilerin yemek yediği kap
Kudal: Kazanda pişenleri karıştırmaya yarayan uzun odun
Kukuvak: Mantar
Kurut: Çökeleğin kurutulmuş hali
Külek: Yağ, bal, pekmez gibi şeyler koymaya yarayan, ekseriyetle kapaklı tahta kova
Lazıt, La(h)us, Laos: Mısır
Lenger: Tabak
Lifoz, Hamuçera, Hamacura, Anofti, Hanifta, Hamofte(a,i): Dağ çileği
Manca: Kabak veya lahana yemeği
Pileki: Eski köy evlerinde ekseriyetle aşanalarda olan ve içinde ekmek pişirilen yuvarlak ve leğen biçimde taş
Pasmanika: Patlamış mısır
Polistira: Mutfak önlüğü
Rızi: Kara lahana gövdesinin içindeki yenilebilen kısım
Sarambula: Kış aylarının kahvaltılığıdır. Pazı, pırasa, taze nane, mısır unu ve kuyrukyağı alınır. Pazı ve pırasa ince ince doğranıp suda haşlanırken iyice karıştırılıp mısır unuyla yoğrulur. Muhallebi koyuluğunda gelince taze nane ve tuz eklenir. Çok katı ve çok sulu olmaz. Bu durumda bir süre kaynadıktan sonra, başka bir tavada eritilen kuyruk yağı da ilave edilip karıştırılır.
Sarender: Mısır, fasulye ve diğer tahılla öte berinin konulduğu yer, ambar
Sıska: Tohumluk olarak ayrılan soğanın en küçüğü
Sutlaş: Sütlaç
Silikta: Tavada yapılan zeytinyağlı küçük pide
Sini: Üzerinde yemek yenilen geniş tepsi, sofra
Suğnis etme: Yemeğin tencerenin dibine tutması, yanması
Sumul: Ekmek kırıntısı
Sumur: Sıcak mısır ekmeğinin içine yağ ve şeker konularak hazırlanan yemek
Terek: Kapaksız mutfak dolabı
Tirma: Ayran ve mısır unundan yapılan muhallebi kıvamında bir yemek
Yazgı: Küçük saplı et doğrama baltası

Karadeniz mutfağının diğer nefis bir örneği için:KAYGANA NASIL YAPILIR? (Trabzon, Giresun, Ordu, Rize)

Doğu Karadeniz mutfağının diğer lezzetlerine bakmak isterseniz:

KAZKALDIRAN🦢 (Trabzon, Giresun, Ordu, Rize, Artvin)
TAZE FASULYE DİBLESİ (Trabzon, Giresun, Ordu)
FASULYE TURŞUSU KAVURMASI (Trabzon, Giresun, Ordu, Rize)
HAMSİ KUŞU🐦 (HAMSİLİ KÖFTE) (Trabzon, Karadeniz)
🐟MISIR🌽 UNLU HAMSİ TAVA🥘 NASIL YAPILIR? (Trabzon)
HAMSİLİ PİLAV NASIL YAPILIR? İçli Tava, Hamsi Böreği, Rize, Trabzon
KARALAHANA🥬 SARMASI (Etli Pancar Sarması, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize)
KAYGANA NASIL YAPILIR? (Trabzon, Giresun, Ordu, Rize)
MISIR🌽 UNLU PATLICAN🍆 KIZARTMASI (Patlıcan Balığı Tavası, Giresun, Ordu, Trabzon)
PİRİNÇLİ PAZILI BURMA BÖREĞİ (Trabzon)
TOMARİ TAVALISI (Rize) TOMARA (Galdirik) Kavurması (Trabzon)
TRABZON (CENNET) HURMALI MUZLU🍌 KUP
TRABZON HURMALI BALLI AŞURE TARİFİ (ŞEKERSİZ DİYET AŞURE NASIL YAPILIR?)
🍪TRABZON KURABİYESİ
YUMURTALI TOMARA KIZARTMASI🍳 (Kaldirik Kavurması, Hodan, İspit Tavası; Trabzon)
Gümüşhane mutfağında yer alan diğer lezzetler de ilginizi çekebilir:
HAZIR YUFKADAN SİRON (Ziron Silor Sırın Gümüşhane Bayburt)
🥣GENDİME ÇORBASI🍲 (Gümüşhane, Kelkit, Erzincan)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir