keten tohumu yağının faydaları / Keten Tohumu Yağının Faydaları | Bağışıklık

Keten Tohumu Yağının Faydaları

keten tohumu yağının faydaları

Keten Tohumu Yağı Faydaları ve Kullanım Alanları

Keten tohumları, doyurucu bir protein ve lif dozu sağlamak, iştahı azaltmak ve kilo kontrolüne yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararı ile bilinir. Besin profili göz önüne alındığında, keten tohumu yağının da benzer sağlık yararları ile dolu olması şaşırtıcı değildir. Keten yağı veya keten tohumu yağı olarak da bilinen keten tohumu yağı, öğütülmüş ve doğal yağlarını serbest bırakmak için preslenmiş keten tohumlarından yapılır. Bu sağlığı geliştirici yağ, yemek pişirmeden cilt bakımına kadar çok çeşitli kullanımlara sahiptir. Bu yazıda sizlere keten tohumu yağının faydalarından ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz. 

omega 3

  1. Omega-3 Yağ Asitleri Yüksek

Keten tohumu yağı gibi, keten tohumu yağı da kalp-sağlıklı omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür. Aslında, 15 ml keten tohumu yağı etkileyici bir şekilde 7.196 mg omega-3 yağ asidi içerir. Spesifik olarak, keten tohumu yağı, yalnızca küçük miktarlarda EPA ve DHA gibi aktif omega-3 formlarına dönüştürülen bir omega-3 yağ asidi formu olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Diyetinizde yeterli DHA ve EPA almıyorsanız, çoğu kılavuz erkekler için günde en az 1.600 mg ALA omega-3 yağ asidi ve kadınlar için 1.100 mg önerir. Sadece bir yemek kaşığı keten tohumu yağı günlük ALA ihtiyaçlarınızı karşılayabilir ve aşabilir. Omega-3 yağ asitleri sağlık için gereklidir ve inflamasyonun azalması, kalp sağlığının iyileştirilmesi ve beynin yaşlanmaya karşı korunması gibi faydalarla ilişkilendirilmiştir. Her hafta diyetinize balık yağı almıyorsanız veya bir veya iki porsiyon yağlı balık almıyorsanız, keten tohumu yağı diyetinizi ihtiyacınız olan omega-3 yağ asitleri ile desteklemeye yardımcı olmak için iyi bir çözüm olabilir.

  1. Kanser Hücresinin Büyümesini Engellemeye Yardımcı Olabilir

Mevcut araştırma, test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlı olsa da, keten tohumu yağının kanser hücrelerinin büyümesini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Ayrıca, test tüpü çalışmaları, keten tohumu yağının meme kanseri hücrelerinin büyümesini azalttığını gösteren birkaç çalışma ile benzer bulgular üretti. Yine de, bu bulgular umut verici olsa da, bu sonuçların insanlara nasıl çevrilebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

  1. Kalp Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Birkaç çalışma, keten tohumu yağının kalp sağlığına fayda sağlayabileceğini bulmuştur. 59 kişide yapılan bir çalışma, keten tohumu yağının etkilerini, omega-6 yağ asitleri bakımından yüksek bir yağ türü olan aspir yağı ile karşılaştırdı. Bu çalışmada, 12 hafta boyunca 15 ml keten tohumu yağı takviyesi, aspir yağı takviyesine kıyasla kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde düşürmüştür. Yüksek tansiyon, kalbe fazladan yük bindirdiği ve onu daha fazla çalışmaya zorladığı için kalp sağlığına zarar verebilir. Keten tohumu yağı da arterlerin esnekliğini artırabilir. Hem yaşlanma hem de artan kan basıncı, genellikle elastikiyetteki düşüşlerle bağlantılıdır. Bu faydaların, keten tohumu yağındaki yüksek omega-3 yağ asitleri konsantrasyonundan kaynaklanması muhtemeldir, çünkü takviyenin kandaki omega-3 miktarını önemli ölçüde arttırdığı gösterilmiştir. Dahası, çok sayıda çalışma, omega-3 yağ asitlerinin azaltılmış inflamasyon ve düşük kan basıncı gibi faydalarla kalp sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir.

keten tohumu

  1. Kabızlık ve İshal Tedavisine Yardımcı Olabilir

Keten tohumu yağı hem kabızlık, hem de ishali tedavi etmede etkili olabilir. Yakın zamanda yapılan bir hayvan çalışması, keten tohumu yağının düzenliliği teşvik etmek için müshil görevi gördüğünü ve bunların tümünün bir ishal önleyici madde olarak işlev gördüğünü gösterdi. Başka bir çalışma, hemodiyalizde, keten tohumu yağı, zeytinyağı veya mineral yağı olan 50 kabız hasta verdi. Dört hafta sonra keten tohumu yağı bağırsak hareketlerinin sıklığını artırdı ve dışkı kıvamını iyileştirdi. Ayrıca hem zeytinyağı hem de mineral yağ kadar etkili olduğu bulundu. Bununla birlikte, keten tohumu yağının kabızlık ve ishal üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar şu anda hayvan çalışmaları ve belirli koşullara sahip kişiler üzerinde yapılan çalışmalarla sınırlıdır. Genel popülasyondaki etkinliğini değerlendirmek için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

  1. Cilt Sağlığını İyileştirebilir

Keten tohumu yağı da cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hayvan ve insan çalışmaları, keten tohumu yağı takviyesinin cildin pürüzsüzlüğünü ve nemlenmesini iyileştirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda dermatit gibi belirli cilt koşullarını da tedavi ettiğini gösteriyor.

  1. Enflamasyonu Azaltabilir

Omega-3 yağ asidi içeriği sayesinde, bazı araştırmalar keten tohumu yağının belirli popülasyonlarda iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmalar keten tohumu yağının iltihap önleyici etkilerinin zeytinyağınınkine eşdeğer olduğunu göstermektedir.

Keten tohumu yağının faydaları nelerdir, cilde sürülür mü? Keten tohumu yağı nasıl kullanılır, ne işe yarar?

Bitkisel yağların birçoğu bireyler tarafında tedavi edici özellikleri sebebiyle kullanılır. Bu bitkisel yağlardan biri de keten tohumu yağıdır. Yemeklerde de kullanıma uygun olan keten tohumu yağı kalp sağlığı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Omega 3 yağı bakımında zengin bir içeriği bulunan yağ presleme yöntemi ile yapılır ve lif açısından da zengin bir içeriği vardır. Ayrıca keten tohumu yağı içerisinde E, K ve B12 vitaminleri de mevcuttur.

Keten tohumu yağı ne işe yarar?

Keten tohumu yağı bağırsak hastalıkları, sindirim sistemi, kanser ve cilt sorunlarına kadar pek çok hastalığa şifa olarak bilinir. Ayrıca kadınların yoğun sancı ve ağrı çektikleri adet dönemlerinde de adet söktürücü özelliği sayesinde rahatlama sağlatır. Menopoz döneminde olan kadınların da imdadına yetişen keten tohumu yağı, kadınlardaki sıcaklık buhranlarını azaltmaya yarar. Akne ve sivilce tedavisi için kullanılan keten tohumu yağının aynı zamanda çilleri de azalttığı bilinir. Besin değeri bakımından zengin bir içeriği bulunan keten tohumu yağı faydaları oldukça geniş bir alanı kapsar. Keten tohumu yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Keten tohumu yağı kanser riskini alatan bir etkiye sahiptir. Özellikle meme kanserinde tümörü küçültme özelliği bulunur.
  • Yüksek lif oranına sahip olduğundan dolayı tokluk hissi sağlayan keten tohumu yağı diyet yapanlar için kullanılan yağlar arasında yer alır.
  • Şekeri dengeleyen yapısı ile diyabet hastaları için kullanılması önerilir.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı bir yağ olduğundan dolayı yüksek kolesterole sahip olan kişilerin böbrek hasarlarına yol açmamasını sağlar.
  • Keten tohumu yağının en çok bilinen faydalarından biri cilt sağlığına iyi gelmesidir.
  • Saçların hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olur ve aynı zamanda saçları nemlendirir.
  • Göz kuruluğu olanlar için oldukça faydalı bir yağdır.
  • Basur ve safra kesesi taşı tedavilerinde kullanılır.
  • Kadınlarda gebelikten sonra oluşan çatlakların azalmasını sağlar.
  • İçerisinde bulunan omega 3 asidi sayesinde zihinsel fonksiyonları destekler.

Keten tohumu yağı nasıl kullanılır?

Keten tohumu yağının nasıl kullanıldığı merak edilen konulardan biridir. Keten tohumu yağı nasıl kullanılır sorusuna yemeklerde de gönül rahatlığı ile kullanılacağı cevabı verilebilir. Kızartma malzemesi olarak kullanılmadığı müddetçe keten tohumu yağı, salatalarda, mezelerde ve yulaf ve yoğurdun içine eklenerek tüketilebilir. Ayrıca keten tohumu yağı cilt sağlığında da faydalı olduğu için küçük damlalar halinde cilde sürülerek masaj yapılabilir. Bunun dışında keten tohumu yağı saç derisi için de kullanılan bitkisel bir yağdır.

Keten tohumu yağı zararları var mı?

Birçok bitkisel yağda olduğu gibi keten tohumu yağında da kullanım miktarı oldukça büyük bir önem taşır. Keten tohumu yağı fazla kullanıldığı zaman ishal, deride dökülme ve kaşıntı gibi reaksiyonlar gösterebilir. Ayrıca hamile kadınlar ve emziren anneler keten tohumu yağı kullanımında zarar görebilirler. Bu kadınlarda kullanımdan sonra herhangi hormonal sorunlar meydana gelebilir. Bunların dışında prostat kanseri hastalığından tedavi görenlere de keten tohumu yağı kullanımı önerilmez. Keten tohumu yağını doktora başvurmadan önce kullanmaması gereken bazı kişiler vardır. Bunlar; kronik hastalıkları olan kişilerdir. Kronik bir hastalığa sahip olan kişiler keten tohumu yağı kullanımlarını doktor onay verdikten sonra yapmalıdır.

Keten tohumu yağı cilde sürülür mü?

Keten tohumu yağı cilt sağlığı için evde uygulanabilen bitkisel yöntemler arasında yer alır. Keten tohumu yağı cilde faydaları saymakla bitmez denilecek kadar çoktur. Özellikle hayatı olumsuz bir şekilde etkileyen sedef, kaşıntı, egzema gibi cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Bunların yanı sıra akne ve sivilce oluşumunu engelleyen bir özelliğe sahip olan keten tohumu yağı cilt lekelerinin iyileşmesinde de oldukça faydalıdır.

Keten tohumu yağı cilt üzerinde kullanıma uygun olduğundan dolayı birkaç damla yağ ister pamuk yardımıyla ister el ile masaj yapılarak sürülebilir. Cildinin parlak bir görünüme sahip olmasını isteyenlerin de tercihleri arasında bulunan keten tohumu yağı içerisinde cilde parlaklık veren omega 3 asidi bulunur. Cildin kurumasına engel olan yağ, cildin nemini korumasını sağlar. Ayrıca keten tohumu yağı tüm cilt tipleri için uygundur ve cildin yatışmasını da sağlar.

Keten tohumu yağı zayıflatır mı?

Keten tohumu yağı hakkında en çok merak edilen konulardan biri de keten tohumu yağı zayıflatır mı konusudur. Keten tohumu yağı içinde yüksek miktarda lif ve protein barındırdığından dolayı tokluk hissi sağlar. Böylece yemek yeme ihtiyacı azalmış olur. Keten tohumu yağının bir diğer özelliği de sindirim sistemini düzenlemesi ve yağ yakmaya yardımcı olmasıdır. Bu özellikleri sayesinde keten tohumu yağı zayıflamaya etkisi olan yağlar arasında yer alabilir. Keten tohumu yağını zayıflamak için kullanmak isteyenler tokluk hissinin oluşması için yemeklerden önce bir tatlı kaşığı kadar tüketmelidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Kabızlık, Gaz ve Şişkinlik Giderici

Keten Tohumu Yağı

Haziran ve ağustos ayları arasında sarı ya da mavimsi ipeğimsi çiçekleri ile dikkat çeken keten çiçeği, Latince’de Linum olarak tanınır. Çok faydalı anlamına gelen bitki köklü bir geçmişe sahiptir. Eski Mısırlılardan beri ekimi yapılan ve farklı amaçlarla kullanılan keten bitkisinin tohumları 4-6 milimetre uzunluğunda, yassı, kokusuz, parlak, kırmızımsı siyah renkli ve yüksek oranda yağ içerir ve lezzetlidir.

Keten tohumundan elde edilen keten yağı ise omega 3 yağ asitlerinden zengin tedaviyi destekleyici etkiye sahip bir yağdır. İçeriğindeki omega 3 yağ asitleri alfa linoleik asit formundadır. Özellikle et tüketmeyen kişilerde balığa alternatif bir besin maddesi olarak önerilen keten tohumu yağı içeriği sindirime uğradıktan sonra EPA ve DHA’ya dönüşür.

Düşük miktarda doymuş yağ asidi, yüksek oranda potasyum, magnezyum, çinko, sodyum, kalsiyum, E vitamini ve folik asit içeren keten tohumu yağı kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca keten tohumu yağı fiyat açısından uygun bir yağ çeşididir.

keten tohumu yağı faydaları

Keten Tohumu Yağı Nasıl Çıkarılır?

Dış yüzeyi kalın selüloz tabakası ile çevrili olan keten tohumu, doğrudan tüketildiğinde mide enzimleri tarafından yeterince sindirilemez ve içeriğinde yer alan besleyici öğelerden yeterince faydalanılamaz. Keten tohumunun soğuk pres yöntemiyle sıkılarak yağı çıkarılır. Elde edilen keten tohumu yağı yüksek oranda doymamış ağ asisi ve düşük miktarda doymuş yağ asidi bulunur.

Keten tohumu yağının sağlığa etkilerinden yararlanabilmek için doğal bir ekstraksiyon yöntemi olan süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu yöntemiyle elde edilmesi gerekir. Bu yöntem ile öğütülen keten tohumları ısıl işleme maruz kalmadıklarından dolayı tüm besleyici ve yararlı özellikleri bünyesinde barındırır.

Yüksek basınç altında gerçekleşen keten tohumu ektraksiyonunda solvent yani çözücü kullanılmadığı için saf ve organiktir. Keten tohumu yağının üretimi esnasında ısıl işlem uygulanırsa sanayide kullanılan bezir yağı oluşur. Bezir yağı insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir yağdır. Sadece vernik ve boya yapımında kullanılır.

keten tohumu yağı fiyat

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda omega 3 yağ asidi içeriği sayesinde kalp ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olan keten tohumu yağı, kendine has tatlımsı aroması ve fındığa benzer tadı nedeniyle tüketilmesi oldukça kolay bir yağ çeşididir.
  • Yemek artıklarının bağırsaklardan geçmesine yardımcı olan keten tohumu yağı kabızlığı önler. Kabızlığın neden olduğu gaz, şişkinlik, sırt ağrısı ve yorgunluk gibi problemleri de ortadan kaldırır.
  • Antioksidan bileşenlere sahip olan ürün, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Aynı zamanda kanser hücreleri oluşumunu engeller ve oluşan tümörlerin yayılmasını önler.
  • İlerleyen yaş ile birlikte azalan kolajen üretimini destekleyerek cildi besler ve cilt dokusunun incelmesini engelleyerek kırışıklıkların oluşmasını önler.
  • Keten tohumu yağı cilde faydaları arasında cildi sıkılaştırması ve sarkmayı önlemesi de yer alır.
  • Kuruyan, kaşınan ve kırmızı renge bürünen cilt ile karakterize bir cilt hastalığı olan egzamanın tedavisine yardımcı olan keten tohumu yağı cildin esnekliğini arttırır.
  • Bir bağışıklık sistemi problemi olan Sjogren sendromu nedeniyle oluşan kuru ağız ve kuru göz semptomlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Tansiyonu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
  • İltihap oluşmasını engelleyen keten tohumu yağı özellikle eklem iltihaplanmalarında görülen şişlikler ve ağrıların tedavisine yardımcıdır.
  • Safra kesesinde taş oluşumu riskini azaltıcı etkiye sahip olan yağ çeşidi oluşan taşların düşürülmesinde de önemli rol oynar.
  • Keten tohumu yağı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmaktadır. Saraçoğlu, düzenli olarak ayaklara sürülen yağın nasırlara iyi geldiğini belirtmektedir.

keten tohumu yağı faydaları

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Hafızayı güçlendirici etkisi ile ön plana çıkan keten tohumu yağı ısıl işleme maruz kalmamalıdır. Salatalara, zeytinyağlı yemeklere eklenerek tüketilmesi önerilir. Suyun içine atılıp, düzenli olarak her gün tüketilen keten tohumu yağı içeriğinde yer alan lignanlar sayesinde kadınlardaki progesteron hormonunu düzenleyerek adet sancılarını önlemeye yardımcı olur. Menopoz sendromlarında da oldukça etkili olan yağ, acımsı tadından dolayı bal ya da yoğurt ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Meyve suları, süt ve diğer gazsız içeceklerin içine eklenebilen yağ, erkeklerde sperm kalitesini arttırıcı etkiye sahiptir ve aynı zamanda prostat sorununa da iyi gelir. Keten tohumu yağı göğüs büyütme özelliği ile de dikkat çekicidir. 15 gün boyunca her gün göğüslere yapılan masaj ile göğüslerin doğal yolla büyümesine yardımcıdır.

Keten tohumu yağı kullanım şekli harici de olabilir. Keten tohumu yağı saç derisine masaj yoluyla haftada bir kez uygulandığında hem kepeği önler hem de saçların daha canlı görünmesini ve daha çabuk uzamasını sağlamaya yardımcı olur.

Peki, keten tohumu yağı kabızlık için nasıl kullanılır? Günde bir yemek kaşığı aç karnına özellikle sabahları su ile birlikte tüketilen keten tohumu yağı bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

keten tohumu yağı ne işe yarar

Keten Tohumu Yağı Zayıflatır Mı?

Keten tohumu yağı besin değeri açısından oldukça zengin bir besindir. Yüksek oranda antioksidan bileşen içeren yağ çeşidi, düşük kalorili zayıflama diyetlerini destekleyici etki gösterir. Zayıflama diyetlerinde görülen halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik gibi problemlerin önlenmesini sağlar. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olan keten tohumu yağı, ödem attırıcı etkisi ile zayıflamaya yardımcıdır. Aynı zamanda toksin maddelerin atımını da kolaylaştıran yağ çeşidi, vücutta biriken yağların erimesine yardımcı olur.

Peki, keten tohumu yağı aç karnına mı içilir? Doğal laksatif bir etkiye sahip olan ürün, bağırsakların yağlanmasın kolaylaştırır ve sindirim sistemini hareketlendirir. Yemek atıklarının daha hızlı atılmasını sağlayan yağ çeşidi vücudun detoksifikasyonunu hızlandırır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip olan keten tohumu yağı düzenli tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırır.

Sindirimi uzun süren yağ, mideyi geç terk ettiğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar. İştahı baskılayarak çabuk acıktırmaz. Kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve insülin direncini engelleyerek yağ depolamayı azaltır. Keten tohumunun iştah kesici etkisinden yararlanmak için yemeklerden 45 dakika önce 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı ılık su ile birlikte tüketilmelidir.

keten tohumu yağı

Keten Tohumu Yağı Zararları ve Yan Etkileri

Keten tohumu yağından faydalanabilmek için günde 2 yemek kaşığı yeterlidir. Önerilen miktarın üzerinde keten tohumu yağı tüketimi, gaz, şişkinlik, ishal, bulantı ya da kusmaya neden olabilir. Mide ve bağırsak problemi olanların keten tohumu yağı tüketimine dikkat etmeleri gerekir.

Kan inceltici ilaç kullananların bu yağı tüketmeleri ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Warfarin, ibuprofen ve aspirin gibi ilaç kullananların keten tohumu yağı tüketmemeleri önerilir. Yapılan bazı çalışmalarda prostat kanseri olanların keten tohumu yağı tükettiklerinde tümör büyümesi görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle bu hastalığa sahip olanların keten tohumu yağı tüketmeleri zararlı olabilir.

Tansiyonu düşük olan kişilerin aşırı miktarda keten tohumu yağı tüketmeleri kan basıncının düşmesine neden olur. Kadınlık hormonları üzerinde önemli bir etkiye sahip olan keten tohumu yağı emziren annelerde ve gebelerde sağlık problemlerine yol açabilir. Kronik hastalığa sahip ve düzenli olarak ilaç tüketen kişilerin keten tohumu yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmaları gereklidir.

keten tohumu yağı nasıl kullanılır

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir